Dzisiaj jest Poniedziałek 24 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej ¶mietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki m±ki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć sol± i m±k± i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagow±, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wod± i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać ¶mietanę doprawić sol±, pieprzem i pietruszk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl bananowo - truskawkowy


Trudno¶ć: bardzo łatwe


Składniki

• 4 banany (mog± być bardzo dojrzałe) • ok. 20 - 30 dkg truskawek • szklanka mleka • duże opakowanie jogurtu naturalnego
Etapy przygotowania

1. Banany pokroić w plasterki i wrzucić do miksera. Dodać całe opakowanie jogurtu naturalnego. Zmiksować. Dodać umyte truskawki bez ogonków, dodać szklankę mleka. Zmiksować wszystko na jednolit± masę. Koktajl natychmiast gotowy do spożycia. Jest przepyszny i bardzo zdrowy. Smacznego!

Przepisy kulinarne - losowy

Kostki kurczaka smażone z nori


Składniki • 3 filety z piersi kurczaka • 4 łyzki sosu kikkoman • 4 łyzki wina (mirin) lub octu ryżowego • pół szklanki m±ki kukurydzianej • 2 płatki sushi nori • 2 łyżki czarnego sezamu • olej do głębszego smażenia • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki japońskiego sosu bull dog Etapy przygotowania 1. Mięso pokrój w niewielkie kęsy, polej sosem sojowym i winem, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Majonez zmieszaj z sosem bull dog i odstaw. 2. 1 płat nori złóż na pół i potnij nożyczkami na w±skie paseczki. Drugi pokrój na paseczki, a potem te paseczki na drobniutkie kwadraciki. Kwadraciki nori, m±kę i sezam zmieszaj razem. 3. Rozgrzej grubsz± warstwę oleju w woku lub głębokiej patelni. Pocięte w paseczki nori zanurz na kilka sekund w oleju, wyjmij i osusz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 4. Mięso ods±cz z marynaty, każdy kawałek obtocz w panierce, smaż partiami po kilka na złoto, obracaj±c. Ods±cz z oleju na papierowym ręczniku.Posyp paseczkami smażonego nori. Podaj z sosem w miseczce.