Dzisiaj jest Piątek 31 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Honeymoon


SKŁADNIKI: * 40 ml koniaku * 10 ml cointreau * 10 ml białego wina WYKONANIE: Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w shakerze. Energicznie wymieszać, przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekorować połówką plasterka pomarańczy.

Przepisy kulinarne - losowy

Tortilla


Jest to okrągły, cienki placek, wyrabiany z mąki kukurydzianej z nadzieniem z mielonego mięsa, warzyw lub sera, podawany na gorąco, najczęściej z pikantnym sosem.