Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna w musztardowym sosie


4 filety rybne 2 marchewki 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. białego wytrawnego wina 4 łyżki musztardy dijon natka pietruszki sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko, pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, włożyć do niego rybę i marchewkę. Pozostał? oliwę zmiksować z winem i musztard?, ew. doprawić solą i pieprzem. Sosem polać rybę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 25 min. Przed podaniem posypać naci?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki marynarskie


Składniki: 1 kromka ciemnego chleba z otrębami 10 g masła lub margaryny 2 opłukane filety z matiesów 1/2 gruszki z puszki 1 łyżeczka kawioru 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzania: Posmarowaną masłem kromkę chleba posypać szczypiorkiem, przekroić na pół. Matiesy osuszyć, zwinąć w roladki i ułożyć na chlebie. Ozdobić plasterkami gruszki i kawiorem.


Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z pikantną czekoladą


SKŁADNIKI: 240 g ryżu do risotto Arborio 1 szalotka, drobno posiekana 45 g masła 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina 1 litr bulionu 50 g sera mascarpone 50 g pasty z anchois starta skórka z jednej cytryny i jednej limonki 50 g kakao Przyprawy: chili, sól i pieprz WYKONANIE: Wymieszaj kakao z odrobiną wody – dodaj sól i chili. Na patelni delikatnie podsmaż na maśle szalotkę, dodaj ryż – wymieszaj. Wlej wino i poczekaj aż alkohol wyparuje. Gotuj ryż dalej, dodając od czasu do czasu bulionu. Dodaj sól i pieprz. Kiedy ryż stanie się przezroczysty, zdejmij naczynie z ognia. Dodaj pokrojony w kostkę ser mascarpone – wymieszaj dokładnie. Rozprowadź pastę anchois na talerzu, posyp startą skórką cytryny i lemonki. Połóż na to płaską warstwę risotto. Dekoruj uprzednio przygotowaną kakaową masą.