Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żebroczka


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyjąć. Na tłuszczu przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gorącym mlekiem, dodać przestudzoną cebulę, roztarty z solą czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcześniej skwarkami. Żebraczkę popija się czarną zbożową kawą, kwaśnym lub słodkim mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kuropatwy z truflami (pernici tartufate)


4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki,
4 grzanki z pszennego chleba,
8 plasterków tłustej, surowej szynki,
40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki,
40 g białych trufli,
2 li?cie laurowe,
2 gał?zki szałwii,
1 ząbek posiekanego czosnku,
1 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
2 łyżki koniaku,
sól i pieprz. Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii, następnie popieprzyć i posolić po wierzchu. każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwi?zać nićmi. Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwi?, li?ćmi laurowymi i włożyć na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki. Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy podawać na gor?cej grzance, polane bardzo gor?cym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli.

Przepisy kulinarne - losowy

PTYSIE Z KREMEM TIRAMISU


Składniki ciasto: - 50 g masła
- szczypat soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 125 g mąki
- 3 jajka krem: - 250 sera 3-krotnie mielonego
- 1/4 l śmietany 36%
- 125 ml mocnej kawy
- 2 torebki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania Sposób wykonania Najpierw robimy ciasto ptysiowe: 1. Gotujemy 1/8 l wody z masłem, solą i cukrem waniliowym.
2. Gdy się zagotuje dodajemy makę i mieszamy tak długo, dopóki ciasto nie będzie odchodzić od garnka i nie będzie zostawiało na dnie białego osadu. Przestudzić.
3. Następnie wbijamy jajka i mieszamy.
4. Ciastem napełniamy szpryckę (strzykawkę) do ciast i na blachę wyłożoną papierem wyciskamy ptysie wielkości sporego orzecha włoskiego.
5. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut starając się nie otwierać piecyka.
6. Od razu po wyjęciu ptysie rozcinamy nozyczkami i rozchylamy, żeby ostygły. Krem tiramisu: 1. Śmietanę ubijamy na sztywno.
2. Ser miksujemy z cukrem waniliowym i kawą. Dodajemy bitą smiatanę i mieszamy by powstał krem. 3. Krem nakładamy do strzykawki i napełniamy ptysie. Górną połowę ptysiów posypujemy cukrem pudrem.