Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złocista grillowana ryba


SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy miodowej • 1/2 szkl. oleju • przyprawa do grilla • 2 cytryny • sol • pieprz WYKONANIE: 1. Musztardę wymieszać z olejem. Dodać przyprawę do grilla i sok wyciśnięty z jednej cytryny. 2. Filety opłukać, osuszyć, pęsetą usunać duże ości. Natrzeć olejem z przyprawami. 3. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie ułożyć na ruszcie lub blasze. Drugą cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i po jednam ułożyć na każdym kawałku ryby. 4. Piec na grillu ok. 5 min. z każdej strony (w trakcie odwracania ryby odwrócić też cytrynę). 5. Tuż przed podaniem rybę oprószać solą i ewentualnie pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Salatka kalifornijska


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 duze czerwone jablko,
2 pomarancze bez pestek,
70 g bialych winogron bez pestek,
70 g czarnych winogron bez pestek,
250 g bialej kapusty,
2 lyzki prazonych ziaren slonecznikiwych,
2 lyzki szczypiorku.
Sos:
2 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzki oliwy,
sol, pieprz.

1. Wszystkie owoce, kapuste i szczypiorek umyc, osaczyc z wody.
2. Nie obrane jablko pokroic na cwiartki, nastepnie na plasterki grubosci 2-3
mm i zaraz skropic je sokiem cytrynowym, by nie sciemnialo.
3. Pomarancze obrac, podzielic na czastki. Winogrona oderwac od galazek.
4. Kapuste posiekac na paseczki grubosci 1 mm. Szczypiorek drobno pokroic.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac.
6. W duzej misce wymieszac dokladnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem.
7. Przed podaniem przelozyc do salaterki i posypac prazonymi ziarnami slonecznika.

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajle mleczne


To, że koktajl jest "mleczny", wcale nie oznacza, że do jego przygotowania użyto "czystego" mleka. Bardzo dobre koktajle powstają z jogurtów, kefirów, śmietanki, maślanki, serwatki lub lodów. Smak napojom nadają soki. Powinny być naturalne. Do koktajli najlepsze s? soki o wyrazistym smaku: grejfutowe, porzeczkowe, pomarańczowe, wi?niowe. Aromat napoju wzmacniamy dodając odrobinę syropu albo nektaru. Nieodzwonym składnikiem s? świeże owoce albo warzywa. Stanowi? element dekoracyjny, ale także nadają napojom barwę i smak. Owoce powinny być dojrzałe i nie uszkodzone. Jeżeli do napoju będziemy dodawać lód, zamrozimy wodę mineralną koktajl zyska na smaku. Koktajle mleczne s? bardzo delikatne. Dlatego bardzo ważne jest dokładne wymieszanie składników. Najlepiej uczynić to za pomoc? miksera /miksujemy ok. 30 sekund/, ale równie dobrze można użyć zwykłej trzepaczki. Naczynie, w którym mieszamy koktajl powinno być wysokie, aby napój nie rozchlapywał się. Koktajle podajemy w wysokich szklankach, o pojemności ok. 200 ml. Można je również serwować w naczyniach o grubym dnie tzw. tumblerach. Jeżeli koktajl jest mocno oziębiony, konieczna jest słomka. Do napoju gorącego podajemy łyżeczkę. każdą szklankę koktajlu możemy ozdobić owocami lub warzywami. Na krawędziach naczynia można umieścić plasterki owoców albo spirale z ich skórek.