Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz duszony w czerwonym winie


Produkty: ok. 1 kg świeżego dorsza
pół selera średniej wielkości
duża cebula
3/4 szklanki czerwonego wina
łyżka masła
łyżeczka przyprawy curry lub ostrej papryki
sól Wykonanie: Dorsze sfiletować i podzielić na porcje. Naczynie ogniotrwałe wysmarować masłem, ułożyć część filetów, przesypując je solą i curry lub papryką. Cebulę posiekać, seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Na warstwie filetów ułożyć warstwę warzyw i przykryć kolejną warstwą filetów posypanych przyprawami. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Naczynie przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Podawać z pieczywem.


Przepisy kulinarne - losowy

ZAPIEKANE KANAPKI Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ


Składniki : kilka kromek razowego chleba, szklanka pokrojonej w drobną kostkę cukini, 1 cebula, duża czerwona papryka, 2 pomidory, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie : Ułożyć kromki na blasze wysmarowanej oliwą. Na kromkach ułożyć pokrojoną w drobną kostkę cukinię paprykę i cebulkę wymieszane ze zgniecionym ząbkiem czosnku. Na wierzch położyć pokrojone na plastry pomidory, po czym posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.