Dzisiaj jest Poniedziałek 15 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Kurczak Worcestershire


Składniki
2 piersi kurczaka
6 łyżek Sosu Worcestershire L&P
50 g m?czki owsianej lub bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Z mięsa przygotować kotlety około 5 cm grubości. Moczyć każdy najpierw w sosie następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawanie
Podawać z warzywami lub sałat?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomarańczowy krem do ciasta


Składniki • Krem: • duży kubek kefiru lub 2 małe kubeczki • mały kubeczek śmietanki kremówki(wystarczy 30 % tł.) • mała paczka żelatyny spożywczej • kilka pomarańczy(zależy od soczystości) • 3 łyżeczki cukru pudru(można dodać więcej)
Etapy przygotowania 1. Wycisnąć ok. 3 łyżki soku z pomarańczy. 2. Wlać kefir do naczynia, zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. 3. 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. 4. Obrać 2-3 pomarańcze, pokroić w małą kosteczkę. 5. Ubić śmietankę i dodać do wcześniej przygotowanego kefiru z sokiem i cukrem pudrem.Dodać do tego żelatynę i pokrojone owoce pomarańczy.Jeszcze chwilę miksować. 6. Krem już można wylać na ciasto udekorować owocami i zalać galaretka. 7. Gdy po wymiksowaniu okaże się,że krem jest za rzadki wskazane jest przed wyłożeniem na ciasto oczywiście dodanie jeszcze ok.2 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny i ponowne zmiksowanie.Krem powinien bardzo szybko stężeć.

Przepisy kulinarne - losowy

Dipy do surowych warzyw


Składniki Baza: 3 duże jogurty naturalne (po 500 g) 1 pojemnik serka czosnkowego ew. po 1 łyżce oliwy lub 2 łyżki majonezu szczypta cukru
  
dip czosnkowy 4 zmiażdżone ząbki czosnku oregano pieprz czarny sól dip chilli czerwona papryka ostra i słodka duża łyżka kechupu chilli ostre dip curry curry pieprz ziołowy sól Vegeta Wykonanie: Przygotować 3 miseczki i do każdej wlać jogurt. Pół opakowania serka Tosca dodać do miseczki na dip czosnkowy,  a po ¼ do pozostałych. Do każdej porcji dodać oliwę lub majonez i szczyptę cukru. Dodać do bazy odpowiednie przyprawy, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać do surowych, pokrojonych warzyw: marchewki, ogórka, kalafiora, papryki.