Dzisiaj jest Niedziela 31 maja 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drożdżowy placek ze śliwkami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 75 dag węgierek
- 2 i pół szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki masła
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
- olej do wysmarowania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
- cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru, dodaj 2 łyżki mąki, nieco mleka, wymieszaj i pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodaj pozostałe składniki ciasta, prócz masła. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie wyrabiaj starannie dłonią. Stopniowo wlewaj stopione masło i wyrabiaj ciasto dalej, aż zacznie odstawać od dłoni. Przygotuj blachę, wyłóż na nią równomiernie ciasto. Wciśnij w nie połówki śliwek (skórką na dół) i poczekaj, aż ciasto wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Placek piecz, aż nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika posyp go cukrem pudrem. Możesz go też uświetnić bitą śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Faszerowane sznycle cielece


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
16 cienkich plasterkow cieleciny z udzca,
5 jajek,
maka do obtaczania,
100 g masla do smazenia.
Farsz:
100 g pieczarek,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 mala marchewka,
1 mala pietruszka,
1 maly por,
150 ml bitej smietany,
1 lyzeczka tymianku,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, osuszyc, lekko zbic tluczkiem. Uformowac okragle sznycle.
2. Przygotowac farsz: jarzyny i pieczarki obrac, umyc, drobno posiekac. Poddusic na 1 lyzce masla, dodac tymianek, drobno posiekana zielona pietruszke i
smietane. Gotowac tak dlugo, az sie wygotuje caly plyn. Ochlodzic.
3. Na 8 sznyclach polozyc po 1 lyzce farszu i przykryc pozostalymi sznuclami
naciskajac ostroznie nozem na brzegi sznycli, aby zlepic dolny i gorny sznycel z czterech stron. Osolic. Na dwoch talerzach przygotowac make i roztrzepane jaja. Obtoczyc sznycle kolejno w mace i jajach.
4. Na patelni rozgrzac maslo, smazyc sznycle na malym ogniu po 3 min z kazdej
strony.
5. Sznycle przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z kluseczkami.