Dzisiaj jest Wtorek 28 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki z bryndzą i korniszonami


15 dag bryndzy
2-3 korniszony (ogórek kwaszony)
2 łyżeczki posiekanego szczypioru
Korniszony lub ogórek kwaszony posiekać i wymieszać z bryndz?, posmarować 8 kromek. Wyrównaną powierzchnię kanapek posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Łódeczki z faszerowanych jaj


Składniki •  12 jaj na twardo
  
•  słoik majonezu
  
•  5 dag wędzonego łososia
  
•  5 dag startego sera żółtego
  
•  5 dag szynki
  
•  2 pomidory
  
•  kilka śliwek w occie
  
•  kilka zielonych oliwek
  
•  szczypior, natka, kolba cykorii
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Jaja obierz, przekrój w poprzek na pół. Delikatnie wyjmij żółtka. Lekko zetnij spody (aby stabilnie stały na półmisku).
    
2.  Żółtka rozetrzyj widelcem, połącz z majonezem, posól i popieprz. Podziel na trzy części. Jedną dokładnie wymieszaj ze startym żółtym serem. Drugą z posiekaną szynką, a trzecią z posiekanym wędzonym łososiem.
    
3.  Otrzymane pasty lekko schłodź, nabieraj do szprycy, wypełniaj nimi połówki jajek.
    
4.  Pomidory sparz i obierz ze skórki.
    
5.  Śliwki pokrój w ćwiartki i wyjmij pestki. Cykorię umyj, zetnij gorzki koniec (odetnij ok. 1/3 długości kolby), podziel na liście.
    
6.  Faszerowane jaja udekoruj na półmisku, według uznania.