Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bakaliowe ciasteczka


Składniki 10 dag rodzynek
5 dag płaków migdałowych
5 dag grubo posiekanych orzechów laskowych
5 dag kukurydzianych płatków sniadaniowych
4 łyżki rumu
2 opakowania polewy do ciast -czekoladowej i białej Wykonanie Rodzynki namoczyć na noc w rumie (jeśli ciastka przeznaczone dla dzieci w herbacie o smaku rumowym) Następnego dnia wymieszać orzechy , migdały i płatki z odsaczonymi rodzynkami . Jasną polewę przyrzadzić według przepisu na opakowaniu i wymieszać z sypkimi składnikami . Posługując się dwiema łyżeczkami , kłaśc małe kopczyki masy na pergamin . Udekorować je rozpuszczoną ciemną polewa . Takie ciasteczka można też zrobićz innych składników np. daktyli , moreli , sliwek suszonych , wiorków kokosowych .

Przepisy kulinarne - losowy

Przystawka Italiano


Składniki •  bakłażan •  orzechy włoskie •  rodzynki •  czosnek •  ocet balsmiczny •  sól, pieprz •  oliwa Etapy przygotowania 1. Bakłażan kroimy w plastry, posypujemy solą i odkładamy na bibułę na ok. 30 minut. 2. Płuczemy i obsmażamy na oliwie. Kroimy bakłażan, dodajemy orzechy włoskie, rodzynki, ocet balsamiczny, sól, pieprz - mieszamy.