Dzisiaj jest Wtorek 01 września 2015
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody z ricotty z owocami kandyzowanymi


Składniki: 70 g cukru 4 żółtka 400 g ricotty 100 g owoców kandyzowanych 4 łyżki rumu 20 g masła do posmarowania foremki (niekoniecznie) Sposób przyrządzania: 1. Ubij żółtka z cukrem. 2. Przetrzyj ricottę przez sitko. Posiekaj owoce. 3. Delikatnie dodaj kogel- mogel do ricotty. Dodaj owoce i rum. Wymieszaj. 4. Posmaruj foremkę masłem, wlej masę i wstaw do zamrażarki na minimum 5 godzin.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Deser owocowy grapefruitem


4 porcje
2 pomarańcze
1 grapefruit
5 dag konfitury wi?niowej
5 dag płatków migdałowych
3 białka
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
Z cytrusów obrać skórkę i dokładnie usunąć biał? skórkę. Podzielić na cz?stki. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, poł?czyć z sokiem. Dodać cytrusy. Płatki migdałów zarumienić na suche patelni. Białka ubić na sztywno, powoli wsypując cukier. Owoce z konfitur? przełożyć do formy żaroodpornej. Dodać pianę z białek. Zapiekać kilka minut  w temp. 225 st. C. Posypać płatkami migdałów.