Dzisiaj jest Czwartek 02 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Faszerowana jagnięcina w sosie rozmarynowym


Składniki: (1 porcja): Jagnięcina faszerowana – 120 g Szparagi (główki) – 6 sztuk Ser cheddar – 10 g Sól, pieprz Omlet (plus warzywa Bonduelle) – 1 jajko, mąka – 15 g, sól, pieprz Sezam Groszek cukrowy Sos rozmarynowy: Czerwone wino – 100 g Wywar cielęcy (demi glace) – 50 g Ocet winny czerwony – 10 g Miód do smaku Musztarda Dijon Rozmaryn Sposób przyrządzenia: Jagnięcinę nacinamy z obydwu stron, faszerujemy serem i szparagami. Solimy, pieprzymy. Obsmażamy i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu z pieca obtaczamy w sezamie i smażymy ok. 1 min.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Tiramisu z czereśniami


Składniki • 30 dag czereśni • 200 ml mocnej kawy • 4 łyżki likieru amaretto • 10 dag biszkopcików • 4 żółtka • pół szklanki cukru • szklanka soku wiśniowego • 1 torebka sosu waniliowego • 50 dag serka mascarpone • 1-2 łyżeczki kakao Etapy przygotowania 1. Czereśnie wydrylować. Wymieszać kawę z likierem. Prostokątną formę wyłożyć biszkopcikami, skropić kawą z likierem. Odstawić na kilka minut. 2. Żółtka utrzeć w kąpieli wodnej z 10 dag cukru. 3. Proszek na sos waniliowy wymieszać z 30 ml soku wiśniowego i resztą cukru, wlać rozprowadzony proszek na sos waniliowy. Gotować minutę na małym ogniu, następnie wymieszać z czereśniami i ostudzić. 4. Do utartych żółtek dodać mascarpone. Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Na tej warstwie rozłożyć czereśnie, przykryć resztą kremu i wygładzić wierzch. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem wysypać kakao.