Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w piwie po holendersku


Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła lub margaryny, 1 szklanka piwa. 1 szklanka bulionu z kostki, 1-2 ząbki czosnku. 2 liście laurowe, pieprz, sól Wykonanie Cebulę i marchew drobno pokrajać i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż zmiękną. Żeberka obsmażyć na oleju na wolnym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć warzywa, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować osobno do chwili, gdy zostanie 1/3 pierwotnej objętości, następnie wlać do naczynia z mięsem. Piec ok. 60 minut pod przykryciem, w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

"Rozgrzewacz serca"


Składniki: 1 litr piwa jasnego 50 ml soku wiśniowego 50 ml soku jabłkowego 50 ml soku ananasowego sok z 1 limonki szczypta goździków i cynamonu do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru Sposób wykonania:
Piwo oraz soki wlać do średniego rondelka, następnie dodać goździki, cynamon oraz cukier, podgrzać na małym ogniu - nie doprowadzając do wrzenia. Podawać w kubkach lub szklankach z grubego szkła.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik gruszkowy z serem rokpol


Składniki • 70 dag gruszek
• 2 łodygi selera naciowego
• 10 dag sera rokpol
• 750 ml bulionu warzywnego (instant)
• 220 ml śmietany
• sok z połowy cytryny
• sól, biały pieprz Etapy przygotowania Obrane i oczyszczone gruszki pokroić w kostkę, seler pokroić w plasterki (listki odłożyć do dekoracji). Zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Ostudzić i zmiksować. Zagotować bulion warzywny, dodać starty rokpol oraz puree gruszkowo - selerowe. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę schłodzić, wymieszać z ubitą śmietaną i ozdobić listkami selera.