Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z kalarepą w rosole


Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych
2-3 młode kalarepy (około 25 dag)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka pieprzu grubo zmielonego Wykonanie: Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyę płomień na mały, gotowaę 1 1/2 godz. Odrzucię plasterki imbiru. Tymczasem obraę kalarepź, odkroię twardą nasadź, pokrajaę w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeciąę na pół. Wsypaę do rondla z wrzącą wodą, gotowaę minutź, odcedzię, przepłukać zimną wodą, osączyć, dodać do zupy, gotować do miękkości około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem lub makaronem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem mokka z nektarynką


Produkty: 4 łyżki mocnego, zimnego naparu kawy
łyżka żelatyny
30 dag twarogu
200 ml zsiadłego mleka
2 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka koniaku
2 nektarynki Wykonanie:
Żelatynę moczyć 10 min w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić na małym ogniu. Twaróg utrzeć z kawą i zsiadłym mlekiem. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać z masą twarogową. Wsypać cukier, cukier wanilinowy i wlać koniak, wymieszać. Cztery miseczki opłukać zimną wodą, wypełnić kremem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Nektarynki umyć, pokroić na plasterki. Miseczki z kremem przed podaniem na krótko wstawić do gorącej wody, wyłożyć na talerzyki, przybrać nektarynką.


Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety schabowe z jabłkiem i miętą


Składniki •  kotlety schabowe opanierowane tradycyjnie w mące, jajku i bułce
  
•  mięta suszona
  
•  mus jabłkowy (najlepszy kwaśny)
  
•  na każdy kotlet duży plaster sera żółtego
  
 
Etapy przygotowania Tradycyjnie opanierowane schabowe obsmażamy na tłuszczu. Pod koniec smażenia każdy kawałek posypujemy odrobiną startej mięty, a na to kładziemy po łyżce musu jabłkowego i po plasterku żółtego sera. Przykrywamy pokrywką i po 2- 3 minutach, jak ser zmięknie możemy podawać kotlety.