Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami


60-75 dag żeberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki Żeberka oczyścić, umyć, pokroić na porcje, oprószyć m?ką i lekko obrumienić na smalcu razem z posiekaną cebul?. Przełożyć do rondla, skropić wod?, dusić pod przykryciem ok. 30 min. Umyte pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokrajać na cz?stki, dodać do żeberek. Udusić do miękkości i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupka z buraczkiem


buraczek - 1 szt
kaszka kukurydziana - 1 do smaku
marchew - 2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 szt
pulpet z indyka - 1 szt
Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. Dorzucić wcześniej ugotowanego pulpeta i krótko zagotować. Dodać kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.

Przepisy kulinarne - losowy

Kołacz


- 1.2 kg mąki
- 2 szklanki cukru pudru
- 350 ml mleka
- 3 torebki drożdży
- po 1/2 szklanki rodzynek
- migdałów i owoców z syropu
- 65 ml rumu
- 22 dag margaryny do pieczenia + 5 łyżek dodatkowych
- 10 żółtek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wanilii
- po 1/2 łyżeczki cukru i szafranu

Zamocz rodzynki na 10 minut w rumie. Os?cz, a w tym samym rumie rozpu?ć szafran. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut. Dodaj wanilię, lekko ubite żółtka, rum i szafran. Poł?cz m?kę, cukier puder i sól, zrób w środku dołek. Wlej mieszankę drożdży z jajkami, wymieszaj z maką. Zagniataj ciasto przez 10 minut, pod koniec dodając stopioną margarynę. Przełóż do miseczki posmarowanej margaryną, przykryj ?ciereczką, by urosło i podwoiło objętość. Do miseczki włóż migdały, owoce i rodzynki. Obtocz w łyżce mąki, dodaj do ciasta i ugniataj przez 3 minuty. Posmaruj masłem prostokątną foremkę, wyłóż pergaminem, napełnij ciastem. Przykryj ?ciereczką i odstaw na 30-45 minut. Kiedy ciasto urośnie, wstaw je do piekarnika podgrzanego do temperatury 110°C. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze godzinę. Kołacz możesz polukrować i posypać bakaliami