Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrządzane żeberka i kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki z boczniakami


Składniki: 500 g grzybów średniej wielkości, 500 g wołowiny bez kości, 100 g boczku, 3 - 4 cebule, przyprawa do grila lub typowe przyprawy do szaszłyków, sól, 2 łyżki oleju, papryka, ogórek kiszony lub konserwowy.
Sposób przyrządzenia:
       
Mięso i grzyby umyć, mięso pokroić na plastry o grubości ok. 0.5 cm, boczek pokroić na cienkie plastry, cebulę obrać i pokroić w krążki. Wszystkie te składniki wraz z całymi grzybami posypać solą, przyprawą do grila i skropić oliwą. Wszystko to przykryć i zostawić na ok. 10 min. Przygotowane składniki nadziewać na szpadki: wołowina, boczniak, boczek, cebula i powtarzamy. Pieczemy na rożnie w temp. 160°C - 180°C ok. 40 min; polewając w czasie pieczenia spływającym sosem. Podawać z pieczywem lub frytkami i surówką.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto drożdżowe z jagodami


Pieczenie: ok. 35 minut


Składniki

• 1 kg mąki szymanowskiej + dodatkowo ok. szklanki • 10 dkg drożdży • margaryna Kasia • pół litra mleka • 1 szklanka cukru • 4 jaja, papier do pieczenia
Etapy przygotowania

1. Mleko lekko podgrzać (nie zagotować!), przelać do większej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i rozmieszać, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i rozmieszać. Na wierzchu zasypać mąką (ok. szklanki, może trochę mniej) – tak by pokryć całą powierzchnię i odstawić. 2. Żółtka utrzeć z cukrem (ok. szklanki), na ogniu rozpuścić margarynę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka – wygnieść ciasto – gdyby nie chciało się łączyć to dodać trochę ciepłego mleka, dodać ciepły cały tłuszcz i dalej wygniatać – ciasto musi odchodzić od rąk. Ciasto rozwałkować na kwadrat i podzielić na 3 równe kawałki, posmarować lekko ubitym białkiem. Nałożyć przygotowane jagody i zawinąć w roladę. 3. Jak przygotować jagody: Jagody umyć, podzielić na 3 równe części, do każdej części dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Ale uwaga! Jagody przygotować w kolejnych porcjach a nie wszystkie od razu, ponieważ puszczają sok. Dlatego robimy to po kolei. 4. Każdą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto i piec ok.35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z brytfanki położyć ciasto na boku – to się nie zapadnie. 5. Wersja w dużej brytfance z kruszonką: Na rozwałkowane i posmarowane ubitym białkiem ciasto położyć owoce przygotowane jak wyżej, a na wierzchu posypać kruszonką startą na tarce. Kruszonka: zrobić z takiej samej ilości mąki, cukru i tłuszczu (margaryna Kasia) – muszą być dokładnie takie same proporcje każdego składnika. Lekko schłodzić ciasto i zetrzeć na tarce. Piec tyle samo czasu, czyli ok. 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Troszkę pracochłonne, ale przepyszne.