Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w ¶wieżej kapu¶cie


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
1 ¶rednia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku Wykonanie: Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyj±ć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczon± i pokrojon± cebulę i też wyj±ć, a do szybkowaru wsypać m±kę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na li¶cie, przygotować jak na goł±bki. Każdy li¶ć pozbawić grubego nerwu (wyci±ć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać sol± i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawin±ć w 2 li¶cie kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryk±. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbatka cynamonowa


Składniki:
Herbata (normalna), mleko, cynamon.

Jak przyrz±dzić?
Robimy herbatę jak najmocniejsz±, dolewamy mleka, wsypujemy cynamon i herbatka gotowa. Je¶li kto¶ chce może dodać troszkę cukru pudru.

Potrzebne przybory:
szklanka, czajnik.

Jak podawać?
Z cukrem. Z bit± ¶mietan±... W filiżance.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z dyni±


ciasto:
40 dag m±ki
jajko
farsz:
40 dag dyni
cebula
łyżka masła
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szczypta cukru
sól
łyżeczka mielonego kminku
?mietana Drobno posiekan± cebulę podsmażyć na ma¶le. Obran± dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cebul?, orzechami, przyprawami. Z m±ki, jajka i niecałej szkl. wody zagnie¶ć ciasto - do¶ć ?cisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej m?k± stolnicy i wykroić spore kr±żki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrz?tku, odcedzić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać ?mietan±, zapiec.