Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małży w muszlach


Składniki:
1 kg małży z muszlami,
1 paczka włoszczyzny mrożonej,
1 por,
1 łyżeczka kurkumy,
oliwa z oliwek do smażenia,
wegeta,
anyż gwiazdkowy 3 gwiazdki,
1/3 kostki masła,
łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego,
4 kostki bulionowe (z drobiu lub warzywny),
2 l wody,
2 kubki śmietany 18%; Do wrz?tku wsyp małże i zagotuj. Wyjmij łyżką cedzakową małże na talerz. Do wywaru z małży wsyp paczkę włoszczyzny,
pieprz, gwiazdki anyżu oraz łyżkę wegety (może pół wystarczy - spróbuj). Na patelnię wlej oliwę i masło, usmaż na tym pokrojone w cienkie talarki pory. Jak pory się podsmaż? wrzuć je do gotującej się włoszczyzny. Pogotuj jeszcze chwilę. Przelej wywar do drugiego garnka, warzywa przetrzyj przez sito. Włóż do tego wywaru ugotowane małże i jeszcze raz
zagotuj. Wsyp łyżeczkę kurkumy lub parę nitek szafranu do garnka i wlej 2 kubki śmietany. Podawaj z pyszną bagietką no i oczywi?cie z białym, schłodzonym winem. Pycha!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki karnawałowe


Składniki •  Długa bułka bądź bagietka
  
•  ser żółty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy ziołami
  
•  wędlina: szynka z indyka bądź niestłusta kiełbasa
  
•  warzywa: ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek
  
•  gotowane jaja
  
•  marynowane: pieczarki, patisony, papryka, ogórki, kukrydza
   Etapy przygotowania 1.  Kroimy pieczywo. Smarujemy serkiem, jest smaczniejsze niż masło.
    
2.  Każda kanapka będzie miała swój smak, kolor i zapach. Przykładowe zestawienie: plaster sera żółtego, plaster wędliny, 2 plastry ogórka, papryka w paseczkach, plaster jajka bądź wegetariańskie z samym serkiem np. wieloma rodzajami w tym pleśniowym
    
3.  Do tego 3 sosy: tzatziki: jogurt, świeży ogórek, sól, pieprz, czosnek krwisty: przecier pomidorowy, trochę ketchupu, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz żółty: jogurt, curry, sól, pieprz


Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z włoszczyzny


pęczek włoszczyzny
1/4 główki kapusty
filiżanka orzechów włoskich
1/2 filiżanki majonezu
zielenina
sól, pieprz Kapustę poszatkować, warzywa drobno pokroić. Wymieszać, dodać orzechy i majonez, przyprawić.