Dzisiaj jest Sobota 28 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Owoce z kruszonką


Dla dziecka od: 10. miesiąca Składniki:
- kilogram jabłek lub owoców mieszanych (jabłek gruszek i śliwek)
- szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 10 dag masła

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Jabłka lub gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych, potnij na plasterki. Śliwki wydryluj. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nim owoce.
Piecz, aż kruszonka się zrumieni (ok. pół godziny). Deser można podawać na gorąco lub po przestygnięciu. Z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet ze szparagami


Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.
500 g szparagow,
4 jaja,
1 lyzka startego zoltego sera,
1 lyzeczka maki kartoflanej,
2 lyzki drobno pokrojonej rzezuchy,
1/8 lyzeczki cayenne, sol,
sklarowane maslo do smazenia omletu.

1. Szparagi cienko obrac, zdrewniane konce odlamac. Oplukac, wlozyc do wrzacej,
osolonej wody, gotowac 20-30 min. Odcedzic.
2. Jaja umyc. Zoltka wbic do miski, wymieszac z maka kartoflana i serem. Bialka
lekko ubic z sola i pieprzem cayenne. Delikatnie polaczyc z zoltkami.
3. Na patelni dobrze rozgrzac 1 lyzke masla, wlac mase jajeczna, smazyc na srednim ogniu, podwazajac brzegi szerokim nozem lub lopatka, by cala masa splynela pod spod omletu.
4. Na usmazony omlet polozyc szparagi, zlozyc omlet na pol, zsunac z patelni na
ogrzany talerz, posypac rzezucha.