Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna w musztardowym sosie


4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyżki musztardy dijon natka pietruszki sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć sol± i pieprzem. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko, pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżk± oliwy, włożyć do niego rybę i marchewkę. Pozostał? oliwę zmiksować z winem i musztard?, ew. doprawić sol± i pieprzem. Sosem polać rybę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 25 min. Przed podaniem posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort makowo-jabłkowy


Produkty: 3 szklanki mleka
3 szklanki maku (ok. 1/2 kg)
5 jajek
1/2 kostki masła
1/3 szklanki oleju
3 jabłka - renety
4 łyżki m±ki
2 łyżki tartej bułki
olejek migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 szklanki cukru
bakalie Wykonanie: Mak zagotować w mleku - około 10 min. na małym ogniu. Ods±czyć na sicie i skręcić 2 razy przez maszynkę.Jabłka utrzeć razem ze skórk± na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach). Jajka, cukier, masło zmiksować, poł±czyć z makiem, olejem, m±k±, proszkiem do pieczenia, jabłkami, bułk± tart±, dodać bakalie, olejek i miód. Piec około 1 godziny w temp. 200 stopni C.


Przepisy kulinarne - losowy

Salatka morska


Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1 godz.
250 g krewetek,
500 g malzy,
250 g kalmarow,
1 matwa,
1 mala osmiornica,
1 cebula,
500 g ryzu,
375 ml oleju,
sol, pieprz.

1. Wymyc dokladnie wszystkie morskie skladniki. Kazdy skladnik ugotowac oddzielnie. Sos z krewetek i malz zachowac. Po odsaczeniu skladniki pociac na
drobne czesci.
2. Cebule utrzec. 250 ml oleju wlac na patelnie, rozgrzac, wrzucic cebule i
rozdrobnione owoce morza, lekko obsmazyc.
3. Do garnka wlac pozostaly olej, wsypac ryz i podgrzewac az bedzie przezroczysty, dodac sos z krewetek i malz. Wrzucic owoce morza, wlac 3 szklanki
wody i gotowac tak dlugo, az woda zostanie calkowicie wchlonieta.
4. Podawac ostudzone, przybrane cytryna i zielona pietruszka.