Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z grzybami


Produkty: NADZIENIE : 50 dkg świeżych grzybów, 1 duża cebula, łyżka tluszczu, 1/8l śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników.
Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku.
Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki. CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY 1 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 jajko, 1 1/2 szklanki mąki, sól, 2 łyżki oliwy, masło do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie).
Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z morelami i bitą śmietaną


Składniki 0.5 kg. mąki, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 150 g cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, 2 żółtka, 1 jajko, 250 g. masła, 1.5 kg moreli, 100 g cukru, 1/4 l. śmietany kremówki, 200 g obranych migdałów. Sposób wykonania: Zagnieść kruche ciasto z mąki, proszku, cukrów, soli, jednego żółtka, jajka, masła. Wstawić do lodówki na 1/2 h. Morele odpestkować- krojąc na połówki. Ubic śmietankę dosypując cukier. Zmielić połowę migdałów,domieszać razem z pozostałym żółtkiem do śmietanki (delikatnie). Ciasto rozwałkować na blaszkę, ponakłuwać. Połówki moreli lekko wcisnąć w ciasto wypukłą stroną. Do każdej moreli włożyć po migdale. Bitą śmietankę rozłożyć na całości i piec wszystko ok. 45- 50 minut w temp. 180- 200 st.