Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort cappucino z orzechami


Składniki • 5 łyżkek cukru • 4 łyżki mąki tortowej i 4 ziemniaczanej • 3 jajka • torebka cukru waniliowego • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem i dekoracja: • 70 dag kremówki • 2 torebeczki kawy cappuccino - najlepiej czekoladowej • 8 dag posiekanych orzechów laskowych • 3 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałów • 1 łyżka kakao • 14 pralinek czekoladowych Etapy przygotowania 1. Jajka ubić z 3 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Połaczyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą. Ciasto piec 25 min w formie o średnicy 24 cm w temp. 175 stopni. Ciasto ostudzić. 2. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, schłodzić. Biszkopt przekroić na 3 warstwy. 60 dag kremówki ubić z cukrem i kawą. Odłożyć 1/3 do dekoracji. Resztę połączyć z orzechami. 1/2 posmarować spód tortu, przykryć kolejną warstwą. Nałożyć krem, przykryć ciastem. 3. Posypać kakao i udekorować pozostałym kremem, płatkami migdałów i pralinkami. Wstawic do lodówki, przed podaniem można wyjać na 10 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza Carbonara


Składniki ciasto (na 2 średnie pizze)
• 200g mąki
• ok. 200 ml wody
• 15 g drożdży
• 1-2 łyżek oliwy z oliwek
• łyżka cukru
• szczypta soli
• szczypta papryki (słodkiej lub ostrej)
• odrobina ziół włoskich lub do pizzy
obłożenie:
• kilka plastrów szynki
• ok. 10 pieczarek
• 1 cebula
• przyprawa do pizzy
• kawałek żółtego sera
• sos carbonara:
• 50g wędzonego boczku
• 2-3 ząbków czosnku
• 40g parmezanu (świeżego w kawałku)
• sól • 2 jajka
• 2-4 łyżek gęstej śmietany
• pieprz
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• odrobina mąki do zagęszczenia Etapy przygotowania 1. Przygotować zaczyn – drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ok. 180-200 ml ciepłej (nie wrzącej) wody, posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z papryką, solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. 2. Boczek pokroić w małą kostkę i usmażyć na chrupiąco na oliwie z oliwek. Następnie wyjąć z patelni i odsączyć na kawałku papierowego ręcznika. w tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojony drobno czosnek. 3. Ubić trzepaczką na pianę jajka, śmietanę, sól i pieprz. Dodać starty parmezan (musi być koniecznie świeży, gdyż inaczej nie rozpuści się zbyt łatwo w sosie). Powstały sos połączyć z czosnkiem i boczkiem i dokładnie wymieszać. Sos podgrzać na bardzo małym ogniu, w celu rozpuszczenia się parmezanu, uważając jednak, żeby nie ścięły się jajka. Jeżeli sos będzie wydawał się zbyt rzadki – zagęścić odrobiną mąki. 4. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Na blaszce do pizzy rozłożyć ciasto uzyskując cieniutki placek. Zawinąć brzegi. Ułożyć pieczarki, cebulę i szynkę, posypać przyprawą do pizzy, a następnie zalać każdą pizzę połową sosu. Posypać sporą ilością żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 –200 stopni, przez ok. 20 -25 min.