Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze śledzi


3 ?ledzie
szkl. mleka
500 g ziemniaków
60 g masła
60 g twardego sera
3 średnie cebule
2 łyżki bułki tartej Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane ?ledzie zalać mlekiem i zostawić na 3 h. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry, pokroić na plastry. Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłożyć warstwami: ziemniaki, filety ?ledziowe pokrojone na 3 czę?ci, znów ziemniaki. Posypać tartym serem i bułką tart?, polać stopionym masłem i zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Francuska sałatka owocowa


Składniki:
500 g wi?ni,
2-3 gruszki,
4-5 łyżeczek soku cytrynowego,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki likieru owocowego,
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wi?niowym,
8 makaroników orzechowych (lub wafli); Gruszki obrać ze skórki, przeci?ć na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym. Wi?nie wydrylować i dodać do gruszek. Następnie dodać cukier, wlać alkohole i delikatnie wymieszać. Podawać w miseczkach z makaronikiem, waflem lub biszkoptem.


Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z grzybami


30 dag makaronu
25 dag grzybów (prawdziwki, podgrzybki, pieczarki)
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
gał?zka rozmarynu

Makaron ugotować, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Grzyby pokroić w plastry, dodać do cebuli, podrumienić. Podlać 1 szkl. gor?cej wody, dodać koncentrat, wymieszać, udusić. Przyprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem, posypać rozmarynem.