Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z czerwonymi owocami


Ciasto:
250 g mąki
3 jajka
1/2 l mleka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
masło
szczypta soli
Nadzienie:
po 100 g porzeczek, malin i jeżyn
opakowanie bitej śmietany
słoik przecieru z czerwonych owoców
Połączyć mąkę, jajka, sól i olej. Dodać mleko i ukręcić jednolitą masę. Ciasto odstawić na 2 godziny. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć naleśniki. Wypełnić naleśniki owocami, następnie dodać bitą śmietanę i przecier.

Przepisy kulinarne - losowy

Wieloowocowa sałatka


Składniki Przepis  1 puszka brzoskwiń w syropie
 1 puszka ananasa w syropie
 1 puszka koktajlu egzotycznego w syropie
 15 dag bialych winogron
 15 dag ciemnych winogron
  3 banany
  3 kiwi
  2 dojrzale gruszki
  2 pomarancze lub kilka mandarynek
 w sezonie gdy najtansze truskawki oraz arbuz
 1L soku winogronowego jasnego (ważne) Do dość dużego naczynia w którym będzie sałatka odcedzamy sok z puszek i wlewamy sok winogronowy.
Po kolei kroimy dowolnie ale raczej niezbyt drobno owoce,a na samym końcu gruszki i banany, lekko mieszamy.
Dekorujemy listkami melisy cytrynowej.
Można w razie potrzeby dolać przegotowanej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych składników mozna zrobić około 15 porcji po 250 gr (szklanek)

P.S.Sałatka ta powstała w wyniku potrzeby zrobienia na przyjęcie komunijne czegoś innego jak kompot i okazało się to strzałem w dziesi?tkę.Goraco polecam!