Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Yosenabe


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow z ryby (dorady, ostroboka, morszczuka lub innej o
zwartym miesie),
1 homar lub inny skorupiak,
1 filizanka ugotowanego przezroczystego makaronu,
2 liscie kapusty pekinskiej lub wloskiej (sparzone),
1 peczek lisci szpinaku,
2 marchewki,
8 prawdziwkow lub pieczarek,
6 malych porow,
8 filizanek bulionu z ryby,
250 g tofu (miazga ze sfermentowanej soi).
Sos:
2 filizanki bulionu z ryby,
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu,
sol, cukier.

1. Filety z ryby pociac na kawalki ok. 4 x 5 cm, homara - bardzo ostrym nozem na dosc duze (4 cm) kawalki, a kazdy kawalek pionowo na polowe.
2. Marchewke przekroic wzdluz na cwiartki, pory - na ukosne kawalki o dlugosci
6-7 cm, przyby na pionowe plastry (gdy duze) lub tylko naciac kapelusze (gdy
male).
3. Na lisciach kapusty ulozyc osaczone liscie szpinaku i kawalki marchwi, zwinac w mate bambusowa (lub w sciereczke na desce), scisnac, rozwinac, powstaly rulon pokroic na kawalki o dlugosci 4 cm.
4. W rondelku wymieszac skladniki sosu, zagrzac, doprawic do smaku sola lub
cukrem.
5. W ceramicznym garnku zagotowac bulion, zmniejszyc ogien, wlozyc makaron, ryby, homara, zwiniete jarzyny, grzyby, pory - ukladajac wszystko tak, aby
skladniki nie mieszaly sie ze soba, ale tworzyly ciekawa kompozycje.
6. Nie czekajac, az sie skladniki calkowicie ugotuja, przestawic garnek na
stol, podac kazdemu czarke do nabierania skladnikow.
7. W osobnych czarkach podawac sos, w ktorym macza sie wylowione skladniki potrawy przed wlozeniem do ust.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka chrzanowa na wielkanocne śniadanie


SKŁADNIKI: 8 jajek słoik chrzanu 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy szczypiorek majonez sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ugotowane jajka, ogórki i szczypiorek drobno pokroić. Chrzan lekko odcedzić na sitku. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Dip paprykowy z orzeszkami pistacjowymi


Składniki •  15 dag orzeszków pistacjowych
  
•  4 strąki papryki
  
•  ząbek czosnku
  
•  kawałek (1 cm) świerzego imbiru
  
•  strąk chilli
  
•  1-2 gałązki szałwii
  
•  2 łyżki oliwy
  
•  sól, pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Obrane orzeszki pistacjowe zrumień na suchej patelni.
    
2.  Przekrój na pół strąki papryki, oczyść je z nasion i ułóż skórką do dołu na wilgotnej blasze do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż skórka ściemnieje.
    
3.  Wyjmij blachę z piekarnika, nakryj mokrą ściereczką, odstaw na 10 min, po czym zdejmij skórkę z papryki.
    
4.  Czosnek, imbir posiekaj, z chilli usuń pestki.
    
5.  Zmiksuj na gładką masę oliwę, paprykę, imbir, połowę orzeszków, czosnek, chilli i posiekaną szałwię. Dopraw solą i pieprzem, aby dip był pikantny
    
6.  Przełóż do miseczek i posyp pozostałymi pistacjami. Podawaj z chipsami, do chleba lub jako dodatek do mięs.