Dzisiaj jest Piątek 29 maja 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort naleśnikowy


8 naleśników o średnicy 24 cm
opakowanie chińskiej mieszanki warzywnej
2 łyżki oleju
5 dag masła
sól, pieprz farsz:
kurczak z rosołu
pieczarki
cebula
sól, pieprz
zielona pietruszka / koper Mięso z rosołu zmielić, poł?czyć z drobno pokrojonymi pieczarkami przesmażonymi z cebul?. Doprawić solą i pieprzem oraz zieleniną. Jeśli farsz jest za gęsty dodać trochę rosołu, jeśli za rzadki - trochę bułki tartej. Warzywa chińskie usmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem, przykryć dwoma naleśnikami ułożonymi jeden na drugim. Rozsmarować na nich mięsny farsz, przykryć dwoma plackami. Rozłożyć smażone warzywa i jako ostatni? warstwę pozostały farsz mięsny. Przykryć reszt? naleśników, posypać wiórkami masła i zapiekać ok. 45 min. w temp. 180 st. C. Podawać z sosem pomidorowym lub serowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Filet drobiowy po chińsku (z bambusem)


puszka pedow bambusa,
2 srednie cebule ,
2 kostki rosolowe,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg,
(ryz najlepiej w torebkach)
olej ,
przyprawy (duzo curry i sosu sojowego).

cebule pokroic w krazki , przyrumienic dorzucic pokrojone w paski mieso, podsmarzyc, w miedzyczasie zrobic bulion i wrzucic do niego odcedzone pedy bambusa. Ugotowac ryz. Bulion z pedami dodac do cebuli i miesa, wymieszac , przyprawic.
Podawac z ryzem.
20 minut