Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczona cebula


3 cebule
ząbek czosnku
łyżka śmietany
łyżka tartego parmezanu (lub żółtego sera)
Cebule obgotować. Wydr?żyć mi?ższ, posiekać go i poł?czyć ze zmiażdżonym czosnkiem, serem i ?mietaną. Nadzieniem faszerować cebule i piec ok. 20 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Gruszki z imbirem i musem czekoladowym


4 porcje 4 gruszki
2 limonki
kawałek świeżego imbiru
10 dag cukru mus:
17 dag gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki (30%)
1 żółtko
2 białka
2 dag cukru
mały kieliszek whisky / rumu / koniaku Obrać gruszki, zalać wod?, dodać skórkę z 1 limonki, sok z 2 limonek, cukier i obrany imbir. Przykryć i gotować na małym ogniu 15 min. Wyjąć owoce i gotować syrop jeszcze 10 min, aż odparuje do ok. 200 ml. Odstawić do ostudzenia. Przygotować mus. Połamać czekoladę, ?mietanę w garnku doprowadzić do wrzenia, zdjąć garnek z ognia, dodać czekoladę, żółtko, dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno białka ze szczypt? cukru. Oddzielić 1/3 białek i wymieszać z mas? czekoladową. Wlać mieszankę do reszty białek. Powoli dolewać whisky, delikatnie mieszając. Mus włożyć na 2h do lodówki. Gruszki podawać z syropem imbirowym i musem.