Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szpinak po myśliwsku


25 dag młodego szpinaku
5 dag pieczarek
3 łyżki tartego sera
3 dag masła
sól, pieprz Umyty szpinak ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wod? i dobrze ods?czyć. W przypadku szpinaku mrożonego - nie rozmrażać go, tylko włożyć do garnka i dusić z dodatkiem masła. Szpinak świeży dusić z połową masła. Często mieszać.
Osobno poddusić pokrojone pieczarki, dodać je wraz z sosem do szpinaku. Doprawić do smaku. Przed podaniem wymieszać z tartym serem. Można zapiec w piekarniku, posypując dodatkowo porcją sera.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza ziemniaczana z salami


Składniki Przepis 50 dkg ugotowanych w łupinach ziemniaków
10 dkg mąki pszennej
10 dkg zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
3 średnie pomidory
20 dkg startego ostrego żółtego sera
7 dkg salami pokrojonego w cienkie plasterki
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła sól i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania blachy Ziemniaki obrać. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać 5 dkg startego sera, olej i mąkę. Wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta przygotować 4 placki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim pomidory. Dodać oregano i oliwki. Posolić i popieprzyć. Powstałym sosem polać placki. Obłożyć plasterkami salami i posypać resztą sera. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min.