Dzisiaj jest Środa 27 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryż z pomidorami i czosnkiem


Składniki: - 20 dag ryżu
- łyżeczka soli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- mały por
- 4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/8 litra bulionu warzywnego w kostce winiary
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka papryki z proszku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki Wykonanie: Ryż dokładnie umyj i przez 40 minut gotuj w 2 I osolonej wody. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i osącz. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dokładnie umyty por pokrój na plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory przekrój na pół, usuń nasiona i twarde rdzenie i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim najpierw cebulę i czosnek, potem dodaj pory - wszystko krótko podsmaż, cały czas mieszając. Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj. Uprzednio osączony ryż wymieszaj w garnku z sosem pomidorowym, dopraw według uznania solą i papryką, a potem gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Do ryżu możesz dodać zieloną sałatę.

Przepisy kulinarne - losowy

Pączki Marii Antoniny


1 szkl. ciasta naleśnikowego
puszka ananasów
2 kieliszki rumu
konfitury z brzoskwiń lub moreli
4 łyżki cukru pudru
1 l oleju krążki ananasa osączyć z zalewy, posypać cukrem pudrem i skropić rumem. Odstawić na 30 min., jeszcze raz dokładnie osączyć. Posmarować z jednej strony konfiturami. krążki złożyć po dwa. Zanurzać w cieście naleśnikowym i od razu wkładać na rozgrzany olej. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż ciasto stanie się złociste. Posypać cukrem pudrem.