Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Ziemniaczane placuszki z paluszkami krabowymi.


Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam mrożonych) - 3 średnie cebule - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz - 1 szklanka buki tartej - 1/2 szklanki mąki - olej do smażenia SOS 1: - 6 łyżek majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 3 średnie korniszony - ok. 3-4 gałązek świeżego koperku - trochę szczypiorku (ok. 4 łyżki posiekanego) - ok. 3 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków (podgrzybek, borowik czy pieczarki) SOS 2: - 3 łyżki oliwy - 1 duży pomidor - 1 cebula - sól, pieprz - kilka listków świeżej bazyli (ew. suszona) - można też dodać szczyptę ostrej papryki w proszku Wykonanie PLACUSZKI: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w słonej wodzie aż będą zupełnie miękkie- tzn. dobre do jedzenia:) Następnie studzimy i dokładnie tłuczemy (można tez przecisnąć przez praskę). 2. Paluszki krabowe (jeżeli są mrożone to oczywiście rozmrażamy) baaardzo drobnutko siekamy. 3. Cebulę siekamy i mieszamy razem z zieniakami, krabami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Z masy formujemy średniej wielkości placuszki i panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i na końcu w tartej bułce. 5. Placuszki smazymy na oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Same placuszki są bardzo dobre ale jeszcze lepiej smakują z jakimś sosem. Ja zazwyczaj robię te 2 ale oczywiście możecie podać placuszki z Waszym ulubionem sosem:D SOS 1: 1. Ogórki i kapary (lub grzybki) kroimy w drobnutką kosteczkę. Szczypiorek i koperek siekamy. 2. Mieszamy razem z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. SOS 2: 1. Cebulę siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i sam miąższ (bez pestek) kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw lekko szklimy cebulę, potem wrzucamy pomidora i dusimy ok. 6-8 minut. Przed końcem dodajemy bazylię, sól, pieprz. 3. Wielbiciele ostrych sosów mogą dodać sproszkowanej chili.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wielkanocne gniazdka


SKŁADNIKI: • 18 jajeczek przepiórczych • 1 mała makrela wędzona • 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku • 1 bagietka • kiełki lucerny, listki sałaty WYKONANIE: 1. Jajka przepiórcze obmyć i ugotować na twardo (ok 4 min) i obrać ze skorupek. 2. Makrelę obrać po czym zmielić i wymieszać z majonezem, musztardą i papryką. Bagietkę pokroić prostopadle na kromeczki grubości ok 2 cm. Smarować każdą kromkę masą, na środku układać jajeczka (2-3 w zależności od wielkości przekroju bagietki) a dookoła kiełki , które ładnie lepią się do pasty. Zamiast pasty mozna użyć np. majonezu z chrzanem. Gniazdka ułozyć na listkach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy