Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rogaliki mleczne


Składniki 50 dag m±ki 3-5 dag drożdży 1/4 l letniego mleka 3 łyż. masła łyzeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Wykonanie Przesiać m±kę. Zrobic wgłębienie- wkruszyc drożdże , posypać cukrem, dodać mleko,  przysypać m±k± po wierzchu. Przykryć , odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Stopić masło (2 łyż.), wymieszać z sol±- wlać do rozczynu i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepło na 1/2 h. Wyro¶nięte ciasto podzielić na równe kawałki, które rozwałkować na placuszki (owalne lub kształ rombu). Placuszki zwijać w roladki i wyginać nadaj±c im kształt rogalików. Układać na wysmarowanej masłem (pozostałym) blasze, przykryć- odstawić do wyro¶nięcia. Posmarować rozmaconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika- piec ok. 10- 15 min. na złoty kolor. Podawac od razu jeszcze ciepłe  
 

Przepisy kulinarne - losowy

Tort serowy ze ¶liwkami


1,2 kg ¶liwek
20 dag biszkoptów
10 dag tłustego twarożku
40 dag ¶mietany kremówki
torebka budyniu waniliowego
5 czubatych łyżek cukru
5 łyżek masła
1 i 1/5 szkl. mleka
2 łyżki soku z cytryny Biszkopty drobno pokruszyć. Zalać stopionym, gor?cym tłuszczem, przełożyć do tortownicy o ¶rednicy 26 cm. Wstawić na 30 min. do lodówki.  Z proszku budyniowego i mleka przygotować budyń, przestudzić. Wypestkować ¶liwki, przekroić na pół. połow± owoców obłożyć spód tortu. Twarożek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny. Ubić ?mietanę. Gdy budyń lekko zastygnie, dodać twarożek, ?mietanę, rozsmarować masę serow± na ¶liwkach w formie. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce, wstawić na 2 h do lodówki.