Dzisiaj jest Poniedziałek 06 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Leczo z pieczarkami


Ok. 1 kg pomidorów w zalewie,
1 kg pieczarek,
0.5 kg zielonej papryki,
0.5 kg czerwonej papryki,
4 cebule,
koncentrat pomidorowy,
natka,
sól i pieprz. Cebulę posiekać, dusić na oleju, następnie dodać wody, pokrojone warzywa: paprykę, pomidory wraz z zalew±, a na końcu pieczarki. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i natkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza ziemniaczana z salami


Składniki Przepis 50 dkg ugotowanych w łupinach ziemniaków
10 dkg m±ki pszennej
10 dkg zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
3 ¶rednie pomidory
20 dkg startego ostrego żółtego sera
7 dkg salami pokrojonego w cienkie plasterki
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła sól i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania blachy Ziemniaki obrać. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać 5 dkg startego sera, olej i m±kę. Wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta przygotować 4 placki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi±ższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim pomidory. Dodać oregano i oliwki. Posolić i popieprzyć. Powstałym sosem polać placki. Obłożyć plasterkami salami i posypać reszt± sera. Przełożyć na wysmarowan± tłuszczem blachę. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min.