Dzisiaj jest Środa 01 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie ¶mietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. ¦mietana 30% - 150 ml ¦wieża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrz±dzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarell± i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, ¶mietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety cielęce w sosie wi¶niowym


SKŁADNIKI: * 4 kotlety cielęce (po 150 g) * 1 łyżka oleju * 1/2 łyżeczki pieprzu * po łyżce masła i m±ki * 1/8 litra wytrawnego białego wina * 1/4 litra ¶mietany * 250 g wi¶ni bez pestek * sól, odrobina sosu worcester WYKONANIE: Z mięsa usun±ć błonki, kotlety ponacinać, by nie skręcały się podczas smażenia. Natrzeć olejem, przyprawić pieprzem. Masło roztopić i oprószyć m±k±. Zasmażkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać wino wymieszane ze ¶mietan±, przyrz±dzić gęsty sos i dodać do niego wi¶nie. Zdj±ć z ognia i natychmiast przykryć pokrywk±. Mięso przełożyć na mocno rozgrzan± patelnię i zmniejszyć ogień. Kotlety usmażyć z jednej strony, odwrócić, dosmażyć z drugiej strony i posolić. Sos wymieszać z tłuszczem, na którym były smażone kotlety i doprawić do smaku. Przed podaniem na stół kotlety polać sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Lassi


4 porcje 1/2 l jogurtu naturalnego
1/2 l wody
miód / cukier trzcinowy
imbir mielony
kardamon mielony Wymieszać jogurt z wod? i ubijać, aż będzie miał jednolit? konsystencję. Przyprawić i osłodzić.