Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki z grilla z sałatką z pomarańczy


SKŁADNIKI: średnie krewetki pół strączka chili pomarańcza (może być też grejpfrut) szczypiorek oliwa WYKONANIE: Pomarańczę pokroić na plastry i ułożyć na talerzu. Posypać źdźbłami szczypiorku i posiekanym chili, skropić oliwą. Krewetki przeciąć (nie trzeba zdejmować pancerzyków). Posmarować oliwą i ułożyć najpierw przeciętą stroną na rozgrzanym grillu, piec minutę, przewrócić, piec, kolejną minutę, aż skorupka będzie chrupiąca. Upieczone krewetki ułożyć na sałatce z pomarańczy i posypać aromatyczną solą cytrusową.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolmops ze śledzia po węgiersku


Składniki Przepis 10 pojedynczych filetów ze ?ladzia a la matyjas 2 łyżki koncentratu pomidorowago 2 kiszone ogórki 2 str?ki konserwowej papryki 60 ml octu 6% 150 ml wody 300 ml białego wytrawnego wina 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki sól, pieprz i cukier do smaku ?ledzie moczyć przez 2 godz w dużej ilości wody. Osuszyć. Każdy filet oprószyć sproszkowaną papryką i posmarować przecierem pomidorowym. Ogórki i paprykę pokroić w słupki odpowiadające długości? szerokości filetów. Położyć po kilka sztuk na każdy filet. Zwinąć w ruloniki. Spi?ć drewnianymi wykałaczkami. Rolmopsy ułożyć w słoiku. Wodę wymieszać z winem, octem i przyprawami.. Zagotować. Wystudzić. Marynat? zalać rolmopsy. Przełożyć w chłodne miejsce na min. 2 doby.