Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w brunatnym sosie


Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)
2 łyżki soli
2 litry wody
3 szklanki sosu brunatnego Wykonanie: Mięso natrzeć solą, wstawić do lodówki na noc. 2 litry wody zagotować, włożyć mięso, gotować 5 min, wyjąć, dokładnie opłukać, mięso rozdzielić między kośćmi. Włożyć do ciepłego garnka, zalać 3 szklankami gorącego sosu, przykryć, dusić na małym ogniu 2 godz. Podawać na gorąco z kilkoma łyżkami sosu. Proporcje: dla 4-6 osób - ż ryżem i warzywami

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwica z grilla po jamajsku


SKŁADNIKI: 1 kg polędwicy wieprzowej 1 szklanka cebuli 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka ziela angielskiego 1/4 szklanki octu 2 łyżki sosu sojowego 2 duże pomidory 1 łyżka imbiru WYKONANIE: W misce mieszamy cebulę, tymianek, pieprz, ziele angielskie, posiekane pomidory i imbir z octem i sosem sojowym. Polędwicę kroimy na podłużne paski, maczamy w marynacie, umieszczamy w plastikowym pojemniku, odstawiając do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Pieczemy na grillu na małym ogniu.

Przepisy kulinarne - losowy

Mleczna kawa z lodami waniliowymi


Produkty: 50ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej
150 ml (3/4 szklanki) mleka
3 gałki lodów waniliowych 
 
Przygotowanie: Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej szklanki wlać napar kawy
i zimne mleko, a następnie włożyć 3 gałki lodów waniliowych