Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

SALAMI CZEKOLADOWE


Składniki • 400 gr biszkoptów pettit • 250 gr kuwertury • 250 gr masła • ¾ filiżanki cukru pudru • ¼ łyżeczki soli • 1/3 filiżanki koniaku • 1/3 filiżanki mleka • 4 żółtka • 1 filiżanki poszatkowanych migdałów • 1 filiżanki orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Biszkopty rozdrobnić na małe kawałeczki. Roztopić kuwerturę i zostawić do ostygnięcia. Wymieszać mleko z koniakiem. 2. Zmiksować masło z cukrem i solą, aż będzie białe. Miksując wrzucać żółtka i trochę mleka. Wrzucać w trzech porcjach do kuwertury, dodając też migdały. 3. Następnie wrzucić biszkopty i trochę mleka. Dodać orzechy. Włożyć do lodówki do zgęstnienia. Gdy zgęstnieje z całej masy zrobić grube salami owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić w duże plastry.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajecznica z łososiem


Składniki: · łyżeczka masła i mleka 1,5% · 2 jajka · 2 świeże zioła · tost · łosoś 50 g Przygotowanie: Na maśle usmaż plaster łososia, dodaj jajka rozbełtane z mlekiem i ziołami, dopraw solą i pieprzem.