Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w piwie po holendersku


Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła lub margaryny, 1 szklanka piwa. 1 szklanka bulionu z kostki, 1-2 ząbki czosnku. 2 liście laurowe, pieprz, sól Wykonanie Cebulę i marchew drobno pokrajać i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż zmiękną. Żeberka obsmażyć na oleju na wolnym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć warzywa, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować osobno do chwili, gdy zostanie 1/3 pierwotnej objętości, następnie wlać do naczynia z mięsem. Piec ok. 60 minut pod przykryciem, w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piernik z truskawkami


SKŁADNIKI: - ok. 20 dag pumpernikla, - 30 dag (3 tabliczki) gorzkiej czekolady, - 1 łyżeczka przyprawy do pierników, - 1/2 szklanki piwa, - ok. 60 dag dużych truskawek SPOSÓB WYKONANIA: Pumpernikiel rozkruszamy na blasze lub w tortownicy. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodając przyprawę do pierników. Gdy się stopi, zdejmujemy ją z ognia, wlewamy piwo, mieszamy. Delikatnie zalewamy pokruszone pieczywo. Studzimy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem dekorujemy połówkami truskawek.

Przepisy kulinarne - losowy

Czerwona zupa rybna


Składniki : 2 lub 3 karpie (ok. 1 kg) zielenina jak do rosołu: marchew pietruszki korzeń por seler 4 cebule angielskie ziele ( 2 - 3 ziarnka) pieprz ziarnisty czarny 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól lub vegeta do smaku 5 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę świeża bazylia lub mięta lub suszone odpowiedniki owoc papryki czerwonej słodkiej i 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku ok. 1.5 l wody Sposób przygotowania: Sprawione i wymyte karpie (razem z ogonami i głowami) zalać wodą w garnku, wrzucić obrane cebule, marchew, seler, pietruszkę, ziele angielskie i pieprz. Gotować na średnim ogniu ale tak, aby ryby się nie rozgotowały, jeśli się rozgotują to też nie będzie problemu. Wyjąć ryby, przecedzić wywar. Zdjąć skórę, oddzielić ości, ogony i głowy. Do wywaru dodać pokrojoną w paseczki paprykę, por pokrojony w talarki, marchewkę pokrojoną jak kto chce (tę z wywaru) i seler też jak kto lubi. Dodać ponownie ziarnko ziela angielskiego i połowę mięsa z ryb (im większe kawałki mięsa tym lepiej). Gotować na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Wtedy dodać pomidory lub przecier, paprykę w proszku, osolić i dodać pieprzu do smaku. Włożyć resztę mięsa z ryb. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekane świeże zioła lub susz ziołowy. Przykryć garnek i odstawić na 10 min. lub trzymać na minimalnym płomieniu.