Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Złocista grillowana ryba


SKŁADNIKI: • 1 kg fileta z halibuta • 1 lyzka musztardy miodowej • 1/2 szkl. oleju • przyprawa do grilla • 2 cytryny • sol • pieprz WYKONANIE: 1. Musztardę wymieszać z olejem. Dodać przyprawę do grilla i sok wyciśnięty z jednej cytryny. 2. Filety opłukać, osuszyć, pęsetą usunać duże ości. Natrzeć olejem z przyprawami. 3. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Następnie ułożyć na ruszcie lub blasze. Drugą cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i po jednam ułożyć na każdym kawałku ryby. 4. Piec na grillu ok. 5 min. z każdej strony (w trakcie odwracania ryby odwrócić też cytrynę). 5. Tuż przed podaniem rybę oprószać solą i ewentualnie pieprzem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KOLENDRA


Roślina ta rośnie dziko w południowej Europie i na Bliskim Wschodzie. Należy do rodziny baldaszkowatych i jest jednym z najbardziej popularnych ziół przyprawowych świata. Kwitnie biało lub różowawo. Owocem jest kulista, jasnobrązowa, nie rozpadająca się rozłupnia.  W kuchni używać można wszystkich części rośliny, a każda ma swój swoisty aromat. Liście przypominają w smaku anyżek, nasiona są słodkie i przywodzą na myśl skórkę pomarańczy. Kolendra ma specyficzny aromat i chociaż jest powszechnie wykorzystywana w kuchni, wiele osób uważa, że trzeba się do jej przyzwyczajać.

Przepisy kulinarne - losowy

Koreczki koktajlowe z kiwi


Składniki: 2 owoce kiwi ok. 16 tostów plasterki salami plasterki szynki plasterki wędzonego kurczaka plasterki sera zielona papryka czerwona papryka zielona pietruszka masło Sposób wykonania: Tosty posmarować masłem, na każdym położyć plasterek szynki, salami lub kurczaka oraz plasterek kiwi. Udekorować krążkami papryk i nacią.