Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z gruszkami w syropie


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik kompotu gruszkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie: Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy sol± i pieprzem, smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wlewamy syrop lub kompot z gruszek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (40-45 min). Wówczas dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze kilka minut, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Je¶li sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niego łyżeczkę m±ki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kremowa zupa z curry


Składniki: - 200 g piersi kurczaka - pęczek dymki - 150 g mrożonego zielonego groszku - banan - 1 łyżka m±ki - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) - 200 ml kremówki - łyżka oleju - 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych - 1 łyżeczka łagodnego curry - sok z cytryny - sól - pieprz Sposób wykonania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w drobn± kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć. Dymkę posiekać, dodać do kurczaka i mieszaj±c smażyć razem 2 - 3 minuty. Oprószyć m±k±, zasmażyć, zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać zielony groszek i plasterki banana. Zupę doprawić curry, sokiem cytrynowym, sol± i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. ¦mietanę (odłożyć 4 łyżki) wlać do zupy, wymieszać i mocno rozgrzać, nie doprowadzaj±c do wrzenia. Już na talerzu ozdobić kleksem ¶mietany i posypać prażonym orzeszkami ziemnymi.


Przepisy kulinarne - losowy

Eskalopki cielęce z ananasem


Składniki: 6 kotletów cielęcych
 
puszka ananasów szkl bulionu warzywnego sól, olej jajko, bułka tarta i starty ser żółty Sposób przyrz±dzenia: Kotlety rozbić, oprószyć sol± i panierować. Podsmażyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie położyć plasterek ananasa. Zalać bulionem i zakew± z ananasów. Piec ok. 30 minut w tem. 200 st. C