Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz wołowy


50 dag wołowiny bez kości,
tłuszcz,
15 dag cebuli,
2 dag mąki,
2 dag ketchupu,
sól, pieprz,
ziele angielskie,
li?ć laurowy

Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w dość grub? kostkę, posypać przyprawami i m?ką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebul?, skropić wod? i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać przyprawy oraz pozostał? m?kę wymieszaną z mał? ilości? zimnej wody a także ketchup, doprawić. Podawać z ziemniakami, makaronem, kasz?.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort kokosowy noworoczny


Składniki: biszkopt: - 3/4 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - płaska łyżka proszku do pieczenia - 1/2 torebki cukru waniliowego poncz: - łyżka cukru - szklanka przegotowanej i ostudzonej wody - kieliszek rumu - sok z cytryny (goździki) masa: - szklanka kaszy manny błyskawicznej - szklanka cukru - szklanka wiórków kokosowych - szklanka wódki Sposób przyrządzania: Z czterech białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy cztery żółtka i nadal ubijamy do jednolitej masy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i powoli mieszając dodajemy do jajek. Wlewamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 30 min. Poncz robimy mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Teraz robimy masę. Kaszę, wiórki i cukier zalewamy na całą noc wódką. Następnego dnia ucieramy z kostką masła. Podzielony na plastry biszkopt skrapiamy ponczem. Smarujemy pierwszą warstwę dżemem. Kładziemy drugi krążek skropiony ponczem. Smarujemy masą. Trzeci krążek też skrapiamy ponczem i kładziemy na masę. Przykrywamy nią wierzch i boki. Dekorujemy wiśniami lub czekoladą.