Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Solony łosoś z Karoliny Północnej


Składniki: - kawałek grubego fileta z łososia ze skórą - 3 części grubej soli kamiennej - 2 części cukru Ilość soli i cukru zależy od tego jak duży kawałek łososia chcemy zasolić Sposób przyrządzania: Wybieramy naczynie, w którym nasz kawałek ryby swobodnie się zmieści. Mieszamy sól z cukrem i pokrywamy dno naczynia grubą warstwą tej mieszanki - około 1,5 cm. Układamy na niej łososia, z wierzchu pokrywamy go taką samą warstwą soli z cukrem. Wstawiamy łososia do lodówki na dwa dni. Bardzo łatwo zobaczyć, czy jest już cały dobrze zasolony - zaczynając od brzegów zacznie on zmieniać kolor na bardziej intensywnie czerwony; jeśli taki kolor ryba będzie miała aż do samego środka, łosoś jest gotowy. Wyjmujemy łososia z lodówki i płuczemy. Jeśli jest za słony, moczymy go - tak jak nasze śledzie. Kroimy łososia na cienkie plasterki i podajemy z pieczywem i ewentualnie z ćwiartkami cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

KARDAMON


Wieloletnia roślina wyrastająca do 3 m wysokości, rosnąca dziko na wybrzeżu Malabaru i masowo uprawiana na Cejlonie. Należy do rodziny imbirowatych. Zastosowanie kulinarne mają nasiona kardamonu, o przyjemnym, nieco kamforowym zapachu i palącym, korzennym smaku. Były one wysoko cenione przez Rzymian i od dawna przez Arabów, którzy doprawiają nimi czarną kawę. Kardamon jest doskonałym dodatkiem przy wypieku pierników i innych ciast oraz przyrządzaniu sałat i sosów. Jest przyprawą bardzo wzmacniającą żołądek.