Dzisiaj jest Poniedziałek 20 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolorowa sałatka z klopsikami


Składniki - 1 czerstwa bułka - 1 cebula - 50 dag mieszanego mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżeczka łagodnej musztardy - 2 łyżki oleju - 10 dag owczego sera - 300 ml jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki - 1 sałata rzymska (lub 2 cykorie) - 1 żółta papryka - 1 czerwona papryka - 20 dag ogórka sałatkowego - 10 dag cebuli sałatkowej (białej) - sól , pieprz, słodka papryka Wykonanie Bulkę namoczyć w zimnej wodze. Cebule obrać . drobno posiekać, zagnieść z mielonym mięsem, odcianięta bułką, jajkiem i musztarda. Doprawić do smaku solą pieprzem i papryką. Z przygotowanej masy mięsnej ulepić małe klopsiki . Podsmażyć je na oleju (6-8 minut ).Przygotować dip serowy: ser owczy drobno pokruszyć, wymieszać z jogurtem naturalnym, przeciagniętym przez prasę (lub roztartym z odrobiną soli) czosnkiem i listkami natki. Gotowy dip doprawić do smaku. Listki sałaty( lub cykorii) opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Oba straki papryki oraz cebulę sałatkową pokroić w cienkie paseczki, ogórek w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć na półmisek , na wierzchu ułożyć klopsiki . przed podaniem polać sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.