Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny poczęstunek z łososiem


SKŁADNIKI: ŁOSOŚ: 2 tacki wędzonego łososia 50-70 dkg boczku wędzonego 2 kostki sera ( 0,5 kg ) pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SOS 0,5 l gęstej śmietany 5- 6 łyżek majonezu 5- 6 ogórków kiszonych pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek pietruszki SPOSÓB WYKONANIA: Płaty łososia podzielić na części tak aby w każy można było zawinąc farsz. PRZYGOTOWANIE FARSZU: boczek ugotować do miękkości- pokroić w drobniutką kostkę, albo przemielić przez maszynkę, zieleniny posiekać. Połaczyć wszystkie składniki razem z serem- doprawić do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE SOSU: ogórki pokroić w drobną kostkę, zieleniny posiekać, połączyć ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W przygotowane płaty zawijać farsz. Ułożyć na półmisku, udekorować gałązkami pietruszki i szczypiorku. Sos podać w sosjerce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Puchar z szynką Serrano


Przygotowanie: 20 min.


Składniki na 4 porcje

• 8-12 plasterków Jamon de Serrano • 2 łyżki porto • 1 łyżka octu balsamicznego • 2 łyżki oliwy • sól, pieprz kolorowy • 1 dojrzały melon • 1 gruszka • 1 kolba cykorii • ½ opakowania rukoli lub endywii
Etapy przygotowania

1. Jamon de Serrano to suszona, surowa szynka, robiona podobnie do prosciutto crudo, ale o nieco innym smaku i aromacie. Jest mocno pachnąca, słodkawo-słona, pyszna. 2. Melona przekrój na pół, wyjmij pestki. Specjalną łyżeczką wytnij kulki. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Zmieszaj gruszkę z kulkami melona. 3. Wymieszaj razem porto, sól i ocet balsamiczny, następnie dodaj oliwę i ubij razem. Cykorię pokrój w wąskie paski, wymieszaj z rukolą i sosem. 4. Cykorię z rukolą nałóż do przezroczystych miseczek, na wierzchu połóż kulki melona z gruszką, ułóż dekoracyjnie plasterki szynki zwinięte w kwiatki.

Przepisy kulinarne - losowy

Wątróbka berlińska


SKŁADNIKI: • 4 plastry watróbki (kazdy po 15 dag) • 2 duże cebule • 2 duże jabłka • 3 łyżki mąki • 10 dag masła • 1 łyżeczka soli WYKONANIE: 1. Wątróbkę oczyścić z błon i zgrubień, umyć. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i następnie pokroić owoce na 8 plastrów. 2. Wątróbkę obtoczyć w mące. Na patelni roztopić 1/3 masła, podsmażyć jabłka z obu stron na jasnobrązowy kolor, wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. 3. Oczyszczone i pokrojone w plastry cebule podsmażyć na brązowo na pozostałym tłuszczu. Resztę masła roztopić na innej patelni i smażyć wątróbkę 3- 4 minuty z każdej strony; kilkakrotnie skropić ją masłem z patelni. 4. Wątróbkę przyprawić pieprzem i solą, ułożyc na podgrzanym półmisku i obłożyć jabłkami oraz cebulą. Całość ozdobić natką.