Dzisiaj jest Wtorek 29 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos louisiana


10 dag papryki,
5 dag cebuli,
1/2 szklanki ketchupu,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
sól, pieprz,
kostka rosołu drobiowego

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, drobno posiekać. Obraną cebulę również posiekać, włożyć do wrz?cej wody ( pół szklanki ) z dodatkiem kostki rosołowej i gotować pod przykryciem 5 min. Ostudzić, zmiksować z dodatkiem ketchupu i obranego, pokrojanego czosnku oraz zieleniny. Przyprawić solą i pieprzem.


Przepisy kulinarne - losowy

Masala czaj


Składniki • 2 szklanki wody • 1 szklanka mleka • 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, uwaga: zielonego, nie czarnego • 1 goździk ubity w moździerzu • mały kawałek kory cynamonu - dokładnie zmielony • szczypta: gałki muszkatołowej, suszonego imbiru • kilka plasterków (2-3) świeżego imbiru • opcjonalnie: trawa cytrynowa, 1/4 łyżeczki anyżu • 1-2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej   Etapy przygotowania Mleko i wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu. Następnie wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, Odstawić na kilka minut, przelać herbatę przez sitko do kubeczków i posłodzić.