Dzisiaj jest Poniedziałek 20 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa serowa


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
100 g twardego, zoltego sera (gruyere),
1,2 l wywaru
1 cebula,
2-3 gozdziki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol.
Lane kluski:
1 zoltko,
maka,
1-2 lyzki wody,
sol.

1. Cebule obrac, oplukac, zielona pietruszke oplukac i drobno pokroic. Ser
utrzec na tarce o malych otworach.
2. W plaskim garnku zagotowac wywar. Wlozyc cebule i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 20 min.
3. Przygotowac ciasto na lane kluski: przesiana make wsypac do malej miseczki.
Dodac zoltko, sol i wode. Mieszac lyzka tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki.
Ciasto powinno miec jednolita, plynna konsystencje.
4. Wywar przecedzic przez sito, wyjac cebule i gozdziki, ponownie wlac do garnka i zagotowac. Wlewac ciasto cienkim przerywanym strumieniem na wrzacy wywar. Ostroznie mieszac. Wsypac utarty, zolty ser, gotowac przez chwile nie
przerywajac mieszania.
5. Goraca zupe posypac zielona pietruszka. Podawac od razu.