Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwica w śmietanie


60 dag polędwicy wołowej
- 5 dag wędzonej słoniny
- 1/4 szkl. oleju
- 25 dag włoszczyzny
- 1 cebula
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- li?cie laurowe
- po pół łyżeczki: ziela ang.
- tymianku
- imbiru
- cytryna
- żurawina do dekoracji
- 3-4 łyżki octu lub sok z 1 cytryny
- łyżeczka cukru
- 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki mąki
- 0.25 - 0.5 l śmietany


Umyt? polędwicę naszpikować wędzoną słoniną (nożem zrobić dziurki i włożyć w nie kawałeczki słoniny), osolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i cukier. Dodać polędwicę, wlać 1/4 szkl. wody, sok z cytryny lub ocet. Dusić mięso do miękkości (mniej więcej 1 godz.). Miękką polędwicę wyjąć z sosu, sos oprószyć m?ką, dolać ok. 1/2 szkl. wody i przysmażyć. Następnie mięso zapiec w piekarniku (ok. 15 min, 200 stopni C), polewając je sosem, żeby nie wyschło. Sos przecedzić przez sito lub zmiksować. Dodać ?mietanę, doprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokroić w plastry, polać sosem. Ozdobić cytryną i żurawiną. Podawać z knedlikami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z czeresniami lub wisniami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
600 g czeresni lub wisni,
1-2 lyzeczki cukru.
Inne:
maslo do polania pierogow,
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogow,
200 ml smietany ubitej z lyzka cukru.

1. Przygotowac nadzienie: owoce umyc, oczyscic z szypulek, osaczyc, wydrylowac.
Zlac z nich sok, przesypac 1-2 lyzkami cukru, wymieszac, odstawic na 30 min.
Soku, jaki w tym czasie sie wysaczy, juz nie odlewac.
2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Ciasto rozwalkowac
cienko, wykroic krazki srednicy 6-7 cm. Na krazki polozyc 3-4 jagody owocow
(zaleznie od wielkosci), zlozyc na pol, starannie zlepic brzegi.
3. Gotowac w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna, odkryc, zmniejszyc ogien, dogotowac (1-2 min). Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na polmisek. Podawac polane roztopionym maslem i posypane cukrem. Osobno podac smietane. Pierogi mozna rowniez przygotowac z owocami nie drylowanymi.