Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żebroczka


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyjąć. Na tłuszczu przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gorącym mlekiem, dodać przestudzoną cebulę, roztarty z solą czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcześniej skwarkami. Żebraczkę popija się czarną zbożową kawą, kwaśnym lub słodkim mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śledzie z ziemniakami


Składniki: Śledzie (matiasy w oleju bez skóry) Ziemniaki Olej Cebula Sposób przyrządzenia: Śledzie pokroić na kawałki, włożyć do salaterki, zasypać pokrojoną cebulą i zalać olejem. Ugotować ziemniaki na sypko (smakosze mogą ugotować w mundurkach i obrać). Śledzie ułożyć na talerzu, olejem z cebulką polać ziemniaki. Do salaterki ze śledziami można dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i pokrojony ogórek kiszony.


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza Neapolitańska


Składniki • 200 g mozzarelli
• 8 odsączonych filecików anchois
• 4 nieduże pomidory
• 20 czarnych oliwek bez pestek
• ciasto    Etapy przygotowania Na cieście cienkim lub puszystym rozprowadzić sos pomidorowy. Oba placki posypać serem mozzarella, a na wierzchu rozłożyć pokrojone drobno anchois na kawałki około dwóch centymetrów, plastry pomidorów i oliwki. Piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.