Dzisiaj jest Czwartek 24 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak po cygańsku


Składniki 1 szczupak (800- 900 g) sól, pieprz tłuszcz m±ka 3 łyżki oleju musztarda cukier 1 łyżeczka siekanego szczypiorku 1 z±bek czosnku 1 łyżeczka siekanej natki 2-3 ogórki konserwowe 2 cebule 5 łyżek keczupu  Wykonanie Szczupaka oczy¶cić, wypatroszyć, umyć, przekroić wzdłuż, usun±ć kręgosłup i skórę. Oprószyć sol± i pieprzem, odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Następnie rybę obtoczyć w m±ce, lekko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w paseczki. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebul± i ogórkami, posypać szczypiorkiem i natk±. Czosnek obrać, przepu¶cić przez praskę. Keczup wymieszać z olejem. Przyprawić sol±. pieprzem, cukrem, czosnkiem 


Przepisy kulinarne - losowy