Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małży w muszlach


Składniki:
1 kg małży z muszlami,
1 paczka włoszczyzny mrożonej,
1 por,
1 łyżeczka kurkumy,
oliwa z oliwek do smażenia,
wegeta,
anyż gwiazdkowy 3 gwiazdki,
1/3 kostki masła,
łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego,
4 kostki bulionowe (z drobiu lub warzywny),
2 l wody,
2 kubki śmietany 18%; Do wrz?tku wsyp małże i zagotuj. Wyjmij łyżką cedzakową małże na talerz. Do wywaru z małży wsyp paczkę włoszczyzny,
pieprz, gwiazdki anyżu oraz łyżkę wegety (może pół wystarczy - spróbuj). Na patelnię wlej oliwę i masło, usmaż na tym pokrojone w cienkie talarki pory. Jak pory się podsmaż? wrzuć je do gotującej się włoszczyzny. Pogotuj jeszcze chwilę. Przelej wywar do drugiego garnka, warzywa przetrzyj przez sito. Włóż do tego wywaru ugotowane małże i jeszcze raz
zagotuj. Wsyp łyżeczkę kurkumy lub parę nitek szafranu do garnka i wlej 2 kubki śmietany. Podawaj z pyszną bagietką no i oczywi?cie z białym, schłodzonym winem. Pycha!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomidory nadziewane indykiem


15 dag piersi z indyka (wędlina)
4 pomidory
kawałek zielonej i żółtej papryki
2 łyżki kukurydzy
li?cie sałaty
szczypiorek
4 łyżki majonezu Wędlinę i papryki pokroić w kostkę. Wymieszać z kukurydz?, posiekanym szczypiorkiem, sałat? i majonezem. Pomidory umyć,  ?ci?ć wierzch, wydr?żyć pestki. Napełnić farszem pomidory. Na każdym położyć kleksik majonezu.


Przepisy kulinarne - losowy

Góralskie plastry w szałwiowej panierce


SKŁADNIKI: • 1 duży oscypek • 2 jajka • 1 łyżka mąki • 3 łyżki kaszy manny • 8 łyżek bułki tartej • 10 listków szałwii • 1 ząbek czosnku • 1 słoiczek żurawiny mało słodkiej • olej do smażenia WYKONANIE: 1. Szałwię posiekaj drobno, tak samo czosnek. W miseczce zmieszaj szałwię, czosnek, bułkę tartą i kaszę manną. 2. Ubij jajka z mąką. Oscypek pokrój na 8 plastrów, wcześniej odkrawając od niego stożkowate końcówki. Plasterki sera maczaj w jajku, a nastepnie w panierce, dokładnie ją dociskając dłonią. 3. Olej rozgrzej na dużej patelni, smaż plastry sera na złoto, osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z porcją żurawin.