Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym


2 małe polędwiczki
10 dag plastrów boczku wędzonego
2 łyżki musztardy Dijon
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
sos:
10 dag świeżych borowików
100 ml śmietany 30%
100 ml bulionu
cebula
sól, pieprz Umyte polędwiczki natrzeć przyprawami, posiekanym czosnkiem i musztard?. Odstawić do lodówki na min. 2 h. każdą owinąć plastrami boczku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min. (160 -180 st. C).
Sos: oczyszczone borowiki i cebulę pokroić w grub? kostkę i podsmażyć na maśle oraz zalać bulionem. Po ok. 20 min. dodać ?mietanę. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kopytkami i warzywami z wody.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z wędzonką


Składniki: - 30 dag makaronu, np. spaghetti - 25 dag wędzonki krotoszyńskiej lub gotowanej szynki wieprzowej - 20 dag startego parmezanu lub żółtego sera - pół pęczka natki - cebula - olej - sól - pieprz
Wykonanie: Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu i ostudź. Wędzonkę pokrój w dość grube kawałki. Obraną cebulę oraz natkę - posiekaj. Na patelni z rozgrzanym olejem zrumień cebulę, dodaj wędzonkę i razem je podsmaż. Następnie wrzuć makaron, posyp parmezanem i natką, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem oraz krótko podsmaż. Jeśli potrawa wyszła zbyt sucha, podlej ją 2 łyżkami bulionu.