Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z ŁOSOSIA


Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały kawałek żółtego sera • Majonez • Żelatyna • Kostka rosołowa • Papryka kolorowa • Szczypior • Przyprawy wg gustu Etapy przygotowania 1. Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce 3. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i limonką 4. Przygotować wywar z rosołku drobiowego dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bliny z łososiem


Przygotowanie: 30min

Smażenie: 20min

Trudność: średnio trudne


Składniki na 4 porcje

• Ugotowana kasza gryczana - jedna torebka • 3 duże ziemniaki • 2 jajka • maka • sól. pieprz, zioła • śmietana gęsta, łosoś wędzony
Etapy przygotowania

1. Zetrzyj ziemniaki. Ugotowaną wcześniej kaszę zmiksuj i połącz z odsączoną masą ziemniaczaną. 2. dodaj jajka, sól, pieprz i zioła do smaku. 3. dodawaj mąki aż osiągniesz konsystencje gęstej śmietany 4. smaż na rozgrzanym tłuszczu. 5. przygotuj łososia- plasty wędzonego łososia pokrój w drobną kosteczkę. Na placek nałóż śmietany i łososia. Smacznego

Przepisy kulinarne - losowy

Szczupak faszerowany


Składniki
 
80 dkg ryby 3 bułeczki (namoczyć w mleku) 3 cebule ( zeszklić na 1 łyżce masła) 3 całe jajka sól, pieprz, wegeta szczypta cukru 1 łyżka masła pietruszka zielona 1 ugotowana marchewka  Wykonanie Szczupaka oczyścić. Odciąć płetwy, ogon, opłukać, naciąć skórę dookoła głowy, odwinąć i ostrym nożykiem oddzielając od mięsa ściągnąć skórę od głowy do ogona. Przy ogonie odciąć cały tułów. Skórę odłożyć jeżeli została uszkodzona zaszyć. Rybę opłukać, odcisnąć z wody, dokładnie odfiletować mięso od kręgosłupa. Z ości obrać mięso.  Z oczyszczonych i opłukanych warzyw, głowy, kręgosłupa, przypraw i wody ugotować wywar. Pod koniec osolić. Przyrządzić masę rybną: Bułeczki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić udusić na tłuszczu. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać sól,  pieprz, jaja 3-4 łyżki mleka lub wody. Wyrobić starannie na pulchną masę. Skórę szczupaka napełnić masą rybną dość luzno, zaszyć, zawinąć w zmoczoną serwetę, zalać przecedzonym ciepłym wywarem. Stopniowo podgrzewać i gotować na bardzo słabym ogniu około 1 godziny. Wystudzić, zdjąć serwetę, pokroić w skośne plastry grubości ok. 1cm