Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

ZRAZY Z ŁOSOSIA


Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały kawałek żółtego sera • Majonez • Żelatyna • Kostka rosołowa • Papryka kolorowa • Szczypior • Przyprawy wg gustu Etapy przygotowania 1. Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce 3. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i limonką 4. Przygotować wywar z rosołku drobiowego dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PSTRĄG Z SOSEM Z MIĘTY, NATKI I KAPARÓW


Składniki 2 pstrągi 50 ml wody 25 g masła ½ łyżki (7,5 ml) siekanej mięty mały pęczek szczypiorku 1 ½ łyżki (22,5 ml) posiekanej natki pietruszki 1 ½ łyżki (22,5 ml) kaparów w zalewie 3 filety anchois oleju 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki (2,5 ml) musztardy Dijon ½ łyżki (7,5 ml) soku z cytryny 1 łyżeczka (5 ml) mąki sól i pieprz Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 200° C. Posolić pstrągi wewnątrz brzucha. Ułożyć w płaskiej brytfance i polać wodą. Na wierzchu ryb położyć połowę masła w małych kawałeczkach. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Kapary osączyć z zalewy i opłukać. Anchois osączyć z oleju. Posiekać grubo miętę, szczypiorek i natkę, dodać kapary, anchois i czosnek i wszystko razem posiekać. Przełożyć do miseczki i wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Resztę masła i mąkę wymieszać w małej miseczce na gładką pastę. Dodać posiekane dodatki i wymieszać, dodać musztardę i wymieszać, dodać sok z cytryny i wymieszać. Wyjąć pstrągi z pieca. Ryby odłożyć na bok, przykryć folią i trzymać w cieple. Brytfankę postawić na kuchence i zagotować sos pozostały z pieczenia. Dodać masło z mąką i dodatkami, wymieszać i chwilę pogotować. Rozłożyć pstrągi na talerzach i polać sosem. Udekorować natką.

Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowym z porami


SKŁADNIKI: • 2 filety z dorsza • 250 ml kwaśniej, gęstej śmietany • 1 por pokrojony w plasterki • 1 mała marchewka pokrojona w plasterki • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Filety z dorsza podsmażamy na maśle razem z porami i marchewką. Następnie układamy w dwóch małych wysmarowanych masłem, żaroodpornych naczyniach (lub jednym większym - jak kto woli). 2. Wszystko przyprawiamy i zalewamy śmietaną. Wkładamy na 5 minut do rozgrzanego do 180 ST. C piekarnika.