Dzisiaj jest Wtorek 03 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak kaukaski


SKŁADNIKI: * 1 kurczak (ok. 1,5 kg) * 2 cebule * 1 marchew * 1 mały seler * 150 g ogórków * 4 łyżki oleju * 1/2 szkl. ryżu * marynowany ogórek * 4 łyżki kwaśnej smietany * sól, pieprz * 2 liście laurowe SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka podzielić na części. Warzywa pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki kurczaka. Dodać warzywa i mieszając, smażyć razem z mięsem ok.10 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Do garnka z kurczakiem dodać sól, pieprz i liście, dolać 1 litr wody i wsypać umyty ryż. Potrawę dusić pod przykryciem w piekarniku około 1 godziny. Ogórek marynowany drobno pokroić i przed podaniem dodać razem z kwaśną śmietaną do potrawy.

Przepisy kulinarne - losowy