Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piernik świąteczny na miodzie


Składniki: 0.5 kg mąki,
25 dkg masła,
1.5 szkl. cukru,
0.5 szkl. miodu pszczelego (lub płynnego miodu sztucznego - z miodem pszczelim piernik jest o wiele lepszy),
3 jajka,
1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon,
imbir goździki,
pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej,
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej,
1 szkl. mleka,
odrobina mąki kartoflanej,
tłuszcz do formy. Po 5 dkg posiekanych migdałów,
orzechów,
rodzynków,
fig.
Sposób przyrządzenia:
       
W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.


Przepisy kulinarne - losowy

Zielone Szaleństwo


Składniki • 1 biała cykoria • 1 gruszka • 1 kiwi • 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni) • oliwa z oliwek, ocet balsamico • sól, pieprz, Etapy przygotowania 1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki. 2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami 3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.