Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp z rodzynkami


SKŁADNIKI 1 karp ok. 1,3 kg 1 włoszczyzna 4 łyżeczki żelatyny 5 dag rodzynek 3 mandarynki 1 pomarańcza 1 cebula 1 łyżeczka oleju sól pieprz ziele angielskie liść laurowy SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Rybę wypatroszyć, opłukać, pokroić w dzwonka, włoszczyznę obrać, opłukać, wlać 1/2 l zimnej wody, zagotować, posolić, gotować ok. 15 minut, warzywa wyjąć. Do wywaru dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować, włożyć rybę, gotować na małym ogniu 5-10 minut, wyjąć, osączyć, ułożyć na półmisku, formując rybę. Wywar przecedzić, dodać rodzynki, podgotować, wyjąć, wywar przyprawić, wymieszać z sokiem z pomarańczy, wsypać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju, wymieszać z rodzynkami, farszem przełożyć dzwonka ryby, ozdobić cząstkami mandarynek, zalać tężejącą galaretą, schłodzić. UWAGI 1. Galareta będzie klarowna, jeśli przecedzimy ją przez sito wyścielone lnianą ściereczką lub podwójną warstwą gazy. Zamiast soku z pomarańczy można ją doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem winnym, dodać odrobinę cukru. Będzie bardziej wytrawna, jeśli do przestudzonego wywaru wlejemy trochę białego wina. 2. Po dokładnym opłukaniu rodzynki można ugotować w wywarze lub przesmażyć razem z cebulką. Farsz będzie bardziej esencjonalny, jeśli podlejesz je małą ilością soku z pomarańczy i chwilę poddusisz. Będzie też bardziej aromatyczny i słodkawy. 3. Kiedy galareta stężeje, potrawę można udekorować gałązkami natki pietruszki i warzywami z wywaru. - Rybę najlepiej podawać z cząstkami dokładnie umytej cytryny. Wyciśnięty z niej sok zaostrzy smak galarety.

Przepisy kulinarne - losowy

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrządzania: Zmieszać 1 szklankę mąki, cukier i margarynę, zagnieść szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijając - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki mąki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze całośc ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyciąć foremką lub szablonem serduszka dowolnej wielkości. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.