Dzisiaj jest Środa 04 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż na słodko po grecku


SKŁADNIKI: 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka mąki kukurydzianej 80 g cukru pudru 300 ml wody 700 ml mleka 150 g krótkoziarnistego ryżu cynamon w proszku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny WYKONANIE: Do wrzącej wody dodać ryż w proporcji 1:2 i gotować przez około 15 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Osobno w małym naczyniu wymieszać mąkę kukurydzianą z dwoma łyżkami mleka. Resztę mleka dolać do ryżu. Doprowadzić do ponownego wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez ok. 20- 25 minut, aż ryż będzie bardzo miękki i większość mleka zostanie wchłonięta. Następnie, mieszając, dodać cukier puder, esencję waniliową, skórkę z cytryny i wcześniej wymieszaną mąkę z mlekiem. Ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotuwać na mały ogniu przez 5 minut. Nałożyć masę ryżową do małych miseczek i podawać na zimno, posypaną cynamonem.

Przepisy kulinarne - losowy

Indyk po królewsku


Składniki: 1 duży indyk, 2 dorodne piersi indyka, 1 kg pieczarek, 4 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 4 duże gruszki, po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę, 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny, 1 łyżka miodu, po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku, olej, sól, pieprz, ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę Sposób przyrządzania: Indyka i piersi nacieramy pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i poszatkowane pieczarki (można dodać odrobinę tartej bułki, żeby zagęścić farsz). Proponuję dodać również usmażoną i pokrojoną w paseczki wątróbkę drobiową. Doprawiamy do smaku. Piersi z indyka obsmażamy na oleju na rumiano, wkładamy do środka indyka i obkładamy je farszem pieczarkowym. Indyka zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Z wierzchu smarujemy miodem, tłuszczem ze smażenia piersi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy około 40 minut na każdy kilogram wagi. Stale podlewamy sosem z pieczenia. W razie potrzeby uzupełniamy sos wodą. Obok indyka możemy upiec ziemniaki w mundurkach (po ostudzeniu obieramy i polewamy sosem z pieczenia). Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, napełniamy borówkami lub żurawiną i przed podaniem potrawy wkładamy na parę minut do piekarnika.