Dzisiaj jest Sobota 29 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kacze udka z granatami i brzoskwiniami


2 kacze udka
2 granaty
4 połówki brzoskwiń z syropu
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki oliwy
łyżeczka skórki z cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz Udka umyć, natrzeć sol± i pieprzem. Ułożyć w posmarowanej tłuszczem oliw± brytfance. Zarumienić w piekarniku (200 st.). Jeden granat przekroić, wycisn±ć sok i wlać wraz z winem do udek. Udka przykryć i dusić ok. 20 min., polewaj±c je sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wokół udek ułożyć połówki brzoskwiń i polać je sosem. Drugi granat przekroić, wybrać pestki. Udka posypać skórk± i pestkami z granatu. Dusić jeszcze 5-10 min. Posypać natk±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto czekoladowo-migdałowe


SKŁADNIKI: - 325 g gorzkiej czekolady - 4 łyżki wody - 150 g masła - 150 g cukru - 4 jajka - 1 zapach pomarańczowy - 2 łyżki m±ki - 125 g zmielonych migdałów - 2 łyżki mleka - kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE: W garrnuszku, na bardzo słabym ogniu, rozpu¶cić 150 g czekolady z 4 łyżkami wody. Przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć na krem masło z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczon± czekoladę, żółtka, migdały, zapach i 2 łyżki m±ki. Ubić sztyw± pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 min. w 150°C. Przygotować polewę : w garnuszku rozpu¶cić resztę czekolady ( 175 g ) z mlekiem, lekko przestudzć, rozprowadzić na zimnym cie¶cie. Udekorować skórk± pomarańczow±.

Przepisy kulinarne - losowy

Schab duszony ze ¶liwkami


Produkty: 80 dag schabu
4 dag tłuszczu
10 dag suszonych ¶liwek
1 łyżeczka m±ki
sól do smaku
Wykonanie: Obci±ć ze schabu ko¶ć kręgosłupa, schab oprószyć m±k± i sol± obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wlać 1 szklankę wody, wrzucić umyte ¶liwki. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Przed podaniem pokroić w cienkie plastry, polać sosem z pieczenia, przybrać ¶liwkami.