Przepisy kulinarne - Dania mięsne
Żeberka z sezamem
Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, którą od czasu do czasu wstrząsamy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumienią, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekaną dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gorącej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywiście z posypywania ziarnami gotowego dania.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Drób z jabłkami
Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ok. 50 dag filetów z piersi drobiowych
- ok. 5 jabłek
- 1-2 ząbki czosnku
- imbir (kawałeczek korzenia lub szczypta proszku) lub łyżeczka majeranku
- łyżka miodu
- 1-2 łyżki masła
- garść czerwonych porzeczek (niekoniecznie)
- sól
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Oczyszczone z błonek i chrząstek mięso podziel na mniejsze kawałki, jak na gulasz lub kotleciki. Jeśli chcesz mieć kotleciki, przed smażeniem pobij je nieco nasadą dłoni lub pięścią. Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na ósemki bądź jeszcze drobniej. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i mięso. Podsmażaj z obu stron, aż się zrobi beżowe. Dodaj jabłka, imbir (lub majeranek), sól, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu (w razie potrzeby dolej nieco wody), aż mięso i jabłka zmiękną. Dodaj miód i masło. Podgrzewaj wszystko, mieszając, aż masło z miodem staną się jednolitym sosem. Na sam koniec, dla kolorystycznego i smakowego akcentu, dorzuć ewentualnie porzeczki (nie rozgotowuj ich). Zamiast drobiu użyć możesz mięsa schabowego.