Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielko¶ci kartofle
4 z±bki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeci±ć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół z±bka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Baranina z Papryk±


Składniki : 60 dag baraniny z ko¶ci± (tłustej) 4 owoce papryki 4 pomidory 2 cebule. 1 łyżka m±ki 4 dag tłuszczu 1 z±bek czosnku; 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól i przyprawa włoska do smaku Wykonanie : Baraninę oddzielić od ko¶ci, pokroić na małe kawałki. Pomidory po sparzeniu obrać ze skórki, oczyszczon± paprykę pokroić w makaron, cebulę w półkr±żki, czosnek posiekać. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, wsypać m±kę i zrobić jasn± zasmażkę, włożyć cebulę. Wlać szklankę wody, dodać pozostałe składniki oprócz zieleniny. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Przed podaniem wymieszać z natk± pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Babeczki z ananasem i migdałami


Produkty: 125 g m±ki
60 g masła
1 łyżka ¶mietany
1 żółtko
3 białka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
ananas z puszki
2 łyżki ananasowego dżemu
2 łyżki płatków migdałowych
sól
cukier puder do posypania
tłuszcz do foremek  Wykonanie: Z m±ki, żółtka, masła, cukru pudru, połowy cukru waniliowego, ¶mietany i szczypty soli zagnie¶ć ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone foremki. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Białka ubić z cukrem kryształem, pozostałym cukrem waniliowym i szczypt± soli na pianę. Babeczki wyj±ć z foremek. Wnętrza wysmarować dżemem ananasowym. Napełnić pian± i przybrać ananasem. Posypać płatkami migdałowymi.
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 °C przy lekko uchylonych drzwiczkach. Babeczki wyj±ć. Posypać cukrem pudrem.