Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kwas buraczany


1 kg buraków
1,5 -2 litry wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 ząbki czosnku
kawałek skórki z razowego chleba Buraki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Słój wyparzyć, włożyć do niego buraki, zalać przegotowaną wod?, dodać sól, cukier i skórkę oraz drobno posikany czosnek. Słój przykryć gaz? i pozostawić w temperaturze pokojowej 5-6 dni. Gotowy kwas przecedzić, wlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wykorzystywać do zakwaszania barszczu i przyrz?dzania napojów.

Przepisy kulinarne - losowy

Gęś nadziewana kaszą gryczaną


Produkty: gęś
łyżka szałwii suszonej
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
nadzienie:
50 dag kaszy gryczanej
20 dag boczku wędzonego
5 dag rodzynków
pęczek natki pietruszki
cebula
sól Wykonanie: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.