Dzisiaj jest Piątek 24 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto z szynką i oscypkiem


Składniki: - 40 dag ryżu - 1,25 l bulionu z kostki - 1 spora cebula - ok. 10 dag szynki - 15 dag oscypka (ew. tarty parmezan) - 2- 3 łyżki masła - 1 żółtko - 150 g śmietany 18 lub 22% - sól, pieprz Sposób wykonania:
1. Ryż przepłukać na sitku i poczekać chwilę by cała woda odciekła. 2. W tym czasie posiekać cebulę a szynkę w dosyć drobną kostkę. 3. Szynkę podsmażyć na łyżce masła. 4. Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodac cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać kolejną łyżkę masła i wsypać ryż. 5. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. 6. Gdy tak się stanie wlać trochę bulionu (ok. 1/2 szklanki) i gotować aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtórzyć ok. 3- 4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20- 25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki. 7. Śmietanę wymiszać z żółtkiem. Oscypek zetrzeć na drobnych oczkach tarki. 8. Gdy ryż będzie gotowy dodać śmietanę i starty oscypek. Podgrzewać jeszcze chwilę tak by ser się rozpuścił. 9. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z usmażoną szynką.
 


Przepisy kulinarne - losowy