Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa krewetkowa z trawą cytrynową


Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger
- 18 pieczarek
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1-2 suche papryczki chili
- ew. 2 liście bergamotki
- 5 łyżek oleju
- 2 dag cukru
- 5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżki sosu nouc mam
- 4 gałązki świeżej kolendry
- 1 puszka (165 ml) mleka kokosowego Wykonanie:  Obierz krewetki, z każdej usuń jelito. Obierz pieczarki, pokrój na połówki. Obierz i posiekaj dymki, czosnek i trawę cytrynową. Włóż papryczki do ciepłej wody, by zmiękły. Usuń pestki. Papryczki usmaż z dymkami i czosnkiem na oleju, a potem zmiksuj. Dodaj cukier, sól i sok z limonki. Wlej 700 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć krewetki, pieczarki, trawę cytrynową i ew. liście bergamotki, wlej nuoc mam i gotuj 10 minut. Połącz z mlekiem kokosowym, posyp listkami kolendry.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Coleslaw


- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty - 1 marchewka pokrojona w paseczki - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 3 łyżki gęstej śmietany - 2-3 łyżki białego octu winnego - 2 łyżeczki cukru - szczypta kminku - sól Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, ?mietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Drink waniliowy


1/4 ginu
3/4 Tymbaku "Wanilia"
syrop Grenadina
kostki lodu Do wypełnionej lodem szklanki wlać składniki i wymieszać.