Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenne kotlety z tofu


Składniki • 650 g dobrze odciśniętego tofu dokładnie pokruszonego lub zmielonego • 1 szklanka zmielonego chleba razowego • 4 łyżki posiekanej zieleniny: natki z pietruszki, szczypioru • 1 jajko (niekoniecznie) • 2 łyżki sosu sojowego • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego • 1/4 łyżki utartej gałki muszkatołowej • bułka tarta do panierowania • olej do smażenia Etapy przygotowania Składniki połączyć na jednolita masę i smażyć na rozgrzanej patelni.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasta z kiełbasy


Składniki •  25 dkg kiełbasy, zmielona na maszynce
  
•  10 dkg masła lub margaryny
  
•  duża cebula drobno posiekana
  
•  dużo szczypiorku
  
•  sól, pieprz do smaku
  
•  zioła    Etapy przygotowania Wszystkie składniki połączyć z margaryną i utrzeć na puszystą masę. Wymieszać ze szczypiorkiem i nnymi przyprawami.