Dzisiaj jest Środa 29 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z szynką i serem


Składniki
 
NA CIASTO: - 0,5 kg mąki - 220 ml wody - 1 żółtko - 1 łyżeczka masła - szczypta soli FARSZ: - 10 dag wędzonej szynki - 10 dag żółtego sera (tartego) - 1 jajko - szczypta gałki muszkatałowej - tarta bułka  Sposób wykonania CIASTO: Mąkę,żółtko, masło i sól rozetrzeć i mieszając dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy. Szklanką wykrawać z niego kółka. Na każde nałożyć trochę farszu i sklejać zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. FARSZ: Szynkę dość drobno posiekać. Dodać do niej surowe jajko, ser i gałkę muszkatałową. Całość wymieszać i dodać tyle tartej bułki, aby nadzienie uzyskało dość gęstą konzystencję. Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Przyrządzanie homara


1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). 2. Homara kroimy wzdłuż, zaczynając od tułowia. Potem go odwracamy i przecinamy głowę. 3. Zielonkawą wątróbkę (uwielbianą przez smakoszy) wyjmujemy łyżeczką. Usuwamy jelito i czułki. 4. Rozbieramy szczypce: odłamujemy dolną (mniejszą) część szczypiec razem z chrząstką. 5. Grubszą część szczypiec otwieramy, uderzając w nią nożem, tak by utworzyła się szczelina. 6. Następnie przełamujemy w tym miejscu skorupę i ze szczypiec wyciągamy mięso.