Dzisiaj jest Czwartek 25 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Orechiette z łososiem


Składniki: - 40 dag makaronu orechiette - 15 dag wędzonego łososia - 3 łyżki oliwy - 2 strąki czerwonej papryki - 2 ząbki czosnku - 3/4 szklanki śmietanki 22-proc. - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1 łyżka posiekanej bazylii - sól Sposób przyrządzania: Paprykę ułóż na ruszcie w nagrzanym piekarniku, piecz, aż zbrązowieje. Włóż na 10 minut do woreczka plastikowego, a następnie obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Strąki pokrój na małe kawałki i zmiksuj z czosnkiem. Pokrojonego w cienkie paski łososia oraz pastę z papryki i czosnku włóż do rondla, wlej śmietanę i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. Przypraw bazylią, solą i pieprzem. Orechiette ugotuj al dente, połącz z sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z mięsem i selerem


Składniki Ciasto: 35 dag (2 pełne szklanki) mąki, około 3/4 szklanki wody, 1 jajko. Nadzienie: 40 dag wołowiny bez kości, 20 dag selera, 25 dag włoszczyzny 10 dag cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 5 dag czerstwej bułki (mała bułeczka), 3/4 szklanki wody, 1 łyżka przyprawy maggi do zup, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. 8 dag słoniny do okraszenia pierogów.  Sposób przyrządzania Umyte mięso włożyć do osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem. Gdy stanie się prawie miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie z płynną przyprawą do zup, odcisnąć. Ostudzone mięso, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wbić jajko, posolić, popieprzyć, wymieszać wszystko dokładnie. Seler wyszorować szczotką do szorowania warzyw, obrać, ugotować, przestudzić, odcisnąć, zemleć w maszynce. Seler i farsz wymieszać starannie. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec pierogi okrasić stopioną słoniną ze skwarkami.