Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryką


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml śmietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać śmietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zabaione


Jest to popularny deser podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze (w kąpie1i wodnej) z cukrem i winem Marsa- la, niekiedy z dodatkiem skórki otartej i cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z soczewicą i pieczarkami


Składniki • 1 szklanka ugotowanej soczewicy • sos sojowy • 200 g pieczarek • 1/2 szkl. zmielonego czerstwego razowego chleba • 2 jajka • 2 ząbki czosnku • natka • sól, imbir, pieprz • 3 łyżki oleju Etapy przygotowania 1. Chleb namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. 2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekanym czosnkiem, posolić. 3. Soczewicę, pieczarki i chleb zemleć w maszynce. Wbić jajka, doprawić sosem sojowym, solą, imbirem, pieprzem, dodać natkę. Wyrobić na jednolitą masę. 4. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane olejem lub stopioną słoninką.