Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połow± koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyj±ć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzaj±c po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyn±. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyj±ć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryn±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Biała kiełbasa smażona


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
800 g kielbasy,
200 g cebuli,
1 lyzka smalcu.

1. Kielbase umyc w cieplej wodzie, konce zwiazac biala bawelniana nitka, by
zawartosc nie wyciekla w czasie smazenia. Dokladnie osuszyc.
2. Cebule obrac, umyc, pokroic w plasterki.
3. Na duzej patelni dobrze rozgrzac smalec. Ulozyc spiralnie kielbase i smazyc
na zloty kolor z jednej strony, przewrocic ostroznie na druga strone, pomagajac sobie lyzka, i dalej smazyc. Zrumieniona kielbase nakluc gesto widelcem (co centymetr) z gory i z bokow. Gdy sok z kielbasy wyplymie, przewrocic
na druga strone, nakluc jak poprzednio. Smazyc tak dlugo, az sok zupelnie
wyparuje.
4. Usmazona kielbase ulozyc spiralnie na talerzu. Na tluszczu, ktory pozostal
na patelni, usmazyc cebule i wylac wraz z tluszczem na kielbase. Po ostygnieciu wstawic na kilka godzin do lodowki.
5. Podawac na zimno lub goraco z sosem chrzanowym.