Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Knedle ziołowe


Produkty 500 g ziemniakow (ugotowane poprzedniego dnia w lupinach),
50 g maki ziemniaczanej,
2 zóltka,
ziola (2 liscie szalwi, 2 galazki majeranku, 1/2 galazki tymianku, 1/4 peczka pietruszki),
sol, pieprz, galka muszkatolowa. Wykonanie 1. Obrane ziemniaki utrzec na grubej tarce. 2. Posiekane ziola, make ziemniaczana i zoltka wymieszac z ziemniakami, zagniesc ciasto. Dobrawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Przykryc, zostawic na 20 min. 3. Na posypanej maka ziemniaczana stolnicy uformowac suchymi, umaczonymi dlonmi 8 okraglych klusek. 4. Gotowac w wodzie pod przykryciem przez 20 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś duszony czerwonym w winie


Składniki: 1 łosoś (ok. 1,5 kg), 350 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 cytryna, 100 g masła, sól, biały pieprz Wykonanie: Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, ziele angielskie, wino i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładką. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy rybę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20- 25 minut. Pod koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Podajemy łososia polanego odparowanym i przecedzonym sosem, posypanego posiekanym koperkiem.