Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Baranina po Macedońsku


Składniki • 1 kg żeberek baranich • 3 cebule • 3 zielone papryki • 150 g ostrego żółtego sera • 3 pomidory • olej, sól, pieprz Etapy przygotowania Żeberka podzielić, smażyć przez 15 minut z obu stron. Na usmażone mięso nakładać pokrojoną cebulę, pomidory i paprykę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać startym serem, przed podaniem zapiec.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz smażony w sosie własnym


Składniki 2 Filety z dorsza 1/2kg cebuli 1 koncentrat pomidorowy pieprz wegeta sól  Sposób wykonania Fileciki pokroić na kawałki, przyprawić wegetą i pozostawic na kilka minut. Cebulę przekroić na połowe i pokroić, podsmażyć aby była szklista. Rybę usmażyć potem dodać podsmażoną cebulę; przecier pomidorowy rozrobić z wodą i zalać całość. Dusić na małym ogniu około 5 min. Doprawić do smaku, podawać na ciepło.