Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Belgijskie naleśniki z konfiturą


25 dag mąki
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 torebki cukru waniliowego
5 dag masła
1 kieliszek koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
skórka słoniny do smarowania patelni
konfitura morelowa i mielone migdały
Przesiej m?kę, utrzyj ją z jajkami, mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem, wlej koniak, odstaw na godzinę do napęcznienia. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją skórką słoniny, kolejno smaż cieniutkie naleśniki. Zwijaj w rulony, podawaj z konfitur? morelową i płatkami migdałowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Angielski gulasz wołowy z fasolą


Składniki 1,5 kg pręgi z wołowiny mąka małe cebule duże kawałki marchewki seler naciowy brukiew fasola limeńska 3 listki laurowe kilka gałązek tymianku sól i pieprz 1 litr cydru (jabłecznik) łyżka sosu Worcestershire Przygotowanie Półtora kilo pręgi kroimy na duże kawałki i obtaczamy w dobrze przyprawionej mące. Jedną trzecią mięsa układamy na dnie garnka. Małe, całe cebule, oraz duże kawałki marchewki, selera naciowego i brukwi wrzucamy do pozostałej z obtaczania wołowiny mąki i wszystko razem mieszamy. Na mięsie kładziemy część warzyw, na nich namoczoną fasolę limeńską, zwana też półksiężycowatą, potem znowu mięso, warzywa, resztę fasoli i ostatnie kawałki wołowiny. Do gulaszu dodajemy 3 listki laurowe i kilka gałązek tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy litr wytrawnego jabłecznika czyli cydru. Dodajemy łyżkę sosu Worcestershire. Garnek szczelnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza na 4 i pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, dokładamy kilka cebulowych klusek i zapiekamy bez przykrywki, żeby potrawa się zrumieniła.