Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mleczny koktajl z arbuza


Składniki • połówka mocno schłodzonego arbuza
• 4 kulki lodów waniliowych
• szklanka odtłuszczonego mleka lub słodkiej śmietanki
• 4 łyżeczki cukru pudru
• szczypta cukru waniliowego   Etapy przygotowania 1. Z arbuza wykroic miąższ, usunąć pestki. Miąższ podzielić na połowę. Z kawałka jednej połowy wykroić 4 plastry, resztę pokroić w kostkę.
2. Połowę kostek arbuza zmiksować z mlekiem, cukrem lub śmietanką i cukrem wnailiowym.
3. Na spód 4 pucharków włozyc po kulce lodów. Każdą porcje zalać koktajlem. Na wierzch wrzucić po kilka kostek arbuza. Każdy pucharek udekorować plastrem owocu.  RADA Jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci, zamiast jogurtu możemy użyć białego wina musującego. Koktajl można też wymieszać z dwiema łyżkami żelatyny i wstawić na trzy godziny do lodówki. Po zastygnięciu każdą porcję udekorować kostkami z arbuza lub innych owoców.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka Kamieniak


200 g indyk wędzony
150 g gorgonzola lub DorBlue

1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 bakłażan mały
orzechy włoskie łuskane
oliwa
1 średnia marchew
1 - 2 zb?bki czosnku
kuskus lub ryż - większa filiżanka ugotowanego.

paprykę wybrać o równych ?ciankach - każdą zbliżonej wielkości. opalić kuchenną lutlamp? lub wstawić do bardzo gorącego piekarnika na kilka minut - aż skórka pokryje się bomblami. Przełożyć paprykę do papierowej torebki na 5 - 10 minut, oskrobać skórę.
paprykę oczyścić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Bakłażana opalić, zdjąć skórę, nasolić mocno, wstawić do chłonego miejsca, żeby pu?cił sok. wyjąć, opłukać z soli pokroić w nieduż? kostkę (około 1cm / 1cm) lekko obsmażyć na oliwie z pokrojonym w plastry czosnkiem. Pod koniec smażenia wsypać grubo kruszone orzechy włoskie.
Bakłażan powinien być smażony na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu!

marchew pokroić w kostkę - tej samej wielkości co pokrojona papryka, zblanszować, wystudzić, wsypać do miski. dodać pokrojoną paprykę i bakłażana z czosnkiem i orzechami. wsypać ugotowany ryż lub kaszkę, wymieszać. Indyka i sery pokroić w grub? kostkę, dołożyć do sałatki, delikatnie wymieszać.
posypać pieprzem nie dosalać

trochę pracochłonna ale bardzo smaczna.
?wietnie pasuje do niej lekkie, stołowe białe wino.