Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mazurek wielkanocny z pianką


SKŁADNIKI: 1/2 kg maki kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 2 jajka WIERZCH: dżem śliwkowy 5 białek niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 10 dkg orzechów włoskich WYKONANIE: Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagniatamy ciasto i wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę w lodówce. Spód od mazurka pieczemy aż nabierze złotej barwy w temperaturze 200°C. Jeszcze ciepły placek smarujemy dżemem śliwkowym. Z białek ubijamy pianę, a gdy jest juz sztywna dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze około minuty. Ubitą pianę rozkładamy na posmarowanym dżemem placku, posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C, by piana wyschła i lekko się zrumieniła.

Przepisy kulinarne - losowy

Czekoladowe tiramisu


Składniki • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 torebka cukru waniliowego • 25 dkg sera mascarpone • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/2 szklanki herbaty • 4 łyżki likieru kawowego • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów Etapy przygotowania 1. Oddzielić białka od żółtek, czekoladę rozpuścić. Herbatę zrobić jako mocny słodki napar. 2. Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać ser i rozpuszczoną czekoladę cały czas ucierając. 3. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Herbatę wymieszać z likierem. 4. Połowę biszkoptów ułożyć na podłużnym talerzu lub tortownicy, skropić połową herbaty z likierem, posmarować połową kremu. Następnie czynność powtórzyć - na masie serowej ułożyć pozostałe biszkopty, skropić herbatą i posmarować masą serową. Wyrównać wierzch i wstawić na godzinę do lodówki. 5. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady.