Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik polski


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 3 szklanki kefiru
- jogurtu lub kwaśnego mleka
- szklanka przegotowanej wody
- łyżka koncentratu buraczanego
- świeży ogórek obrany i pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli
- 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól
- śmietana (niekoniecznie)
- 2-3 jajka na twardo obrane i pokrojone w ćwiartki

Sposób przyrządzania:

Koncentrat barszczu dolej do przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli chłodnik wyjdzie nie dość buraczany, dodaj jeszcze odrobinę koncentratu. Jedną szklankę kefiru możesz zastąpić śmietaną. Ułóż jajka na talerzach i nalej zupę.

Przepisy kulinarne - losowy

Pączki ziemniaczane z kiełbaskami


SKŁADNIKI: • 5 dag masła • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 10 dag mąki • 2 jajka • 1 kg kolorowej papryki • półtorej szklanki rosołu • 50 dag ziemniaków • łyżeczka proszku do pieczenia • 1 l oleju • 8 kiełbasek • 2 łyżki oliwy • słoiczek sosu curry WYKONANIE: Zagotować 3/4 l wody ze szczyptą soli i 3 dag masła. Wsypać mąkę, mieszając podgrzewać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać. Papryki pokroić w krążki, wrzucić na 8 minut do wrzącego rosołu. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Do ciasta ptysiowego dodać drugie jajko, ziemniaki i proszek do pieczenia. Przyprawić do smaku. Wycinać pączki za pomocą 2 łyżek, smażyć porcjami w głębokim oleju (po 10 minut). Kiełbaski zgiąć i nabić na wykałaczki, usmażyć na oliwie. Na pozostałym maśle podsmażyć krążki papryki.