Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małży w muszlach


Składniki:
1 kg małży z muszlami,
1 paczka włoszczyzny mrożonej,
1 por,
1 łyżeczka kurkumy,
oliwa z oliwek do smażenia,
wegeta,
anyż gwiazdkowy 3 gwiazdki,
1/3 kostki masła,
łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego,
4 kostki bulionowe (z drobiu lub warzywny),
2 l wody,
2 kubki śmietany 18%; Do wrz?tku wsyp małże i zagotuj. Wyjmij łyżką cedzakową małże na talerz. Do wywaru z małży wsyp paczkę włoszczyzny,
pieprz, gwiazdki anyżu oraz łyżkę wegety (może pół wystarczy - spróbuj). Na patelnię wlej oliwę i masło, usmaż na tym pokrojone w cienkie talarki pory. Jak pory się podsmaż? wrzuć je do gotującej się włoszczyzny. Pogotuj jeszcze chwilę. Przelej wywar do drugiego garnka, warzywa przetrzyj przez sito. Włóż do tego wywaru ugotowane małże i jeszcze raz
zagotuj. Wsyp łyżeczkę kurkumy lub parę nitek szafranu do garnka i wlej 2 kubki śmietany. Podawaj z pyszną bagietką no i oczywi?cie z białym, schłodzonym winem. Pycha!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z ziemniaków i anchois


SKŁADNIKI: * 3 cebule, pokrojone w plasterki, * 6 dkg (ćwierć kostki) masła, * 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki, * 16 filetów anchois, * czarny pieprz do smaku, * 3/4 opakowania śmietanki, * ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Na patelni roztopić połowę masła i zezłocić na nim cebulę. Natłuścić naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć warstwą połowę ziemniaków, na nich cebulę, na cebuli - promieniście - filety anchois, a na nich resztę ziemniaków. Każdą warstwę oprószać pieprzem (według uznania, lecz raczej sporo). Polać zapiekankę połową lekko ubitej śmietanki i skropić resztą masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220° C) i zapiekać, aż wierzch się zrumieni. Polać zrumienioną zapiekankę resztą śmietanki i piec, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie. Przed podaniem posypać siekaną natką.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z borówek amerykańkich


Składniki • 350 ml soku żurawinowego • szklanka czerwonego wina • laska cynamonu • pół szklanki cukru • 25 dag borówek amerykańskich • łyżka mąki kukurydzianej • po pół szklanki kwaśnej śmietany i śmietany kremówki Etapy przygotowania 1. Na początku należy wlać do rondla sok żurawinowy i wino. Dodać cynamon i cukier. Zagotować, pozostawić na małym ogniu 15 minut. Dodać borówki (kilka odłożyć do dekoracji), gotować razem 5 minut. 2. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody. Powoli wlewać do zupy, nie przerywając przy tym mieszania. Gotować 3 minuty, aż zupa lekko zgęstnieje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i wyjąć cynamon. 3. Zupę odstawić do ostygnięcia, dodać śmietany, a następnie wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wymieszać z całymi borówkami.