Dzisiaj jest Wtorek 04 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bramboraky


Składniki : 800 g ziemniaków 4 łyżki mleka 200 g m±ki 250 g wędzonki 4 z±bki czosnku 2 jajka sól 2 łyżeczki majeranku pieprz smalec do smażenia li¶cie sałaty i natka pietruszki do przybrania. Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać m±kę, pokrojon± w drobn± kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić sol±, pieprzem i majerankiem. Je¶li ciasto jest za rzadkie dodać m±ki, je¶li za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżk±, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky.


Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z serem camembert


Składniki 2 kajzerki z sezamem masło pomidor 2 ogórki konserwowe 1/2 kr±żka sera camembert kilka listków rukoli Wykonanie Kajzerki przekroić, posmarować masłem. Opłukany pomidor, ogórki oraz ser pokroić w plastry. Ułożyć na spodzie bułek. Udekorować rukol±. Przykryć połówkami bułek.