Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik pomidorowy wykwintny


Produkty: - 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- łyżeczka masła
- pół szklanki sherry
- łyżka sosu tabasco
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie: Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, wrzuć do rondla i rozpraż na silnym ogniu, po czym dodaj masło, sól i pieprz. Du¶ pod przykryciem około 20 minut, a następnie przetrzyj przez sito, dodaj sos tabasco, sherry i jogurt, nie zapominaj±c o dokładnym wymieszaniu i mocnym schłodzeniu. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kulki ¶nieżne


Składniki: - 1 szklankę obranych orzechów włoskich
- 1 kostkę masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru do ciasta + trochę do posypania
- 2 szklanki m±ki
- 1 łyżeczka olejku waniliowego lub syropu klonowego
Wykonanie:
W mikserze bardzo drobno zmiksuj orzechy włoskie. Odstaw. RozprowadĽ razem cukier puder z margaryn± lub masłem. Dodaj wanilię lub syrop klonowy. Dodaj m±kę i orzechy. Ugnieć cało¶ć Pozwól dzieciakom uformować nieduże kulki. Układaj je niezbyt gęsto na blasze. Pieczcie w mocno nagrzanym piekarniku ok.10 mni. Po upieczniu jeszcze ciepłe obtaczajcie w cukrze pudrze.