Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Włoska zupa cebulowa


Produkty: 1/2 kurczaka
2 szklanki mleka
2 żółtka
1 łyżka margaryny
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
40 dag cebuli
4 łyżki ryżu
pęczek natki
sól
pieprz Wykonanie:
 
Dwie ćwiartki kurczaka ze skrzydełkami dobrze opłukać, zalać zimną wodą, gotować pod przykryciem co najmniej przez pół godziny. Umyć i oskrobać marchew, pietruszkę i seler. Jedną cebulę obrać, przekroić na pół. Warzywa włożyć do drobiowego wywaru i gotować razem do miękkości. Odcedzić. Drugą cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Podsmażyć na margarynie, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, aż zmięknie. Następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito i odstawić. Ryż opłukać, zalać przygotowanym wywarem z drobiu, ugotować i połączyć z cebulą. Gotować jeszcze przez kilka minut, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Grzanki z jajeczkami przepiórczymi i łososiem


3 kromki chleba tostowego 2 plastry łososia 6 jajek przepiórczych pomidor łyżeczka kawioru łyżka oliwy ząbek czosnku gał?zka lubczyku sok z cytryny sól Jajka ugotować na półmiękko, wkładając na 2 min. do wrz?tku. Przełożyć do zimnej wody, osuszyć, obrać. Pieczywo opiec w tosterze na złoty kolor, natrzeć roztartym czosnkiem i skropić oliwą. Na grzankach ułożyć po 2 plastry pomidora i jajka. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć zwinięte plastry łososia. Skropić sokiem z cytryny. Udekorować kawiorem i lubczykiem.