Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Udka indycze z sosem orzechowym


Produkty: • 4 udka indycze
• 1/2 kg pomidorów
• 1/2 szklanki bulionu
• 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• olej do smażenia
• sól, pieprz Wykonanie: Umyte i osuszone udka indycze natrzyj solą, pieprzem i usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondla, obsyp częścią papryki i cynamonu, podlej niewielką ilością wody i podduś. Przygotuj sos. Umyte pomidory podziel na części, wlej pół szklanki wody i duś do miękkości. Przetrzyj przez sito, dodaj bulion i zagotuj na małym ogniu.
Wrzuć utłuczone w moździerzu orzechy z czosnkiem, resztą cynamonu i papryki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Polej mięso sosem, całość zagotuj. Podawaj udka indycze polane sosem orzechowym z gorącymi ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.

Przepisy kulinarne - losowy

Wyjątkowy tort śmietanowy


Składniki CIASTO: 4 jajka 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 400 gr śmietany 2 łyżeczki sody cukier waniliowy 3,5 łyżki kakao KREM: 1,5 l śmietany (22%) szklanka cukru 3 śmietanfixy Sposób wykonania Jajka, śmietanę, cukier mąkę i sodę (zgasić octem) wymieszać. Ciasto podzielic na 2 części. Do jednej dodać kakao. Piec każdą część ciasta w brytfance 25 min. Piekarnik ma być nagrzany do 180st. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić (ja czasami łamię) na małe kawałeczki (np. o rozmiarze jaja przepiurczego). Następnie zanurzyć każdy kawałek ciasta w krem śmietanowy i układać jeden na drugi (najlepiej naprzemian - raz biały, raz czarny). Wierzch udekorowac polewą czekoladową.