Dzisiaj jest Piątek 28 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smażony ryż z kurczakiem i boczkiem


Składniki: - 20 dkg boczku - 1 cebula - 2 piersi z kurczaka - 1 łyżka masła - 4 woreczki ryżu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 topiony serek ¶mietankowy - szczypior - puszka kukurydzy i fasoli czerwonej - kostka rosołowa - szczypta papryki czerwonej ostrej Sposób przyrz±dzania: Podsmaż na ma¶le boczek z cebul±, dodaj pokrojone piersi, podsmaż, a po chwili na patelnię wysyp ryż. Wszystko razem smaż na duzym ogniu przez ok 10 min. Dolej wody tak, aby przykryła ryż, dodaj kostke, ser i przyprawy. Gotuj na malym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Na koncu dodaj kukurydzę i fasolę. Posyp szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Płatki schabu z szynk± parmeńsk± w białym winie


Składniki •  4 plastry schabu bez ko¶ci •  4 plastry szynki parmeńskiej •  4 plastry pikantnego ementalera •  m±ka do oprószenia •  sól, pieprz, oregano •  1 /4 szklanki białego wytrawnego wina •  1 /4 ¶mietany do gotowania (Cremefine) •  1 /4 szklanki bulionu tymiankowo-bazyliowego Etapy przygotowania 1. Schab pokroić na 8 cienkich plasterków. Umyć, osuszyć, lekko posolić i posypać ¶wieżo zmielonym pieprzem. Na kazdy plasterek schabu ułożyć plasterek sera i na to plasterek szynki. Przygnie¶ć szynkę, aby się dobrze trzymała. Przygotować na talerzyku m±kę. Dodać do niej trochę pieprzu oraz oregano. Obtoczyć każdy płatek schabu w m±ce z obu stron. 2. Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzan± oliwę ułożyć obtoczone w m±ce płatki schabu. Obsmażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 3. Na patelnię, na której smażyli¶my mięso, wlewamy wino. Odparowujemy je ok. 5 minut. W międzyczasie rozpuszczamy pół kostki tymiankowo-bazyliowej w pół szklanki gor±cej wody. Gdy wino lekko odparuje, dolewamy na patelnię. Pół szklanki ¶mietany mieszamy z 2 łyżeczkami m±ki, dodajemy też trochę oregano (pół łyżeczki). Mieszamy i na koniec dodajemy na patelnię. Musimy zagotować na małym ogniu. 4. Gdy sos lekko zgęstnieje, polewamy nim mięso ułożone w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy ¶wież± szałwi±. Cało¶ć wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem.