Dzisiaj jest Sobota 23 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - z±bek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobn± kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe czę¶ci cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrz±cego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińsk± posiekaj do¶ć grubo, pędy bambusa ods±cz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

¦wi±teczny chlebek korzenny


Składniki •  2 łyżki stopionego masła
  
•  m±ka do oproszenia brytfanny
  
•  1 szklanka posiekanych migdałów
  
•  1/2 szklanki złotych rodzynek
  
•  1/4 łyżeczki soli
  
•  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  
•  1 łyżeczka imbiru
  
•  1 1/2 łyżeczki cynamonu
  
•  1 łyżeczka nasion anyżku
  
•  szczypta mielonych goĽdzików
  
•  1 1/2 łyżeczki startej, suchej skórki pomarańczy
  
•  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  
•  2 łyżeczki sody do pieczenia
  
•  1 szklanka wody
  
•  1 szklanka miodu
  
•  1/4 szklanki br±zowego cukru
  
•  1 duże jajo, lekko roztrzepane
  
•  1/2 szklanki ciemnego rumu
  
•  1 szklanka m±ki żytniej
  
•  1 szklanka m±ki razowej
  
•  1 szklanka m±ki pszennej
   Etapy przygotowania 1.  Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować masłem blachę do pieczenia lub blachy (proponuję wymiary 1 blacha: 15x25 cm, 2 blachy: 8x18 cm). Dno i boki oprószyć m±k±. Nadmiar m±ki wysypać.
    
2.  W dużym głębokim naczyniu zmieszać migdały, rodzynki, sól, gałkę muszkatołow±, imbir, cynamon, nasiona anyżku, goĽdziki, skórkę pomarańczy oraz proszek i sodę do pieczenia. W ¶rednim rondlu na ¶rednim ogniu zagotować wodę, dodać do niej miód i br±zowy cukier i mieszać, aż się rozpuszcz±. Odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
    
3.  Do syropu z cukru i miodu dodać, ci±gle mieszaj±c, jaja i rum. Następnie dodać esencję z korzennych przypraw i dokładnie wyrobić na masę. Dodać żytni±, razow± i pszenn± m±kę i cały czas wyrabiać. Przełożyć ciasto do przygotowanych blach i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do ok. 180°C. Piec ok. 30 minut w przypadku dużej blachy i 20 - 25 w przypadku małej, aż drewniany patyczek (ew. wykałaczka) po włożeniu i wyjęciu z ciasta pozostanie suchy. Chleb powinien być bardzo ciemny.
    
4.  Po wyjęciu z pieca pozostawić chleb na ok. 5 minut do przestygnięcia. Następnie wyj±ć z blachy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny owin±ć dokładnie w folię spożywcz± i pozostawić na 3 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Kroić chleb na cienkie kromki.


Przepisy kulinarne - losowy

Kapusta faszerowana baranina (dolma - golabki)


Porcja dla 4 godz. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g tlustej baraniny z karkowki lub mostka,
125 ml octu 3%,
200 g ryzu,
400 ml wody,
40 g masla,
1 srednia cebula,
1 glowka kapusty wloskiej lub cukrowej,
500 ml rosolu,
250 ml smietany,
1 lyzka maki,
sol, pieprz.

1. Sparzona wrzacym octem baranine oczyscic, pokroic w kawalki, zemlec w maszynce. Cebule obrac, posiekac, przesmazyc na masle na zloty kolor. Ryz
oplukac, osaczyc, zalac wrzatkiem, osolic, gotowac na malym ogniu 10 min.
2. Przygotowac farsz: polaczyc baranine z na wpol miekkim ryzem, dodac przesmazona cebule, sol, pieprz. Dokladnie wymieszac.
3. Kapuste oplukac, obrac z wierzchnich lisci, wyciac glab. Glowke zalac wrzatkiem, gotowac 3-4 min, odcedzic. Sparzone liscie zdejmowac kolejno i formowac, przycinajac wzdluz gruby nerw lisciowy. Na srodek kazdego liscia nalozyc farsz, lisc zwinac w rulon i podwinac brzegi, by farsz nie wyciekl. Golabki ulozyc ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalac wrzacym rosolem,
gotowac na malym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC 40 min.
4. Smietane wymieszac z maka, zalac potrawe. Zapiekac w piekarniku ogrzanym do
temp. 200żC ok. 20 min. Dolme podawac w naczyniu, w ktorym sie zapiekala.