Dzisiaj jest Niedziela 26 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rolada biszkoptowa fantazyjna


SKŁADNIKI: CIASTO: * 6 jajek, * 6 łyżek cukru, * 4 łyżki mąki pszennej, * 2 łyżki mąki ziemniaczanej, * 1/2 szkl. dżemu kwaskowatego KREM: * 4 żółtka, * 1/4 szkl. cukru, * 1 szklanka mleka, * 15 dag gorzkiej czekolady, * 1 torebka cukru waniliowego (1,6 dag), * 1 szkl. śmietany 30%, * 4 czubate łyżeczki żelatyny PONCZ: * 1/2 szkl. mocnej herbaty, * 1 łyżeczka cukru, * sok z cytryny do smaku, * 4 łyżki koniaku, winiaku lub brandy SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: CIASTO: Białko ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier. Do piany dodawać na przemian żółtka oraz obie mąki i nadal ubijać. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 8 min. (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Ciasto wyłożyć wraz z pergaminem na wilgotną ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką, po 5 min. zdjąć pergamin. Ciepły biszkopt cienko posmarować dżemem i ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Owinąć ściereczką. i odstawić do wystygnięcia. KREM: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i rozpuścić w nim żelatynę i czekoladę. Do masy żółtkowej stopniowo wlewać mieszankę mleczną, ciągle mieszając. Krem schłodzić, śmietanę ubić i połączyć z gęstniejącym kremem Roladę pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 cm.). półokrągłą formę wyłożyć folią i ułożyć plasterki rolady. Skropić je ponczem a następnie zalać płynnym jeszcze kremem i przykryć pozostałymi plasterkami rolad. Odstawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny. Przed podaniem kroić w plastry.

Przepisy kulinarne - losowy

Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi


Produkty: - 1 królik w kawałkach
- 1-2 łyżki mąki
- 150 g boczku
- słoik (250 g) marynowanych cebulek
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- listek laurowy
- 3/4 szkl. rosołu
- 1-2 łyżki galaretki porzeczkowej
- kieliszek porto
- sól
- pieprz
Kulki ziołowe: - 250 g świeżej tartej bułki
- 4 łyżki stopionego masła
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1 jajko Wykonanie: Obtoczone w mące kawałki mięsa z pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą podsmażamy. Zlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy zioła, zalewamy rosołem i zagotowujemy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, które przykrywamy folią aluminiową, i wstawiamy do brytfanny z gorącą wodą. Całość wstawiamy do niezbyt gorącego (150 st. C) piekarnika i pieczemy, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie robimy kulki ziołowe. Jajko rozbijamy widelcem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki i smażymy je, najlepiej na smalcu, na złoty kolor. Mieszamy galaretkę porzeczkową z porto, polewamy upieczonego królika.
Podajemy go z kulkami ziołowymi.