Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mini pity z grilowanymi paprykami i Gorgonzola


12 szt  małych chlebków pita, 2 czerwone papryki zgrilowane i pokrojone w paseczki, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 125 ml pokruszonej Gorgonzoli, 1 łyżka octu balsamicznego. Rozłożyć pity na blasze, przykryć pokrojona papryka i bazylia - zarówno świeża, jak i suszona. Posypać Gorgonzola. Zapiekać w temp. Ok. 6-8 minut, aż ser się roztopi. Skropić octem balsamicznym i od razu podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Tiramisu z jeżynami


Składniki • 300 g jeżyn • 300 g serka homogenizowanego • 4 białka • 4 łyżki bitej śmietany • 180 g cukru pudru • połowa laski wanilii • listki melisy Etapy przygotowania 1. Ser zmiksować z połową cukru i startą wanilią. Białka ubić z pozostałym cukrem. Delikatnie wymieszać z serem i bitą śmietaną. 2. Jeżyny wypłukać, osączyć, usunąć szypułki. W pucharkach warstwami układać owoce i serowy krem. Wstawić na 30 min. do lodówki. Udekorować melisą.