Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połow± koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyj±ć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzaj±c po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyn±. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyj±ć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryn±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka drożdżowa bakaliowa


50 dag m±ki
1 opakowanie drożdży w proszku
1 szkl. mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
bakalie
szczypta soli Połowę m±ki zmieszać z drożdżami, łyżeczk± cukru, zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyro¶niętego rozczynu wraz z reszt? m±ki, sol±, wymieszać, wyrobić ciasto. Masło rozpu?cić, letnie dodać do ciasta, ponownie wyrobić. Na końcu dodać oprószone m?k± bakalie, wymieszać, odstawić.
Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy, piec w temp. 200 st. C.

Przepisy kulinarne - losowy

Przysmak ananasowy


75 g wysuszonego orzecha kokosowego
1 ananas
175 g cukru
50 g masła
50 g orzechów włoskich

Do miski włożyć orzech kokosowy, zalać gor?c? wod? i zostawić na 10 min., aż zmięknie. Skroić górn± czę?ć ananasa pozostawiaj±c kilka li?ci. Skroić skórę i usun±ć kolczaste i br?zowe kawałki. Mi?ższ pokroić na kawałki, przełożyć na teflonow± patelnię, wsypać cukier. Dodać masło. Orzech kokosowy ods?czyć i dodać do ananasa. Przez 30 min. podgrzewać  mieszaj±c, aż wyparuje sok z ananasa. Zdj±ć z ognia i dodać drobno posiekane orzechy. Deser wyłożyć na półmisek i udekorować li?ćmi ananasa. Podawać na zimno lub na gor?co.