Dzisiaj jest Sobota 28 marca 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cukinia po meksykańsku


Składniki Przepis 50 dag młodej cukini,
1 czerwona papryka,
1 średnia cebula,
2 pomidory,
20 dag kukurydzy konserwowej,
2 łyżki masła,
sól, czarny pieprz i sproszkowane chili do smaku. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Mi?ższ pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić wraz z łupiną w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyt? paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki poł?czyć i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić rozdrobnione warzywa. Chwilę poddusić. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić dalej do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać os?czoną z zalewy kukurydzę. Podawać z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Azjatyckie rożki z warzywami i rybą


Produkty: - 1 paczka papieru ryżowego
- 1 cukinia
- 1 marchew
- 1 ogórek-wąż
- 20 dag białej ryby (np. sandacza)
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka octu ryżowego
- 60 ml soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml bulionu rybnego
- 2 małe papryczki chili Wykonanie: Cukinię, marchew, ogórka i rybę pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Płaty papieru ryżowego namocz na chwilę w ciepłej wodzie lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na tak przygotowanym papierze układaj małe porcje sałatki i zwijaj w rożki. Gotuj je na parze przez 15 minut. W tym czasie zrób sos: w rondelku wymieszaj ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, bulion i posiekane papryczki. Gotuj 15 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj do rożków.