Dzisiaj jest Niedziela 19 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapka obiadowa


Składniki • 1 duży filet kurczaka • 30 dag wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego • przyprawa grillowa • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • zioła prowansalskie lub bazylia • 3 jajka • bułka tarta • 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej • olej do smażenia Etapy przygotowania 1. Filet kurczaka poci±ć uko¶nie w poprzek włókien w 1,5 centymetrowe talarki. Delikatnie rozbić formuj±c owalne kotleciki. Posypać przypraw± grillow±. 2. Mięso mielone doprawić do smaku sol±, pieprzem, odrobin± gałki muszkatołowej, jednym jajkiem, ziołami prowansalskimi lub bazyli±. 3. Masę mięsn± wyłożyć na talarkach drobiowych. Jajka rozm±cić z m±k± ziemniaczan± i odrobin± soli. Uformowane kanapki zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. 4. Układać na rozgrzanym oleju i zrumienić z obu stron. Podawać z ziemniakami i dowoln± surówk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Austria


Składniki

• 10 jabłek • słoiczek borówek lub żurawin • 1/2 kostki masła • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • aromat cytrynowy • 12 dag m±ki
Etapy przygotowania

1. Obierz jabłka (wydr±ż gniazda nasienne) i ułóż w natłuszczonj żaroodpornej formie. Miejsaca po gniazdach nasiennych napełnij borówkami. 2. Masło utrzyj na pianę. Nie przerywaj ucierania, kolejno dodawaj żółtka, cukier, kilka kropli aromatu i przesian± m±kę. Na koniec poł±cz z pian± z białek. Ciasto rozłóż na jabłkach i zapiecz na złoty kolor.