Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rosół z kulkami serowymi


Składniki Pół kurczaka, 50 dag wołowiny z ko¶ci±, duża porcja włoszczyzny z kapust± włosk±, cebula, ziele angielskie. Kuleczki: 10 dag żółtego sera, 10 dag bułki tartej, 2 czubate łyżki m±ki, 2 jaja, 3 łyżki natki pietruszki, gałka muszkatolowa, łyżka vegety, pieprz, sól.  Sposób wykonania Mięso umyć, włożyć do dużego garnka, zalać siedmioma szklankami wody, dodać oczyszczon± włoszczyznę, przyrumienion± cebulę, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodac vegetę, jeszcze chwilkę pogotować, a nastepnie rosół przecedzić. Ser utrzeć na tarce o ¶rednich oczkach, wymieszać z bułk±, m±k±, jajami, zielenin±. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól. Zagnie¶ć ciasto, uformować małe kulki, ugotować je we wrz±cym rosole. Gdy wypłyn±, zdj±c z ognia, przelać do wazy, posypać zielenin±. 


Przepisy kulinarne - losowy

Mleko owocowe


Składniki •  3 szklanki mleka
  
•  70 dag owoców np: truskawki, jagody, maliny lub jakie kto woli
  
•  3 łyżeczki cukru pudru
   Etapy przygotowania 1.  Mleko podgotować i schlodzić. Owoce zmiażdżyć i wycisn±ć z nich sok w sokowirówce.
    
2.  Do soku dodać cukier, wlać do miksera, dodać mleko i zmiksować.