Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żymloki śląskie


SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g podgardla * 200 g cielęciny bez kości * 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych * 700 g wątroby wieprzowej * 2 szklanki krwi * 150 g skórek wieprzowych * 700 g bułki tartej * 1- 2 cebule * 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego * gałka muszkatołowa, sól, majeranek, pieprz, * cienkie jelita WYKONANIE: Całe mięso, skórki i podroby po ugotowaniu mielimy wraz z surową cebulą i surową wątrobą (wątrobę mielimy dwukrotnie). Tartą bułkę moczymy w wywarze z mięsa i podrobów. Wszystkie składniki łączymy z przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy. Nie powinna być ona za rzadka. Przygotowaną masą napełniamy czyste jelita. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łazanki z kapustą i grzybami


Składniki: 1 kg kapusty,
15 - 20 dkg pieczarek,
duża lub dwie mniejsze cebule,
olej,
300 - 500 g łazankowego makaronu. Przyprawy:
sól,
pieprz,
maggi,
ulubione zioła. Sposób przyrządzenia:         Kapustę pokroić na kawałki i gotować prawie na miękko w osolonej wodzie (można dodać kostkę rosołową). Cebulkę drobno pokrojoną podsmażyć.  Jeśli trzeba, to ugotowaną kapustę posiekać w drobną kostkę. Makaron gotować w osolonej wodzie, trochę krócej niż podane jest na opakowaniu (al dente). Smażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Makaron można dodać teraz, smażąc wszystko razem i od razu podawać, albo po usmażeniu wymieszać go z resztą skłądników i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami, magi. Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz romantyczny


Produkty: 6 sporych kawałków dorsza,
2 ząbki czosnku,
10 dag masła,
nać pietruszki,
1 szklanka mleka,
sól,
1/4 łyżeczki białego zmielonego pieprzu. Wykonanie: Cząstki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kawałkami masła i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Kiedy masło się stopi, posypać rozgniecionym czosnkiem, z pietruszką. Doprawić pieprzem i wlać osolone mleko. Pozostawić w ciepłym piekarniku na pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody.