Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Konfitura truskawkowa z imbirem


Produkty: - 95 dag truskawek
- 10 dag korzenia imbiru
- 1 kg cukru żelującego 1:1 Wykonanie: Truskawki umyj, usuń listki i szypułki, przekrój na połówki. Imbir obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, wymieszaj z truskawkami i cukrem żelującym. Ciągle mieszając, gotuj 4 minuty. Gorącymi konfiturami napełnij umyte i wyparzone słoiki, szczelnie zakręć i ustaw na 10 minut dnem do góry. Potem odwróć i pozostaw do zupełnego wystygnięcia. Wstaw do spiżarni.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik na cieście winnym


Składniki  CIASTO:
2 szkl. mąki, 25 dag. margaryny,1.5 szkl. cukru,8 łyz. białego wina,2 łyz. wody i kakao,4 jajka,3 łyżeczki proszku, MASA:
1/2 kg. sera,4 jajka,4 łyż. grysiku,1/2 kostki masła roślinnego,1 szkl. cukru pudru,cukier waniliowy,1 łyzeczka proszku. Margarynę ,cukier,wino,kakao,wode zagotować na małym ogniu.Schłodzić.wymieszać z m?ką i proszkiem,żółtkami,pianą z białekWylac do formy. Masło utrzeć z cukrem,dodawać zmielony ser,żółka,grysik,proszek,pianę z białek.
Masę wykładać łyżką miejsce przy miejscu na wierzch ciasta.
Niw wyrównywać wierzchu!!!
Upiec w 180 stopniach,aż wierzch się ładnie zbrazowi. Ciasto ze spodu powinno miejscami wypłynąć-przykrywając ser.