Dzisiaj jest Czwartek 11 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Okoń w migdałach i kokosie


Składniki •  50 dag filetów z okonia morskiego lub innej ryby morskiej
  
•  opakowanie wiórków kokosowych
  
•  opakowanie migdałów w płatkach
  
•  sok z cytryny
  
•  biały pieprz, sól
  
•  łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  
•  mąka pszenna to obtaczania filetów
  
•  łyżka stołowa bułki tartej
  
•  olej lub oliwa do smażenia
  
•  2 jaja
  
•  2 łyżki śmietany 18%
   Etapy przygotowania 1.  Z filetów wyjmuję starannie pincetką wszystkie ości. Filety skrapiam obficie sokiem z cytryny, solę i pieprzę.
    
2.  Jaja wbijam do miseczki, dodaję śmietanę i paprykę.Trzeba to starannie rozmącić miotełką albo mikserem. 
    
3.  Trzeba teraz wymieszać z sobą starannie bułkę tarta, wiórki kokosowe i płatki migdałów.
    
4.  Ryby obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku a na końcu w panierce sypkiej. Smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju bądź oliwie z oliwek. Ja na wierzch rybki daję jeszcze odrobinę beszamelu.


Przepisy kulinarne - losowy

Kompot z jabłek, melisy i mięty


Przygotowanie: 10 min

Gotowanie: 15 min

Trudność: bardzo łatwa


Składniki

• Jabłka 5 szt. (kwaśne) • Mięta świeżo zerwana 3 - 5 gałązek (zamiennie - suszona garść) • Melisa świeżo zerwana 3 - 5 gałązek (zamiennie - suszona garść) • Cukier 5 - 7 łyżek (ilość zmienna w zależności od smaku) • Woda 4 litry  
Etapy przygotowania

1. Jabłka rozkroić na ćwiartki, wyciąć gniazda pestkowe, nie obierać ze skóry. Podzielić jabłka na ósemki, opłukać i włożyć do dużego garnka z przykrywką, zalać wodą. Dodać cukier i zagotować Zioła zebrane umyć, w momencie zagotowania włożyć je do garnka. Zdjąć z pieca i przykryć pokrywką, aby zaparzyć zioła. Po ostudzeniu można odcedzić lub zostawić owoce i zioła. Podawać schłodzone, zalecane na upalne lato. Dobrze gasi pragnienie.