Dzisiaj jest Niedziela 29 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PIEPRZ ZIELONY


Pieprz zielony Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego. Aby zachować zielony kolor, ziarenka muszą być poddawane spacjalnym zabiegom. Można je tuż po zerwaniu zakonserwować w słonej lub octowej zalewie. Natomiast suszony zielony pieprz uzyskuje się, stosując metodę liofilizacji. Dzięki niej ziarna zachowują kolor, są wyraziste w smaku i silnie pachną. Ich cena znacznie przewyższa cenę pieprzu czarnego czy białego. Marynowany zielony pieprz nie jest bardzo palący, ale ma wyszukany, wyrazisty, odświeżający smak. Po odsączeniu ze słonej zalewy rozdrabniamy go lub dodajemy do potraw w całości. Jest idealny do dań z pomidorami, sosów ziołowych, marynat i pasztetów. Świetnie nadaje się też do dekorowania potraw. Suszony bardzo intensywnie pachnie. Można go zemleć lub stosować całe ziarna.


Przepisy kulinarne - losowy

Gęś po wiedeńsku


1/2 gęsi, 5 dkg mąki, 2 jajka, 2 łyżki rumu, 10 dkg bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Mięso umyć, usunąć kości, pokrajać w cienkie plastry, posypać przyprawami i oprószyć m?ką, panierować w rozm?conych jajkach z rumem, obtaczać w bułce tartej, kłaść na gor?cy tłuszcz i usmażyć. Podawać z ziemniakami z wody i kalafiorem.