Dzisiaj jest Niedziela 01 lutego 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szparagi zapiekane z parmezanem


Produkty: - 2 pęczki szparagów
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki świeżo zmielonego parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie: Szparagi obrać, odłamać końcówki, na krótko wrzucić do wrzątku, 3 łyżki masła wymieszać z natką, solą i pieprzem. Resztą masła posmarować formę do zapiekania. Ułożyć w niej szparagi, rozrzucić na nich masło z natką i posypać parmezanem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż parmezan się zarumieni.

Przepisy kulinarne - losowy

Filety z kurczaka w sosie


Składniki Przepis Składniki na 2 osoby:

2 filety z piersi kurczaka

1 cebula

pół papryki czerwonej

pół papryki zielonej lub żółtej

200 g pieczarek

szklanka bulionu(z kostki rosołowej)

2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

zioła prowansalskie

sól, pieprz

natka pietruszki


                                                                

Kurczka pokroić w paski. Opruszyć solą i usamżyć na patelni na złoty kolor.

Usmażone mięso przełożyć do garnuszka, a na patelni usmażyć cebulkę z pieczarkami.

Następnie podsmażyć pokrojone w paseczki papryki. 

Do mięsa w garnuszku dodać pieczarki i papryki. Zalać bulionem i dusić ok. 10-15 minut. 

Doprawic ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. 

 Na końcu zaprawić ?mietaną.

Całość można posypać natką pietruszki.

Podawać z ryżem lub makaronem.