Dzisiaj jest Sobota 20 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nale¶niki z mięsem i ziołami


Składniki: 3 łyżki masła, 125 g m±ki, 250 ml mleka, 2 jaja, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 35 dkg mieszanego mięsa mielonego, 1 puszka obranych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 4 łyżki planty do smażenia, sól, pieprz. Sposób przyrz±dzenia:
       
Masło roztopić, wystudzić. M±kę wymieszać z mlekiem, jajami, szczypt± soli i masłem na gładkie ciasto, odstawić na 30 min. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pomidory razem z zalew± i gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Rogoû t doprawić ziołami, sol± i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce. Na roztopionej plancie z ciasta kolejno usmażyć nale¶niki, przełożyć na 4 talerze. Na każdy nale¶nik włożyć porcje farszu mięsnego. Nale¶niki złożyć, udekorować ¶wieżymi ziołami. Podawać gor±ce, najlepiej z surówk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Biersuppe


SKŁADNIKI: 0.5 l jasnego piwa, 0.1 l słodkiego mleka, 50 g cukru, łyżka m±ki ziemniaczanej, szczypta cynamonu, jajko, 20 g cukru pudru. WYKONANIE: Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Dodać rozprowadzon± w zimnej wodzie m±kę i gotować stale ok. 5 min. Dodać piwo i mocno podgrzać nie dopuszczaj±c do zagotowania. Doprawić żółtkiem. Na gor±c± zupę kła¶ć kuleczki z wcze¶niej ubitej piany z białka i cukru pudru. Trzymać kilka minut pod przykryciem. Kluseczki same się zetn±. Podawać bezpo¶rednio po ugotowaniu lub na zimno.