Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś gotowany w sosie śmietanowym


Składniki 1,5 kg świeżego łososia, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule, sól, 15 ziarenek pieprzu białego, 2 listki laurowe, natka pietruszki zielony koperek. sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 szklanki śmietany. Wykonanie Łososia oczyścić, podzielić na czworokątne porcje. Przygotować wywar z warzyw, przypraw, soli i kopru. Do emaliowanego rondla z wywarem przełożyć rybę, aby była ledwie pokryta wywarem, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Gotową rybę ułożyć na półmisku, przykryć dużym talerzem, aby nie wystygła. Musztardę, sól, oliwę rozbić jak najdokładniej za pomocą trzepaczki do sosów, a następnie dodawać po trochu śmietanę. Sos podać na stół w sosjerce. Podawać z ziemniakami z wody.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik jogurtowy z grzankami


Składniki • 3 opakowania jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• 2 kromki chleba tostowego
• 5 dag masła
• kilka kropli sosu worcester
• 2 łyżki posiekanego selera naciowego lub bazylii
• biały pieprz Etapy przygotowania 1. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub drobniutko posiekać. 2. Chleb pokroić w drobną kostkę, masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim kostki chleba. Przed odstawieniem dodać zmiażdżony czosnek 3. Dobrze schłodzony jogurt zmiksować na gładki krem przyprawić pieprzem i sosem. 4. Chłodnik rozlać na talerze, dodać gorące grzanki i posypać selerem naciowym lub bazylią.