Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mus z owoców marakui


Składniki 6 owoców marakui 10 dag cukru 150 ml wody 2 białka 12 g żelatyny 125 ml bitej śmietany 125 ml chudego jogurtu Przygotowanie Zawartość owoców przekładamy do miski. Cukier rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia, poczym łączymy ze sztywno ubitą pianą z białek. Dodajemy owoce i starannie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody. Mieszankę owoców, piany oraz syropu wlewamy do miski, dodajemy bitą śmietanę i jogurt. Wszystko razem starannie mieszamy, powoli wlewając przestudzoną żelatynę. Wlewamy mus do foremek i wstawiamy na półtorej godziny do lodówki. Gdy stężeje – wyjmujemy deser z foremek, polewamy cierpkim syropem i przybieramy czerwonymi porzeczkami oraz listkiem mięty.


Przepisy kulinarne - losowy

Sos sardynkowy


Składniki:30 dkg sosu majonezowego,
50 ml śmietany,
puszka sardynek,
4 dkg migdałów,
3 dkg orzechów włoskich, bez łupin,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.

 
Sposób przyrządzenia:        Migdały i orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać, połączyć z majonezem, śmietaną i rozdrobnionymi sardynkami, doprawić. Podawać do ryb i jaj.