Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z kuskus i sosem Worcestershire


Składniki: 275 g Kaszki Kuskus po Włosku lub Kaszki Kuskus z Oliwą Sammy’s
 
90 ml (6 łyżek) Sosu Worcestershire L & P 1 duża cukinia drobno posiekana 1 czerwona papryka dokładnie posiekana 4 cebule dymki drobno posiekane 125 g suszonych moreli dokładnie posiekanych 2 pomidory posiekane 4 piersi z kurczaka pokrojone na kwadraty olej do smażenia 4 łyżki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup Sposób przyrządzania: Kuskus zalać sosem Worcester i 300 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, cebulkę, paprykę, morele, pomodory. Przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć kurczaka polewając go sosem sojowym. Dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Podawać na zimno z zieloną sałatą.


Przepisy kulinarne - losowy

Boczniaki marynowane


Składniki: 1 kg boczników 2 litry wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego pieprz w ziarenkach ziele angielskie   Wykonanie: Oczyszczone kapelusze boczniaków obgotować. Następnie pokroić w szerokie pasy lub zwinąć w rulony. Ułożyć w słoikach (niezbyt ciasno). Do słoików włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zagotować wodę z solą i cukrem, zakwasić. Następnie zalać boczniaki i zapasteryzować.