Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z sezamem


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, którą od czasu do czasu wstrząsamy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumienią, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekaną dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gorącej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywiście z posypywania ziarnami gotowego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drób z jabłkami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ok. 50 dag filetów z piersi drobiowych
- ok. 5 jabłek
- 1-2 ząbki czosnku
- imbir (kawałeczek korzenia lub szczypta proszku) lub łyżeczka majeranku
- łyżka miodu
- 1-2 łyżki masła
- garść czerwonych porzeczek (niekoniecznie)
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Oczyszczone z błonek i chrząstek mięso podziel na mniejsze kawałki, jak na gulasz lub kotleciki. Jeśli chcesz mieć kotleciki, przed smażeniem pobij je nieco nasadą dłoni lub pięścią. Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na ósemki bądź jeszcze drobniej. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i mięso. Podsmażaj z obu stron, aż się zrobi beżowe. Dodaj jabłka, imbir (lub majeranek), sól, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu (w razie potrzeby dolej nieco wody), aż mięso i jabłka zmiękną. Dodaj miód i masło. Podgrzewaj wszystko, mieszając, aż masło z miodem staną się jednolitym sosem. Na sam koniec, dla kolorystycznego i smakowego akcentu, dorzuć ewentualnie porzeczki (nie rozgotowuj ich). Zamiast drobiu użyć możesz mięsa schabowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa paprykowa z kluseczkami z bazylii


Składniki • puszka kukurydzy • 2 żółte papryki • cebula • 3 szklanki bulionu • 1 łyżka masła • 3 łyżki gęstej śmietany • sól, świeżo mielony czarny pieprz, listki bazylii, słodka papryka • kluski: 10dag startego żółtego sera, 1/2 pęczka posiekanej bazylii, jajko • 20 g parmezanu, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 5 g grysiku Etapy przygotowania 1. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i szatkujemy. Paprykę kroimy na pół i usuwamy błony i pestki. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kukurydzę i cebulę. Ciągle mieszając smażymy składniki przez 5 min. 2. Odkładamy pół szklanki warzyw. Resztę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min. W tym czasie wyrabiamy ciasto na kluski łącząc wszystkie składniki. Gotową masę odkładamy na 20 min. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Zagęszczamy śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu. 3. Z ciasta za pomocą łyżki formujemy owalne kluseczki i wrzucamy do zupy. Dodajemy odłożone wcześniej warzywa i całość gotujemy na małym ogniu ok 5 min. 4. Zupę przelewamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.