Dzisiaj jest Niedziela 25 września 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mielone al'a pizza


700g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
1 jajko,
pieprz,
sól,
ketchup,
papryka,
pieczarki,
marchew,
por,
pomidory,
ser np.gouda.
Mielone mięso z jajkiem i ketchupem wymieszać posolić, popieprzyć i ułożec na blaszce.
Pokrojoną paprykę,pieczarki,marchew,por i pomidory smażymy na łyżce oleju.Dodajemy przyprawy ( wedle uznania ).Wykładamy na surowe ciasto z mięsa mielonego i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp.200C. Przed wyci?gnięciem posypać startym serem aby się rozpu?cił.

Przepisy kulinarne - losowy

Budyń dietetyczny z twarożku z truskawkami


30 dag świeżego, niekwaśnego, chudego twarożku,
3 dag masła,
8 dag kaszy manny,
3 białka,
25 dag truskawek,
szczypta soli,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
sok owocowy

Formę budyniową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tart?. Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Twaróg przepu?cić przez maszynkę. W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać kaszę Stale ucierając dodawać stopniowo twaróg, a pod koniec przecier truskawkowy. Jeszcze chwilę ucierać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy budyniowej i wymieszać ostrożnie, aby nie uszkodzić jej struktury. Całość wyłożyć do formy budyniowej, szczelnie zamknąć, włożyć do drugiego dużego naczynia z wod?, przykryć i gotować na parze ok. 40 min. Po ugotowaniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, podzielić na porcje i polać sokiem owocowym. Podawać jako samodzielne danie na drugie ?niadanie lub podwieczorek.