Dzisiaj jest Wtorek 31 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Napoleonka z ciasta półfrancuskiego ¶mietankowego


Składniki ciasto: 30 dag (1 1/2 szklanki) m±ki, 25 dag masła lub margaryny "Palma", 3 łyżki kwa¶nej, gęstej ¶mietany, 1 żółtko, tłuszcz i m±ka do blachy; krem: 6 żółtek, 5 dag (3 łyżki) cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 5 dag (2 czubate łyżki) m±ki pszennej, 2 szklanki mleka Sposób wykonania Ciasto szybko zarobić w misce tak, aby nie rozgrzało się od ręki. Je¶li będzie rzadkie można dodać łyżkę m±ki. Po wyrobieniu zawin±ć je w pergamin lub włożyć do woreczka z folii i umie¶cić w lodówce na 12 godzin. Schłodzone podzielić na 2 równe czę¶ci. Blachę lekko posmarować tłuszczem i oprószyć m±k±. Ciasto po rozwałkowaniu nawin±ć na wałek, wyłożyć na blachę i kilka razy nakłuć widelcem. Piec w bardzo gor±cym piekarniku na złoty kolor. Upieczone i przestudzone ciasto wyj±ć na deseczkę lub stolnice. Drugi placek po upieczeniu zostawić na blasze. Gdy wystygnie, położyć na nim równo krem i nakryć pierwszym plackiem w ten sposób, aby spód ciasta był na wierzchu. Lekko przycisn±ć, pokroić na kwadraty dowolnej wielko¶ci. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Krem- Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Do utartych żółtek dodać m±kę, wymieszać. Mleko zagotować i wlewać do masy żółtkowej, nie przerywaj±c mieszania. Następnie postawić na małym ogniu i mieszać, aż do zagotowania. Wystudzić, w czasie stygnięcia masy nie mieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Plińce


SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków, 2 jaja, 4 łyżki m±ki, olej do smażenia, ¶mietana, cukier, sól PRZYGOTOWANIE: Zetrzeć na tarce ziemniaki dodać m±kę, jaja, sól, wyrobić, smażyć nieduże placki, podawać ze ¶mietan± lub cukrem. Można też usmażyć jeden duży placek, polać ¶mietan± i posypać cukrem.