Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w ¶wieżej kapu¶cie


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
1 ¶rednia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku Wykonanie: Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyj±ć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczon± i pokrojon± cebulę i też wyj±ć, a do szybkowaru wsypać m±kę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na li¶cie, przygotować jak na goł±bki. Każdy li¶ć pozbawić grubego nerwu (wyci±ć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać sol± i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawin±ć w 2 li¶cie kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryk±. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzybówki (danie wigilijne)


Składniki : ciasto drożdżowe nie słodkie, suszone prawdziwki, cebula, sól pieprz, oliwa. Wykonanie : Suszone grzyby wymoczyć, zgotować w tej samej wodzie, przemleć maszynk± do mielenia mięsa, przyprawić sol± i pieprzem, dodać drobno pokrajan± i zeszklona na oliwie cebulę, wymieszać i podusić pod przykrywka w patelni. Ciasto drożdżowe wywałkować na placek grubo¶ci 0,5 cm, zrobić pierogi z nadzieniem z grzybów i smażyć na rozgrzanym oleju do osi±gnięcia złocistego koloru, przewracać.

Przepisy kulinarne - losowy

Krewetki wiosenne


dla 4-6 osob
500 gr krewetek (swieze albo z puszki)
1 dlugi ogorek
2 papryki zielone
1 peczek zielonej pietruszki (jesli sie nie myle jest gatunek z lisciami nico grubszymi i pokreconymi, w Belgii nazywaja to "persil")
1 cytryna
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki majonezu
Ketchup i Tabasco


Obrac ogorek, przekroic na polowe (na dlugosc) i mala lyzeczka wydrazyc na dlugosci z wszystich pestek. Otrzymamy w ten sposob jagby 2 dlugie lodki, ktore trzeba pokroic na czastki okolo 5 cm dlugosci. Kazda czastke pokric na pasemka ok. 5 mm (kroic na dlugosc). Pokrojony ogorek zalac sokiem z wycisnietej cytryny i wstawic do lodowki. Nastepnie wymyc i wyczscic zielona papryke i pokroic na kostki ok 1 cm. Dorzucic papryke do ogorkow. Wymyc i posiekac drobno pietruszke i odstawic na bok. W pojemniku wymieszac 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki majonezu i 2 lyzki ketchupu, szczypte soli i pieprz. Po dokladnym wymieszaniu sosu dorzucic 10 kropli tabasco i na nowo dobrze wymieszac. (Ilosc kropli tabasco mozna powiekszyc, to zalezy od gustu).
Do saladerki wsypac krewetki, odcedzic troche ogorki i papryke z soku cytrynowego i dorzucic do krewetek, posypac pieruszka, zalac sosem i dobrze wymieszac. Wstawic jeszcze do lodowki. Salatka jest swierza i doskonala ze wystarczy jedynie swiezy chleb francuski(bagietka)i...Smacznego