Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Zupa z małży w muszlach


Składniki:
1 kg małży z muszlami,
1 paczka włoszczyzny mrożonej,
1 por,
1 łyżeczka kurkumy,
oliwa z oliwek do smażenia,
wegeta,
anyż gwiazdkowy 3 gwiazdki,
1/3 kostki masła,
łyżeczka pieprzu ziarnistego czarnego,
4 kostki bulionowe (z drobiu lub warzywny),
2 l wody,
2 kubki śmietany 18%; Do wrz?tku wsyp małże i zagotuj. Wyjmij łyżką cedzakową małże na talerz. Do wywaru z małży wsyp paczkę włoszczyzny,
pieprz, gwiazdki anyżu oraz łyżkę wegety (może pół wystarczy - spróbuj). Na patelnię wlej oliwę i masło, usmaż na tym pokrojone w cienkie talarki pory. Jak pory się podsmaż? wrzuć je do gotującej się włoszczyzny. Pogotuj jeszcze chwilę. Przelej wywar do drugiego garnka, warzywa przetrzyj przez sito. Włóż do tego wywaru ugotowane małże i jeszcze raz
zagotuj. Wsyp łyżeczkę kurkumy lub parę nitek szafranu do garnka i wlej 2 kubki śmietany. Podawaj z pyszną bagietką no i oczywi?cie z białym, schłodzonym winem. Pycha!!

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Klopsy orientalne


KLOPSY ORIENTALNE
80 g mielonej wołowiny zagnieść z 1/4 roztrzepanego jajka, solą, sosem sojowym i pieprzem. Uformować klopsy o średnicy około 2 cm, obtoczyć je w łyżce sezamu i schłodzić. 1/2 papryki czerwonej oczyścić, pokroić w kostkę. 1/4 pora posiekać w plasterki. 1/2 plastra ananasa z puszki posiekać drobno. Dwie łyżki soku z ananasa z puszki wymieszać z dwiema łyżkami bulionu z kury, łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżeczką sosu sojowego. Klopsy podsmażyć na oleju, dodać warzywa, chwilę dusić i dolać sos, przykryć i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu, doprawić do smaku.  

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba pieczona z oregano


1 kg ryby (np. dorsz, sola)
łyżeczka świeżego oregano
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki pieprzu
łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki startej bułki
2 zielone papryki
cytryna
sól Rybę posolić, oprószyć pieprzem, skropić cytryną, natrzeć musztard?. Przełożyć pietruszką, oregano i papryką pokrojoną w paski. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać bułką tart?, na wierzchu ułożyć masło. Piec, aż się zarumieni.