Dzisiaj jest Wtorek 21 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sola zapiekana z panierowanymi brokułami


SKŁADNIKI: Brokuły panierowane: brokuły mrożone(najlepiej Hortex)-pół opakowania 2 jajka 4 łyżki maki pszennej 8 łyżek tartej bułki olej sól Sola zapiekana: Składniki: 50 dkg filetów z soli 2 szalotki białe wino śmietanka 30% 2 dkg masła 16 dkg sera żółtego najlepiej Chedar sól, pieprz biały - najlepiej świeżo mielony Sposób przyrządzenia: Brokuły Brokuły rozmrażamy i delikatnie odciskamy nadmiar wody. Każdą sztukę solimy i oprószamy mąką. Następnie każdy moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Ryby i sos: Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bardzo drobno pokrojoną szalotką. Na szalotkę układamy rybę, którą obficie kropimy winem oraz solimy i posypujemy pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, stawiamy na gaz lub płytę grzewczej. Parzymy do momentu puszczenia soku. Wytworzony wywar zlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy po czym doprawiamy solą i białym pieprzem. Tuż przed podaniem do sosu dodajemy kawałek miękkiego masła. Takie danie podaję na płaskim talerzu - kładę na nim porcję ryby, którą polewam sosem i obficie posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C Zapiekam, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika układam wokół ryby panierowane różyczki z brokuł.

Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina marynowana po frankonsku


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 15 min.
1,5 kg pieczeni wolowej.
Marynata:
por,
seler,
2 marchwie,
korzen pietruszki,
2 cebule,
10 lisci laurowych,
5 gozdzikow,
20 ziaren jalowca,
20 ziaren pieprzu,
1/4 l octu.

30 g chudego boczku,
4 lyzki oleju,
2 marchwie,
pietruszka,
1/2 pora,
2 cebule,
1/2 l czerwonego wina (najlepiej frankonskie lub Beaujolais),
50 g schlodzonego masla,
1/4 l smietanki kremowki,
sol.
Mieszanka przypraw:
lyzeczka tymianku,
4 gozdziki,
lyzeczka kolendry,
20 ziaren jalowca,
lyzka ziarnistego pieprzu,
4 liscie laurowe,
skorka z 1/4 cytryny pocieta w cienkie paseczki.

1. Mieso oczyscic z powiezi i zyl. Grubo pokrojone warzywa do marynaty, przyprawy, ocet i 1/2 l wody wlac do duzego naczynia. Wlozyc mieso tak, by bylo
przykryte plynem, przykryc i zostawic na 2 dni w chlodnym miejscu.
2. Przed duszeniem mieso dobrze osaczyc, natrzec sola i zrumienic na oleju z
dodatkiem kawalka boczku. Jarzyny do duszenia (marchew, pietruszka, por, cebula) nalezy grubo pokroic i zrumienic obok miesa. Dodac 1/4 l marynaty i
wino. Mieszanke przypraw zawinac w worek z gazy i obwiazac dlugim sznurkiem.
Powiesic w naczyniu do pieczenia tak, by przyprawy byly zanurzone w plynie.
Na powierzchni miesa polozyc kawalki masla. Dusic w piecu pod przykryciem
ok. 2 godz. w temp. 225żC. 30 min przed koncem dodac smietanke.
3. Mieso, worek i boczek wyjac z garnka. Reszte zmiksowac i przetrzec przez sito. Jezeli sos jest za rzadki - wygotowac.
4. Pokrojona cienko pieczen polac sosem. Podawac z kluskami frankonskimi z
ziemniakow.