Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kokilka


Specjalne naczynie kształtem przypominające muszlę, w którym zapieka się posypane startym serem potrawy z jajek, ryb bądź drobiu.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolada czekoladowo- bakaliowa


SKŁADNIKI: 1 margaryna palma, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek skondensowanego mleka lub śmietanki, 1 żółtko, 1 łyżka koniaku, do nałożenia: 10 dag drobnych herbatników, 5 dag łuskanych orzechów, 5 dag osączonych konfitur z wiśni lub rodzynki SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować wszystkie składniki, herbatniki i bakalie rozdrobnić, wysmarować oliwą podwójny arkusz papieru śniadaniowego. Do rondla włożyć margarynę, cukier, kakao, mleko lub śmietankę i gotować na niezbyt silnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, a po lekkim przestygnięciu dodać żółtko, łyżkę alkoholu lub aromat rumowy, wymieszać. Na wysmarowanym papierze rozłożyć w prostokąt warstwę grubości 1 cm. Posypać równomiernie bakaliami i herbatnikami pokrojanymi w drobną kostkę wciskając je odrobinę w masę, zwinąć roladę, podnosząc jeden brzeg papieru. Po zwinięciu posypać z wierzchu posiekanymi herbatnikami z orzechami i wstawić do lodówki. Pozostawić do następnego dnia. Przed podaniem pokroić w plastry.