Dzisiaj jest Środa 03 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Arista Alla Fiorentini


Składniki • 1 kg polędwicy lub wieprzowiny • 1 gałązka rozmarynu • 1 ząbek czosnku • szałwia • oliwa z oliwek • wino • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Posiekać rozmaryn, czosnek i szałwię. Na mięso wyłożyć przygotowaną mieszankę. Całość posypać solą i pieprzem, następnie uformować i zawiązać w taki sposób aby nie rozpadło się podczas gotowania. 2. Umieścić w piekarniku, polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Zapiekać około 2 godziny w temperaturze 200 stopni C, polewając od czasu do czasu winem. 3. Po upieczeniu mięso podzielić na porcje. 4. Sugestia: szałwię można zastąpić koprem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos pomidorowy po wietnamsku


- 1 łyżka oleju
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki) lub soku ze świeżego kokosa
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru


Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrz?c? wod? i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasionka, cz?stki pomidorów pokrój w mał? kostkę. Dodaj do podsmażonego czosnku, du? 5 minut, powoli dolewając bulion lub sok z kokosa. Zagotuj, mieszając, ewentualnie dodaj nieco wody. Ponownie dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień, przypraw do smaku solą (uważaj, dodając sól, gdyż bulion jest już słony) i cukrem. Du? na małym ogniu, co jaki? czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.