Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kruche ciasto z musem owocowym


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ciasto: szklanka mąki
- pół kostki masła
- żółtko (białko wykorzystamy do musu i dlatego jajko przed rozbiciem trzeba sparzyć)
- 4 łyżki cukru pudru
- ewentualnie odrobina śmietany
- żeby się dobrze zagniotło
mus: szklanka oczyszczonych miękkich owoców (nie muszą być ładne) - truskawek
- malin
- poziomek
- porzeczek
- wydrylowanych wiśni lub przecieru jabłkowego
- szklanka (lub nieco mniej
- w zależności od kwaśności owoców) cukru pudru
- białko
- dorodne owoce do przybrania

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Tortownicę wysmaruj olejem, a jeśli nie masz tortownicy, wyłóż formę specjalnym pergaminem, na którym będziesz mogła przenieść upieczony blat na półmisek. Posiekaj masło z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę. Piecz, aż się zarumieni. Ostudź.
Mus: Ubij na sztywno pianę z białka. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier i owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencję sztywnej piany, wyłóż go na upieczony blat, z wierzchu przybierz owocami i od razu podaj na stół. Mus może stanowić samodzielną leguminę. Doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci, zwłaszcza jeśli zrobimy go z kilku rodzajów owoców (z każdego osobno), a barwną kompozycję przyozdobimy na półmisku biszkoptami. Mus ten równie dobrze udaje się z owoców mrożonych.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś z kolendrą



Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 10 minut


Składniki

• SOS: 1,5 szklanki świeżo posiekanej kolendry • 6 posiekanych ząbków czosnku • 1/3 szklanki prażonych nasion sosny • 2/3 szklanki startego parmezanu • 1 łyżeczka soli • 0,5 łyżeczki pieprzu • 1/2 szklanki oliwy • RYBA: filety z łososia 4*170 g • 2 łyżki oliwy • 0,5 łyżeczki soli • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
Etapy przygotowania

1. SOS przygotowujemy w następujący sposób: W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy 2. Dokładnie miksujemy,powoli dolewając oliwę,aż powstanie sos o konsystencji majonezu. 3. Po przygotowaniu,odstawiamy. 4. Filet z łososia smarujemy oliwą,przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczemy na grillu na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. 6. Podajemy z łyżeczką sosu na każdym z filetów