Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka kokosowa


SKŁADNIKI: * 1 kokos * 70 ml mleczka kokosowego * 1 kieliszek likieru kokosowego * 1 puszka koktajlu owocowego SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Kokos włożyć do piekarnika i piec tak długo, aż jego powierzchnia pęknie. Wydrążyć łyżeczką miąższ kokosowy. Przełożyć go do dużej salaterki, dodać owoce z puszki, wlać mleczko kokosowe i likier. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków. Odstwić do lodówki. Podawać na zimno.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort bananowy


Ciasto:
3 jajka
9 dag cukru pudru
6 dag mąki
2 łyżki dżemu porzeczkowego
2-3 banany
1 budyń waniliowy
½ l mleka
5 dag cukru glazura:
10 dag czekolady
5 dag masła bita ?mietana Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na puszyst? masę, dodać m?kę, mleko, ubit? na sztywno pianę  z białek. Ciasto przelać do formy i piec w temp. 180 st. C. Ostudzić. Podstawę tortu posmarować dżemem porzeczkowym, obłożyć gęsto plasterkami bananów. Zalać budyniem i ostudzić. Czekoladę roztopić z tłuszczem. Posmarować wierzch tortu i ozdobić bit? ?mietaną.