Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z kalarepą w rosole


Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych
2-3 młode kalarepy (około 25 dag)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka pieprzu grubo zmielonego Wykonanie: Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyę płomień na mały, gotowaę 1 1/2 godz. Odrzucię plasterki imbiru. Tymczasem obraę kalarepź, odkroię twardą nasadź, pokrajaę w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeciąę na pół. Wsypaę do rondla z wrzącą wodą, gotowaę minutź, odcedzię, przepłukać zimną wodą, osączyć, dodać do zupy, gotować do miękkości około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem lub makaronem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron zapiekany z kapustą i boczkiem


Składniki 30 dag makaronu 1/4 małej główki kapusty białej, 1 duża cebula, 1 łyżka tłuszczu, 10- 15 dag boczku, sól, pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy.  Sposób wykonania Ugotować makaron. Oczyszczoną, umytą kapustę poszatkować, ugotować, dodając pod koniec cebulę przysmażoną na boczku lub innym tłuszczu. Wymieszać makaron z kapustą, cebulą i boczkiem. Przyprawić solą, pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, napełnić masą, zapiec. 


Przepisy kulinarne - losowy

Lodowy koktajl jogurtowy


Produkty: - 2 szklanki pokrojonych truskawek
- 1 dojrzały banan
- 1 mango
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 kostek lodu
Wykonanie: Truskawki (kilka odłożyć do przybrania) wymieszać z cukrem i odstawić. Gdy puszczą sok, dodać pokrojonego w plastry banana oraz obrane i pokrojone w kostkę mango. Wymieszać i wstawić do zamrażalnika na 45 min. Następnie zmiksować z jogurtem, kostkami lodu i aromatem waniliowym. Przelać do szklanek i przybrać kawałkami truskawek.