Dzisiaj jest Piątek 06 marca 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwica w pieprzu


Składniki: 4 płaty polędwicy wołowej 4 łyżki zmielonego pieprzu 4 łyżki ziaren gorczycy sól białko z 1 jajka Przygotowanie: Rozgrzać grill. Wymieszać pieprz, gorczycę, sól i rozsypać wszystko na talerzu. W drugim talerzu ubić białko. Mięso zanurzyć w białku, a następnie w mieszance przypraw. Ułożyć mięso na ruszcie i piec. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z pomidorów, czerwonej cebul i mozarelli.

Przepisy kulinarne - losowy

Małże z bekonem


Produkty: - 225 g małży konserwowanych w zalewie
- 12-16 cienkich plastrów bekonu
- 1 ząbek czosnku
- olej roślinny dla frytury
- 1 cytryna
- 8-10 sztuk oliwek
- zielenina Wykonanie: Oddzielić małże od zalewy. Cieńko pokroić czosnek.
W każdy plaster bekobu zawinąć małże, kawałek czosnku i połączyć wykałaczką lub szpadką. Smażyć we fryturze. Podawać przybrane cytryną, oliwkami i zieleniną.