Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka poci±ć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczon± cebulę i też zrumienić. Warzywa oczy¶cić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażk± zrobion± z m±ki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószaj±c m±k± żeberka. Wtedy dać cał± szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

¦ledzie ananasowe


Składniki
 
1 kg ¶ledzi - matiasy 1 puszka ananasów 3 cebule - najlepsze s± białe o smaku czosnku gar¶ć rodzynków 3 łyżki octu olej - najlepszy słonecznikowy kilka korniszonów czosnek w granulkach około 1 łyżeczki Sposób wykonania Matiasy wymoczyć przez 2 -3 godz, zmieniaj±c wodę, po wymoczeniu pokroić w wieksze kawałki i skropić octem, posypać czosnkiem, ananasy przekroić na pół , korniszonki w kosteczke, cebulę również w kosteczkę, rodzynki sparzyć wrz±tkiem i pozostawić na 10 min w nim, w głębokiej i przeĽroczystej misce układać:
- ¶ledzie,
- następnie warstwę cebuli wymieszanej z korniszonami,
- ¶ledzie,
- połówki ananasa posypane rodzynkami,
i tak aż do wyczerpania składników. Sok z ananasa wymieszać z oliw± (delikatnie, trochę zmętnieje ale to nie przeszkadza) i zalać ¶ledzie. Odstawić w zimne miejsce najlepiej na cał± noc. 


Przepisy kulinarne - losowy

Drobiowe bitki w sosie cytrusowym


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 40 dag kurzych filetów - 2- 3 łyżki m±ki - łyżka rozmarynu - sok wyci¶nięty z pomarańczy lub cytryny - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - pół szklanki ¶mietany lub jogurtu (niekoniecznie) - szklanka ryżu - łyżka oleju do smażenia - sól i pieprz Sposób przyrz±dzania: Wstaw wodę na ryż. Olej rozgrzewaj na patelni. Mięso oczy¶ć z błonek i chrz±stek, podziel na mniejsze kawałki i je¶li bitki maj± być większe, pobij je lekko tłuczkiem. Możesz też oprószyć je m±k±. Umie¶ć kotleciki na patelni, posól je, posyp przyprawami. Lekko, z obu stron, podsmażaj. Łyżkę oleju wlej do rondelka, podgrzej, wsyp ryż, zamieszaj, wlej do niego wrz±tek, posól, przykryj i pozostaw na bardzo małym ogniu. Do mięsa dodaj masło i cytrusowy sok. Du¶ pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolej soku lub wody. Zanim obie rzeczy będ± gotowe, masz chwilę czasu na przyrz±dzenie surówki (np. zetrzyj marchew i jabłko, dodaj soku z cytryny, cukru i soli) lub zielonej sałaty. Je¶li chcesz, na koniec zapraw na patelni filety ¶mietan± lub jogurtem.