Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa krewetkowa z trawą cytrynową


Produkty: - 12 dużych krewetek Black Tiger
- 18 pieczarek
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1-2 suche papryczki chili
- ew. 2 liście bergamotki
- 5 łyżek oleju
- 2 dag cukru
- 5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżki sosu nouc mam
- 4 gałązki świeżej kolendry
- 1 puszka (165 ml) mleka kokosowego Wykonanie:  Obierz krewetki, z każdej usuń jelito. Obierz pieczarki, pokrój na połówki. Obierz i posiekaj dymki, czosnek i trawę cytrynową. Włóż papryczki do ciepłej wody, by zmiękły. Usuń pestki. Papryczki usmaż z dymkami i czosnkiem na oleju, a potem zmiksuj. Dodaj cukier, sól i sok z limonki. Wlej 700 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć krewetki, pieczarki, trawę cytrynową i ew. liście bergamotki, wlej nuoc mam i gotuj 10 minut. Połącz z mlekiem kokosowym, posyp listkami kolendry.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos pomidorowy ostry (do kiełbasek i mięs pieczonych na grillu)


Składniki: pomidory - 2 duże
ostre papryczki - 2 małe
2 łyżki utartej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cukier do smaku
sól, pieprz  
Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić, Natkę umyć i wysuszyć. Papryki oczyścić z nasion i zmiksować z pomidorami, cebul?, natką pietruszki i przyprawami. Sos podawać na zimno do kiełbasek i mięs pieczonych na grillu.

Przepisy kulinarne - losowy

Zając z wiśniami


Składniki: Skoki,
10 dag słoniny,
2 dag mąki,
tłuszcz,
śmietanka,
20 dag wiśni,
sól,
pieprz,
goździki i miód naturalny do smaku.

 
  Sposób przyrządzenia:         Mięso umyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wydrylowane wiśnie i doprawić. Podawać z kluskami i sałatą zieloną.