Dzisiaj jest Piątek 25 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Francuskie ciasteczka z morelami


Składniki: Ciasto:
 
• 150 g twarożku
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko
• sól
• 6 łyżek oleju
• 1,5 szklanki m±ki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: • 250 g serka homogenizowanego
• 60 g cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 1 kg ¶wieżych moreli (lub z puszki)
• cukier puder do posypania Wykonanie:
1. Twarożek ods±czyć na sitku, wymieszać z cukrem, jajkiem i sol±. Mieszaj±c, dodawać olej, m±kę i proszek do pieczenia. Ciasto nakryć i odstawić na 10 minutek. 2. Na oprószonej m±k± stolnicy rozwałkować, zagnie¶ć i znów odstawić na 10 minut. Ciasto to powinno byc trzykrotnie rozwałkowane i zagniatane. 3. Rozwałkowane ciasto pokroić na 12 kwadratów o bokach 10 cm i przełożyć na blachę, wyłożon± papierem pergaminowym. 4. Serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszać. Morele przepołowić, wyj±ć pestki, zdj±ć skórkę. Na każdy kawałek ciasta nałożyć trochę kremu i połówke moreli. 5. Zgi±ć rogi cista do ¶rodka i przycisn±ć. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 6. Dla dekoracji posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zrazy hiszpańskie


Składniki Przepis 50 dag mięsa wołowego z udĄca,
30 dag mięsa cielęcego,
1 bułka,
0,1 l mleka,
2 żółtka,
1 cebula,
tłuszcz,
grzyby,
4 łyżki ¶mietany,
natka pietruszki,
15 dag jarzyn (marchew, pietruszka, seler),
1 cebula,
tłuszcz,
10 dag duszonych grzybów
0,2 l ¶mietany,
sok z połowy cytryny,
papryka mielona, pieprz,
sól Udziec pokroić na plastry, zbić młotkiem do mięsa i posolić. Cielęcinę zemleć razem z namoczon± w mleku i odci?nięt? bułk±, dodać 2 żółtka, zrumienion± cebulę, posiekan± natkę pietruszki, oprószyć sol± i pieprzem do smaku. Można również dodać duszone grzyby i ?mietanę. Nadzienie starannie wymieszać, posmarować nim plastry mięsa. Zrazy zawin±ć i przewi?zać nici?. Jarzyny oczy¶cić, pokroić razem z cebul? i udusić na tłuszczu, dodać mielon± paprykę, włożyć przygotowane zrazy. Przykryte dusić do miękko¶ci, podlewaj±c wod?. Mięso wyj±ć, sos przecedzić, podprawić ?mietan± i sokiem z cytryny.