Dzisiaj jest Wtorek 26 maja 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajka pod pierzynką


Składniki •  5 jajek
  
•  ogórki kwaszone
  
•  majonez
  
•  sól, pieprz
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłóż na pół i ułożyć na półmisku.
    
2.  Pół słoiczka majonezu przełożyć do miseczki, kilka ogórków kwaszonych posiekac drobno w kostkę i dodać do majonezu, doprawić solą i pieprzem.
    
3.  Masą pokryć jajka znajdujące się na półmisku, ozdobić natką pitruszki i schować do lodówki w celu schłodzenia. 


Przepisy kulinarne - losowy

Placuszki z kiełbasy


Składniki: gałka muszkatołowa - 1 szt gruba kiełbasa - 30 dag jajka - 3 szt mąka - 5- 7 łyżek olej - 1 do smażenia sól - 1 szczypta woda mineralna - 1 szklanka Sposób przyrządzania: Kiełbasę pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm. Jaja roztrzep z wodą i stale mieszając dosypuj stopniowo tyle mąki, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany. Przypraw utartą gałką muszkatołową. Nadziewaj plasterki kiełbasy na widelec, obsypuj mąką i obtaczaj w cieście. Kładź bezpośrednio na rozgrzany na patelni olej. Smaż, lekko przyrumieniając z obu stron. Podawaj prosto z patelni z dodatkiem surówki np. z kwaszonej kapusty i papryki.