Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z kalarepą w rosole


Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych
2-3 młode kalarepy (około 25 dag)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka pieprzu grubo zmielonego Wykonanie: Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyę płomień na mały, gotowaę 1 1/2 godz. Odrzucię plasterki imbiru. Tymczasem obraę kalarepź, odkroię twardą nasadź, pokrajaę w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeciąę na pół. Wsypaę do rondla z wrzącą wodą, gotowaę minutź, odcedzię, przepłukać zimną wodą, osączyć, dodać do zupy, gotować do miękkości około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem lub makaronem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marchewka z kukurydzą i cebulą


Składniki:
4 duże marchewki, 2 duże cebule, puszka kukurydzy, masło - ile kto uważa, sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), folia aluminiowa

Jak przyrz?dzić?
Najlepiej zetrzeć marchewkę i cebulę na tarce w bardzo cienkie plasterki. Dodać ods?czoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem - pieprzu powinno być dużo, soli jak kto uważa, ale im mniej, tym lepiej. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć na folię, na wierzch położyć wióry masła i luĽno zawinąć. Piec parę minut, dopóki marchewka nie będzie półmiękka - zależy od tego, jak rozpalony jest grill. Jeść najlepiej gor?ce i prosto z folii.


Przepisy kulinarne - losowy

Schabowy z cytryną


SKŁADNIKI: • kotlet schabowy • tarata bułka • mąka • jajko • sól, pieprz, papryka ostra • plasterek cytryny WYKONANIE: 1. potłuc schab na kotleta ( nie za cienko!) 2. posolić z dwóch stron, z jednej popieprzyć z drugiej posypać papryką 3. wypanierować po kolei: w rozbitym jajku, mące pół na pół z bułka taratą 4. smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron zarumienić, na talerzu położyć na kotlecie plasterek cytryny; podczas jedzenia wycisnąć cytryne widelcem żeby sok wsiąknął w kotleta!