Dzisiaj jest Sobota 30 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety cielęce z gruszkami


SKŁADNIKI: - 40 g masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 4 grube kotlety cielęce - 3 małe gruszki - 1/2 szklanki bulionu z kurczaka - 1 łyżka liści tymianku (najlepiej świeżego) - sól - grubo mielony pieprz WYKONANIE: Patelnię rozgrzać, dodać masło i oliwę, smażyć kotlety po 3-5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Gruszki pokroić na plastry, wyjąć pestki. Smażyć na patelni z dwóch stron po 3 minuty, aż będą miękkie. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać bulion, dodać tymianek, sól, pieprz i gotować 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać kotlety z plastrami gruszki i sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa jarzynowa z indykiem


Składniki: 1 marchewka
1 ziemniaczek
1 pietruszka
kawalek kabaczka wielkosci ziemniaka
1 lyzeczka masła
kawalek piersi z indyka (wielkosci jajka) Sposób przyrządzania: wszystkie warzywa pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj masło i ugotuj do miękkości. W osobnym garnuszku ugotuj indyka. Gdy będzie miękki wyciągnij i zmiksuj razem z warzywami i wodą w której gotowały się warzywa.Zupę można podawać również bez indyka lub z zółtkiem jajka.