Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze śledzi


3 ?ledzie
szkl. mleka
500 g ziemniaków
60 g masła
60 g twardego sera
3 średnie cebule
2 łyżki bułki tartej Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane ?ledzie zalać mlekiem i zostawić na 3 h. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skóry, pokroić na plastry. Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłożyć warstwami: ziemniaki, filety ?ledziowe pokrojone na 3 czę?ci, znów ziemniaki. Posypać tartym serem i bułką tart?, polać stopionym masłem i zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłka w cieście


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 6 jabłek (najlepsze będą szare renety lub antonówki)
- 2 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
- cukier puder do posypania
Ciasto półfrancuskie:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 łyżek gęstej śmietany
- całe jajko
- 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć. Uformowaną kulę owiń w ścierkę i włóż na noc do lodówki lub na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra i wykrawaj kwadraty (10x10 cm). Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda i włóż do środka po pół łyżeczki dżemu.
Na środku kwadratów układaj połówki jabłek i zlepiaj je w koperty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjmij, gdy są złote i oprócz cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z szynką, majonezem i sałatą


15-20 dag szynki (kiełbasy szynkowej)
3 łyżki majonezu
8 niedużych listków sałaty ze środka główki
pomidor
musztarda

Wędlinę pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z gęstym majonezem, przyprawić do smaku musztard? (jeżeli potrzeba). Na kromki bułki nakładać odpowiedniej wielkości listki sałaty, na wierzch kłaść wędlinę, wyrównać, ozdobić gęstym majonezem i cz?stkami pomidorów.