Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żebroczka


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyjąć. Na tłuszczu przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gorącym mlekiem, dodać przestudzoną cebulę, roztarty z solą czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcześniej skwarkami. Żebraczkę popija się czarną zbożową kawą, kwaśnym lub słodkim mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka Ferrero Rocher


Produkty: Ciasto:
400g maki
300g maki
175g cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie:
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru
200g zmielonych orzechów laskowych
30g startej czekolady Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta na jednolita masę, schłodzić w lodowce przez 2 godziny.
Białka ubić z sokiem cytrynowym, dodawać stopniowo cukier, wymieszać z orzechami i czekolada. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, rozsmarować na nim nadzienie i zrolować zaczynając od dłuższej strony, zawinąć w pergamin i schłodzić przez 2 godziny. Pokroić na 1cm plasterki, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200C przez 15-20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Mizeria po węgiersku


- 50 dag ogórków sałatkowych
- 1 nieduża cebula
- 1-2 łyżki octu winnegolub jabłkowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka mielona

Umyte i osuszone ogórki zetrzeć w pasterki na przeznaczonej do tego tarce. Dodajemy do nich obraną i posiekaną w cienkie krążki cebulę, któr? rozdzielamy na pojedyncze pier?cienie. Całość mieszamy, lekko solimy i odstawiamy na godzinę, aby sałatka nabrała odpowiedniego smaku. Odci?niętego z ogórków soku nie należy wylewać, lecz doprawić octem rozcieńczonym odrobiną wody oraz solą i pieprzem do smaku. Mizerię dobrze schłodzić, a przed podaniem oprószyć słodką papryką.
Jest to przepis podstawowy, który można urozmaicić na kilka sposobów:
Mizerię można wzbogacić 1-2 pokrojonymi w plasterki str?kami zielonej papryki i udekorować kr?żkami pomidora. Po dodaniu 1-2 roztartych ząbków czosnku będzie bardziej aromatyczna.
Zamiast octu można użyć soku z cytryny, a zamiast wody 1-2 łyżki oleju sałatkowego. Można zupełnie pominąć ocet i olej, a do mizerii dodać roztarty ząbek czosnku oraz 1/2 szklanki śmietany i pęczek posiekanego koperku. Jednorazowo można przygotować większ? ilość mizerii, gdyż w zamkniętym słoiku w lodówce można ją przechowywać nawet tydzień. W takiej postaci znakomicie spełnia rolę dodatku do innych sałatek.