Dzisiaj jest Czwartek 24 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kartoflanka z chrzanem


Produkty: - 60 dag ziemniaków
- 30 dag wieprzowiny z łopatki
- 6 szklanek rosołu wołowego winiary (z kostki)
- łyżka startego chrzanu
- marchewka
- 2 winne jabłka
- 1-2 cebule
- po łyżce m±ki i smalcu
- (lub 2 łyżki oleju)
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- tymianek
- pieprz
- sól Wykonanie: Mięso pokrój w nieduż± kostkę, włóż do wrz±cego rosołu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Obrane jabłka potnij na małe cz±stki, zrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu (oleju), po czym przełóż na talerz. Posiekan± cebulę podsmaż na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprósz m±k±. Cebulę, marchewkę start± na tarce o dużych oczkach i jabłka włóż do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec wymieszaj zupę z chrzanem oraz tymiankiem, przypraw sol± i pieprzem. Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.  

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z tuńczykiem


Składniki:2 jaja,
kieliszek białego wina wytrawnego (10 g),
50 g tuńczyka z puszki,
łyżeczka natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
tłuszcz.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Omlet przygotować wg przepisu na omlet naturalny dodaj±c zamiast mleka wino. Gdy się od spodu podsmaży, nałożyć rozdrobnionego tuńczyka, posypać natk± pietruszki, zwin±ć łopatk± oba brzegi do ¶rodka, przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać.