Dzisiaj jest Czwartek 21 wrze¶nia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czerwony ryż


Składniki • ryż- 2 szklanki • marchew 4 sztuki • pietruszka 2 sztuki • seler 1- sredni • papryki po 2 sztuki czerwona i żółta • cebula 2-3 sztuki • kostki rosołowe - 2 sztuki • olej lub oliwa ok 4-5 łyzek • woda 4 szklanki • vegeta pieprz papryka słodka • kukurydza z puszki  Etapy przygotowania 1. Warzywa obrac , umyc, pokroic w drobna kostke. na patelni rozgrzac polowe oliwy, smarzyc dodajac pokolei warzywa od najtwardszego do najbardziej soczystego. Smarzyc trzeba na bardzo mocnym ogniu.Warzywa maja jedynie sie zeszklic. 2. w duzym garnku rozgrzac pozostala czesc oliwy. Wrzucic caly ryz i na srednim ogniu smarzyc az ryz nabierze jakby przezroczystosci. 3. rozpuscic kostki rosołowe w 4 szkankach wody 4. Zdjac ryz z ognia dodac warzywa i rosolek , dokladnie wymieszac doprawic do smaku vegeta, pieprzem i duza iloscia słodkiej papryki. Gotowac na bardzo malym ogniu pod niepelnym przykryciem czesto mieszajac az ryz bedzie miekki 5. do "suchej masy mozna dodac puszke odsaczonej kukurydzy - daje lekko slodkawy smak.

Przepisy kulinarne - losowy

Piwo z jałowca


1 l jagód jałowca
3-4 główek chmielu
2 dag drożdży
cukier
5 l wody Jagody jałowca umyć, zmielić, zalać 4l wrz?cej wody. Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu przez dobę. Przecedzić, dodać drożdże roztarte z łyżk± cukru i odwar (1litr) z chmielu. Przykryć naczynie i pozostawić na 10-12h, przecedzić, dosłodzić do smaku i rozlać. Po kilku godzinach wstawić w chłodne miejsce. Przechowywać do kilku tygodni.