Dzisiaj jest Poniedziałek 22 września 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smażone kalmary z sosem salsa verde


- 1 kg kalmarów (?wieżych lub mrożonych) pokrojonych w niezbyt grube pier?cienie
- 1 łyżka świeżo wyci?niętego soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- 3/4 szklanki mąki (najlepiej razowej)
- 7 łyżek masła
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek (lub białej cebuli)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki wytrawnego sherry
- gar?ć posiekanej natki

Kalmary skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, obtocz w m?ce (jeśli używasz kalmarów mrożonych, musisz je wcześniej rozmrozić). W rondlu porcjami rozgrzewaj masło i smaż na nim kalmary. każdą usmażoną porcję wyjmuj z rondla i wkładaj do lekko nagrzanego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ostatniej porcji kalmarów zeszklij szalotki, wlej bulion, dodaj sherry i natkę. Gotuj 5 minut na małym ogniu, ew. przypraw do smaku. Do sosu włóż kalmary, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z malin i arbuza


Produkty: - 30 dag malin
- 20 dag arbuza
- cukier do smaku Wykonanie: Miąższ arbuza pokrój w drobną kostkę, włóż do miski, oprósz cukrem. Wrzuć na wierzch maliny i jeszcze raz lekko osłodź. Sałatkę dobrze jest przed podaniem schłodzić, a później - już w salaterkach - dodać bitej śmietany lub lodów śmietankowych.