Dzisiaj jest Sobota 13 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa buraczkowa z paluszkami drożdżowymi


Skladniki 50 g włoszczyzny bez kapusty, 150 g buraków, jedna łyżeczka oleju, sok z cytryny, goździki, cynamon, majeranek, czosnek, sól, pieprz. Paluszki: 1/6 szkl. mąki pszennej, jedna łyżeczka masła, jedno żółtko, 1/6 jajka, 5 g drożdży, 1/8 szkl. mleka 0,5%, kminek, cukier, sól, tłuszcz do formy Sposob wykonania Warzywa umyć i obrać. Włoszczyznę zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Buraki ugotować oddzielnie, odcedzić, zlać zimną wodą i gdy przestygną, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć je do wywaru z włoszczyzny, dodać olej, goździki, czosnek, przyprawy. Zagotować, zdjąć z ognia, zakwasić sokiem z cytryny. Po 2 godzinach przecedzić. Paluszki: Drożdże rozetrzeć z cukrem i mąką, dodać ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn wlać do mąki, dodać żółtko, stopione masło, sól i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Formować cienkie wałki, położyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika o temperaturze 175 stopni C, piec na złoty kolor.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka warzywna z salami i ryżem


Składniki •  4 marchewki
  
•  25 dag pieczarek
  
•  cebula
  
•  3 lyzki oleju
  
•  puszka kukurydzy
  
•  1/2 szkl. ryzu
  
•  3/4 szkl. bulionu
  
•  1-2 lyzki koncentratu pomidorowego
  
•  15 dag salami
  
•  10 dag zoltego sera
  
•  natka
  
•  sol
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Marchewki i pieczarki obrac, pokroic w plasterki. Cebule obrac i posiekac. Na rozgrzanym oleju podsmazyc najpierw marchew, potem cebule a na koncu pieczarki. Wymieszac wszystko z odsaczona kukurydza.
    
2.  Ryz gotowac 8-10 min. w osolonej wodzie, odcedzic. Wymieszac z warzywami. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac bulionem doprawionym koncentratem pomidorowym. Na wierzchu ulozyc pokrojone w plasterki salami.
    
3.  Zapiekanke piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Na 10 min. przed koncem pieczenia na wierzchu dania rozlozyc starty ser. Podawac posypane natka.