Dzisiaj jest Poniedziałek 29 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki w sosie koperkowym


SKŁADNIKI: * 300 g krewetek koktajlowych * 1 cebula dymka (bez szczypiorku) * 100 ml białego wina * 200 ml śmietanki 36% * 1 cytryna * 1 pomidor * 1 łyżka masła * 3 gałązki koperku * sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Przekrój pomidora na 4 części, miąższ pokrój w kostkę. 2. Cebulę pokrój w małą kosteczkę. 3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę na szklisto. 4. Wrzuć do cebuli krewetki, chwilę potrzymaj na ogniu i dodaj wino i śmietankę. Wymieszaj wszystko i zagotuj. 5. Trzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje. 6. Dodaj do sosu kosteczkę z pomidora i koperek. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj sok z połowy cytryny. 7. Na koniec posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kokilki zapiekane


Przygotowanie: 60 min

Pieczenie: 15 min

Duszenie: 30-40 min

Trudność: Latwy


Składniki na 6 porcji

• 500g świeżych kurek lub borowików, • duża cebula • 3 łyżki oleju winogronowego lub słonecznikowego • półpęczka koperku • 1-1,5 szklanki mleka zimnego,sól,pieprz, • 2 łyżki mąki przennej, • 2 łyżki masła • tarta bułka • 100g żółtego sera
Etapy przygotowania

1. Umyć grzyby, pokroić na małe kawałki, pokroić cebulę na drobno. 2. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju, wrzucić cebulkę obsmarzyć, dodać grzyby i dusić pod przykryciem do miękości (ok.30-40 min), podlewając wodą ,aby nie przypaliły się. 3. Przygotować beszamel: rozpuścić w rondelku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, podgrzać do złotego koloru, wlać mleko i mieszając energicznie doprowacdzić do jednorodnej konsystencji, posolić i popieprzyć do smaku. 4. Pokroić drobno koperek. Wymieszać grzyby z beszamelem i koperkiem 5. Kokilki ( najlepiej St Jaques) posmarować pozostałym olejem, obsypac bułką tartą i wyłożyć na nie grzyby w beszamelu. 6. Posypać po wierzchu tartym serem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 min.