Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z kapusty pekińskiej i szynki


Produkty: kapusta pekińska - 1 szt.
rzodkiewka - 1 pęczek
szynka - 20 dag
szczypiorek - 1 pęczek
jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
ogórek (świeży) - 1 szt.
majonez
sól, pieprz Wykonanie: Kapustę pekińską, rzodkiewkę i szczypiorek wypłukać, wysuszyć, drobno pokroić (rzodkiewkę w talarki). Pokroić drobno również szynkę, obrane jajka i ogórek. Wszystko wymieszać, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku

Przepisy kulinarne - losowy

Grecki dip


Składniki •  1-2 świeże ogórki
  
•  1/2 pudełeczka serka śmietankowego o smaku naturalnym
  
•  szczypta przyprawy greckiej Tzatzyki
  
Etapy przygotowania 1.  ogórki obrac ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce, lekko posolić; odstawić na 5-10 minut. Po tym okresie odlać wodę z ogórków
    
2.  dodać 1/2 opakowania serka, przyprawę grecką- wymieszać
    
3.  podawac jako dodatek do pieczonych mięs