Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w ¶wieżej kapu¶cie


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
1 ¶rednia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku Wykonanie: Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyj±ć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczon± i pokrojon± cebulę i też wyj±ć, a do szybkowaru wsypać m±kę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na li¶cie, przygotować jak na goł±bki. Każdy li¶ć pozbawić grubego nerwu (wyci±ć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać sol± i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawin±ć w 2 li¶cie kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryk±. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Podpłomyki


Placki przyrz±dzone z m±ki i wody z dodatkiem soli, upieczone na tradycyjnej blasze kuchennej lub w piecu piekarskim.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa porowa z ziemniakami


Produkty: 2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
pól szklanki kwa¶nej ¶mietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 litr warzywnego bulionu Wykonanie: W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone czę¶ci) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękko¶ci na niewielkim ogniu, często mieszaj±c, ewentualnie podlewajac niewielk± ilo¶ci± wody. Pory nie powinny zbr±zowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdj±ć z ognia, doprawić sol±, pieprzem, ¶wieżo start± gałk± muszkatołow±. Gdy nieco ostygnie, dodać posolon± i wymieszan± z kilkoma łyżkami zupy ¶mietanę.