Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrządzane żeberka i kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Strucla miodowo - migdałowa


Produkty Ciasto:
50 dkg.mąki
15 dkg.masła
2 jaja
3 żółtka
20 dkg.miodu
5 dkg.drożdży
1/2 szklanki śmietany
szczypta soli
Masa:
25 dkg.migdałów
25 dkg.miodu
2 jaja
4 żółtka
skórka pomarańczowa
Lukier:
1 białko
5 dkg.cukru pudru
sok z 1 cytryny Wykonanie Makę posiekać z masłem,dodać jaja,żółtka,śmietanę,roztarte z łyżką miodu drożdże,miód,cukier waniliowy - zagnieść ciasto.
Migdały sparzyć,obrać ze skórek,drobno posiekać,połączyć z miodem i pozostałymi składnikami nadzienia.
Ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować na prostakąty,posmarować masą migdałową;zwinąć strucle i odstawić do wyrośnięcia.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec około 50 min.
Białka utrzeć z cukrem oraz sokiem cytrynowym i ostudzone ciasto polukrować. 

Przepisy kulinarne - losowy

Strucla z makiem II


Rozczyn i ciasto:
2 1/2 dag drożdży,
1/2 dag cukru,
mleko,
2 żółtka,
1 jajo,
7 dag cukru,
skórka cytrynowa,
50 dag mąki,
ok. 1 szklanki mleka,
sól,
6 dag masła,
4 dag smalcu.
Nadzienie:
35 dag maku,
(wrz?ca woda),
15 dag cukru,
5 dag masła,
skórka cytrynowa,
cynamon,
15 dag skórki pomarańczowej,
5 dag rodzynków,
(2 białka),
masło do smarowania formy. Sparzyć mak, gdy rozciera się w palcach, ods?czyć starannie na sicie (przez noc). Dwie wąskie, prostokątne formy (jak na piernik) wysmarować masłem. Przygotować rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporz?dzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych we wstępie, dodając najpierw smalec, póĽniej masło. Ciasto wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Sporz?dzić nadzienie z maku: Sparzony mak zemleć w maszynce przez drobne sitko 3 razy. Do maku dodać masło, cukier, powoli podsmażyć mieszając (odparować go),ostudzić. Mak wymieszać z rodzynkami (lub ods?czonymi konfiturami), skórką cytrynową i pomarańczową, jeżeli nadzienie rozsypuje się, dodać surowe białko. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 czę?ci, wyłożyć połowę na stolnicę, wywałkować dość cienko w kształcie prostokąta, posmarować połowę maku, zwinąć ciasto w wałek. Struclę wyłożyć do formy zawinięciem pod spód, postawić do wyrośnięcia, w ten sam sposób wrobić drug? połowę ciasta. Gdy ciasto wyrośnie, zwilżyć powierzchnię letni? wod? lub posmarować jajem i upiec (około 45 min.). Upieczone i nieco (w formie) przestudzone ciasto wyłożyć ostrożnie i opierając o brzeg stolnicy- ostudzić. Struclę posypać cukrem, dopóki gor?ca, lub oblać lukrem.