Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paszteciki z móżdżkiem


15 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto francuskie:
250 g maki,
250 g masla,
125 ml wody,
jaja do smarowania ciasta.
Nadzienie:
300 g mozdzku cielecego,
1 lyzka masla,
1 mala cebula,
1 lyzka smietany,
1 jajo,
2 lyzki octu,
sol, pieprz.

1. Przesiana make wymieszac z sola, wlac zimna wode, zagniesc ciasto. Uformowac
kule, wstawic do lodowki na 30 min. Rozwalkowac na kwadratowy placek, warstwa ciasta ma brzegach powinna byc 3 razy ciensza niz w srodku. Na srodku
placka ulozyc posiekane zimne maslo, brzegi placka zalozyc do wewnatrz jak
koperte, odstawic na 15 min do lodowki. Ochlodzone ciasto ulozyc na oproszonej maka stolnicy, rozwalkowac na prostokat, zlozyc go na troje, obrocic o
90ż, rozwalkowac ponownie do pierwotnych rozmiarow. Zlozyc znow na troje,
odstawic na 15 min do lodowki. Czynnosc powtorzyc 4 razy, po czym rozwalkowac ciasto na grubosc 4 mm.
2. Mozdzek namoczyc na 30 min w wodzie z octem, po czym usunac blony, posiekac.
Cebule obrac, posiekac, przesmazyc na rozgrzanym masle na jasnozloty kolor,
dodac mozdzek i smazyc jeszcze 5 min. Wbic jajo, dodac smietane, przyprawic
pieprzem i sola.
3. Z rozwalkowanego ciasta wyciac krazki foremka lub szklanka, 1/3 krazkow odlozyc, w reszcie wyciac kieliszkiem male koleczka. Sklejac bialkiem po 3
krazki w ten sposob, by spod stanowil krazek pelny, na nim 2 krazki z otworkiem. Powierzchnie posmarowac rozmaconym jajem, posmarowac takze male
krazki, wszystkie ulozyc na lekko oproszonej maka blasze, piec w ogrzanym
do temp. 220żC piekarniku, 20 min.
4. Po wyjeciu, otworki w "kubeczkach" wypelnic kopiasto goracym mozdzkiem,
przykryc malym krazkiem, od razu podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Jagnie z pieca


Porcja dla 4 osob. Czas przygot. 2,5 godz. +1dzien
1,3 kg miesa jagniecego w jednym kawalku,
1 cebula,
120 ml oliwy,
65 g masla,
300 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 lyzki gozdzikow,
2 lyzki ziaren jalowca,
1 lyzka mielonego cynamonu,
sol, pieprz.

1. Na 24 godz przed pieczeniem mieso oczyscic z resztek tluszczu, oplukac w
zimnej wodzie, osuszyc. Koncem ostrego noza zrobic w miesie waskie, glebokie
na 1 cm naciecia, w regularnych odstepach. Szpikowac je pojedynczymi
gozdzikami i ziarenkami jalowca.
2. Mieso osolic, oproszyc pieprzem i cynamonem. Ulozyc w nasmarowanym oliwa kamionkowym naczyniu, odstawic w chlodne miejsce. Co kilka godzin przewracac.
3. Cebule obrac, drobno posiekac. Na 3 godz. przed pieczeniem dodac do naczynia
z miesem.
4. Mieso piec na masle, podlewajac je od czasu do czasu winem.
5. W polowie pieczenia mieso przewrocic. Podawac bardzo gorace z pieczonymi
kartoflami i salata.