Dzisiaj jest Środa 28 września 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z wątróbką i ryżem


Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej, 10 dkg ryżu (0.4 szkl.), 1 łyżeczka masła lub margaryny do gotowania ryżu, 8 dkg cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 2 łyżki masła lub margaryny do podsmażenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów, 2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki.
Sposób przyrządzenia:
       
Wątróbkę obmyć, obrać z błony i żył, pokroić na cienkie plastry, położyć na gorące masło lub margarynę i szybko podsmażyć z obu stron, wlać 3 łyżki wody, dusić ok. 5 min., wystudzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na plastry i udusić. Zagotować 1 szkl. wody, posolić. Ryż opłukać na gęstym sicie, włożyć do osolonego wrzątku, dodać łyżeczkę masła, przykryć pokrywką, gotować ok. kwadransa na małym gazie. Gdy woda wsiąknie i na powierzchni zaczną robić się "dziurki", odstawić, wystudzić. Ostudzoną wątróbkę i uduszoną cebulę połączyć z wystudzonym ryżem, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z groszkiem


- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3 ząbki czosnku (przeci?nięte przez praskę)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżki melasy lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 20 dag str?czków groszku cukrowego

Mięso kurczka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny kolor i wyjątkowy smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży
Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy kurczak się marynuje, przygotuj sos: wymieszaj sherry z melas? lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej i bardzo mocno podgrzej. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmaż. Dodaj mieszaninę sherry, melasy i soku cytrynowego. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje. Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek os?cz i wymieszaj z potrawą lub przełóż do oddzielnej miseczki. Podawaj z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.