Dzisiaj jest Wtorek 28 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciastka polfrancuskie z brzoskwiniami


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
20 g drozdzy,
25 g cukru,
1 jajo,
125 g masla,
sol.
Inne:
5-6 brzoskwin,
1 bialko do posmarowania ciastek,
tluszcz i maka do formy.

1. Z maki, mleka, jaja, szczypty soli, 25 g masla, drozdzy i cukru zrobic ciasto drozdzowe. Reszte masla (100 g) rozetrzec. Ciasto drozdzowe rozwalkowac,
ulozyc na nim maslo, przykryc je wystajacymi rogami ciasta i rozwalkowac.
Zlozyc ciasto na 3 czesci, rozwalkowac, ponownie zlozyc, zawinac w pergamin,
wlozyc na 20 min do lodowki. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm.
2. Brzoskwinie umyc, osuszyc, przepolowic, wyjac pestki.
3. Rozwalkowane ciasto pokroic na kwadraty o boku 10 cm. Uformowac z nich ciastka roznego ksztaltu. Na srodku kazdego polozyc polowke brzoskwini, przykryc
i odstawic na 15 min. Gdy ciastka wyrosna, posmarowac lekko ubitym bialkiem.
4. Blache posmarowac tluszczem, posypac maka. Ulozyc ciastka, zachowujac odpowiednie odstepy. Piec 15-20 min w temp. 220żC.
- Brzoskwinie mozna zastapic morelami, wisniami lub sliwkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Cielęcina na zimno w sosie tuńczyka


1 kg cielęciny,
200 g tuńczyka z puszki,
100 g majonezu,
100 ml oliwy z oliwek,
60 g kaparów,
3 filety anchois,
1 cebula,
1 łyżka selera naciowego,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki,
1 ząbek czosnku,
500 ml białego wina wytrawnego,
kilka korniszonów,
kilka goĽdzików,
2 listki laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
sok z 1 cytryny Włożyć do garnka umyt? cielęcinę, zalać winem i taką ilości? wody, aby przykryła mięso. Od momentu wrzenia gotować przez 45 min., a następnie dodać umyte i os?czone jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę, czosnek, li?ć laurowy i goĽdziki. Posolić i gotować jeszcze przez około 30 min., następnie, po przestudzeniu, osączyć mięso. Powinno być ono ugotowane, lecz nie bardzo miękkie. Zrobić sos, miksując ods?czonego tuńczyka z 30 g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewaną powoli oliwą, zmieszaną z sokiem z cytryny. Gdyby sos był za gęsty, można dolać trochę wywaru z gotowania. Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek kaparami i pokrojonymi korniszonami.