Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczone figi z lawendą


Składniki: 150 g masła 8 fig 100 g płatków migdałowych 100 g cukru pudru 100 g mąki 100 g migdałów 50 g łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka kwiatów lawendy Sposób wykonania: 1. Umyj i wysusz figi. Każdą przekrój na pół i sprawdź, czy nie jest robaczywa. 2. Rozłóż owoce na blaszce do pieczenia (posmarowanej masłem) stroną przekrojoną do góry. 3. Zmiksuj płatki migdałowe na proszek. 4. Wymieszaj mąkę, puder migdałowy i cukier. 5. Rozpuść masło, wlej je do ciasta i całość zagnieć. 6. Zawiń migdały i orzechy w czystą ściereczkę i trzymając ją tak, żeby nic się nie wysypało, uderz nią konkretnie parę razy o blat stołu. Chodzi o to, żeby migdały i orzechy dobrze pokruszyć. 7. Wymieszaj je z ciastem. 8. Wsyp do ciasta kwiaty lawendy i całość zagnieć. 9. Uformuj ręką placuszek wielkości figi i grubości ok 1 cm. 10. Połóż po placuszku na wierzchu każdej figi i przygnieć delikatnie, żeby się dobrze trzymały. 11. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10/ 15 min. 12. Naturalnie podawaj ciepłe prosto z pieca.

Przepisy kulinarne - losowy

Strudel z czereśniami prosto z Austrii


Składniki • 25 dag mąki • 1 jajko • 180 ml wody • sok z 1/2 cytryny • szczypta soli • 1/2 kg czereśni (poza sezonem mogą być wiśnie ze słoika) • 15 dag cukru • 15 dag włoskich orzechów • 10 dag masła • skórka z 2 cytryn • 2 łyżki bułki tartej Sos:  250 ml mleka, 1 laska wanilii, 3 żółtka, 3 dag cukru pudru Etapy przygotowania 1. Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z jajkiem, solą, sokiem i wodą. Ciasto wyrabiaj rękami około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (mocno klei się do ręki), dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozłóż na blacie duży kawałek płótna i obsyp je mąką. Na płótno wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką. 2. Wydrylowane czereśnie wymieszaj z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. 3. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp czereśniami i bułką tartą.