Dzisiaj jest Sobota 23 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ptysie na słodko z nadzieniem z pianki owocowej


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- szklanka mrożonych owoców jagodowych: truskawek
- poziomek
- czarnych jagód (w sezonie świeżych)
- białko
- szklanka cukru pudru
- na wierzch ptysiów - cukier puder

Sposób przyrządzania:

Gdy owoce się rozmrożą, odlej sok, ewentualnie osusz je na papierowym ręczniku. Ubij na sztywno pianę (białko w musie będzie surowe, więc nie zapomnij umyć skorupki wodą z mydłem i sparzyć). Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier, a potem owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencję sztywnej piany, jest gotowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa jarzynowa z serdelkami


Składniki 300 g ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 1 1/4 l bulionu mięsnego instant sól, pieprz 3 parówki 1 listek laurowy 2-3 ziarna angielskiego ziela kilka gałązek szczypiorku    Sposób wykonania Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Por umyć, oczyścić, wraz z cebulą pokroić w talarki. Serdelki pokroić w grube plasterki. Bulion podgrzać, wrzucić przyprawy i resztę składników (bez pora). Gotować 50 min, po 20 minutach dodać por. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować szczypiorkiem.