Dzisiaj jest Piątek 01 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort serowy wspaniały


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ciasto:
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- nieduża tortownica
- olej do jej wysmarowania i tarta bułka do posypania
masa:
- 30 dag waniliowego serka homogenizowanego (pół pojemniczka)
- pół kostki masła
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- cukier puder
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody lub wody z sokiem z cytryny

Sposób przyrządzania:

Masło przesiekaj z mąką. Dodaj cukier puder oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki co najmniej na pół godziny (można i na kilka dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki. Po rozwałkowaniu mają wyjść z niego trzy bardzo cienkie krążki.
Każdy z nich, kiedy upiecze się na złoty kolor, natychmiast po wyjęciu z piekarnika zsuń delikatnie na płaski talerz odpowiedniej wielkości (po przestygnięciu kruche ciasto łatwo się łamie). Przygotuj masę. Utrzyj (lub zmiksuj) masło z żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Domieszaj serek.
Spróbuj, czy masa jest dostatecznie słodka. Możesz też użyć zwykłego serka homogenizowanego, dodać więcej cukru i zapach waniliowy. Do masy dodaj bakalie. Wyłóż połowę serowej masy na upieczony krążek, po czym bardzo delikatnie przykryj drugim krążkiem, zsuwając go, podobnie jak pierwszy. Jeśli się przełamie, nie przejmuj się, tylko postaraj się go możliwie dobrze ułożyć. Ponownie nałóż masę, przykryj trzecim krążkiem.
Przyrządź lukier. Wymieszaj dokładnie cukier puder z wodą i posmaruj tym wierzch tortu. Dla wspanialszego efektu możesz udekorować tort łuskanymi orzechami i rodzynkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi w roli głównej


Oto tajemnica udanych pierogów: Mąkę (+ troche soli) przesiewamy na stolnice i formujemy w kopczyk robiac zaglebienie na srodku. Bierzemy czajnik z b. goraca woda i stopniowo wlewamy w zaglebienie mieszajac rownoczesnie nozem. Jesli jest za twarde (na pierogi ma byc wolne) to dolewamy wody, gnieciemy, ciasto zabierze wode, a jesli zbyt wolne, to dosypuje maki, starajac sie uzyskac odpowiednia konsystencje. Dobrze jest zostawic pod przykryciem na pol godz. Nie daje jajka wcale. Jesli ktos chce miec zoltawy kolor, to moze dodac zoltko do troche przestudzonego ciasta w czasie zagniatania. Samo zoltko, bo bialko powoduje twardnienie ciasta. Do mrozenia pierogow, gotowanych czy nie - nie trzeba dodawac ani tluszczu ani maki. Surowe pierogi uklada sie partiami na tacy tak, aby sie nie stykaly i wklada do zamrazalnika. Zamrozone mozna wsypac luzem do woreczka z folii albo papierowego i trzymac w zamrazalce. Pierogi wrzuca sie na osolony wrzatek niewielkimi partiami, (15-20) i delikatnie miesza od spodu, (2-3 x) najlepiej drewniana lyzka, aby nie przylegly do dna. Kiedy pierogi wyplyna, nalezy zmniejszyc ogien tak, aby woda tylko lekko wrzala i gotowac bez przykrycia odpowiednia ilosc czasu.