Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrządzane żeberka i kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gorący sok jabłkowy


Składniki •  1 kg kwaśnych jabłek
  
•  0,5 szklanki cukru
  
•  szczypta cynamonu
   Etapy przygotowania 1.  Jabłka obrać i zerzeć na tarce.
    
2.  Z przetartych owoców wycisnąć sok.
    
3.  Sok bardzo mocno podgrzać z cukrem, ale nie doprowadzając do wrzenia, pod koniec podgrzewania dodać szczyptę cynamonu.


Przepisy kulinarne - losowy

Sok Czarownicy


Składniki 50 dag dyni, 2 jabłka, pół szklanki czarnych jagód lub porzeczek, łyżeczka soku z cytryny, cukier Sposób przyrządzania Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona, pokroić na kawałki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Jagody umyć, osączyć. Z dyni i owoców przygotować sok, rozcieńczyć 3 szklankami zimnej przegotowanej wody. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku.