Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa krewetkowa z trawą cytrynową


Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger
- 18 pieczarek
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1-2 suche papryczki chili
- ew. 2 liście bergamotki
- 5 łyżek oleju
- 2 dag cukru
- 5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżki sosu nouc mam
- 4 gałązki świeżej kolendry
- 1 puszka (165 ml) mleka kokosowego Wykonanie:  Obierz krewetki, z każdej usuń jelito. Obierz pieczarki, pokrój na połówki. Obierz i posiekaj dymki, czosnek i trawę cytrynową. Włóż papryczki do ciepłej wody, by zmiękły. Usuń pestki. Papryczki usmaż z dymkami i czosnkiem na oleju, a potem zmiksuj. Dodaj cukier, sól i sok z limonki. Wlej 700 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć krewetki, pieczarki, trawę cytrynową i ew. liście bergamotki, wlej nuoc mam i gotuj 10 minut. Połącz z mlekiem kokosowym, posyp listkami kolendry.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Barszcz wołyński


- 1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
- 1/2 kg małych buraków
- ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach
- 1 szklanka
- namoczonej i ugotowanej fasoli
- 1 pęczek włoszczyzny
- z kapust?
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- 1/2 szklanki dobrej
- gęstej śmietany
- zielenina.


Mięso ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia), wyjmij z wywaru i oddziel od kości. Kawałki mięsa pokrój w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso, włóż poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę razem z czę?ci? wywaru, ugotowane i obrane buraki (pokrojone na cienkie paski). Wrzuć listek laurowy, przypraw do smaku, gotuj razem jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia, wlej ?mietanę, dodaj zieleninę i mięso.

Przepisy kulinarne - losowy

Zając z suszonymi pomidorami i anchois


SKŁADNIKI: * 1 zając lub królik * 250 g suszonych pomidorów w oleju * 6 filecików anchois * 6 ząbków czosnku * 1 łyżka miodu * 100 ml oliwy * pęczek natki pietruszki * ćwierć łyżeczki zmielonej kolendry * 4 goździki * estragon, sól, pieprz * ewentualnie 100 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: Sprawionego, umytego i obsuszonego zająca lub królika porcjujemy. Z miodu, oleju z pomidorów, 3 ząbków posiekanego czosnku i przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na rumiano ze wszystkich stron. Pomidory resztę czosnku, natkę pietruszki - drobno siekamy i ucieramy razem z filecikami anchois. Dodajemy do mięsa. Podlewamy niewielką ilością wody lub winem i dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem.