Dzisiaj jest Sobota 30 maja 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka m±ki
1 szklanka ¶mie tany
0,5 szklanki wody
2 z±bki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usun±ć ko¶ć, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w m±ce i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczon± i pokrojon± w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryk±, wlać wodę. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukan± w wodzie kiszon± kapustę i szybkowar zamkn±ć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić cało¶ć wymieszan± z m±k± ¶mietan±, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Roladki wieprzowe duszone w piwie


Produkty: - 50 dag wieprzowiny od szynki
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 pory
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 2-3 zmielone ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie: Mięso bardzo starannie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek włókien na 8 plastrów. Rozbij je lekko tłuczkiem, uważaj±c aby nie poprzerywać włókien. Oprósz sol±, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Tymczasem dokładnie umyj pory, odetnij zielone czę¶ci i korzonki. Natomiast białe czę¶ci uważnie poprzekrawaj wzdłuż na pół, po czym uko¶nie pokrój na spore kawałki. Na każdym płacie mięsa ułóż plaster wędzonego boczku, a na nim połóż kawałek pora. Po kolei zroluj płaty mięsa wraz z boczkiem i porem, pospinaj roladki wykałaczkami lub obwi±ż biał± bawełnian± nitk±, aby podczas dalszej obróbki nie wysuwało się z nich nadzienie. Obsmaż je na rozgrzanym oleju i przełóż do rondla wraz z pozostałymi kawałkami pora. Następnie podlej połow± piwa, skrop sosem sojowym, oprósz zielem angielskim i du¶ około 30 minut. Co jaki¶ czas podlewaj reszt± piwa. Podawaj z ryżem i duszonymi warzywami.