Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złoty sandacz


1 kg sprawionego sandacza / karpia
2 łyżki oliwy
1.2 kostki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
cytryna
sól
biały pieprz Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Masło rozetrzeć z natką i doprawić sokiem z cytryny. Z tej masy uformować wałek. Owinąć go przezroczyst? foli? i wstawić na 30 min. do lodówki. Oliwę rozgrzać, usmaż na niej rybę z 2 stron na złoty kolor. Na każdej porcji ryby ułożyć plaster masła.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kieszonki z sałatką drobiową


30 dag pieczone piersi indyka 4 chlebki pita 20 dag twarożku czosnkowego czerwona cebula ½ ogórka mała sałata 20 dag pomidorów koktajlowych szczypiorek oliwa sól, pieprz Twarożek wymieszać z solą, pieprzem, 1-2 łyżkami oliwy i łyżką posiekanego szczypiorku. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Sałatę porwać na kawałki. Mięso pokroić w kostkę, cebulę w krążki. Wymieszać mięso, pomidory, cebulę i sałatę. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Lekko skropić oliwą. Pity nadziać sałatką, polać sosem serowym.

Przepisy kulinarne - losowy

GOŹDZIKI


 Są to suszone nie rozwinięte jeszcze kwiaty, o długości do 15 mm, barwy brązowej w odcieniach od jasnego do ciemnego z żółtawobrązowymi główkami.  Zapach mają silny, korzenny, smak - ostry, palący, korzenny. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny oraz garbniki. Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości, a szczególną popularnością cieszyły się w kuchni średniowiecza, kiedy to były zdobywane dla możnych domów - dosłownie "na wagę złota". Mają dość wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale należy ich zawsze używać w małych ilościach. 1- 2 sztuki bardzo skutecznie podnoszą smak kompotów z jabłek, gruszek czy śliwek. Dodatek goździków jest wręcz konieczny we wszystkich słodko-kwaśnych kompozycjach. Są nieodzowne wprost przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju pierników. Goździki używane są także przy produkcji czekolady w przemyśle cukierniczym. Jako lek działają pobudzająco i wzmacniająco na żołądek, występują też jako dodatek w ziołowych mieszankach aromatycznych.