Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z gruszkami w syropie


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik kompotu gruszkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie: Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wlewamy syrop lub kompot z gruszek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (40-45 min). Wówczas dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze kilka minut, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Muffiny z gruszka i syropem klonowym


Składniki Przepis 2 gruszki
300 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
pol lyzeczki sody oczyszczonej

120 g masla
2 jajka
75 g brazowego cukru
150 ml syropu klonowego
100 g serka homogenizowanego ( naturalnego)
40 ml mleka Piekarnik rozgrzac do 190° stopni i natluscic blache na muffiny.

Gruszki umyc, obrac i pokroic  w kostke.

Make zmieszac z proszkiem do pieczenia i soda.

W oddzielnym naczyniu polaczyc pozostale skladniki, dodac make i gruszki.

Napelnic foremki i piec 20-25 minut.

Smacznego!

Przepisy kulinarne - losowy

Lody wielosmakowe


Składniki: 400ml kremowki 38%, 4 jaja, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy, 2 lyzki kakao, 10 dkg truskawek, malin, brzoskwiń lub jagód, ewentualnie balkalie ( garśc orzechow, garśc rodzynek, migdalów), 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej Wykonanie: Bialka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i odstawic, osobno ubic żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę ( najlepiej ubijac na parze)- połączyc z białkami, ososbno ubic kremówke na masę odchodzącą od naczynia- teraz do śmietany dodawac masę żółtkowo-bialkową. Podzielic na porcje: do porcji waniliowej mozna dodac bakalie - wymieszac i przełożyc do naczynia, następnie do innej częsci masy dodac można kakao i startą na tarce o dużych oczkach prosto z zamrażalnika wyciągniętą czekoladę- przelózyc do naczynia, do innej porcji dodac zmiksowane dowolnie wybrane owoce- przelozyc do naczynia. Można lody przełożyc do 1 pojemnika warstwowo, lub do wielu pojemnikow tworząc odrębne smaki. Zamrażac 8-10godzin. Po przełożeniu do pucharko udekorowac wg uznania.