Dzisiaj jest Niedziela 01 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryz z cytryna i kokosem


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g ryzu dlugoziarnistego,
1/2 lyzeczki turmeriku,
30 g masla,
1 drobno posiekana cebula,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki gorczycy,
1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
2 zabki czosnku,
5 suszonych listkow curry,
100 ml mleczka kokosowego,
30 ml soku z cytryny,
75 g wiorkow kokosowych,
sol do smaku.

1. Dobrze wyplukany ryz gotowac w osolonym wrzatku 8 min., nastepnie odcedzic i
przeplukac zimna woda.
2. W duzym rondlu rozgrzac maslo, dodac cebule i podsmazyc ja na zloty kolor.
3. Dodac gorczyce, chilli i liscie curry, mieszac 1 min. Wrzucic ryz i ciagle
mieszajac gotowac 5 min.
4. Dobrze wymieszac ryz z tarta skorka cytryny, zgniecionym czosnkiem, mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny, doprowadzic do wrzenia. Nastepnie zmniejszyc ogien, zamieszac i gotowac pod przykryciem ok. 10 min., az ryz bedzie
miekki. Osolic do smaku.
5. Wiorki kokosowe prazyc na niewielkim ogniu 3 min., nastepnie wymieszac z
ryzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kwas chlebowy 1


Skladniki:
1 kG rozdrobionego zytniego slodu,
300 g rozdrobionego jeczniennego slodu,
600 g zytniej maki,
130 g zytnich suchary
80 g suchiego zytniego chleba,
1 kg bialej melasy,
30 g miety.

Ze slodu, maki i 3 l goracej wody zamieszac ciasto bez klumpow, przykryc czysta szmatka i dac sie wystac w ciagu godziny. Nastepnie ciasto przelozyc w ogniotrwale naczynie, przykryc przykrywa i wstawic do goracego piekarnika azeby go uparzyc. Po uparzeniu ciasto zamieszac, odskrobyc od scianek, dolac wrzadku i pozostawic przez dobe. Wylozyc ciasto do kadzi fermentacyjnej, zalac 16 l goracej wody, wsypac tam tluczone suchary i chleb. Wytworzona mase dobrze wymieszac i pozostawic na 6-10 godzin do ustania sie. Kiedy gesta masa osiadzie, a brzeczka zacnie brodzic, trzeba powoli zlac brzeczke do wyparzonej i czystej beczulki. Do pogostalej geszczy ponownie wlac 15 l goracej wody i pozostawic na 2-3 godziny. Potem brzeczke tez wlac do beczulki. Kwasna brzeczke wymieszac z wyciagiem miety, melasa i wszystko pozostawic dochodzic na jedna dobe. Nastepnie beczulke przeniesc w zimne miejsce. Kiedy fermentacja zrobisze bardziej spokojna, do kwasu dodac biala melase (1 kg na 30 l kwasa). Otwor w bzce zatkac drewnianym korkiem. Za 3-4 dnie kwas jest juz zdatni do uzytku,. W lodowce kwas mozna przechowywac kilka miesieca w butylkach.