Dzisiaj jest Niedziela 21 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rydze z patelni


1 kg rydzów,
100 g masła,
sól
Rydze oczyścić, wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę. Trzonki rydzów odci?ć, a kapelusze osuszyć na sicie, układając blaszkami do dołu. Na dużej patelni rozgrzać masło, układać rydze blaszkami do góry i smażyć na silnym ogniu. Po kilku minutach widelcem odwrócić grzyby i smażyć z drugiej strony. Uważać, aby ich zybtnio nie wysuszyć, bo będ? niesmaczne. Gor?ce rydze posolić i podać na patelni, na której były smażone. Do rydzów można podać chleb lub grzanki. Do usmażonych rydzów można dodać kilka łyżek śmietany, wymieszać i jeden raz zagotować.


Przepisy kulinarne - losowy

Tartinki z twarożkiem i szynką


SKŁADNIKI: 250 g szynki wieprzowej gotowanej, 250 g twarożku, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżka oliwy, 2 łyżki natki, 2 łyżki szczypiorku, zielenina do przybrania 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki maślanki, szczyptka proszku do pieczenia, olej, biały pieprz, sól.
 
PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i 1/2 łyżeczki soli. Miksować wlewając maślankę, tak aby ciasto miało konsytencję śmietany. Doprawić do smaku pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść na nim porcjami ciasto, formując z niego placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć i ostudzić. Twarożek rozetrzeć z jogurtem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Na każde ciasteczko nałożyć niewielką ilość sera. Na wierzchu uformować piramidkę z szynki. Posypać posiekaną zieleniną.