Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze śledzi


3 ?ledzie
szkl. mleka
500 g ziemniaków
60 g masła
60 g twardego sera
3 średnie cebule
2 łyżki bułki tartej Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane ?ledzie zalać mlekiem i zostawić na 3 h. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry, pokroić na plastry. Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłożyć warstwami: ziemniaki, filety ?ledziowe pokrojone na 3 czę?ci, znów ziemniaki. Posypać tartym serem i bułką tart?, polać stopionym masłem i zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaszanka z warzywami


Produkty: - 6-7 pęków kaszanki
- 1 paprykę (pokroić)
- 4 pomidory (obrać ze skórki, pokroić)
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć)
- 2 cebulki (w plastry)
- 2 jabłka (pokrojone w kostkę) Wykonanie: Kaszankę wyciągnąć z flaka rozgnieść widelcem i dodać warzywa skrojone. Zawinąć małe porcje w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu.

Przepisy kulinarne - losowy

Śliwki w cieście


30 dag śliwek
30 dag mąki
2 jajka
4 dag drożdży
sól
3 łyżki cukru
5 dag stopionego masła
1 szkl. mleka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder

śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. W m?ce zrobić dołek, wrzucić drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko. Rozmieszać z niewielką ilości? mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, jajka i masło. Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na placek o grubości 1 cm, podzielić na kwadraty. Zawijać w nie połówki śliwek, smażyć na głębokim oleju, osączyć, posypać cukrem pudrem.