Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe barbecue


Składniki:
- 500 g ładnych nietłustych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 utarta cebula
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego)

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka razy.
Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.
Tak przyrządzane żeberka i kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz wołowy po prowansalsku


Skladniki: 1 kg 300 g skrawków mięsa wołowego 1/3, szklanki octu z białego wina 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku, oczyszczone i zgniecione płaską stroną noża 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 2 wąskie paski skórki pomarańczowej 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
 
Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu i pokroić w kostkę (3 cm). W dużym rondlu zmieszać ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową. Dodać mięso, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12- 18 godzin. Następnie osuszyć mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę. W dużym garnku z przykrywka podgrzać na średnim ogniu pozostałą oliwę. Dokładnie zrumienić mięso z każdej strony. Dodać marynatę. Gotować bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień clo minimum, przykryć i gotować, az mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin). Potrawa zyska lepszy smak. jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podawać gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, udekorować natką pietruszki. 

Przepisy kulinarne - losowy

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.