Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki ¶mietany
- 1 łyżeczka posiekanego ¶wieżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na ma¶le razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekan± cebul±, aż się zrumieni±. Przyprawiamy sol± i pieprzem i zalewamy ¶mietan± wymieszan± z musztard± i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Inwalida


Ciasto:
50 dag m±ki
2 jajka
10 dag masła
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
10 łyżek kwa¶nej ¶mietany krem:
1 szkl. mleka
10 dag cukru
1 łyżka m±ki pszennej
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
15 dag masła
cukier waniliowy masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka owocowa
polewa Ciasto: wszystkie składniki ciasta wymieszać, wyrobić ciasto. Podzielić na 3 czę?ci i upiec placki w temp. 200 st. C przez 20 min.
Krem: z mleka, cukrów i maki ugotować budyń. Dodać masło i przestudzić.
Masa jabłkowa: usmażyć utarte jabłka. Dodać rozpuszczon± w ½ szkl. wrz?cej wody galaretkę.
Na cie¶cie ułożyć warstwę kremu, przełożyć plackiem, ułożyć masę jabłkow±, przełożyć plackiem i polać polew±.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z kiełbas± i warzywami


Składniki: - 50 dag długoziarnistego białego ryżu - 25 dag zielonych warzyw (por, papryka, brokuły) - 20 dag białej kiełbasy - sól - szczypta vegety albo bulionu w proszku - 2 łyżki oleju - 1, 2 l wody Sposób przyrz±dzania: Pokrój w cienkie paseczki warzywa i kiełbasę. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Wsyp ryż, przypraw sol± i veget±, wymieszaj. Zalej wod±, zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cał± wodę.