Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w świeżej kapuście


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
1 średnia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku Wykonanie: Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też wyjąć, a do szybkowaru wsypać mąkę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na liście, przygotować jak na gołąbki. Każdy liść pozbawić grubego nerwu (wyciąć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać solą i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawinąć w 2 liście kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Inne zastosowanie soli kuchennej


Zwykła sól kuchenna, oprócz podkreślania smaku potraw ma jeszcze inne właściwości: Utrzymuje świeżość mleka Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej. Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem. Dodaje smaku kawie i herbacie. Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru. Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach. Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom. Zapobiega pękaniu jajek gotowanych.

Przepisy kulinarne - losowy

Faszerowane kurze piersi


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 filety z kurzych piersi
- sok z połówki cytryny
- sucha bułeczka
- pół szklanki śmietany (śmietanki lub jogurtu)
- jajko
- łyżka posiekanego koperku
- strąk czerwonej lub żółtej papryki
- 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- sól i ewentualnie pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i przyprawami. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnioną bułkę namocz w śmietanie, po czym wymieszaj na gładką masę z żółtkiem, koperkiem, łyżką masła, solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną paprykę.
Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów.
Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą.
Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu. Ja na przykład do podstawowej masy dodaję pół szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw używam cynamonu i gałki muszkatołowej, a z wierzchu, prócz masła, kładę na filetach odrobinę miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.