Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa – krem z ryby z bananami


Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny lub 2 kostki bulionu warzywnego, 2 szklanki chudego mleka, 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżka mąki pszennej, 2 banany, ½ szklanki ugotowanego zielonego groszku ( lub 1 mała puszka groszku), 1 łyżka łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz biały. Wykonanie: W wywarze gotować rybę około 20-25 minut. Wyjąć rybę. Mleko i jogurt połączyć z mąką, rozprowadzić wywarem stale mieszając. Zmiksować ugotowaną rybę i banany z dodatkiem małej ilości wywaru, tyle ile konieczne do zmiksowania. Połączyć mix z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą curry ( ale niekoniecznie). Po nałożeniu na talerze posypać zielonym groszkiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka paprykowo ogórkowa


Składniki 25 dkg czerwonej papryki 30 dkg ogórka konserwowego 2 średnie cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 3 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Paprykę umyć pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Ogórki pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać zieleninę i oliwę. Posolić i popieprzyć. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Podawać jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielne danie z białym pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy

Leśne risotto


1 kg mieszanych grzybów (np. prawdziwki, kurki, rydze, podgrzybki, boczniaki, pieczarki)
1 szkl. ryżu długoziarnistego
3 szkl wywaru
8 dag parmezanu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta szafranu
gał?zka świeżego rozmarynu
sól, pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Olej mocno rozgrzać na głębokiej patelni, podsmażyć cebulę, czosnek i ryż. Zalać wywarem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem, szafranem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Oczyszczone grzyby podsmażyć n gor?cym tłuszczu i dodać do ryżu na 10 min. przed końcem duszenia. Parmezan utrzeć. Czę?ć odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z ryżem i grzybami. Całość ew. jeszcze doprawić. Posypać serem i udekorować rozmarynem.