Dzisiaj jest Wtorek 27 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka wigilijna


Składniki:
Puszka ananasa bez soku,
puszka kukurydzy,
3/4 szkl. obranych ze skórki orzechów włoskich,
jabłko,
majonez,
sól,
pieprz,
ok. 3/4 szkl. rodzynek. Sposób przyrządzenia:
Orzechy zalać wrzątkiem, dzięki czemu będzie można łatwiej obrać je ze skórki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby troszkę spęczniały. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, popieprzyć tyle, żeby Wam smakowało (lepiej sypcie ten pieprz na raty, bo sałatka jest dobra pikantna, ale jak przesadzicie to nie wiem co wtedy) i wymieszać z łychą majonezu.
       
Sałatka ma wyjątkowy smak, warto się pomęczyć i obrać orzechy, nie będzie miała goryczki, a pikanterii doda jej zmielony czarny pieprz.

Przepisy kulinarne - losowy

Przystawka kalafiorowa


SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 100 g sera rokpol 1 i 1/2 łyżki masła 1 cebula 2 łyżki kefiru odrobina startego sera żółtego 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz WYKONANIE: Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze. Masło rozpuścic w rondelku, dodać rokpol oraz cebulę. Wymieszać, podgotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, zmiksować na jednolitą masę. Gdy całkowicie ostygnie, dodać kefir i przyprawy. Kalafior ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, posypać startym serem, zapiekać kilka minut.