Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połową koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyjąć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzając po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyną. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś ze szpinakiem i ostrą papryką


Składniki •  50 dag filetów z łososia
  
•  80 dag szpinaku
  
•  2 cytryny
  
•  2 ząbki czosnku
  
•  2 papryki czuszki
  
•  po łyżce oliwy i oleju
  
•  sól i pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Szpinak umyć, osuszyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w cieniutkie paseczki.
    
2.  Czuszki przekroić na połowy, oczyścić z nasion i posiekać.
    
3.  Łososia umyć, osuszyć, opruszyć solą oraz pieprzem i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
    
4.  Oddzielnie na rozgrzanej oliwie podsmażyć zmiażdżone ząbki czosnku, dodać szpinak i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną czuszkę.
    
5.  Na talerze nałożyć szpinak. Na nim ułożyć po kawałku łososia. Podawać z cytryną pokrojoną w ćwiartki.


Przepisy kulinarne - losowy

Filety rybne w sosie cytrynowym (gotowane)


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 4 filety z mintaja
- morszczuka lub dorsza (mogą być zamrożone)
- sok z jednej cytryny
- cebula pokrojona na talarki
- łyżka cukru
- 2 jajka
- łyżka mąki
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania na talerzach)

Sposób przyrządzania:

Do półtorej szklanki wrzącej, osolonej wody w rondlu dodaj sok z cytryny, cebulę, cukier i włóż filety z ryby. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z mąką, dolej do tego nieco wywaru z ryby, połącz z ugotowaną rybą, po czym, mieszając, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Podając, możesz posypać potrawę natką.