Dzisiaj jest Wtorek 28 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron z sosem czosnkowo-cebulowym


oto jedynie sluszny przepis na makaron (nie tylko spaghetti)
makaron ugotowac (nie rozgotowac)

sos:
czosnek krojony b. cienko (zyletka) (ile kto lubi)
cebula (moze byc kolorowa) krojona cienko extra vergine (musi byc dobrej jakosci)
bazylia (swieza)

czosnek i cebule zalac oliwa i podsmazyc nie dopuszczajac do zrumienienia cebula powinna wypuscic soki i zmieknac; mniej wiecej w polowie smazenia dodac bazylie (nie oszczedzac) posolic i popierzyc;
makaron osuszyc i (najprosciej) wrzucic na patelnie z sosem i zjesc z patelni;
resztki sosu wytrzec bulka i zjesc wariacja na ten temat to: jak sie juz rozgrzeje oliwa i cebula dodac pokrojonych pomidorow, albo przecieru (nie pasty!!) i potrzymac na patelni az odparuje i zrobi sie gestawy; wtedy mozna dodac innych przypraw ziolowo aromatycznych jak to tymianek, szalwia etc;
wino:
im wiecej czosnku tym ciezsze wino; malo czosnku chianti, duzo czosnku barolo
zaleta wersji bez pomidorow jest:
1: jedyny klasyczny sos
2: calosc mozna przyzadzic w 10min

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z sałaty


Składniki: Proporcje podane dla 2 osób. 2 główki zielonej sałaty 1 litr warzywnego wywaru 2 ziemniaki 0,5 bulki pszennej 1/4 kostki masła 100- 150 ml śmietany sól i pieprz
 Wykonanie: 1. w wywarze ugotować 2 pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy są miękkie wrzucić sałatę i gotować jeszcze 10 minut - odstawić do ostygnięcia i zmiksować. 2. bułkę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na patelni (na maśle) aż staną się chrupkie 3. zupę zaciągnąć gęsta śmietaną i doprawić solą i pieprzem, grzanki podawać osobno