Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z sezamem


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, którą od czasu do czasu wstrząsamy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumienią, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekaną dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gorącej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywiście z posypywania ziarnami gotowego dania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Donaty z maślanką


Składniki suche skladniki: 100 g cukru 1/4 lyzeczki sody 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/4 lyzeczki soli 300 g maki plynne skladniki: 2 duze jajka 1/2 lyzeczki aromatu waniliowego 50 g stopionego masla 125 ml maslanki dodatkowo: maka do walkowania cukier puder lub polewa czekolaowa do ozdoby ew. kolorowa posypka olej do smazenia  Wykonanie 1. Suche skladniki wsypac do miski, plynne do drugiej i dobrze je wymieszac. Plynne skladniki wlac do mieszanki maki i wymieszac drewniana lub plastykowa lyzka ( to wazne ). Pozostawic ciasto w spoczynku na 5 minut, pomimo ze sie jeszcze klei. 2. Blat posypac maka, wylozyc  ciasto, posypac je dosc obficie maka i rozwalkowac ostroznie na ok. 1,5 cm. Posypac jeszcze raz obficie maka, jesli ciasto bedzie sie przyklejac do walka. 3. Specjalna foremka wykrawac donuty. Jesli takiej nie mamy to mozemy wykrawac kolka szklanka a dziurke w srodku recznie lub przyrzadem do wykrawania gniazd nasiennych z jablek. 4. Donuty ostroznie wkladmy do frytownic i smazymy w ok. 185° C z kazdej strony po ok. 2 minuty, az zrobia sie zlotobrazowe. Wyjmujemy, osaczamy z nadmiaru tluszczu i jeszcze cieple posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa i posypujemy ew. posypka.

Przepisy kulinarne - losowy

Śliwki faszerowane


- 1/2 kg suszonych śliwek (najlepiej dużych i mięsistych kalifornijskich
- bez pestek)
- trochę aromatycznego alkoholu do namoczenia
- 3-4 łyżki drobniutko posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 torebka (10 dag) wyłuskanych orzechów laskowych
- 1 szklanka śmietany kremówki
- cukier puder do posypania


śliwki dokładnie umyj i skrop alkoholem. Następnie wymieszaj skórkę pomarańczową