Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cocktail z lodów i poziomek


1 szklanka lodów waniliowych,
45 dag poziomek,
1 szklanka bitej śmietanki

Poziomki przygotować i przetrzeć lub zmiksować w mikserze. Przecier wymieszać z lodami, wylać do pucharków lub kieliszków do szampana i udekorować bit? ?mietanką.


Przepisy kulinarne - losowy

Krewetki zawinięte w makaron


4 duże krewetki przygotowane tak jak w przepisie na tempurę (wyprostowane)
makaron Udon Blue Dragon tak przełamanu, aby miał długość mniejsz? niż krewetki
1 płat Sushi Nori Blue Dragon

panierka:
2 żółtka
400 ml dobrze schłodzonej wody
1/2 szkl. mąki

Zanurzyć każdą krewetkę oddzielnie w panierce obłożyć dookoła makaronem (rozkładamy makaron na stole i staramy się zawinąć w niego krewetkę) tak, aby wystawał ogonek i przewi?zać po środku paskiem Sushi Nori. Smażyć na złotobr?zowy kolor.
Podawać gor?ce przybrane kawałkami cytryny.