Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mule po marynarsku


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
300 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 marchew,
1 maly por,
40 g masla,
500 ml bialego wytrawnego wina,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki.
Sos:
30 g masla,
40 g maki,
200 ml mleka.

1. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac. Pora obrac, umyc i pokroic w plasterki. Marchew obrac, umyc i pokroic wzdluz na 4 czesci.
2. Przygotowane warzywa zalac 250 ml wina. Gotowac na wolnym ogniu 15 min, po
czym przecedzic.
3. Z podanych skladnikow przyrzadzic sos beszamelowy. Rozcienczyc go wywarem z
jarzyn oraz pozostalym winem.
4. Mule ulozyc na dnie zaroodpornego naczynia, oblozyc kawaleczkami masla, zalac rozcienczonym beszamelem i zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 200żC
piekarniku.
5. Podawac przybrane zielona pietruszka

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka po węgiersku z marynowaną papryką


Składniki • 2 saszetki ryżu (20 dag) • 2 papryki czerwone,żółte i zielone • duży czerwony grejpfrut • 25 dag salami • czuszka • 2 łyżki oleju do smażenia, sól • pęczek szczypiorku • marynata: 4 ząbki czosnku, gałązka oregano, sok z 2 cytryn, sól, • 1 łyżka octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz Etapy przygotowania 1. Papryki kroimy na pół i usuwamy nasiona i błony.Kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wrzątkiem. Po 2 min odlewamy wodę i hartujemy je pod zimną wodą.Obieramy ze skórki. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez prasę i łączymy z pozostałymi składnikami zalewy. Dodajemy kawałki papryki i odkładamy pod przykryciem na 5 h do lodówki, co jakiś czas mieszając. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Grejpfruta obieramy ze skórki,dzielimy na części i obieramy z błonek. Kroimy na kawałki. Salami obieramy z osłonki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę. Wyjmujemy. 3. Kawałki papryki wykładamy z marynaty i kroimy w kostkę. Ugotowany ryż odsączamy i przekładamy do miski. Czuszkę szatkujemy i dodajemy ją z pozostałymi składnikami do ryżu i mieszamy. Całość solimy i dodajemy 3 łyżki zalewy. Jeszcze raz mieszamy. 4. Gotową sałatkę posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.