Dzisiaj jest Środa 01 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki ¶ledziowe


50 dag ¶wieżych ?ledzi
szklanka kwaszonej kapusty
3 cebule
6 łyżek oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
łyżka octu winnego
łyżeczka cukru
10 kromek ciemnego
żytniego chleba
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Kwaszon± kapustę drobniutko posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oleju, odstawić na 30 min. ?ledzie sprawić, sfiletować i pokrajać na drobne kawałki. 2 cebule pokrajać w do¶ć grub? kostkę, przesmażyć na oleju, dodać ?ledzie i pastę pomidorow±, dusić na małym ogniu 10-15 min, po czym przyprawić sol±, octem i pieprzem. Na kromki chleba nałożyć przygotowan± kapustę, na ni? uduszone ?ledzie, posypać natk± pietruszki. Kromki przekrajać na 2 lub 4 czę?ci.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort cappucino z orzechami


Składniki • 5 łyżkek cukru • 4 łyżki m±ki tortowej i 4 ziemniaczanej • 3 jajka • torebka cukru waniliowego • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem i dekoracja: • 70 dag kremówki • 2 torebeczki kawy cappuccino - najlepiej czekoladowej • 8 dag posiekanych orzechów laskowych • 3 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałów • 1 łyżka kakao • 14 pralinek czekoladowych Etapy przygotowania 1. Jajka ubić z 3 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Połaczyć m±kę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mas±. Ciasto piec 25 min w formie o ¶rednicy 24 cm w temp. 175 stopni. Ciasto ostudzić. 2. Kawę rozpu¶cić w 3 łyżkach gor±cej wody, schłodzić. Biszkopt przekroić na 3 warstwy. 60 dag kremówki ubić z cukrem i kaw±. Odłożyć 1/3 do dekoracji. Resztę poł±czyć z orzechami. 1/2 posmarować spód tortu, przykryć kolejn± warstw±. Nałożyć krem, przykryć ciastem. 3. Posypać kakao i udekorować pozostałym kremem, płatkami migdałów i pralinkami. Wstawic do lodówki, przed podaniem można wyjać na 10 min.