Dzisiaj jest Sobota 30 maja 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Budyń w sosie poziomkowym


Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie: 5 minut

Trudność: bardzo łatwy


Składniki

• budyń waniliowy • mleko • 10 dag poziomek [mogą być mrożone] • ok szklanka cukru pudru • mała śmietanka 30%  
Etapy przygotowania

1. Budyń ugotować wg. przepisu. 2. Poziomki umyć, wymieszać w blenderze ze śmietanką i cukrem pudrem. Polać budyń. Podawać zimny sos na ciepły budyń.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś w sosie cytrynowo-miodowym


40 dag surowego fileta z łososia norweskiego (bez skóry)
10 dag twardego owczego sera (może być polski oscypek)
20 dag li?ci szpinaku
po 1/2 owocu mango i melona gallo
1/2 pęczka szczypiorku
czerwony pieprz (ziarenka)
Sos cytrynowy:
1 łyżka musztardy dijon
15 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
3 listki świeżej mięty
sól
biały pieprz
cukier
Szpinak przebierz, odrzuć uszkodzone listki, pozostałe opłucz w zimnej wodzie i os?cz. Listki poukładaj na czterech talerzach. Filet opłucz, osusz, pokrój na 4 porcje. Ułóż na ruszcie lub na natłuszczonej blasze, piecz 10 minut w temp. 220°C. Upieczone ryby ułóż na szpinaku, obłóż pokrojonym melonem i mango. Całość posyp startym serem i czerwonym pieprzem. Utrzyj składniki sosu, polej łososia. Szybko zapiecz w gor?cym piekarniku. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem. Możesz podawać z grzankami.