Dzisiaj jest Piątek 27 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mięsny wianuszek z przepiórczymi jajami


Produkty: - 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 250 g białego chleba
- 1/2 litra mleka
- 2 jajka
- 20 jajeczek przepiórczych
- 1 pęczek pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
- 150 g gotowego francuskiego ciasta Wykonanie: Mielone mięso przełożyć do dużej miski. Chleb połamać na kawałki, rozmoczyć w mleku, lekko odcisnąć i dodać do mięsa. Oddzielić białka od żółtek, żółtka odstawić a białka ubić i mieszając dodać do farszu.
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać. Zieleninę wymyć, obsuszyć i drobno posiekać. Cebulę, marchew i czosnek obrać i drobno pokroić. Olej roślinny rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim warzywa w ciągu 4 minut. Zdjąć z ognia i pozwolić ostygnąć. Dodać razem z olejem do farszu. Posolić, popieprzyć. Dodać zieleninę i wymieszać przez lekkie podnoszenie.
Papier pergaminowy, o rozmiarze blachy do pieczenia, lekko posmarować olejem roślinnym.  Wyłożyć na niego farsz i uformować wianuszek.
Na wianuszku ułożyć przepiórcze jajeczka, starająć się rozłożyć je równomiernie.
Powciskać je do wnętrza farszu i wyrównać powierzchnię.  Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Wyciąć z niego 12 pasków szerokości 2-2,5 cm, i długości pozwalającej opasać mięsny wianuszek.
Ułożyć paski na wianuszku w jednakowej odległości jeden od drugiego.
Z pozostałego ciasta wyciąć listki podłużnego kształtu i przylepić je na paski. Posmarować ciasto i odkryte części mięsa żółtkami z jajek.  Piec wianuszek 35-40 minut przy temperaturze 200 st. C. Jeśli ciasto zacznie się przypalać , nakryć wianuszek kawałkiem pergaminu.



Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z awokado


/porcja dla 6 osób/
1 dojrzałe awokado,
1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory,
1/2 słoiczek czarnych oliwek bez pestek,
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki czy innego mięsa,
5 dag sera pleśniowego,
kilka orzeszków indyjskich,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z cytryny lub ocet winny.
Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę mięso, paprykę lub pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gał?zkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.