Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kompot z gruszek


Składniki:
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody

przyprawy:
anyż gwiazdkowaty,
cynamon

Sposób I
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Owoce umyć, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć w przygotowanych słojach. Natychmiast zalać gor?cym syropem (pozostawić 2 cm od brzegów słoja), zamknąć. Pasteryzować w temp. 95 st. C (słoiki 0,5 litra - 20 min,większe - 25 min).

Sposób II
Obrane gruszki krótko obgotować w małej ilości wody. Ułożyć w słojach, zalać gor?cym syropem, pasteryzować.

Rada: Małe gruszki można pozostawić w całości, wyjmując tylko gniazda nasienne. Przejrzałe gruszki sprawiają, że syrop mętnieje. Niedojrzałe s? niesmaczne.


Przepisy kulinarne - losowy

Poori


Przygotowanie: 40 min.

Smażenie: 15 min.

Trudność: łatwe


Składniki na 10 porcji

• 225 gram mąki razowej • 1/2 łyżeczki soli • 150 ml wody • 600 ml oleju
Etapy przygotowania

1. Mąkę i sól mieszamy w misce, stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto, dodając coraz więcej wody w miarę potrzeby. Ciasto ugniatamy tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne, po czym odstawiamy je na 15 min. 2. Ciasto dzielimy na 10 porcji, z każdej formujemy w natłuszczonych rękach małe kulki, które kładziemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na cienkie placki. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron placuszki do momentu, aż zrobią się złoto-brązowe. Chlebki odsączamy i podajemy na gorąco.