Dzisiaj jest Niedziela 24 maja 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka figowo-orzechowa


250 g masła
200 g cukru
3 jajka
200 g m±ki pszennej
150 g m±ki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g gęstej ¶mietany
mleko
100 g siekanych orzechów laskowych
100 g suszonych fig
1 łyżka miodu Utrzeć masło z cukrem, kolejno wbijać jajka i ucierać. Dodać oba rodzaje m±ki, proszek do pieczenia. Wlać ?mietanę i ew. trochę mleka. Połowę masy
nałożyć do wytłuszczonej formy, do pozostałego ciasta wsypać orzechy, posiekane figi i miód. Piec ok. 50 min. w temp. 175 st. C.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciastka z musli


Składniki • 3 szklanki musli z owocami • 1/2 szklanki cukru • 1 szklanka m±ki • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 125 g masła • 2 łyżeczki miodu • 3 łyżki mleka • 1 jajko Etapy przygotowania 1. W misce wymieszać musli, kokos, m±kę i sodę. 2. Masło roztopić w rondelku razem z mlekiem i miodem. Wlać do suchych składników, dobrze wymieszać, na końcu dodać jajko, chwilkę zagniatać palcami. 3. Toczyć z ciasta kulki wielko¶ci orzechów włoskich, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem w niedużych odstępach (urosn± minimalnie). 4. Ciastka piec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni C 15-20 minut. Upieczone zdejmowac delikatnie z blaszki lekko podważaj±c od spodu widelcem.