Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po sułtańsku


Składniki 80 dag żeberek wieprzowych, 15 dag rodzynków, 100 ml madery lub innego półsłodkiego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wykonanie Rodzynki umyć i osuszyć. Zalać winem. Moczyć ok 30 min. Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć sol± i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na tłuszczu tym obsmażyć z obu stron żeberka na złoto- brazowy kolor.  Dodać namoczone rodzynki wraz z zalew±. Dusić pod przykryciem do miękko¶ci mięsa. W miarę potrzeby podlać odrobin± wina.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krab Thermidor


1 kg ugotowanego miesa z kraba
1/2 szklanki posiekanych pieczarek
1 zielona papryka drobno pokrojona w kostke
1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
2 pomidory obrane i pokrojone w kostke
2 lyzki masla
1 szklanka smietany
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki
sol i pieprz
bulka tarta

Zmieszaj mieso z kraba z pieczarkami, papryka, szczypiorkiem, i pomidorami. Smaz na masle 10 minut. Dodaj smietane i gotuj 5 minut dluzej. Dodaj pietruszke, sol i pieprz. Wloz mase do indywidualnych zaroodpornych naczyn ( w oryginale kladzie sie ta mixture do skorupy kraba). Posyp tarta bulka i zapiekaj w srednio goracym piekarniku do zarumienienia na wierzchu.

Przepisy kulinarne - losowy

Orientalna fasolka szparagowa


3/4 kg fasolki szparagowej
3/4 szkl. ryżu
1/2 kg pomidorów
2 szkl. wywaru z warzyw
2 cebule
2 z±bki czosnku
szkl. siekanej zieleniny
olej, masło
sól, pieprz Fasolkę ugotować w osolonym wrz?tku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżk± masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolk±. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z sol± czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zielenin±.