Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z ŁOSOSIA


Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały kawałek żółtego sera • Majonez • Żelatyna • Kostka rosołowa • Papryka kolorowa • Szczypior • Przyprawy wg gustu Etapy przygotowania 1. Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce 3. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i limonką 4. Przygotować wywar z rosołku drobiowego dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Biała sałatka


Składniki 2 białe rzodkwie, 2 jabłka, 10 dag truskawek. Sos : 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, szczypta imbiru.
Sposób przygotowania Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotowac sos. Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem. Sałatkę skropić sokiem z ctryny i polać sosem.


Przepisy kulinarne - losowy

Poerkoelt z pieczarek z galuszkami


- 8 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 kostki smalcu
- 1 łyżka papryki w proszku
- kr?żek żółtej papryki
- sól

Sposób przyrz?dzania:

Przygotuj poerkoelt: posiekaną cebulę zrumień w tłuszczu, zdejmij z ognia (zawsze!) i dopiero teraz wsyp paprykę. Wrzuć pieczarki pokrojone na plastereczki, wymieszaj i ustaw z powrotem na ogniu. Du?, dodając nieduż? ilość wody (pamiętaj, że pieczarki też zawierają wodę!) przez 15-20 minut. Pod sam koniec posól i dodaj kr?żek mięsistej żółtej papryki, dla uzyskania świeżego wiosennego smaku. Zrób galuszki: wsyp m?kę do miski, dodaj łyżeczkę soli, wbij jajko i powoli mieszaj, dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleist? konsystencję. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. W garnku zagotuj wodę, posól ją i zabierz się do robienia galuszek. WeĽ jedną trzeci? ciasta, połóż na desce, oderwij nożem pasemko grubości palca, pokrój na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuń z deski do wrz?tku. Kiedy galuszki wypłyną na wierzch, wyjmij je cedzakiem, wstaw na chwilę pod bież?c? ciepł? wodę i przełóż do miski. Nie zapomnij dodać nieco tłustego sosu z poerkoeltu, aby galuszki się nie skleiły. Jeszcze dwukrotnie powtórz cał? operację z pozostałym ciastem. Galuszki podawaj do poerkoeltu