Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryba w chińskim sosie


Składniki: - 150 g filetów z morszczuka lub mintaja - 2 chińskie grzyby (lub kilka pieczarek) - 50 g pędów bambusa z puszki - garść kiełków sojowych - łyżeczka mąki sojowej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - 1-2 łyżki octu winnego - ząbek czosnku - sól, cukier, świeżo zmielony pieprz - 100 g gotowanego ryżu. Wartość kaloryczna: 400 kcal.  Wykonanie: 1. Chińskie grzyby mocz zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli używasz pieczarek, obierz je i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. 2. Rybę pokrój w dużą kostkę, skrop octem winnym, posyp solą i połową mąki sojowej. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i smaż na niej rybę przez 4 minuty. Potem przełóż ją na talerz. 3. Na patelni usmaż kolejno odsączone i pokrojone w paski chińskie grzyby lub pieczarki, pędy bambusa i kiełki sojowe. Przełóż wszystko na osobne talerzyki. 4. Na patelnię wlej łyżeczkę oliwy i rozgrzej ją. Dodaj resztę mąki, szczyptę cukru i pieprzu, sos sojowy, odrobinę octu winnego i roztarty ząbek czosnku. Podsmaż, dodaj wszystkie usmażone wcześniej składniki, całość wymieszaj i podgrzej. Zjedz z ryżem ugotowanym na sypko. 

Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety po królewsku


60 dag pieczarek,
5 dag masła lub margaryny,
2 żółtka

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać ze zmieloną szynką, startym serem, żółtkami i tart? bułką, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy 3 cm, pokroić na kawałki długości 8-10 cm, panierować w rozm?conym jajku i tartej bułce, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.