Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z sezamem


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 z±bki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki m±ki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, któr± od czasu do czasu wstrz±samy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumieni±, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekan± dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gor±cej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszaj±c.
M±kę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ci±gle mieszaj±c. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywi¶cie z posypywania ziarnami gotowego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

W¶ciekłe psy


Robi sie tak:
do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie lejemy wodke czysta (raczej dobrej jakosci np ww.). Wodke nalezy wlac w taki sposob, aby sie nie pomieszala z sokiem (po sciankach). Na koniec 3-4 krople tobasco. Pic jednym lykiem.


Przepisy kulinarne - losowy

Mascarpone


Ser pochodz±cy z północnych Włoch z Lombardii. Różni się od innych serów tym, że nie jest produkowany z mleka, lecz ze ¶mietany. Ma on bardzo aksamitn±, kremow± konsystencję i słodkawy smak, przez to wykorzystywany jest również w różnego typu deserach np. tiramisu.