Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa – krem z ryby z bananami


Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny lub 2 kostki bulionu warzywnego, 2 szklanki chudego mleka, 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżka mąki pszennej, 2 banany, ½ szklanki ugotowanego zielonego groszku ( lub 1 mała puszka groszku), 1 łyżka łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz biały. Wykonanie: W wywarze gotować rybę około 20-25 minut. Wyjąć rybę. Mleko i jogurt połączyć z mąką, rozprowadzić wywarem stale mieszając. Zmiksować ugotowaną rybę i banany z dodatkiem małej ilości wywaru, tyle ile konieczne do zmiksowania. Połączyć mix z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą curry ( ale niekoniecznie). Po nałożeniu na talerze posypać zielonym groszkiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwiczki wieprzowe w sosie z miodu pitnego


Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżeczka miodu akacjowego jasnego - 2 łyżki musztardy Dijon - 0,5 szklanki miodu pitnego Sposób przyrządzania: Do miski wrzucić musztardę i łyżeczkę miodu, wymieszać. Mięso posolić, popieprzyć i włożyć do musztardy z miodem, natrzeć. Jeszcze popieprzyć. Marynować w chłodnym miejscu 1 godzinę. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć polędwiczki na mocnym ogniu króciutko z obu stron. Na patelnię wlać miód pitny i dusić, aż miód pitny prawie całkiem nie wyparuje. Zdjąć patelnię z ognia. Polędwiczki wyjąc na deskę. Na patelnię dołożyć troszkę musztardy i gęstej śmietany, wymieszać by utworzył się sos. Podgrzać do aż się zagotuje.
 
Zdjąć z gazu. Mięso pokroić na plasterki, ułożyć je na talerzu i polać sosem.  

Przepisy kulinarne - losowy

Malinowo- truskawkowy puch


Składniki Biszkopt na roladę:   • 2 jajka • 1/2 szklanki mąki • 1/2 szklanki cukru • 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej     Masa śmietanowa:   • 150 ml śmietany 36% • 2 śmietan- fixy • 100 dkg serka ricotta • 8 czubatych łyżek cukru pudru • 20 dkg malin mrożonych bądź świeżych     Masa truskawkowa:   • 3 galaretki truskawkowe • 1 łyżka żelatyny • 30 dkg mrożonych bądź świeżych truskawek • 150 ml śmietany 36% • 1 śmietan- fix • 1/3 szklanku cukru       Etapy przygotowania 1. Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu. Pieczemy na dużej prostokątnej blaszce - na papierze do pieczenia - na złotawy kolor. Po upieczeniu gdy biszkopt jest jeszcze gorący zwijamy go razem z papierem w rulon tj. na roladę. 2. Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy blenderem. Galaretki + żelatynę + cukier rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku - mieszamy, aż rozpuści się żelatyna i cukier. 3. Śmietanę + śmietan- fix ubijamy na sztywno i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka jest już mocno tężejąca mieszamy ją z bitą śmietaną oraz ze zmiksowanymi truskawkami. Wstawiamy masę truskawkową do lodówki i chłodzimy, aż do momentu gdy jest ona prawie sztywna - dzielimy ją na dwie równe porcje. 4. Przygotowujemy masę śmietanową: śmietanę + śmietan- fix + cukier puder ubijamy na sztywno. Dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe porcje i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 5. Na biszkopt wykładamy najpierw masę truskawkową - równomiernie ją rozsmarowujemy. Na masę z truskawek wykładamy jedną porcję masy śmietanowej i na niej to układamy maliny. 6. Roladę zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy masami.