Dzisiaj jest Wtorek 22 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Stek z łososia w sosie z owoców mango


Składniki: 500 g świeżego łososia 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki 1 jajko kilka gałązek świeżej kolendry 1 mango 2 limonki 3 łyżki Ramy Culinesse do smażenia 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Obierz czosnek ze skórki. 2. Łososia bez ości i skóry pokrój w kosteczkę. 3. Zmiksuj razem czosnek, łososia i połowę cebuli. 4. Dodaj roztrzepane jajko i znów włącz na chwilę mikser, żeby składniki dobrze się wymieszały. 5. Przełóż masę do miski. Posiekaj 2 gałązki kolendry i dodaj ją do masy. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. 6. Wsyp do łososia tartą bułkę. 7. Wyłóż talerz folią plastikową. 8. Zmocz ręce i formuj kule wielkości cytryny. Połóż je na talerzu, rozpłaszcz lekko i wstaw do lodówki przykryte folią na 10 min. 9. Czas na sos. Pokrój pozostałą połówkę cebuli w kosteczkę. 10. Obierz mango skrobaczką do warzyw. Połowę owocu pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. 11. Wyciśnij z limonek sok do reszty składników sosu w misce. 12. Posiekaj pozostałą kolendrę i wsyp do miski. Wymieszaj, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. 13. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż łososiowe kotleciki na złoto z obu stron. 14. Podawaj polane sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowane filety z halibuta z czosnkiem


SKŁADNIKI: 4 filety z halibuta 6 ząbków czosnku, wyciśniętych 5 cm kawałek imbiru, starty 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej 1 łyżka cukru 1 kieliszek wytrawnej sherry 3/4 szklanki oleju sezamowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Wszystkie składniki zaprawy wymieszać bardzo ostrożnie, delikatnie miksując. Do takiej zaprawy na dwie godziny wstawić filety z halibuta. Następnie umieścić je w koszyku i podczas pieczenia (sześć minut na każdą stronę) polewać marynatą.