Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Spaghetti z sezamem i czosnkiem


Składniki 30 dag spaghetti, 2 łyżki ziaren sezamu 4 strąki chili, 4 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie Ziarna sezamu uprażyć na patelni. Strączki chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Oliwę rozgrzać mocno na patelni. Poddusić na niej chili i czosnek, aż zmiękną i staną się szkliste. Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Makaron wymieszać z uprażonymi ziarnami sezamu, chili, czosnkiem posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką. Podawać gorące.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza farmerska


Produkty: ciasto: 100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
½ paczuszki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula sos: 1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana dodatki: 20 dkg chudego boczku w plastrach
15 dkg kiełbasy w plastrach
1 papryka marynowana
2 ogórki konserwowe
tarty żółty ser
Wykonanie: ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min sos: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów. dodatki: Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć dużo boczku i kiełbasy, pokrojoną paprykę i ogórek Na wierzchu obficie rozsypać ser. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.