Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki z bakłażanem


- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oleju
- 1 str?k pokrojonej ostrej papryki
- 2 średniej wielkości cebule
- pokrojone
- 3 wyci?nięte ząbki czosnku
- 75 dag zmielonego chudego mięsa wołowego
- 4 roztrzepane żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 małe pojemniki jogurtu naturalnego
- mielona papryka
- sól
- pieprz

Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry, skropić cytryną i posolić. Zostawić, żeby zmiękły. Ułożyć farsz z mielonego mięsa ze smażoną cebulką, świeżym majerankiem i drobno posiekaną papryką. Zwinąć roladki, spi?ć wykałaczką, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Polać oliwą, zapiec. Dodać wody i dusić jeszcze przez 5 - 10 minut. Po wyjęciu posypać parmezanem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik na zimno z morelami


Składniki: 250 g wafelków śmietankowych 2 galaretki morelowe 600 g twarożku homogenizowanego 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru puszka moreli w zalewie Sposób wykonania:
Wafelki dokładnie pokruszyć i wsypać na dno wysmarowanej tłuszczem formy. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Kiedy zacznie gęstnieć wstawić do lodówki, by stężała. Twarożek utrzeć z cukrem, wbijając po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek i połową drugiej galaretki rozpuszczonej w szklance zagotowanej i ostudzonej zalewy z moreli. Na spód wafelków wyłożyć pokrojone w cząstki morele (kilka zostawić) i masę serową. Wierzch udekorować morelami, zalać galaretką.