Dzisiaj jest Środa 23 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip Tysiąca Wysp


Składniki • szklanka majonezu
• łyżeczka sosu tabasco
• 2 ogórki konserwowe
• 2 jajka na twardo
• mała cebula
• łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
• cukier puder
• sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Ogórki, jajka oraz cebulę posiekać. Majonez i sos tabasco wlać do miski, dodać ogórki, jajka, cebulę i zielony pieprz. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
2. Sos wstawić na godzinę do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Wieprzowina w słodko-ostrym sosie


Składniki:
500 g polędwicy lub sznyclówki wieprzowej
olej do smażenia i frytowania Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego lub sherry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu Sos:
3 pomidory
1 zielona papryka
8 owoców liczi
2 plastry ananasa świeżego lub z puszki (o grubości 1 cm)
1 cm korzenia imbiru
5 łyżek cukru
5 łyżek octu winnego
5 łyżeczek sosu sojowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu chili
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta soli
1 szklanka wody Ciasto:
100 g mąki
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
Przygotowanie: Mięso pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynować mięso przez 1/2 h. W tym czasie sparzyć wrz?tkiem pomidory przeznaczone na sos, obrać je następnie ze skórki i wyci?ć nasady ogonków. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Oczy?cić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać ze skórki owoce liczi, pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ananasa. Imbir obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i stale mieszając, krótko przesmażyć na nim najpierw imbir, póĽniej warzywa. Dodać owoce, cukier, ocet, sos sojowy i 1 szklankę wody. Zagotować wszystko i pogotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. M?kę kukurydzianą wymieszać z 4 łyżkami wody. Sos przyprawić sosem chili, pieprzem i solą. Dodać rozmieszaną m?kę kukurydzianą, sos jeszcze raz zagotować i potrzymać w cieple (na minimalnym ogniu). M?kę, jajko i sól wymieszać z 1/2 szklanki wody na gładkie ciasto. Mięso wyjąć z marynaty, dobrze osaczyć i obtaczać w cieście. W woku lub frytownicy rozgrzać spor? ilość oleju i porcjami usmażyć w nim kawałki mięsa. Kostki mięsa krótko przed serwowaniem polać gor?cym sosem lub podać oddzielnie mięso i sos.