Dzisiaj jest Wtorek 27 września 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z agrestem i porzeczkami


Produkty Ciasto:
półtorej szklanki mąki, 15 dag masła, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, jajo, szczypta soli. Masa owocowa: 50 dag agrestu, 20 dag porzeczek, pół szklanki cukru.
Bezy:
2 białka, ćwierć szklanki cukru Wykonanie Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki, a potem wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekać przez 10 min w silnie nagrzanym piekarniku. Część owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe udusić z cukrem, odparować, ułożyć na zapieczonym cieście, a na nich świeże owoce. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier. Pianę wycisnąć szprycą na owoce. Tortownicę wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 160°C) i wyjąć, gdy bezy lekko się przyżółcą. Można jeść na zimno i na gorąco.


Przepisy kulinarne - losowy

Kawa z migdałami


Produkty: 2 łyżeczki kawy
200 ml zimnego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pokruszonych migdałów
2 gałki lodów waniliowych Wykonanie:  Rozpuść kawę w zimnym mleku, dodaj migdały i cukier.
Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze na szybkich obrotach przez ok. 20 sekund.
Kawę podawaj w wysokich szklankach, dodając 1 gałkę lodów i posypując migdałami.