Dzisiaj jest Piątek 03 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziemniaki zapiekane z szałwią


Składniki 80 dag małych ziemniaków około 1 szklanki śmietany kremówki 5 dag tartego żółtego sera typu emmentaler trochę parmezanu (dla smaku) łyżeczka szałwii suszonej, albo kilka gałązek świeżej sól pieprz tłuszcz Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć i ponadcinać nożem. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 20 minut. Śmietanę wymieszać z tartym serem, szałwią, doprawić solą i pieprzem. Polać tym ziemniaczki i zapiekać jeszcze około 30 minut. Podawać z sałatą lodową lub kapustą pekińską w sosie winnym. Do tego ulubiony kawałek mięska.


Przepisy kulinarne - losowy

Kawa mrożona z ajerkoniakiem


Produkty: 100 ml (1/2 szklanki mleka)
2 gałki lodów waniliowych
50 ml (1/4) szklanki likieru Advocaat
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bita śmietana 
 
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w shakerze i zmiksować. Napój przelać do szklanki lub kielicha, udekorować bitą śmietaną