Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
80 dag kiszonej kapusty
6 dag tłuszczu
1 cebula
2 łyżeczki mąki
3 dag słoniny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka pociąć na kawałki, obsypać mąką i solą, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, włożyć oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Pokrojoną w kosteczkę słoninę usmażyć na patelni, z pozostałej mąki zrobić zasmażkę. Włożyć do szybkowaru kapistę, wsypać koperek, wymieszać ze znajdującymi się w nim żeberkami, wlać 1 szklankę wody i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wymieszać z przygotowaną wcześniej zasmażką, doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
Uwaga. Niektórzy lubią przyprawić tę potrawę koncentratem pomidorowym.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Świąteczne śledzie po litewsku


Składniki
 
600-700 g śledzi matiasów, wymoczonych przez 3 godz. w zmienianej zimnej wodzie 2 spore garści grzybów suszonych 1 duża cebula 4 łyżki oleju świeżo zmielony pieprz sól 1 mała łyżka majonezu natka pietruszki i cytryna do przybrania  Wykonanie 1. Grzyby namocz w zimnej wodzie i ugotuj do miękkości. Wystudź i bardzo drobniutko posiekaj. 2. Śledzie pokrój w zgrabne kąski i ułóż na płaskim półmisku w jednej warstwie, odtwarzając kształt fileta. 3. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Posól. Zeszklij na 4 łyzkach oleju i wystudź. Dodaj (razem z pozostałością oleju z patelni) do grzybów, wymieszaj, dopraw sporą ilością pieprzu, solą, domieszaj majonez. 4. Masę wyłóż w równej warstwie na filety sledziowe, wyrównaj łyżką. Przykryj półmisek dokładnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a jeszce lepiej na noc. 5. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i natką pietruszki. 


Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka mięsna na kruchym cieście


Składniki Ciasto: 25 dag mąki pół kostki margaryny 1 jajo szczypta soli Farsz: 50 dag ziemniaków 50 dag gotowanego mięsa ( wołowiny lub cielęciny) filiżanka mleka 3 jaja duża cebula pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki bułki tartej pieprz, sól  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, odłożyć je na godzinę w chłodne miejsce. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Mięso zemleć, wymieszać z jajami i mlekiem, bułką tartą , posiekaną cebulą i pietruszką, doprawić do smaku. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, dno i boki wylepić ciastem. Połowę utartych, lekko odciśniętych i posolonych ziemniaków rozłożyć na cieście, na nich równą warstwą rozsmarować i przykryć je resztą ziemniaków. Piec w gorącym piekarniku około 45 min.