Dzisiaj jest Wtorek 28 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka deserowa


20 dag czarnej porzeczki
20 dag agrestu
2 łyżki cukru
2 owoce sezonowe sos:
3 białka
10 gad cukru
1 łyżka startych migdałów Owoce wymieszać w żaroodpornym naczyniu i posypać cukrem. Białka ubić, dodając stopniowo cukier i migdały. Masę wyłożyć na owoce. Wstawić na 3-4 min. do nagrzanego piekarnika.

Przepisy kulinarne - losowy

Półfrancuskie rogaliki z jabłkami


Składniki:
• 80 dag (4 szklanki) mąki
• 25 dag masła roślinnego
• 2 żółtka
• 3 dag (1 czubata łyżka) cukru pudru
• szczypta soli
• 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży
• 5-6 jabłek antonówek
• 5 dag (3 łyżki) cukru
• cukier waniliowy
• 1 jajo do smarowania
• cukier kryształ do posypania Wykonanie: 1. Śmietanę rozetrzeć z drożdżami. Odłożyć 5 dag tłuszczu. Resztę masła roślinnego posiekać z mąką, śmietaną roztartą z drożdżami, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść ciasto (nie wyrabiać zbyt długo), rozwałkować na grubość około 1/2 cm i pokroić na kwadraty o boku około 10 cm. 2. Odłożoną część tłuszczu roztopić i posmarować nim kwadraty. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Na każdy kwadrat .położyć plasterek jabłka z cukrem. Zwijać je formując półksiężyce. 3. Rogaliki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajem i posypywać cukrem kryształem. Piec w bardzo gorącym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru.