Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pożywna sałatka owocowa


Składniki • 2 banany • 2 mandarynki • 1 mała gar¶ć rodzynek • 1 duży jogurt zwykły lub wi¶niowa jogobella • Można włożyć brzoskwinie, kiwi, gruszki, jagody  Etapy przygotowania Owoce pokroić w kostkę, rodzynki zalać na chwilę gotuj±c± wod± (zrobi± się miękkie). Wszysto wymieszać z jogurtem. Podawać w dużej przejrzystej misce.

Przepisy kulinarne - losowy

Pachadi buah nanas


Składniki

• 1 niezupelnie dojrzaly ananas, • 1,5 lyzeczki kurkumy, • 250 ml wody • 4 lyzki oleju, • 2 czerwone cebule, • 1 owoc anyzku, • laska cynamonu (5 cm), • 36 ziarek kardamonu, jak bedzie więcej to nic sie nie stanie • 8 gozdzikow, • 4 zabki czosnku, • kawalek swiezego imbiru (5 cm), • lyzeczka soli, • 1,5 lyzeczki cukru, • 2-3 swieze czerwone papryczki chilli.
Etapy przygotowania

1. Ananas obrac ze skory, przekroic wzdluz na 4 czesci, usunac rdzen. Nastepnie przekroic kazdy kawalek wszerz na 2 czesci. 2. Kawalki ananasa przelozyc do garnka i zalac taka iloscia wody, aby go calkowicie zakryla. Dodac kurkume i gotowac bez przykrycia 10 min. Odcedzic i odstawic. 3. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno pokroic. Papryczki przekroic wzdluz, usunac nasionka i moczyc przez 15 min. 4. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim przez 2 min. cebule, owoc anyzku, cynamon, kardamon i gozdziki. Dodac czosnek oraz imbir i smazyc przez 2 min. 5. Wlac 250 ml wody, dodac sol i cukier. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na duzym ogniu 2 min. Dodac papryczki oraz kawalki ananasa i gotowac jeszcze 2 min. Sprobowac. Ananas powinien byc ostry i cierpki oraz lekko slodkawy.