Dzisiaj jest Wtorek 28 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak ze śliwkami


Składniki •  kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  
•  10 dag suszonych śliwek
  
•  2-3 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
  
•  100 ml śliwowicy lub czerwonego wytrawnego wina
  
•  Przyprawa do kurczaka pikantna
  
•  cytryna
  
•  3 łyżki oliwy
  
•  sól, pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Śliwki moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie. Osączyć. Cytrynę sparzyć, osuszyć, ponakłuwać dookoła widelcem. Tymianek lub rozmaryn umyć, otrzepać z wody, dokładnie osuszyć.
    
2.  Kurczaka umyć, osuszyć. Na zewnątrz i w środku natrzeć Przyprawą do kurczaka pikantną. Do środka tuszki włożyć cytrynę i zioła, otwór dokładnie zaszyć lub spiąć.
    
3.  Udka i skrzydełka związać tak, by nie odstawały. Skórę kurczaka ponacinać w kilku miejscach, włożyć śliwki dość głęboko, żeby nie wypadły. Posmarować połową oliwy.
    
4.  Pozostałą oliwę rozsmarować w formie lub żaroodpornym naczyniu. Kurczaka ułożyć na boku, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odwrócić na drugi bok, piec jeszcze 20 minut. Gdy w formie zacznie gromadzić się sos, od czasu do czasu polewać nim mięso.
    
5.  Kurczaka odwrócić piersią do góry, piec 25 minut w tej samej temperaturze, polewając sosem (w tym momencie możemy kurczaka obłożyć pokrojonymi warzywami, np. marchewką, fasolką szparagową). Udka nakłuć, jeśli wypływający sok będzie klarowny, kurczaka wyjąć.


Przepisy kulinarne - losowy

Okoń morski z pieprzem


Składniki •  4 plastry okonia morskiego lub nie duże filety z dorsza
  
•  oregano, tymianek, bazylia
  
•  3 cebulki pokrojone w kostkę
  
•  0,5 kostki masła
  
•  suszona papryka
  
•  20 ziarenek pieprzu czerwonego
   Etapy przygotowania 1.  Cebulę zeszklić na maśle i dorzucić do niej rybę, która wyleżała się już w przyprawach i soli.
    
2.  Niech się dusi pod przykryciem aż zmięknie. Powinno być sporo sosu, który można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
    
3.  Rybę należy podawać udekorowaną całymi ziarnami czerwonego pieprzu i świeżymi ziołami.