Dzisiaj jest Wtorek 28 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wino bananowe


2 kg bananów
1 cytryna
1 pomarańcza
1,5 kg cukru
125 g rodzynek
drożdże winne Obrane banany włożyć do torebki z cienkiej tkaniny razem z 1/2 kg skórek. Szczelnie zawi?zać. Torebkę włożyć do garnka z wod? i zagotować, po czym gotować ok. 1/2h. Przygotować duże naczynie, wsypać cukier, wycisnąć sok z owoców. Wlać na to gor?cy płyn bananowy. Zostawić do ostygnięcia. Drożdże dodać do wina, zostawić na tydzień, od czasu do czasu mieszając. Po tygodniu przelać wino do g?siora, zamknąć i zostawić na 2 miesi?ce. Dodać rodzynki. Ponownie zamknąć i odstawić na 3 miesi?ce. Przelać do butelek.

Przepisy kulinarne - losowy