Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w brunatnym sosie


Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)
2 łyżki soli
2 litry wody
3 szklanki sosu brunatnego Wykonanie: Mięso natrzeć sol±, wstawić do lodówki na noc. 2 litry wody zagotować, włożyć mięso, gotować 5 min, wyj±ć, dokładnie opłukać, mięso rozdzielić między ko¶ćmi. Włożyć do ciepłego garnka, zalać 3 szklankami gor±cego sosu, przykryć, dusić na małym ogniu 2 godz. Podawać na gor±co z kilkoma łyżkami sosu. Proporcje: dla 4-6 osób - ż ryżem i warzywami

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Puchar z szynk± Serrano


Przygotowanie: 20 min.


Składniki na 4 porcje

• 8-12 plasterków Jamon de Serrano • 2 łyżki porto • 1 łyżka octu balsamicznego • 2 łyżki oliwy • sól, pieprz kolorowy • 1 dojrzały melon • 1 gruszka • 1 kolba cykorii • ½ opakowania rukoli lub endywii
Etapy przygotowania

1. Jamon de Serrano to suszona, surowa szynka, robiona podobnie do prosciutto crudo, ale o nieco innym smaku i aromacie. Jest mocno pachn±ca, słodkawo-słona, pyszna. 2. Melona przekrój na pół, wyjmij pestki. Specjaln± łyżeczk± wytnij kulki. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Zmieszaj gruszkę z kulkami melona. 3. Wymieszaj razem porto, sól i ocet balsamiczny, następnie dodaj oliwę i ubij razem. Cykorię pokrój w w±skie paski, wymieszaj z rukol± i sosem. 4. Cykorię z rukol± nałóż do przezroczystych miseczek, na wierzchu połóż kulki melona z gruszk±, ułóż dekoracyjnie plasterki szynki zwinięte w kwiatki.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel Owocowo Mleczny


Składniki : 1 szklanka konfitur malinowych lub malin z kompotu 2 szklanki mleka 3 łyżki m±ki ziemniaczanej Wykonanie : 1 szklankę mleka wymieszać z malinami z kompotu lub konfiturami. Ogrzać, ale nie gotować, bo mleko się zwarzy. Wlać resztę mleka wymieszanego z m±k± ziemniaczan±, zagotować, wlać do formy, schłodzić, ozdobić owocami.