Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupakowe kluseczki w sosie koperkowym


400 g filetów szczupaka
4 kromki chleba tostowego
200 g śmietany
sok z ½ cytryny
sól
pieprz cayenne
starta gałka muszkatołowa
1 jajko
½ cebuli
1 listek laurowy
1 goździk
250 ml wytrawnego białego wina
6 ziarenek czarnego pieprzu
Sos koperkowy:
40 g masła
4 duże łyżki mąki
200 g śmietany
1 żółtko
60 g zimnego masła
sól
pieprz cayenne
sok z ½ cytryny
1 duży pęczek koperku
Filet ze szczupaka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obkroić chleb tostowy i namoczyć miąższ w ok. 6 łyżkach śmietany. Mięso szczupaka zmiksować z solą, namoczonym chlebem i jajkiem, dodając po trochu resztę śmietany. Gotową masę przetrzeć przez sito. Doprawić pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cebulę naszpikować listkiem laurowym i goździkiem. Zagotować ¾ l wody i białe wino. Dodać cebulę, ziarenka pieprzu i małą łyżeczkę soli. Umyć i odsączyć koper. Oddzielić natkę od łodyg. Łodygi wrzucić do przygotowanego wrzątku a liście drobno posiekać. Za pomocą dużej łyżki formować z farszu kluski wielkości jajka i wkładać je do wrzątku. Zredukować ogień i gotować ok. 12 minut. Kluski wyjąć z wody. Wywar odparować do ½ l. rozpuścić w naczyniu masło (40 g) na sos, zasmażyć na nim mąkę i całość zalać wywarem. Gotować ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać śmietanę i odparować całość do 2/3. Przetrzeć przez sito, dodać żółtko i masło w płatkach, wszystko dokładnie wymieszać. Nie gotować długo sosu, bo żółtko się zetnie! Dodać posiekany koperek i całość przyprawić solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Kluseczki podawać z sosem.


Przepisy kulinarne - losowy