Dzisiaj jest Poniedziałek 01 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort kokosowy


Składniki: 40 dag wiórków kokosowych 24 dag cukru pudru 12 białek masa: 4 żółtka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 50 dag masła ekstrakt kawy naturalnej 2- 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania: Trzy białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo 6 dag cukru, wsypać 10 dag wiórków kokosowych i lekko wymieszać. Włożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy i piec ok. 15- 20 min. Upiec kolejne 3 krążki. Wyjmować z tortownicy zaraz po upieczeniu. Składniki masy włożyć do garnka, ubić na parze do podwojenia objętości. Przestudzoną połączyć z roztartym masłem. Do części masy dodać ekstrakt kawy, do reszty - kakao. Masą przełożyć krążki, posmarować wierzch tortu i udekorować wiórkami kokosowymi.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto Sheperds


Składniki
1 łyżka oleju do smażenia
1 duża cebula posiekana
450 g mięsa mielonego
1 marchewka posiekana
300 ml bulionu wołowego
3 łyżki Sosu Worcestershire L&P
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy od Taco i mięsa mielonego Casa Fiesta

Puree ziemniaczane:
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na krążki
1 łyżka mleka
3 łyżki Sosu Worcestershire L&P
Przygotowanie
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć cebulę i mięso z przyprawą Taco. Dodać bulion, marchewkę, sos, przecier pomidorowy i gotować przez 20 minut. W tym czasie ugotować ziemniaki. Z ziemniaków, mleka i sosu worcestershire przygotować puree.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso z sosem polać puree ziemniaczanym. Zapiec w piekarniku do uzyskania br?zowego koloru.

Podawanie
Podawać posypane tartym serem.