Dzisiaj jest Wtorek 28 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Amerykańskie steki wołowe


Składniki •  4 ziemniaki
  
•  2 lyzki oleju
  
•  4 steki wolowe (15- 20 dag)
  
•  40 dag twarozku
  
•  po 1/2 peczka szczypiorku i koperku
  
•  sol
  
•  pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki umyc, owinac folia posmarowana olejem, piec 40 min. na grillu.
    
2.  Steki umyc, wlozyc na 1 godz. do jednej z podanych nizej marynat. Grillowac 3-5 min. z obu stron, oproszyc sola i pieprzem.
    
3.  Serek wymieszac z posiekanymi ziolami, doprawic sola i pieprzem. Ziemniaki odwinac z folii, naciac, napelnic doprawionym serkiem. Podawac do stekow.
    
4.  MARYNATA Z CZERWONEGO WINA. 250 ml czerwonego wina wymieszac z 2 lyzkami oleju, pokrojona czerwona cebula, czosnkiem, ziarnami pieprzu i plasterkami marchewki. Doprawic do smaku.
    
5.  MARYNATA WARZYWNA 200 ml bialego octu winnego wymieszac z woda, olejem, pokrojonym korzeniem pietruszki, selerem i marchwia. Dodac ziarna jalowca, pieprzu, ziele angielskie i lisc laurowy.
    
6.  MARYNATA PIWNA 250 ml jasnego piwa polaczyc z odrobina oleju. Dodac laski cynamonu, gozdziki, lisc laurowy i marynowane cebulki.


Przepisy kulinarne - losowy

Sosy sałatkowe


W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy uszlachetniając ich smak i aromat. Wybór sosu nie może być przypadkowy. Zbyt ciężki może "zdusić" sałatkę. Komponując sos powinniśmy więc zawsze pamiętać o składnikach potrawy, kierować się kilkoma sprawdzonymi zasadami: - delikatne warzywa, takie jak krucha sałata, cykoria, łączymy z równie delikatnymi sosami typu winegret. - Sałatki ze składników pożywnych, takich jak na przykład soczewica, czy fasola, można łączyć z sosami przyrządzanymi z olejków z czosnkiem czy papryką. Podstawowym sosem do sałatek jest winegret.