Dzisiaj jest Wtorek 21 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wino orzechowe


5 dag młodych li?ci orzecha włoskiego
butelka czerwonego gronowego wina wytrawnego
10-15 dag cukru Li?cie rozdrobnić, dodać do butelki z winem, zakorkować. Macerować 10 dni, przecedzić. Dodać do smaku cukier, odstawić na 5 dni. Pić po małym kieliszku 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami. Wzmaga przemianę materii, działa ?ci?gająco, antyseptycznie. Zalecane przy niestrawności i biegunkach bakteryjnych, tr?dziku, ropnych stanach zapalenia skóry, egzemach i liszajach

Przepisy kulinarne - losowy

Gałki z kury po żydowsku


1/2 kury z rosołu
czerstwa bułka
1/2 szkl. mleka
2 cebule
3 żółtka
2 łyżki oleju
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
por
5 dag rodzynek
3-4 łyżeczki żelatyny
cukier
sól, pieprz Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku. Z kury usunąć kości i skórę, mięso zmielić, wymieszać z żółtkami, cebul?, odci?nięt? bułką, wyrobić na jednolit? masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować małe kulki. Warzywa umyć, obrać, pokroić. Wlać 2,5 - 3 szkl. wody i gotować 15 min. Do wrz?cego wywaru włożyć przygotowane gałki, gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać opłukane rodzynki. Zelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wystudzonego bulionu, rozprowadzić gor?cym wywarem, wlać do garnka z mięsem i zagotować. Doprawić do smaku cukrem, przełożyć do salaterki, gdy wystygnie, wstawić do lodówki, by galareta stężała. Podawać z białym pieczywem.