Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa – krem z ryby z bananami


Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny lub 2 kostki bulionu warzywnego, 2 szklanki chudego mleka, 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżka mąki pszennej, 2 banany, ½ szklanki ugotowanego zielonego groszku ( lub 1 mała puszka groszku), 1 łyżka łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz biały. Wykonanie: W wywarze gotować rybę około 20-25 minut. Wyjąć rybę. Mleko i jogurt połączyć z mąką, rozprowadzić wywarem stale mieszając. Zmiksować ugotowaną rybę i banany z dodatkiem małej ilości wywaru, tyle ile konieczne do zmiksowania. Połączyć mix z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą curry ( ale niekoniecznie). Po nałożeniu na talerze posypać zielonym groszkiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki morelowe ze szczyptą rozmarynu


Składniki: 8 moreli umytych i wysuszonych za pomocą ręcznika papierowego 60 g cukru brązowego 100 ml rumu pestki z 2 lasek wanilii szczypta suszonego rozmarynu drewniane i namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków Sposób wykonania: 1. Morele przekrój na pół. Przekręcając je wyciągnij pestki. 2. Nadziej połówki moreli na patyczki - dwie morele na jeden patyk, czyli po 4 połówki. Przełóż tak zrobione szaszłyki do jednej foremki. 3. Włóż do miski: cukier brązowy, rozmaryn, 20 ml rumu, wymieszaj całość. 4. Dodaj teraz do miski pestki z lasek wanilii i ponownie wymieszaj. 5. Nałóż całość z miski na wierzch moreli. Pod wpływem temperatury cukier się rozpuści i pięknie obtoczy morele. 6. Wlej do foremki resztę rumu. 7. Włóż całość do piekarnika na opcje grill na 140 stopni C. Rum wyparuje i wchłonie się w morele. 8. Podawaj morelowe szaszłyki od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z ziemniaczków i kiszonej kapusty


Składniki 50 dag ziemniaków, 40 dag odcisniętej kapusty kiszonej, 3/4 szklanki wywaru z warzyw, duża cebula, jabłko, 10 dag startego żółtego sera, 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, łyżka oleju, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, liść laurowy, po 2- 3 goździki i owoce jałowca, mielony biały pieprz, sól, tłuszcz do posmarowania formy Wykonanie Wyszorowane ziemniaki gotować w łupinkach w osolonej wodzie około 25 min. Następnie osączyć, obrać, przecisnąć przez praskę, przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Śmietanę ubić mikserem, wymieszać z natką pietruszki i ziemniakami. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, goździki, jałowiec i chwilę razem dusić pod przykryciem. Następnie dodać obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę, wywar z warzyw i przyprawy. Dusić 15 min. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać warstwami ziemniaki i kapustę, kończac warstwą ziemniaków. Wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać ok. 40 min. Pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem. Podawać w naczyniu, w którym potrawa była zapiekana. (100 g - 85 kcal).