Dzisiaj jest Czwartek 23 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wątróbka wołowa z ziołami


Składniki 500 g wątroby wołowej 8 listków szałwi 4 listki mięty 3 duże ząbki czosnku Wykonanie Wątrobę włożyć na godzinę do zamrażalnika, żeby podmarzła. Zioła i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Ostrożnie, żeby nie spalić czosnku - będzie wtedy gorzki. Wątrobę pokroić na plasterki 1cm grubości, posypać obficie świeżo zmielonym pieprzem. Przesmażone zioła odłożyć na miseczkę, dodać oliwy i smażyć wątróbkę 3 minuty z każdej strony. Dodać zioła z czosnkiem, przemiszać i na małym ogniu trzymać jeszcze 2 minuty. Po zdjęciu z ognia posolić.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto indyjskie


Składniki 125 gram masła albo margaryny 200 gram cukru szczypta soli opakowanie cukru waniliowego albo kilka kropli olejku waniliowego 3 jajka 200 gram mąki pszennej 100 gram mąki kartoflanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 litra mleka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych albo utłuczonych goździków 100 gram czekolady Lukier: cukier puderu woda łyżka soku z cytryny bakalie do dekoracji Sposób wykonania Czekoladę pokroić nożykiem w niewielką kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć na pianę z cukrem, dodawać po jednym całym jajku i dalej ucierać (najprościej mikserem). Powoli dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i mleko. Dodać cynamon, goździki i kawałeczki czekolady. Wymieszać i wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę keksową. Piec około 60 minut w temp. 60 st; aż wyrośnie i patyczek będzie suchy.
Gotowe oblać lukrem zrobionym na zimno przez wymieszanie cukru pudru z wodą i cytryną. Polejcie lukrem ciasto i posypcie je płatkami migdałów i kawałeczkami suszonych moreli.