Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z kurczakiem wędzonym i ananasem


Składniki: 200 g nóżki lub piersi kurczaka wędzonego (bez skórki), 2 – 3 łyżki rodzynek, Kilka plasterków ananasa z puszki (w zalewie), Pół torebki ryżu, 3 łyzki kukurydzy, 2 łyżki zalewy najlepiej ananasa, 2 - 3 łyżki śmietany (najlepiej light), Płaska łyżka majonezu, Sól, Pieprz. Wykonanie Mięso pokroić w kawałeczki, rodzynki sparzyć, pokroić ananasa (ilość wg uznania), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, dodać odsączoną kukurydzę. Z zalewy, śmietany i majonezu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką, którą następnie należy wstawić do lodówki. Można zmienić proporcje składników wg upodobań np. dodać mniej lub więcej kurczaka, więcej lub mniej ryżu. Sporządzając sos można zrezygnować z majonezu lub ograniczyć śmietanę.  Porcja ma ok. 268 kalorii.

Przepisy kulinarne - losowy

Napój litewski


2 szklanki mleka zsiadłego,
3/4 szklanki zakwasu burakowego,
1 ogórek,
zielenina,
sól, cukier

Zakwas burakowy: 5 szklanek przegotowanej ciepłej wody, 50 dag buraków ćwikłowych, 1 łyżeczka cukru. Buraki ćwikłowe wyszorować, obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do słoja i zalać letni? przegotowaną wod?, dodać cukier. Słój przykryć kawałkiem gazy, postawić w ciepłym miejscu do zakiszenia na 4-5 dni. Ukiszony barszcz zlać do butelek, zakorkować. Nie należy przetrzymywać za długo, aby nie przekisł.
Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Mleko roztrzepać na gładką masę, poł?czyć z kwasem, dodać drobno pokrojony ogórek oraz pozostałe składniki, doprawić do smaku.