Dzisiaj jest Wtorek 28 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dzik po belwedersku


Składniki: 50 dag mięsa (okrawki), 2 dag papryki, tłuszcz, 20 dag cebuli (dymki lub szalotki), 5 dag migdałów, piwo jasne, sól, pieprz, goździki, majeranek miód naturalny do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną, opłukaną cebulą naszpikowaną goździkami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami. Zalać piwem, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości i doprawić. Podawać z ziemniakami i surówkami.


Przepisy kulinarne - losowy

Marynata wielkanocna do szynki


Składniki : * 460 g soli * po 20 ziarenek ziela angielskiego * pieprzu i jałowca * 4 listki laurowe * 3 goździki * 20 g cukru * 10 g saletry * 4 ząbki czosnku * 15 g kolendry Sposób przygotowania: Wykrajać z szynki kość, umyć, osuszyć. 300 g soli wymieszanej z saletrą rozgrzać na patelni i gorącą mieszaninę wetrzeć mocno w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamiennym garnku i zalać marynatą ugotowaną z 1 l wody, 160 g soli i korzeni. Wynieść w chłodne miejsce, codziennie przewracać mięso. Trzymać w marynacie 15 - 20 dni.