Dzisiaj jest Sobota 29 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta sezamowo-daktylowa


Produkty: daktyle suszone - kilkanascie szt.
sezam
olej lniany lub woda Wykonanie: Bierzemy daktyle suszone, kroimy na kawałki, dodajemy uprażony uprzednio na lekko br±zowo sezam, cało¶ć miksujemy. Przekładamy do naczynia, dodajemy oleju lnianego/wody do konsystencji smarowidła.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczony łoso¶ w sosie miodowo- musztardowym


Składniki
 
2 filety z lososia ;
     
MARYNATA :
                
- 1 lyzka miodu
                
- 1 lyzka ostrej musztardy
                
- 1 lyzka octu winnego
                
- 1 posiekany zabek czosnku  Wykonanie 1. Wymieszac skladniki marynaty 2. W tym sosie marynowac lososia przez ok 2 godz 3. Nastepnie zawinac rybe w folie aluminiowa i piec przez 20-30 min w temp. 200 stopni.