Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żymloki śląskie


SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g podgardla * 200 g cielęciny bez kości * 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych * 700 g wątroby wieprzowej * 2 szklanki krwi * 150 g skórek wieprzowych * 700 g bułki tartej * 1- 2 cebule * 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego * gałka muszkatołowa, sól, majeranek, pieprz, * cienkie jelita WYKONANIE: Całe mięso, skórki i podroby po ugotowaniu mielimy wraz z surową cebulą i surową wątrobą (wątrobę mielimy dwukrotnie). Tartą bułkę moczymy w wywarze z mięsa i podrobów. Wszystkie składniki łączymy z przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy. Nie powinna być ona za rzadka. Przygotowaną masą napełniamy czyste jelita. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z sałatka z awokado


Składniki: 10 naleśników 2 awokado 1 pomidor 4 łyżki ziaren słonecznika 1/3 szkl. kiełków fasoli mung 1/3 szkl. zielonych oliwek sok z 1/2cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta pieprzu sól ziołowa Sposób wykonania: Awokado musi być bardzo dojrzałe - kiedy naciśniesz delikatnie na skórkę, powinieneś wyczuć pod nią zupełnie miękki miąższ. Warzywa i kiełki umyj dokładnie. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę. Pomidor również pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. Wymieszaj awokado, słonecznik, pomidor, kiełki i oliwki. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i solą ziołową do smaku. Podziel sałatkę na 10 części i każdą z nich zawiń w ciepły naleśnik.


Przepisy kulinarne - losowy

Rosyjskie pierogi z mięsem


SKŁADNIKI: CIASTO: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki letniej wody 500 g mąki 125 ml mleka sól 4 jajka 125 g masła oliwa 1 ubite jajko FARSZ: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 łyżka mąki 1 pęczek włoszczyzny szczypta soli szczypta czarnego pieprzu WYKONANIE: Przygotować ciasto: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i wyrobić z 1/3 mąki ciasto. Powstałe ciasto posypać mąką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać mleko, szczyptę soli, jaja, masło, resztę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać odrobinę oliwy i wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. Przygotować farsz: mięso obsmażyć na maśle i zmielić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić z odrobiną gorącej wody. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Powstałym farszem nadziewać pierogi, dokładnie skleić brzegi, gotować.