Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mintaj z masłem waniliowym


SKŁADNIKI: * 600 g filetów z mintaja * 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków * 2 laski wanilii * 3 pomarańcze * 200 g masła * sól i biały pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół. Zeskrob nożem ziarenka i pomieszaj je z masłem. 2. Przekrój filet mintaja wszerz na pół. Każdy kawałek ryby posól, posyp pieprzem i przyprawami chińskimi 5 smaków. 3. Obierz pomarańczę ze skóry i białej błonki. Pokrój pomarańczę w 7 mm plastry. 4. Pas folii aluminiowej długości ok. 70 cm złóż wszerz na pół. Zawiń dwa naprzeciwległe brzegi. Chodzi o to, żeby uzyskać aluminiową kieszonkę, do której będziesz wkładał składniki do pieczenia. 5. Każdy filet posmaruj obficie z góry masłem waniliowym i połóż na niego plaster pomarańczy. 6. Do każdej kieszonki włóż po dwa filety z owocami. Zamknij ją zawijając górny brzeg i połóż na dobrze rozgrzanym grillu. 7. Kiedy kieszeń dobrze spuchnie od pary, ryba jest gotowa.

Przepisy kulinarne - losowy

Dip brokułowy


Składniki  na 6 porcji • 30 dag brokułów
• szklanka majonezu
• 2 - 3 ząbki czosnku Etapy przygotowania 1. Brokuły wypłukać, ugotować, osączyć na sitku.
2. Następnie dokładnie zmiksować z czosnkiem i wymieszać z majonezem.