Dzisiaj jest Środa 28 września 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa zapiekana z serem i tostami


Składniki:
Porcja dla 4 osób:
250 g cienkich plasterków ementalera,
8 kromek chleba tostowego,
1V4 l bulionu mięsnego,
2 jajka, szczypta soli,
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 1. W dużej, żaroodpornej formie ułożyć na przemian warstwę chleba i sera. Ostatni? warstwą powinien być ser. Potrawę zalać bulionem.
2. Formę włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut.
3. Jajka wymieszać z solą, dodać do zupy i 10 minut zapiekać w piekarniku.
4. Bezpośrednio przed podaniem zupę posypać drobno posiekaną pietruszką.

Sławna francuska zupa cebulowa nie jest jedyna zupę zapiekaną w piekarniku; W poniższym przepisie cebula zast?piona została duż? ilości? sera, dzięki czemu zupa jest niezwykle pożywna i syc?ca.


Przepisy kulinarne - losowy

Szpikowanie


Polega na umieszczeniu w mięsie cienkich pasków słoniny lub boczku. Paski takie chronią pieczeń przed wysuszeniem i sprawiają, że pięknie się rumieni. Chude mięso wołowe, cielęce lub baranie nakłuwa się głęboko ostro zakończonym nożem i szpikuje kawałkami słoniny. Aby zaostrzyć smak pieczystego, słoninę przeznaczoną do szpikowania często naciera się czosnkiem, papryką, pieprzem, majerankiem lub innymi ziołami. Mięso przeznaczone na bardziej wyszukane potrawy szpikuje się sardelami, szynką, peklowanym ozorem, a także jarzynami.