Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w piwie po holendersku


Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła lub margaryny, 1 szklanka piwa. 1 szklanka bulionu z kostki, 1-2 ząbki czosnku. 2 liście laurowe, pieprz, sól Wykonanie Cebulę i marchew drobno pokrajać i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż zmiękną. Żeberka obsmażyć na oleju na wolnym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć warzywa, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować osobno do chwili, gdy zostanie 1/3 pierwotnej objętości, następnie wlać do naczynia z mięsem. Piec ok. 60 minut pod przykryciem, w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z marynowaną pieczarką


SKŁADNIKI: * słoik marynowanych pieczarek * puszka kukurydzy * 20 dkg żółtego sera * torebka ryżu * słoik majonezu * por * sól WYKONANIE: Ser pokrój w drobną kostkę. Pieczarki osącz, pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Kukurydzę osącz. Połącz składniki, dodaj majonez w ilości wg uznania, ewentualnie dopraw solą, wymieszaj. Udekoruj posiekanym porem. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Buchty - bułeczki drożdżowe z nadzieniem


Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży
- 6 dag cukru
- 35 dag mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 8 dag stopionego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
Nadzienie:
- 30 dag powideł śliwkowych
Ponadto:
- 2 dag masła do posmarowania blachy
- 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
- 5 dag cukru pudru


Do miseczki wkrusz drożdże i poł?cz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i reszt? mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostał? m?ką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczypt? soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak p?czki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem