Dzisiaj jest Wtorek 28 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smakowite szable z różnych mięs


Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej
- 50 dag rumsztyku bez kości
- 50 dag kiełbasy cielęcej
- 50 dag kiełbasy wieprzowej (np. zwyczajnej)
- 50 dag podsuszonej i wędzonej kiełbasy wieprzowej (np. myśliwskiej)
- 50 dag wędzonego boczku
- 30 dag świeżej czerwonej papryki
- 50 dag cebuli
- 35 dag pieczarek
- 1 łyżeczka oleju
- 50 dag ryżu
- 200 ml koniaku
- sól
- pieprz
- 50 dag pomidorów koktajlowych
- sos pieczarkowy ze słoika (35 dag)

Sposób przyrządzania:

Mięsa, boczek, kiełbasy, papryki i cebule pokrój w szerokie plastry, posyp solą i pieprzem, upiecz na grillu. Pieczarki obierz, pokrój w półplasterki, przypraw pieprzem i przesmaż na oleju (pod przykryciem). Do pieczarek dodaj surowy ryż, wlej 2,5 l wody, posól i gotuj do miękkości na małym ogniu (ryż powinien wchłonąć wodę). Na szpadki do szaszłyków nadziej grillowane mięso, kiełbasę i warzywa. Szaszłyki serwuj na ryżu z pieczarkami. Przed podaniem polej koniakiem, podpal i szybko zgaś. Podgrzany sos pieczarkowy i pomidorki podawaj osobno.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka Jadzi


KURCZAK:1 pier?
KORNISZONY:10 szt.
SER ŻÓŁTY:10 dkg.
SELER:3 łodygi (naciowy)
MAJONEZ:
KETCHUP:
CEBULA:(marynowana) do dekoracji

Czas przygotowania : 30 min.
Przepis na 16 osób

Pier? ugotować w Vegecie, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser w kostkę, ogórki w plastry, a seler na kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę udekorować podzielonymi na pół cebulkami.