Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa mleczna z ryżem


Składniki 300 ml mleka 0,5 proc. 3 dag okrągłego ryżu. 2 suszone figi wanilia lub cynamon
 
Porcja: 329 kcal Wykonanie Do mleka wrzucić ryż, gotować do miękkości na małym ogniu.   Tuż przed końcem gotowania dodaj 2 suszone figi, pokrojone w cienkie paseczki. Przypraw wanilią lub cynamonem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z befsztykiem po tatarsku


20 dag befsztyka tatarskiego
mała cebula
5 dag posiekanych grzybków marynowanych (korniszonów)
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 listki sałaty
pieprz

10 kromek posmarowanych masłem pokryć cienko musztard?. Masę mięsną (najlepiej kupioną gotową w garmażerni) ułożyć równą warstwą na przygotowanych kromkach. Cebulę obrać, posiekać i obficie posypać ni? warstwę mięsa na połowie każdej kromki, po czym wszystkie kromki oprószyć pieprzem. każdą kanapkę przybrać skrawkiem listka sałaty i posiekanymi grzybkami lub korniszonami.