Dzisiaj jest Sobota 30 kwietnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony łoso¶


łoso¶ (ok. 1,20 kg)
2 cytryny
olej
5 filecików anchois
3 łyżki masła
2 jajka sos:
5 małych korniszonów
kilka małych marynowanych cebulek
2 łyżki kaparów
1 szkl. bulionu
1 łyżka masła
łyżeczka m±ki
sól, biały pieprz

Rybę sprawić, umyć, sparzyć wrz?tkiem. Dokładnie os±czyć, natrzeć sol± i skropić sokiem z 1 cytryny. Rozetrzeć anchois z masłem. Blachę wysmarować olejem, ułożyć rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, piec ok. 30 min., smaruj±c past? anchois. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Zarumienion± rybę posypać posiekanymi jajkami, udekorować plastrami cytryny i kaparami. Na sos stopić masło, dodać m?kę, wymieszać, podgrzać. Zasmażkę rozprowadzić zimnym bulionem. Drobno posiekać kapary, korniszony i cebulki, włożyć do sosu, przyprawić, zagotować.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik biszkoptowo-malinowy


Produkty: - 30 dkg tłustego białego sera,
- 1/2 kostki masła,
- 3 żółtka (¶wieże),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10 dkg biszkoptów,
- 1 szklanka ¶wieżych malin,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka wi¶niówki lub rumu,
- 25 dkg ¶wieżych malin (lub truskawek) do dekoracji. Wykonanie: Maliny ze szklanki zasypujemy dwiema łyżkami cukru, mieszamy i zostawiamy, żeby pu¶ciły sok. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodajemy po jednym żółtku oraz przeci¶nięty przez maszynkę do mięsa ser. Do malinowej pulpy wlewamy alkohol, mieszamy. Na salterce b±dĽ tortownicy układamy spód z biszkoptów (można pokruszyć tak, aby przykryły całe dno), na to wykładamy warstwę pulpy malinowej, na ni± masę serow±, znów warstwę biszkoptów, potem znów warstwę pulpy i warstwę serow± (tak aby powstała półkula). Cało¶ć wstawiamy na 2 h do lodówki (przykryć, żeby nie wchłaniała zapachów). Przed podaniem ozdabiamy owocami.