Dzisiaj jest Piątek 28 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka zimowa


Składniki 1 kapusta, czarna rzodkiew, marchewka, szklanka gęstej ¶mietany, 3/4 szklanki rozkruszonego twarogu, pół pęczka posiekanego szczypiorku Sposób przygotowania Wymyt± kapustę cienko poszatkować. Obran± rzodkiew, oskroban± marchewkę zetrzeć na tarce. Jarzynki wymieszać posolić, odstawić na półtorej godziny, odcedzić sok. Sałatkę polać ¶mietan±, posypać twarogiem, wymieszać, posypać szczypiorkiem.


Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka brokułowa ze schabem


Składniki: 60 dkg brokułów, 40 dkg marchewki, 2 filety wieprzowe po 40 dkg każdy, 1 cebula, 12 dkg tłustego twarogu, 12 dkg kremówki, 3 dkg masła, 3 dkg m±ki, 1 i 2/3 szkl. bulionu, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Sposób przyrz±dzenia:
       
Brokuły oczy¶cić, podzielić na różyczki. Marchew obrać, pokroić w plasterki, mięso umyć, osuszyć, smażyć na oleju kilka minut ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, mięso smażyć jeszcze 20 min. często odwracaj±c. Brokuły gotować 10 min. w osolonej wodzie, marchew osobno 8 min. Cebulę obrać, posiekać, ser pokroić na kawałki. Masło rozgrzać, zeszklić cebulę, posypać m±k±, podlać bulionem i ¶mietan±, zagotować. Do sosu dodać połowę sera, sól, pieprz dokładnie wymieszać. Jarzyny odcedzić, przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojonym mięsem, reszt± sera, polać sosem. Zapiekać 20 min. w temp. 200 st. C. Gotow± zapiekankę udekorować natk± pietruszki.