Dzisiaj jest Piątek 31 paĽdziernika 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbata "Everest"


6 filiżanek herbaty Darjeeling
1l wody
kostki lodu
syrop cukrowy
pokrojone jabłka
cytryna
li¶cie mięty Herbatę przygotować zgodnie z podstawowym przepisem. Do dużego, szklanego naczynia włożyć kostki lodu. Dodać nieco syropu cukrowego, schłodzon± herbatę, kawałki jabłek, plasterki cytryny i li¶cie mięty.

Przepisy kulinarne - losowy

MASA NEAPOLITAŃSKA


Składniki 30 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mleka 4-5 łyżek grysiku Wykonanie Masło z żółtkiem, cukrem i kaw± utrzec na gładk± masę. Ugotować w mleku grysik. Jak wystygnie dodawać po łyżce do masy z masła i mieszać. Najlepsza jest ta masa do przekładania suchych twardych ciast. Upieczone ciasto takie warstwowe np.  z 3 placków pieczonych osobno przekładamy masa i przykrywamy sciereczk± i zostawiamy na noc aby nasiaknęło.