Dzisiaj jest Piątek 27 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filet z indyka po bawarsku


SKŁADNIKI: * 2 kotlety z piersi indyka * 25 dkg różyczek brokułu * 2 jabłka winne * 2 łyżki oleju * ½ szklanki dobrego jogurtu * 1 jajko * zielenina * sól, pieprz WYKONANIE: Kotlety przyprawić sol± i pieprzem, obsmażyć na złoty kolor. Brokuły i pokrojone w plastry jabłka obsmażyć w oleju, przyprawić sol± i pieprzem. Na blaszce do pieczenia wyłożonej foli± układamy kotlety z indyka, na każdym rozkładamy plastry jabłka i różyczki brokuł. Jajko dokładnie mieszamy z jogurtem, polewamy tym sosem każdy kotlet z dodatkami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 15 minut. Podajemy z groszkiem zielonym.

Przepisy kulinarne - losowy

Dietetyczne ciasteczka z marchewki


SKŁADNIKI: 40 dkg m±ki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 ¶rednie wielko¶ci marchewki ugotowane i starte na tarce ETAPY PRZYGOTOWANIA: Ze wszystkich składników zagnie¶ć ciasto. Rozwałkować i kroić na małe kwadraty. Każdy posmarować powidłami i zlepiać po przek±tnej.