Dzisiaj jest Poniedziałek 01 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą, aż się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bakłażany z pikantnym sosem


SKŁADNIKI: * 3 bakłażany / 90 dag /, * sól SOS: * 6 łyżek oliwy, * 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego, * 2 łyżki sosu sojowego, * 3 łyżki miodu /najlepiej gryczanego/, * ½ łyżeczki tymianku Prymat, * 2 zmiażdżone ząbki czosnku, * ½ łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat, * sól WYKONANIE: Bakłażany umyć pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min, a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać. Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

makaron z czosnkiem, kaparami i bazylią


Składniki: 50 dag makaronu muszelek 5 ząbków czosnku łyżka kaparów 3 łyżki orzeszków piniowych lub cashew 15 dag sera mozarella 45 ml oliwy z oliwek 30 ml soku z cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki pieprz smażona bazylia do dekoracji
 Wykonanie: Gotujemy makaron al. dente. Smażymy bazylię: rozgrzewamy w naczyniu olej słonecznikowy, wrzucamy do niego garść umytych i wysuszonych listków bazylii (uwaga, olej może pryskać). Po kilku sekundach, gdy staną się przeźroczyste, wyławiamy je łyżką durszlakową i układamy na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Następnie rozgrzewamy oliwę na małym ogniu, wrzucamy czosnek, kapary i orzeszki, smażymy na złoty kolor. Dodajemy sok z cytryny, starty ser i posiekaną pietruszkę. Polewamy tym sosem gorący makaron, posypujemy pieprzem, dekorujemy smażoną bazylią.