Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Founde burgundzkie


1 kg polędwicy wołowej
1,2 l oliwy
50 ml brandy
4 ząbki czosnku
1 ł płynnego miodu
starta skórka z 1 cytryny
rozmaryn
estragon
3 ziarna ziela angielskiego
2 li?cie laurowe
chili
sól, pieprz Przygotować marynatę: do szklanki oleju dodać alkohol, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, miód i zioła oraz sól. Schłodzone mięso pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i zalać marynat?. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Całość przykryć foli? aluminiową i włożyć na noc do lodówki - polędwica musi skruszeć. Tuz przed podaniem wyjąć mięso i ułożyć na półmisku.
Rozgrzać w żaroodpornym naczyniu do founde litr oleju, dodać ziele angielskie, posiekany czosnek i li?cie laurowe. Mięso nabić na szpadkę, włożyć do garnuszka.

Przepisy kulinarne - losowy

Indyk z liczi


40 dag mięsa indyczego
½ cebuli
1 marchew
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego białego wina
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki oleju
40 dag owoców liczi
olej do smażenia
sól, pieprz
cukier
imbir

Mięso pokroić w cienkie paski, dodać sól, pieprz, pokrojoną w plasterki marchew. Zalać sosem sojowym, winem, doprawić cukrem i imbirem, dodać m?kę ziemniaczaną. Całość wymieszać i pozostawić pod przykryciem minimum 2h. Od czasu do czasu wymieszać. Liczi obrać, przepołowić, wyjąć pestkę. Mięso ods?czyć, marynatę odlać do naczynia. Do rozgrzanego w brytfannie oleju przełożyć mięso z jarzynami. Upiec. Dodać marynatę, krótko zagotować. Dodać liczi. Całość podgrzać i podawać z ryżem.