Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w brunatnym sosie


Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)
2 łyżki soli
2 litry wody
3 szklanki sosu brunatnego Wykonanie: Mięso natrzeć solą, wstawić do lodówki na noc. 2 litry wody zagotować, włożyć mięso, gotować 5 min, wyjąć, dokładnie opłukać, mięso rozdzielić między kośćmi. Włożyć do ciepłego garnka, zalać 3 szklankami gorącego sosu, przykryć, dusić na małym ogniu 2 godz. Podawać na gorąco z kilkoma łyżkami sosu. Proporcje: dla 4-6 osób - ż ryżem i warzywami

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

WHISKY SOUR


Skladniki :
50 ml. - Canadian club whisky
1 łyżka barowa - cukier puder
sok z pól cytryny
1/2 plasterka pomarańczy   Składniki dobrze wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Dekorować plasterkiem pomarańczy i wisienką koktajlową.


Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z prawdziwkami i oscypkiem


Składniki - 1 łyżeczka masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 średnia cebula (drobno pokrojona) - 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojone) - 20 dag ryżu - spec. do risotto (np. Arborio) - 100-150 ml białego wytrawnego wina - ok. 1 litra słabego bulionu (jeżeli z kostki to 1 kostka na litr wody) - 25 dag prawdziwków, pokrojonych w spore kawałki, podduszonych na maśle - 15 dag oscypka pokrojonego w kostkę - biały pieprz i sól do smaku - coś zielonego do przybrania - ewentualnie odrobina śmietany (najlepiej Cremefine do gotowania) i/albo odrobina zimnego masła Wykonanie W garnku o grubym dnie podgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę. Poczekać aż się zeszkli. Dorzucić czosnek. Po chwili wrzucić ryż. Podsmażać około 2-3 minut ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i dolać wino. Poczekać aż odparuje. Dolewać co jakiś czas bulion, czekając z następną porcją aż poprzednia odparuje. Czynność powtarzać aż ryż będzie prawie dobry – wtedy wrzucić grzyby. Dodać pieprz do smaku. Można dolać odrobinę śmietany.
 
Gdy ryż będzie dobry (co w przypadku risotto oznacza, że na wierzchu miękki, ale w środku stawiający lekki opór zębom – al dente) zestawić garnek z ognia. Wrzucić oscypek. Można wrzucić odrobinę zimnego masła. Pomieszać. Ewentualnie posolić do smaku. Pozostawić pod przykryciem przez 1 minutę.