Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z warzywami i pieczarkami


Produkty: naleśniki: 1/2 l mleka 1/2 l piwa 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąka farsz: 30 dkg pieczarek 2 cebule mrożona mieszanka warzywna ser żółty sól, pieprz  Wykonanie Składniki na ciasto ubić trzepaczka lub mikserem, usmażyć naleśniki. Pieczarki poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki lub kostkę, usmażyć na oliwie /smażyć aż woda całkowicie odparuje a całość nabierze złotego koloru/. Dodać mrożoną mieszankę warzywną i dusić, aż jarzyny będą miękkie, a całość nabierze lekkiej spoistości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i dodać trochę startego, żółtego sera, by farsz był bardziej spoisty. Naleśniki smarować farszem. Przed podaniem obsmażyć na maśle.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kapusty ze śliwkami


30 dag białej kapusty
15 dag mrożonych śliwek lub 6-10 sztuk suszonych
10 dag jabłek
łyżka musztardy
1/2 szkl. śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżki zielonej pietruszki
sól, pieprz Suszone śliwki namoczyć w wodzie (kilka godzin), mrożone pozostawić do rozmrożenia. Musztardę rozetrzeć z oliwą, wymieszać ze ?mietaną. Przyprawić solą i pieprzem, ew. cukrem.  Kapustę poszatkować, jabłko utrzeć i poł?czyć z sosem. Owoce wydrylować, pokroić w paski. Wszystkie składniki poł?czyć i posypać pietruszką.