Dzisiaj jest Poniedziałek 26 wrze¶nia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babeczki ¶mietankowe


Produkty: 300 g maki,
200 g masla,
180 g cukru pudru,
5 zoltko.
200 ml mleka,
1 lyzka cukru waniliowego,
1 lyzka maki kartoflanej Wykonanie: M±kę posiekac z maslem, dodac 100 g cukru, 2 zoltka, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wykroic krazki wielkosci gornej czesci foremki. Zagotowac mleko z cukrem waniliowym. Utrzec 3 zoltka z 80 g cukru pudru, dodac make kartoflana, wymieszac. Do zoltek wlewac gorace mleko, ciagle mieszajac. Ubijac krem na parze tak dlugo, az zgestnieje.
Krem ostudzic, nalozyc do babeczek, przykryc krazkami ciasta, zlepic brzegi, nakluc gore widelcem. Piec 20-25 min w temp. 200 st. na jasnozloty kolor.


Przepisy kulinarne - losowy

Omlet serowy z warzywami


Składniki:4 jajka,
2 łyżki ¶mietany,
3 łyżki startego,
żółtego sera,
1 str±k papryki,
cukinia lub mały bakłażan,
cebula,
łyżka oleju,
łyżeczka masła,
sól,
papryka.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Warzywa umyć, oczy¶cić i pokrajać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je sol± i papryk±. Jajka zmiksować ze ¶mietan± i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Cało¶ć przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 min. w temp. 170°C.