Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze śledzi


3 ?ledzie
szkl. mleka
500 g ziemniaków
60 g masła
60 g twardego sera
3 średnie cebule
2 łyżki bułki tartej Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane ?ledzie zalać mlekiem i zostawić na 3 h. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry, pokroić na plastry. Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłożyć warstwami: ziemniaki, filety ?ledziowe pokrojone na 3 czę?ci, znów ziemniaki. Posypać tartym serem i bułką tart?, polać stopionym masłem i zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa bananowo-mięsna


Składniki: - 2 piersi z kurczaka, albo zbliżona ilość wołowiny,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 1 papryczka chili,
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 banan,
- pół szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz. Przepis: Mięso kroimy w dużą kostkę i gotujemy w niedużej ilości wody lub bulionu, dodajemy do garnka cebule w plastrach, drobno pokrojoną papryczkę chili, przyprawiamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kawałki i wcześniej obgotowane w innym garnku oraz pokrojony w kawałki banan. Gotujemy na małym ogniu 1 godz. uważając, aby nie wygotowała się woda i mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy mięso, resztę miksujemy na rzadkie piure i dodajemy mleko kokosowe i masło. Zupa ma być dość gęsta, ale można dolać nieco wody. Wkładamy mięso do zupy i podajemy.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka makowa


20 dag maku
12 dag cukru
1/2 szkl. bułki tartej
cukier waniliowy Mak sparzyć wrz?tkiem, pozostawić na noc. Odcedzić, zmielić. Ubić żółtka z cukrem. Mak wymieszać z cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę, do sztywnej dodać 2-3 łyżki cukru i jeszcze chwile ubijać. Pianę poł?czyć z mas? dodając jednocześnie bułkę tart? przesianą przez sitko. Piec w wytłuszczonej formie w  temp. ok. 150 st. C ok. 50 min. Podawać z bit? ?mietanką.