Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z kurczaka z makaronem



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.
250 g piersi kurczaka,
100 g makaronu sojowego,
6 szklanek wody,
1/2 kg kosci lub 1 biala rzodkiew,
maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki mielonego,
5 malych korzeni pietruszki,
1 cebula,
1/2 lyzeczki soli,
3 male grzyby boczniaki,
1 sloiczek miniaturowych kolb kukurydzy,
3-4 pedy bambusa,
2 cebulki dymki z czescia zielona,
10 duzych orzechow laskowych,
do przybrania natka pietruszki.

1. Przygotowac wywar. Pietruszke i cebule obrac, oplukac. Do zimnej wody wlozyc
kosci, pietruszke, imbir, sol, gotowac na malym ogniu 45 min.
2. Makaron namoczyc na 15 min., osaczyc na sitku.
3. Kurczaka pokroic w paski. Boczniaki oplukac i pokrajac w paski.
4. Orzechy wyluskac i zalac wrzatkiem na 5 min., otrzec skorki, dymke umyc i
pokroic czesc zielona na odcinki dlugosci 4 cm. Pedy bambusowe pokroic w
paski.
5. Wywar zagotowac, wlozyc pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pedy bambusowe, orzechy i pokrajana dymke. Zmniejszyc
ogien i gotowac 5 min.
6. Zupe przelac do wazy, przybrac galazkami pietruszki. Podawac goraca.

Przepisy kulinarne - losowy

Migdałowe ciasto z serem ricotta


SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka o temperaturze pokojowej 1 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki serka ricotta 1 ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 ½ łyżeczki rumu ¾ łyżeczki esencji waniliowej ¾ łyżeczki esencji migdałowej 1 szklanka + 2 łyżki migdałów drobno posiekanych migdałów 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25cm. Za pomocą miksera ubijać jajka, cukier i olej, aż masa stanie się jasnożółta i gęsta (przez ok.8 minut). Dodać ricottę, sok i skórkę z cytryny, rum, ekstrakt waniliowy oraz migdałowy i wymieszać na gładką masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać szklankę posiekanych migdałów i zmieszać sypkie składniki. Dodać masę jajeczno-serową z dodatkami aromatycznymi w trzech porcjach. Mieszać ręcznie składniki, aż masa stanie się jednolita. Przełożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40-45 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest suche, wbijając szpikulec. Gdy po wyjęciu jest czysty, wyjąć ciasto z piekarnika. Masa serowa ¾ szklanki serka ricotta 1 jajko ¼ szklanki + 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skórki cytrynowej 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki mleka 1 szklanka płatków migdałowych Podczas gdy ciasto się piecze, przygotować masę serową. Zmieszać ricottę, jajko, ¼ szklanki cukru, skórkę i wanilię. Podgrzać na małym ogniu mleko z 2 łyżkami cukru i zmieszać z płatkami migdałowymi. Ostudzić ciasto przez 6-8 minut po wyjęciu z piekarnika. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190° Celsjusza. Posmarować ciasto masą serową i posypać glazurowanymi płatkami migdałowymi. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika, aż płatki migdałowe lekko zbrązowieją. Przed wyjęciem z tortownicy, studzić ciasto całkowicie.