Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złocista grillowana ryba


SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy miodowej • 1/2 szkl. oleju • przyprawa do grilla • 2 cytryny • sol • pieprz WYKONANIE: 1. Musztardę wymieszać z olejem. Dodać przyprawę do grilla i sok wyciśnięty z jednej cytryny. 2. Filety opłukać, osuszyć, pęsetą usunać duże ości. Natrzeć olejem z przyprawami. 3. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie ułożyć na ruszcie lub blasze. Drugą cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i po jednam ułożyć na każdym kawałku ryby. 4. Piec na grillu ok. 5 min. z każdej strony (w trakcie odwracania ryby odwrócić też cytrynę). 5. Tuż przed podaniem rybę oprószać solą i ewentualnie pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z warzywami i pieczarkami


Produkty: naleśniki: 1/2 l mleka 1/2 l piwa 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąka farsz: 30 dkg pieczarek 2 cebule mrożona mieszanka warzywna ser żółty sól, pieprz  Wykonanie Składniki na ciasto ubić trzepaczka lub mikserem, usmażyć naleśniki. Pieczarki poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki lub kostkę, usmażyć na oliwie /smażyć aż woda całkowicie odparuje a całość nabierze złotego koloru/. Dodać mrożoną mieszankę warzywną i dusić, aż jarzyny będą miękkie, a całość nabierze lekkiej spoistości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i dodać trochę startego, żółtego sera, by farsz był bardziej spoisty. Naleśniki smarować farszem. Przed podaniem obsmażyć na maśle.

Przepisy kulinarne - losowy

Deser awayuki


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 7 godz.
4 lyzki żelatyny,
2 filizanki wody,
3 filizanki cukru,
4 biaka,
2 lyzki otartej skorki cytrynowej,
4 lyzki soku z cytryny,
400 g dorodnych truskawek lub poziomek.

1. Rozpuscic zelatyne w wodzie, kiedy specznieje dodac cukier, wstawic na maly
ogien, rozpuscic mieszajac, schlodzic do temp. pokojowej.
2. Truskawki oczyscic, umyc, podsuszyc na sciereczce.
3. Ubic piane na sztywno. Wlewajac schlodzona zelatyne ubijac dalej. Ubijajac
dodac sok i skorke z cytryny.
4. Gestniejaca mase wylozyc do prostokatnego naczynia o rownym dnie, lekko naoliwionego, wyrownac powierzchnie masy.
5. W mase powciskac rowno truskawki czubkami w dol (zostawic kilka do przybrania) i wstawic do lodowki na ok. 5-6 godz. (do stezenia).
6. Po stezeniu przewrocic do gory nogami i wyjac z formy, pokroic na kwadraty
wielkosci jednej porcji (przecietne jedno ciastko) tak, aby ciecie szlo
przez polowe truskawki.
7. Nakladac porcje na talerzyki, kazda przybrac dwoma cwiartkami truskawki ulozonymi na skos. Podawac jako deser do herbaty lub kawy.