Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złoty sandacz


1 kg sprawionego sandacza / karpia
2 łyżki oliwy
1.2 kostki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
cytryna
sól
biały pieprz Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Masło rozetrzeć z natką i doprawić sokiem z cytryny. Z tej masy uformować wałek. Owinąć go przezroczyst? foli? i wstawić na 30 min. do lodówki. Oliwę rozgrzać, usmaż na niej rybę z 2 stron na złoty kolor. Na każdej porcji ryby ułożyć plaster masła.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Danie ryżowe


Składniki: 3 paczki ryżu, 2 piersi podwójne od kurczaka, 1 kg pieczarek, 4 cebule, pęczek pietruszki, pieprz biały, sól, wegeta.
Sposób przyrządzenia:
       
Ryż ugotować, cebulę pokroić drobno w kosteczkę i podsmażyć na oleju z solą, pieprzem białym i wegetą. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć z solą, pieprzem i wegetą. Piersi od kurczaka ugotować i pokroić w kostkę. Do pieczarek dodać połowę cebuli, lekko podsmażyć drugą połowę połączyć z kurczakiem i lekko podsmażyć dodając pieprz, sól i wegetę. Ugotowany ryż lekko podsmażyć na oleju dodając pieprz, sól, wegetę i pokrojoną natkę pietruszki. Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryżu (połowę), warstwę pieczarek (połowę) oraz warstwę mięsa. Resztę ryżu wymieszać z resztą pieczarek i nałożyć jako ostatnią warstwę. Podawać na ciepło.

Przepisy kulinarne - losowy