Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kule wigilijne


Składniki •  mrożone ciasto francuskie
  
•  20 dkg maku
  
•  1/2 l mleka
  
•  2 łyżki miodu
  
•  4 łyżki ziaren orkiszu łuskanego
  
•  bakalie
  
•  2 łyżki cukru
  
•  25 ml spirytusu
  
•  1 żółtko
  
•  200 ml słodkiej śmietanki
   Etapy przygotowania 1.  Orkisz ugotować w wodzie. Ugotować mak w mleku i przemielić.
    
2.  W makutrze ucierać drewnianą pałką mak z cukrem, dodać miód, spirytus, bakalie i orkisz.
    
3.  Z maku ulepić kule o średnicy ok. 6 cm. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 10 cm. Złożyć po dwa krążki ciasta, posmarować wierzch żółtkiem i piec w piekarniku w tem. 220 st. przez 10 min.
    
4.  Ciasto przekroić na dwie części, włożć kulę makową. Podawać ze słodką śmietanką.


Przepisy kulinarne - losowy

Indyk z marchewką


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 30 dag filetu z piersi indyka lub kurczaka
- cebula starta na tarce lub drobno posiekana
- 4 marchewki-starte albo pokrojone w drobną kostkę
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki śmietany
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj i pokrój na paseczki. Rzuć je z cebulą na rozgrzany olej i podduś na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz i marchew, a na końcu kukurydzę. Wymieszaj i duś, aż zmięknie. Wlej śmietanę i sok pomarańczowy.
A oto wariant drobiu z marchewką: Zamiast cebuli weź 2 zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawę curry, zamiast kukurydzy garść umytych rodzynek, a zamiast śmietany i soku - pół szklanki rosołu z kury (może być z kostki). Zanim zabierzesz się do właściwej pracy, na trzyj mięso czosnkiem z curry i pozostaw na godzinę lub dłużej (nawet na całą noc). Potem jak wyżej.