Dzisiaj jest Środa 20 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Oponki karnawałowe


Składniki 2,5 szkl. mąki 25 dag masła 5 dag cukru 2 jajka 1 żółtko 1-2 łyżki gęstej śmietany kilkanaście kropli aromatu waniliowego szczypta soli 5 dag drożdży 1/2 smalcu do smażenia cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania Sposób przygotowania Drożdże zasypać cukrem. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać kółka i robić w nich dziurki kieliszkiem o małej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość usmażyć je na bardzo gorącym smalcu na złoty kolor. Posypać cukrem.


Przepisy kulinarne - losowy

Tort serowy z bakaliami


Składniki •  60 dag tłustego twarogu; 15 dag masła
  
•  ¾ szklanki cukru; 3/5 szklanki śmietanki 30 %; 3 jajka
  
•  po 10 dag rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  
•  1 gotowy blat biszkoptowy; 5 łyżek likieru do nasączenia blatu
  
•  1 galaretka wiśniowa
  
•  2 łyżki rodzynek
   Etapy przygotowania 1.  Rodzynki sparzyć, ostudzić. Skórki posiekać.
    
2.  Ser przetrzeć przez sito i wymieszać ze śmietanką. Żółtka utrzeć z cukrem oraz masłem na gładką masę i wciąż ucierając połączyć z twarogiem a następnie wymieszać z bakaliami.
    
3.  Blat biszkoptowy włożyć do tortownicy, skropić likierem, przykryć masą serową i odstawić na 2 godz do lodówki.
    
4.  Galaretkę przygotować wg przepisu i pozostawić do lekkiego stężenia. Tort przybrać rodzynkami przykryć tężejącą galaretką i wstawić jeszcze na 2 godz do lodówki.