Dzisiaj jest Sobota 02 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos brzoskwiniowy


Czas przygotow. 20 min.
200 g brzoskwin,
lyzeczka miodu,
20 ml likieru brzoskwiniowego.

1. Swieze brzoskwinie oplukac pod bierzaca woda, dobrze osaczyc z wody (brzoskwinie z kompotu osaczyc z syropu). Zdjac skorki, usunac pestki, zmiksowac.
2. Do zmiksowanej masy dodac lyzeczke miodu, 20 ml likieru, wymieszac. Zamiast
likieru mozna wlac rum. Wstawic do lodowki, wyjac tuz przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Dekoracyjne kanapeczki


Składniki: - bagietka - wędlina (salami, szynka) - warzywa (ogórek zielony, papryka, oliwki) - ryba (łosoś) - żółty ser - wykałaczki Wykonanie: Małe kanapeczki nie tylko wyglądają ale także zwracają uwagę dzieci- niejadków! Na bagietkę nakładamy wędlinę bądź ser żółty, bądź łososia. A następnie zaczynamy ozdabiać warzywami. Możemy także dołączyć wykałaczkę, która zmieni nam wygląd kanapeczki w klasyczny "koreczek".