Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wykwintny auszpik z łososia


Składniki Przepis 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
120 g tuńczyka (z puszki)
120 g krewetek bez skorupek
3 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki białego wytrawnego wina
100 g kawioru
1 pęczek koperku
1 cytryna
listki dekoracyjnej sałaty
(np. kędzierzawej)   Formę na babkę wstawić do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Poł?czyć z 2 1/2 szklanki ciepłej wody, podgrzać, by się rozpu?ciła, wymieszać z winem. Koperek umyć, 3-4 gał?zki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Łososia pokroić na małe kawałki. Krewetki umyć. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z łososiem i krewetkami, 3/4 kawioru i połową koperku. Gdy żelatyna przestygnie, wyjąć formę z zamrażalnika, wlać czę?ć żelatyny, rozprowadzając po dnie i bokach. Wstawić na 5 min do zamrażalnika. Formę wypełnić nadzieniem i zalać pozostał? żelatyną. Wstawić na 6 godz. do lodówki. Cytrynę umyć, pokroić na cz?stki. Formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyjąć auszpik. Przybrać sałat?, kawiorem, koperkiem. Podać z cytryną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapka z serem i kiwi


Kromkę ciemnego chleba tostowego posmarować łyżeczką masła lub margaryny. Obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego. Zjeść z kiwi i marchewką.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody Fantazja


Składniki: - 30 dag pokruszonych ciastek migdałowych lub kokosanek
- po pół filiżanki likieru orzechowego i śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie lodów wiśniowo-waniliowych (1,5 1)
- słoik wiśni w syropie do dekoracji:
- wiśnie koktajlowe Wykonanie: Wymieszaj ciastka z likierem i ubij śmietanę z cukrem. Do pucharków nakładaj na przemian warstwę ciastek i lodów. Na górze ułóż osączone wiśnie, udekoruj bitą śmietaną i wisienkami koktajlowymi.