Dzisiaj jest Środa 01 paĽdziernika 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie ¶mietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. ¦mietana 30% - 150 ml ¦wieża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrz±dzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarell± i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, ¶mietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek makowy z galaretk±


Placek makowy:
15 dag masła
8 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag miodu prawdziwego
3 dag kakao
30 dag maku
1 łyżeczka sody
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu placek biały:
1 szkl. białek
30 dag cukru pudru
6 dag m±ki pszennej
7 dag m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
amoniak masła jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki Placek makowy: mak sparzyć, zmielić 2 x. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wlać roztopiony miód i wymieszać. Dodać resztę składników i ubit? pianę. Upiec 2 placki 20 –30 min. w temp. 160-180 st. C.
Placek biały: białka ubić z cukrem, dodać obie m±ki, ocet, amoniak (na czubku noża). Piec w temp. 160-180 st. C 30 min.
Masła jabłkowa: Jabłka obrać, utrzeć, smażyć na małym ogniu pod przykryciem, bez wody, ok. 10 min. Dodać sypk± galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
Na placek makowy kła¶ć masę jabłkow±, placek biały, masę jabłkow±, placek makowy.

Przepisy kulinarne - losowy

Krewetki pieczone


Jak masz dostep do sporych krewetek swierzych.
Pod pojeciem spore rozumiem min 5cm bez ogona. Obrac, ogon zostaje, natluscic maselkiem (moze byc czosnkowe) nadziac na patyczki (jak szaszlyki) obsypac ziarnem sezamowym i do pieca, albo lepiej na ruszt. Potem cytrynka i smacznego.