Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka z ryby, ziemniaków


Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2 wędzone dorsze, średnie 2 średnie cebulki perłowe wiórki ostrego żółtego sera sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatałowa rozmaryn czosnek Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. W międzyczasie rozprawić się z rybami - usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki. Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, druga pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masle wpierw cebulę w kostkach, potem w krażkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem). Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy cała rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy. Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera. Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos Winegret z Czosnkiem


15 łyżek oliwy
7 łyżek czerwonego octu winnego
3 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Przepisy kulinarne - losowy

Bananowy tort z winnym kremem


Składniki: ciasto: - po 10 łyżek masła i cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jaja
- 2/3 szklanki mąki
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki proszku do pieczenia
 
krem: - 6 łyżeczek zelatyny
- 2 szklanki maślanki bananowej
- 3 banany
- 1 i 2 / 3 szklanki śmietany kremówki
- opakowanie cukru wanilinowego 
- 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji: - 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1-2 owoce kiwi
- 2 łyżki wiórków z czekolady Wykonanie: Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175°C. Teraz przygotuj ciasto. Na początku starannie utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj, aż cukier się rozpuści. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia, porcjami dodaj do kremu. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy (o średnicy około 26 cm), delikatnie wyrównaj wierzch. Piecz około 25 minut, a potem wystudź. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na paterze. Wokół placka zapnij specjalną obręcz do tortów albo tortownicy. Banany obierz i pokrój w piastry grubości 1 cm. Ułóż na cieście, zostawiając dookoła wolny brzeg. Przygotuj krem. Namocz żelatynę w bananowej maślance. Następnie maślankę z żelatyną podgrzej, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj resztę maślanki, wymieszaj i chłódź przez 30 minut. Teraz ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i razem z wiórkami czekoladowymi dodaj do tężejącej masy. Przygotowany krem wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Tort wstaw do lodówki na około 3 godziny, potem zdejmij obręcz.  Na koniec ubij 100 ml śmietany i wyciskając dekoracyjne rozetki ozdób nią tort. Dodatkowo udekoruj go też plasterkami kiwi i wiórkami czekolady.