Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka z ryby, ziemniaków


Składniki 4 duże ziemniaki kubeczek jogurtu naturalnego masło - prawdziwe 2 wędzone dorsze, średnie 2 średnie cebulki perłowe wiórki ostrego żółtego sera sól pieprz ziele angielskie gałka muszkatałowa rozmaryn czosnek Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. W międzyczasie rozprawić się z rybami - usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki. Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, druga pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masle wpierw cebulę w kostkach, potem w krażkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem). Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy cała rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy. Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera. Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałata zielona po włosku


2 główki sałaty
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
sok z cytryny
nać
Sałatę umyć, osuszyć. Czosnek drobno pokroić, zmiażdżyć z solą. Do czosnku dolać olej i sok z cytryny, wymieszać, dodać nać. Sałatę rozłożyć, polać ją sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłecznik kolumbijski


SKŁADNIKI: • 600 g jablek • 200 g orzechow wloskich • 3 szklanki maki • 3/4 szklanki cukru , szczypta soli • 3 jajka ; 1,5 szklanki oleju • 1,5 lyzeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: 1. Najpierw nagrzac piekarnik do temp. 180°C. Blaszke z wysokimi brzegami wysmarowac odrobina tluszczu i wysypac bulka tarta. 2. Jablka obrac ze skorki, wyciac gniazda nasienne i pokroic w duza kostke. Orzechy wloskie posiekac na kawalki. 3. W duzej misce wymieszac wszystkie skladniki ciasta: make,cukier,szczypte soli, jajka, olej, sode oczyszczona. Do dokladnie wymieszanej masy dodac pokrojone jablka i posiekane orzechy. 4. Mase wylac do formy, rowno rozsmarowac i wstawic do nagrzanego piekarnika na 45 min. 5. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.