Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złoty sandacz


1 kg sprawionego sandacza / karpia
2 łyżki oliwy
1.2 kostki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
cytryna
sól
biały pieprz Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na dzwonka. Oprószyć sol± i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Masło rozetrzeć z natk± i doprawić sokiem z cytryny. Z tej masy uformować wałek. Owin±ć go przezroczyst? foli? i wstawić na 30 min. do lodówki. Oliwę rozgrzać, usmaż na niej rybę z 2 stron na złoty kolor. Na każdej porcji ryby ułożyć plaster masła.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z zielonego groszku z sezamem i pomarańcz±


SKŁADNIKI: • 500 g mrożonego zielonego groszku • 200 g obranych ziemniaków • 4 łyżki słodkiej ¶mietanki • 150 ml mleczka kokosowego • 1 cytryna • 100 g ziaren sezamu • 1 cebula dymka • 1 pomarańcza • 1 pęczek ¶wieżej kolendry • 4 łyżki soku pomarańczowego • 1,5 l wywaru warzywnego • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB WYKONANIA: • Pomarańcze obieramy do¶ć grubo nożem ze skóry i wycinamy cz±stki. • Przekładamy do miski i marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwie, możemy dodać posiekan± ¶wież± kolendrę. • Na rozgrzan± patelnię wrzucamy cebulę pokrojon± w półplastry i ziemniaki w kostkę, obsmażamy. • Przekładamy do garnka z wrz±cym wywarem, gotujemy aż warzywa stan± się miękkie. • Dorzucamy mrożony groszek zielony i gotujemy przez chwilę. • Miksujemy cało¶ć na gładk± masę, przecedzamy przez sito. • Dodajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe, ¶mietankę, sól i pieprz do smaku, na koniec doprawiamy kolendr± i upalonym na suchej patelni sezamem. • Na talerzu układamy cz±stki marynowanej pomarańczy i nalewamy zupę.

Przepisy kulinarne - losowy

Wiedeński strudel z wi¶niami


Składniki : Ciasto: 500 g m±ki 1 łyżeczka oleju 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do formy cukier puder do posypania Nadzienie: 500 g wi¶ni 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki rumu 4 łyżki żelfixu 2 łyżki masła Wykonanie : M±kę zagnie¶ć z żółtkiem i sol±, dodaj±c tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej m±k± serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozci±gn±ć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia. Wi¶nie umyć, wydrylować. Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać rum. Płat ciasta posmarować połow± roztopionego masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomoc± serwety zwin±ć jak roladę. Posmarować reszt± masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem.