Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gruszki w winie z sosem zabajone


 
Sk豉dniki • 4 grzuszki, 500 ml bia貫go p馧 s這dkiego wina,1/2 造zeczki cynamonu • 2 gozdziki, 2 造zki cukru • Sos: 5 z馧tek, 6 造zek cukru pudru,150 ml s這dkiego bia貫go wina • 鈍ieza mieta     Etapy przygotowania Obieramy gruszki,zostawiajac ogonki.P馧 s這dkie wino podgrzewamy z korzeniami i cukrem;nie doprowadzamy do wrzenia.Podgzrewamy w nim gruszki ok 20min.na ma造m ogniu. 2. Ucieramy 鄴速ka z cukrem,dolewajac powoli s這dkiego wina.Kiedy masa zbieleje wstawiamy naczynie z nia do gotujacej sie wody i ubijamy na krem(jest gotow gdy podwoi swoja objetosc) 3. Gruszki odcedzamy,wysuszamy z ociekajacego wina,wyk豉damy na talerz polewamy sosem zabajone i dekorujemy mieta.

Przepisy kulinarne - losowy

Shamrock Frost


1 szklanka d磨nu,
3 造磬i soku z cytryny,
3 造磬i 鄉ietanki,
3 ga?zki mi皻y,
1 bia趾o,
2 szklanki kostek lodu

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa. Od razu przela do szampanek. Podawa z kr鏒kimi s這mkami.