Dzisiaj jest Piątek 12 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bananowy szaszłyk z kurczaka


SKŁADNIKI: 4 duże piersi z kurczaka 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z kukurydzy (ew. płynnego miodu) 6 łyżek oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 4 plastry boczku 2 banany sól pieprz PONADTO: 4 gotowane kolby kukurydzy WYKONANIE: Kurczaka pokroić w kostki. W misce połączyć ocet, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Do marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Banany pokroić w grube 2,5 cm plastry i skropić je cytryną. Każdy kawałek banana owinąć plastrem boczku, nadziewać na szpikulce na przemian z kawałkami kurczaka z marynaty (marynatę zachować). Piec na gorącym grillu przez 8-10 minut, często smarując marynatą i odwracając. Podawać z kolbami kukurydzy.

Przepisy kulinarne - losowy

Ruloniki z papryką i szynką


Produkty: 4 płaty makaronu lazanie
2 jajka
po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
cebula
4 prostokątne plastry szynki wędzonej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
5 dag startego sera żółtego
8 źdźbeł szczypiorku
sól, pieprz Wykonanie: Płaty makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozłożyć na desce, przekroić wzdłuż na pół.
Papryki umyć, rozkroić wzdłuż, usunąć pestki, ułożyć na ruszcie w piekarniku. Trzymać w temp. 180 C, aż ściemnieją. Owinąć je papierem, odłożyć na 10 min, po czym zdjąć skórkę, miąższ pokroić w paski.
W rondelku stopić masło, wsypać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu (bez rumienienia). Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko, powoli gotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać ze startym serem. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Połowę sosu wlać do żaroodpornej formy. Na płatach lazanii ułożyć paski papryki (trzy kolory na przemian), polać sosem i przykryć przekrojonymi na pół plastrami szynki.
Zwinąć rulony, związać je szczypiorkiem. Ułożyć w formie z sosem. Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.