Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczę duszone z porami


Składniki:1 kurczę (ok. 80 dkg),
30 dkg porów (białe części),
10 dkg pomidorów,
1 łyżka rozkruszonego estragonu,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Tuszkę oczyścić, umyć, pokrajać na porcje. Opiec wkładając na patelnię z powłoką z masy typu teflon, osolić, skropić wrzącą wodą, przykryć. Dusić na małym ogniu przez ok. 30 min., skrapiając od czasu do czasu wodą. Oczyszczone pory umyć, cienko pokrajać, dodać do duszącego się kurczaka, posolić i dusić w dalszym ciągu. Pomidory umyć, obrać ze skórki, posiekać, włożyć do duszącej się potrawy razem z estragonem (w kilka minut po dodaniu porów). Potrawę przyprawić solą z pieprzem, wyłożyć na półmisek. Podawać z ziemniakami z wody (1 - 2 na porcję) i z surówką z kapusty.

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata z łodyg malinowych


Składniki:Zdrewniałe łodygi malin.

 
Sposób przyrządzenia:        Dobrze zdrewniałe łodygi malin, które wycina się jesienią w ogrodzie, połamać, powiązać w pęczki, wysuszyć. Przed użyciem łamać łodygę na maleńkie kawałeczki (3 cm). Kawałki łodyg ugotować w wodzie, w naczyniu używanym tylko do tego celu. Gdy herbata nabierze złotego zabarwienia, odcedzić, i podawać. Herbata z łodyg malinowych odznacza się pięknym zabarwieniem, lecz jest bez aromatu.