Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym


Produkty: 1kg żołądków drobiowych
pół szklanki śmietany
włoszczyzna
duża cebula
sos sojowy
masło
pęczek koperku
pieprz
Wykonanie: Żołądki wypłukać, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować aż wszystko zmięknie. Żołądki wyjąć z wywaru, wystudź i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuść masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać żołądki, warzywa pokrojone w słupki, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Na koniec dodać śmietanę, pół szklanki wywaru, zagotować, doprawić sosem sojowym i pieprzem , wymieszać z posiekanym koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marynaty do mięs pieczonych na grillu


(na 6 kotletów)
DO BARANINY
Cytrynowo-ziołowa z czosnkiem:
2 łyżki skórki startej z cytryny wymieszać z 8 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami ziół i roztartymi 2 z?bkami czosnku.
Dodać 1/8 l oliwy. Wymieszać.
Pomidorowa z tymiankiem i czosnkiem:
2 łyżki przecieru pomidorowego wymieszać z 2 roztartymi z?bkami czosnku, pęczkiem posiekanego tymianku. Poł?czyć z 1/8 l oleju.
DO RUMSZTYKÓW
Z imbirem i chili: półtorej łyżki skórki startej z limonek i 6 łyżek soku z limonek wymieszać z 2 posiekanymi str?kami papryczki chili, łyżeczką startego imbiru, łyżeczką curry i 100 ml oleju.
Z tabasco: 2 posiekane cebule poddusić na 2 łyżkach oleju. Dodać 8 łyżek keczupu, 2 łyżki octu jabłkowego, sos tabasco i worcester. 5 minut pogotować i dodać 150 ml oleju.
DO STEKÓW WIEPRZOWYCH Z piwa: Łyżkę ziaren gorczycy i 2 li?cie laurowe rozgnieść, wymieszać z łyżką musztardy, 100 ml piwa, łyżką octu winnego, 100 g posiekanej cebuli,2 łyżkami natki oraz 100 ml oleju.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzanki z jajeczkami przepiórczymi i łososiem


3 kromki chleba tostowego 2 plastry łososia 6 jajek przepiórczych pomidor łyżeczka kawioru łyżka oliwy ząbek czosnku gał?zka lubczyku sok z cytryny sól Jajka ugotować na półmiękko, wkładając na 2 min. do wrz?tku. Przełożyć do zimnej wody, osuszyć, obrać. Pieczywo opiec w tosterze na złoty kolor, natrzeć roztartym czosnkiem i skropić oliwą. Na grzankach ułożyć po 2 plastry pomidora i jajka. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć zwinięte plastry łososia. Skropić sokiem z cytryny. Udekorować kawiorem i lubczykiem.