Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Wyśmienity karp w winie


Składniki 1 karp o wadze ok 2 - 2,5 kg 6 łyżek masła 1 szkl wytrawnego (białego lub czerwonego) wina sól pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 roztarty ząbek czosnku 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 łyżeczki lubczyku 6 pieczarek drobno posiekanych zielona pietruszka Wykonanie 1. Oczyścić, sprawić karpia, wypłukać, osuszyć, odfiletować pozostawiając skórę, pokroić na porcje, posolić, odstawić na 30 minut, potem obtoczyć w mące. 2. Masło rozgrzać w płaskim, szerokim rondlu (lub na patelni), obsmażyć rybę z obu stron na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerz. 3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków ryby, do masła, w którym smażono karpia, dodać cebulę i czosnek, smażyć minutę mieszając,wsypać pieczarki, smażyć mieszając 2-3 minuty, dodać szczypiorek, przyprawić solą, lubczykiem, pieprzem, wlać wino, zamieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, włożyć rybę, dusić na małym ogniu 10-12 minut. 4. Przełożyć na talerz, polać sosem, posypać natką pietruszki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapomniane tosty francuskie


Składniki:
* bułka wrocławska lub chleb tostowy
* 2 jajka
* 2 szkl. mleka
* cukier
* cukier waniliowy
* tłuszcz do smażenia Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać mleko, cukier. Pieczywo moczyć i smażyć na piękny złoty kolor. Podawać z dżemem, posypane pudrem, a nawet z miodem.
Dobre na ciepło i na zimno.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z korzenia lotosu


puszka korzenia lotosu
zielona papryka
marchewka
łyżka młodego groszku
puszka kasztanów wodnych
2 łyżeczki oleju sezamowego
sól

Korzeń lotosu odcedzić i pokroić na plastry. Paprykę pokroić na talarki, marchewkę w kostkę i z groszkiem wrzucić na kilka minut do osolonego wrz?tku, odcedzić. Korzeń lotosu wyłożyć na półmisku, na nim warzywa i pokrojone kasztany, skropić olejem.