Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna w musztardowym sosie


4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyżki musztardy dijon natka pietruszki sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć sol± i pieprzem. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko, pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżk± oliwy, włożyć do niego rybę i marchewkę. Pozostał? oliwę zmiksować z winem i musztard?, ew. doprawić sol± i pieprzem. Sosem polać rybę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 25 min. Przed podaniem posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili


SKŁADNIKI: Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. Ciasto: 500 g m±ki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu. WYKONANIE: Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na ma¶le i przestudĽ. Ziemniaki i ser przepu¶ć przez maszynkę, poł±cz z cebul±, przypraw do smaku sol±, wymieszaj. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej m±kę, zrób dołek, wbij do niego jajko, wlej trochę mleka i dodaj szczyptę soli. Wyrób, co jaki¶ czas dolewaj±c pozostałe mleko. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, zawiń je w ¶ciereczkę i odłóż na 30 minut. Stolnicę oprósz m±k±. Uformuj na niej wałek z przygotowanego ciasta, odcinaj z niego plasterki o grubo¶ci 1 cm. Każdy spłaszcz dłoni±, nadziej farszem i sklej. Gotowe pierogi wrzucaj partiami na wrz±c±, osolon± wodę i gotuj, aż wypłyn± na powierzchnię. Zmiksuj wszystkie składniki sosu, polej pierogi i od razu podawaj.