Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po sułtańsku


Składniki 80 dag żeberek wieprzowych, 15 dag rodzynków, 100 ml madery lub innego półsłodkiego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wykonanie Rodzynki umyć i osuszyć. Zalać winem. Moczyć ok 30 min. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszczu tym obsmażyć z obu stron żeberka na złoto- brazowy kolor.  Dodać namoczone rodzynki wraz z zalewą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę potrzeby podlać odrobiną wina.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cukinia po meksykańsku


Składniki Przepis 50 dag młodej cukini,
1 czerwona papryka,
1 średnia cebula,
2 pomidory,
20 dag kukurydzy konserwowej,
2 łyżki masła,
sól, czarny pieprz i sproszkowane chili do smaku. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Mi?ższ pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić wraz z łupiną w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyt? paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki poł?czyć i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić rozdrobnione warzywa. Chwilę poddusić. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić dalej do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać os?czoną z zalewy kukurydzę. Podawać z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczen barania z czosnkiem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
800 g miesa pieczeniowego z udzca,
125 ml octu 3%,
3 obrane zabki czosnku,
6 filetow anchois,
50 ml oliwy,
1 lyzka masla,
1/2 lyzeczki mielonego tymianku,
1/2 lyzeczki mielonego rozmarynu,
1/2 lyzeczki mielonego pieprzu,
30 zabkow czosnku w lupinach,
200 ml rosolu,
sol.

1. Mieso sparzyc wrzacym octem, oczyscic z nadmiaru tluszczu, zyl i powiezi.
Pobic palka, osuszyc, posmarowac oliwa.
2. Filety anchois zalac zimna woda, odstawic na 10 min. Wyjac, osaczyc, drobno
pokroic. Obrane zabki czosnku posiekac. Wymieszac w miseczce czosnek, anchois, sol, pieprz i ziola. Mieszanine te wetrzec w zmiekczone oliwa mieso. Baranine wlozyc do naczynia, polac roztopionym maslem, piec w piekarniku
ogrzanym do temp. 230żC ok. 50 min.
3. Zalac wrzatkiem 30 zabkow czosnku, gotowac 5 min. Odcedzic, ostudzic, obrac
z lupinek. Wrzucic do rosolu i gotowac na malym ogniu ok. 15 min. Ugotowany
czosnek wyjac, bulion zachowac.
4. Przelozyc czosnek na polmisek, ulozyc na nim upieczone mieso, polac sosem z
pieczenia. Podawac ze szpinakiem i brokulami ugotowanymi na pozostalym rosole.
- Podobnie przyrzadza sie udziec z jagnieciny. Z udzca nalezy wyjac kosc udowa. W miejsce po kosci wlozyc anchois i plasterki czosnku wymieszane z pieprzem i ziolami. Udziec zwiazac, posmarowac oliwa, osolic, piec ok. 40 min
w temp. 230żC.