Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Yosenabe


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow z ryby (dorady, ostroboka, morszczuka lub innej o
zwartym miesie),
1 homar lub inny skorupiak,
1 filizanka ugotowanego przezroczystego makaronu,
2 liscie kapusty pekinskiej lub wloskiej (sparzone),
1 peczek lisci szpinaku,
2 marchewki,
8 prawdziwkow lub pieczarek,
6 malych porow,
8 filizanek bulionu z ryby,
250 g tofu (miazga ze sfermentowanej soi).
Sos:
2 filizanki bulionu z ryby,
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu,
sol, cukier.

1. Filety z ryby pociac na kawalki ok. 4 x 5 cm, homara - bardzo ostrym nozem na dosc duze (4 cm) kawalki, a kazdy kawalek pionowo na polowe.
2. Marchewke przekroic wzdluz na cwiartki, pory - na ukosne kawalki o dlugosci
6-7 cm, przyby na pionowe plastry (gdy duze) lub tylko naciac kapelusze (gdy
male).
3. Na lisciach kapusty ulozyc osaczone liscie szpinaku i kawalki marchwi, zwinac w mate bambusowa (lub w sciereczke na desce), scisnac, rozwinac, powstaly rulon pokroic na kawalki o dlugosci 4 cm.
4. W rondelku wymieszac skladniki sosu, zagrzac, doprawic do smaku sola lub
cukrem.
5. W ceramicznym garnku zagotowac bulion, zmniejszyc ogien, wlozyc makaron, ryby, homara, zwiniete jarzyny, grzyby, pory - ukladajac wszystko tak, aby
skladniki nie mieszaly sie ze soba, ale tworzyly ciekawa kompozycje.
6. Nie czekajac, az sie skladniki calkowicie ugotuja, przestawic garnek na
stol, podac kazdemu czarke do nabierania skladnikow.
7. W osobnych czarkach podawac sos, w ktorym macza sie wylowione skladniki potrawy przed wlozeniem do ust.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paella Valenciana


- 40 dag ryżu
- 3 udka kurczaka
- 25 dag boczku
- 3/4 l bulionu
- 5 pomidorów pelati (z zalewą)
- 20 dag ugotowanych krewetek
- 20 dag muli z puszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta szafranu
- 2 papryki
- 3/4 szklanki groszku
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

Szafran namocz w łyżce wrz?cej wody. Udka kurczaka opłucz i osusz, usmaż na łyżce oliwy. Odłóż na talerz, na patelnię wrzuć pokrojony boczek. Gdy się wytopi, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem około 5 minut. Wsyp ryż, smaż chwilę, ci?gle mieszając. Następnie wlej gor?cy bulion, dodaj zmiksowane z zalewą pomidory oraz wszystkie przyprawy, zagotuj. Na ryżu ułóż udka kurczaka i kawałki papryki. Podgrzewaj około 20 minut. Wsyp groszek, krewetki i mule. Przykryj, piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Pozostaw w wył?czonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalafiory w marynacie


Składniki • 2 kg kalafiorów • 3-4 łyżki soli • 3-4 łyżki cukru • kwasek cytrynowy     Etapy przygotowania Kalafiory opłukać w lekko zakwaszonej wodzie. Zalać wrzącą wodą. Gotować 3-4 minuty, przepłukać zimną wodą, podzielić na cząstki, ułożyć w słoikach. Wywar posolić, dodać cukier i doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, zalać kalafiory na wysokość 3 cm. poniżej brzegów słoika, zamknąć. Pasteryzować 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody w naczyniu. Po ugotowaniu wystudzić.