Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złoty sandacz


1 kg sprawionego sandacza / karpia
2 łyżki oliwy
1.2 kostki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
cytryna
sól
biały pieprz Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Masło rozetrzeć z natką i doprawić sokiem z cytryny. Z tej masy uformować wałek. Owinąć go przezroczyst? foli? i wstawić na 30 min. do lodówki. Oliwę rozgrzać, usmaż na niej rybę z 2 stron na złoty kolor. Na każdej porcji ryby ułożyć plaster masła.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Frittata z ziołami


Składniki: - ok. 10 listków mięty i bazylii - pół pęczka natki - 2 listki szałwii - ew. trochę świeżego tymianku lub majeranku - 5 jajek - ok. 4 łyżki tartej bułki - 4 łyżki tartego sera pecorino (owczy) - ok. 7 łyżek oliwy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przyrządzania: Jajka z bułką tartą, serem, pieprzem i solą ubijamy w miseczce widelcem lub trzepaczką na jednolitą masę, dodajemy opłukane, osuszone i drobno posiekane zioła i wszystko wylewamy na patelnię z gorącą, ale jeszcze niedymiącą oliwą. Smażymy pod przykryciem, po 4-5 minutach obracamy omlet na drugą stronę (najlepiej zsunąć go z patelni na pokrywkę, odwrócić ją i położyć omlet z powrotem na patelni). Smażymy jeszcze ze 3 minuty.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos awokado


1 awokado
świeża bazylia
ząbek czosnku
sok z 2 limonek
3 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz Zmiksować awokado z bazyli?, czosnkiem, sokiem i octem. Pod koniec oliwę, przyprawy.