Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna w musztardowym sosie


4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyżki musztardy dijon natka pietruszki sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć sol± i pieprzem. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko, pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżk± oliwy, włożyć do niego rybę i marchewkę. Pozostał? oliwę zmiksować z winem i musztard?, ew. doprawić sol± i pieprzem. Sosem polać rybę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 25 min. Przed podaniem posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Panga na kolorowo


Składniki: filet z pangi, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, jabłko, kiwi, sól ziołowa, bazylia. Wykonanie: Filet z pangi przygotowujemy na parze, solimy i posypujemy bazyli±. Obok gotowego fileta na talerzu układamy zielone warzywa. 


Przepisy kulinarne - losowy

Cykata


mały  zielony melon (40-50 dag) / niedojrzała dynia
1 szkl. cukru
4 szkl. wody Melon przekroić na pół, wydr?żyć pestki, ułożyć w kamiennej misce, posolić, odstawić na 24h. Umyć z soli, namoczyć 12h w zimnej wodzie. Powtórzyć moczenie 2 razy, za każdym razem zmieniaj±c wodę. Ugotować syrop z cukru i wody, wrzucić pokrojonego melona i zagotować. Następnego dnia wyj±ć melon na sito, syrop przecedzić na głębok± patelnię. Zważyć melon, dodać do syropu tyle cukru, ile waży melon. gotować syrop tak długo, aż zaczn± pojawiać się banieczki. Wówczas włożyć melon i gotować na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysty. Po przestygnięciu wyj±ć na żaroodporny półmisek, posypać cukrem i osuszyć w ciepłym piekarniku. Przechowywać w słoju przykrytym pergaminem.