Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Ziemniaczane placuszki z paluszkami krabowymi.


Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam mrożonych) - 3 średnie cebule - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz - 1 szklanka buki tartej - 1/2 szklanki mąki - olej do smażenia SOS 1: - 6 łyżek majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 3 średnie korniszony - ok. 3-4 gałązek świeżego koperku - trochę szczypiorku (ok. 4 łyżki posiekanego) - ok. 3 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków (podgrzybek, borowik czy pieczarki) SOS 2: - 3 łyżki oliwy - 1 duży pomidor - 1 cebula - sól, pieprz - kilka listków świeżej bazyli (ew. suszona) - można też dodać szczyptę ostrej papryki w proszku Wykonanie PLACUSZKI: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w słonej wodzie aż będą zupełnie miękkie- tzn. dobre do jedzenia:) Następnie studzimy i dokładnie tłuczemy (można tez przecisnąć przez praskę). 2. Paluszki krabowe (jeżeli są mrożone to oczywiście rozmrażamy) baaardzo drobnutko siekamy. 3. Cebulę siekamy i mieszamy razem z zieniakami, krabami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Z masy formujemy średniej wielkości placuszki i panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i na końcu w tartej bułce. 5. Placuszki smazymy na oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Same placuszki są bardzo dobre ale jeszcze lepiej smakują z jakimś sosem. Ja zazwyczaj robię te 2 ale oczywiście możecie podać placuszki z Waszym ulubionem sosem:D SOS 1: 1. Ogórki i kapary (lub grzybki) kroimy w drobnutką kosteczkę. Szczypiorek i koperek siekamy. 2. Mieszamy razem z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. SOS 2: 1. Cebulę siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i sam miąższ (bez pestek) kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw lekko szklimy cebulę, potem wrzucamy pomidora i dusimy ok. 6-8 minut. Przed końcem dodajemy bazylię, sól, pieprz. 3. Wielbiciele ostrych sosów mogą dodać sproszkowanej chili.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Florentynki


Składniki 60 g. kandyzowanych wisni, 60 g. smażonej skórki pomarańczowej, 160 g. płatków migdałowych, 160 g. cukru, szczypta soli, 120g. mąki, 30 g. masła, 1/4 l. słodkiej śmietanki. Do przybrania: kandyzowane wisnie, płatki migdałowe, polewa czekoladowa lub czekolada deserowa. Wykonanie Wisnie i skórkę drobno posiekać. Lekko pokruszyć migdały. Wymieszać z cukrem, solą i maką. Zagotować smietankę z masłem, dodać zmieszane z maką bakalie i mieszając zagotować -5 minut. Wstawić garneczek do goracej wody. Łyżką nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną folia aluminiową, zachowując dość duże odstępy. Rozsmarować ciasto mokrym ciepłym nożem nadając kształt placuszków. Piec w temp. 180 st.przez ok 20 min. Zdjąć z blachy, każde ciasteczko ozdobić wisienką, posypać migdałami. Ostudzić. Ogrzać polewę.Posmarować ciastka od spodu.Jak lekko zgęstnieje porobić widelcem faliste linie.

Przepisy kulinarne - losowy

Najsmaczniejsze pączki


* Pączki wkładamy na rozgrzany wcześniej tłuszcz (170° C). Temperaturę tłuszczu sprawdza się, wrzucając do niego kulkę z ciasta. Gdy nie przywrze do dna i zacznie żółknąć - ciastka można smażyć. Jeżeli za długo leży na dnie - tłuszcz jest za chłodny, jeśli zaś podpływa pod wierzch - za gorący. * Gdy temperatura tłuszczu będzie zbyt wysoka, możemy wrzucić do garnka kawałek obranego surowego ziemniaka. * Ciastka ładnie się zrumienią, jeżeli będziemy je smażyć w płaskim rondlu o szerokim dnie, zawsze tylko w jednej warstwie. * Usmażone pączki i faworki po wyjęciu odsącza się na metalowym sicie, aby nie nasiąkły tłuszczem, gdyż będą twarde, niesmaczne i ciężkostrawne. * Pączki posypujemy cukrem pudrem, dopiero gdy ostygną. Inaczej cukier stopi się w ciepłym tłuszczu.