Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z gruszkami w syropie


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 puszka gruszek w syropie lub duży słoik kompotu gruszkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie: Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wlewamy syrop lub kompot z gruszek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (40-45 min). Wówczas dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze kilka minut, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy na kilka minut przed końcem gotowania dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka mleczno-poziomkowa


1 szklanka mleka
20 dag poziomek
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, pozostawić na 10-15 min. Ogrzewać do wrzenia, odstawić, ostudzić. Mleko zagotować, ostudzić. Poziomki przebrać, umyć, osączyć dokładnie, a następnie zmiksować z mlekiem. Pod koniec miksowania dodać ostudzoną żelatynę. Deser wyłożyć na salaterkę lub do porcjowych kompotierek, przykryć. Pozostawić w lodówce do zestalenia.
Uwaga! Według podanego przepisu można przyrz?dzić także galaretkę z truskawek lub czarnych jagód.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Wiśnie marynowane


Produkty: 3 kg wiśni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goździków ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.