Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

blue day


Składniki • wódka czysta 40 ml
• blue curacao 20 ml
• polowa plasterka pomarancza       Etapy przygotowania 1. w schodzonym shakarze mieszamy likier z wodka
2. po wymieszaniu wlewamy napoj do kieliszka koktailowego i dekorujemy brzeg pomaranczą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kiełbasa po litewsku na ostro


SKŁADNIKI: - Kiełbasa zwykła, cygańska - 3 łyżeczki chrzanu - łyżeczka musztardy - łyżeczka majonezu - śmietana - szczypta suszonego chili - szczypta soli - drobno pokruszona sałata - drobno posiekana natka pietruszki - natka pietruszki dla ozdoby SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1. Chrzan, majonez, musztardę oraz śmietanę wymieszać w misce. 2. Do sporządzonej masy dodać sól, salatę , posiekaną drobno narkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki. 3. Kiełbasę przekroić w tzw. szyszkę, obtoczyć w chili i podsmażyć na wolnym ogniu. 4. Kiedy kiełbasa jest już podsmażona, wyjąć salatkę chszanową przygotowaną wcześniej, wyłożyć kiełbasę na półmisek i polać ją sałatką. 5. Dla ozdoby położyć na potrawę niewielką ilość natki pietruszki.