Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mandarynki z jogurtem


Składniki 2 mandarynki, pół kubka chudego jogurtu, odrobina soku z cytryny, łyżeczka miodu Sposób przyrządzania Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny. Mandarynki wraz z miodem dodać do jogurtu.


Przepisy kulinarne - losowy

Bażant w jarzynach


Bażant w jarzynach   Składniki - tuszka  młodego bażanta, - marchew 2 – 3  szt., - pietruszka 2 - 3 szt., - seler 1/5, - por średniej wielkości, - czosnek 2 ząbki, - masło roślinne połowę puszki, - cebula mała, - pieprz, sól.  Wykonanie                                                               Sprawionego bażanta umyć, poporcjować. Częsć piersiową oraz uda naszprycować rozgrzanym masłem. Tak przygotowane porcje ułożyć do podłużnego rondla (najlepszy żeliwny). Marchew, pietruszkę, seler i cebulę sciać na wiórki. Czosnek rozdusić w wygniatarce. Por pociać na cienkie plasterki. Na mięso bażanta rozkładać kolejno – rozmiażdżony czosnek, warstwę marchwi, warstwę pietruszki i selera potem rozsypać plasterki pora i tak układać kolejne warstwy jarzyn aż do wypełnienia rondla. Na wierzchu porozkładać masło. Popieprzyć oraz posolić (mała łyżeczka deserowa). Przykryć. Dusić do miękkości, poczatkowo na małym ogniu.
Podawać na goraco z ziemniakami.