Dzisiaj jest Sobota 30 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smażone zielone pomidory


- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 4-6 zielonych pomidorów
- sól
- pieprz
- ew. tabasco i kwaśna ?mietana

Pomidory pokrój w plastry, posól i popieprz, obtocz w kaszce. Na patelni podsmaż boczek, tak aby tłuszcz się wytopił i powstały skwarki. Odłóż je, a na tłuszczu usmaż pomidory. Podawaj ze skwarkami, tabasco i ?mietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowane owoce z miętą pieprzową


SKŁADNIKI: # 2 soczyste gruszki # 2 brzoskwinie # 100 g truskawek # 100 g malin # 4 łyżki miodu akacjowego # 1 cytryna # 8 listków mięty pieprzowej WYKONANIE: 1. Włóż do miski umyte i pokrojone: gruszki, brzoskwinie, truskawki, maliny, dodaj miód. 2. Zeskrob skórkę z cytryny. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok do miski. Wymieszaj całość. 3. Posiekaj teraz bardzo drobno skórkę z cytryny i dodaj ją do miski, wymieszaj całość. 4. Urwij długi kawałek foli aluminiowej. Złóż ją na pół. Trzy boki foli zagnij na około 2 cm. Zostaw jedną cześć otwartą. 5. Włóż do środka część owoców i dwa listki mięty pieprzowej. 6. Grilluj dopóki nie urosną.