Dzisiaj jest Poniedziałek 29 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki wielkanocne z chrzanem i jajkami w miodzie


SKŁADNIKI: • 2 wędzone piersi gęsi • 4 jajka • 2 łyżki tartego chrzanu • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka natki pietruszki Prymat • 1 łyżka kopru Prymat • 50 g marynowanych rydzów w zalewie • 2 łyżki miodu wielokwiatowego • 20 ml miodu pitnego • Pół łyżeczki czerwonego pieprzu • Szczypta soli czosnkowej Prymat • Pieprz czarny mielony Prymat do smaku • Mały pęczek szczypiorku WYKONANIE: 1. Jajka drobno posiekać i dokładnie wymieszać z chrzanem, majonezem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Grzyby pokroić w kostkę i ponownie umieścić w zalewie, a następnie dodać koper, miód, sól i pieprz. 3. Piersi pokroić w cienkie plasterki. Na każdy plaster nałożyć odrobinę farszu i zawijać formując roladki. Podawać polane grzybami w zalewie miodowej, udekorowane szczypiorem.

Przepisy kulinarne - losowy

Wędzony łosoś z chrzanową bitą śmietaną


Składniki: 200 g wędzonego łososia w plasterkach, 1/4 l słodkiej śmietanki, szczypta cukru, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, sól. Sposób przyrządzania: Plasterki łososia ułożyć łuskowato na półmisku lub drewnianej deseczce tuż przed podaniem. Ubić śmietanę na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Śmietanę z chrzanem dobrze schłodzić i podawać w szklanej salaterce. Najlepszym dodatkiem będą grzanki z masłem.