Dzisiaj jest Niedziela 23 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• ¶wieże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubo¶ci 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić sol± i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Noworoczne chińskie pierożki chiao-tzu


Składniki: 350 g m±ki 250 ml gor±cej wody 250 g kapusty / selera 250 g mielonej wieprzowiny por sos sojowy 1- 2 łyżki imbiru olej sezamowy bulion sól Sposób wykonania: Wymieszać m±kę z wod±, wyrobić ciasto, odłożyć na kilka godzin pod przykryciem. Kapustę /seler posiekać i moczyć 10 min. w osolonej wodzie, odcisn±ć. Poł±czyć kapustę z mięsem, posiekanym porem, olejem i imbirem. Rozwałkować ciasto i wyci±ć małe koła. Na ¶rodku każdego kła¶ć farsz i lepić pierogi. Gotować we wrz±cej wodzie ok. 20 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Zaj±c po wiedeńsku


Składniki : comber z zaj±ca 200 g m±ki 2 jajka 2 łyżki koniaku 100 g bułki tartej 50 g sera żółtego tłuszcz sól pieprz Wykonanie : Mięso umyć, zdj±ć błonę, usun±ć ko¶ci, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyj±ć z naczynia, osuszyć, pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami i oprószyć m±k±, panierować w rozm±conych jajkach z koniakiem i bułce tartej połaczonej z startym serem. Następnie kła¶ć na gor±cy tłuszcz, zrumienić z obu stron i dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami nadziewanymi ¶liwkami i surówk±.