Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żebroczka


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyjąć. Na tłuszczu przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gorącym mlekiem, dodać przestudzoną cebulę, roztarty z solą czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcześniej skwarkami. Żebraczkę popija się czarną zbożową kawą, kwaśnym lub słodkim mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pikantny pasztet


30 dag mięsa wieprzowego
30 dag mięsa wołowego
30 dag wątróbki
1 kajzerka
1 jajko
1 marchew
sól, pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa nadzienie szpinakowe:
25 dag twarogu
2 duże cebule
1 ząbek czosnku Mięso obgotować, zmielić, wymieszać z namoczoną i odci?nięt? bułką, jajkiem, start? marchewką, pieprzem, solą i gałką. Cebulę posiekać, krótko obsmażyć na oleju, poddusić, wymieszać z twarogiem i roztartym czosnkiem, doprawić. Szpinak krótko obgotować w osolonym wrz?tku, starannie osączyć, obsmażyć na oleju, doprawić do smaku. Formę wyłożyć pergaminem, położyć połowę pasztetu, na to warstwę szpinaku, twarogu i pasztetu. Piec 1h w 180 st. C.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasta rokpolowa


10 dag miękkiego rokpola
4 łyżki masła
2 łyżki śmietany Ser rozetrzeć, dodać miękkie masło i ?mietanę. Całość rozetrzeć na miękką masę. Można udekorować oliwkami lub plasterkami cytryny.