Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 z±bki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrz±dzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z sol±. Poł±czyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porz±dnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smaruj±c w trakcie pieczenia marynat±. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrz±dzane żeberka i kurczaka można ¶miało piec także w piekarniku - na ruszcie, a je¶li kto¶ nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzaj±c widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka ¶wi±teczna


Składniki Ciasto: 250 g masła 250 g cukru 1 op. cukru waniliowego 6 jaj 500 g m±ki 1 op. proszku do pieczenia 125 ml mleka sok z 1 limonetki po 60 g posiekanej kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy Lukier: 200 g cukru pudru sok z cytryny Poza tym: cieniutkie gwiazdki z kruchego ciasta masło i tarta bulka do formy cukier puder Przygotowanie: Masło utrzeć na puszyst± masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, utrzeć na krem. Kolejno dodawać jaja i ucierać, aż cukier się rozpu¶ci. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odrobin± m±ki posypać ciasto i wymieszać. Następnie dodać 4 łyżki mleka i trochę m±ki, wymieszać. Czynno¶ć powtarzać, aż zostanie użyta cała m±ka i mleko i powstanie gładkie ciasto. Do ciasta dodać sok z limonetki i kandyzowan± skórkę z cytryny i pomarańczy, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę z kominkiem posmarować masłem i oprószyć tart± bułk±. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Babkę piec ok. 50 minut, wystudzić i wyj±ć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym. Babkę polać lukrem, ozdobić gwiazdkami z kruchego ciasta, odstawić, by lukier zastygł. Babkę posypać cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciastka sztokholmskie


Składniki Ciasto: 150 g masła albo margaryny
1/2 dl cukru
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 i 1/2 dl m±ki Nadzienie: dżem z malin albo czeresni Garnirowanie: drobno posiekane nie obierane migdaly albo inne orzechy Glazura: 3 łyzki stołowe cukru pudru, trochę wody Wykonanie 1. Masło i cukier utrzeć.
2. Dodać żółtko, cukier waniliowy, makę i wyrobić gładkie ciasto.
3. Uformawać 2 wałki z ciasta dlugie na 28 cm i szerokie na 2,5 cm.
4. Rolować wałki w posiekanych orzechach.
5. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
6. Kroić wałki na ciastka o grubo¶ci 1 cm.
7. Położyć ciastka na wysmarowanych tłuszczem blachach albo na pergaminie do pieczenia.
8. Zrobić palcem małe wglębienie w ¶rodku każdego ciastka i napełnić je dżemem, około 1 łyżeczka na sztukę.
9. Piec ciasteczka na ¶rodkowej wysokosci, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez okolo 14 minut, maj± byc lekko złote.
10. Gotowe studzić na ruszcie.
11. Zrobić glazurę i posmarować nia każde ciastko na dżemie.
12. Jeżeli mamy zamiar poukładać ciastka do pudełka, glazura musi zastygn±ć. każd± warstwę ciastek powinno się przełożyć pergaminem.