Dzisiaj jest Wtorek 27 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Schab po góralsku


Produkty: 80 dag schabu
1 kg kapusty kiszonej
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka mąki
1 szklanka śmie tany
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól Wykonanie: Ze schabu usunąć kość, wykroić kotlety, rozbić je, posolić ł natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut ad momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną, zagotować.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Torcik mocca


Torcik mocca
20 dag małych bezów krem:
1/2 kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
kilka kropli koniaku Ubić jajko z cukrem, aż stanie się puszyste. Osobno utrzeć masło, powoli dodając ubite jajka, mocny napar kawy i koniak. W kompotierkach ułożyć bezy, warstwę kremu, na nich znów bezy.

Przepisy kulinarne - losowy

Wędzone koreczki


Składniki: 12 małych pomidorków koktajlowych 12 śliwek suszonych bez pestek 12 długich cienkich plastrów boczku 2 łyżki oleju tymianek, świeża bazylia Sposób przyrządzenia: Śliwki opłucz i osącz. Pomidorki musisz naciąć na krzyć i w środeczek każdego włożyć po jednej śliwce i bardzo starannie i dokładnie owiń plasterkiem boczku. Najlepiej zepnij wykałaczką, posyp tymiankiem. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smaż koreczki ze wszystkich stron, aż bekon nie bedzie dostatecznie zarumieniony. Osącz z tłuszczu na pergaminie i na końcu tuż przed podaniem udekoruj listkiem bazylii.