Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto z herbatnikami


SKŁADNIKI: • Duża prostokątna blacha: 4 paczki herbatników; • 2,5 szklanki mleka, 1/2szklanki cukru; 1 szklanka mąki krupczatki • 250 G masła roślinnego; • 4 jajka; • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego; • 1/2 l śmietanki kremówki 30% • 1 łyżka cukru pudru; • 1/2 tabliczki tartej gorzkiej czekolady WYKONANIE: 1. 4 paczki herbatników, 100 g (grubsze) układamy na spodzie i bokach. Na herbatniki wylewamy gorącą masę. 2. Masa: 2,5 szklanki mleka +1/2 szklanki cukru + masło roślinne 250 g- zagotować w oddzielnym naczyniu. W 1 szklance mleka rozrobić 1 szklankę mąki krupczatki + 4 żółtka. Po rozrobieniu wlewać na gotujące mleko(j.w), mieszać, aż zgęstnieje. Wyłożoną masę przykrywamy krakersami. Na krakersy wykładamy karmel 3. Karmel: 1 puszkę skondensowanego słodzonego mleka gotujemy 2 lub 3godz w wodzie(cała puszka zakryta wodą). Po wystudzeniu otwieramy puszkę. Na karmel wykładamy krakersy. Na krakersy wykładamy ubitą bitą śmietanę(36% 1/2 l.) (karmel musi być już zimny). Śmietankę ubijamy z 1 łyżką czubatą cukru pudru. Na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą

Przepisy kulinarne - losowy

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrządzania: Zmieszać 1 szklankę mąki, cukier i margarynę, zagnieść szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijając - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki mąki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze całośc ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyciąć foremką lub szablonem serduszka dowolnej wielkości. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.