Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Hubertusowa zupa z zająca


Przednia czę?ć skruszałego zająca, podroby z zająca, 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 5 dag smalcu, 5 dag wędzonego boczku, 2 łyżki męki, 150 g czerwonego wytrawnego wina, po kilka ziaren kolendry, gorczycy, jałowca oraz sól i pieprz, długa czerstwa bułka na grzanki.
Podroby i przedni? czę?ć zająca umyć, włożyć do garnka, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w talarki jarzyny, przyprawy, smalec, sól, szklankę wody i całość dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia uzupełniać wyparowaną wodę. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości i pokrajać w kostkę. Podroby bardzo drobno posiekać nożem lub zmielić przez maszynkę. Boczek pokrajać w kostkę, podsmażyć, skwarki wyjąć, do tłuszczu dodać m?kę i lekko zrumienić. Do garnka z warzywami dodać wodę (zupy powinno być około półtora litra), zagotować, dodać zasmażkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze gotować przez 15 min. PóĽniej zupę przecedzić, dodać wino, zagotować (zupa powinna być pikantna i mocno aromatyczna). Do talerzy lub wazy włożyć rozdrobnione podroby i pokrojone mięso, skwarki z boczku i zalać wrz?c? zup?. Oddzielnie podać grzanki (bułkę pokrajać w kostkę i zrumienić na patelni).

Przepisy kulinarne - losowy

HERBATA PO HAWAJSKU


Składniki puszka ananasa, sok z 1/2 cytyrny, 1/2 litra zimnej mocnej herbaty, imbir, cukier brązowy ( ilośc w zależności od upodobania), 2 duże butelki wody mineralnej Wykonanie Ananasa pokroic skropi sokiem cytrynowym i zalac herbatą w ktorej rozpuszczony jest cukier dodac 1/2 soku z ananasow - wstawic na 3 godziny do lodowki, przed podaniem dodac imbir i zalac wodą mineralną.