Dzisiaj jest Wtorek 21 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Eskalopki cielęce smażone w jajku z warzywami


Składniki: (na 4 porcje) Górka cielęca b/k - 700 g Jaja - 3 szt. Mleko - 100 ml Ser parmezan - 60 g Olej - 100 ml Natka pietruszki Sól Pieprz Mieszanka „Italia" Bonduelle - 300 g

Przepisy kulinarne - losowy

Dżem z aronii i jabłek


Składniki:1 kg aronii (najlepiej zamrożonej),
2 kg jabłek np. antonówek (lub gruszek albo pół na pół jabłek i gruszek),
0.5 kg cukru (a właściwie to do smaku - jak kto lubi można oczywiście więcej).

 
Sposób przyrządzenia:        Zamrożoną aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min. Dodać połowę jabłek, cukier i gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień. Następnie dodać resztę jabłek i gotować, aż masa masa nabierze szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
        
        Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min.
        
        Taki dżem podaje się tak jak żurawinę, czy borówki - do zimnych mięs (drób, dziczyzna), ale można dodawać go również do kruchych ciast.