Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek drożdżowy z kruszonką i truskawkami


Produkty CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży lub 40-50 g świeżych
- 200 g masła lub margaryny
- 300 ml mleka 3,2% POZA TYM:
- 1-1,5 kg truskawek
- 1 słoik dżemu truskawkowego KRUSZONKA:
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 70 g mąki (ok. 3-4 łyżek) Wykonanie    1. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżę cukru i mąki i mieszać aż staną się rzadkie. Odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W tym czasie w jednym garnuszku roztopić masło, w drugim podgrzać mleko. Zarówno mleko jak i masło powinny być ciepłe ale nie gorące.
3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, ciepłe mleko i dobrze wyrośnięte drożdże. Wszytko razem wyrabiamy ręką lub mikserem.
4. Następnie, cały czas wyrabiając, dodajemy po trochu ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do czasu, aż będzie gładkie, lśniące a przede wszystkim musi dobrze odchodzić od rąk i miski. 5. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut żeby wyrosło. Powinno podwoić swą objętość.
6. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem. Zostawiamy garstkę ciasta do zrobienia kruszonki.
7. Na cieście układamy truskawki lekko je wciskając i całe ciasto smarujemy dżemem.
8. Do miski w której było ciasto wkładamy zostawiony kawałek ciasta, 2 żółtka, mąkę i cukier i palcami "wyrabiamy" kruszonkę. Kruszonka posypujemy ciasto.
9. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika włączonego na najniższą temperaturę ok. 100-120 stopni. I tak zostawiamy go ok. 20 minut żeby podrosło. Gdy podrośnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. 

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka espresso z ajerkoniakiem


Składniki •  7 łyżeczek żelatyny
  
•  laska wanilii
  
•  kawałek cynamonu
  
•  4 łyżki cukru
  
•  12 łyzeczek kawy espresso (w proszku)
  
•  6 łyżek likieru kawowego
  
•  375 ml śmietany kremowki
  
•  1 op. zagestnika do smietany
  
•  12 łyżek ajerkoniaku
  
•  12 cukierkow czekoladowych w ksztalcie ziarenek kawy do dekoracji
  
Etapy przygotowania 1.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    
2.  Laskę wanilii naciąć wzdluz, wyjac rdzeń, razem z cynamonem wlozyc do 1 l wody i zagotować. Wyjać wanilię i cynamon.
    
3.  Wywar wymieszac z cukrem, kawa i likierem. Żelatyne odcisnac i rozpuscic w goracym płynie. Deser trochę ostudzić, rozlać do pucharkow. Schładzać 4- 6 godz.
    
4.  Smietanę ubić cienką strużką wsypujac zagęstnik. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na galaretkę.
    
5.  Kazdą porcję polać lyzką ajerkoniaku i udekorować czekoladowym ziarenkiem.