Dzisiaj jest Sobota 30 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z bobu z bekonem i miętą


Składniki: 600 g bobu mrożonego lub świeżego 150 g sałaty 35 g mięty 250 g boczku wędzonego lub bekonu Na sos vinaigrette: 1 łyżka octu winnego 35 g musztardy sarepskiej 1/2 łyżki cukru 3 łyżki oliwy Sposób wykonania: 1. Sałatę porwij na kawałki do miski. 2. Posiekaj miętę, wrzuć do sałaty i wymieszaj. 3. Pokrój boczek w paseczki 4. Zblanszuj bób w gotującej posolonej wodzie (czas zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). (Jeśli masz świeży bób licz 1,8 kg bobu na 2 minuty gotowania). 5. Podsmaż boczek na złoto na rozgrzanej patelni, następnie wrzuć go do sałaty. 6. Odcedź bób i przepłucz zimną wodą. Obierz każde ziarnko ze skórki i przełóż do miski z sałatą. 7. Wymieszaj wszystkie składniki. 8. Przygotuj sos vinaigrette: wymieszaj dokładnie musztardę, ocet, cukier i oliwę. Polej sałatkę przed tuż podaniem. 9. Najlepiej smakuje podawana z podgrzaną w piekarniku, gorącą pitą.  

Przepisy kulinarne - losowy

Filety z kurczaka w śmietanie


Produkty: - 2 filety z kurczaka
- zupa cebulowa w torebce
- 0.5 l śmietanki kremówki
- ryż Wykonanie: Filety z kurczaka potłuc tłuczkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową w proszku i zalać kremówką. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. Podawać z ryżem.