Dzisiaj jest Piątek 22 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet z jabłkami lub bananami


2 jajka
15 dag m±ki
1 szkl. mleka
1-2 jabłka / 1-2 banany
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder / dżem Przesiać m?kę, rozetrzeć z czę?ci? mleka, aby nie było grudek, dodać ubite jajka, szczyptę soli i resztę mleka, dobrze wymieszać. Owoce obrać, pokroić w plasterki, dodać do ciasta, wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na jasnozłoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można podawać z dodatkiem dżemu.

Przepisy kulinarne - losowy

Miłosna sałatka ze szparagami


Składniki •  pół ugotowanego kurczaka
  
•  mała puszka ananasów w kostkach
  
•  10 dag pieczarek
  
•  10 dag ugotowanych szparagów
  
•  2 jajka
  
•  słoiczek majonezu
  
•  sól, pieprz
  
•  do dekoracji pomidor i natka pietruszki
  
•  sok z cytryny
   Etapy przygotowania 1.  Mięso kurczaka kroimy drobno. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w małe plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Szparagi kroimy na kawałeczki wielko¶ci 2-3 cm. Ananasa os±czamy. Jajka siekamy.
    
2.  Wszystkie składaniki mieszamy, dodajemy majonez, sok z ananasa do smaku, doprawiamy sol± i pieprzem.
    
3.  Dekorujemy plastrami pomidora i natk± pietruszki.