Dzisiaj jest Wtorek 24 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolorowy półmisek z jajami faszerowanymi


7 jajek na twardo
3 rzodkiewki
3 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
gał?zka zielonej pietruszki
kilka plasterków ogórka
kilka posikanych orzechów
kilka marynowanych grzybów
pomidor
zielony groszek
li?cie sałaty
sól, pieprz Jajka pokroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć na gładką masę z majonezem i musztard?, doprawić solą i pieprzem.  Nałożyć masę do białek. Przybrać warzywami. Ułożyć na li?ciach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajka z szynką w galarecie


Składniki: 4 jajka, 20 dkg szynki, 10 dkg korniszonów.
 
Sposób przyrządzenia:
       
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, przekrajać wzdłuż na pół. Przyrządzić galaretę (wg przepisu na galaretę mięsną do zalewania), ostudzić do momentu skrzepnięcia. Chudą szynkę pokrajać w drobną kostkę, korniszony pokrajać w paseczki. Formę na galaretę wyłożyć na dnie małymi listkami sałaty, zalać częścią galarety na 4 cm grubości. Gdy zastygnie, układać połówki jajek do formy. Wlać pozostałą galaretę z korniszonami i pokrajaną szynką (galareta musi być gęsta). Galaretę zastudzić. Przed wyłożeniem na półmisek foremkę na chwilę owinąć ścierką zmoczoną w gorącej wodzie. Półmisek udekorować liśćmi sałaty lub jarmużu. Podawać z sosem tatarskim.