Dzisiaj jest Czwartek 30 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mizeria z grapefruitem i majonezem


SKŁADNIKI: - 50 dag ogórków sałatkowych - 1 duży grapefruit - 1 cytryna SOS: - 3- 4 łyżki majonezu - 1/2 szklanki śmietanki - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ketchupu - sól - pieprz WYKONANIE: Umyte ogórki zetrzeć cienko na tarce, lekko posolić i odstawić na pół godziny. Następnie odcisnąć z soku, którego nie należy wylewać, lecz pozostawić do dalszego wykorzystania. Grapefruita obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Sparzoną cytrynę kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Całość wykładamy na głęboki półmisek i mieszamy. Z podanych składników sporządzamy sos. Powinien być mocno doprawiony pieprzem. Polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy. Sałatkę należy wstawić do lodówki nie dłużej niż na pół godziny (aby sos nie stężał).

Przepisy kulinarne - losowy

Frytki na sposób grecki


Produkty ziemniaki olej do głębokiego smażenia jajka sól  Wykonanie Ziemniaki obrać, pokroić  w paseczki i smażyć w głębokim tłuszczu.
Pod koniec smażenia frytek wlać rozmącone i posolone jajka - smażyć jeszcze przez chwilę.