Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mięso z jelenia w winie


Czas przyrz?dzania i gotowania - około 2 godzin, marynowanie mięsa - 6 godzin.

800 g mięsa z przedniej ćwiartki jelenia
80 g masła
2 łyżki mąki
4 łyżki czerwonego octu
2 cebule, 2 łodygi selera i 1 marchew
szałwia i rozmaryn
1 szklanka czerwonego wina
2 łyżki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Jeleninę pokrojoną na kawałki umieścić w glinianym garnku, skropić octem, obłożyć pokrojonymi jarzynami (bez cebuli), posypać ziołami i zalać winem. Pokrojoną cebulę smażyć na małym ogniu w garnku z połową przygotowanej porcji masła, dodając kilka łyżek wody. M?kę wymieszaną z reszt? masła włożyć do garnka z podsmażoną cebul? i lekko zrumienić. Następnie do zrumienionej cebuli dolać pół łyżki wazowej wody, dodać cukier i gotować 3 minuty. Kawałki marynowanego mięsa ods?czyć, obtoczyć w m?ce i kłaść na patelnię z rozgrzaną oliwą, a następnie podsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Podsmażone kawałki jeleniny posolić, popieprzyć, włożyć do garnka z cebul?, dodać 1/3 jarzyn z marynaty i gotować dolewając czę?ć marynaty. Ugotowaną jeleninę przełożyć do rondla i trzymać w ciepłym miejscu, żeby nie wystygła. Przygotować sos z przetartych jarzyn i wywaru. Jeleninę podawać gor?c?, polaną sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

SAŁATKA GYROS


Składniki 5  piersi z kurczaka sredni słoik sałatki szwedzkiej 400 g majonezu mały słoiczek keczupu puszka kukurydzy 2-3 średnie marchewki 1/2 kapusty pekińskiej przyprawa Gyros-Kebab 5 ząbków czosnku Sposób wykonania Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt duże kawałki. Przyprawić dość obficie przyprawą Gyros, odstawić na ok. 30 minut. Ogórki osączyć z zalewy. Kurczaka podsmażyć na oleju, ale nie spiekać. Odstawić do lekkiego wystygnięcia. W tym czasie przygotować sos:
Zmiażdżyć ząbki czosnku, wymieszać w miseczce z majonezem i keczupem bardzo dokładnie. Nie dodawać już żadnych przypraw. W szerokiej szklanej misie na dnie ułożyć upieczone kawałki kurczaka, a na to warstwę ogórków z sałatki szwedzkiej. Polać połową sosu. Na sos nakładamy warstwę startej surowej marchewki, na marchew osaczoną kukurydzę i polać druga połową sosu. Wszystko to posypujemy pokrojoną drobno kapusta pekińska.