Dzisiaj jest Niedziela 29 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzanki


Składniki 6 dużych kromek chleba pytlowego, 6 plasterków szynki, 3 jaja, 2 łyżki mleka, paski czerwonej papryki, łyżka groszku konserwowego, kilka listków sałaty, pęczek rzodkiewek, 3 łyżki oleju, sól, pieprz Sposób przyrz±dzania Jaja ubić z mlekiem, przyprawić. Kanapki z szynk± zanurzyć w masie jajecznej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przyci±ć grzanki, nadaj±c im różne kształty (np. zwierz±tek), ułożyć na li¶ciach sałaty, udekorować papryk±, rzodkiewkami i groszkiem.


Przepisy kulinarne - losowy

¦nieżna galaretka


Składniki • 2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, • 3 łyżki cukru • 3 łyżeczki żelatyny • cukier waniliowy • owoce (truskawiki) • sok owocowy • 2-3 łyżki bitej ¶mietany Etapy przygotowania Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać tak± sam± ilo¶ć wrz±tku i dobrze wymieszać. Mleko osłodzić, dodać rozpuszczon± żelatynę, zmiksować, rozlać do miseczek i wstawić do lodówki. Stężał± galaretkę udekorować owocami i bit± ¶mietan±, polać sokiem.