Dzisiaj jest Sobota 22 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki ¶mietany
- 1 łyżeczka posiekanego ¶wieżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na ma¶le razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekan± cebul±, aż się zrumieni±. Przyprawiamy sol± i pieprzem i zalewamy ¶mietan± wymieszan± z musztard± i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pudding z ryżu z owocami


250 g ryżu
1 szkl. mleka
50 g rodzynek
100 g suszonych fig
100 g daktyli
50 g cukru
2 białka
?wieże owoce

Ryż gotować 10 min. na wodzie. bez przykrycia. Dodać drobno pokrojone figi, daktyle, rodzynki, cukier. Dodać mleko i gotować do miękko¶ci, na małym ogniu. Ryż przestudzić, dodać pianę ubit? na sztywno, delikatnie wymieszać i wyłożyć do polanej zimn± wod? formy. Schłodzić w lodówce. Podawać obłożony owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

DROŻDŻOWY PLACEK Z BUDYNIEM


Składniki • 200g m±ki • 350 ml mleka • 30g drożdży • 180g cukru • 2 żółtka • sól • 4 łyżki oleju • 1 kg jabłek • cukier waniliowy • 2 białka • łyżka margaryny • 2 łyżeczki margaryny - kruszonka • 2 łyżeczki cukru - kruszonka • 2 łyżki m±ki - kruszonka • wiórki kokosowe Etapy przygotowania Do 2 łyżek m±ki dodać 100 ml mleka, sól, drożdże, 80g cukru - wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podro¶nie dodać resztę m±ki, olej, żółtka i wyrobić. Formę natłu¶cić i wyłożyć ciasto - odstawić do wyro¶nięcia. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, posypać reszt± cukru ( 1 łyżkę odłożyć ), poczekać aż puszcz± sok i smażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Przyrz±dzić gęsty budyń ze szklanki mleka, dodać jabłka i białko. Wymieszan± masę przełozyć na wyro¶nięte ciasto drożdżowe. Drugie białko ubić z łyżk± cukru i rozsmarować na jabłkach. Ciasto posypać kruszonk± i posypać kokosem. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 170.