Dzisiaj jest Piątek 06 maja 2016
Przepisy kulinarne - Dania mięsne

Chiński kociołek


SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 150 g piersi kurczaka - 400 ml bulionu drobiowego z kostki - 50 g dymki - 50 g pieczarek - 50 g kiełków sojowych - 100 g kapusty pekińskiej - 1/4 puszki pędów bambusa z puszki - 1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru - ząbek czosnku - sos sojowy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Likier z czarnych porzeczek


Składniki: sok z czarnej porzeczki (3 l) 2 kg cukru 1 dag ziela angielskiego torebka drożdży winnych spirytus (96 %) Wykonanie: Do dużego gąsiora wlać 3 l soku z czarnych porzeczek, dodać 2 kg cukru, litr przegotowanej wody, torebkę drożdży winnych oraz 1 dag ziela angielskiego i zostawić do fermantacji na 3 tygodnie. Po tym czasie dodać kilogram cukru i odstawić na następne 6 tygodni. Wreszcie wlać pół litra 96 % spirytusu, szczelnie zakorkować i zostawić w ciemnym miejscu do sklarowania, po czym ostrożnie porozlewać do butelek. Zakorkować, odstawić na 2 - 3 miesiące.


Przepisy kulinarne - losowy

Poznańskie gołąbki


SKŁADNIKI: * 1 kg kapusty włoskiej lub białej, * 1 kg mięsa mielonego, * 2 woreczki ryżu, * 0,5 kg kaszy manny, * 3 duże cebule, * 5 jajek. SOS: * 7 szkl. wody, * 4 kostki rosołowe, * 2 puszki koncentratu pomidorowego SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Kapustę poszatkować, wymieszać z kaszą i surowym ryżem, mięsem, solą, pieprzem, cebulą i jajkami. Uformować małe płaskie kotlety, obsmazyć je na gorącym oleju i układać w gąsiorku. Składniki sosu podgrzać i zalać nim kotlety. Piec w piekarniku 220 st. około 1,5 godz - koniecznie szczelnie przykryte. Zamiast pomidorów można zrobić sos z bulionem grzybowym