Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa fryzjerska


Składniki:5 dkg kawy naturalnej,
600 ml wody,
6 dkg cukru,
50 ml rumu,
120 ml śmietany kremowej,
2 dkg czekolady,
4 kulki lodów śmietankowych.

 
Sposób przyrządzenia:        Kawę zaparzyć jak kawę naturalną, odcedzić, wymieszać z cukrem, oziębić, wlać rum. Do szklanek włożyć po kulce lodów, wlać kawę, na wierzch położyć ubitą śmietankę i posypać startą czekoladą.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa wiosenna z jabłkiem


SKŁADNIKI: 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem 3 twarde i najlepiej kwaśne jabłka średniej wielkości spora łyżka margaryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego wina wytrawnego KNORR Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem szklanka śmietany 18% sól świeżo zmielony, czarny pieprz WYKONANIE: Kostki Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem zalać 4 szklankami wrzątku i dokładnie rozpuścić. Dymkę dokładnie umyć i posiekać razem ze szczypiorem na niezbyt drobne kawałki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasiennie. Czosnek obrać i zmiażdżyć z połową łyżeczki soli. Na patelni rozgrzać margarynę, lekko zeszklić dymkę ze szczypiorem, dodać następnie jabłka i czosnek, dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Składniki przełożyć do garnka, dodać wino, rozpuszczony Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem i gotować pod przykryciem przez 5-8 minut - aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość dokładnie zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smakuje wybornie z bagietką.