Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami


60-75 dag żeberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
2 łyżki m±ki Żeberka oczy¶cić, umyć, pokroić na porcje, oprószyć m?k± i lekko obrumienić na smalcu razem z posiekan± cebul?. Przełożyć do rondla, skropić wod?, dusić pod przykryciem ok. 30 min. Umyte pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokrajać na cz?stki, dodać do żeberek. Udusić do miękko¶ci i przyprawić do smaku sol± i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik na zimno


0.5 kg sera twarogowego, 250 ml ¶mietanki kremowej, 15 dkg masła lub margaryny, 25 dkg cukru pudru, 10 dkg czekolady twardej, 25 ml rumu, 3 żółtka gotowane, 10 dkg rodzynków, 5 dkg orzechów włoskich bez łupin, olejek pomarańczowy Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Masło utrzeć z cukrem i przetartymi przez sito żółtkami, poł?czyć ze zmielonym serem, start? czekolad?, opłukanymi rodzynkami, orzechami, olejkiem, rumem oraz ubit? ?mietank± z cukrem. Przełożyć do wypłukanej zimn± wod? formy, wyrównać powierzchnię i pozostawić w chłodziarce na kilka godzin. Następnie wyj±ć z formy na półmisek i udekorować.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel ¶mietankowy


Składniki:0.5 l ¶mietany słodkiej,
20 dkg cukru,
0.25 l soku malinowego,
4 dkg m±ki ziemniaczanej,
0.125 l mleka,
1 laska wanilii,
1 łyżka oliwy.

 
Sposób przyrz±dzenia:        ¦mietanę zagotować z wanili± i cukrem. Rozbić w mleku m±kę ziemniaczan±, po czym wlać do gotuj±cej się ¶mietany i nie przestawać mieszać, aż zacznie odstawać od rondla. Wtedy przelać do formy wysmarowanej oliw±, ochłodzić. Oddzielnie podać sok malinowy lub poziomkowy.