Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami


(dla dziecka od 18 . miesiąca) Składniki:
* 1,5 szklanki kaszy jaglanej
* 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
* 2 łyżki masła
* 30 dag śliwek
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy
* cynamon
* sól
* masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
* śmietana do polania
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny -nie powinna być całkiem miękka.
Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania.
Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem.
Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła.
Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min. Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru.

Przepisy kulinarne - losowy

Przekąska o smaku czosnkowym


Składniki 30 dkg sera żółtego 5 krążków ananasa z puszki 1 ząbek czosnku majonez, sól, pieprz Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ananas pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Dodać majonez, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Zostawić do zmacerowania.