Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego


SKŁADNIKI: • 250 g zmielonego mięsa z kurczaka • 2 białka • 4– 6 płatów makaronu lasagne • gałka muszkatołowa • 100 ml słodkiej śmietanki • 1 czerwona cebula • 2 pędy selera naciowego • 8 pomidorków koktajlowych • 1 ząbek czosnku • 4 filety anchois • 100 g sera pleśniowego • świeża bazylia • 1 cytryna • 1 papryczka chili • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB PRZYRZADZANIA: • Do miksera wrzucamy połowę posiekanej cebulki i czosnek, dodajemy mielone mięso z kurczaka, białka jaja i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. • Miksujemy na gładką masę, przekładamy do miski i dodajemy posiekane listki bazylii. • Płaty makaronu lasagne wkładamy po kolei do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy według przepisu. • Dno żaroodpornego naczynia smarujemy śmietanką, kładziemy płat lasagne, na to 1 cm warstwę farszu z kurczaka, posypujemy posiekaną cebulką. • Kładziemy kolejny płat lasagne, smarujemy śmietanką, nakładamy farsz i posypujemy posiekanym selerem naciowym, tak układamy kolejne warstwy. • Na wierzch układamy płat lasagne, smarujemy go śmietanką, posypujemy posiekaną cebulką i czosnkiem, układamy przecięte w pół pomidorki koktajlowe. • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20– 25 minut. • Do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, rozdrobniony ser pleśniowy, zalewamy słodką śmietanką i gotujemy. • Dodajemy posiekane filety anchois, redukujemy sos, na koniec dodajemy posiekane listki bazylii, sok z cytryny, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, sól i pieprz.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa pomidorowa z ogórkiem


3 średnie pomidory, 1 średni ogórek, 1 średnia marchewka, 1/3 średniego selera, 1 średnia cebula, 1 łyżka oleju sojowego, sól, pieprz, natka pietruszki Przygotowanie: Marchew, seler i cebulę oczyścić, opłukać, zalać 1 litrem wrzącej wody, gotować 10 minut dodając pomidory pokrajane w kostkę oraz sól i pieprz a następnie ugotować do miękkości. Ogórek umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy po czym pogotować około minuty. Do gotowej zupy dodać olej sojowy. Przed podaniem posypać natką pietruszki.