Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kompot z suszu


Składniki: 1 cytryna cukier suszone owoce: 50 g ¶liwek 50 g jabłek 50 g gruszek 50 g moreli 20 g rodzynków Wykonanie: Suszone owoce zalewamy w garnku 2 litrami wody i odstawiamy co najmniej na 2 godziny. Potem dodajemy cukier do smaku (kompot nie powinien być zbyt słodki) i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, do miękko¶ci owoców. Dodajemy start± skórkę cytryny i ewentualnie sok cytrynowy. Podajemy dobrze schłodzony.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Propozycja ¶niadaniowa


Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana 3 łyżkami chudego twarożku z natka pietruszki, szkl. Herbaty bez cukru.