Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Plaka grecka


- szklanka ryżu
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki masła
- 2-3 łyżki rodzynek
- 10 dag kiełbasy wieprzowej
- 10 dag groszku konserwowego
- str?czek ostrej papryki
- sól
- pieprz i inne przyprawy
- 2 szklanki bulionu

W rondlu o grubym dnie stopić połowę masła i zeszklić na nim wcześniej obraną i drobno pokrojoną cebulę; czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do smażenia; pieczarki po oczyszczeniu kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki i także dodajemy do garnka z cebul?; po chwili wrzucamy umyty i os?czony (surowy) ryż; mieszamy i smażymy tak jeszcze ok. 5 min; na małej patelni roztapiamy resztę masła i smażymy przez ok. 2-3 min, opłukane i os?czone rodzynki dodajemy do ryżu i zaprawiamy koncentratem pomidorowym i szklanką gorącego bulionu; dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min na dość dużym ogniu, aż ryż wchłonie płyn; doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy pozostały bulion; przykrywamy i gotujemy już na małym ogniu przez ok. 20 min. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, dodajemy drobno posiekaną paprykę i zielony groszek.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kapusty z burakiem


Produkty: 30 dag kapusty kwaszonej,
9 dag buraków czerwonych,
4 g cukru,
3 dag oleju Wykonanie: Zetrzeć obranego buraka na drobnej tarce i wycisnąć. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i posiekać. Włożyć do salaterki kapustę, wlać sok z buraka, dodać cukier do smaku i olej. Wymieszać. Podawać do potraw z wieprzowiny, wołowiny, ryb, ziemniaków, kasz