Dzisiaj jest Sobota 28 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik pomidorowy wykwintny


Produkty: - 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- łyżeczka masła
- pół szklanki sherry
- łyżka sosu tabasco
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie: Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, wrzuć do rondla i rozpraż na silnym ogniu, po czym dodaj masło, sól i pieprz. Duś pod przykryciem około 20 minut, a następnie przetrzyj przez sito, dodaj sos tabasco, sherry i jogurt, nie zapominając o dokładnym wymieszaniu i mocnym schłodzeniu. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Śleżyki wileńskie


Przygotowanie: 1-2 godz.

Pieczenie: 10 min.


Składniki

• Masa makowa: • 2 szkl. maku • 4 łyżki miodu • Śleżyki: • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej • 4 łyżki cukru • 1 dag drożdży • 1/4 szkl. mleka • szczypta soli • 1 łyżka do wysmarowania blachy
Etapy przygotowania

1. Przygotowanie śleżyków: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Makę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść dość twarde ciasto(gdyby było zbyt twarde, wlać trochę ciepłego mleka). Z ciasta utoczyć wałeczek średnicy 1,5 cm i pokroić na centymetrowe kawałki. 2. Blachę wysmarować margaryną. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec na złocisty kolor, około 10 min., w temp. 180 st. C. 3. Przygotowanie masy: mak opłukać, zalać wrzątkiem i mieszając, gotować 5 min. na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, osączyć i zemleć dwa lub trzy razy. Miód rozcieńczyć 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody, zalać mak i odstawić na 1 godz. 4. Śleżyki włożyć do masy makowej i pozostawić na 1 godz., aby zmiękły. Podawać w bulionówkach.