Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki ¶mietany
- 1 łyżeczka posiekanego ¶wieżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na ma¶le razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekan± cebul±, aż się zrumieni±. Przyprawiamy sol± i pieprzem i zalewamy ¶mietan± wymieszan± z musztard± i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstr±gi w migdałach


4 sprawione pstr?gi (po ok. 30 dag)
10 dag obranych migdałów
4 łyżki m±ki
4 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sok z cytryny
zielona pietruszka
sól, pieprz

Pstr?gi natrzeć pieprzem, sol±, skropić sokiem cytrynowym, obtoczyć w m?ce. Smażyć 3 min., wrzucić zarumienione na patelni migdały, smażyć 7 min. Ryby ułożyć na półmisku, posypać natk±. Do tłuszczu ze smażenia z migdałami dodać masło i 2 łyżki soku cytrynowego, podgrzać. Sosem polać pstr?gi.


Przepisy kulinarne - losowy

Szabasowy kugel ziemniaczany


Ziemniaki - 1,5 kg, Cebula - 15 dag, Jaja - 3 szt.
Maca - 5 dag , Sól, pieprz do smaku Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebul? na tarce o drobnych otworach. Odcisn±ć na durszlaku. Z białek ubić pianę, któr? wraz z surowymi żółtkami, pokruszon± mac? oraz sol± i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowan± olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku ok. l godz. (do chwili aż powierzchnia będzie chrupi?ca). Pocz?tkowo można piec pod foli?, aby nazbyt nie spalić potrawy.