Dzisiaj jest Piątek 25 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szynka pieczona z ziemniakami


SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebulek 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka rozmarynu łyżeczka szałwii liść laurowy natka pietruszki tłuszcz do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso zasznurować, zrumienić na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Po półtorej godziny dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebulki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut. W czasie pieczenia ziemniaki obrócić. Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, otoczyć ziemniakami, polać przecedzonym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z sałatą lub surówką za kapusty pekińskiej i selera naciowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapka obiadowa


Składniki • 1 duży filet kurczaka • 30 dag wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego • przyprawa grillowa • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • zioła prowansalskie lub bazylia • 3 jajka • bułka tarta • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • olej do smażenia Etapy przygotowania 1. Filet kurczaka pociąć ukośnie w poprzek włókien w 1,5 centymetrowe talarki. Delikatnie rozbić formując owalne kotleciki. Posypać przyprawą grillową. 2. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, jednym jajkiem, ziołami prowansalskimi lub bazylią. 3. Masę mięsną wyłożyć na talarkach drobiowych. Jajka rozmącić z mąką ziemniaczaną i odrobiną soli. Uformowane kanapki zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. 4. Układać na rozgrzanym oleju i zrumienić z obu stron. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.