Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Soczewica z burakami


SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki grubej zielonej soczewicy - 2 cebule pokrojone w kostkę - 2 buraki upieczone lub ugotowane - garść łuskanych pestek dyni - olej tłoczony na zimno z pestek dyni - ocet winny malinowy lub balsamiczny - oliwa - sól - cukier - pieprz - dobra bryndza - oscypek lub parmezan. WYKONANIE: Soczewicę ugotować w niesolonej wodzie, odcedzić. Cebulę smażyć powoli na oliwie, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Na patelnię dodać soczewicę, smażyć z cebulą, doprawić solą i mocno pieprzem. Sałatkę rozłożyć płasko na cztery duże talerze. Buraki pokroić na krajalnicy w przezroczyste plastry, układać na talerzach z soczewicą jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posypać delikatnie cukrem, pieprzem, skropić octem winnym. Pestki dyni wsypać na gorącą, suchą patelnię i prażyć pod przykryciem (będą strzelać), potrząsając patelnią, aż spuchną i lekko ściemnieją. Tuż przed podaniem polać buraki olejem z pestek dyni, posypać pestkami i wiórkami sera.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z zielonymi szparagami


2 porcje 150 g zielonych szparagów
6 jaj
3 łyżki mleka
biały pieprz
pęczek zielonej pietruszki
1 gar?ć trybuli
2 łyżki masła Szparagi oczyścić, obrać tylko dolne czę?ci. Pokroić i dusić w małej ilości osolonej wody ok. 10 min. Odcedzić. Jajka rozmieszać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem, dodać siekane zioła. Stopić masło, wlać masę jajeczną, drewnianą łyżką krótko zamieszać. ?cinać 1 min. Potrz?snąć patelni?, by omlety nie przywarły. Omlety zwinąć i zsunąć na ogrzane talerze, naci?ć i w nacięcia wsunąć szparagi.