Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa krewetkowa z trawą cytrynową


Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger
- 18 pieczarek
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1-2 suche papryczki chili
- ew. 2 liście bergamotki
- 5 łyżek oleju
- 2 dag cukru
- 5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżki sosu nouc mam
- 4 gałązki świeżej kolendry
- 1 puszka (165 ml) mleka kokosowego Wykonanie:  Obierz krewetki, z każdej usuń jelito. Obierz pieczarki, pokrój na połówki. Obierz i posiekaj dymki, czosnek i trawę cytrynową. Włóż papryczki do ciepłej wody, by zmiękły. Usuń pestki. Papryczki usmaż z dymkami i czosnkiem na oleju, a potem zmiksuj. Dodaj cukier, sól i sok z limonki. Wlej 700 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć krewetki, pieczarki, trawę cytrynową i ew. liście bergamotki, wlej nuoc mam i gotuj 10 minut. Połącz z mlekiem kokosowym, posyp listkami kolendry.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cytrus Grand Cosmopolitan


SKŁADNIKI: 45 ml Belvedere Cytrus, 15 ml Grand Marnier, 15 ml soku z białej żurawiny, sok z połowy limonki. WYKONANIE: Połącz w shakerze wszystkie składniki i przecedź do kieliszka do Martini. Udekoruj plasterkiem cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Ricotta


Miękki ser produkowany z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego), przypomina nasz polski twaróg. Stanowi dodatek do farszu, klusek np. do pierożków ravioli.