Przepisy kulinarne - Dania mięsne
Żebroczka
SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 15 dkg ryżu ½ l mleka 10 dkg wędzonego boczku lub słoniny ewentualnie 20 dkg ugotowanego mięsa 15 dkg cebuli czosnek majeranek, sól, pieprz papryka w proszku słodka i ostra przyprawa do zup w proszku Wykonanie: Boczek (słoninę) pokroić w kostkę, wytopić, a skwarki wyjąć. Na tłuszczu przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Ryż ugotować na sypko. Starte ziemniaki zalać prawie gorącym mlekiem, dodać przestudzoną cebulę, roztarty z solą czosnek, ewentualnie pokrojone gotowane mięso i przyprawy. Wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż się zrobi skórka (ok.1- 2 godz.). Można posypać wytopionymi wcześniej skwarkami. Żebraczkę popija się czarną zbożową kawą, kwaśnym lub słodkim mlekiem.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Ciasteczka Ferrero Rocher
Produkty: Ciasto:
400g maki
300g maki
175g cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie:
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru
200g zmielonych orzechów laskowych
30g startej czekolady Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta na jednolita masę, schłodzić w lodowce przez 2 godziny.
Białka ubić z sokiem cytrynowym, dodawać stopniowo cukier, wymieszać z orzechami i czekolada. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40cm, rozsmarować na nim nadzienie i zrolować zaczynając od dłuższej strony, zawinąć w pergamin i schłodzić przez 2 godziny. Pokroić na 1cm plasterki, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200C przez 15-20 minut.