Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Efektowna herbatka


Składniki:
- herbata,
- woda,
- cukier,
- cytryna.

Jak przyrządzić?
W 1/2 szklanki zaparzyć herbatę(musi wyjść mocna esencja).

Do przezroczystej szklanki (najlepiej przezroczysty kubeczek ) wlać na ok. 1/2 gotującej wody.

Osłodzić. Na wierzchu położyć plasterek cytryny . Po wykonaniu tej operacji delikatnie lać esencję na cytrynę.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka Łakoma


1 główka sałaty
4 plastry surowej szynki
250 g świeżych fig
100 g łagodnego sera żółtego
sos winagrette

Sałatę umyć, osączyć, polać sosem, wymieszać i ułożyć w salaterce. Dekorować paskami szynki, talarkami fig i wiórkami sera. Podawać zaraz po przyrz?dzeniu.