Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z kiszonej kapusty


0,5 kg kapusty kiszonej 4 duże jabłka 2 marchewki sól pieprz cukier sok z cytryny 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Kapustę posiekać, a jabłka i marchew obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki wymieszać i doproawić.

Przepisy kulinarne - losowy

Kukurydza na ostro


200 g kukurydzy z puszki / mrożonej
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka świeżego czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka soli
2 świeże zielone chili
1 cebula
3 łyżki masła
4 czerwone zmiażdżone chili
1/2 łyżeczki soku z cytryny
li?cie kolendry do dekoracji Rozdrobnić kminek, czosnek, kolendrę, 1 zielone chili, cebulę i sól na gładką masę. Roztopić masło, dodać przyprawy i smażyć na średnim ogniu 5-7 min. mieszając od czasu do czasu. Dodać zmiażdżoną czerwoną chili i wymieszać. Dodać kukurydzę i smażyć 2 min. Dodać resztę zielonego chili, wlać
sok z cytryny. Posypać listkami kolendry.