Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym


Produkty: 1kg żołądków drobiowych
pół szklanki śmietany
włoszczyzna
duża cebula
sos sojowy
masło
pęczek koperku
pieprz
Wykonanie: Żołądki wypłukać, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować aż wszystko zmięknie. Żołądki wyjąć z wywaru, wystudź i pokroić w plasterki. W rondlu rozpuść masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać żołądki, warzywa pokrojone w słupki, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Na koniec dodać śmietanę, pół szklanki wywaru, zagotować, doprawić sosem sojowym i pieprzem , wymieszać z posiekanym koperkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tortille z krewetkami i mango


4 placki Tortilla Flovers z mąki
400 g dużych obranych krewetek
1 pęczek cebulki dymki posiekanej
1 ząbek czosnku rozdrobniony
1 zielona papryka chilli drobno posiekana
1 owoc mango obrany i pokrojony (może być mango z puszki)
sok z jednej cytryny
2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
1 łyżka oleju
sól i pieprz

Rozgrzać olej na patelni lub woku, dodać czosnek, cebulkę i chilli i smażyć do zeszklenia. Dodać mango, sok z cytryny, kolendrę, sól i pieprz i smażyć przez kilka minut, aż mango będzie miękkie. Dodać krewetki, gotować kilka minut, aż będ? miękkie.
Tortille podgrzać po 5-10 sekund z obu stron napełnić nadzieniem i zrolować.
Podawać na ciepło z sałat?.

Przepisy kulinarne - losowy

Piersi z kurczaka nadziewane bazylią


Produkty: 4 piersi z kurczaka ze skórą
2 szalotki
1 ząbek czosnku
5 łyżek posiekanej bazylii
3 łyżki sera ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag kurek (ze słoika)
150 ml śmietany
1 łyżka soku z cytryny
listki bazylii do dekoracji
sól i pieprz Wykonanie: Piersi umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii.