Dzisiaj jest Środa 27 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kalmary z bakaliami i ziołami


SKŁADNIKI: * 20 wypatroszonych kalmarów * 4 kromki chleba tostowego * 6 pomidorów * 1 cebula * 80 g orzechów * 80 g rodzynek * 80 g szynki wiejskiej * 80 g boczku * 4 listki szałwi * 3 gałązki świeżego majeranku * sól i pieprz do smaku * oliwa z oliwek do smażenia * 1 łyżeczka masła * 1 szklanka mleka WYKONANIE: 1. Odetnij skórkę z chleba i w miseczce zalej kromki mlekiem. 2. Posiekaj pomidory w drobną kosteczkę. 3. Przełóż pomidorową kosteczkę do miski. 4. Posiekaj cebulę. 5. Pokrój w drobną kostkę szynkę i boczek. 6. Posiekaj 2/3 orzechów i 2/3 rodzynek. 7. Dokładnie wymieszaj pomidory, cebulę, wędliny, orzechy i rodzynki. 8. Odsącz tosty z mleka i pomieszaj z resztą farszu. 9. Posiekaj szałwię, dodaj do miski. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec znów wszystko wymieszaj. 10. Wypłucz kalmary i dobrze wysusz w środku i na wierzchu. 11. Z kawałka pergaminu zrób lejek. 12. Za pomocą lejka wypełnij farszem każdego kalmara. 13. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj masło. 14. Pokrój resztę pomidorów i podsmaż je. 15. Dodaj 1/2 szklanki wody i wymieszaj. 16. Zmiksuj sos na patelni za pomocą ręcznego miksera. 17. Posiekaj pozostałe orzechy i wrzuć je razem z resztą rodzynek do sosu. 18. Z majeranku oderwij listki i dodaj je również na patelnię. 19. Posól i posyp sos świeżo zmielonym pieprzem. 20. Sos powinien się gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. 21. Kalmary posyp pieprzem i zanurz je w sosie. Trzymaj je na małym ogniu około 45 min. 22. Podawaj kalmary polane sosem z gotowania.

Przepisy kulinarne - losowy

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa


- 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
- najlepiej w kształcie ryżu
- 3 jajka
- sok z dwóch cytryn
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania

Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, ł?czymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ?cięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.