Dzisiaj jest Piątek 31 października 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos zielony


Składniki •  4 jajka
  
•  1 szkl gęstej śmietany
  
•  1/2 cytryny
  
•  po pęczku koperku, szczypiorku i rzeżuchy
  
•  łyżeczka startego chrzanu
  
•  szczypta cukru
  
•  sól
  
Etapy przygotowania 1.  Z jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka, przetrzeć przez sitko i utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodać sól i cukier, rozprowadzić śmietaną. Wymieszać z drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i rzeżuchą, dodać posiekane białka. Wstawić do lodówki na 1-2 godz.
    
2.  Podawać do jaj ugotowanych na twardo, pieczeni na zimno i wedlin.


Przepisy kulinarne - losowy

Placek drożdżowy specjalny


Składniki:0.5 kg mąki,
250 ml mleka,
10-15 dkg cukru pudru,
6 żółtek,
5 dkg drożdży,
25 dkg margaryny, 25 dkg masy orzechowej,
25 dkg masy serowej,
sól,
skórka pomarańczowa,
olejek waniliowy,
tłuszcz do blachy,
polewa czekoladowa.

 
Sposób przyrządzenia:        Z mąki, 5 dkg drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką, rozczynem, olejkiem i startą skórką pomarańczową, posolić, dokładnie wyrobić dodając pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz. Do wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć rozwałkowane ciasto, przykryć masą orzechową, potem serową i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie piec około 60 minut w gorącym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, polać polewą czekoladową.