Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik trójkątny


MASA: • 0, 5 kg twarogu tłustego • 1 kostka masła lub margaryny • 1 szkl. cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka POLEWA: • 0,5 kostki masła • 0,5 szkl. cukru pudru • 1 żółtko • 2 łyżki kakao • 4 paczki herbatników • 3 pomarańcze WYKONANIE: 1. MASA: Masło utzreć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodać 2 jajka. Następnie włożyć zmielony tworóg. 2. POLEWA: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z masłem. Dodać kakao. 3. Na sreberku najpierw położyć cienką warstwę polewy, następnie herbatniki (3 rzędy po 8). Na to dać masę i na środku rządek pomarańczy. Sreberko zwinąć w "trójkąt" i wstawić do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Latkes - tradycyjne placki kartoflane na Chanuka


5 dużych ziemniaków, duża cebula,
4 jajka, 1/3 szklanki mąki, sól, pieprz, olej Obrane i umyte ziemniaki utrzeć wraz z cebul? na tarce.
Dodać jajka i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku i dodać mieszając m?kę.
Rozgrzać olej na patelni. Kłaść łyżką niewielkie placki. Smażyć po obu stronach.
Jeśli je się placki na deser, nie dawać cebuli, a po usmażeniu posypać cukrem
lub cynamonem albo polać sokiem.