Dzisiaj jest Poniedziałek 06 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka piaskowa z polewą czekoladową


Produkty: ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
polewa:
- gotowa polewa czekoladowa
do dekoracji:
- kolorowe wiórki kokosowe Wykonanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami (po jednym) oraz z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia i aromatem. Następnie ubij z białek sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.
Ciasto wlej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piecz 40-50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu babkę wyjmij z formy i oblej polewą (przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu). Babkę udekoruj, obficie posypując ją wiórkami kokosowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata Adwokat I


Składniki:1 dkg herbaty,
200 ml likieru Advokat,
800 ml wody,
30 ml soku cytrynowego,
5 dkg cukru.

 
Sposób przyrządzenia:        Herbatę zaparzyć, wymieszać z cukrem. Następnie wystudzić, połączyć z likierem i sokiem z cytryny.