Dzisiaj jest Poniedziałek 25 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z KREMEM ZIOŁOWYM


Składniki Przepis KROKIETY:7 jaj, 1/2 kg m?czystuych ziemniaków, 1o dkg szynki, 1o dkg startego żółtego sera, 3 łyżki bułki tartej,sol i pieprz do smaku, 1 lyżka siekanej natki pietruszki. SOS: kubek gęstej śmietany 200ml, 2 lyżeczki soku cytrynowego,po 1 lyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii, 3 starte na tarce rzodkiewki. ziemniaki ugotowac w ososlonej wodzie , przecisnąc przez praskę.Jaja(sztuk5) ugotowac na twardo, ostudzic, obrac ze skorupek i wraz z szynką pokroic w kosteczkę .Ziemniaki + 2 surowe jajka+ jaja ugotowane i pokrojone w kostke +szyneczkę w kostkę+starty ser+pietruszka+bulka tarta+sól i pieprz- zagnieśc na ciasto, ktore następnie uformowac na ksztalt wałka i pokroic na kawalki grubosci 5 cm- smazyc na patelni w glebokim tluszczu na zloty kolor. SOS:cytrynę + ?mietanę+ przyprawy+bazylia, pietruszka, rzodkiewki- poł?czyc.podawac do krokietow.

Przepisy kulinarne - losowy

Żeberka z dzika


Składniki: 1 kg żeberek z dzika, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy estragonowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, Marynata: 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 mała cebula, 150 g włoszczyzny, 1 liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Żeberka podzielone na porcje około 150 g zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy, obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli,  pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażymy na patelni lub grillujemy. Możemy je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.