Dzisiaj jest Czwartek 02 paĽdziernika 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety cielece nadziewane watrobka


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
4 kotlety cielece z kostka (po 250 g),
80 g masla do smazenia,
maka do obtaczania,
sol, pieprz.
Farsz:
100 g watrobki cielecej,
2 kromki bulki bez skorki,
1 duza zielona pietruszka (drobna pokrojona),
2 jaja,
50 g masla,
1 lyzka smietany,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
sol, pieprz,
2 lyzki madery,
40 g zimnego masla.

1. Kotlety umyc w zimnej wodzie, osuszyc. W kazdym kotlecie ostrym nozem zrobic
glebokie naciecie ("kieszen") az do kosci. Natrzec zewnatrz i od srodka sola
i pieprzem.
2. Przygotowac farsz: watrobke oplukac, osuszyc, usunac blony i zylki. Bulke
namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z watrobka. Dodac zoltka utarte z
maslem, sol, pieprz, galke muszkatolowa, zielona pietruszke, smietane i ubita piane z bialek. Wymieszac.
3. Kotlety napelnic farszem, spiac wykalaczkami, obtoczyc w mace. Usmazyc na
masle z obu stron, wstawic do goracego piekarnika (225żC) na 15 min.
4. Tluszcz pozostaly na patelni po smazeniu kotletow wylac. Na patelnie wlac
madere, dodac lyzke masla, gotowac przez chwile. Zdjac z ognia, wlozyc kawalki zimnego masla, wymieszac i tym sosem polac kotlety.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z pomidorów z oregano


5 pomidorów
2 cebule
3 z±bki czosnku
ocet winny - 1 łyżka
4 łyzki oleju
papryka  proszku
sól selerowa
1 łyżka oregano
cukier
pieprz
Pokrojone  plastry pomidory ułożyć na przemian z kr?żkami cebuli. Przygotować sos: posiekany czosnek rozetrzeć z sol± selerow±, dodać ocet, olej, szczypte papryki i oregano. Doprawić sol±, pieprzem i cukrem. Odstawić na 30 min. Warzywa polać sosem.