Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś w sosie miodowo-musztardowym


Składniki • 3 dzwonki z łososia • 6 ząbków czosnku • sól, pieprz, masło • Sos: musztarda sarebska • miód Etapy przygotowania 1. Dzwonki przyprawiamy i smarujemy czosnkiem. Układamy dzwonki na grillu i na wierzch kładziemy kosteczkę masła. Grillujemy dwustronnie ok 1,5 godziny. 2. Sos: mieszamy 10 łyżek musztardy z 2 łyżkami miodu. 3. Na talerzu kładziemy dzwonek i polewamy go sosem. 4. Podajemy z grzankami z grilla.

Przepisy kulinarne - losowy

Pyszna zupa z dyni


Składniki

• 1 kg obranej pokrojonej dyni • 2 obrane pokrojone marchewki • 3 łyżki umytych rodzynek • łyżka umytych pokrojonych suszonych śliwek • 1 szklanka mleka sojowego lub zwykłego mleka • kawałek pokrojonej laski wanilii
Etapy przygotowania

1. Dynię i marchewkę ugotować. Gdy trochę przestygnie - zmiksować mikserem. 2. Dodać mleko, wanilię i zagotować, uzupełnić przegotowaną wod?. Rozlać na talerze. Posypać rodzynkami i śliwkami. 3. Podawać z chrupkami kukurydzianymi lub groszkiem ptysiowym.