Dzisiaj jest Środa 23 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza z mięsem i pomidorami


Składniki Przepis 30 dag mielonej wołowiny albo kurczaka
5 plastrów wędzonego chudego boczku
5 plastrów salami puszka pomidorów
25 dag sera edamskiego
25 dag pieczarek
cebula
kilka oliwek
łyżka kukurydzy
bazylia, oregano
sól, pieprz, ostra papryka
olej
Cebulę pokroić w kostkę albo w piórka i podsmażyć na oleju, dorzucić plastry pieczarek (najlepiej duże), posolić, popieprzyć i chwilę posmażyć pod przykryciem aż odparuje woda. Przełożyć na miseczkę.
Na patelni usmażyć mięso, przyprawiając je solą, pieprzem i papryką.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomidory wyjąć z puszki, zmiksować, posolić i przyprawić ziołami. W razie potrzeby dodać odrobinę płynu z zalewy. Jeśli użyjecie pomidorów z puszki w kawałkach i zmiksujecie całość, być może trzeba je będzie lekko osączyć z nadmiaru płynu na sicie.
Przecierem pomidorowym posmarować spód pizzy, na nim rozożyć mielone mięso, przykryć je startym serem, poukładać plastry salami i małe kawałki boczku, rozłożyć ładnie plastry pieczarek z cebulą. Posypać odrobiną kukurydzy i oliwkami.
Piec około 30 minut w wysokiej temperaturze (ok. 230 stopni)

Rada: Uważajcie, żeby pizza nie była mdła, a może się to stać, jeśli nie przyprawicie odpowiednio sosu z pomidorów oraz mielonego mięsa. Dlatego koniecznie pamiętajcie o sporej ilości soli do pomidorów oraz soli, pieprzu i ostrej papryki do mięsa mielonego.
Smacznego.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka lemon curd


 - 15 dag zimnego masła
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 filiżanki wody
Lemon curd:
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej
- 1/2 filiżanki soku z cytryny (?wieżo wyci?niętego)

Sposób przyrz?dzania:

Delikatną cytrynową mas? można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubi? smarować ni? tosty i scones - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatki
Formę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz m?ką. Zrób ciasto: wymieszaj m?kę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstał? mas? napełnij podpieczone 'muszelki' z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.