Dzisiaj jest Czwartek 02 paĽdziernika 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka cieleca z ryzem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
750 g cieleciny,
1 l rosolu,
150 g ryzu,
2 marchewki,
1 cebula,
200 g szparagow z puszki,
100 g pieczarek,
4 lyzki masla,
1 lyzka pasty pomidorowej,
100 ml smietany,
1 zoltko,
1 lyzka maki,
1 peczek koperku,
4 lyzki soku cytrynowego,
bouquet garni,
3 gozdziki,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
sol, pieprz.

1. Cielecine umyc, pokroic w kostke o boku 3 cm. Skropic 1 lyzka soku cytrynowego, by mieso pozostalo biale.
2. Marchewki i cebule obrac, oplukac. Marchewki pokroic w kostke. W cebule wbic
gozdziki.
3. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wlozyc mieso, dusic 5 min (nie rumienic).
Wlac 500 ml zimnego rosolu, dodac marchewke, bouquet garni i cebule. Gotowac
na malym ogniu ok. 1 godz. 15 min.
4. Oplukany ryz wrzucic do rozgrzanego rosolu (500 ml), gotowac 10 min. Odcedzic, dodac 1 lyzke masla, paste pomidorowa i sol. Wymieszac, wlozyc do 4
natluszczonych foremek w ksztalcie pierscieni. Foremki umiescic w naczyniu z
woda. Zapiekac 20 min w piekarniku w temp. 180żC.
5. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic, usmazyc na masle. Szparagi pokroic w kawalki dlugosci 6 cm.
6. Mieso i marchewke wyjac z wywaru. Wywar przecedzic. Z maki i masla zrobic
zasmazke, rozprowadzic zimnym wywarem, dodac smietane, sok cytrynowy i zoltko. Doprawic sola, pieprzem i galka, zagotowac. Dodac szparagi, pieczarki i
pokrojony koperek.
7. Ryz wyjac z foremek na talerze. Do srodka kazdego pierscienia wlozyc mieso i
polac goracym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy