Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Papryka z pieczarkami


papryka żółta
papryka czerwona
papryka zielona
10 dag pieczarek
żółtko
ząbek czosnku
2 łyżeczki octu winnego
1/2 szkl. oliwy
1/4 łyżeczki musztardy
sól, pieprz Papryki upiec w piekarniku, często obracając, obrać ze skórki, pokroić na cienkie paski. Pieczarki przekroić na pół, usmażyć na maśle, dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz, polać sosem - zmiksować żółtka z musztard?, rozgniecionym czosnkiem, przyprawami, powoli dodając oliwę a potem ocet winny.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem jajeczno-czekoladowy


5 żółtek i całe jajko utrzeć z 15 dag cukru; naczynie, w którym ucieramy masę, powinno stać na garnku z wrz?c? wod?.
Do zbielałej masy wlewać wolno jedną szklankę gorącego mleka z rozpuszczoną czekolad? (należy wzi?ć pół tabliczki "twardej").
Ci?gle ucierać, aż masa zacznie gęstnieć.
Do zagęszczonej masy wlewać kropelkami 0,25 l winiaku, ci?gle mieszając.
Likier podaje się na gor?co.