Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze śledzi


3 ?ledzie
szkl. mleka
500 g ziemniaków
60 g masła
60 g twardego sera
3 średnie cebule
2 łyżki bułki tartej Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane ?ledzie zalać mlekiem i zostawić na 3 h. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry, pokroić na plastry. Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłożyć warstwami: ziemniaki, filety ?ledziowe pokrojone na 3 czę?ci, znów ziemniaki. Posypać tartym serem i bułką tart?, polać stopionym masłem i zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Baranina Duszona z Miodem


Składniki : 60 dag baraniny z kością 3 dag tłuszczu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru na karmel 1 łyżka miodu (2 dag) 1 łyżka mąki 1,5 szklanki wody z przyprawą "Jarzynka" lub "Vegeta" 2 goździki 5 ziaren ziela angielskiego; cynamon sól i pieprz do smaku Wykonanie : Oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki, oprószyć mąką, solą i pieprzem i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wsypać mąkę i też lekko zrumienić. Zalać wodą z przyprawą. Dodać miód, koncentrat pomidorowy, utłuczone przyprawy i karmel. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Pomidory pieczone po kalifornijsku


Produkty: - 4 średnie dojrzałe pomidory
- 1/2 szkl. miąższu z chleba
- 1/4 szkl. śmietany 12-proc.
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka drobno siekanej natki
- 1 mała szalotka
- masło Wykonanie: Z pomidorów odcinamy sporą czapeczkę, łyżeczką wyjmujemy miąższ, który przecieramy przez sito. W miseczce mieszamy 1/4 szklanki miąższu z pomidorów, chleb, musztardę, śmietanę, posiekaną szalotkę, natkę, sól i pieprz. Farszem napełniamy pomidory, przykrywamy je czapeczkami, ustawiamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. Podajemy na przystawkę lub jako dodatek do smażonych mięs lub ryb.