Dzisiaj jest Sobota 22 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tortelli di zucca


Składniki: ciasto: - 200 g (1.5 szklanki) mąki luksusowej - typ 550 - 2 jaja - sól nadzienie: - 250 g (szklanka i trochę) puree z dyni - 80 g tartego parmezanu - 1 jajko - tarta gałka muszkatołowa - bułka tarta - świeżo mielony pieprz - sól - szczypta cukru sos: - 3 łyżki puree z dyni - 2 łyżki masła - 1 cebula pokrojona w kostkę - 2 łyżki cointreau lub innego likieru pomarańczowego - 3 łyżki śmietanki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania: Zagnieść ciasto na pierogi: w stożku mąki zrobić wgłębienie, wbić jajka i ubijać je widelcem łącząc z mąką. Powstałą kulę ciasta zagniatać przez 15 minut, odstawić przykrytą ściereczką, aby ciasto odpoczęło. Składniki farszu (bez bułki) wymieszać. Następnie dodajemy bułkę, aby masa uzyskała konsystencję gęstego twarożku. Ciasto rozwałkowywać na cienkie płaty i kroić na pasy szer. 4 cm. Układać na pasie farsz łyżeczką co 2 - 3 cm, przykrywać pasem ciasta i kroić na kwadraty z farszem na środku (nożem lub radełkiem do faworków). Zlepić brzegi kwadratów. Tortelli gotować w gorącej, osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i dodać dynię. Zamieszać, dodać sól, pieprz i gałkę, dusić 5 minut. Wlać likier, zapalić i smażyć, aż płomień się wypali. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gorące tortelli wrzucić na patelnię z sosem, zamieszać i podawać. Z tych proporcji wychodzi mniej więcej 30 - 35 pierożków. Równie pyszne są tortelli polane gorącym masłem.

Przepisy kulinarne - losowy