Dzisiaj jest Niedziela 21 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki wieprzowe po japońsku ze śliwkami i kolendrą


SKŁADNIKI: • 10 śliwek • 2 łyżki oliwy • 2 gwiazdki anyżu • 2 kawałki świeżego imbiru • 2 goździki • 2 czubate łyżki ciemnego cukru • 600 g schabu wieprzowego • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • mała garść świeżej kolendry, umytej i posiekanej • pęczek dymki • sos sojowy WYKONANIE: 1. Umyj śliwki, natnij dokoła ostrym nożem, przekręć połówki w przeciwnych kierunkach i usuń pestki. Pokrój połówki w kostkę o boku ok. 1 cm. 2. Na patelni rozgrzej oliwę i przez minutę smaż na niej anyż, imbir i goździki. Dodaj śliwki i cukier oraz kilka łyżek wody, przykryj i duś przez ok. 20 minut. Wystudź, a następnie wstaw do lodówki. 3. Starannie oczyść schab z tłuszczu i ścięgien tak, aby pozostało tylko chude mięso. Pokrój na plastry grubości ok. 0,5 cm, a następnie wkładaj je kolejno między dwa kawałki przezroczystej folii i rozbijaj tłuczkiem. Staraj się zachować regularny kształt plastrów. Kiedy mięso osiągnie grubość dwóch tekturowych podstawek pod kufel, bardzo ostrożnie wyjmij je z folii w jednym kawałku. 4. Przypraw sos do smaku i dodaj połowę kolendry. Wymieszaj. Na środek każdego plastra mięsa nałóż łyżkę sosu i rozsmaruj. Zwiń każdy plaster tak, jak zwija się naleśniki. 5. Przełóż roladki do bambusowego koszyka do gotowania na parze (jeśli go posiadasz), do wkładki do gotowania na parze albo po prostu do stalowego durszlaka wyłożonego folią aluminiową. Umieść wkładkę w garnku z gotującą się wodą, zmniejsz płomień palnika i gotuj na parze przez ok. 10–15 minut. Wyjmij roladki z garnka i podawaj na warstwie cienko pokrojonej dymki posypanej resztą kolendry, skropione obficie sosem sojowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka z pomarańczą


10 dag cukru,
cytryna lub kwasek cytrynowy do smaku,
pomarańcza,
3 listki żelatyny

Ze szklanki wody i cukru ugotować syrop, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, włożyć rozpuszczoną żelatynę. Pomarańcze obrać, pokrajać w plastry, które przekrajać na połówki i dalej postępować jak w przepisie na galaretkę cytrynową.