Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z kalarep± w rosole


Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych
2-3 młode kalarepy (około 25 dag)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki ¶wieżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka pieprzu grubo zmielonego Wykonanie: Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde por±bać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na ¶rednim ogniu, zmniejszyę płomień na mały, gotowaę 1 1/2 godz. Odrzucię plasterki imbiru. Tymczasem obraę kalarepĽ, odkroię tward± nasadĽ, pokrajaę w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeci±ę na pół. Wsypaę do rondla z wrz±c± wod±, gotowaę minutĽ, odcedzię, przepłukać zimn± wod±, os±czyć, dodać do zupy, gotować do miękko¶ci około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem lub makaronem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolorowy półmisek z jajami faszerowanymi


7 jajek na twardo
3 rzodkiewki
3 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
gał?zka zielonej pietruszki
kilka plasterków ogórka
kilka posikanych orzechów
kilka marynowanych grzybów
pomidor
zielony groszek
li?cie sałaty
sól, pieprz Jajka pokroić wzdłuż na pół, wyj±ć żółtka, rozetrzeć na gładk± masę z majonezem i musztard?, doprawić sol± i pieprzem.  Nałożyć masę do białek. Przybrać warzywami. Ułożyć na li?ciach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Kasztanowe koreczki


SKŁADNIKI: puszka kasztanów 240g plasterki szynki plasterki łososia konfitura z cebuli WYKONANIE: Plasterki szynki i łososia posmarować konfitur± z cebuli, na każdy plasterek położyć kasztan , zawin±ć plasterek i zamkn±ć go przebijaj±c wykałaczk±.