Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrządzane żeberka i kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka z jagniecia mlecznego


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kg jagnieciny z lopatki i mostka ( z tzw. jagniecia mlecznego wazacego do 13-14 kg),
45 ml oliwy,
40 g smalcu,
1 cebula,
3 zabki czosnku,
175 ml czerwonego, wytrawnego wina,
100 g sera pecorino lub parmezanu,
2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, pokroic w kawalki, mostek pociac tasakiem w poprzek zeber.
Powinno byc 10-12 kawalkow. Rozgrzac w naczyniu oliwe, dodac cebule, krotko
przesmazyc. Kiedy zacznie nabierac zlotego koloru, dodac smalec, pokrojona
zielona pietruszke, czosnek, na koniec jagniecine. Smazyc az do zrumienienia
po 5-6 min z kazdej strony.
2. Zalac potrawe winem, dodac sol, pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem
ok. 50 min.
3. Polowe sera pokroic w kawalki, reszte zetrzec na tarce. Na 5 min przed koncem duszenia dodac ser. Wymieszac.
4. Mieso przelozyc na polmisek, polac sosem zageszczonym serem. Podawac z mlodymi kartoflami ugotowanymi w calosci, pokrojonymi w plasterki i obsypanymi
koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki z farszem grzybowym


Przygotowanie: 40 min.

Smażenie: ok. 30 min.

Trudność: dość łatwy


Składniki na 4 porcje


Ciasto naleśnikowe: • 2 jajka • ok. 2 szklanek mleka • ok. 1,5 szklanki mąki • sól i przyprawy do smaku  
Nadzienie: • 500 g. pieczarek • 2 duże cebule • bułka tarta • sól i pieprz do smaku • tłuszcz • ketchup
Etapy przygotowania

1. Łączymy mąkę, jajka, mleko i mieszamy mikserem. Dodajemy też obowiązkowo sól. Po uzyskaniu jednolitej konsysytencji nakładamy na lekko rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kolejne porcje ciasta (najlepiej ilość potrzebną na 1 naleśnik wyznaczać potocznie zwaną średnią chochelką do zupy) 2. Równocześnie można zacząć przygotowywanie farszu. W tym celu na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej wymyte i pokrojone w niezbyt drobne kawałki pieczarki. Smażymy aż pieczarki zmienią kolor w ciemnoszary. 3. Na innej patelni podsmażamy cebulę aż do uzyskania przez nią szklanego odcienia. 4. Cebulę łączymy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i sól i pieprz do smaku. 5. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i ponownie smażymy ok. 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. 6. Wysmażone naleśniki podawać polane ketchupem