Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z DORSZA


4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Składniki:
1 kg dorsza bez skóry, pokrojonego w cztery pięciocentymetrowe kawałki
3 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 mała cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych oliwek Kalamata Gaea
1/3 szklanki drobno startego Parmezanu
1 1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 jajko, lekko ubite
24 świeże listki laurowe
2 małe białe cebulki, poćwiartowane i podzielone na łódeczki
2 łyżki soku z cytryny (dodatkowo)
Przygotowanie:
Pokroić poziomo każdy kawałek dorsza na cztery plastry, tak, by otrzymać w sumie 16 plastrów. Każdy plasterek włożyć między dwa kawałki folii i delikatnie rozwałkować, aby były płaskie. Każdą część przeciąć na pół, by otrzymać 32 kawałki.
Obrać cytrynę nożykiem do obierania warzyw i pokroić skórkę na 24 kawałki. Wycisnąć cytrynę, by otrzymać 3 łyżki soku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 2 min. Przełożyć do miski, dorzucić kapary, oliwki, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę. Doprawić, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz układać na plasterki ryby i zawinąć w zrazy. Na każdy z 8 szpikulców nałożyć po 4 zrazy, na przemian z łódeczką cebuli, listkiem laurowym i skórką z cytryny.
W małej miseczce wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny. Upiec szaszłyki na gorącym grillu po 3-4 min z każdej strony, polewając je oliwą z sokiem. Podać polane dodatkowym sokiem z cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Steak and kidney pie


1 kg rumsztyku lub wołowiny na gulasz
- 50 dag nerek wołowych
- m?ka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 50 dag grzybów
- 1 cebula
- 1 szklanka piwa
- 600 ml bulionu wołowego
- 50 dag ciasta francuskiego
- 1 jajko

Sposób przyrz?dzania:

Niegdy? w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępne
Usuń tłuszcz z mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz m?ką, solą i pieprzem, mocno obsmaż na oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmaż?, poł?cz je z mięsem i cebul?, wlej piwo i bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okr?głej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroĽ i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Szaszłyki z sarniny z ryżem


Składniki: 600 g udźca, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki mielonego imbiru, 2 marchewki, 3 cebule, 2 łyżki masła. Ryż: 1 szklanka ryżu, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki curry, 1 szklanka rosołu. Sposób przyrządzenia:
       
Odżyłowane i umyte mięso pokroić w dużą kostkę, posypać solą, imbirem, zalać winem i sokiem z cytryny oraz sosem sojowym, wstawić do lodówki na 3 - 4 h.
        
Ryż umyć, osączyć na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać curry, wymieszać, wsypać ryż, zalać rosołem, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Cebule i marchew obrać, umyć, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5 min. Osączyć na sicie, pokroić w grube plastry. Mięso, cebule i marchewkę nadziewać na przemian na 4 szpikulce. Upiec na rożnie, polewając stopionym masłem i sosem, w którym się mięso marynowało.
        
Ryż wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć szaszłykami polanymi sosem spod pieczeni. Podawać z zieloną sałatą.