Dzisiaj jest Piątek 27 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenna świeżość


SKŁADNIKI: - 1 kalarepa, - 1 duży ogórek zielony, - 1 pęczek rzodkiewek, - 1/2 pęczka koperku, - 1 kefir naturalny, - 1 łyżeczka oliwy, - sól, pieprz, cukier, - opcjonalnie można dodać szczypiorek lub cebulkę. WYKONANIE: Ucieramy na tarce o grubych oczkach obraną kalarepkę, ogórek i rzodkiewki, dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i solimy. Po 5 min dodajemy oliwę i kefir, doprawiamy.

Przepisy kulinarne - losowy

Tabule-sałatka alpejska


Składniki • 25 dag kaszy Kuskus
• 2 cytryny
• 8 łyżek oliwy
• 3 pomidory pokrojone w kostkę
• 1 papryka
• 1 surowy ogórek
• 2 łyżki pokrojonej cebuli
• 1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
• 1 łyżka estragonu
• sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Wsypac kuskus do głębokiej salaterki, zalać wrzącą , osoloną wodą tak, aby poziom wody przekraczał o pół centymetra poziom kuskusu. Odczekac ok.6 min i rozdrobnić widelcem. 2. Do kuskusu dodać sok z cytryny, oliwę, wszystkie pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszac. 3. Włożyć salaterkę do lodówki na 3 godziny. Ozdobić oliwkami a podawac na sałacie.