Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w sosie curry


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
3 dag smalcu
2 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kartofle
2 cebule
1 łyżeczka m±ki. 1 z±bek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki ¶mietany
ostra papryka mielona i sól do smaku Wykonanie: Żeberka przeci±ć na pół, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę, posypać m±k± i wymieszać. Wsypać curry, wrzucić czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory (sparzyć, wtedy skórka łatwo schodzi), zalać 2 szklankami wrz±tku. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wyj±ć mięso, a pozostał± zawarto¶ć zmiksować (lub przetrzeć przez sito) i zaprawić ¶mietan±. Sosem tym polać żeberka.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Suflet z krabow


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
225 g miesa z krabow,
3 lyzki tartego ementalera,
3 zoltka,
bialko z 4 jaj,
maslo do smarowania formy.
Beszamel:
300 ml mleka,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego,
1 lyzeczka musztardy,
kilka kropel sosu "Tabasco",
sol, pieprz.

1. Maslo stopic, dodac make i, ciagle mieszajac, trzymac na ogniu 2-3 min. Dodawac stopniowo gorace mleko i mieszac poki nie zgestnieje. Osolic, doprawic koncentratem pomidorowym, musztarda, sosem "Tabasco" i pieprzem.
2. Zoltka starannie rozetrzec w miseczce, po czym, stale mieszajac, dodawac
stopniowo cieply beszamel. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Polaczyc z
rozdrobnionym miesem z krabow i odstawic do ostygniecia.
3. Bialka ubic na sztywna piane i polaczyc delikatnie z uzyskana wczesniej masa. Przelozyc do natluszczonej i posypanej 1 lyzka tartego ementalera formy
sufletowej. Z wierzchu posypac reszta sera.
4. Piec 35 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku. Wierzch sufletu powinien
sie zazlocic. Wyjac z formy i podawac od razu.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak w miodzie i pomarańczach


Produkty: kurczak około 1,3 kg
2 łyżki płynnego miodu
6 pomarańczy
2 z±bki czosnku
szklanka ryżu długoziarnistego
5 dag rodzynków
5 dag posiekanych migdałów
kurkuma, cynamon, imbir
2 łyżki oleju
sól, pieprz Wykonanie: Z 4 pomarańczy wycisn±ć sok. Czosnek obrać, przekroić wzdłuż. Kurczaka umyć, osuszyć.
Natrzeć czosnkiem, oprószyć od ¶rodka i na wierzchu sol± i pieprzem. Skórkę posmarować miodem.
Kurczaka ułożyć w brytfannie, wlać sok z pomarańczy. Piec godzinę w piekarniku o temperaturze 190ºC, polewaj±c najpierw owocowym sokiem, a potem wytworzonym sosem. Ryż opłukać na sicie pod strumieniem bież±cej wody.
Przełożyć do miski, zalać zimn± wod±, odstawić na 30 minut, po czym os±czyć. W rondlu rozgrzać olej, wsypać ryż, zamieszać. Wlać 1,5 szklanki wody, dodać rodzynki, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę kurkumy i 3 szczypty imbiru.
Lekko posolić, zamieszać, a następnie zagotować.
Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Zestawić z ognia, ale nie zdejmować pokrywki.
Pozostałe pomarańcze umyć i pokroić w cz±stki. Migdały krótko podprażać na suchej patelni i wymieszać z ryżem.
Kurczaka przełożyć na półmisek i obłożyć cz±stkami pomarańczy.
Ryż podać osobno.