Dzisiaj jest Poniedziałek 22 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka surowa owocowa


35 dag malin
2 dag żelatyny
20 dag cukru
3 łyżki wody gor?cej
? litra wody

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę w zimnej wodzie. Potem ją odcisnąć, zalać kilkoma łyżkami wrz?cej wody, podgrzać i mieszając rozpu?cić w gor?cej wodzie. Owoce opłukać, zmiażdżyć, wycisnąć przez woreczek, miazgę przelać wod?, zmieszać z sokiem. Płyn wymieszać z cukrem i rozpuszczoną żelatyną, wlać do szklanej salaterki, ostudzić. Sporz?dzić na kilka godzin przed podaniem. Podawać z drobnymi, suchymi herbatnikami.

Przepisy kulinarne - losowy

Mięsne kulki


Składniki 30 dag mielonego drobiowego mięsa 1 szt bułki, np. kajzerka 250 ml mleka 1 szt jajka sól, pieprz 5 dag bułki tartej 2 łyżki masła 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka w proszku 5 dag kremowego twarogu cebula Sposób wykonania
 
Kajzerkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić jajko, wyrobić, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z dokładnie wymieszanej masy mięsnej formować w dłoniach niewielkie kulki, każdą panierować w tartej bułce. Cebulkę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim kulki, na każdym położyć wiórek masła, wstawić do piekarnika o temperaturze 190 st. C, piec około 20 minut. Połowę jogurtu połączyć z koncentratem, przyprawić solą i papryką, pozostały wymieszać z twarożkiem i cebulką, przyprawić w wybranym sosie maczać mięsne kulki.