Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z kalarepą w rosole


Produkty: 1/2 kg żeberek wieprzowych
2-3 młode kalarepy (około 25 dag)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka pieprzu grubo zmielonego Wykonanie: Mięso podzielić na pojedyncze żeberka, każde porąbać na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 razy więcej wody niż jest mięsa. Zagotować. Zebrać szumowiny. Zmniejszyć płomień, dodać cebulę dymkę, imbir, sól, alkohol i pieprz, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyę płomień na mały, gotowaę 1 1/2 godz. Odrzucię plasterki imbiru. Tymczasem obraę kalarepź, odkroię twardą nasadź, pokrajaę w 1/2 cm plasterki. Każdy plasterek przeciąę na pół. Wsypaę do rondla z wrzącą wodą, gotowaę minutź, odcedzię, przepłukać zimną wodą, osączyć, dodać do zupy, gotować do miękkości około 30 min. Wlać sos sojowy, zamieszać, podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem lub makaronem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śledzie po kaszubsku z wariacjami


SKŁADNIKI: * 60 dag filetów śledziowych matias * 6- 8 dużych cebul * 5 dag rodzynek * 10 śliwek suszonych * 2 łyżki majeranku * 1 słoiczek pieczarek marynowanych * słoiczek przecieru pomidorowego * sól, cukier, papryka słodka w proszku, pieprz WYKONANIE: Cebulkę pokroić w ćwierć krążki, dodać sparzone uprzednio rodzynki, śliwki pokroić w paseczki. Smażyć na oliwie lub oleju aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Dodać do tego pokrojone w paski pieczarki i ogórka (w kostkę). Smażyć około 2- 3 min. Dodać majeranek i przyprawy. Jeżeli powstały sos będzie za bardzo kwaskowy - dosypać więcej cukru. Śledzie (pokrojone na kawałeczki)układać w naczyniu i przekładać wystudzonym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata Amaretto


Składniki:  gorąca herbata Amaretto Bita śmietana Przyrządzanie: Wlać goracą herbatę do filiżanki od kawy. Dodać Amaretto, ale nie mieszać. Gotowe przyozdobić na górze bitą śmietaną i podać.