Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w sosie curry


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
3 dag smalcu
2 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kartofle
2 cebule
1 łyżeczka mąki. 1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki śmietany
ostra papryka mielona i sól do smaku Wykonanie: Żeberka przeciąć na pół, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę, posypać mąką i wymieszać. Wsypać curry, wrzucić czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory (sparzyć, wtedy skórka łatwo schodzi), zalać 2 szklankami wrzątku. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wyjąć mięso, a pozostałą zawartość zmiksować (lub przetrzeć przez sito) i zaprawić śmietaną. Sosem tym polać żeberka.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Boczniaki grillowane


SKŁADNIKI: 6 boczniaków Vegeta 10 dag tartego sera mozarella 6 pomidorów (bez skóry i pestek) 4 łyżki tartej bułki oliwa Sałatka: 2 pomidory 1 cebula dymka koperek 2 łyżki oliwy Vegeta Ziołowa SPOSÓB WYKONANIA: Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej Vegetą i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie 2 - 3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą warzywną Ajvar. Sałatka. Pomidory pokroić w ósemki, koperek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Ziołową wymieszać z oliwą. Polać sosem składniki sałatki i wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej


Składniki: 900 g piersi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1/2 szklanki soku z grejpfruta 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)
 
Sposób przygotowania:
 
1. Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciać piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne częsci grzbietu (można ugotować na nich rosół). 2. Połaczyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynata. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso. 3. Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiając średni poziom. Umieścić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla. Piec 10 minut z każdej strony, polewając często marynata. 4. Przenieść kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony. Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiacy. Przełożyć na podgrzany półmisek. 5. Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.