Dzisiaj jest Wtorek 27 wrze¶nia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paella


Jest to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. składa się z ryżu, drobiu, kiełbasek czosnkowych, krewetek, małży oraz ¶wieżych warzyw, np. papryki, pomidorów i zielonego groszku. W każdym regionie Hiszpanii potrawę tę przyrz±dza się nieco inaczej.

Przepisy kulinarne - losowy

Amerykańskie czekoladowe nale¶niki


Składniki •  1 szklanka m±ki
  
•  7 łyżek cukru
  
•  5 łyżeczek kakao
  
•  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  
•  olej do smażenia
  
•  1 białko
  
•  szklanka mleka
  
•  3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  
•  szczypta soli
  
•  pół opakowanie cukry waniliowego
   Etapy przygotowania 1.  W jednej misce3 wymieszać m±kę z kakao, proszkiem do pieczenia, sol± i cukrem oraz z cukrem waniliowym. W innym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Poł±czyć obie mieszaniny i zmiksować, dopóki nie bedzie grudek. Odtawić na 30 minut.
    
2.  Na patelni rozgrzać olej, wylewać na patelnię po około 4 placki, smażyć nale¶niki z obu stron przez około 1 minutę.