Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przyrządzanie homara


1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). 2. Homara kroimy wzdłuż, zaczynając od tułowia. Potem go odwracamy i przecinamy głowę. 3. Zielonkawą wątróbkę (uwielbianą przez smakoszy) wyjmujemy łyżeczką. Usuwamy jelito i czułki. 4. Rozbieramy szczypce: odłamujemy dolną (mniejszą) część szczypiec razem z chrząstką. 5. Grubszą część szczypiec otwieramy, uderzając w nią nożem, tak by utworzyła się szczelina. 6. Następnie przełamujemy w tym miejscu skorupę i ze szczypiec wyciągamy mięso.

Przepisy kulinarne - losowy

Greckie Melomakarona - ciastka w syropie


Ciasto:
- 1 szklanka masła
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 szklanka pokrojonych orzechów
- po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i goĽdzików
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i skórki otartej z pomarańczy
- 4 łyżki koniaku
- 3 łyżeczki gęstego jogurtu
- około 13 dag mąki pszennej (tyle
- żeby ciasto było miękkie)
Syrop:
- po 1 szklance wody cukru i miodu
- orzechy
- cynamon

Utrzyj masło, oliwę i cukier, dodaj cynamon i goĽdziki, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia rozpuszczony w koniaku, jogurt, skórkę z pomarańczy, orzechy i m?kę. Zagnieć, uformuj kuleczki, ułóż na blasze i spłaszcz ręką. Piecz 20 minut w temp. 180°C, ostudĽ. Zrób syrop: wodę, cukier i miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Ciastka zanurz w syropie, posyp orzechami i cynamonem.