Dzisiaj jest Poniedziałek 03 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chleb z nadzieniem grzybowym


1 bochenek pszennego chleba
50 dag grzybów świeżych lub mrożonych
25 dag polędwicy wołowej
2 szkl. bulionu
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 li?cie laurowe
koperek Chleb przekroić w poprzek tak, aby dolna czę?ć była większa, odłożyć wierzch, łyżką wydr?żyć miękisz, pozostawiając 1-2 cm ?ciankę. Opłukane mięso osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić. Na rozgrzanym oleju obsmażyć na rumiano mięso z cebul?, dodać dokładnie oczyszczone i pokrojone grzyby. Podlać bulionem, dodać przyprawy, dusić ok. 30 min. Napełnić przygotowany chleb. Można zapiec 10 min. w piekarniku.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej


Składniki: 900 g piersi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1/2 szklanki soku z grejpfruta 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)
 
Sposób przygotowania:
 
1. Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciać piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne częsci grzbietu (można ugotować na nich rosół). 2. Połaczyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynata. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso. 3. Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiając średni poziom. Umieścić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla. Piec 10 minut z każdej strony, polewając często marynata. 4. Przenieść kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony. Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiacy. Przełożyć na podgrzany półmisek. 5. Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.