Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mrożony krem z prażonego kokosa


Produkty: 500 ml śmietanki kremówki 30%
100 g wiórków kokosowych
4 czubate łyżki cukru pudru
4 połówki brzoskwiń z puszki
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Wiórki kokosowe wsyp na patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu upraż na lekko złoty kolor. Zostaw do wystudzenia, a następnie wsyp do malaksera lub blendera i zmiksuj drobno. Możesz tego nie robić, efekt będzie tak samo dobry, tylko konsystencja kremu bardziej grudkowata. 2. Śmietanę ubij na sztywno w cukrem pudrem, wymieszaj dokładnie z wiórkami. Całość przełóż do płaskiego plastikowego pudełka lub innego naczynia z zamknięciem, wyrównaj powierzchnię kremu. Zamknij pudełko i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wyjmij pudełko i łyżką odsuń krem od brzegów naczynia, wymieszaj całość na gładko. Chodzi o równomierne zamarzanie kremu. Krem zamrażaj około 4 godzin, co godzinę powtarzając mieszanie. Gotowy krem powinien mieć konsystencję zbliżoną do lodów, ale nieco luźniejszą. 3. W trakcie zamarzania kremu zrób sos- zmiksuj brzoskwinie, miód, sok z cytryny, cynamon i 5 łyżek wody na gładko. Wstaw do lodówki do czasu podania. 4. Na talerzyki lub do pucharków nalej porcje sosu i nałóż (np. łyżką do lodów) porcje kremu. Możesz udekorować melisą lub miętą, jeśli okazja jest bardziej uroczysta

Przepisy kulinarne - losowy

Boczniaki marynowane


Składniki: 1 kg boczników 2 litry wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego pieprz w ziarenkach ziele angielskie   Wykonanie: Oczyszczone kapelusze boczniaków obgotować. Następnie pokroić w szerokie pasy lub zwinąć w rulony. Ułożyć w słoikach (niezbyt ciasno). Do słoików włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zagotować wodę z solą i cukrem, zakwasić. Następnie zalać boczniaki i zapasteryzować.