Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Melon z lodami


Składniki •  2 melony cantalupa
  
•  kieliszek koniaku
  
•  lody najlepiej malaga, bakaliowe
  
•  100 ml likieru advocat lub sos do lodów o smaku advocat
  
 
Etapy przygotowania 1.  Melony przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne, całą powierzchnię miąższu posmarowac koniakiem. Wstawić na 3 godz. do lodówki ( przykryte folią aluminiową).
    
2.  Melony wyjąć z lodówki. Włożyć do miseczek niewiele większych od połówek melona ( nie podawać na talerzu). W miejsce po gniazdach nasiennych nałożyć lody ( około 2 łyżki). Całość polać advocatem. Podawać.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z mielonego mięsa


2 łyżki suszonej włoszczyzny,
szklanka wody,
2 łyżki oleju lub 2 dag smalcu,
cebula,
25 dag mielonego mięsa,
łyżka mąki,
puszka zielonego groszku,
3 płaskie łyżki kaszy manny,
sól, pieprz,
papryka,
zielenina

Suszoną włoszczyznę namoczyć co najmniej na 20 minut. Na rozgrzany w naczyniu olej lub smalec włożyć rozdrobnione mielone mięso, drobno pokrojoną cebulę, poruszyć pieprzem i papryką. Gdy lekko zrumieni? się, dodać pozostały tłuszcz, m?kę, zasmażyć. Następnie wlać 1 i 1/2 litra wody, dodać włoszczyznę, gotować około 10 min. Wsypać kasze mannę i włożyć zawartość puszki zielonego groszku. Przyprawić zupę do smaku i gotować jeszcze 10 min. Podawać z zieleniną.