Dzisiaj jest Wtorek 02 wrze¶nia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kulki w czekoladzie "pocałunki damy"


150 g czekolady na polewę,
100 g słodkich migdałów,
100 g cukru pudru,
100 g masła i dodatkowo 30 g do wysmarowania blaszki do pieczenia,
100 g m±ki i 2 łyżki m±ki do posypania blaszki,
1,1/2 łyżki rzadkiej ¶mietany,
szczypta soli. Migdały sparzyć, zdj±ć z nich skórki, a następnie prażyć przez 10 min. w niezbyt gor?cym piekarniku. Ostudzone migdały drobno posiekać, wymieszać z cukrem, m?k±, masłem i sol±. Ciasto wyrabiać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Uformować kulki i ułożyć je na posmarowanej masłem i posypanej m?k± blasze do pieczenia. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czekoladę na polewę rozpu?cić na parze i wymieszać ze ?mietan±. Kulki poł?czyć po dwie i po trochu wlewać między nie czekoladę. Podawać, kiedy czekolada stwardnieje.


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń z daniela z boczniakami


Składniki: 60 dkg mięsa bez ko¶ci, 8 dkg słoniny, 2 dkg m±ki, tłuszcz, białe wytrawne wino, 25 dkg boczników, sól, pieprz, przyprawa my¶liwska i sos woreestershire do smaku. Sposób przyrz±dzania:
 
Mięso umyć, a po usunięciu błony naszpikować cienkimi paskami słoniny. Następnie natrzeć przyprawami, oprószyć m±k±, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić do miękko¶ci pod przykryciem. Grzyby oczy¶cić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i surówkami.