Dzisiaj jest Środa 10 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki w sosie koperkowym


SKŁADNIKI: * 300 g krewetek koktajlowych * 1 cebula dymka (bez szczypiorku) * 100 ml białego wina * 200 ml śmietanki 36% * 1 cytryna * 1 pomidor * 1 łyżka masła * 3 gałązki koperku * sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Przekrój pomidora na 4 części, miąższ pokrój w kostkę. 2. Cebulę pokrój w małą kosteczkę. 3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę na szklisto. 4. Wrzuć do cebuli krewetki, chwilę potrzymaj na ogniu i dodaj wino i śmietankę. Wymieszaj wszystko i zagotuj. 5. Trzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje. 6. Dodaj do sosu kosteczkę z pomidora i koperek. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj sok z połowy cytryny. 7. Na koniec posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kapusty kiszonej i marchwi


30 dag kapusty kiszonej
2 marchewki
mały por / cebula
zielona pietruszka
2-3 łyżki oleju Marchewki utrzeć, wymieszać z kapust?, poł?czyć z pozostałymi składnikami.