Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piętrowe koreczki


Składniki - 400 g mozzarelli - 250 g rokpolu - 150 g twarogu - 3 włoskie orzechy - 2 łyżki oleju - listki bazylii - sos sojowy Wykonanie Rokpol i mozzarellę pokroić w plastry, a następnie małym kieliszkiem wyciać kółka- 8 z rokpolu i  16 z mozzarelli. Orzechy posiekać. Wymieszać z twarogiem i rokpolem, który został nam po wycinaniu kółeczek. Doprawić sosem sojowym i dodać olej, tak by pasta miała konsystencję kremu. Część kremu nałożyć na kółka z rokpolu, przykryć kółkiem z mozzarelli. Pózniej znów nałożyć krem, a wierzch przykryć pozostałymi kółkami z mozzarelli. Udekorować listkami bazylii.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik z ananasami


Spód:
- 1 szklanka pokruszonych półsłodkich herbatników
- 1/4 szklanki stopionego masła
- 1 łyżka cukru
Masa:
- 75 dag kremowego serka do wypieków
- 1 szklanka cukru
- 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany (22-proc.)
Wierzch:
- 1 ananas obrany i pokrojony na plasterki o szerokości 1 cm
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu

Sposób przyrz?dzania:

Przygotuj mieszaninę na spód sernika: wszystkie składniki zmiksuj, rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 175°C na złoty kolor (12 minut). OstudĽ. Brzegi tortownicy zabezpiecz (od środka) podwójnie złożoną foli? aluminiową. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Przygotuj masę: serek ubij mikserem, aż będzie puszysty. Powoli, nie przerywając ubijania, wsypuj cukier. Dodaj rdzeń laski wanilii i ucieraj jeszcze minutę. Kolejno wbij jajka - drugie jajko dodaj dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie poł?czy się z mas?. Dodaj ?mietanę, zmiksuj. Masę rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Tortownicę z sernikiem ustaw na blasze z gor?c? wod? (woda powinna sięgać do 2-3 cm wysokości formy). Piecz ciasto około godziny, aż wierzch będzie suchy. Teraz wył?cz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez godzinę. Wyjmij z kąpieli wodnej. Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na 6 godzin. Przygotuj dekorację sernika: rozgrzej piekarnik do 400°C. Ananasy rozłóż na blasze, pozostałe składniki wymieszaj w rondelku i gotuj 3 minuty, cały czas mieszając. Syropem polej ananasy na blasze, wstaw na 12 minut do piekarnika. Następnie owoce odwróć, pozostaw w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a ananasy zrobi? się miękkie. W tym czasie odwracaj je co 5 minut. Następnie ostudĽ owoce i pokrój je na kawałki. Os?cz, ale syrop pozostaw. Kawałkami ananasów obłóż wierzch sernika. Skrop syropem i od razu podawaj