Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w piwie po holendersku


Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła lub margaryny, 1 szklanka piwa. 1 szklanka bulionu z kostki, 1-2 ząbki czosnku. 2 liście laurowe, pieprz, sól Wykonanie Cebulę i marchew drobno pokrajać i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż zmiękną. Żeberka obsmażyć na oleju na wolnym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć warzywa, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować osobno do chwili, gdy zostanie 1/3 pierwotnej objętości, następnie wlać do naczynia z mięsem. Piec ok. 60 minut pod przykryciem, w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa gulaszowa z kopytkami


Składniki NA ZUPĘ: - 40 dag wołowiny - 40 dag ziemniaków - smalec lub olej do smażenia - 2 średnie cebule - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego - 2 puszki pomidorów w zalewie - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku - 2 listki laurowe - 1/2 łyżeczki kminku - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz KOPYTKA: - 500 g ziemniaków - 1 jajko - ok. 1/2- 3/4 szklanki mąki  Sposób wykonania: KOPYTKA: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i zagniatamy z mąką, jajkiem i szczptą soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. 2. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta formujemy wałeczek grubości ok. 1,5 cm, lekko go spłaszczamy i kroimy na ukos kluseczki grubości ok. 1 cm. 3. Kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy aż będą na w pół miękkie- nie za bardzo, dlatego że będą się jeszcze gotować w zupie. ZUPA: 4. W garnku, na oleju lub smalcu, na dużym ogniu podsmażamy mięso pokrojone w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę i lekko ją rumienimy. 5. Następnie dodajemy przyprawy, przecier i ok. 1/2 szklanki wody- dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. 6. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki, pomidory z puszki i wodę- wody dodajemy tyle, żeby łącznie z zalewą z pomidorów było jej 3,5 szklanki. 7. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut- aż ziemniaki będą miekkie. Na 5- 7 minut przed końcem wrzucamy kopytka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś z grzybowym ragout


SKŁADNIKI: 400 g surowego łososia, 400 g suszonych grzybów: prawdziwków lub podgrzybków, 2 szalotki, 2 łyżki masła, 0.1 l białego wina, 0.2 l śmietany, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka tymianku, sól, pieprz. WYKONANIE: Rybę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą, następnie osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Grzyby namoczyć, osączyć i pokroić. Oczyszczoną szalotkę pokroić w krążki. Grzyby i cebulę poddusić na rozgrzanym maśle. Dolać wino. Całość gotować na wolnym ogniu, aż do całkowitego odparowania płynu. Wlać śmietanę i gotować na wolnym ogniu 3 - 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji tymianku i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Ragout grzybowe przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nim ułożyć rybę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie oprószyć pozostałym tymiankiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Danie zapiekać ok. 10 - 15 min.