Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z ŁOSOSIA


Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały kawałek żółtego sera • Majonez • Żelatyna • Kostka rosołowa • Papryka kolorowa • Szczypior • Przyprawy wg gustu Etapy przygotowania 1. Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce 3. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i limonką 4. Przygotować wywar z rosołku drobiowego dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik Drezdeński Wykwintny


Składniki CIASTO: 350 g mąki, 20 g drożdży, 1/8 l letniego mleka, 30 g masła, 1 jajko, 30 g cukru, szczypta soli MASA SEROWA: 500 g półtłustego twarogu, 2 jajka, 120 g cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny MASA JAJECZNO-MASLANA: 180 g masła, 150 g cukru, pół laski wanilii, 4 jajka, 4 łyżki mąki, 30 g płatków migdałów Wykonanie CIASTO: Z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotowac rozczyn i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Potem dodać rozpuszczone,letnie masło, resztę mąki i cukru, jajko i wyrobić. Odstawić na 40 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ułożyć na blasze i ponakuwać widelcem. MASA SEROWA: Jajka, cukier, sól i skórke cytrynową utrzeć na kremową masę. Następnie stopniowo dodawać zmielony twaróg i dalej ubijać na puszysta masę. Wyłożyć na ciasto. MASA JAJECZNO-MASLANA: Masło z cukrem ubić na puszysta masę. Dodać 1 jajko i wanilię.Następnie dosypać makę i stopniowo dodawać kolejne jajka. Masę jajeczną wyłożyć na masę serową i posypać ją płatkami migdałów. Piec przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z mortadelą i wędzonym boczkiem


Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 30 dkg mortadeli, 20 dkg wędzonego, ugotowanego boczku, 5 dkg cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 3 dkg cebuli, 8 dkg masła lub margaryny do przysmażenia cebuli i polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
       
Z mortadeli zdjąć skórę, obraną - pokroić na kawałki. Boczek pokroić na kawałki. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć na złoty kolor. Mortadelę, boczek i usmażoną cebulę przekręcić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać ketchup, szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec polać pierogi masłem lub margaryną z usmażoną na złoto cebulą.