Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Ziemniaczane placuszki z paluszkami krabowymi.


Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam mrożonych) - 3 średnie cebule - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz - 1 szklanka buki tartej - 1/2 szklanki mąki - olej do smażenia SOS 1: - 6 łyżek majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 3 średnie korniszony - ok. 3-4 gałązek świeżego koperku - trochę szczypiorku (ok. 4 łyżki posiekanego) - ok. 3 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków (podgrzybek, borowik czy pieczarki) SOS 2: - 3 łyżki oliwy - 1 duży pomidor - 1 cebula - sól, pieprz - kilka listków świeżej bazyli (ew. suszona) - można też dodać szczyptę ostrej papryki w proszku Wykonanie PLACUSZKI: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w słonej wodzie aż będą zupełnie miękkie- tzn. dobre do jedzenia:) Następnie studzimy i dokładnie tłuczemy (można tez przecisnąć przez praskę). 2. Paluszki krabowe (jeżeli są mrożone to oczywiście rozmrażamy) baaardzo drobnutko siekamy. 3. Cebulę siekamy i mieszamy razem z zieniakami, krabami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Z masy formujemy średniej wielkości placuszki i panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i na końcu w tartej bułce. 5. Placuszki smazymy na oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Same placuszki są bardzo dobre ale jeszcze lepiej smakują z jakimś sosem. Ja zazwyczaj robię te 2 ale oczywiście możecie podać placuszki z Waszym ulubionem sosem:D SOS 1: 1. Ogórki i kapary (lub grzybki) kroimy w drobnutką kosteczkę. Szczypiorek i koperek siekamy. 2. Mieszamy razem z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. SOS 2: 1. Cebulę siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i sam miąższ (bez pestek) kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw lekko szklimy cebulę, potem wrzucamy pomidora i dusimy ok. 6-8 minut. Przed końcem dodajemy bazylię, sól, pieprz. 3. Wielbiciele ostrych sosów mogą dodać sproszkowanej chili.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem rosyjski


Składniki •  4 żółtka •  4 łyżki cukru •  3 łyżki araku lub rumu •  1/4 l śmietany •  1 łyżka cukru pudru •  4 winogrona Etapy przygotowania 1. żółtka ucierać z cukrem tak długo, aż powstanie gęsty białawy krem, do kremu dodawać stopniowo arak lub rum 2. schłodzoną śmietanę ubić i odłożyć 4 łyżki do przybrania, pozostałą śmietanę połączyć delikatnie z masą z żółtek. 3. cztery pucharki napełnić kremem. Przy pomocy szprycy z nasadką wyciętą w gwiazdkę wycisnąć na krem rozetki z bitej śmietany. 4. każdą porcję udekorować owocem obtoczonym w cukrze.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos szałwiowo-jabłkowy


Składniki • 25 dag jabłek • 8-10 listków świeżej szałwi • łyżka octu jabłkowego • mała czerwona cebulka • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Jabłka zcieramy wraz ze skórką, odrzucając gniazda nasienne. Siekamy listki szałwi. Drobno siekamy cebulkę. Wrzucamy szałwię, jabłka i cebulkę na patelnię, wraz z łyżką octu jabłkowego zmieszanego z 2-3 łyżkami wody. Dusimy na średnim ogniu, aż jabłka się rozgotują. Wrazie konieczności dodajemy wodę ale niezbyt dużo, by sos nie stał się wodnisty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy.