Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lasagne z mięsem i pieczarkami


Danie dla ok. 10 - 12 osób
0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego, 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć), 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki), 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!), ok. 0.5 kg sera cottage, 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera), sos do spaghetti (gotowy lub z torebki). Przysmażyć w dużym rondlu: 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz.
Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki, 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0.5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).
Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (bior?c po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Następnie położyć drug? identyczną warstwę. Przykryć foli? i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut (można polać sosem do spaghetti).

Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i śwież? bazyli?.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos musztardowo-miętowy


3 dag masła lub margaryny,
3 dag mąki,
1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny,
1 saszetka mięty ekspresowej,
1 łyżka łagodnej musztardy,
1 żółtko,
sól.

Miętę zaparzyć w 1/4 szklanki wrz?tku. Wywar z warzyw
połaczyć z naparem mięty. Z tłuszczu i mąki zrobić biał?
zasmażkę, rozprowadzić niewielką ilości? ostudzonego
wywaru, dodać musztardę i wymieszać. Poł?czyć z reszt?
wywaru, posolić do smaku, zamieszać i zagotować. Po
zdjęciu z ognia zaprawić sos żółtkiem. Podawać ciepły.