Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z DORSZA


4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Składniki:
1 kg dorsza bez skóry, pokrojonego w cztery pięciocentymetrowe kawałki
3 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 mała cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych oliwek Kalamata Gaea
1/3 szklanki drobno startego Parmezanu
1 1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 jajko, lekko ubite
24 świeże listki laurowe
2 małe białe cebulki, poćwiartowane i podzielone na łódeczki
2 łyżki soku z cytryny (dodatkowo)
Przygotowanie:
Pokroić poziomo każdy kawałek dorsza na cztery plastry, tak, by otrzymać w sumie 16 plastrów. Każdy plasterek włożyć między dwa kawałki folii i delikatnie rozwałkować, aby były płaskie. Każdą część przeciąć na pół, by otrzymać 32 kawałki.
Obrać cytrynę nożykiem do obierania warzyw i pokroić skórkę na 24 kawałki. Wycisnąć cytrynę, by otrzymać 3 łyżki soku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 2 min. Przełożyć do miski, dorzucić kapary, oliwki, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę. Doprawić, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz układać na plasterki ryby i zawinąć w zrazy. Na każdy z 8 szpikulców nałożyć po 4 zrazy, na przemian z łódeczką cebuli, listkiem laurowym i skórką z cytryny.
W małej miseczce wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny. Upiec szaszłyki na gorącym grillu po 3-4 min z każdej strony, polewając je oliwą z sokiem. Podać polane dodatkowym sokiem z cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szwedzkie pierniczki korzenne


Składniki •  1 i 1/3 szklanki miodu
  
•  1,5 łyżki imbiru
  
•  1,5 łyżki cynamonu
  
•  350 g masła
  
•  1 łyżka goździków
  
•  1 i 1/3 szklanki śmietanki
  
•  łyżka proszku do pieczenia
  
•  1,5 kg mąki
   Etapy przygotowania 1.  Miękkie masło utrzeć z miodem, dodać śmietankę, proszek do pieczenia, oraz starte goździki, cynamon i imbir.
    
2.  Do masy powoli dodawać mąkę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienkie plastry i wycinać foremkami małe gwiazdki [ kształt dowolny, zalezy od posiadanych foremek do ciastek ]
    
3.  Piec w rozgrzanym do 185 stopni piecyku, około 7 - 10 min, aż ciasteczka się zarumienią.
    
4.  Uwaga! Ciasteczka najlepiej smakują tydzień po upieczeniu, bo wtedy kruszeją.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z wieprzowiny i krewetek


Składniki: - 1 litr rosołu drobiowego (może być z kostki lub koncentratu)
- 20 dag wieprzowiny (schabu lub od szynki)
- 20 dag krewetek (ze słoiczka lub mrożonych)
- kilka pieczarek lub mrożonych maślaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- po 1/2 łyżeczki pieprzu i zmielonych nasion kolendry
- 1 pęczek szczypiorku
- przyprawa do zup lub sos sojowy Sposób przyrządzania: Grzyby oczyść, wypłucz, osusz i pokrój w paseczki (mrożone wcześniej lekko rozmroź). Mięso umyj, pokrój w cieniuteńkie paski, oprósz pieprzem i kolendrą, wymieszaj. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż je 2-3 minuty, stale mieszając. Zmniejsz ogień, wrzuć do rondla grzyby, smaż razem kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wrzący rosół doprawiony do smaku sosem sojowym lub przyprawą do zup, gotuj około 15 minut na niewielkim ogniu. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Krewetki osącz z zalewy (mrożone wrzuć na chwilkę do wrzątku, osącz), posiekaj. Pod koniec gotowania dodaj krewetki do rondla z zupą. Gotową zupę rozlej do filiżanek, posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.