Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łazanki naleśnikowe z jabłkami


Składniki:Ciasto:
25 dkg mąki,
szkl. mleka,
jajo.

Masa:
50 dkg jabłek,
2.5 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
tarta bułka,
zapachy do ciasta,
słonina do wysmarowania naczynia.

 
Sposób przyrządzenia:        Z podanych składników, z dodatkiem wody, przygotować naleśniki. Następnie pokrajać je w łazanki i podsmażyć. Jabłka obrać, poszatkować, skropić masłem, posłodzić, przyprawić, wymieszać z łazankami, włożyć da naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką, zapiec. Podawać posypane cukrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Przepiórka z ziołami


SKŁADNIKI: * ¼ pęczka posiekanego tymianku * 2 posiekane ząbki czosnku * 2 łyżki słodkiej musztardy * 4 łyżki oliwy z oliwek * 4 oczyszczone przepiórki (ok. 220 g każda) * sól, pieprz * 8 cienkich plasterków słoniny * 80 g szalotek * 500 g żółtej fasolki szparagowej * 500 g zielonej fasolki szparagowej * 150 g mini cukinii * 150 g mini bakłażana * ½ pęczka natki pietruszki * 100 ml białego wina * 300 ml bulionu drobiowego SPOSÓB WYKONANIA: Musztardę dokładnie wymieszać z tymiankiem, czosnkiem i 1 łyżką oliwy z oliwek. Przepiórki opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Udka związać, piersi posmarować pastą ziołową, a następnie każdą przepiórkę owinąć 2 plasterkami słoniny. Szalotkę pokroić w ćwiartki, fasolę krótko blanszować. Cukinię oraz bakłażana oczyścić i przekroić wzdłuż na pół, natkę grubo posiekać. W naczyniu do pieczenia rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, zrumienić na niej szalotkę, a następnie ułożyć przepiórki piersiami do góry. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150° C. Po 15 minutach pieczenia stopniowo dodawać wino i bulion. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i przez ok. 2- 3 minuty podsmażać na niej cukinię i bakłażana. Następnie dodać fasolę, smażyć kolejną minutę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Wywar pozostały z pieczenia przecedzić przez sitko, zredukować o połowę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos zmieszać z warzywami, dodać natkę i krótko gotować. Przepiórki, warzywa i sos ułożyć na talerzach, podawać z grzankami.