Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę i też zrumienić. Warzywa oczyścić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażką zrobioną z mąki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószając mąką żeberka. Wtedy dać całą szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tempura


Składniki Ciasto: • 1/2 szklanki maki ryżowej (albo kartoflanej) • 1/2 szklanki maki zwykłej • 1 białko • woda Sos: • 1/2 szklanki wrzątku • 1/4 szklanki sosu sojowego • 2 łyżki octu ryżowego, albo winnego • 1 łyżka cukru • Wkład - warzywa: • kalarepa, szparagi, zielony groszek w strąkach, cukinia, brokuły, kabaczki • pieczarki   Etapy przygotowania 1. W średniej misce roztrzepać białko z 3/4 szklanki wody, dodać mąkę, roztrzepać. Ciasto powinno być trochę grudkowate, nie całkiem gładkie. Dodać tyle wody, żeby ciasto było takiej konsystencji, jak na cienkie naleśniki. 2. Warzywa pokroić na plastry o tej samej grubości, ok. 1 cm. Jeżeli mokre, osuszyć ściereczką. Małe pieczarki, zielony groszek w strąkach i szparagi używać w całości. Przygotować naczynie z olejem, najlepiej wok albo dużą patelnie, oleju powinno być tyle, jak na pączki. Najlepszy jest olej z ziemnych orzeszków, bo się nie pali. Aby ustalić, czy olej jest odpowiedniej temperatury, należy wrzucić jedno z warzyw Jeżeli bąbelki zaczną się unosić naokoło niego, olej jest gotowy do smażenia. Umaczać warzywa natychmiast cieście i natychmiast zanurzać w oleju. Smażyć 2 minuty albo mniej na każdej stronie. Ciasto powinno pozostać jasne. Wyjmować, odsączyć na papierowych ręcznikach, trzymać w ciepłym piekarniku do podania. Podawać jak najszybciej po usmażeniu. Podawać z sosem i białym ryżem. 3. Cukier dodać do gorącej wody, mieszać aż się rozpuści. Dodać pozostałe składniki. Ostudzić. Podawać w osobnej, malej miseczce lub spodeczku, dla każdej osoby. Sos podaje się w malutkich spodeczkach, dla każdej osoby osobno. 4. Tempurę je się pałeczkami, łapiąc kawałek warzywa, zanurzając jej brzeg w sosie, odgryzając porcje, znów zanurzając w sosie itd. Dlatego sos jest podawany dla każdego osobno, żeby móc umaczać jedzenie, które się już miało w ustach.

Przepisy kulinarne - losowy

Schab z miodem w pekińskiej kapuście


SKŁADNIKI: • 6 plastrów schabu • 6 liści kapusty pekińskiej • 15 dkg kapusty kiszonej • Sos: • 1 szklanka rosołu • 1 łyżka mąki • 8 łyżek oliwy • 1 łyżka ketchupu • 10 suszonych grzybów • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę • Przyprawy: • sól kamienna • pieprz seczuański • pieprz czarny mielony • papryka slodka mielona • oliwa do smażenia • 1 łyżka miodu • wykałaczki WYKONANIE: 1. Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem tj. na kotlety schabowe. Smarujemy go delikatnie miodem i obsypujemy przyprawami. 2. Tak przyprawiony schab obsmażamy na oliwie z każdej strony... na wolnym ogniu ok. 15 minut. 3. Kapustę pekińską płuczemy, suszymy. Na każdy listek układamy po plastrze usmażonego schabu. Na wierzchu schabu kładziemy po odrobinie kapusty kiszonej. 4. Rolujemy kapustę ze schabem na roladki i spinamy wykałaczką. 5. Gotujemy sos z wyżej wymienionych składników. Zagęszczamy go mąką. Do sosu wkładamy roladki. Gotujemy na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do momentu, aż kapusta będzie miękka. 6. Tak przyrządzony schab podajemy na gorąco do ziemniaków, ryżu bądź kasz i różnych surówek.