Przepisy kulinarne - Dania mięsne
Kacze udka z granatami i brzoskwiniami
2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Pasztet z grzybów
Produkty 180 g suszonych prawdziwkow,
5 czerstwych buleczek,
5 srednich cebul,
180 g masla,
3 lyzki maki,
12 jaj,
375 ml gestej smietany,
3 lyzki siekanego koperku,
3 lyzki siekanej natki pietruszki,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy. Wykonanie 1. Grzyby wymyc szczoteczka, namoczyc na 12 godz, ugotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyly. Buleczki namoczyc w wywarze grzybowym. 2. Cebule obrac, posiekac razem z ugotowanymi grzybami i odcisnieta buleczka, przesmazyc na rozgrzanym masle. 3. Do miski wbic zoltka, dodac przesmazone grzyby, smietane, make, koperek, pietruszke, sol i pieprz. Wymieszac. 4. Forme budyniowa grubo wysmarowac maslem. 5. Bialka ubic na piane, po lyzeczce dodawac do masy grzybowej, mieszac. Przelozyc do nasmarowanej formy, wstawic do goracej kapieli wodnej, piec w ogrzanym do 180 st. piekarniku przez 1,5 godz. Po upieczeniu wyjac z formy na okragly polmisek, podawac na goraco z sosem smietanowym.