Dzisiaj jest Wtorek 30 czerwca 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cytrynowe ciasteczka


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ciasto na spód: pół kostki masła
- szklanka m±ki
- ćwierć szklanki cukru pudru
- olej do natłuszczenia formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
wierzch:
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżki m±ki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
glazura:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- pomarańczowego lub wody
- łyżka miękkiego masła
- łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przyrz±dzania:

Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż je do formy i podpiecz na jasno złoty kolor. Przygotuj wierzch: żółtka utrzyj z połow± cukru, dodaj sok z cytryny, skórkę, m±kę i proszek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru, poł±cz je delikatnie z żółtkow± mas±. Cał± tę mieszaninę wyłóż na ciasto i wstaw na ok. 15 minut do piekarnika.
Przygotuj glazurę: wymieszaj na gładk± masę składniki glazury. Wierzch ciasta po przestygnięciu posmaruj glazur±.

Przepisy kulinarne - losowy

Pikantna tarta z jabłkami


30 dag m±ki
15 dag masła
4 jajka
10 dag wędzonego boczku
4 kwaskowate jabłka
cebula
ostra papryka chili
10 dag kukurydzy z puszki
250 ml ¶mietany
2 łyżki oliwy
1 łyżka margaryny
1 łyżka bułki tartej
tymianek
papryka mielona
sok z cytryny
sól, pieprz M?kę posiekać z pokrojonym masłem, dodać 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Składniki wymieszać nożem i szybko zagnie¶ć. Ciasto zawin±ć w folię, schłodzić przez 30 min. w lodówce. Cebulę posiekać, chili pokroić w kostkę razem z boczkiem. Rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, chili i boczek, podsmażyć 5 min. Dodać kukurydzę, doprawić tymiankiem, sol±, pieprzem i mielon± papryk±. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydr?żyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wytłuszczon± i wysypan± bułka tart? formę o ¶rednicy ok. 25 cm. Ciasto  nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, obsypać suchym grochem, podpiec 10 min.  w temp. 180 st. C. Usun±ć pergamin z grochem. Na spodzie ułożyć jabłka, cebulę, zalać ?mietan± rozmieszan± z pozostałymi jajkami. Zapiekać 30 min. w  temp. 200 st. C