Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem jogurtowo- jeżynowy


Produkty: 30 dag jeżyn 300 ml jogurtu 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek soku pomarańczowego kawałek laski wanilii Wykonanie: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny umyć i osączyć. Kilka owoców odłożyć do dekoracji, a resztę włożyć do rondelka. Wlać sok pomarańczowy i zagotować na małym ogniu. Przetrzeć przez sito. i jeszcze gorące wymieszać z połową namoczonej żelatyny, aż żelatyna się rozpusci. Zimny krem wstawić do lodówki na 5 min. Wanilię posiekać i wymieszać z jogurtem. Pozostałą żelatynę stale mieszając zagotować w małej ilości wody, w której się moczyła. Rozpuczszoną żelatynę wymieszać najpierw z 2 łyżkami jogurtu a następnie z pozostałym jogurtem. Wstawić na 5 min do lodówki, aby zaczął gęstnieć. Włożyć po łyżce każdego kremu do 4 pucharków i zamieszać tak aby powstał marmurkowy wzorek. Odstawić pod przykryciem do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować całymi jeżynami.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak egzotyczny


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 2 filety z kurzych piersi (ok. pół kg) - 3/4 szklanki posiekanych suszonych moreli - ćwierć szklanki rodzynek - 1/3 szklanki gorącej wody - 2 szklanki drobno pokrojonych pomidorów (bez skórki) - pół szklanki posiekanej cebuli - ćwierć szklanki syropu pomarańczowego - 2 łyżki miodu - kawałeczek papryczki chili suchej lub świeżej pozbawionej nasion i drobno posiekanej (lub szczypta przyprawy chili) - 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru (lub łyżeczka imbiru mielonego) - sól i pieprz - kilka rozgniecionych ziarenek ziela angielskiego - 2 łyżki posiekanych migdałów (niekoniecznie) Sposób przyrządzania: Morele i rodzynki wrzuć do rondla i zalej gorącą wodą, żeby napęczniały. Po pięciu minutach odlej wodę, dodaj pomidory, cebulę, syrop, miód, chili, imbir sól, pieprz i część ziela angielskiego. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20 min. Filety posyp solą, pieprzem i resztą ziela angielskiego. Uduś na patelni w małej ilości oleju lub upiecz w piekarniku. Zawartość rondla wylej na mięso i całość jeszcze przez chwilę podgrzewaj (na patelni lub w piekarniku). Gotowe danie można posypać posiekanymi migdałami.