Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kompot z mirabelek


2 kg owoców,
50 dag cukru
Zdrowe, dojrzałe mirabelki umyć, osuszyć i włożyć do słoika.
Przygotować syrop z cukru i 6 szklanek wody. Owoce zalać syropem, soiki zamknąć i pasteryzować.
Inny wariant:
2 kg mirabelek,
50 dag cukru,
1/2 l białego wina,
laska cynamonu,
1/2 cytryny
Mirabeki umyć, osuszyć, naci?ć z jednej strony i wypestkować. Zagotować wodę z cukrem, wlać białe wino, włożyć laskę cynamonu i cienko okrojoną skórkę z cytryny. Gotować tak długo, aż cukier się rozpu?ci. Dodać mirebelki i jeszcze raz zagotować. Gor?cy kompot wlewać do słoików, zamykać i pasteryzować.


Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki drożdżowe z truskawkami lub poziomkami


Ciasto:
20 dag mąki,
sól,
1 żółtko,
1 jajko,
1 1/3 szklanki mleka,
1 1/2-2 dag drożdży,
2 1/2 dag margaryny,
5 dag cukru

Nadzienie:
30 dag truskawek lub poziomek,
3 dag tłuszczu do zapiekania,
3 dag cukru pudru do posypania,
cukier waniliowy

Drożdże rozmieszać z czę?ci? mleka, dodać szczyptę cukru oraz mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo, energicznie mieszając, m?kę, sól oraz drożdże z mlekiem. Wybijać ciasto łyżką, aż ukaż? się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Postawić je w ciepłym miejscu przykry te do wyrośnięcia. Czyst? patelnię rozgrzać, a następnie bardzo dokładnie wysmarować skórką słoniny i smażyć naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie należy rozdrabniać)Zapiec w piekarniku (160-180 C), wyjąć na okr?gły półmisek, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.