Dzisiaj jest Poniedziałek 26 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka drożdżowa z rumem


25 dag mąki
12 dag masła
3 jajka
3 dag cukru
2 dag drożdży
szczypta soli
1/2 szkl. mleka syrop:
1/2 szkl. rumu
15 dag cukru
1 szkl. wody Zrobić rozczyn z drożdży, niewielkiej ilości cukru, zalać letnim mlekiem. Dodać trochę mąki, zostawić po podrośnięcia. Utrzeć jaja z cukrem do białości, dodać przesianą m?kę, rozczyn i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od r?k. Pod koniec wyrabiania dodać 10 dag stopionego masła. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić, przełożyć do wytłuszczonej  i wysypanej m?ką formy. Zostawić w ciepłym miejscu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. Lekko przestudzoną babkę nas?czyć syropem rumowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurze kąski z dipami


Składniki •  1/2 kg piersi z kury
  
•  sól, pieprz
  
•  3 łyż miodu i musztardy
  
Panierka:
  
•  1 jajko
  
•  1 szklanka pokruszonych płatków śniadaniowych
  
•  dip: czosnkowy, meksykański, musztarowy
   Etapy przygotowania 1.  Z miodu i musztardy i przypraw zrobić marynatę. Zamoczyć w niej piersi na 2 h.
    
2.  Po 2 h pokroić w paski i każy pasek obtaczac w jajku i płatkach. Smażyć w tłuszczu aż do zarumienienia. Idealne do piwa.
    
3.  Podawać z dipami.