Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka miodowa


3 szkl. m±ki
30 dag miodu
1 szkl. cukru
5 łyżek masła
6 łyżek mleka
3 jajka
łyżeczka cynamonu
starta gałka muszkatołowa
goĄdziki mielone
2 łyżki rumu
proszek do pieczenia
10 dag suszonych moreli
10 dag suszonych ¶liwek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
łyżka cukru pudru Miód z tłuszczem, cukrem i mlekiem rozpu?cić, stale mieszaj±c. Ostudzon± masę utrzeć z jajkami. Wlać rum, wsypać przyprawy. M?kę poł?czyć z proszkiem do pieczenia i orzechami, wsypać do masy miodowej i wymieszać. Na koniec
dodać pokrojone i obtoczone w m?ce owoce. Piec w wytłuszczonej i wysypanej bułk± tart? formie ok. 70 min. Po 30 min. pieczenia przykryć pergaminem. Posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z kurczecia z grzybami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1200 ml bulionu z kury,
150 g gotowanych piersi z kurczaka,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
3 lyzki sherry,
sol, pieprz,
2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odcisnac, odciac i odrzucic ogonki.
2. Piersi kurczecia obrac ze skory. Mieso pokroic w cienkie platki.
3. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,
wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.
4. Bulion zagotowac, dodac mieso kurze i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez
5 min. Osolic, dodac pieprz i wymieszac. Wlac sherry, wymieszac ponownie i
zdjac z ognia.
5. Zupe podawzc z makaronem, posypana poszatkowanymi listkami pietruszki.