Dzisiaj jest Sobota 01 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubo¶ci. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Królik pieczony na dziko


Comber i udka z 1 królika,
10 dag słoniny,
2 cebule,
1 łyżka tłuszczu
Zalewa:
1 szklanka wody,
0,25 szklanki 6-procentowego octu,
7 ziaren ziela angielskiego,
7 ziaren pieprzu,
7 ziaren jałowca,
2 z±bki czosnku

Na 2 dni przed pieczeniem obłożyć mięso królika pokrojon± w plasterki cebul? i zalać zalew± przyrz?dzon± z podanych składników. Po tym czasie mięso z zalewy wyj±ć, obrać starannie z błon, naszpikować słonin±. Natrzeć sol± i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać na dno szybkowaru 0,5 szklanki zalewy, włożyć cebulę z zalewy i zamkn±ć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ci?nienia wewnętrznego. Po wyjęciu mięsa sos zmiksować i polać nim mięso.

Przepisy kulinarne - losowy

Knedliki z bułki


- 4 jajka
- 2 małe łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 6-8 kajzerek
- 50 dag m±ki
- ew. trochę posiekanej natki


Jajka wbij do miski i wymieszaj z sol±. Dodaj m?kę, ponownie dobrze wymieszaj. Do ciasta musi się dostać dużo powietrza. Teraz wlej mleko, wymieszaj. Bułki pokrój w kostkę, poł?cz z ciastem. Przykryj ?ciereczk± i odstaw na pół godziny. Teraz uformuj 4 podłużne knedle (wcze¶niej zmocz ręce, aby ciasto ci się do nich nie kleiło). Zagotuj wodę, posól j±, włóż knedle. Gotuj 15 minut z jednej strony, następnie odwróć i dogotuj po drugiej stronie. Woda nie może mocno wrzeć.
Gotowe knedle pokrój w plastry i przyrumień na ma¶le. Podawaj do pieczeni lub królika.