Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Yosenabe


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow z ryby (dorady, ostroboka, morszczuka lub innej o
zwartym miesie),
1 homar lub inny skorupiak,
1 filizanka ugotowanego przezroczystego makaronu,
2 liscie kapusty pekinskiej lub wloskiej (sparzone),
1 peczek lisci szpinaku,
2 marchewki,
8 prawdziwkow lub pieczarek,
6 malych porow,
8 filizanek bulionu z ryby,
250 g tofu (miazga ze sfermentowanej soi).
Sos:
2 filizanki bulionu z ryby,
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu,
sol, cukier.

1. Filety z ryby pociac na kawalki ok. 4 x 5 cm, homara - bardzo ostrym nozem na dosc duze (4 cm) kawalki, a kazdy kawalek pionowo na polowe.
2. Marchewke przekroic wzdluz na cwiartki, pory - na ukosne kawalki o dlugosci
6-7 cm, przyby na pionowe plastry (gdy duze) lub tylko naciac kapelusze (gdy
male).
3. Na lisciach kapusty ulozyc osaczone liscie szpinaku i kawalki marchwi, zwinac w mate bambusowa (lub w sciereczke na desce), scisnac, rozwinac, powstaly rulon pokroic na kawalki o dlugosci 4 cm.
4. W rondelku wymieszac skladniki sosu, zagrzac, doprawic do smaku sola lub
cukrem.
5. W ceramicznym garnku zagotowac bulion, zmniejszyc ogien, wlozyc makaron, ryby, homara, zwiniete jarzyny, grzyby, pory - ukladajac wszystko tak, aby
skladniki nie mieszaly sie ze soba, ale tworzyly ciekawa kompozycje.
6. Nie czekajac, az sie skladniki calkowicie ugotuja, przestawic garnek na
stol, podac kazdemu czarke do nabierania skladnikow.
7. W osobnych czarkach podawac sos, w ktorym macza sie wylowione skladniki potrawy przed wlozeniem do ust.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Fasola po amerykańsku


Produkty 1/2 kg białej fasoli 3-4 cebule 2 ząbki czosnku 1 wiązka świeżego cząbru lub 2 łyżeczki suszonego sól 3 dymki 3 pomidory (lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki) 100 g masła 1 szklanka białego wytrawnego wina  Wykonanie Fasolę moczyć całą noc, odcedzić, zalać świeża wodą. Dodać ząbek czosnku, jedną cebulę pokrojone w grube plastry i cząber, gotować powoli pod przykryciem ok. 2 godz. Posolić w połowie gotowania. Pozostałe cebule obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodając drobno pokrojony czosnek i dymki. Dorzucić pokrojone pomidory, dusić jeszcze przez chwilę. Fasolę odcedzić, zalać winem i sosem cebulowo-pomidorowym, gotować 5 min. Podawać na gorąco. 

Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina w imbirze


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g rumsztyka wolowego,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzki imbiru w proszku,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
3 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sherry lub bialego, wytrawnego wina,
1 lyzka miodu,
sol, pieprz,
olej do smazenia,
1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic
w cienkie paski.
2. Mieso pokroic w paski. Imbir obrac i posiekac. Cebule i czosnek obrac i
drobno posiekac.
3. Z miodu, polowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 lyzki maki ziemniaczanej sporzadzic marynate. Wlac ja do miesa. Wymieszac i marynowac 15 min.
4. Na silnie rozgrzanej patelni zarumienic czosnek i cebule. Dodac mieso, imbir i grzyby. Smazyc na silnym ogniu, ciagle mieszajac, przez 2 min.
5. Dodac reszte wina i sosu sojowego. Osolic, dodac pieprz. Pozostawic na patelni jeszcze 2-3 min., poki sos nie zgestnieje.
6. Wylozyc na polmisek. Posypac zielona pietruszka i podawac od razu.