Dzisiaj jest Niedziela 23 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smażony makaron z wieprzowin± i imbirem


Skladniki: 2 x 255 g chińskiego makaronu jajecznego (2 opakowania) 255 g ¶wieżo mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wytrawnego sherry 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej 2 łyżki oleju ro¶linnego 2 drobno posiekane dymki oraz dodatkowe do dekoracji 1 łyżeczka drobno startego ¶wieżego imbiru 1 drobno posiekana marchewka 3 łyżki sosu z czarnej fasoli 145 ml wywaru z kurczaka
 
Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem, odcedzić. W głębokim naczyniu wymieszać mięso, sos sojowy, sherry i m±kę. W woku lub na dużej patelni o grubym dnie, na gor±cym oleju, smażyć 30 sekund dymkę i imbir. Następnie dodać mięso i marchewkę, smażyć 5-10 minut, aż mięso się zarumieni. Wymieszać z sosem z czarnej fasoli. Dolać wywar i zagotować. Następnie dodać makaron i gotować bez przykrycia 3- 5 minut, aż wywar nieco odparuje, a makaron się podgrzeje. Udekorować dymk±. 

Przepisy kulinarne - losowy

Karp po polsku z grzankami


Składniki: 1 mini kostka pieprz kolorowy Knorr 1,5 kg karpia przyprawa do ryb po 2 łyżki m±ki i tartej bułki cytryna jajko 1 mini kostka czosnek Knorr bułka Rama Culinesse 3 łyżki masła Sos: seler 2 marchewki 2 pietruszki 1 kostka rosołu warzywnego  1 szklanka piwa Sposób wykonania: Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp przypraw±. Kostkę rosołu warzywnego rozpu¶ć w szklance wrz±tku. Wywarem zalej pokrojone warzywa, dodaj piwo, ugotuj. Przetrzyj. Rybę maczaj w jajku z wkruszon± mini kostk± pieprz kolorowy i obtaczaj w m±ce z bułk±. Usmaż, zalej sosem warzywnym, du¶ 20 min. Masło rozetrzyj z mini kostk± czosnek. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki.