Dzisiaj jest Poniedziałek 29 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony dorsz ze szpinakiem


SKŁADNIKI: • 2 mrożone filety z dorsza (ok 250 g) • 500 g świeżego szpinaku, oczyszczonego • otarta skórka z jednej cytryny • sok z powyższej cytryny • parę gałązek natki pietruszki, posiekanej • parę łyżek oliwy z oliwek • łyżeczka wypłukanych i posiekanych kaparów • miseczka bułki tartej • sól i pieprz, gałka muszkatołowa • opcjonlnie łyżeczka octu balsamicznego WYKONANIE: 1. Rozmrażamy filety, mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekaną natką i kaparami. Wsypujemy do bułki tartej, mieszamy. Wstawiamy duży garnek wody na szpinak. 2. Do gotującej się wody wkładamy szpinak, blaszujemy ok. 1 minuty, odcedzamy, kroimy na duże kawałki, przekładamy do miski i polewamy sokiem z 1/2 cytryny. Posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem, możemy dodać ocet, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą 3. Filety smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Układamy na szpinaku, posypujemy bułką tartą, pieprzymy. Pieczemy ok. 15 min; po wyjęciu z piekarnika skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Koreczki z oliwkami


Składniki wykałaczki oliwki zielone i czarne ser żółty kabanos, szynka, Wykonanie Ser żółty kroimy w kostkę, kabanosy kroimy na kawałeczki o długości 0,5 cm, szynke w kostkę. Nabijamy kabanos, ser żółty i następnie oliwkę. Jedne koreczki robimy z oliwkami zielonymi inne z czarnymi, , kabanosy dajemy na zmianę z szynką. Oliwki można zastępować także ogórkami konserwowymi.