Dzisiaj jest Czwartek 02 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety po mazursku


SKŁADNIKI: * 80 dag schabu z kością, * 3 jajka, * 10 dag tłuszczu, * 2 dag mąki, * 15 dag szynki wędzonej, gotowanej, * pieprz, * imbir, * sól WYKONANIE: Ze schabu usuwamy kość i dzielimy na porcje. Płaty mięsa należy dobrze rozbić i posolić. Na każdym płacie kładziemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaną z gotowanym jajkiem, pieprzem i imbirem. Zawijamy to w rulon, panierujemy w dwóch jajkach i mące, smażymy na tłuszczu. Danie najlepiej jest podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną ugotowaną z kośćmi od schabu.

Przepisy kulinarne - losowy

Deser z marchwi i pistacji


450 g marchewki
8 str?czków kardamonu
2,5 cm laski cynamonu
600 ml mleka
2 łyżki oleju
50 g masła
40 g cukru pudru
1 łyżka rodzynek
1 łyżka mielonych orzeszków pistacjowych

Marchew obrać, zetrzeć, włożyć z kardamonem i cynamonem na patelnię. Wlać mleko i dusić ok. 45 min. na wolnym ogniu, aż marchew wchłonie mleko. Wyjąć marchew. Na umytej patelni rozgrzać olej i stopić masło. Ponownie włożyć marchew, mieszając smażyć 45 min., aż marchew straci swoją wilgotność. Wsypać cukier i podsmażać ok. 2 min. Na koniec dodać rodzynki i orzechy. Podawać ochłodzone