Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w ¶wieżej kapu¶cie


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
1 ¶rednia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku Wykonanie: Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyj±ć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczon± i pokrojon± cebulę i też wyj±ć, a do szybkowaru wsypać m±kę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na li¶cie, przygotować jak na goł±bki. Każdy li¶ć pozbawić grubego nerwu (wyci±ć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać sol± i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawin±ć w 2 li¶cie kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryk±. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbata z rumem i cynamonem


Składniki •  1 l gor±cej mocnej herbaty
  
•  200 ml rumu
  
•  6 łyżek cukru
  
•  3 plasterki cytryny
  
•  3 łyżki soku malinowego
   Etapy przygotowania 1.  Rum, sok i cukier podgrzewać cały czas mieszaj±c, aż cukier się rozpu¶ci. Przelać do dzbanka.
    
2.  Dolać herbatę, wrzucić plasterki cytryny i wymieszać, rozlać do szklanek.


Przepisy kulinarne - losowy

WANILIOWA CHMURKA


Składniki • 1 l mleka, 3 żółtka, 1/4 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy, 20 dag brzoskwiń z syropu         Etapy przygotowania 1. Mleko zagotować i przestudzić.
2. Żółtka utrzeć z cukrami do biało¶ci. Poł±czyć z ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać.
3. Brzoskwinie os±czyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito; dodać do mleka.
4. Napój wymieszać, rozlać do szklanek i przybrać owocami.