Dzisiaj jest Niedziela 07 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z kurczecia z grzybami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1200 ml bulionu z kury,
150 g gotowanych piersi z kurczaka,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
3 lyzki sherry,
sol, pieprz,
2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odcisnac, odciac i odrzucic ogonki.
2. Piersi kurczecia obrac ze skory. Mieso pokroic w cienkie platki.
3. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,
wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.
4. Bulion zagotowac, dodac mieso kurze i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez
5 min. Osolic, dodac pieprz i wymieszac. Wlac sherry, wymieszac ponownie i
zdjac z ognia.
5. Zupe podawzc z makaronem, posypana poszatkowanymi listkami pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina z owocami


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 30 min.
1 kg poledwicy wolowej lub rostbefu,
1 lyzka oleju do smazenia,
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania.
Marynata:
4 cebulki dymki,
3 zabki czosnku,
1 duze jablko,
1 duza gruszka,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki ziarna sezamowego,
4 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki sherry,
2 lyzki oleju sezamowego,
sol, pieprz.

1. Mieso pokroic w plastry o grubosci 1cm., a nastepnie w kwadraty o boku 3 cm.
2. Jablko i gruszke obrac i utrzec na tarce. Cebulki i czosnek obrac i bardzo
drobno posiekac.
3. Dodac pozostale skladniki marynaty i starannie wymieszac.
4. Mieso wymieszac z marynata. Marynowac w temperaturze pokojowej przez 3 godz.
5. Mieso wraz z marynata zasmazyc, ciagle mieszajac, na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min.
6. Wylozyc na gleboki polmisek, przybrac "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki. Potrawa powinna byc bardzo goraca.