Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w sosie curry


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
3 dag smalcu
2 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kartofle
2 cebule
1 łyżeczka mąki. 1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki śmietany
ostra papryka mielona i sól do smaku Wykonanie: Żeberka przeciąć na pół, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę, posypać mąką i wymieszać. Wsypać curry, wrzucić czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory (sparzyć, wtedy skórka łatwo schodzi), zalać 2 szklankami wrzątku. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wyjąć mięso, a pozostałą zawartość zmiksować (lub przetrzeć przez sito) i zaprawić śmietaną. Sosem tym polać żeberka.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nalewka z cytryn


Składniki na pół litra: 1 kg cytryn, 14 łyżek cukru, litr spirytucu 50%           Etapy przygotowania 1. Cytryny obrać cienko. Pokrojone skórki zalać spirytusem i odstawić na dwa tygodnie. 2. Skórki przecedzić i wlać do wystudzonego syropu zrobionego z cukru i szklanki wody. 3. Syrok przesączyć i rozlać do butelek. Odstawić na dwa- trzy tygodnie.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrąg nadziewany migdałami i musztardą


SKŁADNIKI: 4 pstrągi, 4 łyżki migdałów pokrojonych w plasterki, 4 łyżki musztardy, sól, pieprz, sok z cytryny. WYKONANIE: Pstrągi sprawić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Każdą rybę napełnić musztardą i migdałami. Pstrągi zawinąć w folię aluminiową, tak aby powstały papiloty i piec w temp. 200°C ok. 45 min.