Dzisiaj jest Niedziela 07 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

RAVIOLI Z ZIEMNIAKAMI, RUKWIĄ WODNĄ I SEREM


Składniki: 600 g ziemniaków 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane 2- 3 duże garście rukwi wodnej (po usunięci łodyg), plus trochę do dekoracji 50 g masła 150 g sera (dwa rodzaje, np. Gorgonzola i Parmezan), plus trochę do dekoracji gałka muszkatołowa do smaku sól i świeżo mielony pieprz ok. ½ kg ciasta na ravioli trochę oliwy z oliwek extra virgin lub masła do dekoracji Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotuj w dobrze osolonej wodzie z czosnkiem do miękkości (nie mogą być zbyt twarde ani rozgotowane). Odcedź je i pozostaw je na 5 minut, aby odparowała z nich woda, (jeśli ziemniaki będą rozgotowane lub nie dokładnie odcedzone, nadzienie będzie zbyt mokre). Do schłodzonych ziemniaków dodaj masło i sery. Wymieszaj i zgnieć ziemniaki widelcem (niekonieczne na gładką masę), dodaj gałkę muszkatołową i dopraw do smaku. Na koniec dodaj rukiew wodną (część posiekaj drobno, resztę grubo). Kładź łyżeczką nadzienie na ciasto i formuj ravioli. Następnie gotuj w osolonej wodzie przez 3- 4 minuty, aż pierożki staną się miękkie. Danie udekoruj startym serem, kilkoma listkami rukwi wodnej, podawaj polane oliwą z oliwek lub stopionym masłem.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorada w cytrusach


Składniki: Filety z dorady - 400 g Oliwa - 6 łyżek Pomarańcze (cząstki bez skórki) - 3 szt. Grapefruit (cząstki bez skórki) - 2 szt. Cytryna (cząstki bez skórki) - 1 szt. Sok z pomarańczy - 150 ml Anchois drobno pokrojone - 50 g Masło - 150 g Pieprz, sól, cukier - do smaku Bazylia pokrojona - 50 g Mąka - 4 łyżki Sposób przyrządzenia: Rybę zamarynować w soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem bazylii przez około 20 min. Osuszyć, a następnie oprószyć w mące i obsmażyć na oliwie na złoty kolor. W ostatniej fazie smażenia wlać sok pomarańczowy, dodać anchois i chwilę gotować odparowując sok. Dodać masło, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej majonezowej konsystencji. Na koniec dodać cytrusy i pokrojoną bazylię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.