Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w świeżej kapuście


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
1 średnia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku Wykonanie: Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też wyjąć, a do szybkowaru wsypać mąkę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na liście, przygotować jak na gołąbki. Każdy liść pozbawić grubego nerwu (wyciąć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać solą i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawinąć w 2 liście kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jogurtowy deser


(dla dziecka od 18 . miesiąca) Składniki:
- 1 litr swojskiego zsiadlego mleka lub kupczego kefiru
- 2 opak. cukru waniliowego
- 5-6 czubatych łyżek cukru
- świeże owoce do wyboru: jagody, maliny, truskawki,wiśnie; (w zimie mogą to być owoce z kompotu)
- 2 łyżeczki żelatyny
- do dekoracji: bita śmietana Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie a następnie rozpuścić. Owoce lekko zmiksować, tak aby nie były bardzo rozdrobnione. Połączyć z kefirem, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Rozlać do pucharków, a kiedy masa jogurtowa się lekko zsiądzie, udekorować bitą śmietaną i owocami. Masa jogurtowa powinna mieć konsystencję lekkiej pianki. Deser jest pyszny i zdrowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Banany po amerykańsku


Składniki •  4 średnio dojrzałe banany
  
•  kwaśna galaretka (dżem) np. z porzeczek lub agrestu
  
•  12 gałek lodów waniliowych lub zabaglione
  
•  30 dkg świerzych owoców truskawek, kiwi, ananasa lub liczi
  
•  trochę bitej śmietany
  
•  cztery kieliszki adwokata
   Etapy przygotowania 1.  Rozgrzać piekarnik do 180 stC. Włożyć na ruszcie całe banany ze skórką. Piec, aż skórka stanie się czarna, a banany zaczną pękać.
    
2.  Banany ułożyć na dużych płaskich talerzach. Banana ze skórką naciąć wzdłuż głęboko nożem i rozchylić. Zrobią się takie łódeczki. W nacięcie włożyć trochę kwaśnej galaretki.
    
3.  Na gorących jeszcze bananach ułożyć po trzy gałki lodów. Obok bananów ułożyć dekoracyjnie połówki truskawek, lub wedle uznania innych owoców. Lody ozdobić bitą śmietaną i polać adwokatem.