Dzisiaj jest Piątek 31 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ORIENT EXPRESS


200 ml Mleka
1 łyżka kakao
20 ml amaretto Wlewmy do sheykera mleko, kakao,amaretto.mieszamy. Na szklance robimy obwódkę z drobno zmielonych migdałów.gotowy drink wlewamy do szklanki tak aby nie uszkodzić obwódki


Przepisy kulinarne - losowy

Szczypta z okrasą


SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków, ok. litr wody, 2 łyżki mąki żytniej, łyżka masła, cebulka, sól PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować, odlać wodę, ugnieść. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na zloty kolor, mąkę rozprowadzić letnią wodą, wlać do cebulki, dodać przyprawy, chwilę pogotować. Okrasą polewać ziemniaki. Dobrym dodatkiem do tego jest maślanka.