Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrządzane żeberka i kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem z ajerkoniaku z piankami


Składniki: 1 laska wanilii,
375 ml mleka,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
125 ml ajerkoniaku,
2 białka,
2 żółtka,
60 g cukru,
1 owoc granatu,
listki melisy do dekoracji. Sposób przyrządzenia:
       
Laskę wanilii naciąć. 6 łyżek mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka z laską wanilii gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu. Laskę usunąć, dodać mleko z mąką, wymieszać, gotować 2 min. na wolnym ogniu. Dodać ajerkoniak, podgrzać, naczynie zdjąć z ognia. Żółtka rozkłócić i dodać do kremu. Krem przełożyć do salaterek i chłodzić 2 h. Białka ubić, cienką strużką wsypując cukier. Zagotować trochę wody. Z piany z białek wykroić niewielkie porcje, włożyć do wody i gotować pod przykryciem ok. 3 min. Pianki wyjąć i wyłożyć na krem. Granat przekroić, wydobyć nasiona i posypać każdą porcję kremu. Deser ozdobić melisą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak po wiedeńsku


Składniki • 2 piersi z kurczaka • jajko • łyżka masła • mąka • olej • bułka tarta • 2 łyżki mielonych migdałów • puszka zielonego groszku • kilka listków sałaty • sok z cytryny, pieprz, sól • dymka Etapy przygotowania 1. Mięso umyć, opłukać. Pokroić na 4 części. lekko zbic, a potem uformować w plastry. Oprószyć solą. Skropic sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na ok 15-20 min. 2. Z dymki odciąć szczypiorek. Cebulki obrać. Razem z groszkiem podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z umytą i podartą w paski sałatą. 3. Kotlety panierować kolejno w mącę,jajku i wymieszanej z migdałami bułce tartej. A potem smazyć na rozgrzanym oleju. Tuz przed końcem smażenia na każdym kotlecie położyc po kawałku masła. 4. Kotlety podawać z ziemniakami lub ryżem oraz sałatką z gorszku i dymki.