Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po sułtańsku


Składniki 80 dag żeberek wieprzowych, 15 dag rodzynków, 100 ml madery lub innego półsłodkiego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wykonanie Rodzynki umyć i osuszyć. Zalać winem. Moczyć ok 30 min. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszczu tym obsmażyć z obu stron żeberka na złoto- brazowy kolor.  Dodać namoczone rodzynki wraz z zalewą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W miarę potrzeby podlać odrobiną wina.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bigos Świąteczny


Składniki mała świeża kapusta do kilograma kapusty kiszonej wędliny i kiełbasy świąteczne garść suszonych grzybów kilka ziaren jałowca listek laurowy szklanka czerwonego wina kilka całych ziaren pieprzu sól, mielony pieprz, papryka w proszku ew. koncentrat pomidorowy Sposób wykonania  Świeżą kapustę po usunięciu brzydkich liści i głąba kroimy w paski i wrzucamy do dużego garnka. Kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna odciskamy z wody i też wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapuste, dorzucamy suszone połamane na mniejsze kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy. Możemy już dać listek laurowy, ziarenka pieprzu i nawet troche kostki instant rosołowej. Pierwszego dnia to, co robimy wcale nie będzie podobne do bigosu. Potem taki półprodukt wynosimy na balkon. Drugiego dnia znowu gotujemy na małym gazie, ale dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podwędzane wędliny i podlewamy całość winem. Oczywiście solimy i pieprzymy. Niech się dusi. Trzeciego dnia dorzucamy ziarna jałowca. Nasz bigos powinien zacząć ładnie pachnieć i ciemnieć. Dodajemy wtedy dwie łyżki koncentratu pomidorowego


Przepisy kulinarne - losowy

DROŻDŻOWY PLACEK Z BUDYNIEM


Składniki • 200g mąki • 350 ml mleka • 30g drożdży • 180g cukru • 2 żółtka • sól • 4 łyżki oleju • 1 kg jabłek • cukier waniliowy • 2 białka • łyżka margaryny • 2 łyżeczki margaryny - kruszonka • 2 łyżeczki cukru - kruszonka • 2 łyżki mąki - kruszonka • wiórki kokosowe Etapy przygotowania Do 2 łyżek mąki dodać 100 ml mleka, sól, drożdże, 80g cukru - wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać resztę mąki, olej, żółtka i wyrobić. Formę natłuścić i wyłożyć ciasto - odstawić do wyrośnięcia. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, posypać resztą cukru ( 1 łyżkę odłożyć ), poczekać aż puszczą sok i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Przyrządzić gęsty budyń ze szklanki mleka, dodać jabłka i białko. Wymieszaną masę przełozyć na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Drugie białko ubić z łyżką cukru i rozsmarować na jabłkach. Ciasto posypać kruszonką i posypać kokosem. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 170.