Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka macedońska


kalafior, kalarepa, zielony groszek, fasola, papryka, (razem warzyw 1-2 kg ),
1 łyżka mąki,
50 g masła,
2 szklanki śmietany,
sól, pieprz,
tarta bułka,
2 łyżki tartego sera

Warzywa pokroić w kostkę, paski, zagotować we wrz?cej wodzie, ale nie rozgotować. Dokładnie ods?czyć, wymieszać i włożyć do naczynia do zapiekania. Przygotować z mąki i masła zasmażkę, rozprowadzić ją ?mietaną, przyprawić solą pieprzem i papryką. Tym sosem polać warzywa. Całość posypać serem z tart? bułką i wstawić do piekarnika na 1 godz.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem


Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
3 budynie śmietankowe
Masa kokosowa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
20 dag kokosu
1 jajko     Zrobić biszkopt, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń przygotowany w następujący sposób: Na 3 szklankach soku z brzoskwiń (jeśli soku jest za mało należy dopełnić wodą) ugotować budyń. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Na masę brzoskwiniową wyłożyć przygotowaną w następujący sposób masę kokosową: Margarynę, wodę i cukier zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać kokos i dodać jajko, dobrze wymieszać. Wszystko ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut, tak aby kokos się lekko zrumienił.