Dzisiaj jest Sobota 01 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kuleczki wołowe


Produkty: 1 kg mielonej wołowiny (lub kurczaka; indyka czy innego mięsa) 2 rozgniecione ząbki czosnku kilka goździków odrobina cynamonu imbir posiekany lub łyżeczka w proszku sól 1 cebula tarta bułka 3 białka 3 rozgniecione ugotowane ziemniaki 1/2 łyżeczki chili olej Wykonanie: Zeszklić cebulę na odrobinie oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodać mięso i smażyć ok 5 minut.
 
Dodać przyprawy: chili, imbir i czosnek, sól do smaku. Smażyć, aż mięso "zbieleje". Zdjąć z ognia, połączyć ziemniaki z mięsem. Z powstałej masy uformować kulki a następnie zamoczyć kulki w ubitym białku i otoczyć je lekko w je w lekko w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kulki na złoty kolor.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa klopsowa


Składniki • 0,5 kg mięsa wieprzowego chudego na kotlety mielone • 1 bułka pszenna kajzerka sucha • marchew • ziemniaki • 2 szt piertuszka korzeń • 1 szt mały por • maggi • sól • pieprz • liść laurowy • ziele angielskie • mąka • śmietana jogurtowa słodka 12% • cukier • ocet 10% Etapy przygotowania 1. Mięso wieprzowe mielimy przez maszynkę na drobnym sicie jak na kotlety mielone. Bułke suchą kajzerkę moczymy w wodzie aż tzw spuchnie. Odciskamy i także mielimy. Przygotowujemy masę jak na kotlety dodając sól, pieprz świeżo zmielony. 2. Wstawiamy wodę na wywar dodając lisć laurowy 3-4 szt, ziele angielskie, sól. Do gotującej wody wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę, obraną i pokrojoną pietruszkę oraz rozkrojony, umyty por. 3. Z mięsa mielonego przygotowujemy niewielkie klopsiki, otaczamy gotowe w mące. Z wywaru wyciągamy por. 4. Do gotującego się wywaru powoli wkładamy przygotowane klopsiki i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy temperaturę grzania potrawy. 5. Sprawdzamy miękkość ziemniaczków oraz klopsików. Gdy uznamy że miękkość jest ok sporządzamy zawiesinę z mąki i wody i rozprowadzamy w wywarze celem otrzymania lekko zawiesistej konsystencji. Dodajemy cukier, maggi oraz śmietanę hartowaną. Dla smaku możemy dodać niewielką ilość octu 10%. Podawać z pokrojoną natka pietruszki.