Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złocista grillowana ryba


SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy miodowej • 1/2 szkl. oleju • przyprawa do grilla • 2 cytryny • sol • pieprz WYKONANIE: 1. Musztardę wymieszać z olejem. Dodać przyprawę do grilla i sok wyciśnięty z jednej cytryny. 2. Filety opłukać, osuszyć, pęsetą usunać duże ości. Natrzeć olejem z przyprawami. 3. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie ułożyć na ruszcie lub blasze. Drugą cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i po jednam ułożyć na każdym kawałku ryby. 4. Piec na grillu ok. 5 min. z każdej strony (w trakcie odwracania ryby odwrócić też cytrynę). 5. Tuż przed podaniem rybę oprószać solą i ewentualnie pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z farszem szpinakowo- mięsnym


Składniki 300 g mąki pszennej, 4 jaja, sól, 200 g szpinaku, 3 duże cebule, 80 g masła. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 200 g mielonego mięsa wołowego, gałka muszkatołowa. pieprz, 2 łyżki bułki tartej  Sposób wykonania Szpinak przebrać, opłukać. Blanszować, osączyć i posiekać. Cebulę oczyścić. Jedną pokroić w kostkę, a pozostałe w plastry. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na 30 g masła, wymieszać z natką, mięsem, szpinakiem, 2 jajami i bułką tartą, doprawić solą. pieprzem i gałką muszkatołową. Z mąki, 2 jaj, 1/2 łyżeczki soli i 2- 3 łyżek wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Krążki cebuli usmażyć na 50 g masła i wyłożyć na pierogi. 


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa selerowo- migdałowa


Składniki: 2 selery naciowe, 1/2 cebuli, 4 łyżki migdałów bez skórek,  4 łyżki masła,  1 l bulionu warzywnego (może być z kostki),  2 łyżki mąki,  2/3 szklanki mleka, 2 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych,  sól, pieprz
 Wykonanie: Selery myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i razem z selerem i całymi migdałami smażymy na rozgrzanym w dużym rondlu maśle, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 min). Wlewamy bulion i gotujemy 50 min. Przestudzamy i miksujemy. Zimne mleko mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, łączymy z resztą zupy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy posypaną zmielonymi migdałami, z grzankami z bułki albo bagietką.