Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryką


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml śmietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać śmietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś pieczony w soli


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- ok. 1 kg wypatroszonego świeżego łososia z ogonem i głową
- 1
- 5-2 kg soli (najlepiej grubej
- używanej do kiszenia ogórków)

Sposób przyrządzania:

Nagrzej piekarnik do 200° C. Przygotuj żaroodporne naczynie takiej wielkości, by ryba się w nim mieściła i nie dotykała jego ścianek. Jeśli chcesz, włóż do wnętrza ryby świeże lub suszone zioła (np. koper, natkę pietruszki, rozmaryn), cząstki cytryny, kawałeczek masła, choć i bez tych dodatków ryba będzie bardzo dobra. Dno żaroodpornego naczynia pokryj ok. 1,5 cm warstwą soli. Ułóż na niej rybę i obsyp ją solą, tak by nie było widać ani kawałka skóry. Teraz dobrze będzie lekko spryskać sól wodą. Piecz ok. 45 minut. Z soli utworzy się wokół ryby twarda skorupa, którą trzeba odłupać. Podawaj na gorąco lub zimno. Po wyjęciu ryby z solnej skorupy odrzuć skórę. Tak przyrządzona ryba jest soczysta, delikatna w smaku i o dziwo wcale nie za słona. Podawać ją możesz z sosem (np. czosnkowym lub chrzanowym - najłatwiej je przyrządzić na bazie jogurtu) lub po prostu z cytryną. W ten sam sposób możesz piec też inne morskie ryby.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem bawarski z orzechami


Produkty: - 2 szklanki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 15 dag drobnego cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 250 ml śmietany (Rama do ubijania)
- 8 dag mielonych orzechów Wykonanie: Zagotuj mleko z cukrem waniliowym, zdejmij z ognia i przykryj. W miseczce ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz białą masę. Wlej powoli mleko, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wlej całośc do większego garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Namocz listki żelatyny w odrobinie ciełej wody, osącz je i dodaj do garnka z masą jajeczną. Mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj ją do masy. Wypłucz foremki w zimnej wodzie. Wlej masę do foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie okrój szerokim nożem i wyjmij z foremek. Posyp orzechami