Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami


60-75 dag żeberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki Żeberka oczyścić, umyć, pokroić na porcje, oprószyć m?ką i lekko obrumienić na smalcu razem z posiekaną cebul?. Przełożyć do rondla, skropić wod?, dusić pod przykryciem ok. 30 min. Umyte pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokrajać na cz?stki, dodać do żeberek. Udusić do miękkości i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dziki ryż


Uzyskuje się go z rosnącej w Ameryce Północnej trawy, której długie, ciemnobrązowe ziarna przypominają ryż. jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, stanowi doskonały dodatek do dań z drobiu i ryb.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz z zająca i czeskie knedliki


Składniki gulasz: -  1 kg. mięsa z zająca (bez kości) -  4-5 małych marchewek -  6-8 szalotek -  przecier pomidorowy -  pietruszka (nać) -  25 dkg. pieczarek -  15- 20 dkg. boczku -  oliwa -  rosół z kostki marynata: -  300- 400 ml. czerwonego wytrawnego wina -  3 małe marchewki -  4 szalotki -  2 liscie laurowe -  5 ziaren pieprzu -  3 ziarna ziela angielskiego
 
-  3 gozdziki -  2 ząbki czosnku czeskie knedliczki: -  25 dkg mąki -  mleko -  jajko -  10 gram drożdzy -  pół czerstwego rogalika (niekoniecznie) -  szczypta soli i cukru Sposób wykonania marynata: Do wina wrzucić pocięta w plasterki marchewke i cebule, całe ząbki czosnku,  liscie laurowe oraz sproszkowane w mozdzieżu ziarna pieprzu,  ziela angielskiego i gozdzików. Następnie pociętego w gulaszowe częsci zająca. Marynować cała noc
     
gulasz:
    
Na oliwie podsmażyć pocięty w kawałeczki boczek i przesypać go do osobnego garnka (w którym będziesz robić gulasz), następnie podsmażyć pocięta w plasterki marchewke i cebule- dołożyć do boczku, pózniej smażyć zajączka, którego należy lekko posolić i dodać do garnka, następnie pocięte w plasterki pieczarki- posolić dopiero pod koniec smażenia. Wszystko zalać 0,5 litra rosołu z kostki, doprawić przecierem pomidorowym i papryką w proszku. dusić ok 1 godz. na średnim ogniu, pod koniec dodać posiekaną pietruszke.
W razie potrzeby dolać rosół i doprawić wg. uznania. czeskie knedliki: Lekko podgrzać mleko, dodać cukier i drożdze i odstawić w ciepłe miejsce
Do mąki dodać jajko + sól + rozrobione drożdze + mleko (jeśli trzeba) + pokrojonego w drobną kostke rogalika.
Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie włożyć do wrzacej i osolonej wody i gotować przez 15 min, następnie obrócić je i gotować przez następne 15 min.
Ugotowanego knedlika delikatnie wyjąć na deske i pokroić w grube plasterki.