Dzisiaj jest Piątek 29 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g swiezych prawdziwkow lub maslakow,
300 g kartofli,
1 cebula,
2 pomidory,
2 lyzki siekanego koperku,
50 ml oliwy,
40 g masla,
100 ml smietany,
2 liscie laurowe,
sol, pieprz.

1. Grzyby dokladnie umyc i sparzyc goraca woda (maslaki nalezy przedtem obrac
ze skorki). Pokroic w plasterki i smazyc 5 min na polowie masla.
2. Przelozyc do rondla, dodac obrane, wypestkowane i pokrojone w kawalki pomidory, pieprz, sol i lisc laurowy. Zalac smietana i dusic pod przykryciem ok.
10 min.
3. Kartofle obrac, pokroic w plasterki, obsmazyc na oliwie na jasnozloty kolor.
4. Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na reszcie masla na jasnozloty
kolor.
5. Do podduszonych grzybow dodac podsmazone kartofle, cebule i starannie wymieszac. Zapiekac przez 15 min w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku.
6. Przed podaniem podzielic na porcje i posypac siekanym koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chutney ananasowy


SKŁADNIKI: * ¶wieży ananas * po pół szklanki czerwonego wytrawnego wina i octu winnego * niepełna szklanka cukru * 3 z±bki czosnku * 5 dag mielonych migdałów * 2 dag rodzynków * płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki * łyżeczka imbiru * szczypta mielonych goĽdzików * sól SPOSÓB WYKONANIA: Ananas obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. W rondlu zagotować wino z cukrem, octem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodać ananas, migdały, rodzynki oraz przyprawy i - mieszaj±c - gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wystudzić. Podawać do pasztetów i zimnych przek±sek mięsnych.