Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe na parze


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
6 dag smalcu lub 4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
4 duże jednakowej wielkości kartofle
4 ząbki czosnku
8 szczypt tymianku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Oczyszczone kartofle przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Na każdej połówce kartofla położyć pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku. Na kartoflach ułożyć pocięte żeberka, posolić i popieprzyć. Wlać parę łyżek wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tom Collins


Old Tom Gin - 40 ml,
sok z cytryny - 30 ml,
woda sodowa - 150 ml,
1 łyżeczka cukru pudru,
po jednej ćwiartce cytryny, pomarańczy i limy,
2 wisienki maraskino.

Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlać dżin i wsypać cukier puder. Zamknąć szczelnie naczynie i potrz?sać nim 15 sekund, aby składniki dokładnie się poł?czyły i schłodziły. Do wysokiej, wąskiej szklanki wkładać na
przemian : kostki lodu, ćwiartki owoców i wisienki, tak aby uzyskać kolorową kompozycję. Przelać przez sitko zawartość shakera i dopełnić wod? sodową.

gin (czyt. dżin) - angielska bezbarwna wódka jałowcowa,
znana jako London Dry Gin (o mocy 38 - 43%).
lima (limeta) - owoc drzewa limon, mniejszy od cytryny,
o żółtozielonej skórce i bardzo kwaśnym mi?ższu.


Przepisy kulinarne - losowy

Medaliony z wołowiny w warzywach i galaretce z zółtej papryki


Produkty: - 400g wołowej polędwicy
- 1 łodyga selera
- 6 pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 7 żółtych słodkich papryk
- 25g żelatyny
- 70 ml oleju roślinnego
- sól
- pieprz
- cukier Wykonanie: Przygotować galaretkę. Papryki wymyć, przekroić na połowy, usunąć nasiona i białe włókna. Włożyć papryki do płaskiego naczynia, spażyć wrzątkiem i pozostawić na 5 minut, następnie zdjąć skórkę. Przełożyć papryki do rondelka, nalać trochę wody i gotować na średnim ogniu do rozmiękczenia, około 7 minut. Odcedzić na sitku. Rozdrobnić papryki w blenderze i przetrzeć przez drobne sitko. Żelatynę zamoczyć w ciepłej wodzie. Do masy z papryk dodać sól, cukier do smaku i rozmoczoną żelatynę. Wymieszać, przelać do formy i odstawić do lodówki na 3 godziny.  Przygotować warzywa. Pomidory wymyć, Wykonać na ich powierzchni krzyżowe nacięcie. Spażyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Rozkroić każdy pomidor na 4 części i usunąć nasiona. Miąższ pokroić na drobną kostkę. Seler wymyć i pokroić w podobną kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść. Wymieszać w misce pomidory, seler i czosnek z 1 łyżką oleju roślinnego. Posolić, popieprzyć do smaku.  Mięso wymyć, obsuszyć i pokroić w nieduże medaliony. Nakryć folią spożywczą i rozbić każdy medalion do grubości 2-3 mm. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej roślinny. Obsmażać medaliony do otrzymania lekko rumianej skórki, po 4 minuty z każdej strony. Odcisnąć tłuszcz bibułowymi serwetkami. Mięso wyłożyć na półmisek i przybrać galaretką z papryki i warzywami.