Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielko¶ci kartofle
4 z±bki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeci±ć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół z±bka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek brzoskwiniowy z kruszonk±


Przygotowanie: 40 min

Oczekiwanie: 50 min

Pieczenie: 40 min

Trudno¶ć: łatwy


Składniki na 20 porcji

• ciasto : 2 szkl.m±ki, 1/2 szkl.mleka, 5 łyżek cukru • 5 łyżek masła lub margaryny, 2 dkg drożdży, sól • nadzienie :74 dkg chudego twarożku, 6 łyżek cukru, 3 łyżki mleka, • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 puszka brzoskwiń (850ml) • kruszonka : 12 łyżek m±ki, 7 łyżek masła, 1/2 szkl. cukru, • sól, cynamon
Etapy przygotowania

1. M±kę wsypać do miski, po ¶rodku zrobić zagłębienie. W naczyniu podgrzać pół szkl.mleka, po czym rozpu¶cić w nim drożdże. Drożdże wlać w zagłębienie, lekko przemieszać z m±k±. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego tłuszczu. Starannie wyrobić wszystkie składniki na gładk± jednolit± masęi odstawić pod przykryciem na 30-40 min.w ciepłe miejsce. 2. Twarożek, mleko, cukier, jajka i m±kę ziemniaczan± rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie os±czyć na sitku. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Do miski wsypać m±kę, cukier, odrobinę soli i cynamonu, wlać ciepły tłuszcz.Tak długo zagniatać wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. 4. Ponownie zagnie¶ć ciasto drożdżowe, po czym rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jeszcze raz odstawić na 5-10 min. 5. Przygotowane ciasto posmarować mas± twarogow±, obłożyć połówkami brzoskwiń, a następnie posypać kruszonk±. Piec przez 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do temp.225 stopni.

Przepisy kulinarne - losowy

Kawa z likierem pomarańczowym



Produkty: 150 ml (3/4 szklanki ) naparu kawy palonej
2 łyżeczki likieru pomarańczowego Cointreau
50ml (1/4 szklanki) mleka
2 łyżeczki cukru
 
  Przygotowanie: Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę.Mleko podgrzać do temperatury ok. 80°C
i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do mleka (mleko można również spienić wykorzystuj±c ekspres ci¶nieniowy)Do szklanej filiżanki wlać likier pomarańczowy, wsypać cukier, a następnie wlać kawę. Na wierzch nałożyć piankę z mleka.