Dzisiaj jest Środa 17 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czosnkowe grzanki


Składniki: 3 ząbki czosnku 1/2 kostki masła chleb sól Przygotowanie: Do masła dodajemy rozdrobniony czosnek oraz odrobinę soli. Chleb smaruejmy masłem. Piec na grillu.

Przepisy kulinarne - losowy

Jaja w kolorowym sosie


Składniki: 5 jaj, puszka kukurydzy, 20 dag szynki lub innej chudej wędliny, 2 łyżki masła lub dobrej margaryny, 2 łyżki mąki, kostka bulionowa, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 3 łyżki ostrej musztardy, ewentualnie 5 dag startego żółtego sera, pieprz, sól.
Sposób przyrządzenia:
       
Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować. Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić so smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj. Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.