Dzisiaj jest Piątek 24 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka w kropki


Składniki 150 g masła lub margaryny 14,5 łyżek cukru 36 łyżek mąki 2 jajka 100 g czekolady (może być mleczna, gorzka, biała lub ich mix) 30 g płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubisz) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło i cukier wymieszaj mikserem na biała masę. Dodaj pojedynczo jajka i znów ucieraj (nastaw piekarnik na 200 stopni). Posiekaj czekoladę na małe kawałki i dodaj do masy.  Zmieszaj cynamon, proszek do pieczenia i makę, połacz z masa. Dodaj płatki owsiane (można nimi regulować gęstość masy).
Pomagając sobie łyżeczką nakładamy na blachę "górki" z masy i lekko spłaszczamy. Pieczemy na środkowej półce piekarnika aż nabiora złotego koloru
(ok. 15 min)  

Przepisy kulinarne - losowy

Napój miłosny


Składniki • 1/2 litra wody • 3 łyżeczki herbaty • 4 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku) • kostki lodu • sok z 2 mandarynek • 2 brzoskwinie Etapy przygotowania Herbate zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 min. Następnie przecedzic i ostudzić. Do wysokich szklanek włożyć po 3- 4 kostki lodu, wlać sok z mandarynek i włożyć polówki obranych brzoskwiń. Szklanki dopełnić schłodzoną herbatą. Do każdej włożyć plasterek cytryny. Podawać ze słomką.