Dzisiaj jest Sobota 04 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wieprzowina z jajkiem


Składniki • 40 dag wieprzowiny chudej • 8 grzybów mun • 4 jajka • 3 cebule dymki • 100 ml sosu sojowego • 1 łyżeczka imbiru • 1 łyżka wina białego wytrawnego • olej Etapy przygotowania 1. Jajka ugotowć, obrać i moczyć 10 minut w sosie sojowym, zrumienic na br±zowo na oleju, przekroić na połówki. 2. Mięso pokroić, podsmażyc na oleju, ułożyc w naczyniu żaroodpornym, obłożyc jajkami. Grzybki namoczyc, pokroic i dodac do miesa i jajek oraz pokrojon± cebulk±. 3. Wino wymieszac z imbirem. Polac cało¶ć. Gotować na parze 35 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajka rabo do mestiza


Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 jajka,
1 maly pomidor,
1/2 cebuli,
1/4 zabka czosnku,
1 papryczka chilli,
2 lyzki sera cheddar,
2 lyzki smietany,
1 lyzeczka soli,
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,
olej do smazenia.

1. Papryczke chilli opiec na patelni lub nad plomieniem. Zdjac skorke, usunac
nasiona. Pociac w paseczki.
2. Pomidor sparzyc, zdjac skorke. Cebule i czosnek obrac, oplukac, drobno pokroic. Zmiksowac razem z pomidorem, nastepnie przetrzec przez sito. Ser
zetrzec na tarce.
3. W garnku rozgrzac olej. Wlozyc przetarte pomidory i smazyc 5 min. Dodac sol,
pieprz, smazyc nastepne 5 min. Zmniejszyc ogien, wlac ostroznie jaja tak, by
sie zoltka nie rozlaly. Doprowadzic do wrzenia, dodac pokrojone chilli i
starty ser. Zmniejszyc ogien i trzymac na malym ogniu, az sie jaja zetna.
4. Przed podaniem polozyc na kazdej porcji lyzke smietany. Podawac z goracymi
tortillami.