Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa mięsno- warzywna z serkiem


Składniki ok. 1,5 litra wywaru warzywnego z kostki 30 dag cielęciny 4- 5 średnich ziemniaków 3- 4 łodyżki brokuła 1 duża marchew kawałek selera pietruszka 100 g serek topiony śmietankowy sól, pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju ew. przyprawa do zup, sos sojowy natka pietruszki świeża lub suszona do posypania Sposób wykonania: Do wywaru wrzucić pokrojoną na małe kawałki cielęcinę oraz plastry marchewki, kostki selera i korzeń pietruszki. Dodać liść laurowy, sól i gotować aż mięso i warzywa zmiękną. Wtedy dodać pokrojone ziemniaki, a po niecałych 10 minutach różyczki brokułów. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego i, jeśli trzeba przyprawą do zup. Na koniec rozpuścić w niej serek topiony i posypać natką pietruszki. Uwaga: nie każdy ser topiony dobrze rozpuszcza się w zupie. Najlepiej sprawdzić to, wlewając trochę zupy do kubka i tam rozpuszczając kawałek serka. Jeśli próba się nie powiedzie, najprościej jest przełożyć serek na małe sitko, częściowo zanurzyć je w garnku z zupą i, mieszając rozprowadzać ser w wywarze.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z bażanta ze śmietaną


SKŁADNIKI: • 1 bażant • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 niewielki korzeń selera • 2 liście laurowe • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego • pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 3 łyżki mąki • 100 ml kwaśnej śmietany • sól • świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: 1. Sprawionego bażanta przekroić na pół, włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, by przykrywała mięso, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, nieco posolić, zagotować i trzymać na małym ogniu, aż mięso zmięknie. 2. Bażanta wyjąć, wywar przecedzić i odstawić. Oddzielić mięso od kości, drobno posiekać. Obrane jarzyny posiekać w małą kostkę, wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, lekko zrumienić. 3. Dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, zdjąć z ognia, mieszając, wlać nieco przestudzonego wywaru, aż zasmażka stanie się płynna, wlać całość do garnka z wywarem. Wrzucić doń posiekane mięso, zagotować i trzymać na małym ogniu, aż jarzyny zmiękną. 4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i posiekaną natkę, podawać.