Dzisiaj jest Piątek 28 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa gulaszowa


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ćwierć kilo mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 2 str±ki papryki pokrojone na kawałki
- 3 cebule pokrojone w talarki
- 2 pomidory albo koncentrat pomidorowy (łyżka lub więcej)
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz i ew. czerwona papryka w proszku
- olej do smażenia

Sposób przyrz±dzania:

Mięso, cebulę i paprykę obsmaż na oleju. Dodaj pomidory i du¶ przez parę minut na małym ogniu. Wlej litr wody, wrzuć ziemniaki, sól i przyprawy. Gotuj pod przykryciem, aż mięso zmięknie (co najmniej pół godziny). Przed podaniem posyp zielon± pietruszk±

Przepisy kulinarne - losowy

Kalmary w potrawce



tuby kalmarów
fasola
cukinia
marchew
kapusta


Cukinię pokroić w kostkę.Marchew pokroić w duże kawałki,kapustę poszatkować.Tuby kalmarów wrzucić do garnka,wraz z kapust?,marchwi?,cukini?,fasol±.Gotować 5 minut