Dzisiaj jest Piątek 24 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza pescatore


Składniki: Sos 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Ciasto 100 ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Obkład 200 g karczocha z puszki ( mała puszka ) 2 puszki tuńczyka w oleju 50 g zielonych oliwek 4 pomidory 2 łyżki kaparów sól, pieprz 3 łyżki oregano Sposób wykonania: Sos: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min. Dodatki:
 
Piekarnik rozgrzać do 250° C ( elektr. 225° C ). Pizzę pokryć warstwą sosu pomidorowego. Karczocha pokroić w grubą kostkę , tuńczyka odsączyć z oleju (olej zachować), oliwki wypestkować i przekroić na pół, pomidory pokroić w plastry.
Pokryć pizzę przygotowanymi składnikami. Posypać solą, pieprzem, oregano i pokropić dwoma łyżkami przecedzonego oleju z tuńczyka. Wstawić pizzę do piekarnika i piec przez 15 min.  

Przepisy kulinarne - losowy

Faszerowane jaja


Składniki •  12 jajek
  
•  kawałek papryki
  
•  2 łodyżki pietruszki
  
•  2 pieczarki
  
•  2 plastry szynki
  
•  sól pieprz
  
•  klka łyżek śmietany
   Etapy przygotowania 1.  Gotujemy jajka na twardo.
    
2.  Po ugotowaniu i odczekaniu aż jajka wystygną obieramy je. Nastepnie kroimy na pół. Łyżeczką wyjmujemy tylko żółtka.
    
3.  Siekamy paprykę na drobno, pietruszkę siekamy pieczarki też siekamy na drobno a szynkę kroimy na drobne paseczki.
    
4.  Dzielimy żółtko na cztery, do 1. części dodajemy paprykę do 2. pietruszkę do 3. pieczarki a do 4. szynkę. Dodajemy do tego sól i pieprz oraz łyżke śmietany i mieszamy. Następnie wypełniamy masą z żółtek białka.
    
5.  Na talerzu układamy liście kolorowej sałaty a na wierzchu faszerowane jajka.