Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity pstrąg po norwesku


Składniki Przepis 1 duży pstr?g mrożony / około 2 kg 1 duża cytryna 1 duży pęczek koperku sól, sos: 5 lub 6 cebulek szalotek, pół kostki margaryny, jedno opakowanie serka homogenizowanego bez smaku lub śmietany 12 % lub 36 % Rybę wyjąć na noc z zamrażalnika i zostawić przez noc, aby się rozmroziła. Następnego dnia odci?ć głowę oraz ogon z płetwą. Przeci?ć rybę wzdłuż linii brzusznej i wypatroszyć jednak nie usuwać szkieletu. Pokroić umyt? cytrynę w plastry/nie obierać ze skórki/, koperek umyć. Rybę w środku nasmarować solą, ułożyć na jednej połówce plastry cytryny i koperek (cały). Przykryć rybę drug? warstwą, owinąć w folie aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 150 stopni. Piec półtorej godziny, albo nieco dłużej / zależy od wielkości ryby/. W tym czasie przygotować sos: - cebulki obrać i posiekać w kostkę, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aby się zeszkliła. Dodać pół kostki masła, opakowanie śmietany / lub serka/ i ci?gle mieszać. Dodać pieprz i sól i dalej podgrzewać. Gdy ryba jest już upieczona sos, który wydzieliła piekąc się należy dodać do przygotowanego wcześniej sosu. Zamieszać, abu substancje się poł?czyły. Podawać w całości na dużym półmisku udekorowanym cytryna i sałat?. Sos może być zarówno ciepły jak i zimny. Potrawa ta znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami z wody oraz z chrzanem. Przepis wypróbowany wielokrotnie. Receptura pochodzi z Lofotów z Norwegii. Smacznego!!!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chrupiące koreczki z pieczarek i boczku


Produkty: 1 kg. malutkich pieczarek • chudy boczek (1 plasterek na 1 pieczarkę) • olej do smażenia Wykonanie: 1. Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. 2. Boczek włożyć na 15-20 min. do zamrażalnika i pokroić w jak najcieńsze plasterki (z zamrażalnika łatwiej się pokroi). 3. Każdą pieczarkę owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. 4. Smażyć we frytkownicy na rumiano. Zamiast boczku surowego może być też boczek wędzony.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka owocowa z bitą śmietanką


Składniki • 2 banany  • 3 duże jabłka • winogrona  • 2 duże pomarańcze • 5 kiwi • truskwawki • sok z cytryny • bita śmietana Etapy przygotowania 1. Na początek wszystkie owoce umyj. 2. Wszystkie owoce posiekaj na plasterki. Potem wszytko włóż do miseczki, polej sokiem z cytryny i włóż na 20 minut do lodówki. 3. Po wyjęciu z lodówki ozdób bitą śmietaną możesz dodać listek mięty. 4. Podawaj odrazu. Możesz też polać deser sosem czekoladowym.