Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto migdałowe z winogronami


Produkty Ciasto:
20 dag m±ki, 10 dag miękkiego masła lub margaryny, 8 dag cukru pudru, 10 dag mielonych migdałów, 2 żółtka, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli.
Nadzienie:
40 dag bezpestkowych winogron, 4 jaja, 10 dag miękkiego masła, 5 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 8 dag mielonych migdałów, łyżka m±ki ziemniaczanej, sok i skórka otarta z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Wykonanie Z podanych składników zagnie¶ć szybko kruche ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Wyło-żyć tortownicę ciastem, formuj±c do¶ć wysoki brzeg. Podpiekać przez 10 min w piekarniku nagrzanym do ok. 220°C. Przygotować nadzienie. Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier puder i żółtka ubić ręcznym mikserem na puszyst± masę, dodać cukier waniliowy, sok, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Białka ubić na sztywno i poł±czyć z mas±. Na koniec dodać migdały, proszek do pieczenia, m±kę ziemniaczan± i delikatnie wymieszać. Winogrona oczy¶cić z łodyżek, umyć i os±czyć. Masę z winogronami wyłożyć na podpieczony spód. Piec jeszcze ok. 55 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza florencka


Produkty: - 30 dag m±ki
- 2 łyżki oleju
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- tłuszcz do formy
- sól
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 4 dag kaparów
- 4 łyżki oleju
- 12 dag żółtego sera ementalskiego
- tymianek
- bazylia
- pieprz
Wykonanie: Ciasto drożdżowe wyrobić, odstawić na godzinę do wyro¶nięcia. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na półplasterki, podsmażyć na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cz±stki.  Wyro¶nięte ciasto ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie, ułożyć na nim cebulę i pomidory, posypać opłukanymi kaparami, przyprawami i startym serem. Polać reszt± oleju. Pizzę piec w gor±cym piekarniku przez 20 minut.