Dzisiaj jest Niedziela 29 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety sojowe w winie


10 dag kotletów sojowych z proteiny
1 ½ - 2 szkl. bulionu
3 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
50 ml białego wytrawnego wina
chili
sól
pieprz

Kotlety gotować w bulionie ok. 15 min., ostudzić. Czosnek rozetrzeć z sol±, dodać zmielony kminek, chili, pieprz i wino. Włożyć kotlety i odstawić na 30 min., poddusić, by były miękkie. Podawać z ryżem i surówkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Drób w majonezie


Składniki: 2 kurczaki 1 cytryna 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 2 li¶cie laurowe ziele angielskie sól, pieprz 500 ml gęstego majonezu sok z 1 cytryny biały pieprz Do przybrania: marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, natka pietruszki Wykonanie: Drób sprawić, opłukać, osuszyć, natrzeć sol± i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Zalać 2 l osobnej, wrz±cej wody. Gotować na małym ogniu 2 godziny. W połowie gotowania dodać obrane i opłukane warzywa i przyprawy. Wyj±ć drób z wywaru i ostudzić. Zdj±ć skórę i usun±ć ko¶ci. Piersi przekroić wzdłuż na 2 czę¶ci, pozostałe czę¶ci pokroić na duże kawałki. Majonez doprawić sokiem z cytryny, sol± i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować z obu stron majonezem. Układać prostopadle (tak aby jeden kawałek opierał się o drugi) na okr±głym półmisku. Oblać z wierzchu pozostałym majonezem i przybrać.