Dzisiaj jest Środa 29 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śledź wigilijny pomidorowy


Składniki 6 płatów śledziowych solonych 3-4 cebule olej 3-4 łyżki miodu 2 małe kocentraty pomidorowe 1/2 szklanki wody ewentualnie garść rodzynkek Sposób przygotowania  Śledzie moczyć w wodzie ok. 3 godzin, zmieniając wodę 3-krotnie. Pokroić płaty na skośne plasterki. Cebulę pokroić na krążki, zeszklić na patelni. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, miód, 1/2 szklanki wody, zagotować , pod koniec gotowania wrzucić pokrojone plastry śledzia, gotować  całość jeszcze przez 3 minuty. Śledzie są pyszne i najsmaczniejsze po kilku godzinach od przygotowania- gdy wszystkie składniki się z sobą "przegryzą".
 


Przepisy kulinarne - losowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy


Składniki:2 kg dyni,
3 - 4 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze,
sok z 1 cytryny,
1 - 1.5 kg cukru,
kawałek (2 cm) korzenia imbiru.

 
Sposób przyrządzenia:        Dynię gotujemy w wodzie na wolnym ogniu około 20 minut. Pomarańcze obieramy. Ze skórek odkrawamy białe części. Zagotować w rondelku syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i gotować w nim pokrojone w paski pomarańczowe skórki, aż zmiękną (ok. 15 min).
        Pomarańcze pokroić na kawałki i wyjąć pestki. Dynię, gdy ostygnie, obierać ze skórki i rozgnieść ją tłuczkiem. Dynię, pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki wraz z syropem i sokiem z cytryny gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Do naczynia z gotującym się dżemem włożyć zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki wraz z pestkami - jest w nich dużo pektyn, które zagęszczają i utrwalają przetwory. Dodać także posiekany imbir i cukier i gotować dalej, często mieszając, przez 20 min.
        Następnego dnia doprowadzić dżem powoli do wrzenia i nłożyć do wyparzonych słoików. Dzięki dyni kromka chleba z tym dżemem na śniadanie dostarcza nam dzienną dawkę witaminy i prowitaminy (beta-karoten) A.