Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Suflet angielski


Produkty: 10 dag kaszy manny
10 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki jasnego piwa
3 jajka
10 dag rodzynek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształu
skórka starta z 1/2 cytryny
1/3 szklanki syropu z wi¶ni lub malin Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę. Kaszę namoczyć w piwie, po 10 minutach dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, umyte rodzynki, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wysypać cukrem kryształem i napełnić mas±. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 175 st. Gotowy deser wyj±ć z piekarnika, podawać ciepły polany syropem.


Przepisy kulinarne - losowy

OrzeĽwiaj±ca woda


Składniki • woda mineralna gazowana
• limonka
• cytryna
• pomarańcza
• listki ¶wieżej mięty
• lód pokruszony Etapy przygotowania 1. owoce (cytryna, limonka, pomarańcz) dokładnie umyć
2. pokroić w plasterki
3. do wysokiej szklanki wsypujemy troche lodu, następnie kładziemy plaster limonki, wrzucamy parę listków mięty, nastepnie wsypujemy kolejn± warstwę lodu i dodajemy kolejne owoce, aż wypełnimy szklankę.
4. Cało¶ć zalewamy wod±. Podawać ze słomk±