Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po sułtańsku


Składniki 80 dag żeberek wieprzowych, 15 dag rodzynków, 100 ml madery lub innego półsłodkiego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wykonanie Rodzynki umyć i osuszyć. Zalać winem. Moczyć ok 30 min. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszczu tym obsmażyć z obu stron żeberka na złoto- brazowy kolor.  Dodać namoczone rodzynki wraz z zalewą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę potrzeby podlać odrobiną wina.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Trufle z herbatników


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 30 dag masła lub margaryny do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki kakao i 2 paczki herbatników lub 5-6 łyżek wiórków kokosowych i 1 paczka herbatników

Sposób przyrządzania:

Masło lub margarynę utrzyj z cukrem. Dodawaj stopniowo żółtka, kakao lub wiórki oraz zmielone herbatniki, na końcu śmietanę. Do masy możesz dorzucić też rodzynki lub inne drobno posiekane bakalie. Nabieraj łyżeczką porcje masy i formuj z niej kulki. Obtaczaj je w kakao, zmielonych herbatnikach, wiórkach kokosowych lub orzechach.
Przyrządzone trufle włóż do lodówki - będą gotowe do jedzenia po zastygnięciu masy.

Przepisy kulinarne - losowy

Gruszki w pierzynce


Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 25 min.

Trudność: łatwe


Składniki na 6 porcji

• 150 g herbatników • 150 g orzechów włoskich • 3 łyżki miodu • 150 g masła • gruszki z kompotu - puszka ok 600 g • 2 łyżki cukru trzcinowego
Etapy przygotowania

1. Orzechy i herbatniki zmiksować, dodać cynamon i miód. 2. Masło zetrzeć na tarce, zagnieść z herbatnikami. 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Gruszki pokroić w kostke i posypać cukrem.przykryć ciastem. 4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. przez 25 min. 5. Podawać na ciepło ze śmietanką lub na zimno.