Dzisiaj jest Piątek 25 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cytrusowa sałatka z herbatą miętową i bakaliami


Składniki: 750 ml wody 2 saszetki herbaty Lipton Marocco liście mięty 3 pomarańcze 1 czerwony grejpfrut 5 mandarynek 1 cytryna zielona 6 daktyli 6 fig 40 g orzechów pinii lub włoskich lub pistacjowych 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru brązowego Sposób wykonania: 1. Do dzbanka na herbatę włóż saszetki herbaty, zalej wodą i zostaw na 2 minuty, aby się zaparzyła. 2. Zaparzoną herbatę przelej do szklanek. Przelewaj ją z wysoka cienkim strumykiem, żeby się spieniła. To sposób marokański. Czynność powtórz 3 razy. Saszetki wyrzuć. 3. Do dzbanka włóż liście mięty, cukier brązowy. 4. Herbatę ze szklanek przelej z powrotem do dzbanka. Na końcu dolej do dzbanka przegotowanej, gorącej wody. Zamknij dzbanek na 3-4 minuty. 5. Zrób segmenty z pomarańczy, grejpfruta, limonki i mandarynek i przełóż do miski. Sok z cytrusów przelej do miski. 6. Na patelni na wolnym ogniu praż orzechy pinii. Nie używaj tłuszczu. 7. Pokrój figi i daktyle w plasterki. Pamiętaj o wyjęciu pestek z daktyli. Wrzuć całość do cytrusów. 8. Dodaj do miski orzechy pinni, wymieszaj. Usłyszysz jak skwierczą mieszając się z sokiem z cytrusów. 9. Jak herbata ostygnie, wlej ją do miski i dodaj miód. 10. Włóż miskę do lodówki na 10 – 15 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

BOSTON BULLET


5 ml. - biały wermut 35 ml. Gin Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem. Dekorować zieloną oliwką.