Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa – krem z ryby z bananami


Składniki: 40 dkg ryby ( łosoś lub mintaj) , 3 szklanki wywaru z włoszczyzny lub 2 kostki bulionu warzywnego, 2 szklanki chudego mleka, 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżka mąki pszennej, 2 banany, ½ szklanki ugotowanego zielonego groszku ( lub 1 mała puszka groszku), 1 łyżka łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz biały. Wykonanie: W wywarze gotować rybę około 20-25 minut. Wyjąć rybę. Mleko i jogurt połączyć z mąką, rozprowadzić wywarem stale mieszając. Zmiksować ugotowaną rybę i banany z dodatkiem małej ilości wywaru, tyle ile konieczne do zmiksowania. Połączyć mix z zupą, wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą curry ( ale niekoniecznie). Po nałożeniu na talerze posypać zielonym groszkiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jak solić warzywa?


Warzywa solimy, gdy są już prawie miękkie. Tracą wówczas mniej witamin.

Przepisy kulinarne - losowy

Gęś nadziewana kaszą gryczaną


Produkty: gęś
łyżka szałwii suszonej
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
nadzienie:
50 dag kaszy gryczanej
20 dag boczku wędzonego
5 dag rodzynków
pęczek natki pietruszki
cebula
sól Wykonanie: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.