Dzisiaj jest Sobota 18 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapka z krabami i fenkułem


PRZEPIS: * Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczk± miksu jogurtowego. * Nałożyć 10 dag mięsa krabowego i posypać połow± pęczka posiekanego koperku. * Pół fenkułu oraz pomarańczę obrać, pokroić, doprawić sol± i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. * Zamiast z mięsem krabowym możesz zje¶ć kanapkę z 5 dag gotowanej szynki.

Przepisy kulinarne - losowy

Gomasio


Na suchej, przykrytej patelni smażyć siemie lniane do momentu, aż zmniejszy się intensywno¶ć strzelania nasion. Dodać olej i sól do smaku. Najlepiej smakuje podawane jako sos do kaszy lub na kanapce z masłem. Zamiast nasion siemienia można użyć sezamu. Gomasio może być również używane zamiast soli - należy wówczas przyrz?dzić je bez dodatku oleju i zmielić.