Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ogórki nadziewane masą z szynki lub cielęciny


3 młode, długie ogórki świeże
20 dkg okrawków z szynki lub 20 dkg cielęciny (gotowanej lub pieczonej)
3-4 łyżki sosu beszamelowego
4łyżki sosu majonezowego
pieprz
sól
listki sałaty
pomidor do przybrania

Ogórki przygotować jak podano wyżej. Mięso zemleć, wymieszać z gęstym sosem beszamelowym, gęst? mas? nałożyć ogórki. Dalej przyrz?dzić tak jak ogórki nadziewane sałatkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Camembert w sosie żurawinowym


2 krążki sera camembert (przepis na dwie osoby)
1 jajo
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 łyżki migdałów w płatkach
olej roślinny do smażenia
1/2 szklanki żurawiny (do mięs)
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
czerwona papryka słodka
Na patelnię wlewamy dosyć sporo oleju tak, aby jego poziom odpowiadał połowy wysokości krążka camembert. Olej rozgrzewamy umiarkowanie. Krążki sera delikatnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, do której dodajemy płatki migdałów, po czym delikatniutko wkładamy go do tłuszczu. Smażymy śmiało, aż się zarumieni, po czym bardzo uważnie i delikatnie przewracamy go na drugą stronę. Panierka powinna być złocista i spójna. Na środku talerza robimy plamę z żurawin, którą wcześniej mieszamy z musztardą, szczyptą pieprzu, cukru i soli. Usmażony ser delikatnie przekładamy na żurawinę. Podajemy z testowanym pieczywem.