Dzisiaj jest Poniedziałek 26 wrze¶nia 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z polew± wi¶niow±


Produkty •  1/2 szkl pokruszonych herbatników
  
•  1łyżka cukru
  
•  ćwierć łyżeczki cynamonu
  
•  5jaj
  
•  1czubata szkl cukru
  
•  3 kubeczki( po 20dag) serka homogenizowanego
  
•  2łyżki m±ki
  
•  1łyżeczka cukru waniliowego,sól
  
POLEWA:
  
•  1szkl kompotu z wi¶ni
  
•  1szkl wi¶ni bez pestek z kompotu
  
•  1/2szk cukru
  
•  1i1/2 łyżki kartoflanki
   Etapy przygotowania 1.  Serki przełożyć na sito ,wy¶ciełane gaz±,aby obciekła serwatka.Herbatniki rozkruszyć,wymieszać z łyżk± cukru i cynamonem.
    
2.  Tortownicę wysmarować tłuszczem.Dno i boki wysypać herbatnikami.Żółtka ubić do biało¶ci z pozostałym cukrem.Nadal ubijać, dodać serki,powoli wsypać m±kę i trochę soli,wsypać cukier waniliowy i wymieszać.
    
3.  Z białek ubić pianę,pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,delikatnie wymieszać z mas± serow±.Przełożyć do tortownicy i piec 70 minut w temp.180*C.Wył±czyć piekarnik,ale sernik pozostawić w nim jeszcze przez 1 godz. (nie otwierać drzwiczek),po czym odstawić do ostygnięcia.
    
4.  Zrobić polewę.Ćwierć szklanki kompotu zagotować z cukrem.M±kę ziemniaczan± wymieszać z pozostałym kompotem i powoli wlewać do gotuj±cego się kompotu,cały czas mieszj±c.Udekorować wierzch sernika wi¶niami i polać letni± polew±.wyj±ć z tortownicy dopiero gdy zastygnie.


Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki opiekane


Przygotowanie: 20 min.

Oczekiwanie: 4 godziny

Trudno¶ć: Bardzo łatwe


Składniki na 4 porcje

• 4 kromki chleba tostowego • 1 łyżka margaryny • 4 listki kruchej sałaty • 4 plastry chudego boczku wędzonego lub bekonu • 4 cienkie plastry cebuli cukrowej • 1 podłużny pomidor • kawałek białej rzodkwi • 2 zielone oliwki nadziewane papryk± • ewentualnie 4 kawałki pomidorów suszonych • ocet winny, sól, pieprz, majeranek • do posypania: zielona pietruszka, koperek lub bazylia
Etapy przygotowania

1. Boczek skropić octem, posypać sol±, pieprzem i majerankiem, po czym odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Potem grilować na rumiano lub opiec w piekarniku. 2. Pieczywo posmarować margaryn± z obu stron i grilować lub opiec w piekarniku na złoto. 3. Na kromkach pieczywa ułożyć po li¶ciu sałaty i plasterku grilowanego boczku oraz cebuli. Na dwóch kanapkach ułożyć po plastrze pomidora, na dwóch po cienkim plastrze białej rzodkwi - plastry maj± być dopasowane rozmiarami do kromek pieczywa. Na każdej kanapce ułożyć dodatkowo po pół oliwki, ewentualnie po kawałku pomidora szuszonego.