Dzisiaj jest Piątek 01 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szparagi po węgiersku


1 kg szparagów
szkl. kwaśnej śmietany
czubata łyżka masła
5 dag tartej bułki
łyżeczka papryki
sól
szczypta cukru Szparagi umyć, zalać wrz?c? wod? z dodatkiem cukru, ugotować. osączyć, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, zalać ?mietaną,skropić stopionym masłem i posypać bułką tart? oraz papryką. Zarumienić w gor?cym piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem waniliowy z konfiturą


Składniki •  1/2 l mleka
  
•  5 żółtek
  
•  3/4 szklanki cukru
  
•  3 łyżki mąki
  
•  15 dag konfitury lub dżemu truskawkowego
  
•  laska wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
  
•  szczypta soli
   Etapy przygotowania 1.  Mleko zagotować z miąższem z laski wanilii lub cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć w rondlu z 2/3 szklanki cukru na gładką masę. Dodawać po łyżce mąkę, cały czas mieszając.
    
2.  Powoli wlewać gorące mleko, ciągle mieszając. Rondel postawić na małym ogniu. Ubijać, aż masa się zagotuje, zdjąć z ognia. Krem przetrzeć przez sito o małych oczkach, ostudzić.
    
3.  Konfiturę truskawkową nałożyć do czterech żaroodpornych foremek, wlać krem waniliowy, wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć, wierzch każdej posypać pozostałym cukrem.
    
4.  Foremki ułożyć w formie wypełnionej wodą, zapiekać 4-5 minut w temp. 200 stopni C.