Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzanki z serem pleśniowym i papryką


SKŁADNIKI: • 2 chlebki typu ciabatta • 200 g sera pleśniowego • 2 ząbki czosnku • 1 pęczek sałaty rukoli • 2 czerwone papryki • 1 cytryna • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB WYKONANIA: • Chlebki ciabatta kroimy w kromki i układamy na pokrytej pergaminem blasze, polewamy oliwą, posypujemy pieprzem. • Papryki kroimy na cztery, usuwamy gniazda nasienne, marynujemy w oliwie i roztartym czosnku. • Podsmażamy paprykę na patelni. • Ser pleśniowy kroimy na kawałki. • Na kromkach chlebka układamy kawałki podsmażonej papryki i kawałki sera, kropimy sokiem z cytryny. • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 5 minut. • Układamy grzanki na talerzu, posypujemy porwaną sałatą rukolą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

SORBET Z MANGO I SZAMPANA


Składniki • 4 DOJRZAŁE (OKOŁO 500 G) OWOCE MANGO, UTARTE • 250 ML SZAMPANA ALBO WYTRAWNEGO, MUSUJĄCEGO BIAŁEGO WINA • SOK Z 1 LIMONKI • 50 G CUKRU ŻELUJĄCEGO • 2 BIAŁKA JAJEK • PLASTERKI LIMONKI DO PRZYBRANIA Etapy przygotowania 1. UMIEŚCIĆ UTARTE MANGO W DUŻEJ MISCE; WLAĆ SZAMPANA I SOK Z LIMONKI. DODAĆ CUKIER ŻELUJĄCY I DOBRZE ZMIKSOWAĆ WSZYSTKIE SKŁADNIKI. 2. WLAĆ MASĘ DO PLASTKIOWEGO POJEMNIKA, PRZYKRYĆ I MROZIĆ PRZEZ OKOŁO 3 GODZINY, AŻ ZGĘSTNIEJE. 3. WBIĆ BIAŁKA DO DUŻEJ MISKI I UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. STOPNIOWO, DELIKATNIE WYMIESZAĆ Z MASĄ Z MANGO ZA POMOCĄ METALOWEJ ŁYŻKI. 4. WLAĆ MASĘ DO POJEMNIKA, PRZYKRYĆ I MROZIĆ PRZEZ OKOŁO DWIE GODZINY, AŻ STWARDNIEJE. ROZŁOŻYĆ DO SZKLANEK LUB SALATEREK I PODAWAĆ NATYCHMIAST, PRZYBRANE PLASTERKAMI LIMONKI.