Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• ¶wieże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubo¶ci 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić sol± i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłecznik


Spód z ciasta z m±ki razowej:
1.5 szkl. m±ki razowej, 2/3 szkl. m±ki owsianej, 1 łyżeczka soli, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju

Wyrobić ciasto rękami, rozwałkować na grubo¶ć ok 5 cm. Po włożeniu na formę nakłuć widelcem.
Nadzienie jabłkowe:
6 szkl. pokrojonych jabłek, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 2 łyżki miodu, 1/4 szkl. wody
Wszystko mieszamy razem i gotujemy ok 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy m?kę ziemniaczan± wymieszan± uprzednia z niewielk± ilo¶ci? wody. Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy w temp. 180-200 stopni C przez 15-20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina po burgundzku


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
1 kg rozbratla, karkowki lub rumsztyku,
1 cebula,
1 marchewka,
2 zabki czosnku,
2 lyzki maki,
250 ml wytrawnego, czerwonego wina,
250 ml bulionu,
50 ml koniaku,
sol, pieprz,
1/2 lyzeczki tymianku,
bouquet garni,
50 g przecieru pomidorowego,
2 lyzki masla do smazenia,
2 lyzki oleju do smazenia,
500 g malych kartofli,
250 g malych pieczarek,
20 malych cebulek,
1 lyzka masla,
250 g wedzonego boczku,
1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania.

1. Mieso umyc, usunac zylki i nadmiar tluszczu. Pokroic w kostke o boku 3 cm.
2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac.
3. W plaskim garnku mocno rozgrzac tluszcz (maslo i olej), wlozyc mieso, smazyc
5-6 min na duzym ogniu. Zrumienic ze wszystkich stron. Dodac marchewke i cebule. Oproszyc maka, smazyc jeszcze 3 min. Polac koniakiem, zapalic. Gdy koniak sie wypali, wymieszac. Wlac wino i bulion. Dodac przecier pomidorowy,
czosnek, bouquet garni i tymianek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem na malym ogniu 1,5 godz.
4. Kartofle obrac, oplukac, przekroic na pol, gotowac 15 min w osolonej wodzie.
Odcedzic, wymieszac z 1 lyzka masla, przelozyc do zaroodpornego naczynia i
wstawic do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.
5. Pieczarki i male cebulki obrac, oplukac i osaczyc z wody. Boczek pokroic na
slupki i smazyc na mocno rozgrzanej patelni 5 min. Wyjac z patelni, dodac do
miesa. Na pozostalym tluszczu usmazyc pieczarki i cebulki, dodac do miesa i
wszystko dusic razem jeszcze 30 min.
6. Przed podaniem dodac do wolowiny pieczone kartofle i posypac zielona pietruszka. Wolowine po burgundzku mozna przygotowac dzien wczesniej. Bedzie
smaczniejsza.