Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małży w muszlach


Składniki:
1 kg małży z muszlami,
1 paczka włoszczyzny mrożonej,
1 por,
1 łyżeczka kurkumy,
oliwa z oliwek do smażenia,
wegeta,
anyż gwiazdkowy 3 gwiazdki,
1/3 kostki masła,
łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego,
4 kostki bulionowe (z drobiu lub warzywny),
2 l wody,
2 kubki śmietany 18%; Do wrz?tku wsyp małże i zagotuj. Wyjmij łyżką cedzakową małże na talerz. Do wywaru z małży wsyp paczkę włoszczyzny,
pieprz, gwiazdki anyżu oraz łyżkę wegety (może pół wystarczy - spróbuj). Na patelnię wlej oliwę i masło, usmaż na tym pokrojone w cienkie talarki pory. Jak pory się podsmaż? wrzuć je do gotującej się włoszczyzny. Pogotuj jeszcze chwilę. Przelej wywar do drugiego garnka, warzywa przetrzyj przez sito. Włóż do tego wywaru ugotowane małże i jeszcze raz
zagotuj. Wsyp łyżeczkę kurkumy lub parę nitek szafranu do garnka i wlej 2 kubki śmietany. Podawaj z pyszną bagietką no i oczywi?cie z białym, schłodzonym winem. Pycha!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Halibut z sosem miętowo- cytrynowym


Produkty: •  4 duże steki z halibuta (2 cm. grubości)
  
•  ½ cytryny
  
•  4 żółtka
  
•  1 szalotka
  
•  6 łyżek wina białego
  
•  3 łyżki wody
  
•  100 g masła
  
•  1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  
•  5 gałązek świeżej mięty
  
•  1 litr bulionu warzywnego
  
•  sól, pieprz biały i cytrynowy, cukier
   Etapy przygotowania 1.  Składników niewiele, ale dobre, no i okazja do zrobienia nowego, pysznego sosu.
    
2.  Rybę (oczywiście oczyszczoną i pozbawioną drobnych łuseczek) skrop sokiem z cytryny i odstaw na 5 min. Włóż do gorącego bulionu warzywnego i na malutkim ogniu gotuj 15 min., zostaw w wywarze do czasu podania.
    
3.  Miętę posiekaj drobniutko. Posiekaj także szalotkę. Wino i wodę wlej do garnuszka, dodaj szalotkę i gotuj do odparowania ponad połowy. Płyn przecedź, szalotkę wyrzuć. Płyn zmieszaj trzepaczką z żółtkami i skórką z cytryny w miseczce i ustaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą (miseczka nie dotyka wody).
    
4.  Cały czas mieszając i ubijając rózgą dodawaj kawałeczki masła. Ubijaj do wyraźnego zgęstnienia sosu. Zmieszaj z miętą, dopraw solą, pieprzem cytrynowym i białym oraz szczyptą cukru.
    
5.  Rybę odcedź z wywaru i delikatnie połóż na talerzu, polej sosem. Podawaj z szafranowym ryżem wymieszanym z łyżką masła.


Przepisy kulinarne - losowy

Jajka w sosie myśliwskim


Składniki na 3 porcje

• 6 jajek • 12 pieczarek • 2 lyżki śmietany • łyzka mąki • 3 dag masła • 1 cebula • 0,5 szklanki rosołu (moze być z kostki) • 2 łyżki białego wytrawnego wina • 2 łyżki tartego parmezanu • ostra papryka w proszku • sól • łyżka octu
Etapy przygotowania

1. Cebulę obrać, drobno posiekać i udusić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i pieczarki włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać mąką i poddusić. dolać rosół i wino, przyprawić solą i papryką, zagotować. 2. W garnku zagotować wodę, zakwasić octem i ugotowac jajka w koszulkach. 3. Bardzo ostrożnie, by jajka nie rozlały się, przełożyć je na cebulę i pieczarki. Polać śmietaną, posypać parmezanem i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Podawać z ziemniakami.