Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka poci±ć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczon± cebulę i też zrumienić. Warzywa oczy¶cić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażk± zrobion± z m±ki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószaj±c m±k± żeberka. Wtedy dać cał± szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety ziemniaczane z serem


50 dag ugotowanych ziemniaków
3 dag tartego żółtego sera
3 łyżki m±ki
2 jajka
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz Ugotowane i obrane ziemniaki rozgnie¶ć, wymieszać z jajkiem, serem, przyprawami oraz drobno posiekan± podsmażon± cebul? na gęste ciasto. Formować kotlety, smażyć z obu stron na rumiano.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z feijo±


4-5 owoców feijoi (gujawa anansowa)
½ melona
1 mango
1 karambola
50 ml rumu
2 łyżki cukru / miodu
200 g bitej ¶mietany

Owoce umyć, pokroić w paseczki, wymieszać z cukrem, schłodzić. Dodać rum, wymieszać. Podawać z bit? ?mietan±.