Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa – krem z ryby z bananami


Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny lub 2 kostki bulionu warzywnego, 2 szklanki chudego mleka, 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżka mąki pszennej, 2 banany, ½ szklanki ugotowanego zielonego groszku ( lub 1 mała puszka groszku), 1 łyżka łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz biały. Wykonanie: W wywarze gotować rybę około 20-25 minut. Wyjąć rybę. Mleko i jogurt połączyć z mąką, rozprowadzić wywarem stale mieszając. Zmiksować ugotowaną rybę i banany z dodatkiem małej ilości wywaru, tyle ile konieczne do zmiksowania. Połączyć mix z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą curry ( ale niekoniecznie). Po nałożeniu na talerze posypać zielonym groszkiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zaciąganie


Jest to to zagęszczanie sosów, wywarów i zup samym żółtkiem lub śmietaną albo śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawy zaciągniętej żółtkiem lub niskoprocentową śmietaną nie należy już zagotowywać, bo się zwarzy. Natomiast jeśli urzyjemy śmietany 22-proc. lub kremówki, możemy wszystko zagotować. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli śmietana była wymieszana z mąką.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem z sera homogenizowanego


2 pudełka serka homogenizowanego,
3 łyżki cukru,
1 szklanka truskawek lub malin,
4 łyżeczki żelatyny lub 1/2 torebki galaretki

Żelatynę (galaretkę) rozpu?cić w garnuszku w 1/8 l zimnej wody. Po 30 minutach dodać cukier i zagotować. Kiedy trochę przestygnie, wymieszać z serkiem, dodać wymyte i os?czone owoce, jeszcze raz delikatnie wymieszać, nałożyć porcje do miseczek, odstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny.