Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto przekładane luksusowe


SKŁADNIKI: • na ciasto: • 4 szklanki mąki pszennej • 1 kostka masła • 6 jaj • 1 szklanka cukru • 1 łyżka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 5 kopiastych łyżek śmietany • 2 słoiki powideł śliwkowych • 250 g rodzynek • 250 g orzechów włoskich • na krem: • 1 szklanka mleka • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru • 3/4 kostki masła • 2 żółtka WYKONANIE: 1. Zmieszać mąkę z sodą, proszkiem i 3/4 szkl. cukru; 2. Masło posiekać, wymieszać z mąką, dodać żółtka i śmietanę; 3. Zarobić ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki; 4. Ciasto podzielić na 2 części i rozłożyć na dwóch identycznych blachach; 5. Na obu plackach rozsmarować powidła; 6. 7 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1/4 szkl. cukru; 7. Pianę rozsmarować na powidłach, a na nie posypaś sparzone rodzynki i posiekane orzechy; 8. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut; 9. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mąką, a następnie stale mieszając dodać gorące mleko; 10. Trzymać na małym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje; 11. Wystudzoną masę utrzeć z masłem; 12. Jeden placek posmarować kremem i przykryć drugim, bakaliami do góry.

Przepisy kulinarne - losowy

Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem


(dla dziecka od 6 . miesiąca) Składniki:
* 1 średnie jabłko
* 1 łyżeczka masła
* 3 łyżeczki kleiku ryżowego
* 15 g piersi z kurczaka
* 20 ml wody
Przygotowanie:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do
rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy (miksujemy). Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.