Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tara-Tor


Składniki
 
3 ogorki swieze,
 
1 peczek rzodkiewek,
 
5 zabkow czosnku,
 
szczypiorek,
 
troszke koperku
  
1 jogurt naturalny lub kefir
  
sol, pieprz do smaku  Sposób wykonania
 
1.  Ogorki i rzodkiewke pokroic w polplasterki.
 
2. Czosnek posiekac drobniutko ze szczypta soli.
 
3. Dodac pokrojony szczypiorek i koperek.
 
4. Dolac jogurtu lub kefiru
 
5. Doprawic do smaku.


Przepisy kulinarne - losowy

Skrzydełka kurczaka w sosie morelowym


Produkty: 1 kg skrzydełek kurzych
2 łyżki oliwy
sól
Sos:
20 dag suszonych moreli
4 łyżki cukru
po 1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu
2 łyżki wódki czystej
Wykonanie: Sos: morele umyć, zalać 1 szklanką wody i moczyć 2-3 godz., następnie gotować 30 min. Przestudzić, zmiksować, dodać cukier, pieprz i cynamon. Gotować 5 min. na małym ogniu, po czym dodać wódkę i wymieszać. Skrzydełka umyć, osączyć, posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie ułożyć je w płaskim naczyniu żaroodpornym, cienko posmarować oliwą i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni. Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, posmarować je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Resztę sosu podać osobno.