Dzisiaj jest Środa 17 września 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szynka pieczona z ziemniakami


SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebulek 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka rozmarynu łyżeczka szałwii liść laurowy natka pietruszki tłuszcz do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso zasznurować, zrumienić na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Po półtorej godziny dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebulki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut. W czasie pieczenia ziemniaki obrócić. Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, otoczyć ziemniakami, polać przecedzonym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z sałatą lub surówką za kapusty pekińskiej i selera naciowego.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik wiśniowy


Składniki • 1 kg wiśni • 2,5 l wody • pól szklanki śmietany 18 % • pół kisielu wiśniowego     Etapy przygotowania 1. Wydrylowane wiśnie gotować w wodzie z cukrem przez 5 minut. Dodać rozrobiony kisiel. 2. Po zagotowaniu odstawić, ostudzić, dodac śmietanę. Można podawać z dobrym makaronem lub drobnymi kluskami.