Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka z ryby, ziemniaków


Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2 wędzone dorsze, średnie 2 średnie cebulki perłowe wiórki ostrego żółtego sera sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatałowa rozmaryn czosnek Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. W międzyczasie rozprawić się z rybami - usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki. Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, druga pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masle wpierw cebulę w kostkach, potem w krażkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem). Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy cała rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy. Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera. Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ogórki w musztardzie


4 szkl wody
1 szkl.octu
1,5 szkl.cukru
3 łyżki soli
5 dużych łyżek musztardy stołowej
pieprz mielony,ziele angielskie,2 rozkruszone li?cie laurowe

Zagotować zalewę.Ogorki obrać i pokroić na ćwiartki.Zalewać gor?c? zalewą i wekować okolo 4 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka mazowiecka


SKŁADNIKI: CIASTO: - 50 dag mąki - 15 dag cukru - 15 dag masła - 10 żółtek - szklanka mleka - po 5 dag: drożdży, migdałów, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej POLEWA - 10 dag cukru pudru - białko - aromat rumowy WYKONANIE: Zagotuj 3/4 szklanki mleka i zalej nim 20 dag mąki. W pozostałym mleku rozpuść drożdże i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosły. Teraz utrzyj z cukrem żółtka. Do zaparzonej i przestygniętej już mąki dodaj rozpuszczone drożdże i utarte z cukrem żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy objętość, wsyp resztę mąki, wlej rozpuszczone masło i starannie wyrób, pod koniec dodaj bakalie. Przygotuj formę - dokładnie wysmaruj ją masłem, potem posyp bułką tartą i napełnij do połowy wysokości ciastem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w średnio gorącym piekarniku 40 -50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). POLEWA: cukier puder utrzyj do białości z białkiem, pod koniec ucierania dodaj aromat. Po ostygnięciu ciasto wyjmij z formy i oblej polewą.