Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małż


Składniki:
100-200 g gotowanych i obranych małży,
500 ml przyprawionego pieprzem i szafranem bulionu z małż,
6 kawałków czerstwego chleba,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
125 ml (pół szklanki) bitej śmietany; Danie to jest doskonałym afrodyzjakiem.
Szczególnie polecamy na Walentynki.
Jak większość skorupiaków ma pozytywny wpływ na płodność kobiety oraz mężczyzny. Pokroić czerstwy chleb w kostkę.
Podgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany czosnek, poczekać aż nabierze ciemno złotej barwy.
Następnie przecedzić oliwę , tak aby usunąć z niej kawałki czosnku.
Upiec kawałki chleba w czosnkowej oliwie, do momentu kiedy się zarumieni. Jeśli chleb jest zbyt świeży, dodać odrobinę oliwy.
Przełożyć chlebek na drug? stronę.
Pomieszać bulion z małż wraz z bit? ?mietaną. Podgrzać przez kilka minut na wolnym ogniu w między czasie dodać wcześniej ugotowane małże. Nałożyć zupę na talerz dodając podpieczone grzanki i jak najszybciej podać do stołu.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kasztanki grzybowe w słonych migdałach


Składniki • 200 g pieczarek
• 250 g domowego pasztetu
• 2 gałązki tymianku
• 1 cebula
• 200 g migdałów
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oleju
• sól, pieprz
• listki różnego rodzaju sałat Etapy przygotowania 1. Cebulę drobniutko posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki do wyparowania wody. Pieczarki z cebulką drobno posiekaj lub zmiel niezbyt drobno w malakserze.
2. Posiekaj tymianek. Pasztet pokrój w kawałeczki, rozgnieć widelcem, zmieszaj z tymiankiem i masą pieczarkową. Włóż masę do lodówki na 30 min.
3. Migdały podsmaż na łyżce oleju na jasnozłoty kolor. Wystudź. Wrzuć do malaksera i rozdrobnij dość mocno, delikatnie posól.
4. Masę wyjmij z lodówki, łyżeczką nabieraj niewielkie porcje formując kulki, obtaczaj w prażonych migdałach. Ułoż je na listkach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Góralska herbatka


Składniki:
Herbata, najlepiej mocna, angielska, śpirytusik, cukier.

Jak przyrządzić?
Jakem górol, napisem wam ludziska tak jako to sie mo łu nas pło górolsku! Do śklenicy sypiom łyzecke herbaty, nastawiam włode, co byk sie zagotowoła, nalewom śpirytus do tyj śklenicy z fusami herbaty, jo te se daje tak do połowy śklenicy śpirytusu, zalewam wrzącą wodom, a dodaje dwie łyżki cukru, rychle zamieszam i powolućku pije, grzeje jak skurcybyk, a i przed grypom chroni!