Dzisiaj jest Czwartek 28 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jambalaya z wieprzowin±


- 25 dag ryżu długoziarnistego
- 60 dag chudej baraniny lub wieprzowiny
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego
- 1.5 szklanki białego wina
- 15 dag wędzonego chudego boczku
- 25 dag pikantnej kiełbasy
- 8-10 dużych krewetek (ze słoika lub obranych mrożonych)
- 25 dag filetów (bez o¶ci) z dorsza
- 1 mała puszka pomidorów w zalewie
- po 1 str?ku zielonej i czerwonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 cebule
- 3 z±bki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka kropli tabasco
- 3 łyżki oliwy
- natka
- sól

Ryż wypłucz i os?cz na sicie. Mięso pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki, a boczek w paski. Paprykę oczy?ć z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Łodygi selera najpierw oczy?ć z włókien, a potem pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż na niej mięso, przełóż je na talerz, a na pozostałym w rondlu tłuszczu poddu? rozdrobnione warzywa. Następnie dodaj pomidory, bulion, wino, sos sojowy i pieprz kajeński. Zagotuj wszystko. Wsyp ryż, wymieszaj i du? 15 minut na małym ogniu, po czym dodaj mięso, boczek, kiełbasę i wędliny. Ustaw garnek na płytce ochronnej i du? potrawę, aż ryż będzie miękki (20-25 minut). Na 10 minut przed końcem gotowania włóż krewetki i pokrojon± na kawałki rybę, dopraw danie do smaku sosem tabasco i, je¶li trzeba, sol±. Przed podaniem posyp posiekan± natk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Bubele I


6 jajek, 6 łyżek m±ki macowej, 2 łyżki cukru, łyżka oleju, sól Utrzeć jajka z cukrem, dodać m?kę i olej. Ubić białka na pianę z sol± i delikatnie wymieszać razem. Na niewielkiej ilo¶ci oleju smażyć placki po obu stronach. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Podawać gor?ce.