Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Yosenabe


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow z ryby (dorady, ostroboka, morszczuka lub innej o
zwartym miesie),
1 homar lub inny skorupiak,
1 filizanka ugotowanego przezroczystego makaronu,
2 liscie kapusty pekinskiej lub wloskiej (sparzone),
1 peczek lisci szpinaku,
2 marchewki,
8 prawdziwkow lub pieczarek,
6 malych porow,
8 filizanek bulionu z ryby,
250 g tofu (miazga ze sfermentowanej soi).
Sos:
2 filizanki bulionu z ryby,
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu,
sol, cukier.

1. Filety z ryby pociac na kawalki ok. 4 x 5 cm, homara - bardzo ostrym nozem na dosc duze (4 cm) kawalki, a kazdy kawalek pionowo na polowe.
2. Marchewke przekroic wzdluz na cwiartki, pory - na ukosne kawalki o dlugosci
6-7 cm, przyby na pionowe plastry (gdy duze) lub tylko naciac kapelusze (gdy
male).
3. Na lisciach kapusty ulozyc osaczone liscie szpinaku i kawalki marchwi, zwinac w mate bambusowa (lub w sciereczke na desce), scisnac, rozwinac, powstaly rulon pokroic na kawalki o dlugosci 4 cm.
4. W rondelku wymieszac skladniki sosu, zagrzac, doprawic do smaku sola lub
cukrem.
5. W ceramicznym garnku zagotowac bulion, zmniejszyc ogien, wlozyc makaron, ryby, homara, zwiniete jarzyny, grzyby, pory - ukladajac wszystko tak, aby
skladniki nie mieszaly sie ze soba, ale tworzyly ciekawa kompozycje.
6. Nie czekajac, az sie skladniki calkowicie ugotuja, przestawic garnek na
stol, podac kazdemu czarke do nabierania skladnikow.
7. W osobnych czarkach podawac sos, w ktorym macza sie wylowione skladniki potrawy przed wlozeniem do ust.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ananas po generalsku


4 plastry ananasa z puszki,
3 dag migdałów,
20 dag sera twarogowego,
4 dag rodzynków,
nitki karmelu

Migdały sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki, zetrzeć. Twaróg zemleć, utrzeć z nieduż? ilo¶ci? soku ananasowego wymieszać z opłukanymi rodzynkami. Ananasy ułożyć na szklanych talerzykach, przykryć dekoracyjnie twarożkiem, posypać migdałami i polać nitkami karmelu.

Przepisy kulinarne - losowy

EKLERY


Składniki 1,5 szkl.m±ki, 0,5 szkl.topionego masła, 4-6 jaj, 1 szkl. mleka. Krem karpatkowy Wykonanie Zagotować mleko z masłem, na wrzatek wsypać makę i mieszać drewnian± łyżk±, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdj±ć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiaj±c ciasto aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowana tłuszczem blachę w postaci pasków za pomoca tutki /można obciać róg woreczka foliowego/. Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. po ulywie ok.10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usun±ć nagromadzon± tam parę i obniżyć temp. Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem / wg uznania,