Dzisiaj jest Piątek 21 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż z pomidorami


Produkty: woreczek ryżu, 2 duże pomidory, koncentrat, cebula, margaryna Wykonanie: Zagotowujemy ryż. W czasie gdy się gotuje, parzymy pomidory (aby łatwiej było je obrać) i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w nieduże kawałki. Później szatkujemy cebulkę i smażymy ją na patelni (wcześniej musimy rozpuścić na niej margarynę). Gdy cebulka się zarumieni i ryż ugotuje, wsypujemy ryż na patelnię oraz dodajemy pokrojone pomidory. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu i przyprawiamy do smaku.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik gotowany II


1 1/2 sera twarogowego chudego, 6 - 8 jaj, 25 dag margaryny, 25 dag (1 szklanka) cukru, 1 opakowanie budyniu ?mietankowego (bez cukru), cukier waniliowy lub esencja zapachowa, 1/2 szklanki mleka, bakalie, biszkopty lub herbatniki na spód sernika. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty lub herbatniki. Margarynę włożyć do garnka i na małym ogniu zagotować z cukrem. Garnek odstawić. Do rozpuszczonej, lekko przestudzonej margaryny włożyć ser przepuszczony przez maszynkę i jaja. Całość wymieszać i postawić na małym ogniu, ci?gle mieszając. Kiedy w serniku pokaż? się pęcherzyki powietrza, wiać budyń rozpuszczony w mleku. Dodać bakalie i jeszcze raz krótko zagotować. Gor?c? masę serową wlać do tortownicy z biszkoptami lub herbatnikami. Sernik ostudzić.