Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z gruszkami w syropie


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik kompotu gruszkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie: Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wlewamy syrop lub kompot z gruszek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (40-45 min). Wówczas dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze kilka minut, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk faszerowany truflami


Przepis: Pięknego, białego indyka naszpikować na piersiach truflami, pokrajanymi w paseczki; potem przyrządzić następujące nadzienie: kilo białej cielęciny udusić z cebulą w dużej ilości masła, następnie dodać 3 duże trufle i surową wątróbkę indyczą, wszystko drobno usiekane dodać jeszcze soli, pieprzu białego i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać razem i nadziać podgardle indyka, które zaszyć. Tak nadzianego pozostawić przez kilka godzin, niech nasiąknie truflami, a potem upiec na rożnie lub w piecu.

Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka z czarnego bzu


50 dag dojrzałych owoców czarnego bzu
1 szkl. wódki Zalać owoce wódką, odstawić na tydzień. Przecedzić i zlać do naczynia. Działa p/gor?czkowo , pomaga zwalczać przeziębienie. Zażywać 3x dziennie po 40 kropli do herbaty.