Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z gruszkami w syropie


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik kompotu gruszkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie: Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wlewamy syrop lub kompot z gruszek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (40-45 min). Wówczas dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze kilka minut, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Borowiki w zalewie słodko - kwaśnej


Składniki: 2 kg borowików,
10 szalotek,
500 ml octu 5%,
20 ziaren czarnego pieprzu,
6 listków laurowych,
35 - 40 g soli,
1 łyżka cukru. Sposób przyrządzenia:
       
Grzyby wyczyścić, wypłukać i osączyć. Zdjąć skórkę z kapeluszy. Dobrze też usunąć gąbczaste spody. Włożyć grzyby do rondla, dodać obraną i posiekane szalotki, a następnie dusić przez 1 h we własnym sosie na małym ogniu, bardzo często mieszając. Borowiki po ostudzeniu przełożyć do wyparzonych słoików. Ocet zagotować z przyprawami, wystudzić i zalać nim borowiki. Słoiki od razu zakręcić.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata imbirowa


Składniki • 3/4 dzbanka gorącej czarnej herbaty bez fusów • 1 lub 2 cytryny • Korzeń imbiru • Miód do smaku     Etapy przygotowania 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plastry, a następnie plastry na ćwiartki. Korzeń imbiru obrać, pokroić w plastry. 2. Zaparzyć herbatę. Wrzucić do niej pokrojone cytrynę i imbir. Dosłodzić do smaku. 3. Odstawic na chwilę, by herbata nabrała "imbirowej mocy".