Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koperkowy chłodnik


Składniki

• 2 pęczki koperku • 2 pory • 1,5 l wrzącej wody • 15 dag szpinaku (może być mrożony) • 2 gałązki natki selera (może być mrożony) • 2 małe ziemniaki • 2 marchewki • 1 garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) • 1/2 szklanki śmietany • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Pory oczyszczamy z liści zewnętrznych, dokładnie po rozkrojeniu płuczemy i kroimy na półtalarki. Smażymy je na maśle do uzyskania przeźroczystości. 2. Koper płuczemy, osuszamy i siekamy (pozostawiamy 1 łyżkę), dodajemy do pora, zalewamy wodą i gotujemy. 3. Płuczemy szpinak i gałązki selera, dodajemy do zupy. 4. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy, kroimy w kostkę a fasolkę po oczyszczeniu dzielimy na kawałeczki. 5. Całość gotujemy pół godzinki, schładzamy i miksujemy. 6. Dodajemy śmietanę, odłożony wcześniej koperek, natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupkę dobrze schłodzoną. 7. Smacznego :)

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z bananami


Składniki • 3 jajka • 1 filiżanka oleju • 2 filiżanki cukru lub miodu • 3 filiżanki rozgniecionych bananów • 3 filiżanki mąki • szczypta soli • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki wanilii • 1 filiżanka wiórek kokosowych • 1 filiżanka orzechów włoskich Etapy przygotowania 1. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera lub robota kuchennego. 2. Włożyć do 2 długich blaszek i upiec w około 220 stopni C.