Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych czę¶ci porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki ¶mietany 18-proc.
  
•  3 łyżki m±ki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przypraw±, obtaczamy w 2 łyżkach m±ki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, os±czamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy ¶mietan±, któr± wcze¶niej starannie wymieszali¶my z łyżk± m±ki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałk± muszkatołow±, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcze¶niej nagrzali¶my do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówk± z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rolada biszkoptowa z marmolad±


SKŁADNIKI: * żółtka – 5 szt. * cukier puder - 12 dag * cukier waniliowy * białka – z 6 jajek (na pianę) * m±ka - 8 dag * ocet (6%) - 1 łyżka * sól - szczypta * marmolada * papier do pieczenia * cukier - 2 łyżki WYKONANIE: Szerok± blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchn± masę, dodać ocet. Do białek dodać szczyptę soli i ubuć. Białka dodać do masy, wsypać powoli przesian± m±kę, delikatnie ale dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać na grubo¶ć 1 – 1 1/2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piec 10 minut. Gdy się lekko zrumieni, wyj±ć. Przełożyć na ¶ciereczkę posypan± cukrem, zdj±ć papier. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Ciepły biszkopt posmarować marmolad±, zwin±ć ciasno w rulon, zawin±ć w ¶ciereczkę. Poczekać, aż wystygnie.

Przepisy kulinarne - losowy