Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jak we włoskiej pizzerii


SKŁADNIKI: CIASTO: * 30 dag mąki (2 niepełne szklanki), * 2 dag świeżych drożdży, * 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej, * 2 łyżki oliwy, * łyżeczka cukru, * pół łyżeczki soli. FARSZ: * mała puszka pomidorów bez skórki, * 20 dag wędzonej wędliny, np. szynki, ogonówki, kiełbasy lub salami, * 3 cebule, * 30- 40 dag pieczarek, * 20 dag twardego sera w kawałku, np. goudy, * kilkanaście oliwek albo łyżka kaparów, * łyżeczka oregano, * po ćwierć łyżeczki tymianku i bazylii, * oliwa lub olej do smażenia, * sól. PONADTO: * garnuszek na rozczyn, * łyżka, * nieduża miska lub stolnica, * nóż, * deska do krojenia, * patelnia, * 3 małe miseczki, * pergamin do pieczenia lub duża tortownica, *duży płaski talerz. 1. CIASTO Połowę przygotowanej wody lekko podgrzej w garnuszku, dodaj pokruszone drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Na stolnicy lub w misce usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże i wymieszaj łyżką z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, energicznie zagniataj ciasto rękami. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Nie trwa to dłużej niż 30- 40 minut. 2. FARSZ: Cebulę obierz, pokrój w talarki i podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, posól. Umyj i osusz pieczarki, pokrój w plasterki, wrzuć na gorącą patelnię, odparuj, dodaj łyżkę oliwy, usmaż je na złoto i posól. Pomidory wyjmij z zalewy, drobno pokrój, włóż do osobnego naczynia. Wędlinę pokrój w szerokie paski lub plasterki i pozostaw na desce. Zetrzyj ser na wiórki. 3. PLACEK Połóż ciasto na środku wysmarowanej oliwą formy, lekko rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadź po całym dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Na koniec wylep rant. Jeśli wolisz, możesz rozwałkować ciasto lub rozklepać w rękach. Nie musisz nadawać mu kształtu koła, równie dobrze może być kwadratowy lub prostokątny. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5- 6 mm grubości, a trochę grubszej 7- 8 mm. Brzegi lekko podnieś palcami, żeby były nieco wyższe niż reszta placka. Przenieś go na przykrytą pergaminem blachę. Włącz też piekarnik. Ustaw termostat na 220 °C. 4. PIECZENIE Omijając brzeg, równomiernie rozkładasz składniki: najpierw pomidory, potem kolejno cebulę, pieczarki, wędlinę, oliwki albo kapary, posypujesz ziołami i serem. Powinna się piec, aż brzeg się wyraźnie zrumieni, a ser stopi. Zwykle trwa to około 20 minut. Wyjmujesz pachnący placek, kroisz na porcje i natychmiast podajesz. Postaw też na stole pieprz, paprykę, sól i keczup.

Przepisy kulinarne - losowy

Chutney z tamaryndowca


2 łyżki pasty z tamaryndowca
5 łyżek wody
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
li?cie kolendry do dekoracji Do tamaryndowca stopniowo dolewać wodę, mieszając na jednolit? pastę. Dodać przyprawy i wymieszać. Przełożyć do miseczki i udekorować kolendr?.