Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń wieprzowa


 2 kg szynki z tłuszczem
- 2 duże jabłka
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
- 4-5 łyżek soku jabłkowego
- 10 jagód jałowca
- po 1/2 łyżeczki kminku i chili
- 1 średni listek laurowy
- mielony cynamon
- sól
- pieprz


Ponacinaj w kratkę tłust? skórkę na mięsie. Posiekany czosnek utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i zmiażdżonymi jagodami jałowca. Szynkę natrzyj t? mieszaniną, zasznuruj bawełnianą nici?, zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnie wyjmij, posmaruj podgrzanym dżemem porzeczkowym, posyp grubo mielonym pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym, odrobiną cynamonu i chili. Ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym. Obok połóż obrane i pokrojone na połówki cebule. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C. Po 30 minutach pieczenia odwróć mięso, obłóż je obranymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Polej sosem z dna naczynia. Gdy mięso lekko się przyrumieni, przykryj je foli? aluminiową i dopiecz

Przepisy kulinarne - losowy

Comber jagnięcy z plackami na wiśniach


Składniki: (10 porcji)
 
Comber jagnięcy- 1500 g
 
Primerba prowansalska Knorr- 20 g
 
Delikat do potraw z mięs Knorr- 50 g
 
Przyprawa w płynie do potraw z mięs- 30 g
 
Zioła prowansalskie- 5 g
 
Fond cielęcy Knorr- 30 g
 
Wiśnie mrożone- 200 g
 
Sos z zielonym pieprzem Knorr- 30 g
 
Brandy- 70 g
 
Masło czosnkowe- 120 g
 
Pieprz biały mielony- 2 g
 
Czosnek- 5 g
 
Ziemniaki- 300 g
 
Placki ziemniaczane Knorr- 150 g
 
Marchewka- 200 g
 
Jajka- 2 szt.
 
Brokuły- 200 g
 
Mąka- 20 g
 
Olej- 400 g
 
Orzechy włoskie- 300 g
 
Cukinia- 250 g
 
Papryka- 350 g
 
Natka pietruszki
 
Tymianek
 
Miód
 
Sposób przyrządzenia: Comber jagnięcy oczyścić z tłuszczu, na trzy dni włożyć do zalewy przygotowanej z fondu cielęcego, przyprawy w płynie do mięs, brandy, oleju, czosnku i ziół prowansalskich. Po wyjęciu osuszyć, posmarować primerbą prowansalska, panierować w orzechach, obsmażyć w głębokim tłuszczu i odstawić w ciepłe miejsce. Placki ziemniaczane wymieszać z drobno posiekanymi ziemniakami, marchewką i jajkiem. Smażyć cienkie placki na złoty kolor. Na maśle czosnkowym podsmażyć wiśnie, dodać miód, sos demi glace, tymianek i brandy. Podawać z cukinią i papryką pokrojoną, podsmażoną na maśle czosnkowym.