Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w sosie curry


Produkty: 4 mięsiste żeberka wieprzowe
3 dag smalcu
2 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 kartofle
2 cebule
1 łyżeczka mąki. 1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki śmietany
ostra papryka mielona i sól do smaku Wykonanie: Żeberka przeciąć na pół, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę, posypać mąką i wymieszać. Wsypać curry, wrzucić czosnek i pokrojone, obrane ze skórki pomidory (sparzyć, wtedy skórka łatwo schodzi), zalać 2 szklankami wrzątku. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wyjąć mięso, a pozostałą zawartość zmiksować (lub przetrzeć przez sito) i zaprawić śmietaną. Sosem tym polać żeberka.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kabaczek po grecku


Przygotowanie: 15 minut

Duszenie: 40 minut

Trudność: łatwy


Składniki

• 1 kg kabaczka • 1/2 kg pomidorów • 4 cebule • 3 papryki • 3/4 szklanki oleju • sól, pieprz, zioła wg uznania
Etapy przygotowania

1. Kabaczek obrać, przeciąć wzdłuż, wydrążyć pestki i włókna zetrzeć na tarce. Drobno posiekaną cebulę poddusić w oleju nie rumieniąc, dodać kabaczek, pokrojoną paprykę i wszystkie przyprawy, dusić przez około pół godziny. 2. Następnie dodać podduszone i przetarte pomidory i dusić jeszcze 10 min. 3. Podawać na gorąco do ryżu.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z makaronem i parówkami


Składniki 3/4 paczki makaronu (swiderki, kolanka lub podobne) 1 słoik ogórków kiszonych 50-70 dag parówki 1 słoik papryki konserwowej lub taka ilość pomidorów (sparzonych i obranych) 6-7 ugotowanych jaj
 
sos: 1 łyżka octu 2 łyżki oliwy pieprz, papryka słodka, sól 1/3 szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka bulionu 1 słoik majonezu Wykonanie Makaron gotujemy tak by był średnio miękki. Ogórki kroimy w 3 cm słupki, pomidory lub paprykę w duża kostkę. Parówki również w duża kostkę (cienką w grube krążki), a jajka w paski (6 czastek). Wszystkie składniki na sos dokładnie rozrabiamy, dodajemy do pokrojonych produktów i delikatnie  mieszamy.