Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w kapuście z kminkiem


SKŁADNIKI: 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. WYKONANIE: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cielęcina MARENGO


Przygotowanie: 20 minut

Smażenie: 10 minut

Duszenie: 30 minut

Trudność: średnio trudne


Składniki na 6 porcji

• 0,70 kg cielęciny • 0,25 kg małych główek pieczarek • 2 średnie cebule • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki mąki • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek • 1 szklanka wytrawnego wina • 1/2 szklanka soku pomarańczowego • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego • 1/2 łyżeczki bazyli • 1/2 łyżeczki tymianku • 1/4 łyzeczki papryki • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Mięso pokroić w paski, posolić popieprzyć, opruszyć mąką i podsmażyć na oliwie. 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać do mięsa razem z pieczarkami, wszystko razem podsmażyć. 3. Dodać wino, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawy, dusić razem około 25 minut na wolnym ogniu. Dodać sok z pomarańczy, doprowadzić do wrzenia i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut. 4. Podawać jako danie główne z makaronem lub ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstrąg z cytryna i selerem


SKŁADNIKI: 4 sprawione pstrągi 1 średni, poszatkowany seler 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 4 cytryny pieprz biały i czarny sól masło WYKONANIE: Pstragi posypać solą i pieprzem, także od wewnątrz. Do środka ryb włożyć krążki cebuli i seler. Resztą warzyw obłożyć rybę z zewnątrz. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180 st, aż do miękkości.