Dzisiaj jest Wtorek 23 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jagnię po walijsku


- 4 steki jagnięce
- 2 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- 60 ml octu winnego
- 4 łyżeczki posiekanej świeżej mięty i 5 całych gał?zek
- 10 dag masła
- 2 małe posiekane cebule
- 35 dag zielonego groszku
- 90 ml śmietany tortowej lub kremówki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 150 ml zimnej wody


Zrób sos miętowy: cukier rozpu?ć w occie, gotuj 3 minuty. Dodaj posiekaną miętę, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj piure: zeszklij cebulę na połowie masła, dodaj groszek, ?mietanę i wodę, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 10 minut, aby większość płynu odparowała. Przetrzyj lub zmiksuj, podgrzej i odstaw.
Steki jagnięce usmaż (po 6 minut z każdej strony) na pozostałym maśle. Mięso zalej sosem miętowym, podgrzewaj, ci?gle mieszając, aż sos zacznie wrzeć. Steki podawaj w sosie z groszkowym piure. Dobrym dodatkiem s? młode ziemniaki ugotowane wraz z gał?zką mięty.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem z białek z morelami


Produkty: 1 kg moreli (lub brzoskwiń)
150 g cukru
sok z 1 /2 cytryny
5 białek Wykonanie: Wypestkowane morele (brzoskwinie) zmiksować na surowo, razem z cukrem, sokiem z cytryny i białkami, ubijać tak długo, aż powstanie gęsta piana. Rozłożyć do kieliszków i wstawić na kilka godzin do lodówki.