Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wy¶mienity pstr±g po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub ¶mietany 12 % lub 36 % Rybę wyj±ć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetw±. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w ¶rodku nasmarować sol±, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstw±, owin±ć w folie aluminiow± i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielko¶ci ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie ¶mietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piek±c się należy dodać do przygotowanego wcze¶niej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w cało¶ci na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

sernik z kaw±


Składniki Ciasto: 350 g. masła
500 g. m±ki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
75 g. herbatników
olejek arakowy Nadzienie: 25 g. masła
5-6 łyżek kawy rozpuszczalnej
7 jaj
500 g. twarogu mielonego
200 g. cukru
czubata łyżka m±ki
czubata łyżka m±ki ziemniaczanej Wykonanie Ciasto: Masło stopić i ostudzić  Makę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy połaczyć i zagnie¶ć z masłem.
2/3 ciasta wyłożyć na natłuszczona blachę i posypać połow± pokruszonych herbatników. Nadzienie: Masło stopić, kawę rozpuscić w amaretto, jajka rozbić. Ser, żółtka, 150 g. cukru, m±ki i kawę wymieszać, dodać roztopione masło.
Białka ubić na sztywno i dodać resztę cukru. W dwóch porcjach połaczyć z serem i wyłożyć na ciasto. Resztę herbatników połaczyć z pozostałym ciastem i połowa powstałej kruszonki posypać masę serow±.  Wstawić do piekarnika na 40 min. Po 20 minutach posypać reszta kruszonki.  

Przepisy kulinarne - losowy

Tort czekoladowo-pomarańczowy


Składniki: biszkopt: 4 jaja, płaska łyżka cukru, cukier waniliowy, łyżeczka startej skórki z pomarańczy, płaska łyżka m±ki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół płaskiej łyżki m±ki ziemniaczanej, łyżka kakao, szczypta zmielonego cynamonu krem: 6-7 pomarańczy, opakowanie kremu do tortów, 2 i 1/3 szklanki ¶mietany kremówki ponadto: łyżeczka startej skórki z pomarańczy, 2,5 dag polewy z gorzkiej czekolady Wykonanie: Na pocz±tku rozgrzej piekarnik do 170°C. Dno tortownicy (o ¶rednicy około 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj biszkopt: jaja wbij do miski, dodaj 4 łyżki gor±cej wody. Cało¶ć przez minutę ubijaj mikserem (na najwyższych obrotach) na puszyst± masę. Cukry wymieszaj ze skórk± z pomarańczy. Cienk± stróżk± wsypuj je do masy, cały czas mieszaj±c. Ubijaj jeszcze 6 minut. M±kę pszenn± bardzo dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, m±k± ziemniaczan±, kakao i cynamonem, po czym dodaj do masy. Ciasto wlej do formy, piecz 30-35 minut.
Przygotuj krem: obierz i podziel na cz±stki (pamiętaj o usunięciu pestek!) 4 pomarańcze, zachowaj sok, który wyciekł podczas przygotowań. Z pozostałych pomarańczy wyci¶nij sok, po czym odlej 200 ml (sok zostanie użyty do przygotowania kremu). Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu - ubij ze ¶mietan±, sokiem pomarańczowym i skórk± z pomarańczy. Upieczony uprzednio biszkopt przekrój na 3 placki. Na dolny wyłóż 1/3 kremu, rozsmaruj, przykryj drugim plackiem. Na ciasto wyłóż cz±stki pomarańczy i posmaruj połow± pozostałego kremu. Przykryj trzecim plackiem i lekko doci¶nij. Bok i wierzch tortu posmaruj reszt± kremu. Przygotuj polewę i ozdób ni± wierzch tortu. Na koniec ubij 200 ml ¶mietany i - wyciskaj±c fantazyjne rozetki - ozdób wierzch tortu. Odstaw do schłodzenia na około 3 godziny. Tort możesz też ozdobić cz±stkami pomarańczy i wiórkami z czekolady.