Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z grzybami


Produkty: NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tluszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników.
Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku.
Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie).
Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z suszonymi pomidorami i bekonem


Produkty: - 1 sałata lodowa
- 1 czerwona cebula
- 8 dag suszonych pomidorów
- 4 plastry bekonu (ok. 20 dag)
- grzanki bułka pszenna (4 dag)
Sos: - 50 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę, sok oraz przyprawy i powoli dodajemy oliwę, nadal mieszając. Smażymy bekon, zdejmujemy go z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy grzanki. Umytą sałatę układamy na talerzu, a na niej cebulę pokrojoną w plastry. Dodajemy pomidory, bekon, grzanki, polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.