Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z kalarepą w rosole


Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych
2-3 młode kalarepy (około 25 dag)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka pieprzu grubo zmielonego Wykonanie: Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyę płomień na mały, gotowaę 1 1/2 godz. Odrzucię plasterki imbiru. Tymczasem obraę kalarepź, odkroię twardą nasadź, pokrajaę w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeciąę na pół. Wsypaę do rondla z wrzącą wodą, gotowaę minutź, odcedzię, przepłukać zimną wodą, osączyć, dodać do zupy, gotować do miękkości około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem lub makaronem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka ze smażonych jarzyn


Składniki: 2 średnie marchewki groszek cukrowy miniaturowa kukurydza 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków 3 łyżki octu z czarnego ryżu 2 łyżki cukru palmowego imbir 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu 2 gałązki kolendry 4 gałązki bazylii Przygotowanie: Cukier palmowy utrzeć na tarce. Dodać przyprawę pięć smaków, imbir, czarny pieprz, ocet z ryżu, czosnek i sos sojowy. Posiekać kolendrę i bazylię. Dodać do sosu. Usmażyć jarzyny na oleju i polać sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Żółty chłodnik


SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 11. miesiąca - pół szklanki brzoskwiń - pół szklanki jabłek - szklanka wody - ćwierć łyżeczki cynamonu - pół szklanki kulek wydrążonych z miękkiego żółtego melona - odrobina jogurtu naturalnego WYKONANIE: Owoce umyj, obierz, drobno pokrój. Odmierzoną ilość wsyp do garnka i zalej wodą. Następnie dodaj cynamon i gotuj 15 minut na małym ogniu. Zestaw zupę z ognia, a gdy przestygnie, zmiksuj. Rozlej do dwóch miseczek. Na wierzch owocowego chłodnika włóż po pół łyżki jogurtu i wsyp trochę melonowych kulek.