Dzisiaj jest Poniedziałek 31 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z krewetek z brzoskwiniami


Składniki • 500 g mrożonych lub świerzych krewetek
• 1 puszka brzoskwiń
• 3 łyżki majonezu
• 1 jabłko
• 1 świeży ogórek
• sól, pieprz
• 8 niedużych, okrągłych, ładnych pomidorków.
• świeża bazylia
• 50 g masła Etapy przygotowania 1. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć krewetki aż staną się miękkie. Pod koniec troszkę osolić. Odstawić do ostygnięcia. 2. Brzoskwinie, jabłko i ogórka pokroić w drobną kosteczkę. 3. Krewetki wymieszać z brzoskwiniami, jabłkiem, i ogórkiem dodać majonez, sól, pieprz do smaku. Odstawić do lodówki na 15 minut. 4. Z pomidorków odciąć wierzch razem z szypułką i łyżeczką wydrążyć. Nakładać sałatkę do pomidorków, przykryć wcześniej odciętym plastrem pomidora, przybrać swieżą bazylią.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupka winogronowa


Zupka winogronowa (od 10 miesiąca) Składniki:
300 g winogron,
Syrop:
5 łyżek cukru,
szklanka wody,
1 laseczka cynamonu
kawałek skórki pomarańczy,
kawałek skórki cytryny
 
Przygotować syrop, gotując przez 5 minut wodę z cukrem, skórką pomarańczy i cytryny oraz cynamonem. Po ostudzeniu wymieszać z wodą.
Winogrona obrać ze skórki, usunąć pestki i wymieszać z przygotowanym syropem.  Podawać na ciepło lub jako chłodnik