Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Murzin czarny i biały


SKŁADNIKI: MURZIN CZARNY 70 dkg grubo mielonej mąki razowej żytniej 30 dkg mąki pszennej 1,5 dkg drożdży zakwas, sól, woda wędzona szynka MURZIN BIAŁY 1 kg mąki pszennej 1,5 dkg drożdży sól, woda biała kiełbasa WYKONANIE: Z podanych składników (bez wędliny) zagnieść ciasta i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć je na deskę, podsypać mąką, podzielić na kawałki wielkości bułek, wyrobić i rozgnieść na placuszki. Do środka włożyć wędliny: do czarnego kawałki szynki i zamykać jak mieszek - zawinąć brzegi placuszka do góry i zacisnąć; do białego kawałki białej kiełbasy, zawinąć ciasto, zamykając na końcach - ma być podłużny. Wkładać do pieca łączeniem ciasta do spodu. Piec ok. 45 min. - biały w temp. 200° C, a czarny w 270° C. Po upieczeniu i przekrojeniu wokół wędliny powstanie pusta przestrzeń

Przepisy kulinarne - losowy

Sos chrzanowy z czerwonym pieprzem


Składniki • słoiczek chrzanu • 2 łyżki musztardy • cytryna • 5 dkg. czerwonego pieprzu • 250 ml. jogurtu naturalnego • kilka kropli oleju sezamowego i oliwy z oliwek • sól, pieprz czarny Etapy przygotowania 1. Czerwony i czarny pieprz rozetrzeć w moździerzu, wycisnąć sok z połówki cytryny.
2. Połączyć wszystkie składniki intensywnie mieszająć. Dosolić do smaku, ewentualnie dodać szczyptę cukru.
3. Odstawić sos do lodówki na co najmniej 30 minut.