Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Yosenabe


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow z ryby (dorady, ostroboka, morszczuka lub innej o
zwartym miesie),
1 homar lub inny skorupiak,
1 filizanka ugotowanego przezroczystego makaronu,
2 liscie kapusty pekinskiej lub wloskiej (sparzone),
1 peczek lisci szpinaku,
2 marchewki,
8 prawdziwkow lub pieczarek,
6 malych porow,
8 filizanek bulionu z ryby,
250 g tofu (miazga ze sfermentowanej soi).
Sos:
2 filizanki bulionu z ryby,
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu,
sol, cukier.

1. Filety z ryby pociac na kawalki ok. 4 x 5 cm, homara - bardzo ostrym nozem na dosc duze (4 cm) kawalki, a kazdy kawalek pionowo na polowe.
2. Marchewke przekroic wzdluz na cwiartki, pory - na ukosne kawalki o dlugosci
6-7 cm, przyby na pionowe plastry (gdy duze) lub tylko naciac kapelusze (gdy
male).
3. Na lisciach kapusty ulozyc osaczone liscie szpinaku i kawalki marchwi, zwinac w mate bambusowa (lub w sciereczke na desce), scisnac, rozwinac, powstaly rulon pokroic na kawalki o dlugosci 4 cm.
4. W rondelku wymieszac skladniki sosu, zagrzac, doprawic do smaku sola lub
cukrem.
5. W ceramicznym garnku zagotowac bulion, zmniejszyc ogien, wlozyc makaron, ryby, homara, zwiniete jarzyny, grzyby, pory - ukladajac wszystko tak, aby
skladniki nie mieszaly sie ze soba, ale tworzyly ciekawa kompozycje.
6. Nie czekajac, az sie skladniki calkowicie ugotuja, przestawic garnek na
stol, podac kazdemu czarke do nabierania skladnikow.
7. W osobnych czarkach podawac sos, w ktorym macza sie wylowione skladniki potrawy przed wlozeniem do ust.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem z zielonej herbaty


Produkty: - 6 łyżek zielonej herbaty li¶ciastej
- 1 niepełna szklanka (225 ml) mleka
- 450 ml ¶mietany kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Herbatę, mleko, ¶mietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpu¶ci. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. PrzecedĽ do garnka, dodaj żelatynę namoczon± w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszaj±c, aż żelatyna się rozpu¶ci. Musem napełnij szklaneczki, wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajecznica bez tłuszczu


2 jajka
3 łyżki mleka
sól
szczypiorek
zielona pietruszka / koperek Patelnię wstawić do naczynia z wrz?c? wod?, wlać mleko. Wbić jaja i dodać do mleka. Gdy białko zacznie się ?cinać, posolić, wymieszać i jeszcze krótko ogrzewać. Włożyć na ogrzany talerzyk, posypać posiekan± zielenin±.