Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żymloki śląskie


SKŁADNIKI: * 700 g ugotowanego mięsa z głów wieprzowych * 600 g podgardla * 200 g cielęciny bez kości * 700 g płucek wieprzowych lub cielęcych * 700 g wątroby wieprzowej * 2 szklanki krwi * 150 g skórek wieprzowych * 700 g bułki tartej * 1- 2 cebule * 4- 5 zmielonych ziaren ziela angielskiego * gałka muszkatołowa, sól, majeranek, pieprz, * cienkie jelita WYKONANIE: Całe mięso, skórki i podroby po ugotowaniu mielimy wraz z surową cebulą i surową wątrobą (wątrobę mielimy dwukrotnie). Tartą bułkę moczymy w wywarze z mięsa i podrobów. Wszystkie składniki łączymy z przyprawami. Masę dokładnie wyrabiamy. Nie powinna być ona za rzadka. Przygotowaną masą napełniamy czyste jelita. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbata z owoców róży


Składniki:Owoce róży,
przegotowana woda.

 
Sposób przyrządzenia:        Wysuszone owoce róży opłukać, zalać przegotowaną wodą i w chłodzie przetrzymać 12 h. Potem napój podgrzać szybko, przecedzić, osłodzić do smaku i zaraz podawać gorący. Jest to zimowy napój z zawartością witaminy C (ilość witaminy C zależna jest od odmiany róży i sposobu jej suszenia). Wartość witaminowa zwiększa się, gdy herbatę spożyjemy wraz z drobno pokrajaną jadalną częścią owocu.


Przepisy kulinarne - losowy

Grejpfruty z słodką nutką


Składniki: 2 grejpfruty czerwone po 10 dag cukru brązowego jasnego i ciemnego Sposób przyrządzenia: Grejpfruty bardzo dokładnie szorujemy w gorącej wodzie, następnie przekrawamy je na dwie równe połówki. Bardzo ostrym nożykiem nożykiem, delikatnie obkrawamy miąższ grejpfruta od skórki, następnie wzdłuż błonek. Miąższu nie wyciągamy, takie nadkrawanie ma na celu łatwiejsze po upieczeniu wydrążanie i jedzenie deseru. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 150 st. C. Tak przyrządzone grejpfruty smarujemy z wierzchu cukrem brązowym tak, aby zakryły cały miąższ. To jest około 2 łyżki na jedną połówkę grejpfruta. Owoce posmarowane cukrem kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 6 minut pieczemy do momentu aż cukier ładnie się karmelizuje. Po upieczeniu każdą połówkę układamy do salaterki i podajemy gościom.