Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z DORSZA


4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Składniki:
1 kg dorsza bez skóry, pokrojonego w cztery pięciocentymetrowe kawałki
3 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 mała cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych oliwek Kalamata Gaea
1/3 szklanki drobno startego Parmezanu
1 1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 jajko, lekko ubite
24 świeże listki laurowe
2 małe białe cebulki, poćwiartowane i podzielone na łódeczki
2 łyżki soku z cytryny (dodatkowo)
Przygotowanie:
Pokroić poziomo każdy kawałek dorsza na cztery plastry, tak, by otrzymać w sumie 16 plastrów. Każdy plasterek włożyć między dwa kawałki folii i delikatnie rozwałkować, aby były płaskie. Każdą część przeciąć na pół, by otrzymać 32 kawałki.
Obrać cytrynę nożykiem do obierania warzyw i pokroić skórkę na 24 kawałki. Wycisnąć cytrynę, by otrzymać 3 łyżki soku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 2 min. Przełożyć do miski, dorzucić kapary, oliwki, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę. Doprawić, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz układać na plasterki ryby i zawinąć w zrazy. Na każdy z 8 szpikulców nałożyć po 4 zrazy, na przemian z łódeczką cebuli, listkiem laurowym i skórką z cytryny.
W małej miseczce wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny. Upiec szaszłyki na gorącym grillu po 3-4 min z każdej strony, polewając je oliwą z sokiem. Podać polane dodatkowym sokiem z cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz piwny


- 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 butelka piwa
- 1 kromka razowego chleba
- sól
- czarny pieprz


Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę i oprósz sproszkowaną papryką, Obie cebule obierz, pokrój w grub? kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso stale mieszając, smaż około 10 minut. Posyp kminkiem, wlej połowę piwa. Rondel przykryj i gotuj 45 minut na małym ogniu.
Pokrusz drobno chleb razowy, dodaj do mięsa razem z reszt? piwa. Gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z knedlami bułczanymi

Przepisy kulinarne - losowy

Kasztanki grzybowe w słonych migdałach


Składniki • 200 g pieczarek
• 250 g domowego pasztetu
• 2 gałązki tymianku
• 1 cebula
• 200 g migdałów
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oleju
• sól, pieprz
• listki różnego rodzaju sałat Etapy przygotowania 1. Cebulę drobniutko posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki do wyparowania wody. Pieczarki z cebulką drobno posiekaj lub zmiel niezbyt drobno w malakserze.
2. Posiekaj tymianek. Pasztet pokrój w kawałeczki, rozgnieć widelcem, zmieszaj z tymiankiem i masą pieczarkową. Włóż masę do lodówki na 30 min.
3. Migdały podsmaż na łyżce oleju na jasnozłoty kolor. Wystudź. Wrzuć do malaksera i rozdrobnij dość mocno, delikatnie posól.
4. Masę wyjmij z lodówki, łyżeczką nabieraj niewielkie porcje formując kulki, obtaczaj w prażonych migdałach. Ułoż je na listkach sałaty.