Dzisiaj jest Czwartek 27 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jesienna salatka z cykorii


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
300 g cykorii,
1 winne jablko,
1 rozowy grejpfrut,
2 pomarancze,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzka luskanych orzechow wloskich,
1 lyzka rodzynkow,
kilka migdalow.
Sos winegret:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzeczka cukru,
sol.

1. Cykorie oczyscic, odciac gorzki miazsz u nasady korzenia, szybko umyc, osaczyc, podzielic na pojedyncze listki. Kazdy listki przeciac na pol.
2. Wszystkie owoce umyc. Jablko pokroic na 16 czesci, usunac pestki, skropic
sokiem cytrynowym by nie sciemnialo. Pomarancze i grejpfrut obrac i wyciac
czastki.
3. Rodzynki umyc, namoczyc w przegotowanej wodzie. Migdaly sparzyc, obrac ze
skorki. Orzechy pokruszyc.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec cukier i sol z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac. Do sosu dodac osaczone rodzynki i pokruszone orzechy.
5. Do salaterki wlozyc cykorie, jablka, czastki pomaranczy i grejpfruta. Wymieszac, zalac sosem, wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac
migdalami.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa miso z suszonych wodorostów


Składniki 7 g suszonych wodorostów 50 g filetu z dorsza, bez skóry 3 przegrzebki 2 łyżki (30 ml) białej pasty miso 7 g małych li¶ci szpinaku 7 g li¶ci mizuna 2 dymki 2 pieczarki Na bulion dashi 1,2 litra wody kawałek suszonych wodorostów kombu 3 łyżki (45 ml) płatków z bonito Przygotowanie Przygotować bulion dashi: wlać wodę do garnka, wrzucić wodorosty kombu i powoli doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zachowuj±c płyn. Wlać płyn z powrotem do garnka, doprowadzić do wrzenia i wsypać płatki z bonito. Zagotować, zdj±ć z ognia i odstawić na 1 minutę. Dodać pastę miso, dobrze rozmieszać, zagotować i przecedzić płyn przez gęste sito. Włożyć wodorosty do miski, zalać duż± ilo¶ci± zimnej wody i odstawić na 8- 10 minut. Pokroić dorsza w kostkę 2,5 cm, a następnie w cieniutkie plasterki. Pokroić przegrzebki na cieniutkie plasterki. Posolić. Os±czyć wodorosty. Pokroić uko¶nie dymki na cienkie plasterki. Pokroić pieczarki na cienkie plasterki. Postawić dashi na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić dymki (zostawić trochę do dekoracji). Dodać przegrzebki oraz dorsza. Gotować 30 sekund, potem dodać os±czone wodorosty, li¶cie szpinaku i mizuny i gotować kilka sekund. Rozlać zupę do miseczek i udekorować plasterkami dymki i pieczarkami.