Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z DORSZA


4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Składniki:
1 kg dorsza bez skóry, pokrojonego w cztery pięciocentymetrowe kawałki
3 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 mała cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych oliwek Kalamata Gaea
1/3 szklanki drobno startego Parmezanu
1 1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 jajko, lekko ubite
24 świeże listki laurowe
2 małe białe cebulki, poćwiartowane i podzielone na łódeczki
2 łyżki soku z cytryny (dodatkowo)
Przygotowanie:
Pokroić poziomo każdy kawałek dorsza na cztery plastry, tak, by otrzymać w sumie 16 plastrów. Każdy plasterek włożyć między dwa kawałki folii i delikatnie rozwałkować, aby były płaskie. Każdą część przeciąć na pół, by otrzymać 32 kawałki.
Obrać cytrynę nożykiem do obierania warzyw i pokroić skórkę na 24 kawałki. Wycisnąć cytrynę, by otrzymać 3 łyżki soku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 2 min. Przełożyć do miski, dorzucić kapary, oliwki, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę. Doprawić, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz układać na plasterki ryby i zawinąć w zrazy. Na każdy z 8 szpikulców nałożyć po 4 zrazy, na przemian z łódeczką cebuli, listkiem laurowym i skórką z cytryny.
W małej miseczce wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny. Upiec szaszłyki na gorącym grillu po 3-4 min z każdej strony, polewając je oliwą z sokiem. Podać polane dodatkowym sokiem z cytryny.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzane wino


podgrzac conieco, oby nie zawrzalo, dodac pol lyzeczki cukru, gozdziki i cynamon. Moze sa inne przepisy, ale ja robie jak powyzej. No i wino ma byc czerwone wytrawne oczywista.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z ziolami


Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 15-18 min.
3 jaja,
2 lyzki masla,
1 lyzka drobno pokrojonego koperku,
1 lyzka drobno pokrojonej pietruszki,
1 lyzka drobno pokrojonego szczypiorku,
2 lyzki startego sera (parmezanu),
1/4 lyzeczki estragonu,
sol, pieprz,
swieze ziola do przybrania.

1. Jaja umyc w cieplej wodzie, wybic do miski, wymieszac z sola, pieprzem, estragonem i 1 lyzka drobno posiekanego masla. Dodac pokrojone ziola, lekko
ubic trzepaczka lub widelcem. Nie ubijac zbyt dlugo - ok. 30 sek - bo omlet
bedzie wodnisty.
2. Na plaskiej patelni rozgrzac reszte masla. Wlac mase jajeczna, smazyc na duzym ogniu ok. 3 min tak, by spod omletu lekko sie zrumienil. Wypukla strona
widelca wymieszac wierzchnia warstwe plynnej masy, nie naruszajac spodu. Gdy
spod sie zetnie, szerokim nozem podniesc brzeg omletu i w tym kierunku przechylic patelnie, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchu pod spod.
3. Gdy brzegi omletu beda usmazone, a srodek lekko sciety, posypac startym serem i zlozyc na pol nozem lub drewniana lopatka.
4. Gotowy omlet zsunac z patelni na ogrzany talerz, przybrac ziolami, od razu
podawac. Mozna rowniez usmazony omlet zlozyc na pol, po wierzchu posypac
tartym serem i wstawic na 2 min do goracego piekarnika.
5. Dla 2-4 osob lepiej usmazyc kilka malych omletow, niz 1 duzy, gdyz najlatwiej smazy sie omlet z 3-4 jaj.