Dzisiaj jest Wtorek 28 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomidorowa z ziemniakami i boczkiem


Składniki: - 1 kg ¶wieżych pomidorów
- lub słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5-6 ziemniaków (około 50 dag)
- 15 dag chudego wędzonego boczku
- włoszczyzna
- cebula
- z±bek czosnku
- 5 łyżek ¶mietany 22-proc.
- ziele angielskie
- li¶ć laurowy
- łyżka przyprawy warzywnej
- maggi winiary
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól Wykonanie: Pomidory (bez skórki) pokrój, udu¶ na małym ogniu, potem starannie przetrzyj przez sito. Boczek pokrój w drobn± kosteczkę i podsmaż. Skwarki wyjmij teraz na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż drobno pokrojon± włoszczyznę i ziemniaki oraz posiekan± cebulę i czosnek. Potem wszystkie składniki przełóż do garnka. Wlej 5 szklanek wody, dodaj przyprawę warzywn±, li¶ć laurowy i ziele angielskie, cało¶ć gotuj na małym ogniu do miękko¶ci. Pod koniec gotowania dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszany z połow± ¶mietany. Zupę przypraw do smaku maggi, sol± i pieprzem. Wlej do talerzy z rozłożonymi na nich wcze¶niej skwarkami z boczku, przed podaniem udekoruj kleksem z pozostałej ¶mietany i posyp ¶wieżo posiekan± zielenin±.

Przepisy kulinarne - losowy

Wspaniała pieczeń wołowa z warzywami


Składniki 1,5-2kg.udżca wołowego lub zrazówki, 4 duże cebule. włoszczyzna, olej, 3 listki laurowe, łyzeczka rozmarynu, łyżeczka tymianku, 1/2 l. rosołu, 1/2 l. czerwonego wina wytrawnego,moze być Sophia, 6 ziaren pieprzu, 4 pomidory, 20 dkg. gęstej ¶mietany, 1 łyż. Knorr Delikat do zupy(w płynie), 2 łyż. m±ki ziemn. sól, pieprz. Wykonanie Włoszczyznę oczy¶cić, pokroić (marchew w półplasterki, seler w podobnej wielko¶ci kawałki, por w plasterki, pietruszkę- w półplasterki)
Cebule obrać, pokroić w plastry. Wołowinę natrzeć sol± i pieprzem.
Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć wołowinę- aby się utworzyła na cało¶ci skórka. Zdj±ć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić włoszczyznę, cebulę, listki, pieprz, zioła.
Przesmażyć-mieszaj±c. Wszystko wyłożyć do brytfanny,na warzywach ułożyć mięso-zalać winem-przykryć. Piec ok.2-3 godzin w ok.180st. Co pewien czas polewać rosołem.
Upieczone mięso trzymać w cieple. Sos z pieczenia przecedzić, zachować warzywa. M±kę rozrobić z Delikatem i ¶mietank±-dodać do sosu, gotować 5 minut.
Doprawić.
Pokroić pomidorki,dodać do sosu-lekko rozgotować (można zast±pić koncentratem). Mięso podawać z warzywami, polane sosem.