Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małży w muszlach


Składniki:
1 kg małży z muszlami,
1 paczka włoszczyzny mrożonej,
1 por,
1 łyżeczka kurkumy,
oliwa z oliwek do smażenia,
wegeta,
anyż gwiazdkowy 3 gwiazdki,
1/3 kostki masła,
łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego,
4 kostki bulionowe (z drobiu lub warzywny),
2 l wody,
2 kubki śmietany 18%; Do wrz?tku wsyp małże i zagotuj. Wyjmij łyżką cedzakową małże na talerz. Do wywaru z małży wsyp paczkę włoszczyzny,
pieprz, gwiazdki anyżu oraz łyżkę wegety (może pół wystarczy - spróbuj). Na patelnię wlej oliwę i masło, usmaż na tym pokrojone w cienkie talarki pory. Jak pory się podsmaż? wrzuć je do gotującej się włoszczyzny. Pogotuj jeszcze chwilę. Przelej wywar do drugiego garnka, warzywa przetrzyj przez sito. Włóż do tego wywaru ugotowane małże i jeszcze raz
zagotuj. Wsyp łyżeczkę kurkumy lub parę nitek szafranu do garnka i wlej 2 kubki śmietany. Podawaj z pyszną bagietką no i oczywi?cie z białym, schłodzonym winem. Pycha!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z marchwi i gruszek


Składniki 1 kg marchwi 2-3 gruszki 1 łyżka masła 125 g kwaśnej śmietany 150 g śmietany kremówki sól, pieprz 100 g sera gouda 1 łyżka masła  Wykonanie Obraną marchew pokroić w cieniutkie plasterki. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w „półksiężyce".

Przepisy kulinarne - losowy

Serca bożenarodzeniowe


Składniki 1 kg mąki, 1 kg twarogu tłustego, 1 kg margaryny Sposób wykonania Twaróg i margarynę zmielić, wsypać mąkę, wszystko dokładnie zagnieśc, uormować kulę i do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ciasto wałkować na grubość ok.1cm wyciać serca .
Przygotować w jednym talerzu cukier kryształ, a w drugim rozmącone 2 jajka . Jedno wycięte serce zanurzyć w jajku, nasępnie w cukrze , kłaść na drugie serce bez jaja i cukru leciutko docisnąc , układac na blasze i do piekarnika nagrzanego do 220 st.c. piec na jasno złoty kolor. Ostudzić i złżyć do kartonika na 2-3 dni.