Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort z muślinowym kremem maślanym


Składniki Biszkopt:
• 6 jaj
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń waniliowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Krem:
• 2 kostki masła lub dobrej margaryny
• 1 szklanka cukru
• 5 żółtek
• 2 torebki cukru waniliowego
Poncz:
• 0,5 litra wody
• 2 łyżki cukru
• 1 liść laurowy
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 3 ziarenka goździków
• skórka z 0,5 cytryny
• kieliszek spirytusu
Ponadto:
• 0,5 słoika dżemu lub galaretki z czarnej porzeczki
• 0,5 puszki brzoskwiń • 2-3 łyżki kawy mielonej
• 5-10 dag posypki orzechowej
• perełki cukrowe (do kupienia w cukierniach) Etapy przygotowania 1. Do tortu są potrzebne cztery placki. Proponuję upiec dwa biszkopty i przekroić na dwie części.
2. Wykonanie biszkoptu: białka ubić z solą na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Delikatnie mieszając połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 st.C koło 20-30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić na pół.
3. Wykonać krem: cukier podgrzać z 5 łyżkami zimnej wody aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż powstanie syrop "bąbelkowy". W innym naczyniu lekko ubić żółtka i do nich stopniowo wlewać syrop, cały czas energicznie ubijając. Ubijać około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i wystygnie. Masło utrzeć na jasną kremową masę. Ucierając dodawać po łyżce wystudzonej masy żółtkowo-cukrowej i wanilię. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
4. Krążek biszkoptu, który będzie stanowił dno tortu, skropić ponczem i posmarować cienką warstwą dżemem lub galaretką. Na to nałożyć warstwę kremu. Przykryć kolejnym plackiem, skropić ponczem. Rozprowadzić cieniutką warstwę kremu. Krem oprószyć przez sitko kawą mieloną. Następny placek pokryć kremem i obrócić go układając kremem na kawę (kawa ma byc w środku między kremami). Nasączyć. Posmarować placek kremem i naszpikować brzoskwiniami. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Boki oprószyć posypką orzechowa. Górę udekorować resztą kremu i perełkami cukrowymi. Na środku można wykonać różę z brzoskwini lub położyć świeże kwiaty.
5. Tort jest pracochłonny, ale zadowoli chyba każde podniebienie.

Przepisy kulinarne - losowy

Holenderskie CIASTO JABŁKOWE


Składniki ciasto: - 500 g mąki - 1/2 łyżeczki soli - 3-4 łyżki wody - 250 g masła poza tym: - 6 dużych jabłek - sok z 1 cytryny - 100 g rodzynek - 2-3 łyżki rumu lub wódki - 100 g siekanych migdałów - 150 g cukru - 1 żółtko Sposób wykonania 1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto o chłodzić 1/2 godziny. 2. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąc gniazda, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki namoczyć w alkoholu. 3. Połowż ciasta wyłożyć tortownicę lub żaroodporne naczynie, ułożyć połówki jabłek, posypać rodzynkami, migdałami i cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i nałożyć na jabłka, docisnąć brzegi. 4. Górę posmarować żółtkiem i nakłuć kilka razy widelcem. Piec 50-60 minut w 200 stopniach.