Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cielęcina na słodko


Składniki • jarzynka do mies • 1 i 1/2 kg cielęciny • 5 kromek chleba razowego • 3 łyżki miodu • 1 jajko • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina • olej, goździki Etapy przygotowania 1. cielecine opłukać, natrzeć jarzynką, polać winem wymieszanym z 1 łyżką miodu, naszpikować gożdzikami, wstawic do lodówki na 1 godznie 2. chleb namoczyć, odcisnąć, dodać jajki, miód, 2 rozgniecione gożdziki, wymieszać 3. mieso ułożyć w natłuszczonej brytfannie, obłożyć ciastem z chleba 4. piec 1 godznię w 190 stopni C. pokroić w plastry

Przepisy kulinarne - losowy

Pistacjowe brzoskwinie


Składniki: 6 ładnych brzoskwiń 2 łyżki wody różanej 120 g pistacji bez pestek 150 g miodu (najlepiej akacjowego) 1 cytryna 1 opakowanie lodów waniliowych Algida Sposób przyrzadzania: 1. Skrobaczką do warzyw obierz brzoskwinie ze skórki. 2. Do rondla wlej 400 ml wody. Dodaj 150 g miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Trzymaj na ogniu, aż syrop zgęstnieje. 3. Upraż na patelni pistacje na złoto. 4. Zmiksuj grubo pistacje i podgrzej jeszcze chwilę na patelni. 5. Brzoskwinie przekrój w poprzek i usuń pestki. 6. Połóż owoce skórką do góry, zalej syropem, polej kilkoma kroplami wody różanej i posyp pistacjami. 7. Wstaw do lodówki, by całość schłodzić i żeby syrop zgęstniał. 8. Podawaj z kulkami lodów waniliowych położonych na brzoskwini.