Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet drobiowy wielkanocny


Składniki: - 1 kg udek z kurczaka - 1 kg udźca z indyka - 15 dag marchwi - 10 dag pietruszki - 10 dag grzybów suszonych - 1 liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - sól - pieprz - 20 dag pistacji - 20 dag cebuli - 200 ml oleju - 1/2 kg wątróbek drobiowych - 4 jajka - 100 ml śmietany 36-proc. - imbir mielony i gałka muszkatołowa - sos sojowy - 15 ml koniaku - masło do foremek Sposób przyrządzania: Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia. Pistacje obierz i chwilę pogotuj, aby zmiękły. Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, po czym dodaj oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smaż razem kilka minut. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego). Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudź, wyjmij z foremek. Przed podaniem możesz posypać pistacjami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczarki z grilla panierowane


Składniki Przepis 0,5 kg średnich pieczarek (zamkniętych), 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smarowania. Pieczarki dokładnie umyć szczoteczką. Nie obierać. Z pieczarek odkroić nóżki (ostrożnie aby nie uszkodzić błonki od spodu kapelusza). każdą pieczarkę posolić, zanurzyć w rozbełtanym jajku przyprawionym lekko pieprzem i opanierować bułeczką. Lekko posmarować oliwą (najlepiej kuchennym pędzelkiem) układać na grillu, piec do zrumienienia z dwóch stron