Dzisiaj jest Poniedziałek 24 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bawarski wieniec z boczkiem


SKŁADNIKI: ● 15 dag wędzonego boczku w kawałku i 15 dag w cienkich plastrach ● kwaśne jabłko ● 3 cebule ● 50 dag kapusty kiszonej ● listek laurowy ● 4 jagody jałowca ● łyżeczka kminku ● 1/2 łyżeczki cukru ● 1/2 l wytrawnego białego wina ● 1/2 l soku jabłkowego ● 2 czerstwe bułeczki ● 1/2 l mleka ● ząbek czosnku ● łyżka masła ● 60 dag mielonej wieprzowiny ● 2 łyżki bułki tartej ● 3 jajka ● 1/2 łyżeczki musztardy ● olej ● sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZADZANIA: ■ 10 dag boczku w kawałku pokroić w małą kostkę i stopić w garnku. Jabłko i 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku. Włożyć kapustę, listek, jałowiec, kminek, cukier i sól. Wlać sok jabłkowy i wino, przykryć. Gotować około 1 godziny. ■ Bułeczki namoczyć w mleku. Pozostały boczek w kawałku pokroić w kostkę. Resztę cebuli i czosnek obrać, posiekać. Masło podgrzać na patelni, usmażyć boczek, cebulę i czosnek, odłożyć. Bułeczki odcisnąć z mleka i dodać do mięsa. Dodać jajka, boczek z cebulą i bułkę tartą. Przyprawić musztardą, solą i pieprzem i starannie wyrobić. ■ Formę do babki natłuścić olejem i wyłożyć plastrami boczku. Masę mięsną równo ułożyć w formie i wygładzić. Piec 50 min w temp. 200° C. ■ Po upieczeniu wieniec zostawić w piekarniku, aż kapusta będzie gotowa. Wyłożyć z formy na półmisek i podawać z kapustą.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałata faszerowana po węgiersku


Produkty: 6 dużych liści sałaty,
2-3 małe bułki,
szklanka mleka,
15 dag pieczarek,
4 łyżki stopionego masła,
2 łyżki zieleniny,
2 żółtka,
sól,
łyżka papryki,
roztarty mały ząbek czosnku,
pół szklanki gęstej śmietany,
pół szklanki rosołu Wykonanie: Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito. Oczyszczone, posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, aż do wyparowania soku, często mieszając, przestudzić. Wymieszać przetartą bułkę z żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką. Farszem posmarować listki sałaty, zawinąć jak gołąbki. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką. Wstawić do gorącego piekarnika ( 220 C ), piec ok 20 min. Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem. Podawać z frytkami.