Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z gruszkami w syropie


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik kompotu gruszkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie: Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wlewamy syrop lub kompot z gruszek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (40-45 min). Wówczas dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze kilka minut, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

FILETY DORSZA ZAPIEKANE Z JOGURTEM I PIECZARKAMI


Skladniki: 1400g - filetów z Dorsza lub (morszczuk, mintaj)
300g - pieczarek
1łyżka - masła
3 ząbki - czosnku
1 szt - cebula
150ml - jogurtu naturalnego
100g - żółty ser
sok z cytryny, biały pieprz, sól, curry, słodka papryka
50g - masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety, uprzednio skropione sokiem z cytryny, posolić, doprawić białym pieprzem i curry, posypać drobno pokrojonym czosnkiem.
Zapiekać w piekarniku około 15minut w temperaturze 160°(lub usmażyć na patelni).
Podsmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki.
Osobno podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na upieczonych filetach rozprowadzić krążki cebuli, polać jogurtem i rozłożyć usmażone pieczarki, posypać startym żółtym serem.
Zapiekać do momentu roztopienia się sera.
Zapieczona rybę podawać z ziemniakami, posypane szczypiorkiem oraz świeżymi jarzynami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza z pieczarkami


Składniki • 30 dag mąki
• 2 dag drożdży
• 4 łyżki oleju
• łyżeczka cukru
• poł szklanki ciepłego mleka
• łyzka koncentratu pomidorowego
• 25 dag pieczarek
• 1 cebulka
• 10 dag żółtego sera Etapy przygotowania 1. Do mąki dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól, mleko, zagnieść ciasto i wyrobić je. Ciasto od razu rozciagnać palcami na lekko natłuszczonej wkładce do prodiża. Posmarować olejem i koncentratem pomidorowym. 2. Cebulkę pokroic drobno, podsmażyć. Dodac pieczarki pokrojone w plasterki, lekko poddusić, dodać sól i pieprz. Rozłożyć je na cieście. Wierzch posypać tartym żółtym serem. 3. Włączyć prodiż na 20 - 25 minut. Pizzę podawać gorącą, zaraz po upieczeniu.