Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka z ryby, ziemniaków


Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2 wędzone dorsze, średnie 2 średnie cebulki perłowe wiórki ostrego żółtego sera sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatałowa rozmaryn czosnek Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. W międzyczasie rozprawić się z rybami - usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki. Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, druga pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masle wpierw cebulę w kostkach, potem w krażkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem). Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy cała rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy. Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera. Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wigilijne koreczki śledziowe


Składniki: 10 marynowanych filetów śledziowych 3 jabłka 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 cytryny 10 małych ogórków konserwowych 2 plastry łososia natka pietruszki Sposób przygotowania: Filety opłukać, osaczyć jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę cebulę obrać, drobno posiekać jabłka i cebulę dokładnie wymieszać skropić lekko sokiem z cytryny i olejem filety luźno zwinąć nałożyć do nich jabłka i cebulę, na wierzchu położyć ogórki koreczki ułożyć wokół talerza, pośrodku położyć różę uformowaną z płata łososia całość przybrać gałązkami zielonej pietruszki.


Przepisy kulinarne - losowy

Tofu z pomidorami


30 dag tofu
5 pomidorów
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
świeża bazylia Tofu pokroić na plasterki, pomidory na cz?stki. Na rozgrzanej patelni smażyć tofu, obsmażyć na złoty kolor, dodać pomidory, posypać sezamem. Chwilę podsmażyć, polać sosem sojowym, dodać pierz. Podawać udekorowane bazyli?.