Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 ¶rednie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 z±bki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć sol± i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyj±ć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obran± i pokrojon± w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowan± papryk± i kminkiem. (ilo¶ć podana w składnikach). Dołożyć wcze¶niej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękko¶ci mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa podlaska


SKŁADNIKI: * 1,5 l rosołu * gar¶ć szczawiu * łyżka masła * łyżka m±ki * 0,5 szklanki ¶mietany SPOSÓB WYKONANIA: Umyty i opłukany szczaw posiekać i poddusić na ma¶le. Rozprowadzić rosołem i zaprawić ¶mietan± rozbit± z m±k±, zagotować. Jako dodatek do zupy można podać jajka na miękko w koszulkach, pokrajane jajko na twardo lub jaja faszerowane.

Przepisy kulinarne - losowy

Panga w m±ce kukurydzianej (pyszna)


Składniki Przepis Filet pangi
m?ka kukurydziana
sól, pieprz
olej RYŻOWY koniecznie

Przygotowujemy rybkę do smażenia czyli po rozmrożeniu solimy i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i panierujemy tylko w m?ce kukurydzianej. Kładziemy na dobrze rozgrzany olej ryżowy i smażymy na złoty kolor z obydwóch stron.

Dlaczego ryżowy olej - ma bardzo wysok± temperaturę smażenia , nie dymi, do smażenia ryby pasuje idealnie, zreszt? do innych potraw też.
Polecam dla dzieci  od 18 miesi?ca