Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym


Produkty: 1kg żołądków drobiowych
pół szklanki śmietany
włoszczyzna
duża cebula
sos sojowy
masło
pęczek koperku
pieprz
Wykonanie: Żołądki wypłukać, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować aż wszystko zmięknie. Żołądki wyjąć z wywaru, wystudź i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuść masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać żołądki, warzywa pokrojone w słupki, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Na koniec dodać śmietanę, pół szklanki wywaru, zagotować, doprawić sosem sojowym i pieprzem , wymieszać z posiekanym koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierś indycza z boczkiem


Produkty: • 1 kg piersi indyczej
• 75 dag brokułów
• 50 dag pieczarek
• 2 średnie cebule
• 5 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
• 1,5 szklanki rosołu (instant)
• 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
• 3 łyżki masła lub margaryny
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• 1 mała gałązka rozmarynu
• 2 - 3 gałązki tymianku
• sól, pieprz z młynka Wykonanie: Opłukać pierś indyczą, osuszyć, dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem.  Obłożyć mięso boczkiem, związać sznurkiem, ułożyć w brytfance. Zagotować w rondelku rosół, niewielką ilością polać mięso w formie.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze około 175ºC.
Obrać cebule, pokroić na cząstki, ułożyć przy maśle w brytfance. W trakcie pieczenia stopniowo polewać całość rosołem. Starannie oczyścić brokuły, podzielić na różyczki. Zagotować w garnku osoloną wodę, wrzucić brokuły na 8 - 10 minut do lekko wrzącej wody, osączyć. Oczyścić pieczarki, opłukać, przekroić je na połówki. Opłukać przygotowane zioła, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać razem. Wyjąć pierś indyczą z pieca, usunąć sznurek. Zawinąć mięso w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut. Do sosu z pieczenia dodać śmietanę i zioła, lekko zagotować. Rozprowadzić mąkę wodą, zagęścić sos. Doprawić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsamżyć pieczarki, dodać brokuły, krótko smażyć razem. Podawać mięso z warzywami na półmisku, polać częścią sosu (resztę przelać do sosjerki).

Przepisy kulinarne - losowy

Lody kokosowe


200 ml mleka kokosowego
laska wanilii/ cukier waniliowy
10 dag cukru
500 ml kremówki 33%
Mleko podgrzać z cukrem i  wanili?. Gotować, ci?gle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyjąć laskę waniliową. Ubić ?mietanę, wymieszać z mas? kokosową. Przełożyć na ok. godzinę do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika i rozmieszać trzepaczką. Ponownie przełożyć do zamrażalnika. Czynność powtarzać aż masa całkowicie się zamrozi i będzie miała kremową konsystencję. Przełożyć do pucharków.