Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna z papryk±


Składniki: 80 dag filetów z dorsza 2 str±ki czerwonej papryki 2 łyżeczki oleju 300 ml ¶mietany 1/2 szklanki rosołu Przygotowanie: Rybę pokroić w kawałki. Paprykę pokroić w paseczki. Na oleju dusić paprykę, wlać ¶mietanę i rosół. Sos ten krótko zagotować. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem. Piec 30 minut w temp.200 st. C.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z jabłkami i morelami


Składniki CIASTO: 2 szkl. m±ki
20 dag masła
2 żółtka
jajko
10 dag cukru pudru
szczypta soli MASA SEROWA: 50 dag smietankowego twarogu
4 jabłka
mała puszka moreli
2 białka (te które zostały po przygotowaniu ciasta)
2 jajka
20 dag cukru pudru
10 dag masła
2 łyzki cukru kryształu
cukier waniliowy
paczka budyniu smietankowego Wykonanie Zagniatamy szybko kruche ciasto (zeskładników na ciasto), wkladamy na 30 minut do lodówki, schłodoznym wylepiamy blaszkę, pieczemy do zrumienienia, studzimy. Przygotowujemy masę : uciramy masło z cukrem, dodajemy porcjami ser i jajka,  gdy powstanie pulchna masa wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy z ubitymi ze szcypta soli 2 białkami. Teraz ucieramy na tarce obrane jabłka, odciskamy troche soku i wsypujemy do jabłek 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, Na podpieczonym spodzie kładziemy warstwę jabłek,  potem masę serow± a na to połówki moreli  (zapadn± się w ser i o to chodzi ),  pieczemy ok 50 minut. Można dodac zamiast moreli brzoskwinie, ale zdecydowanie lepsze sa morele.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel herbaciany


Składniki:1 łyżeczka suchej herbaty,
1/2 szklanki wrz±cej wody,
2 szklanki mleka,
2 łyżki m±ki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
sok owocowy do polania.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Zagotować odmierzon± wodę, zaparzyć herbatę, przykryć. Odlać trochę zimnego mleka i rozmieszać z m±k± ziemniaczan±. Zagotować resztę mleka z cukrem, dodać przecedzony napar z herbaty i wlewać mieszaj±c, zawiesinę z m±ki, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kisiel polać sokiem owocowym.