Dzisiaj jest Wtorek 29 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałata zielona


1 zielona sałata
3 pomidory
1 ogórek
2 cebule dymki
6 łyżek Sosu Sojowego Jasnego
1 łyżka Octu Ryżowego
5 ząbków czosnku
1 łyżka cukru br?zowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka Octu Balsamicznego
1 łyżka musztardy gruboziarnistej


Z oliwy, sosu sojowego, octu, cukru, musztardy i czosnku przygotować sos.
Wypłukać, osuszyć li?cie sałaty. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórka i
cebulę pokroić w plasterki. Do misy do sałaty wlać sos i wrzucić
pomidory, ogórka, cebulę całość wymieszać. Po 5-10 min, na górę wrzucić
porwaną sałatę i wszytsko wymieszać tuż przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron milanaise


25 dag ugotowanego makaronu,
szklanka startego żółtego sera,
sól, pieprz,
1 i 3/4 szklanki mleka

Wymieszać ser z solą i pieprzem (ewentualnie inne przyprawy). Makaron i ser podzielić na 3 czę?ci, ułożyć w wysmarowanym halsem naczyniu trzy warstwy, składające się na przemian z makaronu i sera, polać mlekiem. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec pół godziny. Podawać z sałat? lub surówka.