Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w brunatnym sosie


Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)
2 łyżki soli
2 litry wody
3 szklanki sosu brunatnego Wykonanie: Mięso natrzeć solą, wstawić do lodówki na noc. 2 litry wody zagotować, włożyć mięso, gotować 5 min, wyjąć, dokładnie opłukać, mięso rozdzielić między kośćmi. Włożyć do ciepłego garnka, zalać 3 szklankami gorącego sosu, przykryć, dusić na małym ogniu 2 godz. Podawać na gorąco z kilkoma łyżkami sosu. Proporcje: dla 4-6 osób - ż ryżem i warzywami

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wielkanocne gniazdka


SKŁADNIKI: • 18 jajeczek przepiórczych • 1 mała makrela wędzona • 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku • 1 bagietka • kiełki lucerny, listki sałaty WYKONANIE: 1. Jajka przepiórcze obmyć i ugotować na twardo (ok 4 min) i obrać ze skorupek. 2. Makrelę obrać po czym zmielić i wymieszać z majonezem, musztardą i papryką. Bagietkę pokroić prostopadle na kromeczki grubości ok 2 cm. Smarować każdą kromkę masą, na środku układać jajeczka (2-3 w zależności od wielkości przekroju bagietki) a dookoła kiełki , które ładnie lepią się do pasty. Zamiast pasty mozna użyć np. majonezu z chrzanem. Gniazdka ułozyć na listkach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Ostrygi zapiekane


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
20 ostryg,
200 ml bialego wina,
100 g masla,
1 jajo,
2 lyzki tartej bulki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Muszle oczyscic z wodorostow, dokladnie wyszorowac szczoteczka pod biezaca
woda. Ostrym nozem ostroznie podwazyc skorupki i otworzyc. Odciac ostrygi od
skorupek. Plytsze skorupki odrzucic, a glebsze oplukac i zachowac. Wyjete
ostrygi oplukac w osolonej wodzie.
2. Zagotowac wino, wrzucic ostrygi, obgotowac na duzym ogniu, wyjac po kilku
sekundach.
3. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic. Ugotowac jajo na twardo. Ostudzic, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac maslo, przyrumienic tarta bulke.
4. Blache posypac gruba sola. Ulozyc na niej skorupki, na kazdej polozyc 1 ostryge. Posypac posiekanym jajem i zielona pietruszka. Polac maslem z tarta
bulka, wstawic do ogrzanego piekarnika na kilka minut. Podawac z mielonym
pieprzem.