Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żymloki śląskie


SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g podgardla * 200 g cielęciny bez kości * 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych * 700 g wątroby wieprzowej * 2 szklanki krwi * 150 g skórek wieprzowych * 700 g bułki tartej * 1- 2 cebule * 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego * gałka muszkatołowa, sól, majeranek, pieprz, * cienkie jelita WYKONANIE: Całe mięso, skórki i podroby po ugotowaniu mielimy wraz z surową cebulą i surową wątrobą (wątrobę mielimy dwukrotnie). Tartą bułkę moczymy w wywarze z mięsa i podrobów. Wszystkie składniki łączymy z przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy. Nie powinna być ona za rzadka. Przygotowaną masą napełniamy czyste jelita. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wątróbka siekana


wątroba - 60 dag
Cebula - 15 dag
Olej słonecznikowy - 0,15 l
Sól, pieprz do smaku wątróbkę (wołową lub cielęc?) "opalić" żywym ogniem (upiec na ruszcie). Kuchnia żydowska nie dopuszcza bowiem smażenia lub gotowania wątroby. "Opaloną" wątrobę posiekać w drobną kostkę, dodać równie drobno pokrojoną surową cebulę, olej słonecznikowy oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrąg w boczku i migdałach


Produkty: - 4 pstrągi
- 10 dag płatków migdałowych
- 12 dag masła
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- 12 plastrów boczku
- sól
- pieprz Wykonanie: Czosnek obierz i posiekaj. Utrzyj 8 dag migdałów z 10 dag masła, dodaj czosnek, przypraw solą i pieprzem. Resztę płatków zrumień na maśle. Ryby oczyść i umyj, posmaruj w środku masłem z migdałami i czosnkiem. Każdą rybę zawiń w 3 plasterki boczku, a potem w folię aluminiową. Piecz po 8 minut z każdej strony. Podawaj polane masłem z migdałami i sokiem cytrynowym.