Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w piwie po holendersku


Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła lub margaryny, 1 szklanka piwa. 1 szklanka bulionu z kostki, 1-2 ząbki czosnku. 2 liście laurowe, pieprz, sól Wykonanie Cebulę i marchew drobno pokrajać i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż zmiękną. Żeberka obsmażyć na oleju na wolnym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć warzywa, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować osobno do chwili, gdy zostanie 1/3 pierwotnej objętości, następnie wlać do naczynia z mięsem. Piec ok. 60 minut pod przykryciem, w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś z kremowym spaghetti


Składniki • duzy filet z łososia • spaghetti • fix 4 sery z brokułami • ntka pietruszki • cytryna • czosenek, pieprz i sól Etapy przygotowania 1. Łososia natrzyj przyprawami i czosnkiem. Skrop oliwą. 2. Tak przygotowany – grilluj. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. 3. Ułoż go na półmisku, polej przygotowanym według przepisu na opakowaniu Fixem do spaghetti 4 sery z brokułami . 4. Na wierzchu ułóż grillowanego łososia. Ozdób natką pietruszki. Uwaga: jeśli nie możesz upiec łososia na grillu, zrób to w piekarniku, zawijając skropiony wodą filet w folię aluminiową.

Przepisy kulinarne - losowy

Filety z dorsza po mazursku


SKŁADNIKI: 75 dag filetów z dorsza, 50 dag włoszczyzny z kapustą, 4 dag mąki, ½ szklanki śmietany, 3 dag startego, żółtego, twardego sera, 2 łyżeczki przyprawy do ryb, 3 łyżki soku z cytryny, pieprz czarny mielony, tłuszcz do smażenia sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Filety umyć, osączyć wyporcjować, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na 30 minut. Włoszczyznę oczyścić, opłukać pokroić w słupki, podsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włożyć filety, zalać śmietaną rozmieszaną z 1 łyżką mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, przyprawą do ryb, posypać startym serem i zapiec w piekarniku około 20 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką.