Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bakłażany zapiekane


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 4 bakłażany
- 25 dag zmielonego pieczonego lub gotowanego mięsa
- niecałe pół szklanki oliwy lub oleju
- 40 dag pomidorów bez skórki
- 2 posiekane drobno cebule
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowe plastry. Ułóż je w misce, posól, przyciśnij talerzem i odstaw na pół godziny (lub dłużej), by puściły sok. Nagrzej piekarnik do 175°C. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Plastry osącz z płynu, obsmaż na oliwie. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami plastry bakłażanów, mięso wymieszane z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem oraz plasterki pomidorów. Posypuj tymiankiem (a jeśli chcesz, to i innymi ziołami, np. prowansalskimi), solą i pieprzem. Wierzch polej pozostałą oliwą i ewentualnie posyp tartym żółtym serem. Zapiekaj ok. 40 minut. Podawaj na gorąco lub zimno (wtedy bez żółtego sera). Potrawę można przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Uwaga: mięso przed zapieczeniem możesz wraz z cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni.

Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety ziemniaczano-grzybowe


Składniki • 1 kg ziemniaków, 40 dag pieczarek, 1-2 cebule, • 2 jaja, 3 łyżki mąki, kilka łyżek bułki tartej, • sól, pieprz, olej do smażenia       Etapy przygotowania 1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Grzyby umyc, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, a potem wlać łyżkę oleju i usmażyć.
2. Osobno usmażyc posiekaną cebulę. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, po czym wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jaja i , mieszając, wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej.
3. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 5 minut. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
4. Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
5. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs albo z sezonową surówką i sosem pieprzowym lub pomidorowym.