Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Malibu techno


1 czę?ć malibu,
1 czę?ć blue curacao,
3 czę?ci toniku,
odrobina cytryny,
lód.
Ma piękny kolor, w zależności od tego, ile cytryny damy, od szafirowoniebieskiego do szmaragdowozielonego.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz z dorsza i pieczarek


Składniki 50 dag filetów z dorsza, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka białego wytrawnego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i biały pieprz do smaku.  Sposób wykonania Filety opłukać, osączyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i pieczarki obrać umyć i pokroić w pólplasterki. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, sos sojowy i wino, chwilę dusić. Włożyć filety, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko