Dzisiaj jest Sobota 29 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rosół koreański


Składniki 3 szkl. rosolu z kurczaka 25 dag poledwicy wolowej 2 cebule dymki 10 dag pierczarek marchewka 2 lyzeczki ziarna sezamowego 2 lyzki sosu sojowego imbir sol  Wykonanie Mięso pokroić na cienkie dlugie paski. Dodać sos sojowy , pokrojoną dymkę sezam i posiekane drobno pieczarki. Rozgrzać olej i podsmażyć mięso później pieczarki marchewkę. Po usmażeniu zalać rosolem doprawić solą i imbirem. Podawac z ryzem.    

Przepisy kulinarne - losowy

Oryginalna konfitura z imbiru


Składniki • pół kg imbiru • 5 szklanek cukru • 2 szklanki wody • sok i skórka z 1 cytryny     Etapy przygotowania 1. Imbir obieramy cieniutko ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy go do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier i trzymamy na małym ogniu przez około pół godziny, tak, by nadmiar soku odparował. Od czasu do czasu mieszamy. 2. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok, dodajemy do imbiru i dusimy jeszcze kilka minut. 3. Imbir przygotowany w ten sposób jest bardzo dobrym dodatkiem np. do ciast, sałatek.