Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak z włoszczyzną


Składniki Dla 1 osoby: - 1 pierś z kurczaka - 1 pęczek włoszczyzny - 4 łyżeczki masła - 1/2 szklanki wody - 1 woreczek ryżu - sól do smaku Wykonanie Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por) obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki.  W garnuszku rozpuszczamy 3 łyżeczki masła i wrzucamy włoszczyznę. Lekko podsmażamy i zalewamy wodą. Solimy do smaku. Dusimy, aż warzywa trochę zmiękną (ok.15 minut). Następnie dodajemy pierś pokrojoną w większą kostkę i dusimy razem z warzywami kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy woreczek ryżu. Do ugotowanego już ryżu dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy. Podajemy warzywa z kurczakiem obok kładąc ryż. 


Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety z dorsza z krążkami jabłek


Składniki
 
4 filety z dorsza (po 200 g), 1 łyżeczka soku cytrynowego, sól, 1 łyżka mąki, 2 jabłka, 50 g tłuszczu roślinnego, 1 łyżka masła.    Sposób wykonania Rybę umyć pod bieżącą zimną wodą, odsączyć i dokładnie obsuszyć kuchenną bibułą. Filety skropić sokiem z cytryny i obsypać solą i mąką. Jabłka umyć i wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroić w grube plastry. Tłuszcz rozgrzać na patelni i przysmażyć na nim rybę z obu stron na chrupko. Dodać masło i smażyć każdą stronę na małym ogniu jeszcze około 1-2 min. Następnie rybę zdjąć z patelni i umieścić w lekko nagrzanym piekarniku. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby usmażyć jabłka z obu stron, ok. 5 min. na stronę. Filety obłożyć jabłkami już na talerzu. Potrawę podaje się z ziemniakami przyrządzonymi w folii oraz ze śmietaną z dodatkiem chrzanu.