Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliwą brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisnąć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewając je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórką i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krokiety ziemniaczano-grzybowe


Składniki • 1 kg ziemniaków, 40 dag pieczarek, 1-2 cebule, • 2 jaja, 3 łyżki mąki, kilka łyżek bułki tartej, • sól, pieprz, olej do smażenia       Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Grzyby umyc, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, a potem wlać łyżkę oleju i usmażyć.
2. Osobno usmażyc posiekaną cebulę. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, po czym wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jaja i , mieszając, wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej.
3. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 5 minut. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
4. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
5. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem pieprzowym lub pomidorowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka ananasowa


Składniki:
 
- puszka ananasa w kawałkach - kilkanaście wiśni z konfitury - 2 szklanki wytrawnego białego wina - sok i otarta skórka z cytryny - pół szklanki cukru - 3- 4 łyżeczki Żelatyny winiary Wykonanie: Kawałki ananasa wyjmij z puszki i dokładnie osącz. Zagotuj wino z cukrem, otartą skórką, sokiem z cytryny i sokiem ananasowym. Teraz wlej rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Do przygotowanych małych salaterek nalej do 1/3 wysokości przestudzoną galaretę, a gdy zakrzepnie, ułóż kawałki ananasa, udekoruj wisienkami z konfitury, zalej przestudzoną galaretką. Danie podawaj schłodzone.