Dzisiaj jest Czwartek 23 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makowiec - strucelka makowa

0,5 kg mąki, 10 dag masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka, 4 łyżki cukru wanilia, sól.
Na masę makową: 30 dag maku, 15 dkg cukru, 2 żółtka, 3 dkg masła, wanilia zapach migdałowy, dużo różnych b?kali.
Na rozczyn: 4 dkg drożdży, łyżka mąki, łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka.
Przygotować rozczyn, przesiać m?kę, dodać rozczyn, mleko, cukier żółtka, wanilię, sól. wszystko razem wrabiać, pod koniec wyrabiania dodać stopione masło, ponownie wyrabiać, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie mak zalać wrz?tkiem, gotować ok. godziny mieszać często, przepu?cić przez maszynkę (3 razy), dodać bakalie, masło utarte z cukrem i żółtkami i resztę przypraw, wymieszać. Ciasto rozwałkować, posmarować białkiem, nałożyć farsz makowy, zwijać roladę, układać w wąskiej foremce zlepieniem na dole, smarować białkiem, postawić do wyrośnięcia, piec ok. 45 min. w temp. 180°C.


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczona ośmiornica


Składniki Przepis 1 kg ośmiornicy
1 kg ziemniaków
duża główka cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz
rozmaryn
1 dl białego wina
natka pietruszki
1 łyżka jarzynki
Ośmiornicę oczyść, włóż ją do brytfanny na zimny tłuszcz. Wokół ośmiornicy poukładaj połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Ziemniaki trochę posól, a wszystko posyp Vegetą, rozmarynem i pieprzem. Brytfannę dokładnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia dolej wina, dodaj posiekany czosnek i zapiecz bez folii. Ośmiornicę podziel na kawałki i ułóż razem z ziemniakami na podgrzanym półmisku, polej sosem z brytfanny i posyp pietruszką.
Zwróć uwagę, aby brytfannę dokładnie pokryć folią i zacisnąć na brzegach, w przeciwnym razie potrawa będzie sucha.
Jeżeli masz dopiero co złowioną ośmiornicę, będzie ona miękka i szybciej się ugotuje, gdy ją zamrozisz po uprzednim oczyszczeniu.