Dzisiaj jest Niedziela 29 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak czosnkowy w cie¶cie


Składnik:
1/2 kg filetu z udek kurczaka lub piersi kurczaka
olej do smażenia i frytowania Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
4 z±bki czosnku wyci?nięte Ciasto:
2 jaja lekko ubite
1/2 szklanki m±ki pszennej
1/2 szklanki m±ki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda Potnij kurczaka w kostkę 2,5 cm. Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso min 30 min. Podgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, smaż mieszaj±c aż zmieni kolor (w przypadku piersi z kurczaka będzie to ok. 1 min, udka ok. 2 min). Wyjmij na talerz. Wymieszaj składniki ciasta, dodaj tyle wody aby uzyskać gęst? papkę. Maczaj w nim kawałki kurczaka i smaż na głębokim oleju. Os?cz z oleju na papierowym ręczniku. Podawaj z rożnymi sosami np. sambal oelek, sos sojowy, sos ¶liwkowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Mięso z kraba zapiekane z makaronem


Paczka spaghetti
Puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc chyba zupa z proszku)
3 lyzki masla
2 szklanki mleka
1/4 kg ostrego ,utartego sera
mieso z kraba
pieprz do smaku

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, Odcedz. Podgrzej zupe , dodaj mleko i maslo. Wloz do goracej mikstury ser, zostawiajac troche do posypania po wierzchu. Zmieszaj makaron, mase serowa i mieso z karaba oraz pieprz. Wloz do posmarowanego maslem zaroodpornego naczynia, posyp reszta sera i zapiekaj w B.goracym piekarniku (400 F.czyli gdzies 185 C)) okolo 30 minut.