Dzisiaj jest Czwartek 24 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolorowa zebra


SKŁADNIKI: • 6 jaj, 2 szkalnki cukru pudru, 1 szklanka oranżady, 1 szklanka oleju, • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao • po 2 łyżeczki kiślu cytrynowego i wiśniowego • 2 szklanki mąki WYKONANIE: 1. żółtka, mąkę i proszek do pieczenia ubijać mikserem , stopniowo wlewając oliwę. dodać oranżadę. 2. ubić pianę z białek i połączyć z resztą. ciasto podzielić na 3 części. do pierwszej dodać kakao, do drugiej kisiel cytrynowy, do trzeciej kisiel wiśniowy. 3. wlewać ciasto do formy łyżkami na środek blaszki na przemian kolorami. 4. piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy kulinarne - losowy

Opiekane pstrągi


Składniki:
• 4 pstr?gi
• 4 gał?zki natki pietruszki
• 4 plasterki cebuli
• 6 łyżek oleju
• sok z cytryny
• łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/4 łyżeczki zmielonego kminku

Sposób przyrz?dzenia:
Wymieszać ze sob?: olej, sok z cytryny, łyżeczkę soli, pieprz i kminek. Po wymieszaniu odstawić. Ryby wypatroszyć, zostawiając głowy i ogony, dokładnie wypłukać, osuszyć. Włożyć do przygotowanej marynaty. Pozostawić na minimum 2 godziny, kilkakrotnie w niej obracając. Wyjąć pstr?gi z marynaty. Do każdej ryby włożyć gał?zkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Grillować na rozgrzanym grillu około 15 minut, smarując kilkakrotnie marynat?. Podczas grillowania obrócić tylko raz. Podawać z pieczywem i sałatką.