Dzisiaj jest Czwartek 30 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet ze szparagami


Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.
500 g szparagow,
4 jaja,
1 lyzka startego zoltego sera,
1 lyzeczka maki kartoflanej,
2 lyzki drobno pokrojonej rzezuchy,
1/8 lyzeczki cayenne, sol,
sklarowane maslo do smazenia omletu.

1. Szparagi cienko obrac, zdrewniane konce odlamac. Oplukac, wlozyc do wrzacej,
osolonej wody, gotowac 20-30 min. Odcedzic.
2. Jaja umyc. Zoltka wbic do miski, wymieszac z maka kartoflana i serem. Bialka
lekko ubic z sola i pieprzem cayenne. Delikatnie polaczyc z zoltkami.
3. Na patelni dobrze rozgrzac 1 lyzke masla, wlac mase jajeczna, smazyc na srednim ogniu, podwazajac brzegi szerokim nozem lub lopatka, by cala masa splynela pod spod omletu.
4. Na usmazony omlet polozyc szparagi, zlozyc omlet na pol, zsunac z patelni na
ogrzany talerz, posypac rzezucha.

Przepisy kulinarne - losowy

Bawarskie knedle


SKŁADNIKI: * 25 dag suszonych owoców * 1/2 łyżeczki cynamonu * 3 łyżki cukru * 125 ml mleka * 8 dag masła * 1 jajko sól * 3 dag drożdży * 15 dag wędzonego boczku WYKONANIE: Owoce pokroić na kawałeczki, namoczyć 3 h w 1/2 l ciepłej wody. Po tym czasie dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Gotować 10 min. na dużym ogniu. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pokruszonymi drożdżami. Dodać 5 dag masła, ciepłe mleko i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować 4 knedle. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W płaskim garnku stopić resztę masła, lekko zrumienić w nim pozostały cukier. Dodać szczyptę soli. Ułożyć knedle. Na garnku położyć wilgotną ściereczkę, nakryć przykrywką. Gotować 20- 30 min. na średnim ogniu. Boczek pokroić na kawałeczki, mocno wysmażyć. Posypać nim knedle. Podawać z suszonymi owocami.