Dzisiaj jest Piątek 28 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Caipirinha


Cachaca - 80 ml,
cukier br?zowy - 1 łyżka,
owoc limy - 1 szt.,
kostki lodu - 10 szt.

Na dno szklanki do wisky wsypać cukier i włożyć pokrojoną na ćwiartki limę. Drewnianą łyżką lub tłuczkiem lekko ugnieść owoc, aby pu?cił sok. Między cz?stkami owocu, przy ?ciance naczynia umieścić rurkę koktajlową.
Kostki lodu zawinąć w czyst? ?ciereczkę i rozkruszyć na
drobne kawałki. Rozdrobnionym lodem wypełnić po brzeg szklanicę. Cachacę nalewać ostrożnie, kierując strumień na środek "góry lodowej".

Przepisy kulinarne - losowy

Sos ze śmietany i musztardy ze szczypiorkiem i jajami na twardo


Składniki: szczypiorek - 3-4 łyżki śmietana - 1 szklanka jajka - 2 szt. sól, cukier musztarda sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 
   
Przygotowanie:
 
Jaja umyć, ugotować na twardo. Schłodzić w zimnej wodzie, obrać, posiekać. Szczypiorek opłukać, otrząsnąć z wody, posiekać. Szczypiorek, śmietanę, jaja starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą, musztardą, cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Zamiast jaj gotowanych na twardo można dodać dwa żółtka.