Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złoty sandacz


1 kg sprawionego sandacza / karpia
2 łyżki oliwy
1.2 kostki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
cytryna
sól
biały pieprz Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Masło rozetrzeć z natką i doprawić sokiem z cytryny. Z tej masy uformować wałek. Owinąć go przezroczyst? foli? i wstawić na 30 min. do lodówki. Oliwę rozgrzać, usmaż na niej rybę z 2 stron na złoty kolor. Na każdej porcji ryby ułożyć plaster masła.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cebula z kaszanką


-4 0 dag kaszanki
- 6 czerwonych cebul
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Cebule obierz, zetnij wierzchy i wydr?ż, pozostawiając tylko 2 zewnętrzne warstwy. Wyjęte środki posiekaj. Kaszankę obierz z osłonki i pokrój w plastry. Ogórki pokrój w kostkę. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, dodaj kaszankę, smaż 2 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem, łyżeczką koperku i majerankiem. Wydr?żone cebule napełnij kaszanką, ułóż na aluminiowej tacce. Grilluj (lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C) przez 20 minut. Posyp posiekanym ogórkiem i reszt? koperku

Przepisy kulinarne - losowy

Małze gotowane na parze


Składniki • 24 malze
• Niesolone maslo
• Bazylia i tymianek
• Czosnek
• Bulka francuska
• Biale wytrawne wino
• Nac pietruszki do ozdoby Etapy przygotowania 1. Wyplucz malze w bierzacej wodzie. Odrzuc te, ktore sa otwarte albo stluczone. Pamietaj, ze tego rodzaju zywnosc musi byc bardzo swieza. Nie polecam mrozonek.
2. Gotuj malze na parze do momentu az wszystkie muszle sie otworza (okolo pieciu minut). Do wody mozesz dodac odrobine bialego wytrawnego wina a takze inne przyprawy, ktore lubisz. Polecam tymianek i bazylie. Pamietaj, zeby odrzucic te muszle, ktore sie nie otworza.
3. Serwuj natychmiast po ugotowaniu z roztopionym maslem i bulka francuska z czosnkiem.