Dzisiaj jest Poniedziałek 02 marca 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierścień ryżowy na ostro


50 dag ryżu
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
2 małe ostre papryczki
3 jajka
1 łyżeczka curry
2 łyżki keczupu
łyżeczka papryki
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 czę?ci. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ods?czyć groszek i kukurydzę. Do 1 czę?ci ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej pieprz i kukurydzę. Do każdej czę?ci ryżu dodać roztrzepane jajko. Wyłożyć masy na żaroodporne, wytłuszczone naczynie, lekko je przygniatając. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Zrazy wieprzowe w białym winie


Składniki 500 g chudej wieprzowiny 1 cebula 100 g mortadeli 3 liście szałwi 3 łyżki mąki 1/4 szklanki białego wytrawnego wina natka 3 łyżki margaryny sól, pieprz  Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać. Mortadelę, cebulę i szałwię posiekać, dokładnie wymieszać. Farsz rozłożyć na plastrach wieprzowiny. Płaty mięsa ściśle zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią. Lekko oprószyć mąką. Margarynę rozgrzać w rondlu, mięso wkładać partiami, obsmażać ze wszystkich stron. Zrazy ułożyć w rondlu, dodać wino, przykryć. Dusić na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną natką.