Dzisiaj jest Środa 29 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Imprezowa zupa z porów z whisky


Składniki •  3/4 szklanki whisky
  
•  4 pory (60 dag)
  
•  1/2 kurczaka (60 dag)
  
•  45 dag mięsa wołowego z pręgi
  
•  10 dag wędzonego boczku
  
•  1 cebula (10 dag)
  
•  8- 10 dużych, suszonych śliwek
  
•  1 łyżeczka suszonego estragonu
  
•  1 łyżeczka cukru
  
•  sól i pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Kurczaka i wołowinę myjemy, osączamy. Boczek kroimy w kostkę. Whisky wlewamy do 2,5 l wody, dodajemy estragon i cukier. Do zalewy wkładamy kurczaka, wołowinę oraz boczek i zostawiamy na noc.
    
2.  Śliwki myjemy, namaczamy na noc i osączamy.
    
3.  Pory oczyszczamy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeden por kroimy w grube talarki i odkładamy, a pozostałe kroimy w paski. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
    
4.  Do mięsa w zalewie dodajemy paski porów, cebulę oraz sól i powoli doprowadzamy zalewę do wrzenia. Następnie garnek przykrywamy i mięso gotujemy do miękkości ok. 2 godz.
    
5.  Z zupki wyjmujemy kurczaka oraz wołowinę, studzimy. Mięsa kroimy na kawałeczki (kurczaczka oczywiście pozbawiamy kosteczek) i wkładamy do zupy.
    
6.  Na koniec dodajemy całe śliwki i odłożony por, gotujemy jeszcze 10- 15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sos chrzanowy z marchewką


5 dag korzenia chrzanu,
1 marchewka,
5 dag śmietany,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier i sól,

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach i sparzyć niewielką ilości? wrz?tku. Marchew umyć, obrać, opłukać na tej samej tarce. Połaczyć chrzan
z marchewką i dodać ?mietanę. Doprawić do smaku solą,
cukrem i sokiem z cytryny. Podawać do mięs i jajek.