Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Deser lodowy sherry z owocami


SKŁADNIKI: 2 białka, 80 g cukru, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki gęstej śmietany, 4 łyżki półwytrawnego sherry, 50 g mielonych migdałów, 250 g agrestu, 250 g truskawek, 4 łyżki syropu malinowego, 2 łyżki posiekanych pistacji, truskawki i rurki waflowe do dekoracji. WYKONANIE: Białka ubić na sztywn pianę, cienką strużką wsypując cukier. Śmietanę ubić. Do piany z białek kolejno dodać bitą i gęstą śmietanę, sherry i migdały. Masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na 3 - 4 h. Owoce oczyścić, opłukać i osączyć. Syrop podgrzać, włożyć agrest i dusić 3 - 4 min. Truskawki pokroić na małe kawałki, wymieszać z agrestem i cukrem waniliowym, wystudzić. Deser wyłożyć na talerzyki, udekorować pistacjami, truskawkami i rurkami waflowymi, podawać z owocami.