Dzisiaj jest Poniedziałek 02 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Ozór wołowy po alzacku


Składniki Przepis 1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Oczyszczony ozór posypać grub? solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bież?c? wod?. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebul?. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić m?ką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krupnik na wędzonce - doskonały


Składniki • 50 dkg żeberek wędzonych • 20-30 dkg wędzonego boczku (nie parzonego tylko surowego) • 1 średni seler • 1 -2 marchewki • 1 por może być duzy • 3-5 ziemniaków • 1 szklanka (nie pełna ) kaszy mazurskiej • 2 kostki rosołowe np.drobiowe • 2-3 łyżeczki przyprawy typu wegeta • majeranek, biały pieprz Etapy przygotowania 1. Do garnka włożyć mięso wlać 3 litry wody i zagotować . Zebrać powstałą piane . Wrzucic kostki i dodać wegete . Gotować aż mięso będzie miękkie . Wyjąć mięso i lekko przestudzić żeberka obrać z kości ,a boczek pokroić . W razie potrzeby uzupełnić wywar 2. Seler i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach por pokroić w drobne krążki a ziemniak w kostke Warzywa włożyć do wywaru i wsypać kasze dodać obrane mięso wszystko razem gotować ok. 20- min. Doprawić majerankiem i pieprzem ew solą . Podawać z pieczywem .

Przepisy kulinarne - losowy

Pierś kurczaka z pieczarkowo- orzechowym farszem


Produkty: 4 piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca
natka pietruszki
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
mąka
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać w każdym filecie kieszeń starając się aby zewnętrzne nacięcie było jak najmniejsze, przyprawić, skropić obficie sokiem z cytryny, marynować przez 1 godzinę. Na suchej patelni wyprażać orzechy do momentu aż zaczną brązowieć, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle, dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić, a gdy wystygną wymieszać z jajkiem. Wyjęte z marynaty filety napełnić farszem, spiąć nacięcie wykałaczką, obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż nabiorą pięknego złotego koloru.