Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl miętowy


Produkty: - 115 ml wytrawnego wina musującego
- 30 ml likieru miętowego
- 5 ml soku cytrynowego Wykonanie: Miksować składniki z sześcioma kostkami lodu przez 20 sekund, po czym przelać koktail do kieliszka.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety po cygańsku


SKŁADNIKI: 4 kotlety wieprzowe (po około 150 g każdy), sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka w proszku, 50 g margaryny do smażenia, 2 duże cebule, 1 zielona papryka, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/8 l bitej śmietany. WYKONANIE: Kotlety umyć i osuszyć , następnie oprószyć je pieprzem i papryką. Na dużej patelni roztopić tłuszcz, kotlety smażyć przez 5 min. z każdej strony. Po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Obrać cebule, pokroić w krążki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę smażyć krótko na dużym ogniu, następnie dodać paprykę i dusić około 10 min. pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę, doprawić. Kotlety ułożyć na talerzach, polać sosem. Jako dodatki: makaron i sałatka z pomidorów i papryki.