Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wołowe w brunatnym sosie


Produkty: 1 kg szpondra (żeberka)
2 łyżki soli
2 litry wody
3 szklanki sosu brunatnego Wykonanie: Mięso natrzeć sol±, wstawić do lodówki na noc. 2 litry wody zagotować, włożyć mięso, gotować 5 min, wyj±ć, dokładnie opłukać, mięso rozdzielić między ko¶ćmi. Włożyć do ciepłego garnka, zalać 3 szklankami gor±cego sosu, przykryć, dusić na małym ogniu 2 godz. Podawać na gor±co z kilkoma łyżkami sosu. Proporcje: dla 4-6 osób - ż ryżem i warzywami

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiedeński garnek huzarski z wołowin±


 - 60 dag dobrej wołowiny
- 2 cebule
-300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml octu z czerwonego wina
- 50 ml koniaku
- czerwony pieprz
- 2 listki laurowe
- 2-3 goĄdziki
- 2 marchewki
- 15 dag suszonych grzybków
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka m±ki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml ¶mietany kremówki
- sól
- pieprz
- natka do dekoracji


Umyj i osusz mięso, pokrój je w kostkę. Przygotuj marynatę: posiekaj cebule, wymieszaj z winem, octem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goĄdzikami. Marynat? polej mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Dobrze os?cz, ale marynatę pozostaw. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby namocz i pokrój w paski. Rozgrzej olej, usmaż mięso (10 minut). Oprósz m?k±, dodaj koncentrat i grzyby. Wlej marynatę i półtorej szklanki wody. Du? 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodaj marchewki. Po zakończeniu gotowania wymieszaj ze ?mietan±, przypraw sol± i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik szczawiowy


Składniki

• szczaw - 1 kg • jaj - 2 szt., żółtko - 1 szt. • grzanki • czosnek - 2 z±bki • słodka ¶mietana - 1/2 szkl. • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Ugotowany i posiekany szczaw ostudzić. Można wykorzystać szczaw mrożony. 2. Jaja ugotować na twardo. Posiekać. 3. Do ostudzonego szczawiu dodać jaja, żółtko, rozgnieciony czosnek i ¶mietanę. 4. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.