Dzisiaj jest Środa 04 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupka jarzynowa z ryżem


marchew - 1 szt
masło - 1 łyżeczka
pietruszka - 1/3 szt
ryż - 1 łyżeczka
ziemniak - 1 szt
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wod± i gotować. Dodać ryż, masło, wszystko gotować ok.30min. Cało¶ć przetrzeć lub zmiksować.

Przepisy kulinarne - losowy

Skandynawska zupa z owoców dzikiej róży


Składniki: - 50 dag owoców dzikiej róży - 1,51 wody - otarta skórka z jednej cytryny - łyżeczka soku z cytryny - 3-4 łyżki drobno posiekanych migdałów - 10 dag cukru - 1,5 łyżki m±ki kukurydzianej - 4-5 łyżek ¶mietany  Wykonanie: Oczyszczone i umyte owoce zalej wod± z otart± skórk± z cytryny i pogotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj, przetrzyj przez sito, wsyp cukier i jeszcze raz zagotuj. Następnie dodaj rozprowadzon±w 1-2 łyżkach zimnej wody m±kę kukurydzian± i - mieszaj±c - gotuj dalej na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje.
Po przestudzeniu wlej sok z cytryny i ¶mietanę, wymieszaj, i odstaw w zimne miejsce. Tuż przed podaniem wymieszaj z posiekanymi migdałami.