Dzisiaj jest Sobota 25 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurabiedes


- 50 dag mąki
- 30 dag masła
- 10 dag cukru
- 20 dag posiekanych migdałów
- 2 żółtka
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki koniaku
- 20 dag cukru pudru.

Mikserem ucieraj masło tak długo, aż uzyskasz biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, m?kę, proszek do pieczenia i koniak. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolit? konsystencję. Rozwałkuj, wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, ułóż je na natłuszczonej blasze. Piecz 20 minut w temp. 160°C. Wyjmij i od razu posyp cukrem pudrem.
Uwaga: jeśli uda Ci się kupić wodę różaną, skrop ni? gor?ce ciastka, a dopiero potem posyp je cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tabasco


Bardzo popularna ostra przyprawa. Wytwarzana jest na bazie nalewu octowego na małej czerwonej papryce.