Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z grilla karmelizowane


Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Sposób przyrządzania:

Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka nacieramy 1/2 łyżeczki soli i cukrem i zostawiamy na 30 minut. Kroimy następnie na kawałki szerokości 5 cm, które mieszamy z marynatą i pozostawiamy na dalsze 30 minut, obracając je od czasu do czasu.
Odsączone z marynaty żeberka układamy na grillu i pieczemy 20 minut z każdej strony, polewając marynatą, aż staną się brązowo-lśniąco-chrupiące.
Podajemy z ryżem i kapustą pekińską.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marynowany łosoś


Składniki Przepis 1 kg środkowej czę?ci całego, świeżego albo rozmrożonego łososia
3 łyżeczki ziaren białego pieprzu
1/2 dl soli ( 1dl = 100 ml )
1/2 dl cukru
2 duże pęczki świeżego koperku
Sos:
1 dl musztardy szwedzkiej albo innej o słodkim smaku
2 i 1/2 łyżki stołowej cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe octu winnego białego (vinegret)
2-3 szczypty zmielonego białego pieprzu
4 dl neutralnego oleju (nie z oliwek)
1 dl posiekanego swieżego koperku Wykrój dwa filety z łososia, ze skór? (albo kup gotowe filety ze skór? w sklepie), usuń wszystkie ości pęset? do ryb. Potłucz ziarna pieprzu na grubo, wymieszaj z solą i cukrem. Posiekaj koperek, podziel przyprawy na trzy czę?ci. Koperek również podziel na trzy częsci . Posyp równo 1/3 przypraw i 1/3 kopru dno dość wysokiego szklanego albo ceramicznego naczynia i połóż na to połowę łososia skor? w doł. Posyp łososia kolejną czę?ći? przypraw i ułóż drug? polowę ryby skora do gory. Posyp to równomiernie ostatni? cześci? przypraw. Przykryj naczynie szczelnie foli? i włóż do lodówki na 2 doby. W ciagu tego czasu najlepiej odwroć rybę 2 razy, żeby łosoś cały przeszedł marynat?.
Uwaga:
nie rozdzielaj połówek, skora ryby powinna być zawsze ku dołowi i górze naczynia.
Serwowanie:
Oczy?ć łososia z przypraw i pokrój na cienkie plastry usuwając skorę. Udekoruj półmisek sałat?, plastrami swieżego ogorka, cz?stkami cytryny, na to ułóż plastry łososia. Ja zwijam je w róże, to ładnie wyglada.
Wymieszaj razem składniki sosu, ale oprócz oliwy i koperku. Dodawaj po trochu olej, caly czas trzepi?c mieszadełkiem sos, który powinien wyjąć gładki, zageszczony i jasny. Dodaj koperek i sos jest gotowy. Łososia przechowuj w lodowce. Jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia.

Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka na zielonych orzechach i cytrynie


Na 25 zielonych włoskich orzechów nalać wrz?cej wody, aby się sparzyły.
Po godzinie wodę odlać, nalać zimnej, w której orzechy, musz? poleżeć 3 godziny.
Po upływie tego czasu trzeba je pokrajać na drobne kawałki, dodać żółtej skórki (bez białego mi?ższu) z jednej cytryny.
Wrzucić tam jeszcze po 2 g goĽdzików i gałki muszkatołowej i zalać 2 l czystego spirytusu.
G?sior szczelnie zakorkować i pozostawić w spokoju przez 3 tygodnie.
Zlać płyn znad owoców, następnie zrobić syrop z 1 l wody i 1 kg cukru, przefiltrować, ostudzić i zimny zmieszać ze ?ci?gniętym z g?siora płynem.
Jeszcze raz przefiltrować i zlać do butelek.