Dzisiaj jest Wtorek 25 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? sol± i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajan± słonin±, marchewk± i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyj±ć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?k± ziemniaczan±. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z makreli


Składniki

• makrela wędzona • ugotowane jajko • jogurt naturalny (dla smakoszy majonez) • sól, pieprz • musztarda • pietruszka
Etapy przygotowania

1. Kroimy na drobne kawałki jajko, dodajemy do drobno pokrojonej makreli. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz), jogurt naturalny (tak aby powstała zbita masa) oraz łyżeczkę musztardy i pokrojon± pietruszkę. Smacznego;-)

Przepisy kulinarne - losowy

Cynamonowiec z jabłkami


Składniki 5 jajek 250 gram cukru 300 gram m±ki szklanka oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczanej płaska łyżeczka cynamonu gar¶ć orzechów gar¶ć rodzynek 3 albo nawet 4 duże kwa¶ne jabłka (np. antonówki) Sposób wykonania: Całe jajka zmiksować z cukrem na puszyst± biał± masę, wymieszać z olejem i powoli połaczyć z m±k±, proszkiem, sod± i cynamonem. Wrzucić pokrojone orzechy laskowe albo włoskie, jabłka w niewielkich cz±stach i namoczone wcze¶niej, a potem osuszone i obtoczone w m±ce rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± podłużnej formy (większej niż keksowa). Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku około godziny. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć podczas pieczenia. Gotowe posypać cukrem pudrem. Znakomite do kawy.