Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody truflowe w płaszczyku z czekolady


Składniki: (dla 4 osób) Lody truflowe Sos czekoladowy: kuwertura Wedel - 250 g ¶mietana 30% - 200 ml mocny alkohol - 50 ml mleko - 50 ml żółtka - 2 szt. wanilia Masa cygaretkowa: masło - 100 g cukier puder - 100 g białka - 10 g m±ka - 100 g Do dekoracji: owoce Sposób przyrz±dzenia: Sposób przygotowania sosu czekoladowego: Zagotować mleko, dodać kuwerturę Wedel, ¶mietanę i alkohol. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zdj±ć z palnika i dodać żółtka oraz wanilię energicznie roztrzepuj±c. Nie gotować! Sposób przygotowania masy cygaretkowej: Masło utrzeć dodaj±c cukier puder, białka i m±kę. Wypiekać bardzo cienkie paski w temperaturze 200°C. Formować w dowolne kształty tuż po wyjęciu z pieca. Kompozycja deseru: Na talerzu wyporcjować lody i oblać sosem czekoladowym. Przybrać waflami z masy cygaretkowej i owocami. Udekorować listkiem ciemnej czekolady.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza domowa


Składniki: CIASTO:
40dag m±ki,
szklanka mleka,
2dag drożdży,
3 łyżki oleju,
szczypta soli i cukru.
SOS:
słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 180g),
pół kostki rosołowej,
zioła prowansalskie,
czosnek (wg upodobań).
FARSZ:
60 dag pieczarek,
duża czerwona papryka,
3 duże cebule,
kilka pokrojonych na kawałki plasterków szynki
+ ser żółty Wykonanie: CIASTO: do miski wsypujemy m±kę, pokruszone drożdże, olej, sól i cukier i rozrabiamy to wszystko podgrzanym mlekiem (gdyby się za mocno kleiło można dodać jeszcze m±ki), z wyrobionego ciasta formujemy kulę i odtawiamy do wyro¶nięcia. SOS: rozpuszczamy kostkę rosołow± według przepisu na opakowaniu, do niedużego garnuszka wkładamy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie (wg uznania, ja daję dosyć dużo), przeci¶nięty przez praskę czosnek - do tego wszystkiego wlewamy rozpuszczon± kostkę i podgrzewamy mieszaj±c do poł±czenia składników. FARSZ: na patelni podsmażam najpierw paprykę (kostka), potem dodaję cebulę a następnie pokrojone pieczarki i smażę aż z pieczarek odparuje cała woda - oczywi¶cie należy to wszystko porz±dnie posolić i popieprzyć. Na wysmarowan± tłuszczem blachę wykładamy ciasto, które obficie smarujemy sosem pomidorowym, następnie rozkładamy podsmarzony farsz i ewentualnie kawałki szynki, wszystko posypujemy startym żołtym serem - wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 200 stopni i pieczemy około 22-25 minut (to zależy od jako¶ci piekarnika).