Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grillowane szaszłyki z krewetek podane z sałatką


SKŁADNIKI: * 16 krewetek * 1 mango * 1 awokado * 12 pomidorków cherry * przyprawa do grilla * marynata * 200 ml sosu sojowego * 2 łyżki miodu * 1 łyżka palonych ziaren sezamu SAŁATKA: * ½ porwanej sałaty lodowej * ½ pokrojonego w cienkie paseczki melona miodowego * ½ rzepy pokrojonej w cienkie paseczki * 12 pokrojonych w cząstki truskawek * 40 g kiełków słonecznika * 3 łyżki oliwy z oliwek * sok z 1 limonki * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mango i awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian krewetki, owoce oraz pomidorki. Przygotować marynatę, mieszając sos sojowy, miód oraz przyprawę do grilla, a następnie zalać nią przygotowane szaszłyki i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki sałatki, dodając odrobinę oliwy z oliwek i soku z limonki. Szaszłyki wyjąć z marynaty i grillować ok. 5 minut z każdej ze stron. Pozostałą marynatę przelać do rondelka i gotować do momentu zgęstnienia. Gotowe szaszłyki ułożyć na sałatce, skropić sosem miodowo- sojowym i posypać palonymi ziarnami sezamu.

Przepisy kulinarne - losowy

Karkówka z Grilla ala Kef


SKŁADNIKI:
-1 kg karkówki
-1/2 szklanki oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-przyprawa do grila
-oregano zioła prowansalskie
-bazylia PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pokroić na porcje, następnie posypać przyprawami i zalać oliwą.
Pozostawić pod przykryciem na 24 h od czasu do czasu przekładając i polewając zalewą.
Po wyjęciu z marynaty piec na grillu.