Dzisiaj jest Wtorek 30 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Steki z dorsza w ciemnej panierce


SKŁADNIKI: 4 steki z dorsza atlantyckiego 1/2 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki wiórków kokosowych sok z 1 cytryny, 1 jajko sól, biały pieprz, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka zmielonego wysuszonego białego chleba 1 szklanka zmielonego wysuszonego razowego chleba ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Steki z dorsza obficie skrapiamy cytryną, odstawiamy na 15 min i doprawiamy solą i pieprzem. 2. Do roztrzepanego jajka dodajemy resztę przypraw, wiórki kokosowe - dokłądnie całość mieszamy i obtaczamy w takim jajku rybę. Następnie panierujemy ją w mieszance zmielonego białego i ciemnego pieczywa (koniecznie musi to być chleb a nie bułka). 3. Rybę smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek z obu stron na złoto.

Przepisy kulinarne - losowy

Kuropatwy po wiedeńsku


2 kuropatwy, 10 dkg tłuszczu do smażenia, 1 jajko, m?ka do oprószania, 4 dkg bułki tartej, sól, pieprz, przyprawa ziołowa do drobiu, 2 dkg masła, łyżeczka usiekanej drobno zielonej pietruszki. Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i dobrze osączyć z wody (powycierać ?ciereczką). Tuszki podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, usunąć czę?ciowo kości, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą ziołową i pozostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu. Jajko lekko ubić trzepaczką lub widelcem na płaskim talerzu. Porcje kuropatwy oprószyć m?ką, zanurzyć w jajku, obsypać tart? bułką (porcje położyć na deseczce i dłoni? przycisnąć, aby panierunek dobrze przykleił się do mięsa). Smażyć w dobrze ogrzanym tłuszczu na pocz?tku, póĽniej na mniejszym ogniu. Usmażone na zloty kolor porcje kuropatwy położyć na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i piec około 10 - 15 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Masło rozetrzeć z bardzo drobno usiekaną pietruszką i uformować cztery kwadraciki lub prostokąciki, ochłodzić w lodówce.
Podawać porcje kuropatwy z położonym na wierzchu masłem roztartym z pietruszką, z dodatkiem frytek, ziemniaków puree, kalafiora, poprószonej kalarepki, zielonej sałaty, mizerii, kompotu.