Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połow± koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyj±ć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzaj±c po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyn±. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyj±ć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryn±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Deser z bananów


4 banany
twarożek waniliowy homogenizowany
rodzynki
1/2 tabliczki czekolady Banany ze skórk± przekroić wzdłuż. Na każd± połówkę położyć trochę serka i rodzynki. Posypać start? czekolad?.

Przepisy kulinarne - losowy

KAPUSTNICA


Składniki • 50dag kapusty kiszonej z sokiem
• cebula
• czosnek
• 40 dag wędzonego bekonu
• 2-3 grzyby suszone
• m±ka
• ¶mietana
• li¶ć laurowy
• sól
• pieprz
• papryka w proszku Etapy przygotowania 1. Wędzony bekon i kapustę gotować z przyprawami,cebul± i grzybami około godziny 2. Miękkie mięso wyj±ć,pokroić na kawałki i włożyć ponownie do zupy 3. Dodać paprykę i zagę¶cić zupę ¶mietan± z m±k± 4. Zamiast bekonu można wzi±ć np.wędzon± golonkę lub kiełbasę