Dzisiaj jest Sobota 30 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody waniliowe


Składniki

• 2 szklanki mleka • szklanka cukru pudru • szklanka smietany kremówki • 6 żółtek • 2 łyżeczki cukru waniliowego  
Etapy przygotowania

1. Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym.Zdjąć z ognia,przykryć na 10 minut.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem,mleko ponownie zagotować i stopniowo dolewać do żółtek,ucierać. 2. Całość przelać do rondelka,podgrzewając,ucierać,aż krem osiągnie temp.80 stopni.Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać. 3. śmietanę ubic na sztywno,dołożyć do kremu i wymieszać,ostudzić.Krem jest gotowy,gdy łyzkąmozna zaznaczyc wyraźną kreskę.Jesli tak nie jest rondelek z kremem trzeba ponownie wstawić na mały ogień i podgrzewać jeszcze przez chwilę.Krem w żadnym wypadku nie może się zagotować. 4. Wstawić do zamrażalnika na ok.1 godzinę.Gdy masa zacznie krzepnąć,ubijąć ja mikserem na puszystą pianę.Zamrozić.

Przepisy kulinarne - losowy

Chrzanowa galaretka


Składniki : 30 dag utartego chrzanu ( średni słoik) z kwaskiem cytrynowym 3/4 szklanki gęstej śmietany łyżka żelatyny garść rodzynków łyżka masła łyżeczka mąki cytryna cukier sól Wykonanie : żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką . Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę . Energicznie mieszając (najlepiej rózgą ) zagotować i ponownie odstawić . Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna jeszcze się nie zetnie), dodać śmietanę , doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać , przelać do salaterki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort, a podaje do szynki, zimnych mięs i ryb.