Dzisiaj jest Piątek 18 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Coleslaw


- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty - 1 marchewka pokrojona w paseczki - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 3 łyżki gęstej ¶mietany - 2-3 łyżki białego octu winnego - 2 łyżeczki cukru - szczypta kminku - sól Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, ?mietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety baranie zapiekane z grzybami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
8 kotletow z kostka,
200 g parmezanu,
200 g pieczarek,
3 lyzki masla,
20 g sloniny,
1 cebula,
2 lyzki tartej bulki,
50 ml bulionu,
1 lyzeczka pokrojonej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Kotlety z mlodej baraniny umyc, osuszyc, oczyscic, pobic lekko tluczkiem.
Osolic, oproszyc pieprzem.
2. Pieczarki umyc, pokroic w plasterki. Cebule obrac, drobno posiekac. Rozgrzac
maslo na patelni, dodac pieczarki i cebule. Smazyc ok. 10 min. Osolic, doprawic pieprzem. Wsypac tarta dulke, dodac parmezan, pietruszke. Wymieszac.
3. Przygotowanym farszem posmarowac kotlety. Kazdy z nich nakryc cienkim plasterkiem sloniny. Skropic bulionem. Kotlety zawinac w natluszczony papier lub
folie aluminiowa.
4. Przelozyc kotlety do naczynia lub na ruszt piekarnika ogrzanego do temp.
190żC. Piec 30 min. Po upieczeniu odwinac z papieru lub folii, podawac z
kartoflami puree i czerwona kapusta.