Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sandwicz z kremem serowo- orzechowym


PRZEPIS: Dwie cienkie kromki chleba smarujemy kremem serowo- orzechowym, pokrywamy cienkimi plasterkami rzodkiewek, przykrywamy dwiema posmarowanymi kremem kromkami i po przepołowieniu złożonych 4 kromek uzyskujemy 4 sandwicze. KREM SEROWO-ORZECHOWY 4 dag masła ucieramy na puch, dodajemy 10 dag utartego łagodnego sera żółtego (gouda, ementaler, edamski) oraz 3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych. Dodajemy też 2- 3 łyżki mleka (może być mleko skondensowane). Krem powinien być w miarę gęsty.

Przepisy kulinarne - losowy

Tarta szparagowa z szampanem


SKŁADNIKI: 0.25 kg mąki, 0.125 kg masła, 1 jajo, 0.002 kg soli. 0.5 kg białych szparagów, 0.5 kg zielonych szparagów, 0.05 kg masła, 0.03 kg szalotki, 0.1 l szampana, 0.1 l soku ze szparagów, 0.2 l śmietany 30%, 2 jaja, 0.01 kg sera parmezan, 0.001 kg gałki muszkatałowej, 0.001 kg czarnego pieprzu mielonego, 0.001 kg soli. WYKONANIE: Mąkę, masło, jaja i sól ugnieść i odstawić w chłodne miejsce. Szparagi obrać i gotować 12 - 15 min. Pokroić szalotkę na małą kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać szampana i zredukować do 50 % objętości. Do całości dolać śmietanę, bulion szparagowy i gotować 10 min. na małym ogniu. Uformować ciasto i nałożyć na foremkę lekko je dziurkując. Tarte włożyć do pieca na kilka minut i piec w 200°C. Wymieszać śmietanę z parmezanem i jajami, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równomiernie na tarcie, dodać szparagi i piec 20 - 25 min. Sos zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokroić bazylię i dodać do sosu. Pokrojoną tarte podawać sosem i świeżą bazylią.