Dzisiaj jest Sobota 29 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki z koreczkami anchois i jajami


Puszka koreczków anchois (ok. 6 dag)
2 jaja
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy

Ugotowane na twardo jaja obrać i z każdego wykrajać po 5 plasterków, ze ¶rodka których wyj±ć żółtka, nie rozrywaj±c obr?czek z białka. Żółtka posiekać, wymieszać z majonezem, ułożyć na kromkach i wyrównać. Na ¶rodek każdej kanapki położyć obr?czkę z białka, posmarować j± odrobin± musztardy, a na niej położyć koreczek. Zamiast koreczków anchois można zastosować kilki z konserwy. Po wyjęciu z puszki i os?czeniu każd± kilkę należy oczy¶cić, tj. odci?ć główkę i ogonek, a ze ¶rodka usun±ć wnętrzno¶ci. Oczyszczone kilki zwin±ć w kr±żki; większe uprzednio rozci?ć wzdłuż grzbietu na 2 czę?ci.

Przepisy kulinarne - losowy

¦wiateczne pierniczki w białym lukrze


Składniki: 125 g miodu 125 g cukru 75 g masła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goĽdzików kilka kropli olejku z gorzkich migdałów 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 400 g m±ki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru pudru czerwone i zielone kandyzowane wi¶nie Sposób przygotowania: Miód podgrzać z masłem i cukrem, przestudzić. Do letniej masy dodać jajo, cynamon, goĽdziki, olejek i skórkę pomarańczow±, dokładnie wymieszać. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy miodowej i wyrabiać gładkie ciasto. Ciasto przykryć serwetk±, odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na stolnicy oproszonej m±k± ciasto rozwałkować na placek grubo¶ci ok. 5 mm, wykroić w romby lub serduszka. Ciastka przełożyć na blachę wyłożon± pergaminem i piec ok. 10 minut, wystudzić. Wi¶nie pokroić w paseczki. Cukier puder utrzeć z 4 łyżkami ciepłej wody. Pierniczki posmarować lukrem i ozdobić wi¶niami.