Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe z kiszon± kapust±


Produkty: 40 dag żeberek wieprzowych
80 dag kiszonej kapusty
6 dag tłuszczu
1 cebula
2 łyżeczki m±ki
3 dag słoniny
1 z±bek czosnku
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku Wykonanie: Żeberka poci±ć na kawałki, obsypać m±k± i sol±, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, włożyć oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Pokrojon± w kosteczkę słoninę usmażyć na patelni, z pozostałej m±ki zrobić zasmażkę. Włożyć do szybkowaru kapistę, wsypać koperek, wymieszać ze znajduj±cymi się w nim żeberkami, wlać 1 szklankę wody i szybkowar zamkn±ć. Ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wymieszać z przygotowan± wcze¶niej zasmażk±, doprawić do smaku czosnkiem roztartym z sol± i pieprzem.
Uwaga. Niektórzy lubi± przyprawić tę potrawę koncentratem pomidorowym.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bigos sztygarski


SKŁADNIKI: * 1 kg kapusty kiszonej * 250 g wołowiny * 250 g wieprzowiny (od szynki) * 250 g piersi kurczaka * 250 g kiełbasy typu: ¶l±ska * 3 surowe i utarte na drobnej tarce ziemniaki * 125 ml czerwonego wytrawnego wina * 3 cebule * 125 g powideł ¶liwkowych * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz, li¶ć laurowy, gałka muszkatołowa * ew. 2- 3 ¶wieże grzyby WYKONANIE: Gotujemy kapustę na półmiękko. Wszystkie kawałki mięs kroimy w kostkę i smażymy posiekan± cebul± na smalcu. Dolewamy wodę i dusimy aż do miękko¶ci. Kapustę odcedzamy i ł±czymy z mięsem, podgotowujemy, a następnie wrzucamy przyprawy: paprykę, koncentrat pomidorowy, powidła, utarte ziemniaki oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołow±. Zagotowujemy i na końcu wlewamy wino.

Przepisy kulinarne - losowy

Ziemniaczane pierogi z mięsem


Składniki •  1200 - 1400 g ziemniaków
  
•  4- 5 żółtek
  
•  2 szklanki m±ki
  
•  2 łyżki oleju
  
•  sól
  
farsz :
  
•  40- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  
•  2 cebule
  
•  1- 2 łyżki oleju
  
•  2 z±bki czosnku
  
•  2 łyżeczki czerwonego delikatu Knorr
  
•  3- 4 łyżki bułki tartej
  
•  sól pieprz
  
sos:
  
•  ogórek sałatkowy
  
•  pęczek rzodkiewek
  
•  ok 300- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  
•  2 łyżki majonezu
  
•  ketchup
  
•  2- 3 z±bki czosnku
  
•  pieprz, sól
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagnie¶ć na pure i ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać żółtka, olej i m±kę, wyrobić ciasto jak na pierogi.
    
2.  Mięso włożyć do garnka, dodać 2 łyżki oleju, przyprawy i mieszaj±c poddusić składnki farszu. Następnie dodać pokrojon± cebulę i przeci¶nięty przez praskę czosnek, wszystko razem dusić do miękko¶ci dodaj±c kilka łyżek wody. Pod koniec gotowania do farszu dodać bułkę tart± (farsz powinien mieć zwart± konsystencję).
    
3.  Ciasto rozwałkować podsypuj±c m±k±, wycinać szklank± kółka i nakładać farsz lepić jak pierogi (można także wycinać prostok±ty nakładać farsz i lepić jak paszteciki). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.
    
4.  sos: ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 min. Następnie odcisn±ć, dodać jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, przyprawić do smaku sol± i pieprzem, na koniec zrobić kleksy z ketchupu. Pierogi podawać z sosem.