Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karkówka na specjalne okazje


SKŁADNIKI: • 30- 40 dag karkówki wieprzowej • 1 jajko • sól ziołowa - 1 łyżeczka • pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki • olej WYKONANIE: 1. Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić w poprzek, w cienkie plastry, można lekko rozbić tłuczkiem 2. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać sól ziołową i pieprz ziołowy, a nastepnie dokładnie wymieszać 3. Karkówkę zamoczyć w przygotowanej zaprawie i odczekać 2- 3 minuty 4. Smażyć 1- 1,5 z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką grecką.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem rosyjski


Składniki •  4 żółtka •  4 łyżki cukru •  3 łyżki araku lub rumu •  1/4 l śmietany •  1 łyżka cukru pudru •  4 winogrona Etapy przygotowania 1. żółtka ucierać z cukrem tak długo, aż powstanie gęsty białawy krem, do kremu dodawać stopniowo arak lub rum 2. schłodzoną śmietanę ubić i odłożyć 4 łyżki do przybrania, pozostałą śmietanę połączyć delikatnie z masą z żółtek. 3. cztery pucharki napełnić kremem. Przy pomocy szprycy z nasadką wyciętą w gwiazdkę wycisnąć na krem rozetki z bitej śmietany. 4. każdą porcję udekorować owocem obtoczonym w cukrze.