Dzisiaj jest Poniedziałek 02 lutego 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Budyń smażony


Przygotowanie: 30 min.

Smażenie: 15. min.

Gotowanie: 10 min.


Składniki

• budyń w proszku śmietankowy + mleko • jajo • drobno mielona bułka tarta • oliwa z oliwek • jakiekolwiek owoce do dekoracji  
Etapy przygotowania

1. Ugotować budyń w nieco mniejszej ilości mleka, wylać na mokry, duży talerz lub tackę;odstawić do zastygnięcia. 2. Pokroić budyń w kostkę, obtaczać w jajku i w bułce tartej, następnie obsmażać na rumiano z każdej strony. 3. Podawać na gorąco z owocami. SMACZNEGO!!!

Przepisy kulinarne - losowy

Tort piaskowy z kremem migdałowym


SKŁADNIKI: * 125 g mąki ziemniaczanej * 125 g mąki pszennej * 200 g cukru * 150 g masła * 6 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 mały cukier waniliowy KREM MIGDAŁOWY: * 120 g zmielonych migdałów * 120 gcukru * 60 ml wody * sok z 1/2 cytryny * 1/4 litra mleka * 1/2 paczki budyniu waniliowego * 150 g masła DEKORACJA: * 1/2 paczki galaretki kiwi lub agrestowej * świeże truskawki WYKONANIE: Utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier, jajka i cukier waniliowy. Do utartej masy wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Żeby ciasto było puszyste i lekkie mąka powinna być sypka. Dlatego przesiewa się ją razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy i piec w temp. 190° C przez ok. 45 min. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć na tacę, ochłodzić i przekroić na 2 części. Ugotować cukier z wodą na syrop, następnie wsypać zmielone migdały - zaparzyć, odstawić do wystygnięcia. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, do gorącego dodać masło i ostudzić. Do masy migdałowej dodawać po łyżce budyń, sok z cytryny i ucierać. Masą kremową posmarować placki i boki tortu. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać na talerz, który wielkością odpowiada tortownicy do wysokości 1/2 cm (talerz przed wylaniem galaretki spłukać zimną wodą aby nie przywarła). Wstawić do lodówki do zastygnięcia a następnie przełożyć na tort. Galaretkę z kiwi posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi truskawkami. Galaretki agrestowej nie musimy posypywać cukrem pudrem.