Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z kiszoną kapustą


Przepis: Z mąki, mleka i dwóch jaj przygotowywujemy dosyć gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę drobno kroimy i wraz z solą i sporą ilością pieprzu dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przepis jest o tyle elastyczny, że można go zmieniać i doskonalić w trakcie smażenia. Ja osobiście preferuję bardzo gęstą masę ciasta i kapusty, tak że "łyżka stoi" a stosunek ciasta i kapusty w skali 1:1. Na patelni formujemy małe naleśniki i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.

Przepisy kulinarne - losowy

Wściekłe psy


Robi sie tak:
do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie lejemy wodke czysta (raczej dobrej jakosci np ww.). Wodke nalezy wlac w taki sposob, aby sie nie pomieszala z sokiem (po sciankach). Na koniec 3-4 krople tobasco. Pic jednym lykiem.