Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Yosenabe


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
500 g filetow z ryby (dorady, ostroboka, morszczuka lub innej o
zwartym miesie),
1 homar lub inny skorupiak,
1 filizanka ugotowanego przezroczystego makaronu,
2 liscie kapusty pekinskiej lub wloskiej (sparzone),
1 peczek lisci szpinaku,
2 marchewki,
8 prawdziwkow lub pieczarek,
6 malych porow,
8 filizanek bulionu z ryby,
250 g tofu (miazga ze sfermentowanej soi).
Sos:
2 filizanki bulionu z ryby,
1/2 filizanki sosu sojowego,
1/2 filizanki mirinu,
sol, cukier.

1. Filety z ryby pociac na kawalki ok. 4 x 5 cm, homara - bardzo ostrym nozem na dosc duze (4 cm) kawalki, a kazdy kawalek pionowo na polowe.
2. Marchewke przekroic wzdluz na cwiartki, pory - na ukosne kawalki o dlugosci
6-7 cm, przyby na pionowe plastry (gdy duze) lub tylko naciac kapelusze (gdy
male).
3. Na lisciach kapusty ulozyc osaczone liscie szpinaku i kawalki marchwi, zwinac w mate bambusowa (lub w sciereczke na desce), scisnac, rozwinac, powstaly rulon pokroic na kawalki o dlugosci 4 cm.
4. W rondelku wymieszac skladniki sosu, zagrzac, doprawic do smaku sola lub
cukrem.
5. W ceramicznym garnku zagotowac bulion, zmniejszyc ogien, wlozyc makaron, ryby, homara, zwiniete jarzyny, grzyby, pory - ukladajac wszystko tak, aby
skladniki nie mieszaly sie ze soba, ale tworzyly ciekawa kompozycje.
6. Nie czekajac, az sie skladniki calkowicie ugotuja, przestawic garnek na
stol, podac kazdemu czarke do nabierania skladnikow.
7. W osobnych czarkach podawac sos, w ktorym macza sie wylowione skladniki potrawy przed wlozeniem do ust.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa puree z wątróbki


Składniki: 400 g wątroby wieprzowej
wywar mięsny
50 g masła
2 żółtka
1 łyżka mąki
sól Wykonanie: Wątróbkę oczyścić, drobno posiekać, poddusić na maśle, oprószyć mąką i dalej dusić. Następnie zalać ją wywarem mięsnym i ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito i jeszcze raz zagotować w wywarze. Posolić. Roztarte żółtka wlać do wazy i zalać gorącą zupą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kiełbasa biała z groszkiem i pieczarkami


SKŁADNIKI: 5 białych kiełbas puszka groszku zielonego cebula 0,5 kg pieczarek śmietana (kwaśna lub słodka) sól, pieprz WYKONANIE: Białe kiełbasy ugotować w wodzie. Pokroic pieczarki na kawałki, jak kto lubi duze lub mniejsze, posiekac cebule. Pieczarki podsmazyc na patelni razem z cebulą aż będą miękkie, potem dodać groszek razem z płynem z puszki. To wszystko razem musi sie pogotowac jakies 5 min. Potem przyprawic do smaku i dodac smietanę ja daję troszkę kwaśnej i słodkiej (do sosów). Jeżeli sos będzie bardzo lejący trzeba zagęścić troszkę mąką. Wrzucić do sosu ugotowane wcześniej kiełbasy lub podać oddzielnie.