Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa mleczna z kasza


Składniki: 1 l mleka, 1 szklanka kaszy (dowolnej, lub ryż), sól, cukier do smaku Sposób wykonania: Na gotujące się mleko sypać powoli kasze, stale mieszając. Uważać żeby zupa nie wykipiała. Kiedy kasza będzie już miękka, doprawić do smaku solą i cukrem. Aby zupa była bardziej zawiesista, należy ją dłużej gotować, uważając aby się nie przypaliła. Na talerzu można jeszcze dodać trochę masła, dżemu lub soku. Jeśli zupa jest ugotowana na gęsto, można ją po wierzchu udekorować świeżymi jagodami.

Przepisy kulinarne - losowy

Ananas grillowany pikantny


SKŁADNIKI: • 1 puszka ananasa albo świeży owoc ananasa • pół szklanki oleju • pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne • 2 łyżeczki cukru lub miodu • ew. szczypta kardamonu WYKONANIE: 1. W miseczce wymieszać olej z cukrem i chili. 2. Zanurzyć w tak przygotowanej zalewie krążki ananasa. 3. Ananasa grillować krótko bezpośrednio na średnio rozgrzanym ruszcie, smarując podczas pieczenia słodką zalewą.