Dzisiaj jest Czwartek 02 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smakowite kuleczki


Składniki • 12 małych marynowanych pieczarek (większe można przekroić na pół) • 50 dag mielonego mięsa • 1/3 szklanki mleka • kromka bułki • 2 duże jajka • 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki bułki tartej • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Bułkę namoczyć w mleku, lekko odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. 2. Pieczarki osączyć z zalewy. Z mięsa uformować 12 placuszków. Na każdym położyć pieczarkę, oblepić mięsem, uformować kulkę. 3. Jajko rozmącić. Mięsne kulki panierować w jajku, po czym obtoczyć w bułce. 4. Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Kłaść kulki i smażyć ok. 10 min ze wszystkich stron, Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. 5. W każdą kulkę wbić wykałaczkę, ułożyć w piramidkę na półmisku udekorowanym sałatą i listkami mięty. 6. Do tej przekąski można dodać gęsty sos pomidorowy przyprawiony czosnkiem i majerankiem lub oregano.

Przepisy kulinarne - losowy

Wiśnie w likierze


Składniki • Wiśnie • Spirytus lub wódka czysta ok. 0,5 litra • Cukier       Etapy przygotowania 1. Wiśnie umyć, osuszyć, wsypać do pełna do litrowego słoika 2. Wsypać 5 dużych łyżek cukru (mniej więcej - wg. uznania) 3. Zamknąć nakrętką i odstawić w ciemne miejsce w temp. pokojowej na dwa tygodnie, aby wiśnie puściły sok i zaczęła się wstępna fermentacja 4. zalać do pełna spirytusem i odstawić na około 1 do 1,5 miesiąca w ciemne miejsce w temp. pokojowej. Po tym czasie można spozywać.