Dzisiaj jest Piątek 19 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyk z pieczarek


SKŁADNIKI: * 1 kg dużych pieczarek * 500 g mielonego mięsa * 4 z±bki czosnku * 1 cebula * 2 jajka * 1 łyżka bułki tartej * po 2 łyżeczki majeranku i ostrej papryki lub chilli * sól, pieprz WYKONANIE: Pieczarki oczyszczamy z nieczysto¶ci i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tart± oraz przyprawy. Wyrabiamy ręk± na jednolit± masę. Do każdego pieczarkowego kapelusza nakładamy farsz. Nafaszerowane pieczarki nakładamy ¶ci¶le na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy kilka minut na ¶rednio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawijamy je w folię aluminiow± i pozostawiamy jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły.

Przepisy kulinarne - losowy

Sola z limonkami


SKŁADNIKI: • 40 daq filetów z soli • 2 zielone cytryny (limonki) • 2 pomidory • cebula • 10 dag masła • 1/2 pęczka mięty (niekoniecznie) • 2 łyżki maki • olej • sól • pieprz
 
 
PRZYGOTOWANIE: • Filety opłukać, osaczyć, posolić i popieprzyć, obtoczyć w m±ce. Smażyć z obu stron przez 5-6 minut na złoty kolor. • Limonki sparzyć. Obrać cienko, skórki pokroić w w±skie paseczki. Z jednej limonki wycisn±ć sok, drug± podzielić na cz±stki, wyj±ć mi±ższ. • Cebulę obrać, posiekać, pomidory umyć, pokroić na kawałki. Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać mi±ższ z limonki, kawałki pomidorów, posiekan± miętę. Chwilę poddusić, przyprawić sol± i pieprzem. • Rybę rozłożyć na talerze, polać duszonymi warzywami, skropić sokiem z limonki, posypać paseczkami skórki.