Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po sułtańsku


Składniki 80 dag żeberek wieprzowych, 15 dag rodzynków, 100 ml madery lub innego półsłodkiego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wykonanie Rodzynki umyć i osuszyć. Zalać winem. Moczyć ok 30 min. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszczu tym obsmażyć z obu stron żeberka na złoto- brazowy kolor.  Dodać namoczone rodzynki wraz z zalewą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę potrzeby podlać odrobiną wina.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomarańczowy krem do ciasta


Składniki • Krem: • duży kubek kefiru lub 2 małe kubeczki • mały kubeczek śmietanki kremówki(wystarczy 30 % tł.) • mała paczka żelatyny spożywczej • kilka pomarańczy(zależy od soczystości) • 3 łyżeczki cukru pudru(można dodać więcej)
Etapy przygotowania 1. Wycisnąć ok. 3 łyżki soku z pomarańczy. 2. Wlać kefir do naczynia, zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. 3. 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. 4. Obrać 2-3 pomarańcze, pokroić w małą kosteczkę. 5. Ubić śmietankę i dodać do wcześniej przygotowanego kefiru z sokiem i cukrem pudrem.Dodać do tego żelatynę i pokrojone owoce pomarańczy.Jeszcze chwilę miksować. 6. Krem już można wylać na ciasto udekorować owocami i zalać galaretka. 7. Gdy po wymiksowaniu okaże się,że krem jest za rzadki wskazane jest przed wyłożeniem na ciasto oczywiście dodanie jeszcze ok.2 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny i ponowne zmiksowanie.Krem powinien bardzo szybko stężeć.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczone knedle z cebulą


Składniki •  4 drobniutko posiekane cebule •  6 łyżek masła •  3/4 kg ziemniaków puree •  1/2 szkl maki ziemniaczanej •  3 jaja, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Na 4 łyżkach masła rumienimy cebulę i doprawiamy solą. 2. Z 2 łyżek masła, mąki ziemniaczanej, ziemniaków, jaj, soli i pieprzu ugniatamy ciasto, z którego formujemy wałek o średnicy około 3 cm i kroimy na takie same kawałki, które spłaszczamy i faszerujemy cebulą. 3. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 min.