Dzisiaj jest Poniedziałek 06 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babi lemak - wieprzowina w mleczku kokosowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g wieprzowiny,
10-15 szalotek,
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
12-16 orzeszkow cashew,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzki oleju,
250 ml wody,
250 ml mleka kokosowego,
1 lyzka cukru,
2 lyzki soku cytrynowego,
sol.

1. Papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic i pokroic. Szalotki
pokroic.
2. Wieprzowine umyc, a nastepnie pokroic w kostke.
3. Orzeszki wyplukac pod biezaca woda (jesli sa solone).
4. Szalotki, papryczki, orzeszki oraz paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu na
gladka paste.
5. Olej wlac do garnka, a nastepnie usmazyc na nim utarta paste. Dodac kawalki
wieprzowiny, dobrze wymieszac i smazyc, az mieso zbrazowieje. Dodac wode i
sol. Zakryc garnek, gotowac az bedzie miekkie (ok. 50 min.).
6. Mleko kokosowe wlac do garnka i wymieszac z miesem. Gotowac bez przykrycia
przez nastepne 10-15 min., mieszajac od czasu do czasu. Przed podaniem wymieszac z cukrem i sokiem cytrynowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Fasolka szparagowa z boczkiem


1 kg fasolki szparagowej (mrożonej / konserwowej)
1 łyżka oleju
15 dag chudego, wędzonego boczku
½ szkl. gęstej śmietany
sól, cukier
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Fasolkę wrzucić do gor?cej wody z dodatkiem oleju, soli, łyżeczki cukru. Ugotować. Boczek oczyścić, pokroić w słupki, lekko obrumienić. Fasolkę odcedzić, wyłożyć na salaterkę, obłożyć boczkiem, polać ?mietaną, posypać szczypiorkiem.