Dzisiaj jest Wtorek 23 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kopczyki pomarańczowo- bananowe


Składniki:
1 pomarańcza, 2 banany, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki wiśni koktajlowych lub z konfitury, 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau), 1 szklanka bitej śmietany, 2 łyżki startej gorzkiej czekolady, 8 okrągłych biszkoptów
 Wykonanie: Pomarańczę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Rozkładamy je na 4 talerzykach deserowych, skrapiamy likierem i przykrywamy połową bitej śmietany. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoto, a następnie posypujemy nimi deser. Banany obieramy, kroimy na plasterki i kładziemy na bitej śmietanie. Na bananach układamy następną warstwę bitej śmietany, posypujemy czekoladą i dekorujemy wiśniami. W każdą porcję wtykamy po dwa biszkopty.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z kukurydzą i mięsem mielonym


Składniki •  2 puszki kukurydzy
  
•  1/4 kg mięsa mielonego
  
•  cebula
  
•  ząbek czosnku
  
•  łyżka oleju
  
•  łyżka koncentratu pomidorowego
  
•  3 pomidory
  
•  2 łodygi selera naciowego
  
•  łyżeczka masła
  
•  szklanka bulionu warzywnego
  
•  1/2 szklanki śmietany
  
•  jajko + 1 żółtko
  
•  10 dag startego sera żółtego
  
•  musztarda
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Mięso wymieszać z koncentratem, cebulą i czosnkiem. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Mikrofalować 2-3 minuty w 600W.
    
2.  Pomidory sparzyć (lub mikrofalować kilka sekund), zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Łodygi selera umyć i pokroić na kawałki.
    
3.  Bulion zmiksować z jajkiem, śmietaną, żółtkiem i serem. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć warstwy: połowę osączonej kukurydzy, seler, pomidory mięso resztę kukurydzy.
    
4.  Całość zalać bulionem z dodatkami. Gotować 10–12 minut w 600W ( włączyć funkcję „grill”)