Dzisiaj jest Sobota 13 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cziczkebab


750 g chudej baraniny,
1/2 l mleka,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
3 pomidory,
3 papryki,
6 cebul

Baraninę pokroić w kostkę ok 2 cm, włożyć do głębokiej miski, dodać sól i pieprz. Wymieszać z oliwą mleko, zalać nim mięso, marynować przynajmniej 4 godziny. Po tym czasie mięso ods?czyć i obsuszyć w czystej ?ciereczce. Obrać cebulę i pokroić w grube plastry. Podobnie pokroić pomidory. Papryki wymyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki. Nadziewać na rozetki na przemian: kawałki mięsa plastry pomidora, cebuli, papryki, aż do wypełnienia rożenka. Piec w grillu lub w silnie nagrzanym piekarniku około 10 min. W połowie pieczenia obrócić na drug? stronę.

Przepisy kulinarne - losowy

Hod-dogi ziemniaczane


Składniki 2 szkalanki ugotowanych, utłuczonych ziemniaków. 2 jajka 1/2 szklanki mąki pieprz kilka parówek bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania - Ziemniaki zagnieść z maką i jajkiem na ciasto ziemniaczane. - Parówki obrane z osłonek przekroić w poprzek na pół. - Połówki parówek obtoczyć dokładnie w cieście ziemniaczanym - Krokiety panierować w rozmaconym jajku, następnie w bułce tartej. - Smażyć ze wszyskich stron na rozgrzanym oleju. - Podawać z musztarda, keczupem lub innym dowolnym sosem (wg. upodobań)