Dzisiaj jest Środa 17 wrze¶nia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka warzywna z salami i ryżem


Składniki •  4 marchewki
  
•  25 dag pieczarek
  
•  cebula
  
•  3 lyzki oleju
  
•  puszka kukurydzy
  
•  1/2 szkl. ryzu
  
•  3/4 szkl. bulionu
  
•  1-2 lyzki koncentratu pomidorowego
  
•  15 dag salami
  
•  10 dag zoltego sera
  
•  natka
  
•  sol
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Marchewki i pieczarki obrac, pokroic w plasterki. Cebule obrac i posiekac. Na rozgrzanym oleju podsmazyc najpierw marchew, potem cebule a na koncu pieczarki. Wymieszac wszystko z odsaczona kukurydza.
    
2.  Ryz gotowac 8-10 min. w osolonej wodzie, odcedzic. Wymieszac z warzywami. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac bulionem doprawionym koncentratem pomidorowym. Na wierzchu ulozyc pokrojone w plasterki salami.
    
3.  Zapiekanke piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Na 10 min. przed koncem pieczenia na wierzchu dania rozlozyc starty ser. Podawac posypane natka.


Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety po mazursku


SKŁADNIKI: * 80 dag schabu z ko¶ci±, * 3 jajka, * 10 dag tłuszczu, * 2 dag m±ki, * 15 dag szynki wędzonej, gotowanej, * pieprz, * imbir, * sól WYKONANIE: Ze schabu usuwamy ko¶ć i dzielimy na porcje. Płaty mięsa należy dobrze rozbić i posolić. Na każdym płacie kładziemy szynkę pokrojon± w drobn± kostkę, wymieszan± z gotowanym jajkiem, pieprzem i imbirem. Zawijamy to w rulon, panierujemy w dwóch jajkach i m±ce, smażymy na tłuszczu. Danie najlepiej jest podawać z ziemniakami i kapust± kiszon± ugotowan± z ko¶ćmi od schabu.