Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z DORSZA


4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Składniki:
1 kg dorsza bez skóry, pokrojonego w cztery pięciocentymetrowe kawałki
3 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 mała cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych oliwek Kalamata Gaea
1/3 szklanki drobno startego Parmezanu
1 1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 jajko, lekko ubite
24 świeże listki laurowe
2 małe białe cebulki, poćwiartowane i podzielone na łódeczki
2 łyżki soku z cytryny (dodatkowo)
Przygotowanie:
Pokroić poziomo każdy kawałek dorsza na cztery plastry, tak, by otrzymać w sumie 16 plastrów. Każdy plasterek włożyć między dwa kawałki folii i delikatnie rozwałkować, aby były płaskie. Każdą część przeciąć na pół, by otrzymać 32 kawałki.
Obrać cytrynę nożykiem do obierania warzyw i pokroić skórkę na 24 kawałki. Wycisnąć cytrynę, by otrzymać 3 łyżki soku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 2 min. Przełożyć do miski, dorzucić kapary, oliwki, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę. Doprawić, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz układać na plasterki ryby i zawinąć w zrazy. Na każdy z 8 szpikulców nałożyć po 4 zrazy, na przemian z łódeczką cebuli, listkiem laurowym i skórką z cytryny.
W małej miseczce wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny. Upiec szaszłyki na gorącym grillu po 3-4 min z każdej strony, polewając je oliwą z sokiem. Podać polane dodatkowym sokiem z cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta mięsna


Składniki •  20- 30 dkg wędzonego boczku
  
•  50 dkg kiełbasy zwyczajnej
  
•  1 cebula
  
•  sól, pieprz i czosnek
  
•  1 łyżeczka musztardy
   Etapy przygotowania Boczek, kiełbasę i cebulę mielimy. Dodajemy przyprawy i musztardę, dokładnie mieszamy.
    


Przepisy kulinarne - losowy

Krem budyniowy o smaku toffi


Składniki 4-5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1 budyń toffi (bez cukru) Sposób przygotowania Budyń rozporowadzić w bardzo małej ilości mleka (kilka łyżek). Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać budyń i wymieszać. Masę wlać na gotujące sie pozostałe mleko. Intensywnie mieszać bo lubi się przypalać. Gotować aż zgęstnieje (kilka minut). Ochłodzić budyń a następnie utrzeć z kostką masła. Dodać ubitą pianę z 2 jajek i delikatnie wymieszać.