Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryk±


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 str±ki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml ¶mietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać ¶mietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ziemniaczane pierogi z mięsem


Składniki •  1200 - 1400 g ziemniaków
  
•  4- 5 żółtek
  
•  2 szklanki m±ki
  
•  2 łyżki oleju
  
•  sól
  
farsz :
  
•  40- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  
•  2 cebule
  
•  1- 2 łyżki oleju
  
•  2 z±bki czosnku
  
•  2 łyżeczki czerwonego delikatu Knorr
  
•  3- 4 łyżki bułki tartej
  
•  sól pieprz
  
sos:
  
•  ogórek sałatkowy
  
•  pęczek rzodkiewek
  
•  ok 300- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  
•  2 łyżki majonezu
  
•  ketchup
  
•  2- 3 z±bki czosnku
  
•  pieprz, sól
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagnie¶ć na pure i ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać żółtka, olej i m±kę, wyrobić ciasto jak na pierogi.
    
2.  Mięso włożyć do garnka, dodać 2 łyżki oleju, przyprawy i mieszaj±c poddusić składnki farszu. Następnie dodać pokrojon± cebulę i przeci¶nięty przez praskę czosnek, wszystko razem dusić do miękko¶ci dodaj±c kilka łyżek wody. Pod koniec gotowania do farszu dodać bułkę tart± (farsz powinien mieć zwart± konsystencję).
    
3.  Ciasto rozwałkować podsypuj±c m±k±, wycinać szklank± kółka i nakładać farsz lepić jak pierogi (można także wycinać prostok±ty nakładać farsz i lepić jak paszteciki). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor.
    
4.  sos: ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 min. Następnie odcisn±ć, dodać jogurt, majonez i rozdrobniony czosnek, przyprawić do smaku sol± i pieprzem, na koniec zrobić kleksy z ketchupu. Pierogi podawać z sosem. 


Przepisy kulinarne - losowy

Grzyby w cie¶cie piwnym


30 dag pieczarek,
1/7 l piwa,
2 jajka,
24 dag m±ki,
2 dag oleju,
10 dag tłuszczu,
sól

Przygotować ciasto piwne: żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle m±ki, aby uzyskać konsystencje ciasta nale¶nikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać olej, wymieszać. Pieczarki posolić i oprószyć m?k±, następnie zanurzyć w cie¶cie piwnym. Smażyć na tłuszczu w głębokim naczyniu.