Dzisiaj jest Poniedziałek 06 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp pieczony po kaszubsku


SKŁADNIKI: * 1 karp (1, 2- 1, 5 kg) * 400 ml wywaru warzywnego * 1- 2 cebule * 150 g papryki * 50- 100 g pieczarek * 250 g kaszy manny * 1 czerstwa bułka * 1 jajko * 50 ml śmietany * 50 ml oleju * sól, pieprz WYKONANIE: Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy i nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, odstawiamy do lodówki. Bułkę moczymy w niewielkiej ilości przygotowanego wywaru z włoszczyzny. Kaszę mannę wsypujemy do pozostałej części wywaru, podgrzewamy i dolewamy łyżkę oleju. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Paprykę wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, żeby zdjąć z niej skórkę. Cebulę obieramy, pieczarki czyścimy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na dwóch łyżkach oleju, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy do kaszy manny. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Wyjmujemy karpia z lodówki, nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy tłuszczem, układamy w niej karpia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek z owocami i galaretką


Składniki Przepis 5 jaj,
175 g cukru,
szczypta soli,
125 g mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
500 winogron bez pestek,
450 g jeżyn,
300 g malin,
200 g serka mascarpone,
100 g jogurtu,
30-40 ml ajerkoniaku,
1 op. cukru waniliowego,
2 op. jasnej galaretki,
500 ml soku z białych winogron Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 60 g cukru i solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 65 g cukru na krem, dodać m?kę, proszek do pieczenia, pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 min. Owoce przebrać i opłukać. Serek wymieszać z jogurtem, ajerkoniakiem, 30 g cukru i cukrem waniliowym. Biszkopt przełożyć na wilgotną ?ciereczkę usunąć papier i wystudzić. Na ciasto wyłożyć krem serowy, rozsmarować, ułożyć owoce. Galaretkę przygotować z 20 g cukru i sokiem z winogron wg przepisu na opakowaniu, tężejąc? polać placek i odstawić do zastygnięcia.