Dzisiaj jest Piątek 28 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto farmera


SKŁADNIKI: • 40 dag ryżu • 10 - 15 dag dowolnej wędliny • 2 kostki rosołowe • 10 dag masła • 3 jajka • garść startego sera WYKONANIE: 1. Zagotować w dużym garnku wodę z kostkami rosołowymi, wsypać ryż i gotować na dużym ogniu ok. 20 minut, odcedzić. 2. Jajka ugotować na twardo, wędlinę drobno posiekać i obrumienić na maśle. Wymieszać na ogniu z ryżem i posiekanymi jajkami oraz startym serem 3. Można również dodać groszek z puszki, marynowaną paprykę lub korniszona i sporą garść posiekanej natki piertuszki, szczypiorku lub rzeżuchy

Przepisy kulinarne - losowy

Staropolski makowiec


15 dag masła
3 dag drożdży
450 ml mleka
40 dag mąki
sól
2 jajka
8 - 10 dag cukru
łyżka miodu
2 łyżki cukru waniliowego
30 dag maku
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
cynamon
biała polewa do ciast Zrobić ciasto: stopić 10 dag masła, dodać drożdże, trochę cukru i 100 ml ciepłego mleka.
Wyrobić z mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Mak przepuścić przez maszynkę, wsypać do reszty ciepłego mleka z miodem i cukrem waniliowym.
Mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać bakalie i cynamon.
Ciasto zagnieść z jajkami i resztą cukru, odstawić na kolejne 30 minut.
Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć struclę odstawić na 30 minut.
Posmarować resztą masła, piec godzinę w temperaturze 190oC.
Ozdobić polewą.