Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złocista grillowana ryba


SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy miodowej • 1/2 szkl. oleju • przyprawa do grilla • 2 cytryny • sol • pieprz WYKONANIE: 1. Musztardę wymieszać z olejem. Dodać przyprawę do grilla i sok wyci¶nięty z jednej cytryny. 2. Filety opłukać, osuszyć, pęset± usunać duże o¶ci. Natrzeć olejem z przyprawami. 3. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie ułożyć na ruszcie lub blasze. Drug± cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i po jednam ułożyć na każdym kawałku ryby. 4. Piec na grillu ok. 5 min. z każdej strony (w trakcie odwracania ryby odwrócić też cytrynę). 5. Tuż przed podaniem rybę oprószać sol± i ewentualnie pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mielone al'a pizza


700g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
1 jajko,
pieprz,
sól,
ketchup,
papryka,
pieczarki,
marchew,
por,
pomidory,
ser np.gouda.
Mielone mięso z jajkiem i ketchupem wymieszać posolić, popieprzyć i ułożec na blaszce.
Pokrojon± paprykę,pieczarki,marchew,por i pomidory smażymy na łyżce oleju.Dodajemy przyprawy ( wedle uznania ).Wykładamy na surowe ciasto z mięsa mielonego i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp.200C. Przed wyci?gnięciem posypać startym serem aby się rozpu?cił.

Przepisy kulinarne - losowy

Mloda baranina z majerankiem i kartoflami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
750 g mlodej baraniny z mostka (z koscmi),
800 g obranych kartofli,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 por,
1 seler,
1 cebula,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki maki,
2 lyzki masla,
500 ml rosolu,
1 lyzka majeranku,
2 zabki czosnku,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, oczyscic. Obrac i oplukac jarzyny: marchewke, pietruszke, seler,
por i cebule. Mieso i jarzyny wlozyc do garnka, zalac niewielka iloscia
wrzatku (by tylko przykryc mieso), gotowac na malym ogniu pod przykryciem
ok. 40 min. Po 15 min rosol odszumowac, dodac sol i pieprz. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac, oplukac w zimnej wodzie, pokroic w plastry. Kosci i zeberka odrzucic. Rosol zachowac i ostudzic do sosu.
2. Rozgrzac na patelni maslo, polaczyc z maka i nie rumieniac wymieszac na jednolita mase. Dodac majeranek, obrane i posiekane zabki czosnku, sol, odrobine pieprzu, rozprowadzic zimnym rosolem, zagotowac. Sosu powinno byc duzo.
3. Kartofle obrac, umyc, pokroic w plasterki, gotowac w sosie, od czasu do
czasu mieszajac, przez 20 min. Kiedy beda miekkie, wyjac, utrzec na puree.
Trzymac w cieple.
4. Mieso podgrzac w sosie, przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z kartoflami puree.