Dzisiaj jest Wtorek 02 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Beszamel


Jest to podstawowy sos przyrządzony z mąki, masła i mleka; z masła i mąki (w równych ilościach) przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić odpowiednią ilością zimnego mleka i zagotować. Z beszamela można przyrządzać inne sosy, jak chrzanowy i serowy, zwany w kuchni międzynarodowej sosem Mornay.

Przepisy kulinarne - losowy

Jaja w sosie śmietanowym


SKŁADNIKI: 4 jaja 2 pęczki rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki gęstej śmietany 4 łyżki majonezu pieprz sól liście sałaty (do przybrania) WYKONANIE: Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Rodkiewki dokładnie umyć, odciąć listki i korzonki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypiorek drobno posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać rzodkiewki i zieleninę, wymieszać doprawić solą i pieprzem. Polane sosem jaja ułożyć na półmisku i przybrać listkami sałaty.