Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gęś po wiedeńsku


1/2 gęsi, 5 dkg mąki, 2 jajka, 2 łyżki rumu, 10 dkg bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Mięso umyć, usunąć kości, pokrajać w cienkie plastry, posypać przyprawami i oprószyć m?ką, panierować w rozm?conych jajkach z rumem, obtaczać w bułce tartej, kłaść na gor?cy tłuszcz i usmażyć. Podawać z ziemniakami z wody i kalafiorem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa rycerska


SKŁADNIKI: * 2 l wywaru z kości i warzyw * 2 cebule * 400– 500 g wątroby wieprzowej * 2 łyżki oleju * 2 żółtka * gałka muszkatołowa, sól WYKONANIE: Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podsmażmy na oleju wraz z pokrojoną w plastry wątróbką. Dodajemy część wywaru i dusimy pod przykryciem. Połowę wątroby mielimy, możemy do mielenia dodać też kilka ugotowanych jarzyn z wywaru. Dodajemy resztę wywaru, resztę wątroby pokrojonej w kostkę. Podczas gotowania wlewamy roztrzepane żółtka i ubijamy cały czas zupę trzepaczką. Przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Podajemy z grzankami.