Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Duszone rzodkiewki


3 pęczki rzodkiewek
3 łyżki masła
cukier
sól
koperek Rzodkiewki umyć, wrzucić do wrz?cej wody, dodać sól i cukier i ugotować. Odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Polędwiczki w sosie pomarańczowym


SKŁADNIKI: - 1 kg polędwiczki wieprzowej - 2- 3 pomarańcze - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka oregano WYKONANIE: Z pomarańczy wyciskamy sok. Cebulę i czosnek nalęzy drobno posiekać i dodać do soku razem z przyprawami. Polędwicę włożyć na godzinę do tak przygotowanej marynaty. Następnie włożyć mięso do brytfanki i posypać cebulą z marynaty. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C przez półtorej godziny co chwilę polewając marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, a pozostałą marynatę przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.