Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami


60-75 dag żeberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
2 łyżki m±ki Żeberka oczy¶cić, umyć, pokroić na porcje, oprószyć m?k± i lekko obrumienić na smalcu razem z posiekan± cebul?. Przełożyć do rondla, skropić wod?, dusić pod przykryciem ok. 30 min. Umyte pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokrajać na cz?stki, dodać do żeberek. Udusić do miękko¶ci i przyprawić do smaku sol± i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cynaderki w sherry


- 1 nerka cielęca
- 10 dag tłuszczu (pół na pół oliwy i masła)
- 1 kromka ziarnistego chleba
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szklanki sherry
- natka
- 1/2 łyżeczki m±ki kukurydzianej
- 2 gał?zki bazylii
- sól
- pieprz do smaku

Nerkę umyj, usuń nadmiar tłuszczu i ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć na 2 minuty do osolonej wrz?cej wody, os?cz. Na patelni rozgrzej tłuszcz, przyrumień na nim 1 z±bek czosnku, kromkę chleba i 4 plasterki cynaderek. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładk± masę. Ponownie rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż na nim pozostałe cynaderki wraz ze zmiażdżonym z±bkiem czosnku oraz łyżeczk± posiekanej natki.
Kiedy się przyrumieni?, wlej sherry, dodaj zmiksowan± masę i dopiero wtedy posól. Podlej filiżank± wody, wsyp m?kę kukurydzian±, przypraw do smaku pieprzem. Du? na małym ogniu, póki sos nie zgęstnieje. Przełóż na talerze, posyp reszt? natki.
Podawaj z sosem z awokado i sosem pomidorowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos marchewkowy


Czas przygotow. 30 min.
200 g marchewki,
150 ml smietanki kremowej,
lyzka masla,
sol, cukier.

1. Marchewke ugotowac w malej ilosci wody z dodatkiem cukru i soli. Zmiksowac,
podgrzac, dodac smietanke i maslo.