Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złoty sandacz


1 kg sprawionego sandacza / karpia
2 łyżki oliwy
1.2 kostki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
cytryna
sól
biały pieprz Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na dzwonka. Oprószyć sol± i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Masło rozetrzeć z natk± i doprawić sokiem z cytryny. Z tej masy uformować wałek. Owin±ć go przezroczyst? foli? i wstawić na 30 min. do lodówki. Oliwę rozgrzać, usmaż na niej rybę z 2 stron na złoty kolor. Na każdej porcji ryby ułożyć plaster masła.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczarki w cie¶cie


30 dag pieczarek - małych kapeluszy
olej do smażenia
sól
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
ciasto:
1 szkl. m±ki
1 łyżka oleju
1 jajko
1/2 szkl. wody lub piwa
 
Pieczarki oczy¶cić, osuszyć. Rzucać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć 2-3 min. z każdej strony. os±czyć. Z m±ki, żółtka, szczypty soli i wody przygotować gęste ciasto. Dodać ubit? na sztywno pianę z białka. Pieczarki zanurzać w cie¶cie i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem jajeczno-morelowy


Zestaw na 1 litr kremu.
400 g cukru,
10 zoltek,
500 ml nalewu morelowego.
Nalew morelowy:
500 g dojrzalych moreli,
500 ml spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic nalew z moreli: owoce wydrylowac, pokroic na nieduze kawalki i
wrzucic do gasiorka, dodajac 4-5 pestek.
2. 370 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 145 ml wody i zalac nim owoce, gasiorek zakorkowac, macerowac 4-6 tygodni, mieszajac zawartosc 2-3 razy w
tygodniu. Klarowny nalew zlac do butelki.
3. Zoltka dokladnie oddzielic od bialek i utrzec z cukrem.
4. Do jednolitej masy z zoltek i cukru wlewac powoli nalew morelowy, ciagle
mieszajac.
5. Otrzymany krem przelac przez sito w celu usuniecia ewentualnych resztek
bialka. Do nalewu morelowego mozna dodac wieksza liczbe pestek, dzieki temu
krem bedzie mial mocniejszy smak pestkowy.