Dzisiaj jest Środa 22 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pudding owocowy


8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką
- 80 dag świeżych malin
- jeżyn i czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody


Przygotuj szklaną miskę średniej wielkości. Z jednej kromki chleba wytnij kr?żek o średnicy dna miski, ułóż go na dnie. Pozostałe kromki pokrój na połówki, wyłóż nimi ?cianki naczynia. W dużym garnku powoli podgrzewaj owoce, cukier i wodę, delikatnie potrz?sając naczyniem, aż owoce puszcz? sok. Odlej do filiżanki 3 łyżki soku. Owoce i resztę soku wlej do miski wyłożonej chlebem. Przykryj tostami, przyci?nij talerzykiem i obci?ż. Wstaw na noc do lodówki. Aby pudding wyjąć, okrój go wąskim długim nożem przy samych ?ciankach miski. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij ją z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz z wątróbki z grzybami


50 dag wątróbek drobiowych
2 łyżki oleju
5 pomidorów
50 dag grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
li?ć szałwii
sól, pieprz wątróbki umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, mi?ższ drobno pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać olej, na dużym ogniu szybko usmażyć wątróbki. Dodać cebulę i czosnek, grzyby oraz posiekaną szałwię. Wymieszać i smażyć 3-4 min., cały czas mieszając. Dodać pomidory, dusić jeszcze 5 min., doprawić solą i pieprzem.