Dzisiaj jest Sobota 28 lutego 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Napój truskawkowy


Składniki na 2 porcje

• Opakowanie mrożonych truskawek ok. 300g • 1 pomarańcza • 2 szklanki ma¶lanki lub kefiru • 2 - 3 płynnego (pitnego) miodu • ewentualnie ¶wierze truskawki do dekoracji.  
Etapy przygotowania

1. Truskawki rozmrozić ( w temp. pokojowej lub mikrofalówce). 2. truskawki pokroić na połówki, wrzucić do wysokiego naczynia. Pomarańcze spażyć wrz±c± wod±, osuszyć, przekroić na połowę. 3. Przekroić pomarańczę na polowę, wycisn±ć sok, zmiksować razem z truskawkami, zimn± ma¶lank± i miodem. 4. Napój wlać do dzbanka, nakryć czym¶ (aby nie chłon±ł zapachów) i włożyć do lodówki. Wyj±ć bezpo¶rednio przed podaniem - napój powinien być schłodzony, wtedy smakuje najlepiej.

Przepisy kulinarne - losowy

Gę¶ duszona w kapu¶cie


Produkty: gęsie udka
1,5 dag m±ki
tłuszcz gęsi
majeranek
mała główka kapusty
2 jabłka Wykonanie: Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć m±k± i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielk± ilo¶c± wody.
Przykryć i gotować.
Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i dalej razem gotować.
Następnie dodać starte jabłka i jeszcze chwilę poddusić.
Przed podaniem doprawić potrawę stopionym tłuszczem gęsim, wymieszanym z łyżk± m±ki.