Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w sosie curry


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
3 dag smalcu
2 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kartofle
2 cebule
1 łyżeczka m±ki. 1 z±bek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki ¶mietany
ostra papryka mielona i sól do smaku Wykonanie: Żeberka przeci±ć na pół, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę, posypać m±k± i wymieszać. Wsypać curry, wrzucić czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory (sparzyć, wtedy skórka łatwo schodzi), zalać 2 szklankami wrz±tku. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wyj±ć mięso, a pozostał± zawarto¶ć zmiksować (lub przetrzeć przez sito) i zaprawić ¶mietan±. Sosem tym polać żeberka.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z marchwi z porzeczkami


Produkty: 40 dkg marchwi,
15 dkg porzeczek czerwonych lub żurawin,
1/2 szklanki ¶mietany,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
sól i cukier do smaku. Wykonanie: Umyt± i obran± marchew opłukać, utrzeć na grubej tarce, Porzeczki umyć i przetrzeć przez gęste plastykowe lub włosiane sito. Otrzymany przecier wymieszać z marchwi±, doprawić do smaku sol±, cukrem, wyłożyć na półmisek, polać gęst± ¶mietan± i posypać zielenin±.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z włosk± kapust±


1 główka kapusty włoskiej /ok. 1 kg/
15 dag sera gauda
5 ¶rednich marchewek
1 szklanka mleka
3 jajka
2 łyżki ziarenek słonecznika
sól, pieprz
tarta gałka muszkatołowa
olej do formy
plasterki pomidora
natka pietruszki do dekoracji
Oczy?cić kapustę. Oderwać li?cie od gł?bu. Marchew obrać pokroić w kostkę. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. os±czyć, rozmiksować. Zmieszać z mlekiem, jajkami i puree marchewkowym. Doprawić sol±, pieprzem oraz tart? gałkę muszkatołow±. Nasmarować olejem żaroodpornym naczynie, wkładać warstwami li?cie kapusty i masę marchewkow±. Zapiekać około 20 minut w piekarniku w temperaturze około 200 st. C. Posypać ziarnkami słonecznika, trzymać w piekarniku jeszcze przez 5 minut. Podawać danie udekorowane plasterkami pomidora oraz ¶wież? natk± pietruszki.