Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczarki w piwnym cieście


Składniki 15 kapeluszy pieczarek olej sól pieprz Na ciasto: 3 /4 szklanki jasnego piwa 3 jajka 5 łyżek mąki szczypta proszku do pieczenia Wykonanie Żółtka dokładnie wymieszać z piwem, dodać makę wymieszaną z solą i utrzeć na jednolita masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Każdy kapelusz oprószyć pieprzem i zanurzać w cieście. Smażyć na bardzo gorącym oleju aż do zrumienienia. Podawać przybrane natką.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa gorchowa


Składniki • 25 dag grochu • 1/2 l wody • 1/2 pęczka włoszczyzny • 2 łyżki liwy z oliwek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka majeranku, bazylii lub cząbru • świeżo zmielony pieprz • sól Etapy przygotowania 1. Gorch zalej zimną wodą i odstaw, żeby zmiękł. Odcedź go, zalej świeżą wodą i ugotuj. Po ugotowaniu przetrzyj go przez sito. 2. Warzywa zalej wodą, ugotuj i przetrzyj przez sito razem z wywarem. Połącz z grochem. 3. Cebulkę podsmaż na oliwie, oprósz ją mąką i rozprowadź ją z kilkoma łyżkami wody. Wlej do zupy i przypraw czosnkiem i ziołami.