Dzisiaj jest Wtorek 09 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PIZZA FANTAZJA


Składniki Ciasto:
• 1 kostka drożdży ( 50g), szczypta cukru, 500 g mąki,
• 1 łyżeczka soli, 7 łyżek oliwy z oliwek ( może być olej),
• Ok 200ml mleka, mąka do rozwałkowania,
• Zioła ( bazylia, oregano, tymianek) słodka papryka
Obłożenie:
• Grzyby, 3 pomidory, 2 ząbki czosnku, 3 cebule
• 3 kolorowe papryki, oliwki zielone, salami, ser żółty
• Olej do smażenia, sos pomidorowy Etapy przygotowania 1. Drożdże rozpuścić z ciepłym mlekiem( ok. 100 ml) ze szczypta cukru. Mąkę wymieszać z ziołami, solą i słodką papryką w dużej misce, w środku zrobić wgłębienie. Wlać tam drożdże z mlekiem, rozmieszać z odrobiną mąki. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 15 min. 2. Cebulę, czosnek obrać, pokroić, podsmażyć lekko posolić. Paprykę umyć, pokroić w paski lekko podsmażyć na oleju, przyprawić. Grzyby umyć, pokroić, usmażyć, doprawić przyprawami. Ser zetrzeć na tarce 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać, mleka ( 100 ml) 7 łyżek oliwy. Ciepłymi rękami zagnieść ciasto ok. 10min, aż ciasto będzie gładkie i lekko błyszczące. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość ok. 30 min ( w ciepłym miejscu szybciej urośnie ). 4. Na posypana mąką stolnicy jeszcze raz zagnieść ciasto i rozwałkować uzyskując kształt odpowiadający wielkości blachy do pieczenia. 5. Placek smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy cebulę z czosnkiem, grzyby, paprykę, pomidory i salami kroimy na plastry, oliwki kroimy na pół i wszystko układamy na wierzchu.. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 15 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomidorowa zapiekanka ryżowa


Składniki • 2 saszetki ryżu • 4 pomidory • oliwa • 3 łyżki wody • 2 ząbki czosnku • płaska łyżeczka bazylii, sól, pieprz, oregano, pieprz ziołowy Etapy przygotowania 1. Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i pokrajać w kawałki, podzielić na 2 równe części.
2. Ryż ugotować na pół-twardo, wypłukać, odsączyć i wymieszać z dużą garścią posiekanej natki pietruszki.
3. Jedną część pomidorów wymieszać i rozgnieść na pulpę z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, przyprawami i wyciśnietym czosnkiem. Następnie wymieszać tą masę z połową ilości ryżu i włożycć do naczynia do zapiekania posamrowanego oliwą.
4. Na tą warstwę wyłożyć resztę ryżu i warstwę pozistałych pomidorów. Polać resztą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.