Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak duszony z nowalijkami


SKŁADNIKI: 2 piersi kurczaka (po 150 g każda), 75 ml wytrawnego białego wina, 1 cebula, 2 listki laurowe, 1 gałązka rozmarynu, 175 g drobnej zielonej fasolki szparagowej, 1 cukinia, 6 zielonych szparagów, 3 łyżki pesto, 1 łyżka majonezu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Mięso kurczaka wraz z winem, grubo posiekaną cebulą, listkami laurowymi i rozmarynem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Doprawiamy solą. Fasolkę, cukinię pokrojoną wzdłuż na paski i obrane (od dołu, do 1/3 wysokości) szparagi gotujemy na parze na półtwardo, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Pesto mieszamy z majonezem. Ugotowanego kurczaka kroimy w plastry i podajemy z warzywami oraz sosem pesto. Do dania świetnie pasują młode ziemniaki.

Przepisy kulinarne - losowy

Bakłażan z tzatzikami


Składniki 1 Bakłażan Oliwa z oliwek tzatziki : 1 gęsty jogurt naturalny lub serek naturalny typu tosca 1 ogórek świeży mięta suszona (łyżeczka) 2 ząbki czosnku sól  Sposób wykonania Wykonujemy tzatziki:  W miseczce mieszamy razem jogurt (lub serek) wraz z obranym, startym i odsączonym ogórkiem.
Wrzucamy roztartą w palcach miętę (ok. łyżeczki) oraz zgnieciony czosnek.  Dodajemy malutką ilość soli do smaku. Bakłażan: Bakłażana kroimy na 1-cm plastry.  Solimy z obu stron i odkładamy na kilka chwil, żeby zniknęła goryczka. Smażymy je na gorącej oliwie z obu stron, na złoto. Ostrożnie zdejmujemy z patelni.