Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żebroczka


SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyjąć. Na tłuszczu przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gorącym mlekiem, dodać przestudzoną cebulę, roztarty z solą czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcześniej skwarkami. Żebraczkę popija się czarną zbożową kawą, kwaśnym lub słodkim mlekiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łódeczki z faszerowanych jaj


Składniki •  12 jaj na twardo
  
•  słoik majonezu
  
•  5 dag wędzonego łososia
  
•  5 dag startego sera żółtego
  
•  5 dag szynki
  
•  2 pomidory
  
•  kilka śliwek w occie
  
•  kilka zielonych oliwek
  
•  szczypior, natka, kolba cykorii
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Jaja obierz, przekrój w poprzek na pół. Delikatnie wyjmij żółtka. Lekko zetnij spody (aby stabilnie stały na półmisku).
    
2.  Żółtka rozetrzyj widelcem, połącz z majonezem, posól i popieprz. Podziel na trzy części. Jedną dokładnie wymieszaj ze startym żółtym serem. Drugą z posiekaną szynką, a trzecią z posiekanym wędzonym łososiem.
    
3.  Otrzymane pasty lekko schłodź, nabieraj do szprycy, wypełniaj nimi połówki jajek.
    
4.  Pomidory sparz i obierz ze skórki.
    
5.  Śliwki pokrój w ćwiartki i wyjmij pestki. Cykorię umyj, zetnij gorzki koniec (odetnij ok. 1/3 długości kolby), podziel na liście.
    
6.  Faszerowane jaja udekoruj na półmisku, według uznania.


Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi podlaskie


SKŁADNIKI: FARSZ: - 1/2 szkl kaszy jęczminnej średniej grubości, - 6 dużych ziemniaków, - 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy, - pieprz, - sól. CIASTO: - 1/2 kg mąki, - 1 szkl ciepłej wody, - szczypta soli. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tartce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiłbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby zimniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia. Zagnieść ciasto i uformować pierogi. Podawać polane tłuszczem i podsmażoną kiełbasą, dobre są też z kiszoną kapustą lub mlekiem.