Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Poledwica w sosie hiszpanskim



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kg poledwicy wolowej,
100 g boczku,
250 g karczochow z puszki,
250 g szparagow,
250 g fasolki szparagowej,
150 ml bialego wina,
50 g masla,
50 ml oleju,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
4 zabki czosnku,
6 pomidorow,
1 lyzka oleju do smazenia pomidorow.
Sos hiszpanski patrz przepis w rozdziale "sosy".

1. Poledwice umyc, oczyscic z tluszczu i osuszyc. Maslo stopic. Piekarnik nagrzac do temp. 200żC. Do brytfanny wlozyc poledwice, polac stopionym maslem
i olejem. Po 15 min obnizyc temp. piekarnika do 180żC. Poledwice polac winem
i piec ok. 40 min. Polewac czesto sosem z pieczenia i odwracac przy pomocy 2
lyzek (a nie widelcow), aby nie nakluc miesa. Posolic poledwice na 10 min
przed koncem pieczenia a nastepnie otworzyc piec na 5 min, aby mieso nieco
ostyglo i ponownie piec zamknac.
2. Jarzyny umyc. Czosnek obrac, oplukac. Fasolke szparagowa oczyscic i ugotowac
w osolonej wodzie. Szparagi oczyscic, odciac twarde konce i zwiazac w male
peczki. Wrzucic do wrzacej, osolonej wody i ugotowac. Karczochy osaczyc z
zalewy i podgrzac.
3. Zielona pietruszke umyc i drobno pokroic. Czosnek umyc i posiekac. Pomidory
przeciac na pol i posolic.
4. Na patelni rozgrzac olej. Przekrojone pomidory ulozyc skorka do dolu. Posypac zielona pietruszka, czosnkiem i sola. Patelnie przykryc i dusic pomidory
na malym ogniu 10 min. Odkryc.
5. Ciepla poledwice przelozyc na polmisek. Polac sosem hiszpanskim i dookola
ulozyc jarzyny.

Przepisy kulinarne - losowy

Zielone masło


1/2 kostki masła
sól
sok z cytryny
2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy Utrzeć masło z sol± i kilkoma kroplami soku, dodać rzeżuchę.