Dzisiaj jest Wtorek 02 wrze¶nia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka pistacjowo-kakaowa


Produkty 125 g masła albo margaryny do pieczenia
150 g m±ki pszennej
100 g cukru
1 jajo
50 g łuskanych orzechów pistacjowych
2 łyżeczki kakao
pół łyżeczki aromatu migdałowego
2 łyżeczki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli  Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajem i szczypt± soli na puszyst± masę.
Dosypać m±kę z proszkiem do pieczenia i ucierać jeszcze kilka minut.
Do¶ć gęst± masę podzielić na trzy równe czę¶ci. Do jednej dodać kakao i łyżeczkę mleka, do drugiej grubo mielone pistacje z łyżeczk± mleka, a do trzeciej aromat migdałowy.
Mał± formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±.
Dno formy wyłożyć mas± z kakao, następnie z orzechami pistacjowymi, na koniec równomiernie rozprowadzić biał± masę.
Piec godzinę albo ciut dłużej w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Gotow± babkę posypać cukrem pudrem, albo lepiej polać polew± czekoladow± i udekorować posiekanymi pistacjami.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajl z pomidorów i selera


Składniki Przepis 1 litr soku pomidorowego
4 łodygi selera naciowego pokrojone w 3-5cm kawałki
5 z±bków czosnku zmiażdżone
sok z pół cytryny
sól (czubata łyżeczka)   Pokrojony seler wrzucić do blendera, dolać szklankę soku pomidorowego, zmiażdżony czosnek, sól, Tabasco i sok z cytryny. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dolać resztę soku i jeszcze chwilę miksować.
Podawać od razu – gęsty, pyszny i zdrowy!