Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone z pomidorami


60-75 dag żeberek wieprzowych
4 cebule
75 dag pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
2 łyżki m±ki Żeberka oczy¶cić, umyć, pokroić na porcje, oprószyć m?k± i lekko obrumienić na smalcu razem z posiekan± cebul?. Przełożyć do rondla, skropić wod?, dusić pod przykryciem ok. 30 min. Umyte pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokrajać na cz?stki, dodać do żeberek. Udusić do miękko¶ci i przyprawić do smaku sol± i pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krokiety z ziemniaków i grzybów


Składniki:1 kg ziemniaków,
cebula,
4 łyżki tłuszczu,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki m±ki,
4 dkg grzybów suszonych,
sól,
majeranek,
pieprz,
3 jaja,
2 łyżki m±ki ziemniaczanej.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajan± i zrumienion± cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, m±kę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić, formować podłużne wałeczki, maczać je w jaju, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z surówkami i sosami.

Przepisy kulinarne - losowy

Krolik w musztardzie


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 tuszka krolicza wagi ok. 1,5 kg,
2 lyzki ostrej musztardy,
1 lyzka oliwy,
2 lyzki bialego wytrawnegowina,
4 lyzki smietany,
sol, pieprz.

1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i doprawic
pieprzem.
2. Tuszke krolika oplukac, osuszyc i podzielic na 6 czesci. Posmarowac je rozprowadzona oliwa musztarda, ulozyc w rynience do pieczenia i wstawic do nagrzanego do temp. 260żC piekarnika. Po 10 min zalac 125 ml wody, po czym
piec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiajac sosem z pieczenia. Wyjac z
pieca.
3. Krolika przelozyc na ogrzany polmisek i trzymac w cieple. Rynienke wstawic
na ogien. wlac wino i mieszac drewniana lyzka az do niemal calkowitego odparowania. dodac smietanke i ogrzewac, caly czas intensywnie mieszajac, tak
by nie dopuscic do zagotowania sie sosu. Zdjac z ognia, doprawic sola i ponownie wymieszac. Sosem tym polac ulozone na polmisku porcje krolika. Podawac z makaronem domowym.