Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z sezamem


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, którą od czasu do czasu wstrząsamy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumienią, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekaną dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gorącej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywiście z posypywania ziarnami gotowego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody straciatella


Przygotowanie: ok 20 minut

Oczekiwanie: 3 h

Kaloryczność: 450 kcal/porcja

Trudność: śmiesznie łatwe


Składniki na 4 porcje

• krem OLE (nazwy producenta nie podaję) o smaku waniliowym • 250 ml śmietanki kremówki • tabliczka mlecznej czekolady • cukier waniliowy lub laska wanilii. • 1 łyżeczka cukru  
Etapy przygotowania

1. Czekoladę włożyć do zamrażarki na min. 1h. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej łyżeczkę cukru, wymieszać. odstawić do lodówki. podgrzać lekko mleko wraz z cukrem waniliowym lub miąższem wanilii. Nie gotować!!! mleko ostudzić całkowicie. Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu używając mleka z wanilią. 2. Krem wymieszać ze śmietanką mikserem aż do całkowitego połączenia. Z czekolady odłamać 6 kostki do dekoracji. Resztę drobno posiekać. posiekaną czekoladę dodać do kremu ze śmietanką. całość wstawić do zamrażarki na mniej więcej 3 h. 3. 6 kostek czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej w małym naczyniu. (przygotować to dopiero gdy lody zamarzną). Lody ponakładać do salaterek i polać lekko rozpuszczoną czekoladą. Można je także serwować do ciepłej szarlotki.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa krem z grzankami


Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałeczek selera
- 2 ziemniaki
- trochę koperku
- trochę natki pietruszki
- 2 kwiatki brokuł i kalafiora
- 4 brukselki
- szczypta soli
- łyżka masła

Sposób przyrządzania:

Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić, wrzucić do małego garnka i gotować, aż będą miękkie. Dodać masło i sól do smaku. Po roztopieniu masła zupkę zdjąć z palnika i poczekać, aż trochę przestygnie. Następnie wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie krem .Dodać pokrojone w kosteczkę sucharki. Podać maluszkowi kiedy będą na pół miękkie.