Dzisiaj jest Czwartek 23 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto przekładane luksusowe


SKŁADNIKI: • na ciasto: • 4 szklanki mąki pszennej • 1 kostka masła • 6 jaj • 1 szklanka cukru • 1 łyżka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 5 kopiastych łyżek śmietany • 2 słoiki powideł śliwkowych • 250 g rodzynek • 250 g orzechów włoskich • na krem: • 1 szklanka mleka • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru • 3/4 kostki masła • 2 żółtka WYKONANIE: 1. Zmieszać mąkę z sodą, proszkiem i 3/4 szkl. cukru; 2. Masło posiekać, wymieszać z mąką, dodać żółtka i śmietanę; 3. Zarobić ciasto i włożyć na 1/2 godziny do lodówki; 4. Ciasto podzielić na 2 części i rozłożyć na dwóch identycznych blachach; 5. Na obu plackach rozsmarować powidła; 6. 7 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1/4 szkl. cukru; 7. Pianę rozsmarować na powidłach, a na nie posypaś sparzone rodzynki i posiekane orzechy; 8. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut; 9. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mąką, a następnie stale mieszając dodać gorące mleko; 10. Trzymać na małym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje; 11. Wystudzoną masę utrzeć z masłem; 12. Jeden placek posmarować kremem i przykryć drugim, bakaliami do góry.

Przepisy kulinarne - losowy

Bigos Świąteczny


Składniki mała świeża kapusta do kilograma kapusty kiszonej wędliny i kiełbasy świąteczne garść suszonych grzybów kilka ziaren jałowca listek laurowy szklanka czerwonego wina kilka całych ziaren pieprzu sól, mielony pieprz, papryka w proszku ew. koncentrat pomidorowy Sposób wykonania  Świeżą kapustę po usunięciu brzydkich liści i głąba kroimy w paski i wrzucamy do dużego garnka. Kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna odciskamy z wody i też wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapuste, dorzucamy suszone połamane na mniejsze kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy. Możemy już dać listek laurowy, ziarenka pieprzu i nawet troche kostki instant rosołowej. Pierwszego dnia to, co robimy wcale nie będzie podobne do bigosu. Potem taki półprodukt wynosimy na balkon. Drugiego dnia znowu gotujemy na małym gazie, ale dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podwędzane wędliny i podlewamy całość winem. Oczywiście solimy i pieprzymy. Niech się dusi. Trzeciego dnia dorzucamy ziarna jałowca. Nasz bigos powinien zacząć ładnie pachnieć i ciemnieć. Dodajemy wtedy dwie łyżki koncentratu pomidorowego