Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złocista grillowana ryba


SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy miodowej • 1/2 szkl. oleju • przyprawa do grilla • 2 cytryny • sol • pieprz WYKONANIE: 1. Musztardę wymieszać z olejem. Dodać przyprawę do grilla i sok wyciśnięty z jednej cytryny. 2. Filety opłukać, osuszyć, pęsetą usunać duże ości. Natrzeć olejem z przyprawami. 3. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie ułożyć na ruszcie lub blasze. Drugą cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i po jednam ułożyć na każdym kawałku ryby. 4. Piec na grillu ok. 5 min. z każdej strony (w trakcie odwracania ryby odwrócić też cytrynę). 5. Tuż przed podaniem rybę oprószać solą i ewentualnie pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Morszczuk z warzywami


Składniki •  750 g filetów z morszczuka
  
•  100 g cebuli
  
•  70 g marchewki
  
•  70 g selera
  
•  1 ząbek czosnku
  
•  1 - 2 papryczki peperoni
  
•  4 łyżki oleju z oliwek
  
•  1 łyżka masła
  
•  1 łyżeczka zmielonej kolendry
  
•  200 ml białego wytrawnego wina
  
•  sól, pieprz
  
•  jako dodatek :
  
•  400 g średnich lub małych pomidorów
  
•  150 g cebuli
  
•  2 łyżki bułki tartej
  
•  2 ząbki czosnku
  
•  50 g masła
  
Etapy przygotowania 1. Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej z łyżeczką masła i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Marchewkę i seler oczyścić i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Peperoni przekroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Łyżeczkę kolendry rozgnieść w moździerzu lub rozdrobnić w młynku. Wszystko dodać do podsmażonej cebulki z czosnkiem, smażyć przez pięć minut.
    
2. Do patelni dolać wina i dusić wszystko pod przykryciem aż połowa wina odparuje.
    
3. Filety z morszczuka posolić, popieprzyć i włożyć na patelnię. Nakryć patelnię pokrywką i dusić całość przez około 10- 15 minut.
    
4. Z pomidorów skroić dekielek i wydrążyć je łyżeczką.
    
5. Jedna cebulę pokroić i wymieszać z jednym rozmiażdżonym ząbkiem czosnku, tarta bułką i miąższem z pomidorów. Posolić i popieprzyć.
    
6. Tak przygotowana masą nadziać pomidory. Na dno żaroodpornego naczynia wysypać grubo pokrojoną resztę cebuli i drugi ząbek czosnku. Ułożyć na tym pomidory i wszystko posypać potartym na tarce, wyjętym z lodówki masłem. Naczynie włożyć do piekarnika na około 25 minut w temp. 200 stopni.


Przepisy kulinarne - losowy

Wolowina marynowana po frankonsku


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 15 min.
1,5 kg pieczeni wolowej.
Marynata:
por,
seler,
2 marchwie,
korzen pietruszki,
2 cebule,
10 lisci laurowych,
5 gozdzikow,
20 ziaren jalowca,
20 ziaren pieprzu,
1/4 l octu.

30 g chudego boczku,
4 lyzki oleju,
2 marchwie,
pietruszka,
1/2 pora,
2 cebule,
1/2 l czerwonego wina (najlepiej frankonskie lub Beaujolais),
50 g schlodzonego masla,
1/4 l smietanki kremowki,
sol.
Mieszanka przypraw:
lyzeczka tymianku,
4 gozdziki,
lyzeczka kolendry,
20 ziaren jalowca,
lyzka ziarnistego pieprzu,
4 liscie laurowe,
skorka z 1/4 cytryny pocieta w cienkie paseczki.

1. Mieso oczyscic z powiezi i zyl. Grubo pokrojone warzywa do marynaty, przyprawy, ocet i 1/2 l wody wlac do duzego naczynia. Wlozyc mieso tak, by bylo
przykryte plynem, przykryc i zostawic na 2 dni w chlodnym miejscu.
2. Przed duszeniem mieso dobrze osaczyc, natrzec sola i zrumienic na oleju z
dodatkiem kawalka boczku. Jarzyny do duszenia (marchew, pietruszka, por, cebula) nalezy grubo pokroic i zrumienic obok miesa. Dodac 1/4 l marynaty i
wino. Mieszanke przypraw zawinac w worek z gazy i obwiazac dlugim sznurkiem.
Powiesic w naczyniu do pieczenia tak, by przyprawy byly zanurzone w plynie.
Na powierzchni miesa polozyc kawalki masla. Dusic w piecu pod przykryciem
ok. 2 godz. w temp. 225żC. 30 min przed koncem dodac smietanke.
3. Mieso, worek i boczek wyjac z garnka. Reszte zmiksowac i przetrzec przez sito. Jezeli sos jest za rzadki - wygotowac.
4. Pokrojona cienko pieczen polac sosem. Podawac z kluskami frankonskimi z
ziemniakow.