Dzisiaj jest Niedziela 26 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenna przyjemność


SKŁADNIKI: * puszka brzoskwiń * puszka ananasów * 3 kiwi świeże * 1 banan * 14 łyżek koniaku WYKONANIE: Kiwi obieramy: 2 owoce kroimy w plasterki - 1 owoc w kosteczkę. Ananasy układamy na dnie 7 małych salaterek, posypujemy je pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami. Banan kroimy w plasterki i układamy w salaterkach według własnej fantazji. Pozostałe ananasy kroimy w mniejsze kawałki i posypujemy całość deseru na wierzch dajemy kiwi. Po dwie łyżeczki koniaku polewy każdy deserek. Oczywiście, każdy owoc może być ułożony inaczej – kombinacja dowolna, według własnych potrzeb.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik porzeczkowo-wiśniowy na czerwonym


1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
10 dag cukru
2 żółtka
6-8 goĽdzików
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 szklanka soku z czarnych porzeczek (lub aronii)
starta skórka z 1/2 pomarańczy
30 dag wi?ni

Wi?nie wydrylować i zmiksować. W wazie rozbić trzepaczką żółtka, masę wi?niową i cukier, potem dolać wino, sok i przyprawy, zmieszać. Podawać schłodzony, z biszkoptami, babką, keksem...
Przed podaniem wyjąć goĽdziki.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryĽć"
Przepisy na cztery osoby.