Dzisiaj jest Środa 17 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Słodkie kanapki na ciepło


Produkty 1 jajko,
200 ml mleka,
szczypta cynamonu,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 kromki jasnego chleba,
2 łyżki masła,
1 jabłko,
1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie Zmiksuj jajko z mlekiem, cynamonem i cukrem waniliowym. Zamocz w masie kromki chleba. Z jabłka wykrój 4 plastry. Na patelni rozgrzej masło, połóż dwa plastry jabłka, na każdym kromkę chleba, a na wierzchu ponownie po plasterku jabłka. Usmaż z obu stron na złoto. Udekoruj posypką z cukru pudru. 

Przepisy kulinarne - losowy

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.