Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczarki w śmietanie słonecznikowej


Składniki: 0.5 kg pieczarek,
oliwa/olej,
sól,
3 - 4 łyżki zmielonych ziaren słonecznika,
rozpuszczonych w szkl. wody,
2 łyżki mąki pszennej,
razowej lub 1 łyżka białej. Sposób przyrządzenia:
       
Pieczarki pokroić w plastry. Posolić, wrzucić na rozgrzany olej i dusić bez przykrycia w garnku. Po 10 - 15 min. pieczarki zmiękną, wydadzą piękny aromat. Wtedy należy zabielić je słonecznikiem i mąką również rozprowadzoną w wodzie, doprowadzić do wrzenia. Można dodać też do sosu pół pęczka natki pietruszki. Powinno wyjść gęste. Nie polecam przyprawiania np. ziołami, bo skutecznie zabiją smak grzybów.

Przepisy kulinarne - losowy

Cepeliny (pyzy) z twarogiem


- 20 ziemniaków (15 surowych i 5 ugotowanych)
- 40 dag twarogu
- jajko
- łyżeczka masła
- sól
- listki zielonego estragonu lub świeżej mięty
Ziemniaki surowe obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce albo przepu?ć przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyci?nij do podstawionej miseczki i odstaw na 10-15 minut. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków. Poł?cz z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, masę posól i dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie: twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Wbij jajko, dodaj masło, drobniutko posiekany estragon lub miętę oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości jabłka, spłaszczaj je, pośrodku nakładaj nadzienie. Mocno ?ci?nij, formując podłużne, obłe pyzy, podobne w kształcie do cygara. Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrz?cej wody, gotuj przez 25 minut. Wyjmij, os?cz, polej masłem i ?mietaną.