Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pascha z wanilią


SKŁADNIKI: • 75 dag tłustego białego sera • kostka masła • 10 żółtek ugotowanych na twardo • szklanka cukru • laska wanilii • po 10 dag łuskanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej • owoce kandyzowane do dekoracji WYKONANIE: 1. Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Miąższ wanilii utłuc w moździerzu. 2. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce ser, wanilię i bakalie. 3. Gęste sito wyłożyć gazą i wypełnić masą serową, brzegi gazy zawinąć. Sitko ustawić na naczyniu, do którego spłynie nadmiar płynu. Masę obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 24 godz. 4. Masę serową wyjąć na talerz, przed podaniem przybrać kandyzowanymi owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka sylwestrowa


Składniki •  dwie torebki ryżu
  
•  puszka ananasa
  
•  puszka kukurydzy
  
•  puszka tuńczyka (duże kawalki najlepiej w sosie własnym)
  
•  majonez (według uznania)
  
•  świeża czerwona lub żółta papryka
  
•  mały filet z kurczaka
  
•  przyprawy do smaku: warzywko, pieprz ziołowy, odrobina bazylji
  
Etapy przygotowania 1.  Wstawić ryż do gotowania, ważne jest to żeby wrzucić go do wrzącej osolonej wody.
    
2.  Drobno pokrojonego w kostke fileta z kurczaka podsmarzyć na patelni z odrobina masła i odrobiną oleju. Pozostawić do ostygniecia na talerzu.
    
3.  Pokroić w kostke papryke, do niej dodac kukurydze z puszki, pokrojonego ananasa, oraz tuńczyka.
    
4.  Odcedzić ugotowany ryż, dodać go wraz z kurczakiem do reszty składników wraz z majonezem i przyprawami. Na koniec wymieszać.