Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połową koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyjąć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzając po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyną. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wołowina smażona po syczuańsku


Składniki:
1/2 kg polędwicy lub zrazówki wołowej
1 mała cebula pocięta w półplasterki
1/2 średniej marchwi pociętej w zapałki
4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w zapałkii
2 ząbki czosnku wyci?nięte
2 łyżeczki sosu chili (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
sok z 3 plasterków świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka cukru
Przygotowanie: Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie sie najłatwiej gdy jest lekko zamarznięte). Składniki marynaty poł?czyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min. Marchew i świeże papryczki pokrajać w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki. Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wod?, osączyć, odstawić. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Mieszając smażyć połowę pokrajanego mięsa, około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu. Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drug? porcję mięsa, osączyć. Olej zlać, patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ci?gle mieszając, wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić. Wsypać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sek. Pokropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast z ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tortelli di zucca


Składniki: ciasto: - 200 g (1.5 szklanki) mąki luksusowej - typ 550 - 2 jaja - sól nadzienie: - 250 g (szklanka i trochę) puree z dyni - 80 g tartego parmezanu - 1 jajko - tarta gałka muszkatołowa - bułka tarta - świeżo mielony pieprz - sól - szczypta cukru sos: - 3 łyżki puree z dyni - 2 łyżki masła - 1 cebula pokrojona w kostkę - 2 łyżki cointreau lub innego likieru pomarańczowego - 3 łyżki śmietanki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania: Zagnieść ciasto na pierogi: w stożku mąki zrobić wgłębienie, wbić jajka i ubijać je widelcem łącząc z mąką. Powstałą kulę ciasta zagniatać przez 15 minut, odstawić przykrytą ściereczką, aby ciasto odpoczęło. Składniki farszu (bez bułki) wymieszać. Następnie dodajemy bułkę, aby masa uzyskała konsystencję gęstego twarożku. Ciasto rozwałkowywać na cienkie płaty i kroić na pasy szer. 4 cm. Układać na pasie farsz łyżeczką co 2 - 3 cm, przykrywać pasem ciasta i kroić na kwadraty z farszem na środku (nożem lub radełkiem do faworków). Zlepić brzegi kwadratów. Tortelli gotować w gorącej, osolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i dodać dynię. Zamieszać, dodać sól, pieprz i gałkę, dusić 5 minut. Wlać likier, zapalić i smażyć, aż płomień się wypali. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gorące tortelli wrzucić na patelnię z sosem, zamieszać i podawać. Z tych proporcji wychodzi mniej więcej 30 - 35 pierożków. Równie pyszne są tortelli polane gorącym masłem.