Dzisiaj jest Czwartek 31 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik na cieście winnym


Składniki  CIASTO:
2 szkl. mąki, 25 dag. margaryny,1.5 szkl. cukru,8 łyz. białego wina,2 łyz. wody i kakao,4 jajka,3 łyżeczki proszku, MASA:
1/2 kg. sera,4 jajka,4 łyż. grysiku,1/2 kostki masła roślinnego,1 szkl. cukru pudru,cukier waniliowy,1 łyzeczka proszku. Margarynę ,cukier,wino,kakao,wode zagotować na małym ogniu.Schłodzić.wymieszać z m?ką i proszkiem,żółtkami,pianą z białekWylac do formy. Masło utrzeć z cukrem,dodawać zmielony ser,żółka,grysik,proszek,pianę z białek.
Masę wykładać łyżką miejsce przy miejscu na wierzch ciasta.
Niw wyrównywać wierzchu!!!
Upiec w 180 stopniach,aż wierzch się ładnie zbrazowi. Ciasto ze spodu powinno miejscami wypłynąć-przykrywając ser.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalmary z bakaliami i ziołami


SKŁADNIKI: * 20 wypatroszonych kalmarów * 4 kromki chleba tostowego * 6 pomidorów * 1 cebula * 80 g orzechów * 80 g rodzynek * 80 g szynki wiejskiej * 80 g boczku * 4 listki szałwi * 3 gałązki świeżego majeranku * sól i pieprz do smaku * oliwa z oliwek do smażenia * 1 łyżeczka masła * 1 szklanka mleka WYKONANIE: 1. Odetnij skórkę z chleba i w miseczce zalej kromki mlekiem. 2. Posiekaj pomidory w drobną kosteczkę. 3. Przełóż pomidorową kosteczkę do miski. 4. Posiekaj cebulę. 5. Pokrój w drobną kostkę szynkę i boczek. 6. Posiekaj 2/3 orzechów i 2/3 rodzynek. 7. Dokładnie wymieszaj pomidory, cebulę, wędliny, orzechy i rodzynki. 8. Odsącz tosty z mleka i pomieszaj z resztą farszu. 9. Posiekaj szałwię, dodaj do miski. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec znów wszystko wymieszaj. 10. Wypłucz kalmary i dobrze wysusz w środku i na wierzchu. 11. Z kawałka pergaminu zrób lejek. 12. Za pomocą lejka wypełnij farszem każdego kalmara. 13. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj masło. 14. Pokrój resztę pomidorów i podsmaż je. 15. Dodaj 1/2 szklanki wody i wymieszaj. 16. Zmiksuj sos na patelni za pomocą ręcznego miksera. 17. Posiekaj pozostałe orzechy i wrzuć je razem z resztą rodzynek do sosu. 18. Z majeranku oderwij listki i dodaj je również na patelnię. 19. Posól i posyp sos świeżo zmielonym pieprzem. 20. Sos powinien się gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. 21. Kalmary posyp pieprzem i zanurz je w sosie. Trzymaj je na małym ogniu około 45 min. 22. Podawaj kalmary polane sosem z gotowania.