Dzisiaj jest Piątek 19 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Plastry polędwicy w sosie śmietanowo- serowym


Składniki: Polędwica wołowa - 0,5 kg Makaron tagliatelle - 150 g. Ser gorgonzola - 50 g. Pomidory koktajlowe - 12 szt. Mozarella - 100 g. Śmietana 30% - 150 ml Świeża bazylia i rozmaryn Marynata: czosnek ocet balsamiczny oliwa z oliwek białe wino sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10- 15 minut, a następnie usmażyć. Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno- parowym. Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z camambert


Składniki 25 dkg pieczarek 15 dkg sera camembert niezbyt dojrzałego 5 szt cebul szalotek 1/2 l bulionu warzywnego 1/2 l mleka 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki mąki 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz Wykonanie Odciąć nóżkę od kapelusza każdej pieczarki i kapelusze wypełnić serem camembert. Nóżki posiekać i podsmażyć z posiekana cebula. Zalać bulionem i mlekiem.
Rozprowadzić mąkę ze śmietaną i wlać do zupy. Gotować przez 5 minut. Dodać soję, sól i pieprz. Włożyć wypełnione serem kapelusze i gotować przez 2-3 minuty.


Przepisy kulinarne - losowy

Befsztyk podlaski


SKŁADNIKI: * 40 dkg polędwicy lub zrazówki, * 1 dkg masła, * 5 dkg cebuli, * 5 pieczarek, * 4 ziemniaki, * 2 jaja, * 2 łyżki bulionu, * oliwa. WYKONANIE: Mięso pokrajać na porcje, nie zbijać tylko nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą i dopiero lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo, na okrągłej dużej patelni bez rączki rozgrzać masło, wrzucić najpierw cebulę, pokrajaną w plasterki i zaraz na tę cebulę położyć mięso. Czynność wykonać bardzo szybko. Nie zdejmować patelni z ognia. Gdy się już mięso zrumieni po jednej stronie, przewrócić widelcem na drugą. Po jednej stronie położyć obok mięsa duszone w maśle pieczarki, po drugiej - ziemniaki pokrajane w talarki, uprzednio ugotowane w wodzie. A po dwóch stronach przeciwległych - po jednym jajku. Gdy jaja się zetną, podlać wszystko dwiema łyżkami bardzo mocnego bulionu i podać na stół.