Dzisiaj jest Wtorek 02 września 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Befsztyki z musem paprykowym


SKŁADNIKI: * 2 befsztyki z polędwicy wołowej (30 dag), * 3 czerwone papryki (45 dag), * 4 łyżeczki masła, * 1 łyżka oleju, * 1 łyżeczka octu balsamicznego, * 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, * sól, pieprz; * do przybrania: listki bazylii, 2 czarne oliwki SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i zmiksować z rozmarynem i 3 łyżeczkami masła. Przyprawić octem, solą i pieprzem. Befsztyki umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, posmarować 1 łyżeczką oleju, posypać pieprzem i pozostawić na 15 min. Następnie obsmażyć z obu stron na pozostałym oleju rozgrzanym z resztą masła i posolić. Podawać z musem paprykowym, przybrane listkami bazylii i przekrojoną na pół oliwką, z fasolką szparagową i bagietką lub purée ziemniaczanym albo frytkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń huzarska 1


1 kg wołowiny bez kości
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka mąki
1 cebula pokrojona w plasterki
sól, pieprz
NADZIENIE:
3 cebule,
1 łyżka masła,
1 żółtko,
2 łyżki utartego suchego razowego chleba
sól, pieprz
Mięso umyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć sokiem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie posolić, oprószyć m?ką, zrumienić w garnku na maśle ze wszystkich stron, wlać trochę wrz?tku i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Od czasu do czasu odwracać i podlewać gor?c? wod?. Przygotować nadzienie: cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce masła. Dodać starty chleb, sól i pieprz. Do lekko ochłodzonego nadzienia dodać surowe żółtko i wymieszać. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjąć na deseczkę. Po ostygnięciu ponacinać głęboko, ale nie do końca, na cienkie plastry. Nałożyć nadzienie w co drugie nacięcie, pieczeń wyrównać, obwi?zać bawełnianą nitką i ponownie włożyć do garnka. Dodać pokrojoną na plasterki cebulę, wlać 150 ml wrz?cej wody i dusić jeszcze przez 1 godzinę, skrapiając pie Pieczeń huzarską podaje się z kartoflami puree i czerwoną kapust?.