Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Ziemniaczane placuszki z paluszkami krabowymi.


Składniki - 250 g ziemniaków - ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam mrożonych) - 3 średnie cebule - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz - 1 szklanka buki tartej - 1/2 szklanki mąki - olej do smażenia SOS 1: - 6 łyżek majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 3 średnie korniszony - ok. 3-4 gałązek świeżego koperku - trochę szczypiorku (ok. 4 łyżki posiekanego) - ok. 3 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków (podgrzybek, borowik czy pieczarki) SOS 2: - 3 łyżki oliwy - 1 duży pomidor - 1 cebula - sól, pieprz - kilka listków świeżej bazyli (ew. suszona) - można też dodać szczyptę ostrej papryki w proszku Wykonanie PLACUSZKI: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w słonej wodzie aż będą zupełnie miękkie- tzn. dobre do jedzenia:) Następnie studzimy i dokładnie tłuczemy (można tez przecisnąć przez praskę). 2. Paluszki krabowe (jeżeli są mrożone to oczywiście rozmrażamy) baaardzo drobnutko siekamy. 3. Cebulę siekamy i mieszamy razem z zieniakami, krabami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Z masy formujemy średniej wielkości placuszki i panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i na końcu w tartej bułce. 5. Placuszki smazymy na oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Same placuszki są bardzo dobre ale jeszcze lepiej smakują z jakimś sosem. Ja zazwyczaj robię te 2 ale oczywiście możecie podać placuszki z Waszym ulubionem sosem:D SOS 1: 1. Ogórki i kapary (lub grzybki) kroimy w drobnutką kosteczkę. Szczypiorek i koperek siekamy. 2. Mieszamy razem z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. SOS 2: 1. Cebulę siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i sam miąższ (bez pestek) kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw lekko szklimy cebulę, potem wrzucamy pomidora i dusimy ok. 6-8 minut. Przed końcem dodajemy bazylię, sól, pieprz. 3. Wielbiciele ostrych sosów mogą dodać sproszkowanej chili.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Banana split 3


4 banany
4 porcje lodów
bita ?mietana
4 łyżki dżemu malinowego
2 łyżki posiekanych  orzechów Banany obrać, pokroić, nałożyć lody, dżem, ozdobić bit? ?mietaną i posypać orzechami.

Przepisy kulinarne - losowy

Mrożony krem z prażonego kokosa


Produkty •  500 ml śmietanki kremówki 30%
  
•  100 g wiórków kokosowych
  
•  3 łyżki cukru pudru
  
•  4 połówki brzoskwiń z puszki
  
•  ½ łyżeczki cynamonu
  
•  1 łyżka soku z cytryny
  
•  1 łyżka miodu
   Etapy przygotowania 1.  Bardzo, bardzo prosty deser - zamrożony krem z sosem brzoskwiniowym. Sos można ominąć, lub zrobić go z innych owoców. Zrób go po południu, a deser na pyszną kolację będzie gotowy.
    
2.  Wiórki kokosowe wsyp na patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu upraż na lekko złoty kolor. Zostaw do wystudzenia, a nastepnie wsyp do malaksera lub blendera i zmiksuj drobno. Możesz tego nie robić, efekt będzie tak samo dobry, tylko konsystencja kremu bardziej grudkowata.
    
3.  Śmietanę ubij na sztywno w cukrem pudrem, wymieszaj dokładnie z wiórkami. Całość przełóż do płaskiego plastikowego pudełka lub innego naczynia z zamknięciem, wyrównaj powierzchnię kremu. Pudełko wstaw do zamrażarki. Po godzinie wyjmij pudełko i łyżką odsuń krem od brzegów naczynia, wymieszaj całość na gładko. Chodzi o równomierne zamarzanie kremu. Krem zamrażaj około 4 godzin, co godzinę powtarzając mieszanie. Gotowy krem powinien mieć konsystencję zbliżoną do lodów, ale nieco luźniejszą.
    
4.  W trakcie zamarzania kremu zrób sos- zmiksuj brzoskwinie, miód, sok z cytryny, cynamon i 5 łyżek wody na gładko. Wstaw do lodówki do czasu podania.