Dzisiaj jest Czwartek 26 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Szaszłyki drobiowe


Składniki:
• 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
• 3 cebule
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 5 łyżek sosu sojowego
• 10 łyżki oleju
• sok z 1/2 cytryny
• świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano)
• sól, pieprz

Sposób przyrz?dzenia:
Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oleju.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynat?. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Cebulę podzielić na ćwiartki i oddzielić poszczególne płatki.
Cukinię pokroić w plasterki (lub półplasterki) o grubości 1-1,5 cm.
Paprykę pokroić na kawałki. Pozostały olej wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić do oleju warzywa i wymieszać aby dokładnie pokryły się olejem.
Zamarynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Al dente


Jest to włoskie określenie na doskonale ugotowany makaron, który jest lekko twardy, ale jednocześnie sprężysty. Makaron należy gotować od 6 do 12 minut, w zależności od grubości makaronu oraz jego składników.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasztet wyborny


Składniki •  30 dag schabu karkowego, 30 dag wołowiny
  
•  30 dag cielęciny, 30 dag królika
  
•  50 dag surowego boczku, 6 jajek
  
•  5 suszonych grzybów, 3 cebule,
  
•  30 dag wątróbek drobiowych
  
•  2 listki laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego
  
•  vegeta, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  
•  bułka tarta, tłuszcz do formy
  
Etapy przygotowania 1.  Mięso pokroić na małe kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować. Dodać pozostałe mięso, obraną cebulę, grzyby, vegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe.
    
2.  Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 3 minuty w osobnym naczyniu.
    
3.  Ugotowane składniki osączyć, wystudzić i przekręcić 2 razy przez maszynkę. Dodać jajka, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
    
4.  Dwie keksówki wysmarować tłuszczem ,posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając. Piec około godziny w temperaturze 200C.