Dzisiaj jest Czwartek 21 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

TORT BEZOWY ZE ŚMIETANĄ I POZIOMKAMI


Składniki • 3 spody bezowe
• 40 dag poziomek
• 500 ml śmietany (30%)
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyzki żelatyny   Etapy przygotowania 1. Poziomki przebrać, ułożyć na sicie, opłukać, odłożyć 1/3, a pozostałe włożyć do miski i zmiksować. 2. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z pudrem, połączyć ze zmiksowanymi poziomkami i rozpuszczoną żelatyną. 3. Na jeden spód bezowy nałożyć opaskę do tortów, wyłożyc połowę masy, posypać 1/3 odłożonych poziomek. 4. Przykryć drugim spodem i masą, posypać połową poziomek, przykryć ostatnim spodem, schłodzić i ozdobić bitą śmietana i owocami. 

Przepisy kulinarne - losowy

Bażant duszony z warzywami


Składniki:1 bażant,
cienkie plasterki boczku,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
curry,
szałwia,
tłuszcz do wysmarowania brytfanny.
Warzywa:
10 dkg cebuli,
1 bakłażan,
po 1 strąku żółtej (może być zielonej i czerwonej papryki),
25 dkg cukinii,
1 szklanka rosołu lub 1 szklanka wody z rozpuszczoną kostką rosołową,
2 - 3 łyżki białego wytrawnego wina.

 
Sposób przyrządzenia:        Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem, papryką w proszku, curry, owinąć plasterkami boczku, obwiązać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami, pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, bakłażan w plastry.
        Brytfannę wysmarować tłuszczem (najlepiej margaryną), dno wyłożyć pokrajanymi warzywami, na wierzchu jarzyn położyć porcje bażanta, podlać wywarem. Brytfannę przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć pokrywkę, aby potrawa ładnie zrumieniła się.
        Podawać z ziemniakami, ryżem na sypko, zieloną sałatą, cykorią, kompotem francuskim.
        Przed podaniem wyjąć wykałaczki lub nitki, podzielić na porcie, sos doprawić do smaku.
        Podawać porcje bażanta z dodatkiem frytek lub ryżu ugotowanego na sypko i doprawionego na ostro, zielonej sałaty, cykorii, marchewki z groszkiem. Sos podać oddzielnie w sosjerce.