Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe w warzywach


Produkty: 40 dag wieprzowych żeberek
40 dag kapusty włoskiej
2 marchwie
1 kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 duża cebula
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki m±ki
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka poci±ć na kawałki, posolić i obrumienić na mocno rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczon± cebulę i też zrumienić. Warzywa oczy¶cić, poszatkować, włożyć do szybkowaru pod żeberka. Popieprzyć, posypać kminkiem, włożyć ziele angielskie. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z koncentratem pomidorowym i zasmażk± zrobion± z m±ki i połowy tłuszczu. Zagotować.
Uwaga. Zasmażkę można zrobić od razu w szybkowarze. oprószaj±c m±k± żeberka. Wtedy dać cał± szklankę wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gicz cieleca z kiszona kapusta


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 40 min.
3 gicze cielece (ok. 2 kg),
1 duza cebula,
1 listek laurowy,
kilka gozdzikow.
Kiszona kapusta:
1 kg kiszonej kapusty,
2 cebule,
175 g masla,
125 ml bialego wina.
Sos:
600 g kartofli,
75 g masla,
50-75 g ostrej musztardy,
200-300 ml smietany,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.

1. Gicze umyc, wlozyc do garnka, zalac zimna woda. Woda powinna zakryc mieso.
Dodac 1 obrana cebule, gozdziki, lisc laurowy, sol i pieprz. Gotowac tak
dlugo, az mieso bedzie miekkie (ok. 2 godz). Po ugotowaniu gicze wyjac z wywaru, odstawic do ostygniecia. Zdjac skore, wyjac kosci. Mieso pokroic w
kawalki.
2. Obrac i oplukac 2 cebule. Pokroic w paski, udusic na 2 lyzkach masla. Dodac
kapuste, dusic razem 5 min. Wlac wino, dusic jeszcze 10 min. Zdjac z ognia,
dodac reszte masla, wymieszac.
3. Przygotowac sos kartoflany: obrac i oplukac kartofle. Pokroic w kostke, gotowac 20 min w osolonej wodzie. Odcedzic i odparowac. Gorace kartofle przetrzec, wymieszac z maslem, sola, pieprzem, galka i musztarda. Dodac smietane
i jeszcze raz wymieszac. Sos powinien byc gesty.
4. Kapuste przelozyc do duzej, plaskiej formy. Na kapuscie polozyc kawalki miesa, zalac sosem kartoflanym, wstawic do goracego piekarnika. Piec w temp.
250żC przez 25 min. Gicze podawac w naczyniu, w ktorym byly zapiekane.

Przepisy kulinarne - losowy

Bulion z kury z cykoria


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
1 kura,
peczek wloszczyzny,
lisc laurowy,
4 gozdziki,
4 ziarna pieprzu czarnego,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 cykorie,
2 pomidory,
1 zoltko,
6 lyzek smietanki kremowki,
lyzka kwasnej smietany,
40 g maki ziemniaczanej.

1. Umyta kure wraz z przyprawami zagotowac w 1 i 1/4 l wody. Dodac grubo pokrojona wloszczyzne i gotowac do miekkosci (ok. 90 min).
2. Kure wyjac, obrac ze skory i wyluzowac. Mieso pokroic w kostke.
3. Rosol przecedzic. Make wymieszac dokladnie z niewielka iloscia wody, polaczyc z rosolem.
4. Z cykorii usunac gorzki koniec, pokroic ja w talarki, dodac do zupy, gotowac
5 min.
5. Dodac mieso i obrane ze skory, pokrojone pomidory. Zoltko roztrzepac z 5
lyzkami smietanki, wymieszac z zupa. Pozostala smietanke wymieszac ze smietana. Wylozyc na powierzchnie zupy w wazie lub na talerzu, nie mieszajac