Dzisiaj jest Niedziela 14 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Sos do mięsa lub ryżu


Składniki • 2 kg mięsistych pomidorów • 2 duże cebule • 2 z±bki czosnku • po 3 str±ki papryki: czerwonej, żółtej, zielonej • 30 dkg marchewki • 1 jabłko • sól, pieprz, papryka ostra w proszku, troszkę cukru do smaku • 1/2 szkl. oleju Etapy przygotowania 1. Pomidory rozgotować, przetrzeć przez sito.
2. Na gor±cy olej (ok. 1/2 szkl.) wrzucić pokrojon± w półplastry cebulę. Zeszklić. Wcisn±c 2 z±bki czosnku. Do oleju dodac pokrojon± w paski paprykę, lekko podsmażyć.
3. Wlać przetarte pomidory i dodać pokrojon± w słupki ugotowan± na półtwardo marchewkę. Można dodać utarte jabłko.
4. Zagotować wszystko razem, doprawić sol±, pieprzem, cukrem, ostr± papryk±. Nałożyć do słoików, pasteryzować 15. min.