Dzisiaj jest Niedziela 29 maja 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Papaje nadziewane krewetkami


SKŁADNIKI: * 2 papaje * 1 mała papryczka chili * sok z 1/2 limetki * 1 zielona papryka * 2 pomarańcze * 20 dag krewetek (obgotowanych i bez skorupek) * 4 łyżki majonezu SPOSÓB WYKONANIA: Papaje opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Chili oczyścić, opłukać i naciąć, po usunięciu nasion pokroić w drobną kostkę. Połowę chili odłożyć, resztę wymieszać z sokiem z limetki i posmarować środki papai. Paprykę oczyścić, pokroić w ćwiartki, po usunięciu pestek opłukać i pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Krewetki ostrożnie wymieszać z cząstkami pomarańczy i pokrojoną papryką. Sałatką napełnić połówki papai. Resztę pokrojonej chili wymieszać z majonezem. Na każdą połówkę papai wyłożyć po 1 łyżce majonezu, owoce natychmiast podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z kalafiorem


Produkty: - 200-300 g makaronu świderki
- mały kalafior
- jajko
- zioła prowansalskie
- ewentualnie ser żołty do posypania Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (ale nie może być zbyt miękki), kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie (ok 15 min). Jajka rozwiercić, dodaj zioła.
Makaron włożyć do żaroodpornego naczynia, na to położyć podzielony na cząstki kalafior, zalać wszystko jajkiem. Można ewentualnie, jeśli ktoś lubi, posypać serem żóltym. Przykryć pokrywką.
Piec w piekarniku ok 30-35 min.