Dzisiaj jest Wtorek 30 czerwca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk zapiekany z makaronem


Składniki: 750 ml ugotowanego makaronu 15 dkg upieczonego indyka pokrojonego w kostkę, 7 dkg startego żółtego sera, łodyga selera naciowego drobno posiekana, 500 ml mleka, 2 jajka, łyżeczka mielonej papryki lub przyprawy typu curry (niezbyt ostrej), sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku, 6 - 7 łyżek bułki tartej, łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
       
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wsypać 1/3 makaronu, na niego 1/3 indyka, a następnie 1/3 selera. Na to znów 1/3 makaronu i tak dalej, do wyczerpania składników. Jajka ubić z mlekiem, papryką, solą i pieprzem. Równomiernie polać zapiekankę, posypać bułką tartą i rozłożyć na powierzchni kawałki posiekanego masła. Zapiekać przez 40 min. w temp. 180°C.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety baranie z ryżem i pomidorami


Przepis Usmażyć kotlety baranie i przygotować do nich ryż w następujący sposób. Zagotować na wodzie ¼ litra ryżu, odlać wodę gorącą i przelać zimną; zasmażywszy troszkę cebuli na łyżce masła, włożyć ryż, zalać rosołem by go przykryło, wsypać pół łyżeczki papryki, posolić, stawiając na ogniu na ½ godziny, w końcu kiedy jest ugotowany wlać ¼ litrową puszeczkę pomidorów. Ryż ułożyć na środek półmiska, po wierzchu posypać go parmezanem, wokoło ułożyć usmażone kotlety, polać bulionem i podać.