Dzisiaj jest Wtorek 29 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Solanka grzybowa


350 g prawdziwkow (swiezych lub slonych), albo 60 suszonych,
200 g cybuli,
100 slonych ogurkow
100 g oliwek,
100 g przetartych tomatow,
50 g masla
1,6 l rosolu grzybowego,
150 g smietany,
listek bobkowy,
pieprz czarny caly,
swieza pokrajana zielenina.

Przygotowane swieze prawdziwki ugotowac i pociac w paski, rosul pozostawic dla soljanki. Jezeli sie uzywa grzyby suszone, to je oczyscic, ugotowac jak dla przygotowania rosolu grzybowego. Soljanke mozna przygotowac i ze slonych grzybow, ktore trzeba przemyc i pociac. Reszta sie przygotowywuje jak soljanka miesna, tylko zamiast miesa grzyby i rosul grzybowy.


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza z brokułami i bekonem


Składniki • 40 dag m±ki
• opakowanie drożdży w proszku
• ok. 1/4 l mleka
• 4 łyżki oleju
• sól
• mała puszka koncentratu pomidorowego
• 15 dag bekonu
• 15 dag żółtego sera
• 1 duża róża brokułu
• kilka pomidorków
• oregano Etapy przygotowania 1. Do m±ki wsypać drożdże, dodać 2 łyżki oleju i szczyptę soli, ciepłym mlekiem zarobić niezbyt twarde ciasto. 2. Brokuły opłukać, podzielić na różyczki, pomidorki umyć, żółty ser zetrzeć na tarce, bekon pokroić na plastry 3. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 4 czę¶ci, każd± rozwałkować na okr±gły placek, ułożyć na blasze 4. Ciasto posmarować koncentratem, posypać serem i oregano, ułożyć bekon i warzywa, piec ok. 25 min w 190°C.