Dzisiaj jest Środa 17 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiśniowiec


Ciasto:
4 jajka
cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mąki
25 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
1 szkl. oleju
5 łyżek letniej wody masa budyniowa:
2 budynie ?mietankowe
½ l mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 szkl. kompotu z wi?nie/ truskawek

masa kremowa:
1 szkl. cukru
½ l mleka
2 łyżki maki pszennej
2 cukry waniliowe
1-2 żółtka
1 kostka masła polewa Ciasto: białka ubić z cukrem, żółtkami, wod?, olejem. Dodać m?kę z proszkiem i wymieszać. Podzielić na 2 czę?ci: do I dodać kakao i dobrze wymieszać. Ciemne ciasto wylać na formę, delikatnie wylać jasne ciasto, rozsmarować równomiernie. Piec w temp. 160-180 st. C przez 30-45 min.
Masa budyniowa: budynie rozpu?cić w mleku z m?ką. Zagotować kompot i wlać do niego budyń. Zagotować i przestudzić.
Masa kremowa:  rozrobić m?kę i żółtka w ½ szkl. mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukier. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane żółtka i zagotować. Utrzeć masło, dodawać przestudzoną masę, dalej ucierać na jednolity krem.
Na upieczony placek nałożyć ciepły budyń z kompotu, a na budyń masę kremową. Polać polewą.

Przepisy kulinarne - losowy

Wielkanocny sernik


Składniki • 30 dag mąki pszennej • kostka masła • 2 żółtka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 6 łyżek cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 80 dag białego sera • 8 jaj • 3/4 szklanki cukru • 150 ml śmietanki 30% • cukier waniliowy • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku) Etapy przygotowania 1. Ciasto: 1/2 kostki masła ucieramy z 6 łyżkami cukru, dodajemy dwa żółtka i dwie łyżki kwaśnej śmietany - wszystko mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia (łyżeczka), 2 łyzki mąki ziemniaczanej i 30 dag mąki pszennej i zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą schładzamy w lodówce. 2. Masa serowa: biały ser przecieramy przez sito (lub przy pomocy miksera). Dodajemy 8 żółtek, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, budyń oraz połowę kostki masła i wszystko mieszamy (przy pomocy miksera). Na koniec dodajemy śmietankę 30%. Ubijamy pozostawione białka (8 szt.) na sztywną pianę z odrobiną soli i dwiema łyżkami zimnej wody. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej. 3. Wcześniej przygotowanym ciastem wylepiamy tortownicę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) i wlewamy masę serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. Można potrzymać trochę dłużej, by ser uzyskał złoty kolor. Gotowy sernik możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem z białek.