Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żymloki śląskie


SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g podgardla * 200 g cielęciny bez kości * 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych * 700 g wątroby wieprzowej * 2 szklanki krwi * 150 g skórek wieprzowych * 700 g bułki tartej * 1- 2 cebule * 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego * gałka muszkatołowa, sól, majeranek, pieprz, * cienkie jelita WYKONANIE: Całe mięso, skórki i podroby po ugotowaniu mielimy wraz z surową cebulą i surową wątrobą (wątrobę mielimy dwukrotnie). Tartą bułkę moczymy w wywarze z mięsa i podrobów. Wszystkie składniki łączymy z przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy. Nie powinna być ona za rzadka. Przygotowaną masą napełniamy czyste jelita. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z bakłażanów żydowska


SKŁADNIKI: - 4 średnie bakłażany, - 1 główka czosnku, - 1 łyżeczka kminku, - 1 łyżeczka papryki, - 4 łyżki octu winnego, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 10 łodyżek natki pietruszki, - sól, pieprz. WYKONANIE: 1. Odciąć końce, bakłażany pokroić w kostkę, włożyć do garnka z wodą, posolić i gotować na małym ogniu 10- 15 min. Pozostawić pod przykryciem. 2. Do naczynia wlać ocet i oliwę, dodać pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i posiekaną pietruszkę, dobrze wymieszać i ubić widelcem. 3. Bakłażany odcedzić, położyć na półmisek, polać sosem. Podać ciepłe.

Przepisy kulinarne - losowy

Przystawka grecka


Składniki Przepis 4 spore twarde pomidorki
1 opakowanie sera Feta
1 mała główka czosnku
szczypiorek, pieprz, ew. gotowa przyprawa do sałatki greckiej Pomidory parzymy, obieramy ze skórek i kroimy na dość grube plastry (ok. 0,5 cm).
Fetę kroimy nożem umoczonym w gor?cej wodzie (żeby się nie rozwalała ;)) na małe kosteczki, układamy po kilka takich kosteczek na każdym plasterku pomidora.
Na to wyciskamy czosnek, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, przyprawiamy czym kto lubi, można dodać posiekane zioła. Ja np. troszeczkę solę, ale soli w przepisie nie podałam, bo utarło się, że do Fety soli nie dodajemy.
Przystawkę podpatrzyłam na imieninach mojego taty,gdzie zrobiła furorę, jest pyszna i doskonała w swojej prostocie. Polecam i życzę smacznego !!