Dzisiaj jest Niedziela 19 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z batatów


Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 35 minut

Gotowanie: 15 minut

Trudno¶ć: łatwy


Składniki na 8 porcji

• 3 duże bataty (słodkie ziemniaki) • 6 łyżki masła • szklanka pekanów, posiekanych niezbyt drobno • szklanka br±zowego cukru • szklanka wiórków kokosowych • 1/3 szklanki m±ki • 1/2 szklanki cukru białego • 2 jajka • 1/2 szklanki mleka • łyżka skórki pomarańczowej • 1/2 łyżeczki soli • pieprz do smaku
Etapy przygotowania

1. Bataty obrać i ugotować. Następnie ostudzić i zmielić. 2. Dodać biały cukier, jajka, mleko, skórkę pomarańczow±, sól, pieprz i połowę masła, dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanego, wyłożonego foli± do pieczenia naczynia żaroodpornego. 3. Poł±czyć ze sob± ręsztę masła, br±zowy cukier, kokos, m±kę, wymieszać. Następnie posypać mieszank± ziemniaki. 4. Zapiekać przez około 35 minut w 180 stopniach.

Przepisy kulinarne - losowy

Szaszłyki z jagnięciny


Składniki:
• 0,5 kg udĄca jagnięcego
• cebula
• jogurt naturalny
• sok z cytryny
• rozmaryn
• sól, pieprz
• 2 z±bki czosnku
• przyprawa do kebaba

Sposób przyrz?dzenia:
Jagnięcinę pokroić w kostkę, zalać marynat?: jogurt wymieszać z odrobina soku z cytryny, wyci?niętym zabkiem czosnku, sol±, i przyprawami, mięso marynować około 4 godzin w lodówce, następnie wraz z kr?żkami cebuli ponabijać na patyczki i grilować lub upiec w piekarniku. Podawać z sałatk± z pomidorów i ogórków z serem feta oraz z tzatzykami .