Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa po kurdyjsku


Witam ! Nauczylem sie takieg parzenia od znajomych Kurdow:
Potrzebny jest do tego:
-tygielek z lyzeczka
-swiezo zmielona kawa
-mala lyzeczka cukru
-kardamon zielony (2-3 ziarenka, zmielic razem z kawa)

skladniki wsypac do tygielka, zalac woda. Parzenie najlepiej jakby sie odbywalo w lazni piaskowej, wtedy piasek ogrzewa tygielek ze wszystkich stron, ale moze tez byc na gazie.
Doprowadzic do wrzenia, zdjac z ognia, zamieszac dokladnie. Doprowadzic do wrzenia i mieszac jeszcze 2 razy.
Potem rozlewac do filizanek i delektowac sie.
UWAGA!
Kawa parzona w ten sposob jest mocniejsza niz zalewana po polsku.

Przepisy kulinarne - losowy

Egzotyczne grillowane szaszłyki


SKŁADNIKI: • około 60 dag piersi z indyka lub kurczaka • marynata: • 1 jogurt naturalny 200 g • 2 łyżki curry • 1 łyżka imbiru • szczypta kurkumy, szczypta cynamonu, • 1 łyżeczka cukru, sól • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 z±bki czosnku • 2-3 banany • kilka plastrów ananasa • 1/2 puszki brzoskwiń • chilli w płatkach • 2-3 łyżki wiórków kokosowych • patyczki do szaszłyków Etapy przygotowania 1. Pier¶ z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grub± kostkę. Przygotować marynatę. W tym celu rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeci¶nięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, ods±czyć. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i poł±czyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać jogurt, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, duż± szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynat±, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 2. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, lekko obsmażyć szaszłyki, posypać płatkami chlli i odrobin± wiórków kokosowych. Szaszłyki przełożyć na talerz. Rozgrzać grill w piekarniku, szaszłyki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posypać reszt± kokosu, piec tuż pod grillem przez kilka minut z każdej ze stron, aż będ± lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki. 3. Szaszłyki można również przyrz±dzić na grill’u.