Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka z surowymi owocami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- półtorej szklanki owoców:
- malin
- oczyszczonych rozdrobnionych truskawek albo wydrylowanych czereśni lub wiśni
- opakowanie galaretki owocowej (najlepiej o smaku owoców które masz)
- bita śmietana do przybrania

Sposób przyrządzania:

Owoce ułóż w salaterce. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie gęstnieć, wylej ją na owoce. Ostudzony deser podawaj z bitą śmietaną. Uwaga: Galaretkę można zrobić na kruchym lub biszkoptowym spodzie - połowę wylać na ciasto, ułożyć owoce i zalać resztą. Ostudzić i tuż przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Quesadillas z czerwoną i zieloną papryką


28 Placków Tortilla z M?ki
50 dag startego żółtego sera
1 średniej wielkości zielona papryka pokrojona w cienkie paseczki
1 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki
4 szt. posiekanego szczypioru z cebuli
4 łyżki Salsy Serowej
1 łyżka pokrojonej Papryki Jalapeno
1 łyżka oleju Pokrojoną paprykę lekko przesmażyć na oleju.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Kłaść tortille na patelni i podgrzewać z każdej strony przez ok. 10-20 sekund.
Na jedną tortillę nałożyć ok. 1 sera, zielonej i czerwonej papryki, szczypioru oraz papryki jalapeno, polać łyżką salsy, przykryć drug? tortilla.
Całość zapiekać na patelni przez 20-30 sekund na jednej stronie. Przewrócić ostrożnie na drug? stronę i zapiekać przez 1 minutę (całość powinna być zapiekana do momentu rozpuszczenia się sera).
Pokroić Quasadille w trójkąty na osiem czę?ci i podawać ciepł? z dodatkową sals? warzywną lub Guacamole.