Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryk±


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 str±ki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml ¶mietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać ¶mietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kwas owocowy z truskawek i poziomek


50 dag truskawek,
50 dag poziomek,
70-80 dag cukru,
2-3 dag drożdży,
5 l wody,
kwasek cytrynowy

Owoce dokładnie przebrać, usuwaj±c czę?ci nadgniłe; umyć i usun±ć szypułki. Truskawki pokrajać w plastry, poziomki lekko rozgnie¶ć. Do wyparzonego kamiennego naczynia włożyć rozdrobnione owoce i zalać je gor?c?, przegotowan± wod?. Naczynie przykryć i pozostawić na 12 godz. Po upływie tego czasu odcedzić, do wywaru dodać roztarte z czę?ci? cukru drożdże, resztę cukru i kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w cieple na 12 godz. Rozlać płyn do czystych butelek i szczelnie zamkn±ć. Pić po 3 dniach.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza peperoni


Składniki: 2 szkl. przecieru pomidorowego (w kartoniku), 120 g salami peperonii, 1 żółtej papryki, kilka oliwek, 140 g startego sera mozzarella, przyprawa do potraw kuchni włoskiej. Ciasto: 400 g m±ki pszennej, 30 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 l wody lub mleka, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni włoskiej. Sposób przyrz±dzenia:
       
M±kę przesiać do miski, drożdże rozdrobnić i włożyć wraz z cukrem do zagłębienia na ¶rodku. Zalać wod± (mlekiem) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Dodać olej i przyprawę, wymieszać do gładko¶ci. Uformować kulę i naci±ć nożem na krzyż, posypać m±k± i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyłożenia na blachę. (blachę należy wysmarować oliw±). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 - 30 min. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 łyżk± przyprawy i zagotować. Tak przygotowanym sosem posmarować blaty (ok. 2 łyżkami każdy blat). Następnie na cie¶cie rozłożyć plasterki salami, oliwki i pokrojon± w cienkie paseczki paprykę. Każd± pizze posypać 1 łyżeczk± przyprawy. Na wierzchu ułożyć ser. Piec ok. 12 min w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Gotowe pizze polać pozostałym sosem.