Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z winem


10 dag sera gouda lub cheddar,
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
6 grubych kromek pszennego pieczywa,
6 łyżek masła,
1 roztarty ząbek czosnku,
6 jajek,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1/2 szklanki bulionu z kostki,
sól,
1 łyżeczka mielonej papryki,
1/4 łyżeczki gorczycy.

Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba
(po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym
ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.
?mietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym
serem, dodać przyprawy i osolić. Polać chleb sosem i
wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 180 st.C. Gor?c?
zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.

Przepisy kulinarne - losowy

Baranina na dziko


Składniki:1.5 kg baraniniy z udźca lub combra,
8 dkg słoniny,
pieprz,
4 dkg masła,
0.125 szkl. octu,
0.5 szkl. śmietany,
tarta bułka.

Zalewa:
ocet,
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
imbir,
ziarna jałowca.

 
Sposób przyrządzenia:        Combrem nazywa się wierzchnią część przy grzbiecie, po obu stronach. Comber lub mięso z udźca opłukać, obrać z błon i żył, skroić zbędny tłuszcz. Przygotować lekkiego octu z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem, imbirem lub jałowcem i zalać mięso. Wynieść do piwnicy na 2 - 3 dni, przewracać codziennie. Na trzeci dzień wyjąć z octu, wypłukać w tej samej zalewie, nasolić, naszpikować słoniną, posmarować pieprzem i po godzinie piec na rożnie. Najpierw polewać masłem roztopionym pół na pół z octem, a później kwaśną śmietaną. Na krótko przed końcem pieczenia obsypać bułką, tartą. Można również piec w brytfannie, polewając wytworzonym sosem.