Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym


Produkty: 1kg żołądków drobiowych
pół szklanki śmietany
włoszczyzna
duża cebula
sos sojowy
masło
pęczek koperku
pieprz
Wykonanie: Żołądki wypłukać, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować aż wszystko zmięknie. Żołądki wyjąć z wywaru, wystudź i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuść masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać żołądki, warzywa pokrojone w słupki, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Na koniec dodać śmietanę, pół szklanki wywaru, zagotować, doprawić sosem sojowym i pieprzem , wymieszać z posiekanym koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filet z kaczki w sosie pomarańczowym


Produkty: 12 średnich ziemniaków
1/4 kostki masła
6 rozgałęzionych bukiecików rozmarynu
2 filety z kaczki
2 pomarańcze
1/4 szklanki białego porto ewentualnie 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu Wykonanie: Do żaroodpornego naczynia (takiego do podania na stół) wkładamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Posypujemy kawałeczkami masła, solimy, a między ziemniaki wkładamy w regularnych odstępach bukieciki rozmarynu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C, od czasu do czasu delikatnie obracając.
Pierwsze obracanie robimy nie za wcześnie (po kilkunastu minutach), gdyż inaczej skórka przywiera. Podczas obracania ziemniaki powinny same się odklejać. Jeśli się bronią, to znaczy, że trzeba jeszcze odczekać i spróbować ponownie za jakiś czas. Ziemniaki pieką się około godziny. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180-200 st. C. Skórę na filetach nacinamy ostrym nożem na krzyż, tak by nie uszkodzić mięsa (chodzi o to, by się dobrze wytapiało na patelni). Na 10 minut przed wyjęciem z pieca ziemniaków kładziemy na patelni filety skórką do dołu i smażymy na silnym ogniu 5-7 minut. Odwracamy i smażymy jeszcze 3 minuty - powinny być rumiane na zewnątrz i lekko różowe w środku. Zdejmujemy filety iprzykrywamy szczelnie folią, by nie ostygły.
Usuwamy z patelni tłuszcz, a wlewamy porto i sok z jednej pomarańczy. Dorzucamy startą skórkę z tej samej pomarańczy i pieprz, zagotowujemy, gasimy gaz i przykrywamy patelnię.
Filety kroimy w ukośne plastry, tak by każdy był wykończony paseczkiem skóry z tłuszczykiem. Plastry układamy na półmisku przybranym sałatą i plasterkami pomarańczy, polewamy sosem.
Podajemy z ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Zrazy wołowe a la Zagłoba


50 dag wołowiny bez kości,
tłuszcz,
2 dag mąki,
10 dag kiełbasy białej,
4 dag chrzanu,
1 dag tartego razowego chleba,
łyżka śmietany,
10 dag cebuli,
3 dag ketchupu,
sól, pieprz

Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wod? na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 min. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, ?mietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwi?zać nitką, posypać przyprawami i m?ką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebul?, skropić wod? i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostał? m?kę wymieszaną z mał? ilości? zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kasz?.