Dzisiaj jest Piątek 06 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Królik w sosie musztardowym


Produkty: - 1 królik lub do 1.5 kg królika w kawałkach
- 1 duża cebula
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy typu Dijon
- 3 łyżki ¶mietany
- 1 łyżeczka posiekanego ¶wieżego tymianku (lub szczypta suszonego)
- sól
- pieprz
- masło do smażenia Wykonanie: Kawałki królika podsmażamy w rondlu na ma¶le razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekan± cebul±, aż się zrumieni±. Przyprawiamy sol± i pieprzem i zalewamy ¶mietan± wymieszan± z musztard± i winem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od 40 min do godziny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cielęcina z grzybami po szwajcarsku


Składniki •  1/2 kg cieleciny bez kosci
  
•  1/2 kg mieszanych grzybow lesnych
  
•  20 dag mrozonego zielonego groszku
  
•  1 i 1/2 szkl. smietany kremowki
  
•  1 lyzka posiekanej bazylii
  
•  50 dag ziemniakow
  
•  1 cebula
  
•  2 zabki czosnku
  
•  2 lyzki oliwy
  
•  sol
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki obrac, umyc, gotowac ok. 20 min. w osolonej wodzie.
    
2.  Cielecine oplukac, osuszyc papierowym recznikiem, pokroic w cienkie paski.
    
3.  Cebule i czosnek obrac. Cebule pokroic w kostke, czosnek w plasterki.
    
4.  Mieso podsmazyc na oliwie, dodac cebule. Smazyc razem jeszcze przez chwile, az cebula sie zrumieni.
    
5.  Grzyby oczyscic, dodac do miesa, podsmazyc. Wrzucic czosnek i groszek, po minucie zalac smietana, dusic 15 min.
    
6.  Na koniec dodac bazylie, doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.


Przepisy kulinarne - losowy

Lody Fantazja


Składniki: - 30 dag pokruszonych ciastek migdałowych lub kokosanek
- po pół filiżanki likieru orzechowego i ¶mietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie lodów wi¶niowo-waniliowych (1,5 1)
- słoik wi¶ni w syropie do dekoracji:
- wi¶nie koktajlowe Wykonanie: Wymieszaj ciastka z likierem i ubij ¶mietanę z cukrem. Do pucharków nakładaj na przemian warstwę ciastek i lodów. Na górze ułóż os±czone wi¶nie, udekoruj bit± ¶mietan± i wisienkami koktajlowymi.