Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos z miodu do naleśników i gofrów


Produkty: ¾ szklanka miodu
3 łyżki wody albo białego wina
3 łyżki soku z cytryny albo soku pomarańczy Wykonanie: W niewielkim rondlu podgrzewać na wolnym ogniu wszystkie składniki  sosu, aż zgęstnieje co trwa 3, 4 minuty.


Przepisy kulinarne - losowy

Wiosenna przyjemność


SKŁADNIKI: * puszka brzoskwiń * puszka ananasów * 3 kiwi świeże * 1 banan * 14 łyżek koniaku WYKONANIE: Kiwi obieramy: 2 owoce kroimy w plasterki - 1 owoc w kosteczkę. Ananasy układamy na dnie 7 małych salaterek, posypujemy je pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami. Banan kroimy w plasterki i układamy w salaterkach według własnej fantazji. Pozostałe ananasy kroimy w mniejsze kawałki i posypujemy całość deseru na wierzch dajemy kiwi. Po dwie łyżeczki koniaku polewy każdy deserek. Oczywiście, każdy owoc może być ułożony inaczej – kombinacja dowolna, według własnych potrzeb.