Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryką


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml śmietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać śmietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Torcik z grillowanych warzyw z serem mozzarella i awokado


SKŁADNIKI: * 2 pokrojone w plastry bakłażany * 1 pokrojona w plastry cukinia * 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, a następnie w plastry * 3 kulki sera mozzarella, pokrojone w plastry * Przyprawa do grilla * Sól czosnkowa, pieprz * 6 łyżek oliwy z oliwek * 50 g świeżo tartego parmezanu SOS BALSAMICZNO- KAPAROWY: * 50 g pomidorów suszonych. * 50 ml oliwy z oliwek (ew. oliwa z suszonych pomidorów) * 10 g kaparów w zalewie * 20 ml octu balsamicznego * 1 łyżeczka bazylii SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie grillowej, doprawiając je dodatkowo solą i pieprzem. Warzywa upiec na grillu z każdej ze stron, a następnie przełożyć plastrami sera mozzarella i awokado. Każdą porcję ułożyć w formie torciku i podawać z sosem balsamiczno- kaparowym oraz świeżo tartym parmezanem.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowana polędwica z kurkami


SKŁADNIKI: • 40 dag polędwicy wieprzowej • 30 dag kurek • 1/2 pęczka koperku • cebula • 2 łyżki masła • 2/3 szklanki śmietany 12% • 3 roztarte ząbki czosnku • sól • pieprz kolorowy • oliwa WYKONANIE: 1. Kurki oczyszczamy i myjemy. Większe grzyby kroimy. 2. Koperek tniemy drobno. 3. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy (bez przykrycia) 20 min. z połową koperku. Gdy sok odparuje zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i resztę koperku, solimy, pieprzymy, mieszamy i podgrzewamy. 4. Mięso kroimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Nagrzewamy kombiwar przez 6 min. do temperatury 250 st. Zmniejszamy temparaturę do 200 st. i grillujemy mięso przez 35 min. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.