Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w piwie po holendersku


Składniki 800 g żeberek wołowych, 500 g marchwi, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła lub margaryny, 1 szklanka piwa. 1 szklanka bulionu z kostki, 1-2 ząbki czosnku. 2 liście laurowe, pieprz, sól Wykonanie Cebulę i marchew drobno pokrajać i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż zmiękną. Żeberka obsmażyć na oleju na wolnym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć warzywa, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować osobno do chwili, gdy zostanie 1/3 pierwotnej objętości, następnie wlać do naczynia z mięsem. Piec ok. 60 minut pod przykryciem, w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Frykando cielece z ostrym sosem


Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 5 godz.
2 kg udzca cielecego,
200 g sloniny,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 cebula,
150 g fasolki szparagowej,
1 seler,
100 g zielonego groszku,
1 kalarepa,
300 g malych pieczarek (lub kapelusze),
200 ml kwasnej smietany,
2 lyzki masla,
2 lyzeczki Maggi,
1/2 lyzeczki musztardy,
1 lyzeczka maki,
2 cytryny,
sol, pieprz.

1. Cielecine umyc w zimnej wodzie, zdjac blony, naszzpikowac gesto slonina, posolic, skropic sokiem z 1 cytryny, zwinac mocno w rulon. Obwiazac bialym bawelnianym sznurkiem, natrzec sokiem z drugiej cytryny, posolic, odstawic w
chlodne miejsce na 2 godz. Na kosciach ugotowac rosol do polewania miesa.
2. Jarzyny obrac, umyc, drobno poszatkowac. Cebule sparzyc wrzatkiem, udusic na
1 lyzce masla. Pieczarki obrac, oplukac.
3. Cielecine wlozyc do garnka, przykryc jarzynami (bez pieczarek), dodac 1 lyzke masla, dusic na malym ogniu. Podlewac czesto rosolem. Gdy mieso sie zrumieni i bedzie zupelnie miekkie wlozyc pieczarki i dusic jeszcze 15 min. Dodac troche pieprzu, Maggi, musztarde i smietane. Zagotowac i zdjac z ognia.
4. Wyjac mieso i pieczarki. Zdjac sznurek, mieso pokroic w cienkie plastry. Sos
przetrzec przez sito. Jesli jest zbyt rzadki, dodac make i zagotowac.
5. Pokrojone frykando razem z pieczarkami przelozyc na ogrzany polmisek i polac
sosem.
- Frykando mozna przyrzadzic z mniejszej lub wiekszej ilosci miesa, niz podana
w przepisie, odpowiednio skracajac lub przedluzajac czas duszenia.

Przepisy kulinarne - losowy

Śledzie korzenne


3 solone śledzie
3 goździki
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek gorczycy
5 ziarenek jałowca
5 ziarenek kolendry
2 ząbki czosnku
pokruszony listek laurowy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 szklanki oleju
1 cebula
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pkroić w dzwonka.
Goździki, gorczycę, jałowiec, pieprz, ziele i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z utartym czosnkiem, listkiem laurowym i papryką.
Tak przygotowaną mieszankę zawinąć w kawałwek gazy, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.
Następnie do słoika włożyć dzwonka śledzi, przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na dwa dni.
Przed podaniem śledzie wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami sparzonej cebuli i posypać natką.