Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z sezamem


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, którą od czasu do czasu wstrząsamy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumienią, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekaną dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gorącej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywiście z posypywania ziarnami gotowego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem czekoladowy z pomarańczami


Składniki • 2 tabliczki czekolady deserowej (20 dag) • 1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki • 2 pomarańcze • 2 jajka • 3 łyżki cukru (5 dag) • 2 łyżki rumu • szczypta soli Etapy przygotowania 1. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i przekładamy do rondelka. Wlewamy 3 łyżki śmietany kremówki, ciągle mieszając stapiamy na małym ogniu. 2. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Żółtka rozmącamy z rumem i odrobną soli, ucieramy z rozpuszczoną czekoladą, aż do powstania jednolitego kremu. Dodajemy pianę z białek i bitą śmietanę. Gotowym kremem napełniamy szerokie pucharki. Deser wstawiamy na godzinkę do lodówki. 3. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Obieramy, usuwamy białą wewnętrzną skórkę oraz błonki oddzielające miąższ. Cząstki pomarańczy układamy na schłodzonym kremie czekoladowym. 4. Cukier zrumieniamy na mocno rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor. Niteczkami karmelu dekorujemy krem w pucharkach. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Przepisy kulinarne - losowy

Muffinki gruszkowe


Produkty: 40 dag średniotwardych gruszek; na ciasto:
40 dag mąki, 10 dag cukru,
10 dag roztopionego masła,
2 jajka,
1 1/2 szklanki mleka,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól; do wysmarowania foremek:
1 łyżka masła; do posypania:
cukier puder Wykonanie:  Gruszki myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a miąższ drobno siekamy.
Robimy ciasto:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, solimy i dodajemy gruszki. Jajka ubijamy z mlekiem, aromatem waniliowym i roztopionym masłem. Dodajemy do mąki z gruszkami i energicznie mieszamy (ciasto powinno być grudkowate). Foremki do mufinek (lub tarteletek) smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 30 min w temp. 210 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, a po 5 min - z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.