Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami


60-75 dag żeberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki Żeberka oczyścić, umyć, pokroić na porcje, oprószyć m?ką i lekko obrumienić na smalcu razem z posiekaną cebul?. Przełożyć do rondla, skropić wod?, dusić pod przykryciem ok. 30 min. Umyte pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokrajać na cz?stki, dodać do żeberek. Udusić do miękkości i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Imprezowa zupa z porów z whisky


Składniki •  3/4 szklanki whisky
  
•  4 pory (60 dag)
  
•  1/2 kurczaka (60 dag)
  
•  45 dag mięsa wołowego z pręgi
  
•  10 dag wędzonego boczku
  
•  1 cebula (10 dag)
  
•  8- 10 dużych, suszonych śliwek
  
•  1 łyżeczka suszonego estragonu
  
•  1 łyżeczka cukru
  
•  sól i pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Kurczaka i wołowinę myjemy, osączamy. Boczek kroimy w kostkę. Whisky wlewamy do 2,5 l wody, dodajemy estragon i cukier. Do zalewy wkładamy kurczaka, wołowinę oraz boczek i zostawiamy na noc.
    
2.  Śliwki myjemy, namaczamy na noc i osączamy.
    
3.  Pory oczyszczamy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeden por kroimy w grube talarki i odkładamy, a pozostałe kroimy w paski. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
    
4.  Do mięsa w zalewie dodajemy paski porów, cebulę oraz sól i powoli doprowadzamy zalewę do wrzenia. Następnie garnek przykrywamy i mięso gotujemy do miękkości ok. 2 godz.
    
5.  Z zupki wyjmujemy kurczaka oraz wołowinę, studzimy. Mięsa kroimy na kawałeczki (kurczaczka oczywiście pozbawiamy kosteczek) i wkładamy do zupy.
    
6.  Na koniec dodajemy całe śliwki i odłożony por, gotujemy jeszcze 10- 15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Pasta ze słonecznika


10 dkg łuskanych ziaren słonecznika, 1/4 łyżeczki soli, woda

Ziarna słonecznika prażyć na suchej patelni z solą. Gdy zbr?zowieją, gor?ce wsypać do blendera i zalać przegotowaną wod? tak, aby przykryła ziarna. Miksować do uzyskania konsystencji gęstej pasty.