Dzisiaj jest Czwartek 28 kwietnia 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik wieloowocowy


Produkty: 0,5 kg roznych owocow
2 opakow. serka naturalnego po 500 g
2 rozne galaretki
4 lyzki cukru pudru
paczka biszkoptow  Wykonanie: przygotowac i zmiksowac osobno owoce jasne i ciemne
czesc odlozyc do dekoracji
owoce osobno wymieszac z opakowaniem serka
i 2 lyzkami cukru pudru
galaretki rozpuscic osobno w pol szkl goracej wody
dodac do mas serowych jasna do jasnej masy a ciemna do ciemnej
dno tortownicy wylozyc biszkoptami
wylac mase jasna schlodzic w lodowce
nastepnie wylozyc mase ciemna
wierzch udekorowac reszta owocow 

Przepisy kulinarne - losowy

Sos słodko-kwa¶ny po wietnamsku


- 3 z±bki czosnku (drobno posiekane)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych cebulek szalotek
- 2 marynowane szalotki (również drobno pokrojone)
- 1 mała marchewka (pokrojona w kostkę)
- 1 mała zielona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 posiekana czerwona papryczka chili
- 2 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1 łyżka m±ki kukurydzianej


Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się przyrumieni. Dodaj szalotki (surowe i marynowane), marchewkę, paprykę i chili. Przypraw cukrem, sol± i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę, dodaj sos pomidorowy i ocet. Zagotuj, wlej m?kę rozprowadzon± w łyżce wody. Wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ci?gle mieszaj±c.