Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka południowa


Składniki: 4 kiwi 15 dag pieczarek 2 pomidory 2 małe cytryny mały słoik marynowanej szalotki łyżka musztardy szczypiorek Sposób wykonania: Obrane kiwi i pieczarki pokroić w plasterki. Wycisnąć sok z cytryny, połączyć z połową szkl. osolonej wody i na 30 min. "zamarynować" pieczarki. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić. Do miski wlać 6 łyżek oliwy, sok z drugiej cytryny, łyżkę musztardy, wymieszać na jednolitą emulsję, przyprawić. Salaterkę obłożyć plastrami kiwi. Pieczarki odcedzić i ułożyć w środku z cebulką. Posiekać szczypiorek, posypać pieczarki. Położyć pomidory. Zalać sosem.


Przepisy kulinarne - losowy

Klopsy orientalne


KLOPSY ORIENTALNE
80 g mielonej wołowiny zagnieść z 1/4 roztrzepanego jajka, solą, sosem sojowym i pieprzem. Uformować klopsy o średnicy około 2 cm, obtoczyć je w łyżce sezamu i schłodzić. 1/2 papryki czerwonej oczyścić, pokroić w kostkę. 1/4 pora posiekać w plasterki. 1/2 plastra ananasa z puszki posiekać drobno. Dwie łyżki soku z ananasa z puszki wymieszać z dwiema łyżkami bulionu z kury, łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką sosu sojowego. Klopsy podsmażyć na oleju, dodać warzywa, chwilę dusić i dolać sos, przykryć i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu, doprawić do smaku.