Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubo¶ci. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza z serkiem homogenizowanym


SKŁADNIKI: 250 g serka homogenizowanego 250 g m±ki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka (mozna dodać 2- 3 łyzki więcej) 1 łyzeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 całe jajko dodatki: pomidor, wędlina, ogórek, kiszony, ser starty ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. M±kę, serek, olej, jajko, mleko, proszek i sól wyrobić dokładnie. Dodac przyprawę do pizzy lub oregano. 2. Położyć na blaszkę i wsadzić do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Piec ok. 20- 25 min. 3. Na gorace, niedopieczone ciasto układamy dodatki i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. 4. Wyciagamy z piekarnika i obficie polewamy ketchupem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik na miodowo-cynamonowym spodzie


Produkty: Spód: 0,5 kg m±ki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki płynnego miodu, kostka margaryny (Kasia), 4 łyżeczki cynamonu, 1,5 szklanki cukru - kryształ. Masa serowa: 0,75 kg sera ¶mietankowego lub półtłustego (lub sernikowego), 2 serki homogenizowane waniliowe, 6 jaj, kostka margaryny (Kasia), 1,5 szklanki cukru - kryształ, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, rodzynki Wykonanie: M±kę wysypać na stolnicę (blat, deskę) lub nawet wsypać do makutry (miski). Dosypać cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać aż do uzyskania w miarę regularnej mieszaniny. Wrzucić w tę mieszaninę kawałki pokrojonej margaryny. Wymieszać nożem, tn±c margarynę na mniejsze kawałki. Potem ugniatać dłońmi aż do rozrobienia margaryny w m±ce. Następnie w maso-proszku :) zrobić wgłębienie i dodać miód. Zagnie¶ć miód w masie. Długo ugniatać dłońmi (miód się musi poł±czyć z m±k±) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Je¶li po ugniataniu jest zbyt lepka, dodać jeszcze m±ki. Końcowy efekt powinien być trochę lepki, ale nie za bardzo, bo masa się rozpłynie w pieczeniu. Włożyć do lodówki na min. 0,5 godziny. Przygotować (nalepiej okr±gł±) formę, wyłożyć foli± aluminiow± i obłożyć w ¶rodku cienk± warstw± ciasta: spód i boki.  Odzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± masę. Żółtka wrzucić do dużej miski i utrzeć z cukrem, dodać margarynę, serki homogenizowane i proszek do pieczenia, utrzeć. Biały ser zmielić i dodać do masy. Ucierać aż do uzyskania jednobarwnej masy. Dobrze jest na tym etapie użyć miksera i dobrze wszystko zmiksować, żeby nie zostały grudki sera. Można dodać rodzynki. Na koniec dodać ubite białka. Wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy (chwilę to zajmie - najlepiej mieszać duż± łyżk± ruchami od dołu do góry, zalewaj±c białko mas± serow±). Można wymieszać mikserem, ale na wolnych obrotach. Gotow± masę wylać do formy na ułożone ciasto. Włożyć do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na ok. 60 minut.