Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pikantna pizza razowa


Składniki • 500 g mąki razowej
• 30 g drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 200 ml ciepłej wody Etapy przygotowania 1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i cukier, drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do mąki. Zarób spoiste i gęste ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco wody), dodaj 2 łyżki oliwy, wyrabiaj na stole, aż będzie odstawać od ręki (potrwa to ok. 10 min). Odstaw przykryte ściereczką na ok. 30 min. do wyrośnięcia. 2. Pomidory odcedź z zalewy i pokrój dość grubo, wymieszaj z oregano i dopraw solą. Anchois odcedź z oleju. Papryczkę chili posiekaj (najlepiej w gumowych rękawiczkach). Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części (jeśli pizza będzie jako przystawka, to na 4 mniejsze) i uformuj placki, rozwałkuj je cienko, podsypując mąką i formując brzeżek. 4. Formy na pizzę lub blaszki posmaruj łyżką oliwy i ułóż placki. Nakładaj kolejno: pomidory z oregano, plasterki czosnku i posiekaną papryczkę, anchois i kapary. Posyp kostkami mozzarelli i startym parmezanem. Polej pozostałą oliwą. Odstaw na 15 min. do ponownego urośnięcia. 5. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 min, do zrumiemienia spodu i stopienia sera. Przy pieczeniu naraz obydwu placków, na dwóch blaszkach (jedna poniżej drugiej) w połowie pieczenia zamień je miejscami, dolny z górnym i piecz nieco dłużej.

Przepisy kulinarne - losowy

Faszerowana świnka morska


1 świnka morska
8 ząbków czosnku
1 cebula
3 gał?zki mięty
?wieże oregano
kminek mielony
papryka
sól
olej

Zdjąć skórę ze świnki, wyjąć przez odbyt wnętrzności (nie otwierać brzucha). Umyć dokładnie i zostawić do wyschnięcia. Cebulę drobno pokroić. Oregano i wnętrzności świnki drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekany czosnek, cebulę, paprykę i wnętrzności świnki razem z jej krwi?. Na koniec dodać posiekane zioła i sól. Przygotowane nadzienie włożyć przez odbyt do świnki. Czę?ci? farszu nasmarować świnkę na zewnątrz. Smażyć na wolnym ogniu 2h. Po usmażeniu kroić ją w poprzek i podawać z ziemniakami.