Dzisiaj jest Piątek 29 kwietnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka brokułowa


Składniki: 1 duży świeży brokuł (w zimie mrożony ok. 1/2 paczki) makaron puszka kukurydzy tuńczyk puszka Sos czosnkowy: 1/2 słoiczka majonezu smietana 12%
 
czosnek, sól, pieprz Wykonanie Brokuła zblanszować, odcedzić i odciać tylko różyczki. Makaron ugotować al dente, kukurydzę i tuńczyka odcedzić. Sos czosnkowy: wymieszać smietanę z majonezem, dodać czosnek przeciagnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Muesli z jabłkiem i orzechami laskowymi


Składniki: - 2 łyżki płatków owsianych - 1/2 szklanki chudego mleka - 2 łyżki mleka skondensowanego - 1 duże jabłko deserowe - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka posiekanych prażonych orzechów laskowych Sposób przyrządzania:
 
Wsyp płatki do miseczki, zalej mlekiem, przykryj miseczkę przezroczystą folią i zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wymieszaj mleko skondensowane z namoczonymi płatkami. Pokrój jabłko na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce, spryskaj sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z płatkami. Posyp posiekanymi orzechami.