Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryką


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 strąki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml śmietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać śmietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gwiazdeczki


Składniki 4 szklanki mąki krupczatki 40 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka soku z cytryny do smarowania: 1 białko do posypania ciastek: cukier kryształ Przygotowanie Masło lub margarynę posiekać z przesianą mąką. Dodać sok z cytryny, przesiany cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na płaty grubości 5 mm i foremką wykrawać gwiazdki. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Ciasteczka powinny mieć jasnozłoty kolor.


Przepisy kulinarne - losowy

Kremiki kawowe


Składniki: 250 g białego sera 225 ml gęstej śmietany 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki cukru pudru Na sos czekoladowy: 80 g czarnej czekolady 50 g masła Sposób wykonania: 1. Przepuść biały ser przez maszynkę do mielenia. Jeśli nie masz maszynki – posiekaj go bardzo drobno. 2. Powoli dodawaj do sera śmietanę, cały czas miksując. 3. Do masy wrzuć 4 łyżeczki kawy i cukier puder. Zmiksuj całość dokładnie. 4. Utnij 4 kwadratowe kawałki gazy o boku ok. 20 cm i wyłóż nimi 4 filiżanki tak, żeby brzegi gazy wystawały na zewnątrz. 5. Wymoszczone filiżanki wypełnij kremem kawowo- serowym. Każdą z nich upuść na blat z wysokości kilku centymetrów, żeby masa się dobrze rozłożyła i żeby usunąć bańki powietrza. Zawiń do środka wystające kawałki gazy. 6. Wstaw do zamrażalnika na 1,5 godz. 7. Przed podaniem wyjmij kremiki na talerzyki deserowe, przewracając każdą filiżankę do góry dnem. 8. Na patelni rozpuść czekoladę z czterema łyżkami wody. Dodaj masło i wymieszaj sos. Przestudź go lekko, polej fantazyjnie zimne kremiki i podawaj.