Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w brunatnym sosie


Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)
2 łyżki soli
2 litry wody
3 szklanki sosu brunatnego Wykonanie: Mięso natrzeć solą, wstawić do lodówki na noc. 2 litry wody zagotować, włożyć mięso, gotować 5 min, wyjąć, dokładnie opłukać, mięso rozdzielić między kośćmi. Włożyć do ciepłego garnka, zalać 3 szklankami gorącego sosu, przykryć, dusić na małym ogniu 2 godz. Podawać na gorąco z kilkoma łyżkami sosu. Proporcje: dla 4-6 osób - ż ryżem i warzywami

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bakłażan po rzymsku


2 bakłażany
3-4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
2 pomidory
tymianek
sól, pieprz Bakłażany umyć i razem ze skórką pokroić na 1cm plastry. Posolić z 2 stron i zostawić na godzinę. Wytrzeć z sok który się wytworzy. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumieni? ?ci?gnąć z patelni. Przysmażyć poszatkowane pieczarki i przełożyć razem z bakłażanem do rondelka. Dodać pomidory pokrojone w plasterki, zmiażdżony z solą czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Przed podaniem przyprawić.

Przepisy kulinarne - losowy

Pascha malinowa


Składniki: 50 dag świeżego, tłustego, słodkiego twarogu, 25 dag konfitur malinowych (nie dżemu), pół kostki masła, pół szklanki cukru pudru, 2 żółtka i 1 całe jajko, szklanka świeżej gęstej śmietany. Sposób przyrządzenia: Twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, dodać osączone konfitury i całość przetrzeć przez nylonowe sito. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, w czasie ucierania dodawać żółtka i surowe jajko (powinny być bardzo świeże). Do utartego masła dodać następnie masę malinowo-twarogową i śmietanę. Całość jeszcze utrzeć na jednolity, idealnie gładki krem. Następnie przełożyć go do podwójnie lub poczwórnie złożonej, lnianej serwetki, zawinąć i obciążyć ciężarkami, najlepiej na całą noc. Nazajutrz serwetkę odwinąć. Podawać paschę ochłodzoną i udekorowaną.