Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczę duszone z porami


Składniki:1 kurczę (ok. 80 dkg),
30 dkg porów (białe części),
10 dkg pomidorów,
1 łyżka rozkruszonego estragonu,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Tuszkę oczyścić, umyć, pokrajać na porcje. Opiec wkładając na patelnię z powłoką z masy typu teflon, osolić, skropić wrzącą wodą, przykryć. Dusić na małym ogniu przez ok. 30 min., skrapiając od czasu do czasu wodą. Oczyszczone pory umyć, cienko pokrajać, dodać do duszącego się kurczaka, posolić i dusić w dalszym ciągu. Pomidory umyć, obrać ze skórki, posiekać, włożyć do duszącej się potrawy razem z estragonem (w kilka minut po dodaniu porów). Potrawę przyprawić solą z pieprzem, wyłożyć na półmisek. Podawać z ziemniakami z wody (1 - 2 na porcję) i z surówką z kapusty.

Przepisy kulinarne - losowy

KANAPKA Z SEREM


250 kcal
Kromkę czarnego chleba posmarować margaryną lub chudym masłem, nakryć plasterkiem chudego żółtego sera. Zjeść do tego marchewkę i jabłko.