Dzisiaj jest Czwartek 30 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piersi z kurczaka po węgiersku


Składniki Przepis 6 piersi z kurczaka,
2 średnie cebule,
2,5 łyżki masła,
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%),
200 ml kwaśnej śmietany(18%),
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej),
sól, i pieprz do smaku. Piersi umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Zeszklić. Dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Dodać ?mietanę, z któr? uprzednio wymieszano m?kę. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Chudy sernik z owocami na zimno


Składniki: - chudy biały ser 300 g, - mleko 0.5% 150 ml, - woda 300 ml, - 2 kropelki aromatu waniliowego, - galaretka owocowa - 1 opakowanie, - owoce, np. truskawki, pomarańcze, jagody. Wykonanie: Ser zmiksować z mlekiem, dodać aromat waniliowy. Galaretkę podzielić na pół, pierwszą połowę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Dodawać do masy powoli, mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Spróbować, czy jest wystarczająco słodka - powinna być, bo galaretka zawiera sporo cukru. Masę wlać do niedużej tortownicy, wstawić do lodówki i pozostawić do stężenia (około 15 minut). W tym czasie przygotować owoce, a drugą porcję galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Gdy masa stężeje, ułożyć owoce i zalać cienką (ok. 3 mm) warstwą galaretki. Wstawić na kilka minut do lodówki, gdy stężeje zalać drugą warstwę i tak dalej - aż do zużycia galaretki.