Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

BABKA SEROWO - CYTRYNOWA


Składniki • -25 dag mąki • -20 dag cukru • -15 dag masła lub margaryny • -3 jajka • -4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • -1 kisiel cytrynowy • -2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego • -2 opakowania cukru waniliowego • -aromat cytrynowy • -sok z 1/2 cytryny • - tłuszcz do formy Etapy przygotowania 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy miękki tłuszcz i wszystko dokładnie miksujemy. 2. Nie przerywając ubijania, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz kisiel w proszku. 3. Na końcu dodajemy serek, sok i aromat. Miksujemy do połączenia składników. 4. Dużą formę na babke lub formę keksową ( 38 cm x 8 cm) smarujemy tłuszczem. PIeczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. 5. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować ( lukier: wymieszać dokładnie 3/4 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami wrzątku i łyżką soku cytrynowego)

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi serowo - owocowe


Składniki:30 dkg wiśni,
2.5 szkl. mąki,
30 dkg białego sera,
0.5 szkl. śmietany ,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
4 łyżki cukru pudru,
sól.

 
Sposób przyrządzenia:        Wiśnie umyć, wydrylować, odcisnąć na sitku, owoce wymieszać z cukrem, odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę, wbić żółtko. Dodać szczyptę soli. Powoli, wlewając ok. 1 szkl. ciepłej wody wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i lśniące. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, przykryć je aby nie wysychało. Każdą część rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać krążki o średnicy 7 cm. Ser zmiksować z połową cukru pudru. Na każdym krążku ciasta układać po porcji sera i 2 - 3 wiśnie. Krążki składać na pół, starannie zlepiając brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucać pierogi, gotować 3 - 4 min. do wypłynięcia. Pierogi podawać ze śmietaną i cukrem.