Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka ze szczupaka


SKŁADNIKI: * 80 dag szczupaka, * 6 dag tłuszczu, * 150 dag ziemniaków, * 25 dag śmietany, * sól, * pieprz, * szałwia WYKONANIE: Rybę filetujemy, porcjujemy, solimy i posypujemy pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy w nim ziemniaki i rybę, dodajemy pieprz i szałwię. Całość zalewamy śmietaną i pieczemy przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczone knedle z cebulą


Składniki •  4 drobniutko posiekane cebule •  6 łyżek masła •  3/4 kg ziemniaków puree •  1/2 szkl maki ziemniaczanej •  3 jaja, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Na 4 łyżkach masła rumienimy cebulę i doprawiamy solą. 2. Z 2 łyżek masła, mąki ziemniaczanej, ziemniaków, jaj, soli i pieprzu ugniatamy ciasto, z którego formujemy wałek o średnicy około 3 cm i kroimy na takie same kawałki, które spłaszczamy i faszerujemy cebulą. 3. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Owoce z jogurtem


SKŁADNIKI mała kiść winogron ciemnych mała kiść winogron jasnych karambola 1 jabłko 1 łyżka jarzębiny lub żurawiny z syropu kilka listków bazylii 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Winogrona dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, osączyć, oderwać od gałązki, każde przekroić na pół, oddzielić pestki, karambolę umyć, obrać ze skórki (ponacinać ją wzdłuż krawędzi, a potem zdjąć skórkę), pokroić na plasterki- gwiazdki, jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdko nasienne, pokroić na plasterki i mniejsze kawałki, owoce wymieszać, posypać jarzębiną lub żurawiną, polać jogurtem połączonym z miodem, ozdobić listkami bazylii.