Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Hiszpańska eksplozja owoców


Składniki •  1 galaretka wiśniowa
  
•  1 pomarańcza
  
•  2 mandarynki
  
•  1 nektarynka
  
•  garść ciemnych i jasnych winogron
  
•  30 ml czerwonego wina hiszpańskiego
   Etapy przygotowania Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Pomarańczę przykroić na pół i wydrążyć, a miąższ wraz z pokrojoną nektarynką namoczyć w winie. Odcedzone kawałki owoców i winogrona poukładać w połówkach pomarańczy. Galaretkę połączyć z winem i zalać nią owoce. Deser odstawić do lodówki, aby stężał.


Przepisy kulinarne - losowy

Pasta piwna do kanapek


Produkty: 35 dag twarogu półtustego, 10 dag masła, 100 ml jasnego piwa, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu, sól i cukier do smaku  Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.