Dzisiaj jest Piątek 30 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

budyń dla bobasa


Składniki 150 gram mleka 1 żółtko 1 łyżeczka m±ki ziemiaczanej Wykonanie Mleko zagotować. Odlać 50 g mleka i ostudzić. Do ostudzonego mleka dodajemy makę i żółtko, mieszamy dokładnie. Pozostasłe mleko gotujemy. Do gotuj±cego mleka wlewamy wymieszane mleko żółtko i makę. Gotujemy aż zgęstnie. Cały czas mieszaj±c

Przepisy kulinarne - losowy