Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka poci±ć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczon± cebulę i też zrumienić. Warzywa oczy¶cić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażk± zrobion± z m±ki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószaj±c m±k± żeberka. Wtedy dać cał± szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka czekoladowo-bakaliowa


10 dag m±ki tortowej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
8 jaj
15 dag masła
tabliczkę gorzkiej czekolady
10 dag orzechów laskowych
10 dag migdałów
10 dag orzechów włoskich
2 łyżki ciemnego kakao
40 ml brandy
2 łyżki stopionego masła do posmarowania baby i 5 dag wiórków kokosowych do dekoracji 1. Umyj jajka, białka wbij do głębokiego, koniecznie wytartego do sucha naczynia. Naczynie z białkami wstaw do lodówki. Na suchej tarce do jarzyn utrzyj schłodzon± czekoladę. Obrane ze skórki migdały drobno posiekaj z włoskimi orzechami. Orzechy laskowe zmiel, najlepiej w specjalnej maszynce.
2. W sporym naczyniu utrzyj mikserem masło z połow± cukru pudru na puszyst? masę. Nie przerywaj±c ucierania, powoli dodawaj żółtka. W misce wymieszaj m?kę z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej tę mieszaninę do drugiej miski. Z białek ubij bardzo sztywn± pianę. Pod koniec ubijania porcjami wsypuj pozostały cukier puder. Powoli, cały czas mieszaj±c, dodawaj do masy ma¶lano-żółtkowej m?kę z ingrediencjami. Następnie wsyp start? czekoladę i zmielone orzechy laskowe i znów dokładnie wymieszaj.
3. Na wierzch przygotowanej masy czekoladowo-orzechowej wyłóż połowę piany z białek, wlej alkohol i wszystko delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszaj. Nie spiesz się przy tym za bardzo, żeby piana ?nie siadła¶. Na końcu wsyp, cały czas mieszaj±c, posiekane migdały i orzechy włoskie. Dodaj jeszcze resztę piany i uważnie wymieszaj duż? drewnian± łyżk±, żeby piana dobrze poł?czyła się z cał? mas?.
4. Formę do pieczenia bab - najlepiej z kominkiem - posmaruj masłem, oprósz m?k± i napełnij ciastem - powinno sięgać do 2/3 wysoko¶ci formy. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 50 minut. Gdy wyro¶nie, zwiększ temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 10-15 minut. Przed wyjęciem koniecznie wbij w ¶rodek obręczy ciasta patyczek. Je¶li po wyjęciu będzie suchy, babka jest upieczona, a je¶li wilgotny, trzeba j± jeszcze chwilę trzymać w gor?cym piekarniku.
5. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z formy, ustaw na tacy lub dużym talerzu wy?cielonym pergaminem. Następnie, używaj±c kuchennego pędzelka, posmaruj wierzch i boki baby stopionym letnim masłem i posyp wiórkami kokosowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Migdałowe faworki


Składniki •  6 żółtek
  
•  6 łyżek kwa¶nej, gęstej ¶mietany
  
•  20- 25 dag m±ki
  
•  5 dag zmielonych migdałów
  
•  łyżka spirytusu
  
•  kilka kropelek aromatu migdałowego
  
•  sól
  
•  litr oleju
  
•  cukier puder
  
•  m±ka do posypywania stolnicy
   Etapy przygotowania 1.  Żółtka, ¶mietanę, migdały, spirytus, aromat migdałowy i szczyptę soli ucieramy w misce na jednolit± masę. Przez sitko dosypujemy tyle m±ki, by ciasto dało łatwo się ucierać. Ucieramy je przez 5 minut, przekładamy na stolnicę, dosypujemy resztę przesianej m±ki i zagniatamy gładkie, plastyczne ciasto, takie jak na pierogi.
    
2.  Ciasto formujemy w kulę i przez 5 minut bijemy wałkiem, kilka razy składaj±c je na pół. Następnie schładzamy przez pół godzinki w lodóce.
    
3.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej m±k± stolnicy na bardzo cienki placek. Kroimy go w paski 15 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy w ¶rodku i przewijamy.
    
4.  Faworki smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor, przewracaj±c w trakcie smażenia. Os±czamy na bibule i posypujemy cukrem pudrem.