Dzisiaj jest Poniedziałek 15 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka poci±ć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczon± cebulę i też zrumienić. Warzywa oczy¶cić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażk± zrobion± z m±ki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószaj±c m±k± żeberka. Wtedy dać cał± szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bajeczne lody


Składniki •  0.5 l lodów waniliowych,orzechowych i owocowych
  
•  maliny, jagody, czere¶nie, winogrona
  
•  tabliczka czekalady
  
•  bita ¶mietana
  
•  koniak
  
 
Etapy przygotowania 1.  Do pucharka nałożyć po jednej kulce każdego smaku lodów
    
2.  Na lody polać bit± ¶mietanę, a na to posypać owoce,czekoladę( start± na tarce) oraz polać koniakiem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sola pieczona w migdałach


Składniki: 125 g dzikiego ryżu, 60 g posiekanych migdałów, 2 łyżki otrębów pszennych, 4 łyżki m±ki, sól, pieprz, 2 białka, 4 filety z soli, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oleju, 400 g przebranego szpinaku, 2 jabłka z czerwon± skórk± pokrojone w ósemki, 1 starta marchewka. Sposób przyrz±dzenia:
       
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Na jeden talerz wyłożyć migdały z otrębami, na drugi wsypać m±kę, dodać 0.25 łyżeczki soli i pieprzu do smaku, wymieszać. Białka delikatnie rozkłócić. Filety opłukać, osuszyć, obtoczyć w m±ce, następnie zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach z otrębami. Rybę przełożyć na blachę wyłożon± pergaminem, piec 10 - 12 min. Ocet wymieszać z 0.25 łyżeczki soli i pieprzem, powoli wlewać olej, stale mieszaj±c, 1 łyżkę sosu winegret podgrzać, dodać szpinak, jabłka i marchew, krótko podgrzać, z reszt± sosu dodać do ryżu, wymieszać. Solę podawać z ryżem i ewentualnie plastrami cytryny.