Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z ŁOSOSIA


Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały kawałek żółtego sera • Majonez • Żelatyna • Kostka rosołowa • Papryka kolorowa • Szczypior • Przyprawy wg gustu Etapy przygotowania 1. Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce 3. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i limonką 4. Przygotować wywar z rosołku drobiowego dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gęś po wiedeńsku


1/2 gęsi, 5 dkg mąki, 2 jajka, 2 łyżki rumu, 10 dkg bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Mięso umyć, usunąć kości, pokrajać w cienkie plastry, posypać przyprawami i oprószyć m?ką, panierować w rozm?conych jajkach z rumem, obtaczać w bułce tartej, kłaść na gor?cy tłuszcz i usmażyć. Podawać z ziemniakami z wody i kalafiorem.

Przepisy kulinarne - losowy

Biszkoptowy omlet z syropem malinowym


Składniki:2 jaja,
płaska łyżka mąki,
łyżka cukru,
szczypta soli,
łyżeczka oliwy lub płaska łyżeczka masła,
10 dkg świeżych lub mrożonych malin (albo truskawek,
jagód,
moreli,
mandarynek lub innych owoców sezonowych),
łyżka syropu malinowego,
owoc:
20 dkg winogron (lub banan),
napój:
kubeczek jogurtu morelowego 1.5%,
szkl. soku pomarańczowego.

 
Sposób przyrządzenia:        Jaja umyj w gorącej wodzie i oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep z mąką i lekko posól, a z białek ubij pianę. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo cukier. Delikatnie, dodając po łyżce, połącz pianę z ciastem.
        
        Na teflonowej patelni rozgrzej tłuszcz, ostrożnie wlej masę i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu i wyrośnie, podważ go i ostrożnie przewróć na drugą stronę, a następnie przykryj, i podrumień. Gotowy omlet zsuń na talerz, nałóż osączone owoce i polej syropem.
        
        Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao.
        
        Omlet możesz również posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.