Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Ziemniaczane placuszki z paluszkami krabowymi.


Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam mrożonych) - 3 średnie cebule - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz - 1 szklanka buki tartej - 1/2 szklanki mąki - olej do smażenia SOS 1: - 6 łyżek majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 3 średnie korniszony - ok. 3-4 gałązek świeżego koperku - trochę szczypiorku (ok. 4 łyżki posiekanego) - ok. 3 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków (podgrzybek, borowik czy pieczarki) SOS 2: - 3 łyżki oliwy - 1 duży pomidor - 1 cebula - sól, pieprz - kilka listków świeżej bazyli (ew. suszona) - można też dodać szczyptę ostrej papryki w proszku Wykonanie PLACUSZKI: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w słonej wodzie aż będą zupełnie miękkie- tzn. dobre do jedzenia:) Następnie studzimy i dokładnie tłuczemy (można tez przecisnąć przez praskę). 2. Paluszki krabowe (jeżeli są mrożone to oczywiście rozmrażamy) baaardzo drobnutko siekamy. 3. Cebulę siekamy i mieszamy razem z zieniakami, krabami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Z masy formujemy średniej wielkości placuszki i panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i na końcu w tartej bułce. 5. Placuszki smazymy na oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Same placuszki są bardzo dobre ale jeszcze lepiej smakują z jakimś sosem. Ja zazwyczaj robię te 2 ale oczywiście możecie podać placuszki z Waszym ulubionem sosem:D SOS 1: 1. Ogórki i kapary (lub grzybki) kroimy w drobnutką kosteczkę. Szczypiorek i koperek siekamy. 2. Mieszamy razem z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. SOS 2: 1. Cebulę siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i sam miąższ (bez pestek) kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw lekko szklimy cebulę, potem wrzucamy pomidora i dusimy ok. 6-8 minut. Przed końcem dodajemy bazylię, sól, pieprz. 3. Wielbiciele ostrych sosów mogą dodać sproszkowanej chili.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wieprzowina po gruzińsku


Składniki • 30 dkg wieprzowiny • 30 dkg ziemniaków • 1 pomidor • 3 dkg koncentratu pomidorowego • 20 dkg fasolki szparagowej • 10 dkg ogórków kiszonych • 6 dkg cebuli • 3 dkg tłuszczu • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 1 łyżka posiekanej pietruszki • sól, pieprz • 2 łyżki mąki Etapy przygotowania 1. Mięso pokroić w małe plastry, oprószyć solą i mąką i zrumienić, przełożyć do rondla. 2. Obrane ziemniaki pokroić w plastry i dodać do mięsa, fasole szparagową, ogórki, obrane pomidory pokroić w kostkę. Wszystko zalać wodą i gotować. 3. Dać koncentrat pomidorowy, zrobić zasmażkę, dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i pietruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak pieczony z cytryną, miętą i suszonymi morelami


Produkty: - 1 duży kurczak (ok. 1.2kg)
- 2 cytryny
- 1/2 kg suszonych moreli
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 torebka herbaty earl grey
- kilka gałązek mięty (lub natka pietruszki)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki masła Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 250° C. Ze sparzonej i wyszorowanej cytryny cieniutko obieramy skórkę, którą następnie na 1 minutę wkładamy do wrzątku, odcedzamy i drobno siekamy. Drugą cytrynę obieramy. W miseczce mieszamy przyprawy, sól i pieprz. Nacieramy kurczaka od środka przyprawami, nadziewamy połową mięty, 4 morelami i podzielonymi na ćwiartki cytrynami. Na wierzchu smarujemy masłem rozmieszanym z oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, obracając od czasu do czasu i polewając sosem z pieczenia. Resztę moreli zalewamy na 5 minut gorącą herbatą, tak by były nią przykryte. Odcedzamy i układamy wokół kurczaka, którego posypujemy resztą przypraw i skórką z cytryny. Pieczemy go jeszcze 30 minut, nadal cały czas obracając i polewając sosem.