Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z bakaliami


Składniki:35 dkg przesianej mąki,
2 jajka,
20 dkg twarogu,
5 dkg rodzynek,
5 dkg suszonych śliwek,
5 dkg fig,
15 dkg maku,
1 szkl. mleka,
0.5 szkl. cukru,
olejek migdałowy.

 
Sposób przyrządzenia:        Mak przebrać, opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć, zemleć w maszynce. Zalać gotującym się mlekiem, przyprawić do smaku cukrem i olejkiem migdałowym. Rodzynki i śliwki starannie umyć, namoczyć w letniej wodzie, a kiedy zmiękną, osączyć, pokroić wraz z figami. Twaróg wymieszać z jednym jajkiem, cukrem i bakaliami. Z mąki, pozostałego jajka, i 0.5 szkl. ciepłej wody zarobić ciasto. Cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, szklanką lub filiżanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżkę farszu twarogowo-bakaliowego. Ugotowane pierogi podawać polane sosem makowym albo śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Miodowe banany w wiórkach kokosowych


Składniki: - kilka bananów,
- sok z cytryny,
- miód,
- wiórki kokosowe. Przepis: Banany kroimy w grube plastry (ok. 3 cm), maczamy całe w soku z cytryny i/lub miodzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.