Dzisiaj jest Wtorek 07 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sznycel cielęcy a la ambasador


50 dag cielęciny bez kości,
2 dag mąki,
tłuszcz,
10 dag szynki,
15 dag pieczarek,
2 dag masła,
2 dag mąki do zasmażki,
1 szklanka mleka,
50 ml śmietany,
5 dag sera żółtego,
sól, pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wod?, uformować tasakiem i ręką prostokątne sznycle o grubości 1 cm. Posypać przyprawami i m?ką, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki razem z szynką, obłożyć sznycle. Masło rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c rozprowadzić zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować 6-8 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać ?mietanę, doprawić, polać przygotowane sznycle, posypać startym serem i zapiec. Podawać z ziemniakami.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa jabłkowa


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 80 dag jabłek
- kilka łyżek cukru (do smaku)
- łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
- pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 4 szklanki wody

Sposób przyrządzania:

Jabłka umyj i podziel na ćwiartki (nie obieraj). Usuń gniazda nasienne. Wrzuć owoce do wrzątku. Gdy się rozgotują, przetrzyj zupę przez sito. Dodaj cukier i mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Mieszając, zagotuj. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem, makaronem, ryżem lub grzankami, na zimno lub ciepło. Do jabłek można dodać innych owoców, w rozmaitych kombinacjach i proporcjach. Zupa jest chyba jednak najsmaczniejsza, gdy jabłek jest dużo.