Dzisiaj jest Środa 30 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Eintopf - danie jednogarnkowe


40 dag wieprzowiny
olej
3 cebule
2 gruszki
20 dag śliwek
filiżanka fasoli
15 dag fasolki szparagowej
kostka rosołowa
przyprawa do zup
sól Ugotować na półmiękko fasolę. Mięso pokroić, obsmażyć, dodać do fasoli z kostką rosołową i dusić 10 min. Dodać pokrojoną cebulę i fasolę szparagową, poddusić. Dodać pokrojone gruszki i połówki śliwek. Dusić, aż składniki będ? miękkie. Przyprawić.

Przepisy kulinarne - losowy

Smażona wołowina


450g steku, pokrojonego w małe kawałki
1 cebula, obrana i pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, rozgniecione
100g marchewki, startej na patyczki
150g pieczarek, pociętych na ćwiartki
100ml Sosu Sojowego Kikkoman
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki papryki

Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć wołowinę w 2-3 turach po 2-3 minuty, aż zbr?zowieje. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię włożyć cebulę, czosnek i marchewkę i smażyć je przez ok. 6-7 minut. Dodać pieczarki, smażyć 2-3 minuty, po czym posypać całość papryką. Wlać Sos Sojowy Kikkoman, dodać wołowinę i mieszać na ogniu przez 1-2 minuty, aż wszystko będzie bardzo gor?ce.
Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.