Dzisiaj jest Czwartek 21 wrze¶nia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z zielonych warzyw


SKŁADNIKI: - brokuły - groszek - ¶wiezy ogórek - cebula - jogurt - majonez WYKONANIE: Brokuły podzielone na różyczki podgotować 2 min- odcedzić; ogórek i cebulę w drobn± kostkę+ groszek+ majonez, albo jogurt + sól i pieprz- na 2 godziny do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Dietetyczne spaghetti pomidorowo - marchwiowe


SKŁADNIKI: 400 g puszka pokrojonych pomidorów pelati  2 marchewki 1 duża cebula lub 2 małe 2 z±bki czosnku kropla oliwy z oliwek Vegeta ¶wieżo mielony czarny pieprz ulubione ¶wieże lub suszone zioła 12 dag suchego spaghetti 2 łyżeczki parmezanu 2 łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni ETAPY PRZYGOTOWANIA: Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce, umie¶cić w garnuszku, podlać wod± i udusić, aż będzie miękka. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na kropli oliwy z oliwek. Cebulę, a także pomidory wraz z sokiem dodać do uduszonej marchewki. Dodać czosnek przeci¶nięty przez praskę, Vegetę oraz pieprz do smaku. Jeżeli nie mamy ¶wieżych ziół, które dodaje się na końcu, należy dodać zioła suszone. Razem chwilę jeszcze poddusić. Na koniec wymieszać z 2 łyżeczkami parmezanu, choć nie jest to konieczne. Makaron ugotować al dente. Dodać do garnuszka z sosem, wymieszać. Podawać udekorowane ziołami lub posypane prażonym słonecznikiem.