Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet z pieczarkami i salami


SKŁADNIKI: - 2 jaja - pół łyżki soku z cytryny - cebula - 1 dag masła - 1 dag mąki ziemniaczanej - 2 dag sera gouda - łyżka oleju - 8 dag pieczarek - 5 dag śmietany kremówki - łyżeczka zasmażki błyskawicznej - 8 dag salami - pół pęczka szczypiorku SPOSÓB WYKONANIA: Ubij białka z dodatkiem soku z cytryny i szczyptą soli. Teraz wymieszaj z żółtkami i mąka ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej masło, zdejmij je z ognia, wylej masę jajeczną i posyp ją startym serem. Przykryj i smaż na małym ogniu 20 minut. Na oleju przysmaż pieczarki, salami i cebulę. Podlej śmietaną i bulionem, a potem zagotuj. Przypraw do smaku, zagęść zasmażką. Podawaj z omletem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos cytrynowo-ananasowy do ryb


Składniki na 4 porcje • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
• 2 bardzo drobno posiekane plastry świeżego ananasa
• ¼ drobno posiekanej cytryny bez skórki i białych błonek
• ¼ szklanki drobno posiekanych liści kaktusa
• 1 mała drobno posiekana cebula
• 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
• 1 łyżka startej skórki cytrynowej
• po ½ łyżeczki ostrej musztardy Dijon i soli morskiej
• duża szczypta mielonych goździków Etapy przygotowania Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki pod przykryciem na 2-4 godziny. Przed podaniem ponownie wymieszać i przełożyć do sosjerek.