Dzisiaj jest Środa 23 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nigri sushi


Przygotowanie: 1 h

Gotowanie: 20 minut

Trudność: średnie


Składniki na 4 porcje

• 1/2 kg ryżu • 5 płatów norii • sos sojowy, vasabi • ryby wędzone : łosoś, maślana, węgorz itp. • ikra, mata bambusowa • surowe warzywa: papryka, ogórek
Etapy przygotowania

1. Ryż gotujemy w/g przepisu na torebce. Warzywa kroimy w paski. 2. Płat nori rozkładamy na macie bambusowej, do 1/3 nakładamy płasko ryżu, na to kawałki ryby i warzywa w rządku i zawijamy. Zwilżając trochę wodą. 3. Rulonik kroimy na 6 częsci i układamy na desce drewnianej. Na wierzch nakładamy kawior. I powtarzamy czynność 5 razy. Naprawde warto trochę się pomęczyć...

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik z morelami


50 dag mąki
1 dag drożdży instant
1 szkl. mleka
5 dag cukru
2 jajka
10 dag stopionego masła
sól masa:
80 dag twarogu
70 dag moreli
10 dag masła
3 jajka
cytryna
budyń waniliowy
15 dag cukru kruszonka:
10 dag mąki
5 dag cukru
5 dag masła
 
Zmieszać m?kę, drożdże, mleko, dodać szczyptę soli i pozostałe składniki. Zagnieść i odstawić na 30 min. Morele sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić na pół, wypestkować. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony twaróg, skórkę i sok z cytryny, budyń w proszku. Wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć masę serową i lekko wcisnąć w ni? owoce. Piec 40 min. w temp. 180 st. C. Zagnieść składniki kruszonki. Posypać ciasto i piec dalsze 10 min.