Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym


Produkty: 1kg żołądków drobiowych
pół szklanki śmietany
włoszczyzna
duża cebula
sos sojowy
masło
pęczek koperku
pieprz
Wykonanie: Żołądki wypłukać, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować aż wszystko zmięknie. Żołądki wyjąć z wywaru, wystudź i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuść masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać żołądki, warzywa pokrojone w słupki, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Na koniec dodać śmietanę, pół szklanki wywaru, zagotować, doprawić sosem sojowym i pieprzem , wymieszać z posiekanym koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ZIEMNIAKI PO FRANCUSKU


Składniki •  1 kg ziemniaków
  
•  400 ml mleka (albo płynna śmietana)
  
•  czosnek, gałka muszkatołowa
  
•  ser żółty starty
  
•  sól, pieprz
  
•  masło
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokroić w poprzek na plasterki. Gotować ziemniaki w mleku bądź w śmietanie, dodać gałkę startą i pokrojony czosnek. Gotować ok. 20 minut.
    
2.  Następnie wysmarować masłem brytfankę. Ziemniaki przekładać startym serem żółtym. Piec ok. 20 minut w temperaturze 210 st. C.


Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety z kapusty z rodzynkami


Składniki: 1 glowka kapusty (ok. 800 g),
1 cebula,
1 lyzka maki,
2 lyzki smalcu lub masla,
50 g rodzynkow,
2 jaja,
100 g ugotowanego ryzu,
sol, pieprz,
tarta bulka do panierowania,
tluszcz do smazenia. Wykonanie: 1. Kapustę umyc, pokroic na 6 czesci, ugotowac, odcisnac z wody, drobno posiekac. 2. Cebule posiekac, podsmazyc na smalcu razem z kapusta. Przestudzic, dodac ryz, jaja, oplukane rodzynki. Jesli masa jest zbyt rzadka, dodac troche maki. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac, formowac male kotleciki. Obtoczyc w tartej bulce, smazyc na goracym tluszczu.