Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka z ryby, ziemniaków


Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2 wędzone dorsze, średnie 2 średnie cebulki perłowe wiórki ostrego żółtego sera sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatałowa rozmaryn czosnek Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. W międzyczasie rozprawić się z rybami - usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki. Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, druga pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masle wpierw cebulę w kostkach, potem w krażkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem). Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy cała rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy. Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera. Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron po włosku


Przygotowanie: 1 godzina

Gotowanie: 1 godzina

Trudność: bardzo łatwy


Składniki na 8 porcji

• 1/2 kg makaronu (najlepiej włoskiego) • 1/2 kg mięsa mielonego • Puszka pomidorów • 1 główka czosnku • parmezan taty • oliwa z oliwek • świeża bazylia (może być również suszona)
Etapy przygotowania

1. W garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy posiekany czosnek i delikatnie go prażymy. 2. Na to wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Podczas doprowadzania do wrzenia rozdrabniamy łyżką pomidory. 3. Gdy się zagotuje wkładamy surowe mielone mięso. I podczas gotowania również pomału je rozdzielamy. Sos gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną świeżą bazylię. 4. W garnku mieszamy ugotowany osobno, ale jeszcze ciepły makaron z sosem. Przekładamy na półmisek, posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.

Przepisy kulinarne - losowy

Łazanki


Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajo
- ok. 1/2 szklanki wody
- sól Sposób przyrządzania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko i po trochę wody, zagnieść, dokładnie wyrobić. Rozwałkować dosyć cienko, zostawić do przeschnięcia. Nastawić w dużym garnku osoloną wodę do ugotowania klusek. Placek pokrajać w paski, paski - w kostkę, rozrzucić łazanki po stolnicy zaraz po pokrojeniu. Wrzucać do wrzącej wody, mieszając, zaczekać chwilę, aż wypłyną, pogotować ok. 4 - 5 minut. Wyjąć na sito, osączyć.