Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyk z kaszą kuskus


Składniki: 10 dag wołowej polędwicy, 1 cebula, kawałek zielonej papryki, sól, pieprz, łyżeczka oleju, zioła, 3 łyżki kaszki kuskus Sposób wykonania: Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki; pieprz wymieszać z ziołami i olejem, posmarować mięso, odstawić; cebulę pokroić w krążki, paprykę na kawałki, nadziać na przemian z mięsem na szpadki; szaszłyk upiec na ruszcie albo usmażyć na patelni bez tłuszczu; kaszkę kuskus zalać wrzątkiem (1 cm nad powierzchnią kaszki), przykryć, a kiedy zwiększy objętość, ułożyć na niej szaszłyk, posypać ziołami.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz mazurski


SKŁADNIKI: * 60 dag wołowiny z kością, * 25 dag włoszczyzny z kapustą, * 65 dag ziemniaków, * 20 dag ogórków kiszonych, * 6 dag tłuszczu, * 10 dag cebuli, * pół szklanki śmietany, * 2 dag mąki, * sól, * pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Mięso należy ugotować wraz z warzywami w niewielkiej ilości wody, a następnie przecedzić. Pokrojoną w kostkę cebulę należy lekko zrumienić na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Wkładamy tam również oddzielone od kości i pokrojone w kostkę mięso, ziemniaki pokrojone w kostkę, wywar i dusimy wszystko na wolnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone warzywa z wywaru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, mąką i śmietaną, następnie potrawę trzeba zagotować.