Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka z ryby, ziemniaków


Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2 wędzone dorsze, średnie 2 średnie cebulki perłowe wiórki ostrego żółtego sera sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatałowa rozmaryn czosnek Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. W międzyczasie rozprawić się z rybami - usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki. Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, druga pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masle wpierw cebulę w kostkach, potem w krażkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem). Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy cała rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy. Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera. Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa dziadowska


SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 l maślanki, łyżka masła, łyżka mąki żytniej 10 dkg boczku surowego, cebula , listek laurowy, sól. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować je w litrze wody, dodać przyprawy. Maślankę zmieszać z łyżką mąki dodać do wywaru, na patelni usmażyć na łyżce masła boczek i cebulkę, również dodać do zupy, Doprawić do smaku, posypać zieleniną.

Przepisy kulinarne - losowy

Kruche medaliony z sarniny


Składniki:3 dkg suszonych grzybów,
3 łyżki masła,
12 medalionów z sarny,
2 małe cebule,
kieliszek wytrawnego wina czerwonego,
szklanka śmietany,
łyżeczka sosu worcester,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżka rzeżuchy,
sól,
biały pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Grzyby zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10 min. Medaliony opłukać, osuszyć. Masło rozgrzać na dużej patelni i obsmażyć medaliony (po 2 min. z każdej strony). Następnie przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć i trzymać w ciepłym miejscu. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tym samym tłuszczu. Grzyby osączyć, pokroić i dusić z cebulą jeszcze 5 min. Wlać wino i gotować, aż płyn prawie całkiem odparuje. Następnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby, oraz śmietanę. Gotować jeszcze kilka minut, aż sos się zagęści. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny. Medaliony wyłożyć na talerze, polać sosem grzybowym. Przed podaniem posypać rzeżuchą.