Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym


Produkty: 1kg żołądków drobiowych
pół szklanki śmietany
włoszczyzna
duża cebula
sos sojowy
masło
pęczek koperku
pieprz
Wykonanie: Żołądki wypłukać, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować aż wszystko zmięknie. Żołądki wyjąć z wywaru, wystudź i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuść masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać żołądki, warzywa pokrojone w słupki, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Na koniec dodać śmietanę, pół szklanki wywaru, zagotować, doprawić sosem sojowym i pieprzem , wymieszać z posiekanym koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pulpety ziołowe z kurczaka


Składniki: 600 g mielonego mięsa z kurczaka, 1 jajo, 4 ząbki czosnku,
 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, świeże zioła (natka pietruszki, koperek), 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano, wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki), sól, pieprz Sposób przyrządzania: Do mielonego mięsa wbijamy jajo, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, siekane świeże zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub koperkowego. Podajemy z makaronem lub ryżem.


Przepisy kulinarne - losowy

Chinska salatka


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 kg bialej kapusty,
1 ostra czerwona papryka,
1 maly kawalek imbiru,
3 lyzki bialego octu winnego,
2 lyzki jasnobrazowego cukru,
1 lyzka oleju sezamowego,
100 g orzeszkow ziemnych,
100 g migdalow,
1 lyzka soli.

1. Liscie kapusty oplukac, osaczyc z wody, cienko poszatkowac, pokroic na kawalki dlugosci 6 cm.
2. Kapuste przelozyc do kamiennego garnka, wymieszac z sola, cukrem. Odstawic
na 2 godz.
3. Papryke przeciac na pol, usunac gniazda nasienne i pestki. Oplukac, pokroic
w cienkie paseczki.
4. Imbir obrac, drobno posiekac. Migdaly sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke.
5. Kapuste lekko odcisnac, dodac olej, ocet, imbir i papryke. Wymieszac, odstawic na 2 godz w chlodne miejsce.
6. Przed podaniem posypac salatke orzeszkami ziemnymi i migdalami.