Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort czekoladowo-pomarańczowy


Składniki: biszkopt: 4 jaja, płaska łyżka cukru, cukier waniliowy, łyżeczka startej skórki z pomarańczy, płaska łyżka m±ki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół płaskiej łyżki m±ki ziemniaczanej, łyżka kakao, szczypta zmielonego cynamonu krem: 6-7 pomarańczy, opakowanie kremu do tortów, 2 i 1/3 szklanki ¶mietany kremówki ponadto: łyżeczka startej skórki z pomarańczy, 2,5 dag polewy z gorzkiej czekolady Wykonanie: Na pocz±tku rozgrzej piekarnik do 170°C. Dno tortownicy (o ¶rednicy około 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj biszkopt: jaja wbij do miski, dodaj 4 łyżki gor±cej wody. Cało¶ć przez minutę ubijaj mikserem (na najwyższych obrotach) na puszyst± masę. Cukry wymieszaj ze skórk± z pomarańczy. Cienk± stróżk± wsypuj je do masy, cały czas mieszaj±c. Ubijaj jeszcze 6 minut. M±kę pszenn± bardzo dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, m±k± ziemniaczan±, kakao i cynamonem, po czym dodaj do masy. Ciasto wlej do formy, piecz 30-35 minut.
Przygotuj krem: obierz i podziel na cz±stki (pamiętaj o usunięciu pestek!) 4 pomarańcze, zachowaj sok, który wyciekł podczas przygotowań. Z pozostałych pomarańczy wyci¶nij sok, po czym odlej 200 ml (sok zostanie użyty do przygotowania kremu). Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu - ubij ze ¶mietan±, sokiem pomarańczowym i skórk± z pomarańczy. Upieczony uprzednio biszkopt przekrój na 3 placki. Na dolny wyłóż 1/3 kremu, rozsmaruj, przykryj drugim plackiem. Na ciasto wyłóż cz±stki pomarańczy i posmaruj połow± pozostałego kremu. Przykryj trzecim plackiem i lekko doci¶nij. Bok i wierzch tortu posmaruj reszt± kremu. Przygotuj polewę i ozdób ni± wierzch tortu. Na koniec ubij 200 ml ¶mietany i - wyciskaj±c fantazyjne rozetki - ozdób wierzch tortu. Odstaw do schłodzenia na około 3 godziny. Tort możesz też ozdobić cz±stkami pomarańczy i wiórkami z czekolady.

Przepisy kulinarne - losowy

Poledwica w sosie hiszpanskim



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kg poledwicy wolowej,
100 g boczku,
250 g karczochow z puszki,
250 g szparagow,
250 g fasolki szparagowej,
150 ml bialego wina,
50 g masla,
50 ml oleju,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
4 zabki czosnku,
6 pomidorow,
1 lyzka oleju do smazenia pomidorow.
Sos hiszpanski patrz przepis w rozdziale "sosy".

1. Poledwice umyc, oczyscic z tluszczu i osuszyc. Maslo stopic. Piekarnik nagrzac do temp. 200żC. Do brytfanny wlozyc poledwice, polac stopionym maslem
i olejem. Po 15 min obnizyc temp. piekarnika do 180żC. Poledwice polac winem
i piec ok. 40 min. Polewac czesto sosem z pieczenia i odwracac przy pomocy 2
lyzek (a nie widelcow), aby nie nakluc miesa. Posolic poledwice na 10 min
przed koncem pieczenia a nastepnie otworzyc piec na 5 min, aby mieso nieco
ostyglo i ponownie piec zamknac.
2. Jarzyny umyc. Czosnek obrac, oplukac. Fasolke szparagowa oczyscic i ugotowac
w osolonej wodzie. Szparagi oczyscic, odciac twarde konce i zwiazac w male
peczki. Wrzucic do wrzacej, osolonej wody i ugotowac. Karczochy osaczyc z
zalewy i podgrzac.
3. Zielona pietruszke umyc i drobno pokroic. Czosnek umyc i posiekac. Pomidory
przeciac na pol i posolic.
4. Na patelni rozgrzac olej. Przekrojone pomidory ulozyc skorka do dolu. Posypac zielona pietruszka, czosnkiem i sola. Patelnie przykryc i dusic pomidory
na malym ogniu 10 min. Odkryc.
5. Ciepla poledwice przelozyc na polmisek. Polac sosem hiszpanskim i dookola
ulozyc jarzyny.