Dzisiaj jest Sobota 31 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kuropatwy nadziewane groszkiem


Składniki:2 kuropatwy,
100 g chudego boczku,
50 g pieczarek,
50 g zielonego groszku,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
100 g tartego żółtego sera,
sól,
pieprz,
ćwierć łyżeczki rozmarynu,
1 kieliszek białego wina,
1 łyżka masła.

 
Sposób przyrządzenia:        Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, zostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu.
        Drobno pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić, wymieszać z groszkiem, zieloną pietruszką i żółtym serem.
        Nadziać ptaki, owinąć plasterkami boczku, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, polać stopionym masłem, upiec w piekarniku. W czasie pieczenia polewać wytworzonym sosem i skrapiać winem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kruche ciasto z musem owocowym


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ciasto: szklanka mąki
- pół kostki masła
- żółtko (białko wykorzystamy do musu i dlatego jajko przed rozbiciem trzeba sparzyć)
- 4 łyżki cukru pudru
- ewentualnie odrobina śmietany
- żeby się dobrze zagniotło
mus: szklanka oczyszczonych miękkich owoców (nie muszą być ładne) - truskawek
- malin
- poziomek
- porzeczek
- wydrylowanych wiśni lub przecieru jabłkowego
- szklanka (lub nieco mniej
- w zależności od kwaśności owoców) cukru pudru
- białko
- dorodne owoce do przybrania

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Tortownicę wysmaruj olejem, a jeśli nie masz tortownicy, wyłóż formę specjalnym pergaminem, na którym będziesz mogła przenieść upieczony blat na półmisek. Posiekaj masło z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę. Piecz, aż się zarumieni. Ostudź.
Mus: Ubij na sztywno pianę z białka. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier i owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencję sztywnej piany, wyłóż go na upieczony blat, z wierzchu przybierz owocami i od razu podaj na stół. Mus może stanowić samodzielną leguminę. Doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci, zwłaszcza jeśli zrobimy go z kilku rodzajów owoców (z każdego osobno), a barwną kompozycję przyozdobimy na półmisku biszkoptami. Mus ten równie dobrze udaje się z owoców mrożonych.